Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Literárna veda, jazykoveda strana 67 z 95

Slovník slovenských spisovateľov pre deti a mládež


Nové, zrevidované a doplnené slovníkové vydanie od renomovaných odborníkov na detskú literatúru predstavuje tvorcov slovenskej detskej literatúry od jej začiatkov po súčasnosť. Zostavovateľom a vedeckým redaktorom je prof. PhDr. Ondrej Sliacky, CSc. Základný informačný zdroj pri práci s detskou literatúrou v štúdijnom procese a v pedagogickej praxi.
Vypredané
19,00 € 20,00 €

Interpretácia umeleckého textu


S cieľom obrátiť pozornosť naspäť k textu ako tematizácii ľudského životného sveta, ako k obrazu tohto sveta, sme pripravili vysokoškolskú učebnicu, ktorá sa usiluje reflektovať zakladajúce funkcie jazyka a zakladajúce parametre ľudskej komunikácie prostredníctvom jazyka. V jej teoretickej časti chceme poskytnúť základné informácie z dejín interpretovania textov a informácie o konštitutívnych okolnostiach ľudského hovorenia, o jeho situačnej zakotvenosti a o funkciách jazykových výpovedí, ktoré s touto situačnou zakotvenosťou priamo súvisia. Súčasne sa pokúsime ukázať na špecifické vlastnosti textov umeleckej literatúry, na dve od seba neoddeliteľné strany ich bytia (na ich ontológiu), a tým aj na špecifický spôsob recepcie, s ktorým tieto texty „rátajú“. V druhej časti učebnice, ktorú tvoria ukážky nášho interpretačného prístupu k vybraným textom slovenskej literatúry a slovesnej kultúry, sa pokúsime ukázať, ako sa tá „textami očakávaná“ čitateľská reakcia „rodí“ z individuálneho čitateľského zážitku, z individuálnej čitateľskej skúsenosti s umeleckou literatúrou, ale aj z čitateľskej skúsenosti s inými textami kultúry a v neposlednom rade aj z úrovne literárneho vzdelania čitateľa.
Vypredané
4,75 € 5,00 €

Pravidla umění


Pravidla umění (1992) představují jednu ze zásadních pozdních prací Pierra Bourdieua. Autor zde zkoumá proces autonomizace literatury (a umění) ve vztahu k ostatním sférám společnosti, jako je náboženství, politika či ekonomie. Pravidla umění jsou vynikající studií na pomezí sociologie a literární vědy: detailně se zabývají literárním a uměleckým polem ve Francii devatenáctého a dvacátého století, přičemž východiskem je především Flaubertova Citová výchova. Poskytují vhled do Bourdieuova myšlení, které dnes patří k fundamentům sociální vědy.
Vypredané
15,58 € 16,40 €

Slovenskí jazykovedci (2001-2005)


Odbornej verejnosti ponúkame ďalší (v poradí už piaty) zväzok súbornej personálnej bibliografie slovenských slovakistov a slavistov s názvom Slovenskí jazykovedci. Po prvýkrát sa stalo, že autorom týchto cenných bibliografických kompendií je niekt o iný než Ladislav Dvonč, od nepamäti známy a uznávaný ako kráľ slovenskej jazykovednej bibliografie. Ladislav Dvonč vo svojich povestných zväzkoch (modrom, striebornom, zlatom a belasoblankytnom) zmapoval slovenskú lingvistickú produkciu za posledné tri štvrtiny 20. storočia. Nie je vôbec prekvapujúce, že hľadanie náhrady za Ladislava Dvonča na tomto poli bolo po jeho náhlej smrti viac než ťažké. Muselo prísť viacero pokusov, kým sa niekomu podarilo pokračovať v diele a dotiahnuť ho do pentalog ickej podoby. Úspešný bol až feminínny tandem Júlia Behýlová a Yulia Smetanová, čo takisto predstavuje nóvum v dejinách slovenskej lingvistickej bibliografistiky. Bibliografii sa u nás doteraz venovali, ako je známe, prevažne muži. Vychádza ďalší zvä zok Slovenských jazykovedcov, ktorý tentoraz zachytáva život slovenskej jazykovedy v blibligrafickom zrkadle na začiatku 21. storočia... Slavomír Ondrejovič
Vypredané
9,50 € 10,00 €

Historie lidského poznání


Kniha pro každého, kdo se zajímá o dobrodružství vědy – ať už jde o objevy týkající se naší planety, nebo o nejvzdálenější vesmírná tělesa. Nepřeberné množství faktů z oblasti přírodních objevů, vývoje techniky a historie každodenních předmětů je doplněno bohatým obrazovým materiálem. Obsáhlý chronologický přehled umožňuje snadnou orientaci a předkládá ucelený pohled na vývoj v oblasti vědy. Každému heslu je věnována dvojstrana se zvýrazněným letopočtem a dějinnými souvislostmi. Vyšlo také ve větším formátu pod názvem Encyklopedie vědění lidstva. Benefity: * 180 chronologicky řazených objevů a vynálezů * graficky zvýrazněné časové zařazení vynálezu a dobový kontext * zasvěcené a zároveň maximálně srozumitelné texty * seznam témat usnadňující vyhledávání v knize * přehledný rejstřík * velké množství barevných i černobílých fotografií a ilustrací
Vypredané
22,28 € 23,45 €

