Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Knihy vydané s podporou Fondu na podporu umenia strana 81 z 87

Vidiecky život


Louise Glücková, vynikajúca súčasná americká poetka s koreňmi v Strednej Európe, je autorkou dvanástich zbierok básní. S jej menom sa spájajú ocenenia ako Pulitzerova cena za poéziu (1993), United States Poet Laureate (2003 - 2004), National Book Award v kategórii Poézia (2014) a mnohé ďalšie. Zbierka Vidiecky život dostala Griffin Poetry Prize, najvyššie medzinárodné ocenenie v Kanade za poéziu písanú v anglickom jazyku. Touto knihou v preklade Jany Kantorovej-Bálikovej sa Louise Glücková uvádza na Slovensku po prvý raz.
Vypredané
12,54 € 13,20 €

Rozprávky nad zlato - z pokladu Pavla Dobšinského


Z rozprávkového pokladu Pavla Dobšinského vám prinášame ďalší svieži dúšok – kolekciu dvadsiatich „najkrajších z najkrajších“, vyberanú a citlivo upravenú výnimočným znalcom slovenskej rozprávky Ondrejom Sliackym tak, aby boli čo najprístupnejšie pre ušká a mysle našich najmenších ratolestí. Výberová kolekcia, nádherne ilustrovaná, je vhodná aj ako prvé čítanie pre školákov. Doprajte vašim deťom legendárne príbehy – Popolvár, Janko Hraško, Slncový kôň, Tri staré priadky, Janko Pipora, Soľ nad zlato a mnohé ďalšie – v majstrovskom spracovaní! Nechýba ani prekvapenie na záver – ale to už nájdete, keď si otvoríte knižku...
Vypredané
8,46 € 8,90 €

Krajinou ľudí, zvierat a bohov


Najslávnejšie dielo A. F. Ossendowského (1876 1945) Krajinou ľudí, zvierat a bohov je akýsi denník zážitkov, aké boli jeho údelom, keď počas občianskej vojny v Rusku utekal pred boľševikmi ako niekdajší tajomník admirála Kolčaka cez Sibír. Mongolsko a Čínu. Autor si získal dôveru mongolských lámov a za nezvyčajných okolností sa zoznámil so slávnym krvavým barónom von Ungern-Sternbergom, baltským Nemcom v cárskych službách, ktorý mal v úmysle vybudovať na území sibírskej kolónie cárskeho Ruska Panmongolské impérium. Cestou cez tajgu, hory a púšte sa Ossendowski dostal na miesta, kam ešte nikdy nevstúpila noha bieleho človeka. Krajinou ľudí, zvierat a bohov, svedectvo o autentických autorových dobrodružstvách a zážitkov, je napísané s takým zanietením, že ťažko odolať mágii výpravy do hlbín ázijského kotla, žeravého od politických vášní. Koniec koncov kniha bola v dvadsiatych rokoch preložená do sedemnástich jazykov sveta, v obľúbenosti získal autor hneď druhé miesto za nositeľom Nobelovej ceny Henrykom Sienkiewiczom.
Vypredané
9,03 € 9,50 €
zľavy Haba

Manželstvo pre potešenie


Amir, úspešný obchodník vo Feze, je ženatý a má štyri deti. Každý rok cestuje cez púšť do Senegalu po nový tovar. Tam sa zoznámi s Nabou a aby ako silno veriaci moslim nemusel žiť v hriechu, uzavrie s touto ženou "manželstvo pre potešenie", ktoré islam veriacim povoľuje. Nabou mu porodí dvojčatá-chlapcov, jedného bieleho, druhého čierneho. A hoci oboch spája pokrvné puto, ich životy sa časom uberú odlišnými smermi. Ben Jelloun prostredníctvom osudov troch generácií ponúka nezvyčajný a výnimočný pohľad na spoločensko-politickú situáciu v Maroku od 50. rokov 20. storočia až po súčasnosť. Tahar Ben Jelloun je významný prozaik, básnik a výtvarník marockého pôvodu, píšuci po francúzsky. Za svoj román Svätá noc dostal v roku 1987 prestížnu Goncourtovu cenu, jeho diela boli preložené do vyše 20 jazykov.
Vypredané
12,30 € 12,95 €

