! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Slovenské a české dejiny strana 171 z 177

Únor 1948 v Československu


Publikace přináší nové příspěvky českých a slovenských historiků, jež analyzují a interpretují příčiny a důsledky československých únorových událostí roku 1948. Jsou zaměřeny na mezinárodní i vnitřní politické, hospodářské, sociální a kulturní souvislosti společenské transformace po instalaci komunistického režimu v Československu.
Vypredané
12,06 € 12,69 €

Studnice pověstí z moravských Sudet


Tato sbírka pověstí Gustava Mikusche (1842 – 1916) - sběratele lidových pověstí poprvé vyšla v roce 1892 v německém jazyce. V knize najdeme méně známé a také neznámé pověsti z míst od Králického Sněžníku přes Jeseníky až po Oderské vrchy.
Vypredané
10,72 € 11,28 €

Větroně v Československu a České republice od r.1945


Z této knihy Větroně v Československu a České republice od r. 1945 je zřejmé, že pokrok a vývoj se nadají zastavit. To, co platilo včera, neplatí dnes. Co bylo moderní včera, dnes je již zastaralé. A v letectví toto vše platí dvojnásob.
Vypredané
13,40 € 14,10 €

Vila Tugendhat


Brněnská Vila Tugendhat, postavená v letech 1928-1930 podle plánu věhlasného německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, patří k nejdůležitějším stavbám moderní architektury vůbec. Je ztělesněním jejích ideálů ve smyslu propojení vnitřního a vnějšího prostoru a navíc představuje kongeniální dílo v linii stavebník-architekt-stavitel, jejichž každá složka vytvořila optimální podmínky pro vznik tohoto architektonického skvostu. Stručný průvodce nabízí čtivým způsobem pohnutou historii domu i rodiny Tugendhatových a přináší i celou řadu historických a soudobých fotografií. Autory textu jsou Dagmar Černoušková, Iveta Černá a Pavel Liška.
Vypredané
6,70 € 7,05 €

Slovensko a Slováci v 2. polovici 19. storočia


Kniha I. Mrvu z edície Ilustrované dejiny ponúka zaujímavý pohľad na dejinné udalosti 2. polovice 19. storočia, ktoré sa významnou mierou podpísali pod ďalší osud a historický vývoj slovenského národa. Polstoročie naplnené činorodou prácou, ale aj letargiou, malými víťazstvami a veľkými prehrami, národnou súdržnosťou i spormi. Boj o zvrchovanosť v revolúcii 1848 – 1849, formovanie slovenskej inteligencie, uzákonenie spisovného jazyka, budovanie gymnázií, založenie prvej kultúrno-osvetovej inštitúcie: Matice slovenskej, maďarizácia a upevňovanie národného vedomia, sťahovanie Slovákov za prácou do Ameriky... To je len zlomok tém, ktoré prevedú čitateľa politickým, sociálnym a kultúrnym vývojom Slovenska s ohľadom na jeho postavenie v rámci mnohonárodného štátneho útvaru – Rakúsko-uhorskej monarchie.
Vypredané
13,21 € 13,90 €

Bratislava 1907 Pozsony Pressburg


Okrem stručnej histórie obsahuje sprievodca popis pamätihodností mesta a hradu ako aj zoznam a krátky životopis známych a zaslúžilých osobností, ktoré sa v Prešporku narodili alebo tu pôsobili.
Vypredané
12,26 € 12,90 €

Obrázky starého Martina


Prejdite sa turčianskym mestečkom v čase, keď bolo ohniskom spoločenského diania. Za župným domom s povestným červeným súknom nazrite do noblesného „maďarského“ kasína na poschodí sporiteľňe a zamierte na pohárik pezinského do povestného slovenského kasína – takzvanej Plechárne v Národnom dome (vraj podľa plechových pokladničiek, do ktorých robili grajciarové zbierky), zapojte sa do družnej debaty so staručkým pánom Mudroňom, bradatým baťkom Vajanským, ktorý práve hostí vzácnych priateľov z Báčky... Uznávaný fiškál Ferdinandy sa zvítal s direktorom Daxnerom, zo spevokolu vchádzajú Halašovci... Zabudnuté dielo známeho prozaika sprítomňuje živé martinské dejiny a osobnosti spred takmer storočia, ich denný život, záľuby, zvyklosti, osudy martinských rodov i budov, spolky, staré kaviarničky, fašiangy, majálesy... Samozrejmosťou je náročné typografické spracovanie a kvalitný informačný aparát; historický kolorit dotvárajú nádherné dobové fotografie.
Vypredané
12,26 € 12,90 €