Knihovna v noci


Alberto Manguel nás s neodolatelným nadšením provede po knihovnách všeho druhu, počínaje poličkami knih z jeho dětství až po "kompletní" internetové knihovny, od starého Egypta a Řecka po Arábii, od Číny a Říma po Google. Zamýšlí se nad zničenou Alexandri
Vypredané
15,63 € 16,45 €

Srdce a smrt


Literární skupina vznikla v roce 1921 v Brně jako volné umělecké sdružení a do dnešní doby zůstaly její aktivity jako celku spíše na okraji pozornosti literární historie. Její vznik koreluje se vznikem pražského Devětsilu, jehož produkce v rámci moderního umění získala dominantní postavení. Studie Veroniky Broučkové s rozsáhlou antologií představuje díla některých členů Literární skupiny a sleduje v nich motivické linie, které uvádí do kontextu dobového expresionismu a poválečného myšlení. Jako nejsignifikantnější se jeví z tohoto pohledu otázka vnímání smrti a hledání transcendentního přesahu, vytváření nového ideálního světa a eschatologická víra v něj, která má suplovat ztracenou oporu v náboženství, dále pak motiv srdce jako symbolu univerzálního lidství, „stavebního kamene“ „nového člověka“. V některých bodech bývá tvorba autorů Literární skupiny chápána v souvislosti s expresionistickým vnímáním světa. Autorka tento pohled ve své studii znovu reviduje a hledá možné souvislosti Literární skupiny s expresionistickým hnutím a avantgardou. Antologie přináší dosud nejobsáhlejší pohled na díla autorů Literární skupiny – např. Zd. Kalisty, Sv. Kadlece, A. M. Píši, J. Wolkera ad. – a vedle historického připomenutí tvorby tohoto typu slouží i jako živý materiál ilustrující autorčiny teoretické závěry.
Vypredané
9,73 € 10,24 €

Historický slovník slovenského jazyka VII (Z - Ž)


Publikácia predstavuje slovenčinu z predspisovného obdobia od najstarších čias tak, ako sa zachovala v rukopisných i tlačených slovenských jazykových pamiatkach a v starších latinských písomnostiach, až po kodifikáciu spisovnej slovenčiny A. Berno lákom na konci 18. storočia.
Vypredané
15,46 € 16,27 €

Práce z historické jazykovědy


Publikace obsahuje výbor z časopiseckých studií a článků Igora Němce (1924–2005), předního badatele v oboru historické jazykovědy.
Vypredané
13,18 € 13,87 €

dostupné aj ako:

Teória literatúry


Literárny vedec, vysokoškolský pedagóg, profesor na univerzite v Novom Sade Michal HARPÁŇ ako reprezentant slovenskej menšiny vo Vojvodine sa celou svojou tvorbou usiluje upozorniť na životaschopnosť slovenskej kultúry dolnozemských Slovákov. A práve on sám je príkladom životaschopnosti kultúrnych koreňov, ktorými sa táto národnostná menšina spája s pravlasťou svojich prarodičov.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Román: morálka a svoboda


Dvě zamyšlení proslulého romanisty, teoretika románu a fikčnosti Thomase Pavela. Fikční světy literatury, zvláště jejich románová podoba, jsou v nich chápány jako „nabídka modelů pro interpretaci světů reálných“. Ta zahrnuje několik zásadních momentů lidské zkušenosti, mimo jiné konfrontaci jednání postav se soubory norem a hodnot, především mravních, s možnostmi a limity toho, co vnímáme jako projev svobody lidské bytosti. Autor se zde vyrovnává jak s různými koncepty fikčnosti (od Hamburgerové přes Goodmana k Waltonovi a Doleželovi), tak s poetikou (inspirován Bachtinem) a zvláště pak s etikou vyprávění pojímaného jako interpretace událostí v běhu času – v tom je mu oporou i současná americká kritika historického determinismu. Obecné principy uměleckého zobrazení ilustrují četné příklady ze světových románů a zároveň poskytují podněty k prověřování těchto principů v konkrétní historické situaci.
Vypredané
4,42 € 4,65 €

József Attila és az istenek


József Attila kezdeti, istenét kereső és áhító versei után már egész fiatalon ráébred, hogy számára nem érvényes a bibliai Mindenható, a keresztyén tanítás szerint sorsok felett magasan trónoló és az ember gondjaival kevésbé törődő istenkép, különös tekintettel a keresztyénség véres századaira. Nem egyedülálló, minden intellektust próbára tevő kényszer, hogy saját elképzelése szerint alakítsa ki azt az istenképet, amelyet gondolatai és érzelmei középpontjába képes állítani. Sz. Nagy Csaba
Vypredané
5,39 € 5,67 €