Keď budem mať pubertu (Poviedky pre násťročných)


Poviedky pre deti a násťročných Poviedky – krátke príbehy pre deti a násťročných, ktoré sa neodohrávajú niekde ďaleko, ale tu vedľa, možno len o ulicu ďalej. Zobrazujú svet plný fantázie, humoru, snov, túžby po šťastí i problémy, ktoré majú aj násťroční. Poviedky sú skvelé aj na súťažný prednes, niektoré sa objavili aj v učebniciach, ale to už viete. Toto sú najlepšie poviedky 13. ročníka súťaže o najlepšiu poviedku pre deti a násťročných. Poviedkové knihy čítajú aj dospelí, často sa z nich dozvedia všeličo o myslení svojich detí. Poviedkové knihy patria na popredné miesta v požičiavanosti v knižniciach. Na túto zbierku poviedok už deti čakajú. Slovenskí spisovatelia napísali a deti vybrali tie naj poviedky na tento rok.
Vypredané
4,18 € 4,40 €

dostupné aj ako:

Dvetisíc kilometrov od Železných vrát po Devín


Kniha dokumentuje športovo a cestovateľsky jedinečné a doposiaľ u nás nezopakované podujatie 78-dňový súvislý turistický pochod po hlavnom hrebeni Karpát od srbsko-rumunskej dunajskej úžiny až po sútok Dunaja a Moravy. Jej autor podáva svedectvo o príprave i priebehu celej expedície. Cestopisná esej v čase, keď padli mnohé zábrany pre spoznávanie vzdialených krajov, presviedča čitateľa, že doslova pod nosom sa skrýva rozsiahla terra incognita. Čitateľovi otvára dvere do neporušenej, medzi nami temer neznámej transylvánskej prírody. Upozorňuje ho aj na málo známe klenoty našich hôr. Neostáva iba pri opise krajiny a zážitkov. Na hrebeňovke, spájajúcej štyridsať dva pohorí, mal dostatok času zamýšľať sa nad filozofickými, ekologickými a etickými aspektmi vzťahov človeka a prírody. Analyzuje rozličné postoje a psychiku ľudí v Karpatoch sviatočného návštevníka, skalného turistu i domorodého vrchára. Vysvetľuje, čo ťahá mladých ľudí zo sveta konzumu a z relatívneho spotrebného dostatku do lona neistej krajiny. Ukazuje, ako sa formovalo priateľstvo napriek výbušným situáciám, ktoré spôsobil raz človek, inokedy príroda. Nevyhýba sa konfliktom vo vnútri trinásťčlennej výpravy, ale aj pri ich styku s vonkajším svetom. Obraz krajiny a správanie ľudí v nej funkčne spája s výpoveďami známych osobností, ktorých životné osudy sa križovali s karpatskou prírodou.
Vypredané
19,00 € 20,00 €

