! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Slovenské a české dejiny strana 176 z 177

Hodnota zmeny-zmena hodnoty


V publikácii interdisciplinárny tím českých a slovenských vedcov porovnáva každodennosť obdobia socializmu s obdobím 20 rokov demokracie cez prizmu zmeny hierarchie hodnôt vo vybraných sociálnych skupinách a problémoch materiálnej , sociálnej a umeleckej kultúry ( architektúra a bývanie, poľnohospodárstvo, rodina, novinári, politickí väzni, chalupári, robotníci, literatúra, divadlo, aď.) Ambíciou autorov bolo postihnúť zmenu v každodennom živote, ktorú so sebou priniesla zmena politického zriadenia, a ako ju prežívali a prežívajú obyčajní ľudia. Prezentujú ako „veľké dejiny“ (historické udalosti a prevraty) ovplyvňujú tzv.“malé dejiny“ , ktoré skúmali z historických dokumentov, literatúry, dennej tlače a z interview so žijúcimi účastnikmi historických zlomov v Československu po roku 1948, 1968, 1989, 1993.
U dodávateľa
12,83 € 13,50 €

Lacná kniha Som Dieta Sestdesiatych Rokov (-90%)


Ukážka z knihy:Roztratená generácia (Narodená 1935-1945) Sme odchovanci výtvarých škôl československého socializmu - faktograficky a v prenesených významoch. Zažili sme až "zvápenatenie" výtvarného tvaroslovia (Generácia 1909, Skupina Život, Skupi na 29. augusta) hraničiace s jeho nekrofíliou v bode tzv. normalizácie. Sprevádzalo nás posluhovanie až na hranici únosnosti, zväčša zaplatené štátnou kúpou obrazu, prípadne jeho vystavením. Inotaje, metafory, odkazy - cítácie, zrkadlenia oficiálnej histórie - útočisko "k názvu obrazu" ako útek od vnútorného výtvarného obsahu. Zátišie, kytica, portrét, skupinový portrét, krajina, krajina s historizujúcou udalosťou. To boli zaužívané metódy, ako uspokojiť politickú cenzúru. Posluhovanie (niekedy podmedomé) alebo viažuce sa na konkrétnu situáciu prekračovalo hranice humanity. Samozrejme sa to dalo obísť iným príjmom: ilustrovanie, detská kniha, obálky kníh a takzvané monumentálky (ktoré zväčša nahrádzali tvorbu v architektúre), divadelné insc enácie, kostýmy, účasť na filme, televízia, dedičstvo, získanie mecenáša a mnohé iné. Ideálna pre mnohých bola emigrácia do zahraničia. Michal Studený
Na sklade 1Ks
5,70 € 57,00 €

dostupné aj ako:

Židovské cintoríny v Bratislave


Židovské cintoríny v Bratislave
Pripravujeme
14,16 € 14,90 €

Slobodomurárske lóže, 3. vydanie


Koncom devätnásteho a začiatkom dvadsiateho storočia bol Prešporok a neskôr Bratislava vďaka liberálnej klíme miestom stretávania rakúskych, maďarských a slovenských slobodomurárskych lóží. Schádzali sa v chýrnych reštauráciach hotela National, Savoy, Lerchner a ďalších, neskôr v slobodomurárskych domoch.O čom bratia slobodomurári rokovali? Kto to boli a aký mali vplyv na vtedajšie dianie? Veď mená ako Riegele, Hummel, Kozics, Liszt, Kempelen, Štefánik, Šrobár, Karvaš sú dodnes súčasťou našich kultúrnych a politických dejín.O slobodomurároch dodnes kolujú legendy a mýty. V čase najväčšieho rozmachu vytvorili a zanechali po sebe desiatky pamätníkov, prispievali na charitu, mali vplyv v politike a na dianie v meste.V roku 1938 boli slobodomurárske lóže na Slovensku zlikvidované. Skončila sa jedna éra málo známych dejín Bratislavy opradených tajomstvom.
Pripravujeme
14,16 € 14,90 €

Jarovce l, 2. vydanie


Geografická poloha v hraničnom trojuholníku, v blízkosti Dunajského veľtoku, oddávna predurčovala Jarovce, aby sa stali dôležitou križovatkou obchodných ciest, vojenských ťažení, či prosperujúcim a strategicky dôležitým hospodárskym a ekonomickým zázemím.Na tomto území sa nachádzalo súvislé osídlenie od prehistorických čias až po súčasnosť. Dôležitým medzníkom v histórii obce bol príchod Chorvátov. Autori mapujú históriu Jaroviec do polovice 20. storočia, kedy 15. októbra 1947, na základe Parížskej dohody, boli spolu s Rusovcami a Čunovom, pričlenené k Československu. Kniha vychádza k osemstému výročiu prvej písomnej zmienky o Jarovciach 1208 – 2008.
Pripravujeme
16,06 € 16,90 €

Pražské příběhy 2: Cesta na Hradčany, Nový Svět a zpátky na Malou Stranu


Kde končí fámy a začíná pravda o Muchově domě na Hradčanech? Jak souviselo hradčanské podloží s požehnaným věkem zdejších prostitutek? Jak se stal bohém v čele pobočky CIA tragédií pro celou zem? A slavný tragéd Národního divadla štětkou Státní bezpečnosti? Proč padesátiletého zřízence Pražského hradu roztrhali medvědi? Jak zemřel první muž, jenž se na českém území postavil Hitlerovi? A proč udával Jiří Mandl, bratr slavné herečky? Odpovědi na tyto otázky nalezne čtenář v obsáhlé knize, jež zachycuje sociální dějiny starých pražských čtvrtí. Tentokrát celých Hradčan, včetně Pohořelce, Loretánského náměstí nebo Nového Světa, Malostranského a Valdštejnského náměstí, ale i Klárova nebo přilehlého Jeleního příkopu. Nechybí ani návrat na Kampu, kde se pozoruhodné lidské osudy koncentrovaly se zvláštní intenzitou. Sám autor k tomu říká: „Každý dům a každá klenba byly na Malé Straně nebo Hradčanech tisíckrát popsány, ale co se v tom kterém domě odehrálo před třiceti, čtyřiceti nebo dokonce osmdesáti či sto lety, to si nikdo nepamatuje.“
Vypredané
28,69 € 30,20 €

Dejiny Vlkoviec


Vypredané
14,81 € 15,59 €

Košická čítanka II.


Aké je to vrátiť sa z emigrácie do Košíc? Aké verše písal majiteľ Jakabovho paláca? S kým z Košíc si písal slávny Erazmus Rotterdamský? Ako sa cítili košičania v auguste 1968? Ako hodnotili mesto nemeckí cestovatelia? Aké boli pocity košičanov, keď sa k mestu blížila cholera? Všetky literárne žánre, vrátane komiksu o Košiciach, grafiti na košickú tému i epigramu. Prenasledovanie Židov, Tolstovjovec v Košiciach i budúca blahoslavená. Doteraz nezverejnené preklady z nemčiny a mad’arčiny. Medzi autormi nechybajú: Ol’ga Feldeková, Arnošt Goldfalm, Juraj Jakubisko, Július Satinský, Andrej Hryc, Petra Džerengová-Nagyová, Tomáš Janovic Z d’alších 100 kníh sveta od 87 autorov pre vás Milan Kolcun znova vybral to najkošickejšie.
Vypredané
13,21 € 13,90 €

Velké kriminální případy


Období první československé republiky (1918–1938) z pohledu kriminální činnosti a práce vyšetřovatelů nebylo jen érou ze slavného televizního seriálu známého rady Vacátka a jeho „hříšných lidí“ ani aférou týkající se nikdy nevyřešeného případu vraždy Otýlie Vranské. V této době bylo vyneseno více než čtyři sta nejvyšších trestů za kriminální trestné činy, které pravidelně plnily první stránky bulvárních novin, ale i seriózních deníků. Ani fungující parlamentní demokracie, zaštítěná morální autoritou T. G. Masaryka, nebyla překážkou pro různé aféry s konotacemi na nejvyšší politická místa. Nezůstalo však jen u nich – v ČSR řádil i mezinárodní organizovaný zločin, od padělání bankovek až po vraždy a atentáty. Tíživá mezinárodní situace, kdy republika byla obklopena téměř samými nepřáteli, také přála v nebývalé míře špionáži. Autoři, historici Jiří Plachý a Ivo Pejčoch, zmapovali toto období českých, respektive československých dějin a pro každý rok této éry vybrali do své nové knihy kriminální případ, který se v té době těšil největší pozornosti celé společnosti. Čtenář se tak může seznámit nejen s kauzou Otýlie Vranská, ale například i s případy psychicky narušeného otcovraha Zdeňka Hlasivce, Hildy Hanikové, která zorganizovala vraždu svého manžela, Oldřicha Filipína, několikanásobného loupežného vraha, Marie Volfové, jedné z nejznámějších vražedkyň československé historie, či sexuálního devianta Svatopluka Štěpánka, známého jako „roudnický netvor“. Stranou zájmu autorů ale nezůstaly ani případy s politickým podtextem, charakteristické především pro třicátá léta, takže se čtenář může podrobněji seznámit například s procesem s Volkssportem, tedy soudním líčením se sudetoněmeckými nacisty, pokusem o ozbrojený politický převrat v roce 1933, známým jako „židenický puč“, nebo s fémovou vraždou inženýra Formise. Aby ilustrovali postoj společnosti v období první republiky k homosexuálním vztahům, vybrali autoři pro rok 1927 případ soudního procesu s ženami obviněnými z lesbického vztahu.
Vypredané
11,84 € 12,46 €

