! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Knihy - Fejtóny, rozhovory, reportáže strana 76 z 95

Cez ploty


Pred takmer desiatimi rokmi začal spontánne odoslaným emailom dialóg dvoch mužov, ktorých osud snáď nemôže byť viac rozdielny. Fedor Gál s presvedčením, že dialóg je nutný za každých okolností, prináša konfrontáciu s národným socialistom Matejom. V knihe Cez ploty sa dozviete, čo všetko sa udeje, a čo sa v živote a v názoroch aktérov zmení medzi slovami: „Tuším je čas, aby som sa aj ja nasral“ a záverom: „Fajn, že píšeš, Matej. Už som mal obavy.“ Je možné, aby si k sebe našli cestu takí rozdielni ľudia, a dokážu vôbec obhájiť svoje rozhodnutie, že túto korešpondenciu zverejnia?
Vypredané
10,36 € 10,90 €
  • 5 /5

Transformace vědomí Rozhovory s Tomášem Keltnerem 2. vydání


V knize najdete vybrané rozhovory, které vyšly v různých časopisech a internetových magazínech, ve kterých se Tomáš Keltner vyjadřuje nejen k aktuálním tématům, ale především vysvětluje jak rozpoznávat manipulaci v informacích kolem nás.
Vypredané
12,45 € 13,11 €

Jak jsem svým vnoučatům vyprávěl o vesmíru


Kniha je založena na autentických rozhovorech astrofyzika Huberta Reevese s jeho čtrnáctiletou vnučkou. Věnuje se širokému spektru témat: kromě známých otázek jako třeba vznik a stáří vesmíru, černé díry a temná hmota se zabývá i způsoby měření a poznávání světa, principy vědeckého uvažování a uspořádáním lidských znalostí. Stranou nezůstávají ani úvahy o mimozemském životě, otázka „hodináře“ čili stvořitele vesmíru nebo zamyšlení o odpovědnosti lidstva za stav naší planety. Kniha je vyprávěna lehce, srozumitelně a plyne jako skutečný dialog se zvídavou dívkou, přesto však často zabíhá do nečekaných hloubek: je znát, že Hubert Reeves je zkušený popularizátor vědy a zároveň velký vědec, jehož myšlenky a postoje měly čas dozrát. Sám autor knihu charakterizuje jako svůj duchovní odkaz mladé generaci a je zřejmé, že si na něm dal záležet.
Vypredané
10,40 € 10,95 €

Nem cserélek elveket


Weiler Katalin megalkuvást nem tűrően, éveken át készített beszélgetéseket a Széchenyi-díjas Ferge Zsuzsával, ennek eredményeként születhetett meg ez a memoárnak és korrajznak is beillő életút-beszélgetés. A Nem cserélek elveket című könyv nem csak a híres szociológus portréját nyújtja, hanem a magánemberét is. Ferge Zsuzsa kendőzetlen nyíltsággal vall szerteágazó családjáról, zsidó származásáról, identitásáról, világszemléletéről. És csak azt követően beszél politikáról és szakmáról, a benne állandóan munkálkodó jobbítási szándékról, miután a II. világháború előtti, alatti és utáni évekről, férjéről, testvéreiről, barátairól mesélt. Weiler Katalin fotókkal kísért, olvasmányos könyvéből egy rendkívüli széles látókörű, bölcs ember portréja bontakozik ki.
Vypredané
12,22 € 12,86 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Nem cserélek elveket


Weiler Katalin megalkuvást nem tűrően, éveken át készített beszélgetéseket a Széchenyi-díjas Ferge Zsuzsával, ennek eredményeként születhetett meg ez a memoárnak és korrajznak is beillő életút-beszélgetés. A Nem cserélek elveket című könyv nem csak a híres szociológus portréját nyújtja, hanem a magánemberét is. Ferge Zsuzsa kendőzetlen nyíltsággal vall szerteágazó családjáról, zsidó származásáról, identitásáról, világszemléletéről. És csak azt követően beszél politikáról és szakmáról, a benne állandóan munkálkodó jobbítási szándékról, miután a II. világháború előtti, alatti és utáni évekről, férjéről, testvéreiről, barátairól mesélt. Weiler Katalin fotókkal kísért, olvasmányos könyvéből egy rendkívüli széles látókörű, bölcs ember portréja bontakozik ki.
Vypredané
0,64 € 12,86 €

dostupné aj ako:

Křeslo pro Fausta 2015


Čtrnáctý svazek pokračuje v nastoupené tradici interview pořádaných od začátku nového milénia v prostorách Faustova domu na pražském Karlově náměstí. Rozhovory pravidelně vycházejí knižně pod názvem Křeslo pro Fausta. V roce 2015 usedlo do „křesla pro Fausta“ dalších devět významných hostů, lékaři J. Beneš, R. Honzák, R. Kočvara, Š. Svačina a M. Šámal, publicisté a spisovatelé K. Hvížďala, P. Kohout, O. Neff, a rovněž hudebník a politik M. Kocáb.
Vypredané
8,48 € 8,93 €

Félsz a vihartól? - Történetek a rákról


A Félsz a vihartól? című interjúkötet nyolc rákbetegségben érintett nő történetét meséli el. A könyv célja, hogy a hiteles, szakemberektől származó információkat, személyes, megélt történetekkel ötvözve nyújtson segítséget mindazoknak, akik közvetlen vagy közvetett kapcsolatba kerültek a rákbetegséggel. Mindemellett a könyv olvasmányos, intim történetei a szerző szándéka szerint alkalmasak lesznek arra, hogy rombolják a riasztó, rákbetegséget övező tévhiteket, hiszen az információhiány a legalattomosabb táplálója az előítéleteknek.
Vypredané
10,17 € 10,71 €

Anton Srholec 2. vydanie


Silný životný príbeh Antona Srholca (12.6.1929 - 7.1.2016), rímskokatolíckeho kňaza, saleziána, spisovateľa, charitatívneho pracovníka, politického väzňa a buriča, ale predovšetkým láskavého človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady a vždy bojoval za lepší svet, zachytila v celovečernom dokumentárnom filme režisérka Alena Čermáková. Rozhovory s Antonom Srholcom spočiatku viedla u seba doma pri raňajkách. Neskôr vznikla potreba zaznamenať ich a začal sa rodiť podklad pre knihu, v ktorej sa autorka snažila zachovať autenticitu Srholcových slov, aby priblížila ľuďom jeho zmýšľanie o svete i o Bohu čo najpravdivejšie, najvernejšie. Rozhovory a úvahy predstavujú čitateľom tohto výnimočného muža. Umožňujú im nahliadnuť do spôsobu jeho premýšľania a činov, odhalia jeho húževnatosť, túžbu pomáhať a milovať ľudí až na smrť. Autorka neprináša len Srholcov portrét, ale predovšetkým vyjadruje úctu mužovi, ktorý nám ukazoval smer na ceste životom. Knihu dopĺňajú fotografie zo súkromného archívu Antona Srholca a jeho najbližších, ale aj dokumenty z leopoldovskej väznice a umelecké fotografie Maňa Štraucha. Krst knihy:
Vypredané
9,41 € 9,90 €

dostupné aj ako:

Bölcsek könyve II. - Tizennégy kivételes életút esszenciája


A kötetben 14 olyan embert ismerhetünk meg, akik közös nevezője a teljesítmény és a hitelesség. A legilletékesebbek meséltek arról, mi mindenre tanít a közelmúlt történelme és miért a dolgokról való lemondás a bölcsesség egyik ismérve.
Vypredané
12,86 € 13,54 €

Rebellis dívák


A világhírű emberek élete az őket övező kíváncsiság miatt mindig legendás, még ha maguk ezt nem is így élik meg. Audrey Hepburn például visszautasította a sokmillió dolláros ajánlatot, mely arra szólt, hogy írja meg életrajzát, mert nem tartotta különösen érdekesnek a saját életét, s mivel szerény volt, és nem várt sokat az élettől, elvárásai mindig sokszorosan teljesültek, mint azt a könyvből megtudhatjuk. A Rebellis dívák hat világhírű hölgy élettörténete, akik a könyvbéli sorrendben a következők: Maria Callas, Coco Chanel, Wallis Simpson, Eva Perón, Audrey Hepburn és Jackie Kennedy. A szerző, Cristina Morató, e legendás csillagok életének fény és árnyoldalait mutatja be: a sikert és a hírnév mögött rejtőző félénkséget, szorongást, magányt.
Vypredané
9,84 € 10,36 €