Off Season


OFF SEASON je kniha venovaná jednému monumentu modernej architektúry liečebnéhmu domu Machnáč v Trenčianskych Tepliciach. Liecebný dom Machnác patrí k najhodnotnejším architektonickým dielam postaveným v Ceskoslovensku v medzivojnovom období a je významným príkladom európskeho funkcionalizmu. Jeho autorom je pražský architekt Jaromír Krejcar (1895 1950). Architektonické riešenie tejto jedinečnej stavby je oslavou technologického a spoločenského pokroku, zhmotnila sa v ňom tiež autorova predstava humanizmu. Liečebný dom Machnáč po prvý krát otvorili 1. júna 1932, v roku 1969 bol zaradený do prvého súpisu pamiatok v Československu, v roku 1996 bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, zatvorili ho v roku 2002, dodnes je opustený a chátra. Príbeh tejto významnej funkcionalistickej pamiatky bol uplynulých šesť rokov cielom aktivít umeleckej skupiny Opustená (re)kreácia, ktorá vytvorila množstvo site specific inštalácii a akcií ako poctu tejto stavbe. Tie sú ťažiskom obsahu a obrazovým sprievodom k odbornému textu knihy. Publikácia OFF SEASON je textovou a obrazovou reflexiou fenoménu ikony československej architektúry funkcionalizmu a európskej avantgardy ako aj sondou do života jej autora, Jaromíra Krejcara. .... OFF SEASON is a book dedicated to a monument of modern architecture - the Machnáč sanatorium in Trenčianske Teplice. The Machnáč sanatorium ranks among the most precious works of architecture built in Czechoslovakia in the interwar period and is a significant representative of European functionalism. It was designed by the Prague architect Jaromír Krejcar (1895-1950). The architectural solution of this unique building is a celebration of technological and social progress, embodying its author´s humanistic vision. The Machnáč sanatorium was first opened on June 1st 1932, included in the first register of national heritage of Czechoslovakia in 1969, closed in 2002, and has been abandoned and decaying since. The story of this significant functionalist heritage has been the target for the artist group Abandoned (re)creation and their activities for six years, they have created a variety of site specific installations to honour this building. These activities build up the fundamentals of the contents and illustrations accompanying the book´s expert texts. The OFF SEASON publication is a textual and visual reflexion of the phenomenon of the icon of Czechoslovak functionalist architecture and European avant-garde, as well as an insight into the personal life of its author, Jaromír Krejcar.
Vypredané
23,75 € 25,00 €

Scenár


Etela Farkašová v novej rozsiahlejšej próze Scenár rozvíja témy prítomné v jej predchádzajúcej tvorbe, do istej miery sa vracia aj k typom postáv, ktoré sú pre ňu príznačné. Tentoraz je to manželský pár, umelecká prekladateľka a prírodovedec, stretávame sa s nimi v čase, keď prechádzajú procesom vyrovnávania sa s vlastným starnutím. Autorka tematizuje starobu/starnutie nielen ako individuálny psychický problém, ale vzhľadom na opojenie dnešnej spoločnosti ideálmi mladosti povýšenými na všeobecnú normu, aj ako problém sociálny. V prvom pláne ide o rodinný príbeh starších manželov, doň sú zakomponované filozofické reflexie súvisiace najmä s otázkou, či človek môže pochopiť „logiku“ svojho životného príbehu, vzťahy medzi jeho rôznymi časťami, a tým usmerniť jeho utváranie. Próza je sugestívnou výpoveďou o vnútornom svete intelektuálky-sedemdesiatničky, hoci kritickým pohľadom sa obracia aj na viaceré nezdravé fenomény našej spoločnosti (ageizmus je jedným z nich). Obe hlavné postavy majú vrúcny vzťah k hudbe a venujú veľa času jej počúvaniu, takže v druhom pláne próza prináša reflexie hudby ako prostriedku komunikácie a najmä sebapoznania a sebaprežívania. Hudobné motívy sú tu prítomné aj v inej podobe a za iným účelom, súvisia s prípravou „scenára“ poslednej rozlúčky. Ide o pozoruhodnú viacvrstvovú prózu, ktorá osloví aktuálnou, no zároveň nadčasovou témou, a aj jej umeleckým stvárnením. Knihu zdobia ilustrácie Květy Fulierovej.
Vypredané
6,56 € 6,90 €

