! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Múza menom Taliansko

Dolce Vita. Sadni si, spomaľ. Užívaj život, jedz a smej sa. Veľa. Taliansko ponúka únik. Únik do vlastného sveta, ktorý inšpiroval stovky spisovateľov. Romantické príbehy či krimidrámy. Vyberie si každý. Vstúpte do krajiny nekonečných možností.

Môže za to pocit, že Taliansko sa nachádza na viacerých planétach a vo viacerých dimenziách. V mestách, ktoré svojou históriou berú dych. Nútia ľudí s otvorenými ústami prechádzať po miestach, po ktorých kráčali králi, cisári aj zradcovia.

Na druhej strane, pôžitkári môžu zase obdivovať renesančné Toskánsko s pohárikom bieleho vína v ruke, čakajúc na horúcu pizzu či cestoviny. Iný svet. Iná dimenzia. Jedna krajina. A vnímajú to aj spisovatelia. Táto krajina inšpirovala Ernesta Hemingwaya k napísaniu slávneho diela Zbohom zbraniam.

William Shakespeare predstavil Taliansko svojimi očami v nesmrteľných príbehoch Romeo a Júlia či Kupec benátsky. Verona sa stala pútnickým miestom. Milióny cestovateľov z celého sveta prichádzajú, aby si odfotili legendárny balkón zosobňujúci večnú lásku.

Taliansko sa stalo akousi múzou. Nahou kráskou, ktorá pózuje spisovateľom z celého sveta. Umelci sa opájajú krásou Ríma, Benátok, Florencie, Sicílie, Turína či už spomenutého Toskánska. A na plátno písmenami píšu najkrajšie príbehy.

Podobne ako Hemingway či Shakespeare, aj mnohí ďalší podľahli pokušeniu stať sa súčasťou Talianska a jeho histórie. Dan Brown a jeho Da Vinciho Kód, Anjeli a Démoni a Inferno či Elizabeth Gilbertová s mimoriadne populárnou knihou Jedz, modli sa a miluj.

A schválne až v závere spomíname talianske klenoty, ktoré z tejto krajiny urobili práve tú umeleckú múzu. Giovanni Boccacio, Dante Alighieri, Alberto Moravia, Umberto Eco a jeho uhrančivé Meno Ruže či Mario Puzzo s nesmrteľným mafiánskym príbehom Krstný otec. Každý vstúpil do histórie Talianska aj literatúri inak. Každý svojim spôsobom a svojim príbehom.

Múza je už raz taká. Uhranie vás, ani o tom neviete. A nepustí vás zo svojho objatia, dotkne sa vás a buď si vás k sebe pripúta, alebo vo vás zanechá hlbokú stopu. Takú hlbokú, že ju budete musieť obdivovať stále dokola.

“Taliansko inšpiruhe spisovateľov celé storočia. Fascinujúce diela o časoch Rímskej ríše a mocných cisárov až po romantické príbehy z Ríma či Verony patria k tomu najlepšiemu, čo svetová literatúra ponúka. Z krajiny sa stala múza, ktorá vás uhranie podobne, ako uhranula slávnych spisovateľov.”

← Predchádzajúci blog

Zadie Smith: Swing Time

Nasledujúci blog →

Virginia Vallejová: Pablo Escobar - Nenávidený a milovaný