! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Vydavatelia majú za sebou úspešný rok, chystajú novinky

Ako je vždy na začiatku roka zvykom, aj tentokrát pozvala Panta Rhei na diskusiu zástupcov slovenských knižných vydavateľstiev, aby zhodnotili uplynulý rok. A hoci aj rok 2021 poznačila pandémia koronavírusu, vydavatelia ho označujú za v podstate úspešný. Viacerým sa dokonca podarilo rozšíriť tímy a do roku 2022 plánujú zaujímavé novinky.

To, že uplynulý rok bol pre väčšinu vydavateľov skôr pozitívny, potvrdil aj šéf vydavateľstva Slovart a predseda Združenia vydavateľov a kníhkupcov Juraj Heger:

„Nie je to však tak, že všetkým vydavateľom kníh sa darilo rovnako dobre. Záleží to aj od zamerania vydavateľstiev. Ten rok bol dobrý aj preto, že za mesiace pandémie sa vydavatelia naučili robiť mnohé veci inak. Takisto nás podržali čitatelia. Mnoho ľudí pochopilo, že práve teraz je dobré dať knihám šancu.“ Podľa Hegera je dôležité povedať si, ako to bude ďalej.

Darilo sa aj vydavateľstvu Ikar. Podľa jeho riaditeľky Valiky Malíkovej sa v Ikare mohli oprieť o výsledky z roku 2020. „Vtedy sme zredukovali edičný plán približne o 20 percent. Ukázalo sa, že sme napokon predali ešte mierne viac kusov. A tak sme sa v roku 2021 rozhodli edičný plán naplniť úplne, vydali sme takmer 400 titulov,“ hovorí Malíková. Priznáva síce, že sa našlo pár titulov, ktoré sa nepodarili, ale celkovo bol výsledok veľmi dobrý a dodáva: „Navyše v tejto situácii knihy popri elektronických médiách zostali jediným zdrojom kultúrneho vyžitia.“

Jeden z najúspešnejších rokov má za sebou aj vydavateľstvo Tatran. Potvrdila to jeho riaditeľka Eva Mládeková: „Túto úspešnosť by som pripísala tomu, že pandémia nahráva čítaniu. Ľudia už začínajú byť otrávení z počítačov a mobilov. Naša najúspešnejšia kniha bola Atómové návyky, ktorá vyšla už v roku 2019. Beletria zostávala skôr v úzadí a do popredia sa dostali tituly, ktoré pojednávajú o raste človeka a jeho zameraní.“ Tatran sa takisto rozširoval a začal napríklad s vydávaním detskej literatúry.

Atómové návyky - Malé zmeny, pozoruhodné výsledky


Jednoduchý a overený spôsob, ako si vybudovať dobré návyky a zbaviť sa zlých. Atómové návyky ponúkajú overený návod, ako sa každý deň zlepšiť o jedno percento bez ohľadu na svoje ciele. Popredný svetový odborník na tvorbu návykov James Clear odhaľuje praktické stratégie, ktoré vás do detailov naučia, ako si dokonale osvojiť drobné prejavy správania, ktoré vedú k pozoruhodným výsledkom. Ak vám padne zaťažko meniť návyky, problém nie je vo vás, ale v systéme, ktorý ste si vybrali. Neopakujete zlozvyky preto, že sa nechcete zmeniť, ale preto, že ste si na zmenu zvolili nesprávny systém. Nestúpate na úroveň svojich cieľov, klesáte na úroveň svojich systémov. S Atómovými návykmi získate plán, ktorý vám pomôže vystúpiť na novú úroveň. James Clear dokáže rozložiť komplikované témy na jednoduché prejavy správania, ktoré sa dajú okamžite zaviesť do každodenného života a práce. Čerpá z biológie, psychológie a neurovied, aby vytvoril zrozumiteľnú príručku o tom, ako docieliť, aby ste dobré návyky vnímali ako nevyhnutné a zlé ako nemožné. Čitateľov inšpiruje a pobaví aj pravdivými príbehmi zlatých olympijských medailistov, oceňovaných umelcov, úspešných podnikateľov, život zachraňujúcich lekárov a hviezdnych komikov, ktorí sa pomocou umenia malých návykov vyšvihli na vrchol svojej profesie. Atómové návyky zmenia spôsob, akým uvažujete o pokroku, a poskytnú vám nástroje a techniky, aby ste sa dokázali posunúť vyššie – či už ste športovec a chcete vyhrať preteky, líder, ktorý túži zoptimalizovať svoj podnik, alebo jednotlivec, ktorý by chcel skončiť s fajčením, schudnúť, zbaviť sa stresu či dosiahnuť trvalý úspech.
Na sklade > 5Ks
15,11 € 15,90 €

Úspešný rok má za sebou aj vydavateľstvo N Press. „My knihy vydávame iba krátko, ale tendencia je rastúca, čo sa týka predaja aj počtu vydaných titulov. Takisto sme rozširovali a zrejme ešte budeme rozširovať náš tím. Veľmi nás zaskočili problémy s nedostatkom papiera, ale napríklad aj s dovozom kníh. Koncom januára nám na dotlač knihy dali až sedem týždňov, takže sa zdá, že tieto problémy budú pokračovať,“ hovorí editorka vydavateľstva N Press Monika Kompaníková.

Podľa nej sa počas pandémie ukázalo, že čitatelia prahnú po pozitívnych knihách. Vydavatelia tiež prezradili, aké novinky chystajú pre čitateľov v tomto roku. Vydavateľstvo N Press sa bude venovať viac prekladom non-fiction literatúry, ale chystá aj poriadne prekvapenie v podobe prekladu románu Láskavé bohyne od francúzskeho spisovateľa Jonathana Littella. Tatran príde s prekladom memoárov amerického prezidenta Baracka Obamu a tiež s novinkou od spisovateľa Amora Towlesa, či novou knihou od Matúša Mahúta. Ikar vydá okrem iného monografiu výtvarníka Igora Piačku a tiež nový a kompletný preklad Baudelairových Kvetov zla. Slovart príde s kompletným vydaním hier Milana Lasicu a Júliusa Satinského s názvom Ako vzniká sliepka.

← Predchádzajúci blog

Kniha dňa: Kristína Tormová predstavuje knihu Meno mám zo studničky

Nasledujúci blog →

Vražda morskej panny je plná zverstiev páchaných na ženách