Trhovisko na Žilinskej ulici


Publikácia je interpretáciou skúsenosti konkrétneho miesta - trhoviska, ktoré tvorí neoficiálnu súčasť každodenného života jednej mestskej štvrte v Bratislave. Ide o skúsenosť individuálnu, ako aj kolektívnu, priblíženú cez vzťah návštevníkov k tomuto miestu, ako aj cez spoločné vedomie miesta, ktoré vyústilo do angažovania sa za jeho spracovanie. Vychádza ako súčasť dlhodobo realizovaného procesu iniciatívy Local Act s názvom Dizajn každodennosti, prostredníctvom ktorého chce iniciatíva prispieť k premýšľaniu o význame miesta v kontexte každodennej skúsenosti - vytvoriť impulzy a otvoriť priestor pre ďalšie prístupy, ktoré môžu rôznymi spôsobmi a na rôznych úrovniach spolupráce zlepšovať identifikáciu sa obyvateľov a používateľov s miestami, kde sa odohráva ich každodennosť a napomáhať tak formovaniu spoločnej mestskej skúsenosti.
Vypredané
15,20 € 16,00 €

Sám proti noci


Sedemdesiate roky minulého storočia, normalizačná moc šliape na všetko, čomu by sa žiadalo rozkvitnúť. Na Mišíkovej ulici v Bratislave v rodinnom dome na poschodí sedí proskribovaný básnik. Ťuká do písacieho stroja. Papiere ukladá do veľkého prúteného koša na bielizeň. Dominik Tatarka píše, prepisuje, variuje. Celkom krátke či o kúsok dlhšie autobiografické zápisy. Sny, spomienky, úvahy, metafory, dumky. O matke, ženách, láske, o moci, čo zabudla na zodpovednosť a slušnosť, o priateľoch a kolegoch, tvorbe, spoločenstve... Kráča v myšlienkach sám proti noci.
Vypredané
7,13 € 7,50 €

O čertovi Kolofónovi


Prepis rovnomennej úspešnej divadelnej hry, s ktorou kočovné Bábkové divadlo Morgonrock pochodilo celé Slovensko. Ustráchaný čert Kolofón doteraz iba dobroty z pekelného kotla vylizoval, ale teraz musí Luciferovi priniesť dve neposlušné deti! Na zemi stretáva pokrokovo zmýšľajúcich Janka s Marienkou, citovo rozorvanú Ježibabu, lúpežníkov a zdravú bio stravu. Čítanie plné humoru, dobrodružstva, kúzelných chvíľ a nečakaných zvratov pre celú rodinu!
Vypredané
10,93 € 11,50 €

Teta Agáta a jej mačacia sedmička


Tetu Agátu majú radi všetci susedia a známi. Je totiž milá, láskavá a dokonca slávna. O tete Agáte raz písali aj v novinách. Článok sa volal TETA AGÁTA A JEJ MAČACIA SEDMIČKA a pri článku bola i veľká fotka tety Agáty a jej štyroch kocúrov a troch mačiek. Teta Agáta, hoci je slávna, vôbec nie je namyslená. Skoro vždy má dobrú náladu a je ochotná každému pomôcť. A okrem toho každú chvíľu so svojimi mačkami a kocúrmi zažíva všakovaké dobrodružstvá.
Vypredané
7,51 € 7,90 €

Dejiny písané vodkou


Vodka v minulom storočí zabila v Rusku viac ľudí ako Hitler. A zabíja ich dodnes. Krajinu s imidžom superveľmoci už stáročia ničí závislosť na alkohole, ktorú podporujú autokratickí vládcovia. Po väčšinu času štátnu kasu až z tretiny plnili príjmy z predaja vodky a všetky pokusy zbaviť sa jej skončili katastroficky - na prohibíciu doplatil posledný cár aj posledný komunistický vodca. Reformy zmietli reformátorov, vodka zostala. Oceňovaná kniha popredného amerického rusistu prináša prekvapivý pohľad na ruské dejiny a jeden dôležitý faktor, ktorý zvyčajne podceňujeme, či rovno prehliadame. Zničujúce dedičstvo vodky je vari tou najväčšou politickou výzvou nielen súčasnej generácie ruských politikov, ale aj tých budúcich. Autor si kladie množstvo provokatívnych otázok: Akým spôsobom využívali ruskí vládcovia alkohol na upevnenie svojej autokratickej moci? Akú úlohu hral alkohol v cárskych sprisahaniach? Bolo katastrofálne rozhodnutie cára Mikuláša II. o prohibícii skutočným katalyzátorom boľševickej revolúcie? Stal by sa Sovietsky zväz svetovou veľmocou bez alkoholu? Ako prispela vodka k pádu komunizmu a poškodeniu verejného zdravia v 90. rokoch minulého storočia? Dokáže dnešný Kremeľ prekonať ťažkú historickú záťaž, zredukovať enormnú konzumáciu alkoholu v krajine a tým prispieť k skvalitneniu životnej úrovne, prosperite a demokracii v Rusku? Popredný svetový rusista dokladá, že deštrukčný alkoholizmus nie je súčasťou genetického kódu Rusov, ako skôr dôsledok politického systému, ktorý využíva a zneužíva vodku ako nástroj štátnosti. Kniha analyzuje úlohu vodky v rôznych historických obdobiach, od cára Ivana Hrozného až po aktuálnu putinovskú súčasnosť.
Vypredané
23,66 € 24,90 €