Mozgásban - Egy élet


Amikor Oliver Sacks tizenkét éves volt, egy éles szemű tanára ezt írta a bizonyítványába: Sacks még sokra viheti, ha képes lesz féken tartani magát. Ma már tudjuk, hogy Sackset soha semmi nem volt képes féken tartani. A Mozgásban című önéletrajzi könyvét az első oldaltól ahol a motorkerékpárok és a sebesség iránti rajongó fiúként tűnik fel az utolsóig nyughatatlan energia hatja át. Miközben az élményeiről mesél hogyan élt a hatvanas évek elején kezdő neurológusként, drogproblémákkal küzdve Kaliforniában, majd New Yorkban, ahol egy krónikus betegek számára berendezett kórház eldugott termeiben egy rég elfeledett betegségre bukkant , azt is nyomon követhetjük, hogy a páciensei iránti elkötelezettség hogyan vált egyre inkább az élete meghatározó elemévé. Sacks leplezetlen őszintéséggel és humorral mutatja be, hogy ugyanaz a szenvedély hajtotta a fizikai kihívások során ha úszott vagy éppen súlyt emelt , mint az agy titkainak fáradhatatlan kutatása közben. Mesél romantikus és intellektuális szerelmi kalandjairól, a családja és a hazája elhagyása miatti bűntudatáról, a skizofrén bátyjával való kapcsolatáról és azokról az írókról és tudósokról Thom Gunnról, A. R. Lurijáról, W. H. Audenről, Gerald Edelmanről, Francis Crickről , akik hatással voltak rá. A Mozgásban egy páratlanul eredeti orvos és író története, aki megmutatta, milyen sokféle és alapvető módon határozza meg emberi mivoltunkat az agyunk működése.
Vypredané
14,25 € 15,00 €

dostupné aj ako:

Károlyi Béla - Dikta-torna


Az 1976-os montreali olimpián Nadia Comaneci, a román tornászlány meghódítja a világot. A kivételes képességű edző, Károlyi Béla és a tehetséges tornászlány szerencsés találkozása forradalmasítja a női tornát. Mestert és a tanítványát önfeledten ünneplik. Károlyi Béla mesél. A csillogó felszín mögül egy intrikákkal, önző egyéni érdekekkel, indulatokkal teli világ tűnik elő. Első kézből ismerjük meg ennek a világnak a főszereplőit: Nadiát, Nicu Ceausescut, a hetvenes-nyolcvanas évek Romániájának funkcionáriusait, a szocialista sporteszményt, amely végül 1981-ben menekülésre készteti az ünnepelt edzőt, feleségét és a koreográfus Pozsár Bélát. Az edzőházaspár az Egyesült Államokban folytatja diadalútját, ahol újabb bajnokokat, olimpiai győzteseket, érmeseket nevelnek, s megreformálják az amerikai női tornát is. A romániai évek lassan feledésbe merülnek, úgy tűnik, Károlyit már semmi nem köti korábbi hazájához. Azonban amikor Romániában kitör a forradalom, újra színre lépnek a régi szereplők, s az azóta milliomossá vált edzőnek szembesülnie kell a múlttal. A forradalom után Erdélyben ünnepelt edzőként köszöntik, de miközben egyre nagyobb sikereket ér el az amerikai tornászválogatottal, és sütkérezhetne a dicsőségben, több korábbi tanítványa és leghűségesebb munkatársa is ellene fordul, bírálja módszereit. A múltbeli eseményekre pedig mindenki máshogy emlékszik... Az olvasóra marad a döntés, hogy kinek ad igazat, miközben tanúja lehet egy szédületes karrier kibontakozásának.
Vypredané
9,17 € 9,65 €

Přes moře


Přední německý reportér Wolfgang Bauer a jeho český kamarád a respektovaný reportážní fotograf Stanislav Krupař se jako první novináři vydali na cestu se syrskými uprchlíky z Egypta do Evropy. Poutavé a dramatické vyprávění popisuje cestu obyčejných lidí, které válka dostala do mezních životních situací. Reportážní opus líčí chování převaděčských gangů, nelítostnost byrokratických a represivních aparátů vůči uprchlíkům, ale také lidskost těch, co jim na cestě pomáhali. České vydání v Německu velice úspěšné knihy přináší i aktualizované osudy hlavních hrdinů.
Vypredané
4,34 € 4,57 €

A zsoldos - Egy magyar Irak poklában


A zsoldos élete... Azoknak, akik külföldön, a közel-keleten munkát vállalnának, mérlegelniük kell a következőket, mielőtt aláírják a szerződést: - IGEN, jó fizetésed lesz, többszöröse annak, mint amennyit otthon bármiféle legális munkával meg tudsz keresni. - IGEN, a fizetésed által megteremthetsz egy magasabb életszínvonalat, menő autókkal, nyaralással vagy egy új lakással. - IGEN, szabadságod alatt nem kell számolgatnod a pénzt, hogy mire mennyit költesz az alatt a pár hét alatt. Olyan életet élhetsz családoddal, amilyet csak akarsz. - IGEN, munkád során el vagy zárva a külvilágtól. 12 órát dolgozol egy sivár, ingerszegény környezetben, a másik 12 órát a szállásodon, lakókonténeredben töltöd, mintha egy cellában élnél. - IGEN, ha munkába álltál, rá vagy kényszerülve, hogy megoszd a szobádat és együtt dolgozz olyan emberekkel, akik büdösek, piszkosak, mocskosak és horkolnak. - IGEN, ha munkában vagy, fel kell adnod az otthon megszokott életszínvonaladat és lesüllyedni egy jóval alacsonyabb szintre. - IGEN, hiányozni fognak szeretteid... Mielőtt útnak indulnál, aláírnád a szerződésedet, magad mögött hagyva családodat, barátaidat, otthonodat, mérlegeld a következőket: - NEM leszel otthon a gyereked minden születésnapján, de lehet, hogy a születésekor sem - NEM leszel otthon minden barátod partiján, vagy minden házassági évfordulón vagy minden karácsonyon - NEM leszel otthon, mikor a gyereked megteszi az első lépéseket, vagy kimondja az első szót - NEM leszel otthon, mikor feleségednek, párodnak, a családodnak a legnagyobb szüksége volna rád. - NEM leszel otthon, mikor egy jó barátot vagy egy családtagot kell elbúcsúztatni... Mielőtt bárki ítélkezne egy személyről, aki távol az otthonától zsoldba áll azért, hogy megteremtsen egy jobb életszínvonalat a családjának és önmaga számára: Senki ne mondja rájuk, hogy szerencsések, mert megtehetnek bizonyos dolgokat! Ezek az emberek feladták életük részét remélve, hogy megteremthetik családjuk számára a biztonságos jövőt!
Vypredané
11,81 € 12,43 €

Lacná kniha A zsoldos - Egy magyar Irak poklában (-90%)


A zsoldos élete... Azoknak, akik külföldön, a közel-keleten munkát vállalnának, mérlegelniük kell a következőket, mielőtt aláírják a szerződést: - IGEN, jó fizetésed lesz, többszöröse annak, mint amennyit otthon bármiféle legális munkával meg tudsz keresni. - IGEN, a fizetésed által megteremthetsz egy magasabb életszínvonalat, menő autókkal, nyaralással vagy egy új lakással. - IGEN, szabadságod alatt nem kell számolgatnod a pénzt, hogy mire mennyit költesz az alatt a pár hét alatt. Olyan életet élhetsz családoddal, amilyet csak akarsz. - IGEN, munkád során el vagy zárva a külvilágtól. 12 órát dolgozol egy sivár, ingerszegény környezetben, a másik 12 órát a szállásodon, lakókonténeredben töltöd, mintha egy cellában élnél. - IGEN, ha munkába álltál, rá vagy kényszerülve, hogy megoszd a szobádat és együtt dolgozz olyan emberekkel, akik büdösek, piszkosak, mocskosak és horkolnak. - IGEN, ha munkában vagy, fel kell adnod az otthon megszokott életszínvonaladat és lesüllyedni egy jóval alacsonyabb szintre. - IGEN, hiányozni fognak szeretteid... Mielőtt útnak indulnál, aláírnád a szerződésedet, magad mögött hagyva családodat, barátaidat, otthonodat, mérlegeld a következőket: - NEM leszel otthon a gyereked minden születésnapján, de lehet, hogy a születésekor sem - NEM leszel otthon minden barátod partiján, vagy minden házassági évfordulón vagy minden karácsonyon - NEM leszel otthon, mikor a gyereked megteszi az első lépéseket, vagy kimondja az első szót - NEM leszel otthon, mikor feleségednek, párodnak, a családodnak a legnagyobb szüksége volna rád. - NEM leszel otthon, mikor egy jó barátot vagy egy családtagot kell elbúcsúztatni... Mielőtt bárki ítélkezne egy személyről, aki távol az otthonától zsoldba áll azért, hogy megteremtsen egy jobb életszínvonalat a családjának és önmaga számára: Senki ne mondja rájuk, hogy szerencsések, mert megtehetnek bizonyos dolgokat! Ezek az emberek feladták életük részét remélve, hogy megteremthetik családjuk számára a biztonságos jövőt!
Vypredané
1,24 € 12,43 €

dostupné aj ako:

Rozhovory na ceste


Zisťujú, či človeka skutočne volá Boh. Hovoria o tom, že pornografia je klamstvo. Pomáhajú pri stretnutiach so smrťou. Pripravujú na dobré manželstvá a rodiny. Podávajú pomocnú ruku tehotným ženám. Alebo ľuďom bez strechy nad hlavou. Prinášajú kresťanstvo do politiky. A liečia zranené duše. Mnohých ľudí denne stretávame, no prehliadame ich. Nepoznáme ich príbehy, a pritom by sme ich mohli počúvať hodiny. Niektorí sú známi, iní celkom neznámi. Hovoria zaujímavo a žijú tým, pre čo sa rozhodli.
Vypredané
8,46 € 8,90 €

dostupné aj ako:

Literatura v čase lovců


Jedná se o výbor z téměř dvou stovek rozhovorů, které byly v posledních dvaceti letech publikovány v časopisu Host. Pětatřicet nejzajímavějších dialogů se spisovateli, literárními kritiky, umělci a vědci odhaluje nejen životní a tvůrčí osudy těchto osobností, jejich názory a postoje, ale fakticky zaznamenává i vývoj literatury v posledních desetiletích. Čtenáři zde mimo jiné najdou rozhovory s Janem Balabánem, Alexandrou Berkovou, Petrem Borkovcem, Irenou Douskovou, Otou Filipem, Jiřím Hájíčkem, Petrem Hruškou, Jiřím Kratochvilem, J. H. Krchovským, Jiřím Kuběnou, Petrem Placákem, Miloslavem Topinkou, Bogdanem Trojakem, Michalem Vieweghem a řadou dalších. Kniha vychází také jako připomenutí nadcházejícího třicetiletého výročí založení časopisu Host.
Vypredané
13,35 € 14,05 €

Anton Srholec + DVD s celovečerným filmom so špeciálnymi bonusmi


Silný životný príbeh Antona Srholca, rímskokatolíckeho kňaza, saleziána, spisovateľa, charitatívneho pracovníka, politického väzňa a buriča, ale predovšetkým láskavého človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady a vždy bojoval za lepší svet, zachytila v celovečernom dokumentárnom filme režisérka Alena Čermáková. Rozhovory s Antonom Srholcom spočiatku viedla u seba doma pri raňajkách. Neskôr vznikla potreba zaznamenať ich a začal sa rodiť podklad pre knihu, v ktorej sa autorka snažila zachovať autenticitu Srholcových slov, aby priblížila ľuďom jeho zmýšľanie o svete i o Bohu čo najpravdivejšie, najvernejšie. Rozhovory a úvahy predstavujú čitateľom minulé i súčasné dni tohto výnimočného muža. Umožňujú im nahliadnuť do spôsobu jeho premýšľania a činov, odhalia jeho húževnatosť, túžbu pomáhať a milovať ľudí až na smrť. Autorka neprináša len Srholcov portrét, ale predovšetkým vyjadruje úctu mužovi, ktorý nám ukazuje smer na ceste životom. Knihu dopĺňajú fotografie zo súkromného archívu Antona Srholca a jeho najbližších, ale aj odtajnené dokumenty z leopoldovskej väznice a umelecké fotografie Maňa Štraucha. Súčasťou knihy je DVD s celovečerným dokumentárnym filmom Anton Srholec, ktorý bol uvedený do kín v októbri 2015, a so špeciálnymi bonusmi. DVD obsahuje aj anglickú a nemeckú mutáciu a verziu pre nepočujúcich. Silný životný príbeh Antona Srholca, rímskokatolíckeho kňaza, saleziána, spisovateľa, charitatívneho pracovníka, politického väzňa a buriča, ale predovšetkým láskavého človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady a vždy bojoval za lepší svet, zachytila v celovečernom dokumentárnom filme režisérka Alena Čermáková. Rozhovory s Antonom Srholcom spočiatku viedla u seba doma pri raňajkách. Neskôr vznikla potreba zaznamenať ich a začal sa rodiť podklad pre knihu, v ktorej sa autorka snažila zachovať autenticitu Srholcových slov, aby priblížila ľuďom jeho zmýšľanie o svete i o Bohu čo najpravdivejšie, najvernejšie. Rozhovory a úvahy predstavujú čitateľom minulé i súčasné dni tohto výnimočného muža. Umožňujú im nahliadnuť do spôsobu jeho premýšľania a činov, odhalia jeho húževnatosť, túžbu pomáhať a milovať ľudí až na smrť. Autorka neprináša len Srholcov portrét, ale predovšetkým vyjadruje úctu mužovi, ktorý nám ukazuje smer na ceste životom. Knihu dopĺňajú fotografie zo súkromného archívu Antona Srholca a jeho najbližších, ale aj odtajnené dokumenty z leopoldovskej väznice a umelecké fotografie Maňa Štraucha. Súčasťou knihy je DVD s celovečerným dokumentárnym filmom Anton Srholec, ktorý bol uvedený do kín v októbri 2015, a so špeciálnymi bonusmi. DVD obsahuje aj anglickú a nemeckú mutáciu a verziu pre nepočujúcich. Krst knihy:
Vypredané
12,26 € 12,90 €

Lacná kniha Anton Srholec + DVD s celovečerným filmom so špeciálnymi bonusmi (-70%)


Silný životný príbeh Antona Srholca, rímskokatolíckeho kňaza, saleziána, spisovateľa, charitatívneho pracovníka, politického väzňa a buriča, ale predovšetkým láskavého človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady a vždy bojoval za lepší svet, zachytila v celovečernom dokumentárnom filme režisérka Alena Čermáková. Rozhovory s Antonom Srholcom spočiatku viedla u seba doma pri raňajkách. Neskôr vznikla potreba zaznamenať ich a začal sa rodiť podklad pre knihu, v ktorej sa autorka snažila zachovať autenticitu Srholcových slov, aby priblížila ľuďom jeho zmýšľanie o svete i o Bohu čo najpravdivejšie, najvernejšie. Rozhovory a úvahy predstavujú čitateľom minulé i súčasné dni tohto výnimočného muža. Umožňujú im nahliadnuť do spôsobu jeho premýšľania a činov, odhalia jeho húževnatosť, túžbu pomáhať a milovať ľudí až na smrť. Autorka neprináša len Srholcov portrét, ale predovšetkým vyjadruje úctu mužovi, ktorý nám ukazuje smer na ceste životom. Knihu dopĺňajú fotografie zo súkromného archívu Antona Srholca a jeho najbližších, ale aj odtajnené dokumenty z leopoldovskej väznice a umelecké fotografie Maňa Štraucha. Súčasťou knihy je DVD s celovečerným dokumentárnym filmom Anton Srholec, ktorý bol uvedený do kín v októbri 2015, a so špeciálnymi bonusmi. DVD obsahuje aj anglickú a nemeckú mutáciu a verziu pre nepočujúcich. Silný životný príbeh Antona Srholca, rímskokatolíckeho kňaza, saleziána, spisovateľa, charitatívneho pracovníka, politického väzňa a buriča, ale predovšetkým láskavého človeka, ktorý nikdy neopustil svoje zásady a vždy bojoval za lepší svet, zachytila v celovečernom dokumentárnom filme režisérka Alena Čermáková. Rozhovory s Antonom Srholcom spočiatku viedla u seba doma pri raňajkách. Neskôr vznikla potreba zaznamenať ich a začal sa rodiť podklad pre knihu, v ktorej sa autorka snažila zachovať autenticitu Srholcových slov, aby priblížila ľuďom jeho zmýšľanie o svete i o Bohu čo najpravdivejšie, najvernejšie. Rozhovory a úvahy predstavujú čitateľom minulé i súčasné dni tohto výnimočného muža. Umožňujú im nahliadnuť do spôsobu jeho premýšľania a činov, odhalia jeho húževnatosť, túžbu pomáhať a milovať ľudí až na smrť. Autorka neprináša len Srholcov portrét, ale predovšetkým vyjadruje úctu mužovi, ktorý nám ukazuje smer na ceste životom. Knihu dopĺňajú fotografie zo súkromného archívu Antona Srholca a jeho najbližších, ale aj odtajnené dokumenty z leopoldovskej väznice a umelecké fotografie Maňa Štraucha. Súčasťou knihy je DVD s celovečerným dokumentárnym filmom Anton Srholec, ktorý bol uvedený do kín v októbri 2015, a so špeciálnymi bonusmi. DVD obsahuje aj anglickú a nemeckú mutáciu a verziu pre nepočujúcich. Krst knihy:
Vypredané
3,87 € 12,90 €

dostupné aj ako:


Fejtóny, rozhovory a reportáže patria medzi dôležité žánre literatúry, ktoré sa zaoberajú dokumentárnym spracovaním udalostí, spoločenských tém a ľudských skúseností. Tieto žánre poskytujú čitateľom hlboký vhľad do rôznych aspektov sveta, ktoré nám pomáhajú pochopiť a analyzovať okolitú realitu.

Fejtóny sú krátke literárne diela, ktoré často kombinujú humor, ironiu a osobné postrehy autora. Ich cieľom je pobaviť čitateľa a donútiť ho sa zamyslieť sa nad rôznymi témami a situáciami. Fejtóny môžu mať rozmanité formy - od krátkych esejí a anekdotických príbehov po reflexie a komentáre.

Rozhovory predstavujú konverzáciu medzi novinármi a osobnosťami z rôznych oblastí, ako sú umenie, politika, vedy a iné. Tieto rozhovory poskytujú autentický pohľad na myšlienky, názory a skúsenosti významných osobností.

Reportáže sú žánrom, ktorý sa zameriava na objektívne spravodajstvo a dokumentáciu udalostí. Reportéri zbierajú informácie prostredníctvom výskumu, rozhovorov a terénnych prác a následne ich prezentujú prostredníctvom článkov, časopisových reportáží alebo kníh. Reportáže majú často sociálnu, politickú alebo kultúrnu tému.

Fejtóny, rozhovory a reportáže sú dôležitými žánrami, ktoré obohacujú literárnu scénu. Ich autentický prístup a schopnosť analyzovať a interpretovať rôzne aspekty ľudskej existencie nám umožňuje rozšíriť naše obzory, vnímať svet z rôznych perspektív a hlbšie porozumieť spoločnosti.

K najznámejším autorom fejtónov patria Mark Twain, Dorothy Parker, Milan Lasica, či Miroslav Marcelli.

Reportážam sa venujú autori ako Truman Capote, či Hunter S. Thompson.