! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Vedecké myslenie je najmä dnes nesmierne dôležité

O nezmysloch, ktoré nás obklopujú a o vedeckom myslení, ktoré s nimi bojuje sme sa v štvrtej časti zo série diskusií o Kritickom myslení rozprávali s Vladimírou Čavojovou z Ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied v.v.i. Slovenskej akadémie vied.  

“Vedecké myslenie je schopnosť, aby si človek dokázal prečítať vedeckú rubriku napríklad v novinách a rozumel danému textu. Je to základná úroveň porozumenia vedy. V dnešnej dobe bez toho, aby sme rozumeli základným vedeckým pojmom, tak nevieme robiť dostatočne informované rozhodnutia,” hovorí Vladimíra Čavojová spoluautorka kníh Prečo ľudia veria nezmyslom a Prečo ľudia potrebujú krízy.

Po dvoch knihách, na ktorých spolupracovala s inými odborníkmi teraz chystá ďalšiu, ktorá sa bude venovať téme Bullshit. “Bullshit sa veľmi ťažko odlišuje od lži. Ale kým klamár vie, že hovorí nepravdu, tak pri bullshite ide o to, že človek, ktorý ho produkuje, ta jemu je jedno aká je pravda. Je to také to typické - mohla by to byť pravda. Cieľ toho kto produkuje bullshit je jednoducho zapôsobiť,” vysvetľuje pojem bullshit Vladimíra Čavojová.  

Diskusie o Kritickom myslení spoluorganizuje nezisková organizácia Panta Rhei, n.o. v spolupráci s Akadémiou Kritického myslenia a Slovenskou debatnou asociáciou 

← Predchádzajúci blog

Letný výpredaj pokračuje. Získajte darček zadarmo

Nasledujúci blog →

Bestseller Colleen Hooverovej sa dočkal 2. vydania