dostupné aj ako:

Ja som život


"Ja som Život" je voľným pokračovaním poetickej knižky "Ja som Smrť". Autorka textu, Elisabeth Helland Larsen, pracuje ako nemocničná klaunka a tému smrti a života v súvislosti s deťmi a detskou literatúrou sa zaoberá dlhodobo. Knižku opäť dopĺňajú nežné ilustrácie Marine Schneider. Život je malé červenovlasé dievčatko, ktoré chodí po svete a prebúdza všetko živé. "Ja som Život" je pocta životu a zemi, na ktorej žijeme. Kniha nás textom aj ilustráciami prevádza tým, čo znamená byť nažive so všetkými nuansami. Rozpráva tiež o živote v súhre s prírodou, zvieratami i inými ľuďmi.
Vypredané
9,31 € 9,80 €

Čo si hračky rozprávali


Najobľúbenejšia knižka pre deti - Čo si hračky rozprávali - od známej slovenskej spisovateľky Márie Ďuríčkovej a čarovné ilustrácie vytvorila akad. mal. Danica Pauličková. Hračky si navzájom rozprávajú napínavé príbehy, ktoré zažili vo svete ľudí. Je to vhodné čítanie pre malých čitateľov od 5-10 rokov, nakoľko má väčšie písmenká.
Vypredané
8,36 € 8,80 €

Chymeros 1 - Stopy vedú do temnoty


1. kniha so série Chymeros. Spolu ich bude 9. Zabudnúť alebo stratiť svoje meno znamená stratiť svoju identitu. Obyčajný dvanásťročný chlapec z obyčajného mesta, ktorý chodí do základnej školy, má svojich kamarátov, spolužiakov, svoju rodinu, sa za nevysvetliteľných okolností ocitne na neznámom mieste v neznámej krajine. Pri dnešných technologických možnostiach by to nebolo až také dramatické, jednoducho by zavolal, ale v tomto prípade to nebolo možné. Možno omdlel alebo zaspal a sníva, ale jednoznačne sa nenachádzal na zemeguli. Prvý tvor, s ktorým sa v tomto stratenom svete stretol - a nebolo to príjemné stretnutie, bol Hrochorožec. Náš hrdina verí, že sníva, že sa vráti čoskoro domov. Ako veľmi sa mýlil! Za veľmi čudných okolností sa dostáva do krajiny Pravdozem, kde ho viacerí čudesní obyvatelia nazvú čudesníkom. To bolo pre obyčajného chlapca nanajvýš zvláštne, keďže podľa neho nie on, ale všetci ostatní sú čudesníci. Odrazu však zisťuje, že byť čudesníkom je jeho jediný identifikačný znak v tomto čudnom svete, pretože na svoje meno si nevie spomenúť. Na to, aby v tomto svete plnom nebezpečenstiev mohol prežiť, nevyhnutne potrebuje získať meno. Na ceste za za ním musí postupne splniť viacero úloh. Stretáva obyvateľov Pravdozeme, čudné postavičky, ktoré mu na náročnej ceste k menu pomôžu, ale aj také, ktoré mu nič neuľahčia. Navyše zistí, že v Pravdozemi je takých detí, ako je on, viac, že sa skrývajú, pretože sa cítia byť ohrozené. Po získaní mena sa náš hrdina vyberie za nimi. Zistí však, že stopy vedú do temnoty... Kniha je súčasťou rozsiahleho projektu - dobrodružnej výpravy za strateným chlapcom menom Chymeros, do ktorého je zapojených už vyše tisíc detí zo základných škôl z celého Slovenska.
Vypredané
8,46 € 8,90 €