Erbovní mapa hradů, zámků a tvrzí v Čechách 5


Cesta pátého dílu "Erbovní mapy" nás zavede do krajiny severozápadně od Prahy. Mapuje území bývalého Slánského kraje připojeného v roce 1714 k Rakovnickému kraji. Na severu projdeme dolní tok řeky Ohře od Postoloprt přes Louny až k Budyni a ještě o kousek dál až k Roudnici nad Labem. Jižní část mapy tvoří Rakovnicko s rozlehlými křivoklátskými lesy, které byly vyhledávaným lovištěm českých panovníků. Zde se nalézá královský hrad Křivoklát i prezidentský zámek Lány. K dalším významným sídlům mapovaným v tomto dílu patří Okoř, Krakovec, na severu pak Most, Házmburk a zámky Libochovice, Nelahozeves a Veltrusy. V knize jsou pomocí erbů představeni stavebníci zdejších hradů, zámků a tvrzí. Další zobrazené erby patří rodům, které z tohoto území pocházejí. Erbovní mapa je dlouhodobým projektem a zároveň pokusem zachytit nesmírné bohatství hradů, zámků a tvrzí, které v Čechách stály, rozpadávají se a z nichž ty šťastnější dosud stojí.
Vypredané
15,63 € 16,45 €

Stručné dějiny českých zemí / Breve storia delle terre Ceche


Známý český historik a popularizátor historie vybral a poutavě napsal nejzajímavější příběhy z české historie od nejstarších dob po současnost. Kniha určená zahraničním turistům a studentům.
Vypredané
11,16 € 11,75 €

Převratné události v českých dějinách


Proč se české dějiny odehrály tak, jak se odehrály? Které momenty naší minulosti byly rozhodující? Netradiční průřez vývojem českých zemí, počínaje bitvou u tajemného Wogastisburgu a konče „sametovou“ revolucí v roce 1989, i defilé postav kladně či záporně zapsaných do naší historie ukazují na mnoho zajímavých souvislostí.
Vypredané
15,11 € 15,90 €

Rozbitie alebo rozpad?


Kolektívna monografia medzinárodného tímu historikov – špecialistov na problematiku dejín strednej Európy a Československa v 20. storočí osvetľuje zánik Česko-slovenskej republiky v roku 1939. Je súhrnom výsledkov starších i nových výskumov a ich interakcií.
Vypredané
14,25 € 15,00 €

Ako sme vstupovali do Európy


Slováci na úsvite dejín
Vypredané
9,46 € 9,96 €

Som Dieta Sestdesiatych Rokov


Ukážka z knihy:Roztratená generácia (Narodená 1935-1945) Sme odchovanci výtvarých škôl československého socializmu - faktograficky a v prenesených významoch. Zažili sme až "zvápenatenie" výtvarného tvaroslovia (Generácia 1909, Skupina Život, Skupi na 29. augusta) hraničiace s jeho nekrofíliou v bode tzv. normalizácie. Sprevádzalo nás posluhovanie až na hranici únosnosti, zväčša zaplatené štátnou kúpou obrazu, prípadne jeho vystavením. Inotaje, metafory, odkazy - cítácie, zrkadlenia oficiálnej histórie - útočisko "k názvu obrazu" ako útek od vnútorného výtvarného obsahu. Zátišie, kytica, portrét, skupinový portrét, krajina, krajina s historizujúcou udalosťou. To boli zaužívané metódy, ako uspokojiť politickú cenzúru. Posluhovanie (niekedy podmedomé) alebo viažuce sa na konkrétnu situáciu prekračovalo hranice humanity. Samozrejme sa to dalo obísť iným príjmom: ilustrovanie, detská kniha, obálky kníh a takzvané monumentálky (ktoré zväčša nahrádzali tvorbu v architektúre), divadelné insc enácie, kostýmy, účasť na filme, televízia, dedičstvo, získanie mecenáša a mnohé iné. Ideálna pre mnohých bola emigrácia do zahraničia. Michal Studený
Vypredané
54,15 € 57,00 €

dostupné aj ako:

Rok 1968 a jeho miesto v našich dejinach


Rok 1968 je významným medzníkom nielen slovenských či československých povojnových dejín, no je medzníkom i vo vývoji totalitného komunistického systému ako celku. Výsledkom úsilia o reformu socializmu sovietskeho typu, ktoré spájame s rokom 1968, je koniec koncov konštatovanie o nereformovateľnosti tohto systému. Hoci bola okupácia Československa z vojenského hľadiska pre Moskvu úspešnou akciou, v skutočnosti sa ňou začína pád komunizmu v celej strednej a východnej Európe.
Vypredané
15,20 € 16,00 €

Kategória Slovenské a české dejiny ponúka pohľad na vývoj, kultúru, politiku a spoločenský život na území Slovenska a Česka.

Zahĺbite sa do obdobia Veľkej Moravy, času Přemyslovcov, do éry Uhorského kráľovstva či čias Československa. Skúmajte dramatické udalosti, ako bol Mnichovský diktát, Slovenské národné povstanie či Pražská jar. Objavte osobnosti, ktoré formovali dejiny oboch národov – od Cyrila a Metoda, cez Tomáša Garrigue Masaryka až po Václava Havla a Alexandra Dubčeka.

Knižná kategória "Slovenské a České dejiny" ponúka nielen historické fakty, ale aj analýzy a svedectvá tých, ktorí boli súčasťou významných historických udalostí.

Pozývame vás na fascinujúcu cestu slovenskými a českými dejinami, kde objavíte, ako sa prelínali osudy, kultúra a tradície týchto dvoch národov v srdci strednej Európy.