Klenoty v tónoch


Ján Bábik vytvoril dielo, ktoré by nemalo chýbať v knižnici milovníkov slovenskej literatúry. Autor popretkával najvýznamnejšie fakty života osobností našej kultúry ukážkami z tvorby a vznikol stručný prehľad národných klenotov. Nepochybne medzi ne patria diela od Andreja Sládkoviča, Janka Matúšku, Martina Rázusa, Ľudovíta Štúra a mnohých iných slovenských autorov.
Vypredané
6,18 € 6,50 €

Vademecum starými indoevropskými jazyky


Vademecum starými indoevropskými jazyky poskytuje přehled vývoje indoevropské jazykové rodiny, k níž patří většina moderních jazyků Evropy včetně češtiny, od rekonstruovaného prajazyka z doby před 6000 lety až k jazykům raného středověku, a to jak dobře známých a doložených - latina, řečtina, sanskrt, stará irština, chetitština, staroslověnština - tak jazyků prakticky neznámých - jako maloasijská palajština, keltská lepontština, jazyk sicilských Sikulů, venetšina - celkem přes sto jazyků. Hesla od jedné do čtyř stran uvádějí jak informace historického rázu, čili kde a kdy se jazykem mluvilo a jakého rázu jsou jeho památky a jakým písmem se zapisoval, tak především jazykový vývoj ve srovnání s předchozím obdobím i s vývojem blíže příbuzných jazyků. Úvodní heslo "praindoevropština" podává ucelený výklad fonologie a gramatiky rekonstruovaného prajazyka, vedle toho je v hesláři ještě řada dílčích prajazyků, jako je pragermánština, prakeltština a další. Kniha je tedy primárně určena studentům filologie, je nicméně přístupná i laikům.
Vypredané
4,47 € 4,70 €

Jazykovedné štúdie XXVI


Zborník Jazykovedné štúdie XXVI je zostavený z príspevkov, ktoré odzneli na medzinárodnom vedeckom seminári História, súčasný stava a perspektívy dialektologického bádania, ktorý sa konal 22. mája 2008 pri príležitosti stého výročia narodenia univerzitného profesora PhDr. Jozefa Štolca, DrSc. Okrem účastníkov seminára do zborníka prispeli aj ďalší autori, ktorí si takto pripomenuli a uctili osobnosť svojho učiteľa, kolegu a priateľa.
Vypredané
3,33 € 3,50 €

Lacná kniha Historický slovník slovenského jazyka VII (Z - Ž) (-70%)


Publikácia predstavuje slovenčinu z predspisovného obdobia od najstarších čias tak, ako sa zachovala v rukopisných i tlačených slovenských jazykových pamiatkach a v starších latinských písomnostiach, až po kodifikáciu spisovnej slovenčiny A. Berno lákom na konci 18. storočia.
Vypredané
4,88 € 16,27 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Interpretácia umeleckého textu (-70%)


S cieľom obrátiť pozornosť naspäť k textu ako tematizácii ľudského životného sveta, ako k obrazu tohto sveta, sme pripravili vysokoškolskú učebnicu, ktorá sa usiluje reflektovať zakladajúce funkcie jazyka a zakladajúce parametre ľudskej komunikácie prostredníctvom jazyka. V jej teoretickej časti chceme poskytnúť základné informácie z dejín interpretovania textov a informácie o konštitutívnych okolnostiach ľudského hovorenia, o jeho situačnej zakotvenosti a o funkciách jazykových výpovedí, ktoré s touto situačnou zakotvenosťou priamo súvisia. Súčasne sa pokúsime ukázať na špecifické vlastnosti textov umeleckej literatúry, na dve od seba neoddeliteľné strany ich bytia (na ich ontológiu), a tým aj na špecifický spôsob recepcie, s ktorým tieto texty „rátajú“. V druhej časti učebnice, ktorú tvoria ukážky nášho interpretačného prístupu k vybraným textom slovenskej literatúry a slovesnej kultúry, sa pokúsime ukázať, ako sa tá „textami očakávaná“ čitateľská reakcia „rodí“ z individuálneho čitateľského zážitku, z individuálnej čitateľskej skúsenosti s umeleckou literatúrou, ale aj z čitateľskej skúsenosti s inými textami kultúry a v neposlednom rade aj z úrovne literárneho vzdelania čitateľa.
Vypredané
1,50 € 5,00 €

dostupné aj ako:


V kategórii literárna veda a jazykoveda môžete načrieť do hĺbky literárnych diel a tajomstiev jazyka. Pre tých, ktorí majú vášeň pre slová, písmo a komunikáciu, ponúkame širokú škálu diel od popredných odborníkov, ktorí analyzujú literatúru, skúmajú jazykové štruktúry a ponúkajú pohľady na evolúciu a variabilitu jazyka.

V tejto kategórii nájdete všetko od literárnych kritík, analýz poézie, prózy a drámy, až po podrobné štúdie o lingvistike, fonetike a sociolingvistike. Priblížte sa k umeniu písania a skúmajte fascinujúce vzťahy medzi jazykom a kultúrou, jazykom a myslením.

Táto kategória je ideálna pre študentov, učiteľov, výskumníkov a všetkých milovníkov literatúry a jazyka.