Ikony architektúry


Kniha Ikony architektúry s podtitulom ...čo by deti mali vedieť o slovenskej a svetovej architektúre má ambíciu robiť osvetu medzi deťmi a mládežou o kvalitnej architektúre a najmä o najdôležitejších dielach slovenskej modernej architektúry, ktoré už patria do kultúrneho aj architektonického dedičstva na Slovensku. Knižka je rozdelená do 4 kapitol. V prvej kapitole autorka deťom objasňuje, čo je architektúra, v druhej kapitole predstavuje najznámejšie ikonické diela svetovej architektúry. V tretej kapitole predstavuje štyroch najvýznamnejších zakladateľov slovenskej modernej architektúry (D. Jurkovič, M. M. Harminc, E. Belluš a V. Karfík) a ich tvorbu a v štvrtej kapitole sa deti zoznámia s najvýznamnejšími dielami slovenskej modernej architektúry rokov 1960 – 2000. Autorka publikácie Darina Lalíková sa už niekoľko rokov venuje osvete na tému architektúry medzi deťmi a mládežou.
Vypredané
17,96 € 18,90 €

Čo si šiši?


Rozprávková knižka Čo si šiši? s podtitulom Príbehy afrických zvieratiek je určená deťom predškolského a školského veku na 1. stupni základných škôl. Písaná je odľahčeným perom, dominuje v nej humor, ktorý je tak potrebný v detskej literatúre. V knižke je pätnásť príbehov zvieratiek z ďalekej Afriky, ktoré sú však veľmi blízke našim deťom, a hoci v nich autorka pranieruje niektoré negatívne ľudské vlastnosti, vyvolávajú úsmev. Deti sa tak nedidakticky dozvedia, aké dôsledky môže mať správanie, keď sa dopúšťame lží, sme tvrdohlaví, posmievační, odvrávame, nemáme úctu k svojim kamarátom, ale ani k starším ľuďom. Knižka na príbehoch zvieratiek, akými sú opica, ťava, hroch, žirafa, zebra či púštna žaba, nenásilne "poučujeme" ako sa správať tak, aby sme boli obľúbení, aby sme si získali čo najviac kamarátov, aby boli rodičia na svoje ratolesti pyšní. Kratučké príbehy plné fantázie a vtipných okamihov deti určite pobavia, ale aj niečomu naučia.
Vypredané
6,27 € 6,60 €

Walden alebo život v lese


Dva roky, dva mesiace a dva dni strávil americký básnik a mysliteľ H. D. Thoreau na samote v prírode, vo vlastnoručne zhotovenej chatrči pri jazere Walden Pond. K životu bez civilizačných výdobytkov ho priviedla túžba porozumieť svetu, ktorého bol súčasťou, snaha nájsť v ňom svoje pravé miesto a rozlíšiť to, čo je dôležité od všetkého nepodstatného. Po návrate medzi ľudí spísal svoje pozorovania do knihy, ktorá patrí dodnes k najkrajším oslavám prírody, individuálnej slobody, dobrodružstva sebaobjavovania a jednoduchého, naplneného života. Dvesto rokov od narodenia autora ju v rukách konečne drží aj slovenský čitateľ.
Vypredané
14,16 € 14,90 €

dostupné aj ako: