! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Slovenské a české dejiny strana 175 z 177

Spoločnosť politika historiografia


Kniha významného slovenského historika. Hľadá pravdivý obraz dejín slovenskej spoločnosti v dvadsiatom storočí.
Vypredané
5,70 € 6,00 €

Tato fakulta bude rudá


Vypredané
12,92 € 13,60 €

Praha 1968


Vypredané
15,51 € 16,33 €

Opevnění v okolí Prahy


V době zvýšeného ohrožení Československa na konci 30. let minulého století bylo opevňováno nejen pohraničí, ale řada pevnostních linií vznikla i ve vnitrozemí republiky. Na obranu přístupů k hlavnímu městu byla vybudována 112 km dlouhá fortifikační linie, tzv. "Pražská čára". Její průběh byl od Mělníka přes Velvary, Slaný, Smečno, Novou Huť pod Nižborem a Beroun ke Hlásné Třebáni a poté přes brdský hřeben ke Slapům n. Vlt. Od srpna 1936 do září 1938 zde bylo vybetonováno 830 pevnostních objektů a desítky kilometrů překážkového systému. Tato fakta, širčí veřejnosti dosud málo známá, jsou v této publikaci přibližována za pomoci četných dobových dokumentů a fotografií, z nichž většina je zveřejněna poprvé po 65 letech od tragických událostí podzimu 1938. Přílohová část publikace obsahuje zejména letecké snímky, pořízené v letech 1938-1953, na kterých je vyznačeno umístění většiny z 830 pevnostních objektů vybudovaných v rámci 17 stavebních úseků tzv. Pražské čáry. Dále zde najdeme ukázky původní dokumentace jednotlivých stavebních úseků z fondů Vojenského historického archivu, terén pevnostní linie zachycený na řadě dobových pohlednic a výkresy stavebně nejzajímavějších realizovaných pevnůstek. Nechybí ani celková přehledná mapa Pražské čáry formátu A3 s vyznačením rozmístění jednotek dvou českosloveských divizí, které byly na podzim 1938 připraveny k obraně hlavního města. V obou svazcích publikace bylo zpracováno přes 270 dobových fotografií, pohlednic, leteckých snímů a technických výkresů.
Vypredané
12,17 € 12,81 €

Kategória Slovenské a české dejiny ponúka pohľad na vývoj, kultúru, politiku a spoločenský život na území Slovenska a Česka.

Zahĺbite sa do obdobia Veľkej Moravy, času Přemyslovcov, do éry Uhorského kráľovstva či čias Československa. Skúmajte dramatické udalosti, ako bol Mnichovský diktát, Slovenské národné povstanie či Pražská jar. Objavte osobnosti, ktoré formovali dejiny oboch národov – od Cyrila a Metoda, cez Tomáša Garrigue Masaryka až po Václava Havla a Alexandra Dubčeka.

Knižná kategória "Slovenské a České dejiny" ponúka nielen historické fakty, ale aj analýzy a svedectvá tých, ktorí boli súčasťou významných historických udalostí.

Pozývame vás na fascinujúcu cestu slovenskými a českými dejinami, kde objavíte, ako sa prelínali osudy, kultúra a tradície týchto dvoch národov v srdci strednej Európy.