Strýko z Bratislavy


Dietmar Grieser, rozprávač, fejtonista, hľadač stôp či literárny detektív, autor úspešných bestsellerov, zachytil vo svojej knihe Strýko z Bratislavy mnohé pútavé historky. Kniha vznikla v rokoch 2008—2009, keď autor precestoval Slovensko a hľadal rakúske stopy súvisiace s naším priestorom. Navštívil okrem iného Bratislavu, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Trenčianske Teplice, Gbely i Marianku, kde sa odohrávali mnohé udalosti našej spoločnej histórie, ktorá bola roky vedome potláčaná. Čitatelia nájdu v knihe príbehy z Bratislavského hradu, kde vznikla svetoznáma viedenská galéria Albertina, z Grasalkovičovho paláca, kde sa začala láska následníka trónu Františka Ferdinanda a grófky Žofie Chotekovej, zoznámia sa s históriou rusoveckého kaštieľa, v ktorom po smrti následníka trónu Rudolfa začala nový život jeho manželka Štefánia, s tragédiou v Mayerlingu, kde zahynula baronesa Mary Vetserová, ktorej starý otec žil v v Bratislave. Defilujú pred nimi príslušníci chýrnych prešporských rodín ako vydavateľ novín Pressburger Zeitung Emil Portisch (a jeho populárny syn rakúsky reportér Hugo), slávny architekt Christian Ludwig, projektant Manderláku -- prvého slovenského mrakodrapu -- a jeho syn známy rakúsky maliar Christian Ludwig Attersee, preciťujú atmosféru cukrárne Cafe Mayer, kde sa stretávala spoločenská smotánka pri káve a preslávených bratislavských rožtekoch atď. Dietmar Grieser však na svojich cestách navštívil aj Liptov a priblížil rakúskym čitateľom výrobu bryndze na salašoch, z ktorej sa pripravovala vo viedenských viechach dodnes obľúbená nátierka Liptauer, milovníkom hudby predstavil Dolnú Krupú, kde Beethoven údajne skomponoval Sonátu mesačného svitu, Želiezovce, kde v esterházyovskom kaštieli pôsobil ako učiteľ hudby mladý Franz Schubert (a kde sa narodil i svetoznámy hotelier Eduard Sacher) či Záhorskú Ves – rodisko opernej divy Lucie Poppovej. Autor odhaľuje fascinujúce životné príbehy osobností z oblasti hudby, politiky a vedy, čo sa narodili v Komárne – vari najslávnejší z nich sú Franz Lehár a zakladateľ teórie stresu János Selye. A celkom na východe Slovenska prebádal i osudy vysťahovaleckých rodín Varcholovcov a Feckovcov, ktorých potomkovia sa preslávili na celom svete – výtvarník Andy Warhol a herec Paul Newman. Hádam najdojímavejší je príbeh pamätníka cisárovnej Alžbete, ktorý jej postavili vďační obyvatelia Bardejova po jej návšteve v kúpeľoch a ktorý prežil vďaka spoločnému úsiliu desiatok zainteresovaných i tie najhoršie obdobia v politických krútňavách 20. storočia.
Vypredané
11,88 € 12,50 €

Bratislavskí majstri kati


Až do konca 19. storočia s a v Prešporku verejne popravovalo. Dnes tieto ponuré miesta exekúcií pripomínajú už iba záznamy v súdnych knihách. Popravovalo sa na Hlavnom námestí, pri Kostole sv. Trojice, na Krížnej ulici, na rohu Trnavskej a Vajnorskej ulici, na Somárskom vrchu nad Hradom. Bratislavské privilégiá, mestská justícia, právo, zločiny a tresty, mená bratislavských majstrov katov, zápisnice, v ktorých sú zaznamenané svedectvá o obvineniach, mučení a trestoch – o tom všetkom vydáva svedectvo kniha Juraja Hradského – Bratislavskí majstri kati. Kati – ľudia bez cti, ktorých sa slušný občan stránil a sám by stratil česť pri styku s nimi. Ale nebolo to tak vždy. V dávnych dobách požívali majstri kati všeobecnú úctu a vážnosť. Ich remeslo bolo potrebné a verejnosťou akceptované. Na základe hrdelných rozsudkov mestského súdu bol kat poslednou inštanciou, ktorá zbavila mesto zločinca, ktorý hrubo porušoval mestské právo, ohrozoval životy obyvateľov mesta a ich majetok. Popravovalo sa
Vypredané
7,86 € 8,27 €

Prechádzka starým Prešporkom


Prechádzka starým Prešporkom začína okružnou cestou popri baštách a mestských hradbách. Poskytuje množstvo informácií a príbehov o ľuďoch, uliciach, domoch a palácoch. Texty dopĺňa viac než tridsať ilustrácií Karla Huga Frecha.
Vypredané
7,86 € 8,27 €

Dějiny české - chronologický přehled


Aktualizované vydání stručného přehledu českých dějin s kresbami. Publikaci uzavírá obrazová příloha historických slohů.
Vypredané
10,36 € 10,90 €

Centrum moci


Pojmom stranícky aparát alebo aparát komunistickej strany sa označovali členovia komunistickej strany, ktorí boli jej platenými zamestnancami a venovali práci pre ňu svoj pracovný čas. Tento aparát mal v mocenskom systéme vlády komunistickej strany rozhodujúce postavenie, bol jej oporou, vykonávateľom a spolutvorcom straníckej politiky. Ústredný stranícky aparát, t. j. aparát ÚV KSS, bol centrom komunistickej moci na Slovensku. V tejto publikácii sa autor zaoberá problematikou pôsobenia Komunistickej strany Slovenska ako územnej organizácie KSČ na Slovensku a problematike postavenia jej aparátu vrátane ÚV KSS.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Utajené dějiny Čech 2.


Text časově navazuje na první svazek a probírá české dějiny od důsledků bitvy u Lipan až po rok 1717, což je podle autorů datum vzniku moderního svobodného zednářství. Události, kterých si ve vytčené době všímá, jsou vždy plné záhad a tajemství - ať už se jedná o inkvizici, vládu Jiřího z Poděbrad, vládu Jagellonců, panování Rudolfa II., pražskou defenestraci, třicetiletou válku, protireformaci, ale i hnutí svobodných zednářů - to vše je podáno z hlediska esoteriky, magie a fantastiky.
Vypredané
4,42 € 4,65 €

Utajené dějiny Čech 1.


Historie, o které nechtějí odborníci slyšet. Výklad starších českých dějin vycházející z teorie existence tzv. paralelních světů a jejich prolínání do světa lidí. Dějiny lidstva jako dějiny zápasu s obyvateli paralelních světů, kteří spolu s "beztělc i" (duchy zemřelých) ovlivňují svět lidí. Dějiny jsou neustálým hledáním rovnováhy mezi člověkem, krajinou a paralelními světy. Menhiry jako kamenná akupunktura? Posvátné háje - rezervace pro "návštěvníky odjinud"? Jak pracovala církev na projektu Ráj? Mohla skutečně zajistit lidem nesmrtelnost? Pokusili se husité dne 14. 2. 1420 zastavit čas?
Vypredané
4,42 € 4,65 €

Jména z českých dejin, která byste meli znát III.


O historii se vzletně říká, že je učitelkou života. Měla by to ale být historie živá - ne suché či lehce zpestřené seznamy dat. Co přitom vystihuje jednotlivá dějinná období lépe než osudy konkrétních lidí, kteří se na utváření té které epochy význam ně podíleli, zejména nejsou-li to osudy fádní, ale kuriózní, barvité. O takovýto živý pohled na českou historii se snaží i třetí, závěrečný díl minisérie Jména z českých dějin, která byste měli znát. Zachycuje její poměrně rozsáhlý úsek - od Bílé hor y až po vznik samostatného Československá v r. 1918 - v němž se prostřídaly údobí temna i epochy kulturního a myšlenkového vzedmutí. Protože tok času nás posunul do novověku, větší podíl v tomto dílu si vydobyly postavy z kulturní sféry, zahrnující v ědu i umění. Hlavní důraz však autor při výběru kladl na profesní pestrost, aby tak v plné šíři a hloubce demonstroval, jak vzniká pokrok a tvoří se ději ny. Spolu s ním věříme, že v osudech a díle některé z magického počtu 111 uvedených osobností najdete inspiraci či poučení.
Vypredané
4,42 € 4,65 €

Z prednej strany mreží


Slovenské dejiny dvadsiateho storočia V 50. rokoch 20. storočia československá štátna moc pod rúškom kultúrnej revolúcie paralyzovala duchovný život kresťanských cirkví. Viacero publikácií sa venuje povestnej „barbarskej noci“ a perzekúciám katolíckych veriacich, rehoľníkov, duchovných. V edícii Slovenské dejiny dvadsiateho storočia v spolupráci s Ústavom pamäti národa prinášame unikátne zápisky manželky prenasledovaného evanjelického biskupa Jána Antala. Subjektívny pohľad očitej svedkyne neľudských procesov s duchovnými dopĺňajú poznámky a podrobná štúdia o perzekúciách evanjelických duchovných – J. Juráša, J. Antala, J. B. Kasanického, S. Velebného a J. Paulova odsúdených v politickom procese KVAP. Spoluvydanie s ÚPN.
Vypredané
8,46 € 8,90 €

dostupné aj ako:

Otoni


Osudy Otonů jsou s osudem Čech hluboce spjaty a jejich činy výrazně ovlivnily naše dějiny Hagen Keller působí jako profesor středověkých dějin na univerzitě v Münsteru a po dlouhou řadu let se zabývá dějinami Německa v X. a XI. století. V této knížce podává souhrnně výsledky svého bádání o této epoše, znamenající zakladatelskou éru tzv. Svaté říše římské, jejímž středem dnešní Německo bylo. Otoni, které u nás známe také jako saskou dynastii, vládli v letech 919 až 1024. Jejich osudy jsou s osudem Čech hluboce spjaty. Hned první z nich, Jindřich I., zvaný Ptáčník, se zapsal svým tažením proti knížeti svatému Václavovi výrazně do našich dějin. Též jeho nástupce, Ota I., korunovaný 962 za císaře, válčil dlouho s Boleslavem I.. Ani vztahy Oty II. s Boleslavem II. zdaleka nebyly vždy přátelské, zato Ota III. se spřátelil s pražským biskupem sv. Vojtěchem a společně vytvořili ideu Evropy jako jednotného křesťanského společenství. Jindřichem II., zasahujícím u nás do sporů mezi syny Boleslava II., rod Otonů vymírá.
Vypredané
3,08 € 3,24 €

Názvy obcí Slovenskej republiky 1773-1997


Kniha Názvy obcí Slovenskej republiky: Publikácia spracúva mimoriadne pestrý vývin úradných názvov miest a obcí na Slovensku. ich pomaďarčovanie. poslovenčovanie. zmeny ideologického charakteru. alebo súvisiace so zmenami štátnosti a administratívneho členenia. V kondenzovanej podobe zachytáva aj samotný administratívny vývin od druhej polovice 19. storočia do 30. júna 1997. Jadrom knihy je abecedný slovník názvov obcí; súčasťou hesiel sú chronologicky usporiadané doložené názvy. Kniha je určená nielen odborníkom. historikom. archivárom. ale predovšetkým širokému okruhu pracovníkov štátnej a verejnej správy v centrálnej sfére i na úrovni krajov. okresov a obcí. najmä pracovníkom matrík. školským. kultúrnym a osvetovým pracovníkom zaoberajúcim sa vlastivednou problematikou.
Vypredané
7,51 € 7,90 €

Tu sú levy


Mýty a fakty vo fragmentoch zo slovenských dejín.
Vypredané
3,47 € 3,65 €

Kategória Slovenské a české dejiny ponúka pohľad na vývoj, kultúru, politiku a spoločenský život na území Slovenska a Česka.

Zahĺbite sa do obdobia Veľkej Moravy, času Přemyslovcov, do éry Uhorského kráľovstva či čias Československa. Skúmajte dramatické udalosti, ako bol Mnichovský diktát, Slovenské národné povstanie či Pražská jar. Objavte osobnosti, ktoré formovali dejiny oboch národov – od Cyrila a Metoda, cez Tomáša Garrigue Masaryka až po Václava Havla a Alexandra Dubčeka.

Knižná kategória "Slovenské a České dejiny" ponúka nielen historické fakty, ale aj analýzy a svedectvá tých, ktorí boli súčasťou významných historických udalostí.

Pozývame vás na fascinujúcu cestu slovenskými a českými dejinami, kde objavíte, ako sa prelínali osudy, kultúra a tradície týchto dvoch národov v srdci strednej Európy.