! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Knihy - Obchodné právo strana 7 z 14

Obchodný zákonník - Veľký komentár. I. a II. zväzok


Vydavateľstvo Wolters Kluwer predkladá odbornej verejnosti prvé vydanie Veľkého komentára k Obchodnému zákonníku ako najrozsiahlejší a najkomplexnejší výklad ustanovení Obchodného zákonníka na slovenskom trhu. Autorský kolektív pod vedením vedúcej autorky prof. JUDr. Oľgu Ovečkovej, DrSc. pripravil komentár, ktorý má novú podobu, spočívajúcu aj vo väčšom formáte a v plátnovom prevedení, a prináša niekoľko noviniek.Pokiaľ ide o formu, napovedá to už jeho názov „veľký komentár“, čo však ovplyvnilo aj rozsah jednotlivých výkladov. Ten je postavený na podrobnejšom a dôkladnejšom vysvetlení základných princípov, inštitútov, ako aj jednotlivých ustanovení Obchodného zákonníka, ale aj na reagovaní na viaceré aktuálne výkladové a aplikačné otázky. Výklady sú rozšírené aj o viacero úvah, ktoré vyplynuli z nových poznatkov právnej vedy, judikatúry či aplikačnej praxe. Zo systematického hľadiska sú odkazy na súvisiace právne predpisy rozčlenené na odkazy na ustanovenia Obchodného zákonníka a na ustanovenia ostatných právnych predpisov a v  záujme prehľadnosti sa pred samotným výkladom jednotlivých ustanovení nachádza prehľad štruktúry výkladu.V komentári nechýba ani rozsiahla súvisiaca judikatúra, doplnená o judikatúru Súdneho dvora EÚ.Publikácia Obchodný zákonník – veľký komentár je z praktických dôvodov rozdelená do dvoch zväzkov. Viac ako 3 100-stranový komentár spracovali pod vedením Oľgy Ovečkovej významné osobnosti a renomovaní odborníci z oblasti obchodného práva: Kristián Csach, Radovan Pala, Miriam Galandová, Mária Patakyová, Lucia Žitňanská, Peter Čavojský, Jozef Vozár, Branislav Pospíšil, Alexander Škrinár, Robert Šorl, Žofia Šuleková, Juraj Frindrich, Ivan Kormaník, Ján Lazur, Mária Majeriková, Katarína Miháliková, Ivana Palová, a Viliam Janáč a v neposlednom rade judikatúru Súdneho dvora EÚ spracovala Jana Mazáková.Komentár k Obchodnému zákonníku je určený predovšetkým právnikom, je však použiteľný aj pre neprávnikov, ktorí sa chcú zorientovať v spleti obchodnoprávnej problematiky. Využitie nájde aj u študentov právnických fakúlt, ale aj u študentov ekonomických univerzít.
Vypredané
154,66 € 162,80 €

Zákon o obchodních korporacích 2. vydání


Předkládané druhé vydání komentáře přepracovává a rozšiřuje úspěšné vydání první. Jeho autoři, stejní jako v původním vydání, jsou významnými osobnostmi působícími jak na poli teoretickém, tak praktickém. Ač komentář míří především na zákon o obchodních korporacích, poukazuje také na souvislosti s občanským zákoníkem a s navazujícími předpisy. Samozřejmě i nadále akcentuje eurokonformní výklad u těch pravidel, kde to vyžaduje vazba na komunitární právo. Komentář věnuje pozornost nejen výkladu dílčích pravidel, ale současně se snaží předložit výklad celé koncepce obchodních korporací a jejich zařazení do regulace právnických osob podle občanského zákoníku. Autoři se nevyhnuli ani úvahám o kogentnosti a dispozitivnosti této úpravy. V potřebném rozsahu se komentuje jak obecná správa korporací (péče řádného hospodáře, pravidlo podnikatelského úsudku, smlouva o výkonu funkce, ručení při úpadku korporace apod.), tak zásadní aspekty koncernového práva (ovlivnění, koncern, postavení společníka v koncernu apod.) a jednotlivých obchodních korporací. Komentář rovněž předkládá výklad úpravy druhů podílů, akcií a kmenových listů, kumulativního hlasování, monistického způsobu řízení akciové společnosti nebo bytového a sociálního družstva a dalších institutů. Autoři zohledňují také zkušenosti, které nabyli sami, i ty, o nichž se zmiňují jiné publikace zaměřené na dané téma. Součástí komentáře je samozřejmě judikatura, která je oproti původnímu vydání mnohem rozsáhlejší. Komu je kniha určena? Publikace je určena především právníkům, kteří ocení výklad provázaný s občanským zákoníkem a souvisejícími předpisy a rovněž s judikaturou, ale jistě jej budou rádi využívat i ti podnikatelé, kteří chtějí respektovat všechny požadavky českého právního řádu, a lépe pochopit možnosti, které jim soukromé právo dává.
Vypredané
133,50 € 140,53 €

Sporové konanie pre každého


Konflikt v spoločnosti, spor medzi jedincami, je taký starý ako spoločnosť sama. Riešenie a vyriešenie konfliktov pokojne, rýchlo, spravodlivo a podľa vopred daných férových pravidiel pred nezávislým a nestranným arbitrom je od 1. júla 2016 úlohou nových procesných kódexov – zákona č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok, zákona č. 161/2015 Z. z. Civilný mimosporový poriadok a zákona č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok. Publikácia „Sporové konanie pre každého“ pomáha čitateľovi pochopiť, ktorý z nich a kedy sa má uplatniť. Autor zrozumiteľnou formou vysvetľuje zmysel, účel a priebeh jednotlivých inštitútov predovšetkým základného procesného predpisu – Civilného sporového poriadku. Cieľom výkladu je pripraviť potenciálneho účastníka konania na kontakt so sporovým konaním pred súdom a oboznámiť ho s novými procesnými pravidlami. Publikácia je určená nielen pre právnikov, ktorí musia novú právnu úpravu vysvetľovať a aplikovať, ale aj pre študentov práva a všetkých, ktorých spor skončí v súdnej sieni.
Vypredané
7,67 € 8,07 €

Zákon směnečný a šekový - Komentář - 2. vydání s překladem zákona do angličtiny a němčiny


Komentář k zákonu směnečnému a šekovému je praktickou příručkou, kterou využije odborná veřejnost i studenti. Na rozdíl od jiných komentářů tohoto zákona je tato kniha více zaměřena na názory uvedené v odborné literatuře, autor též podstatně intenzivněji pracuje s judikaturou. Zásadním rozdílem je pak využití zahraničních pramenů literatury a judikatury, které dosud nebyly v tuzemské literatuře příliš používány. Autor působí na katedře obchodního práva Právnické fakulty Masarykovy univerzity a je mimo jiné členem rozkladové komise České národní banky a rozhodcem u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky. Druhé vydání reaguje na judikatorní a legislativní změny v mezidobí od prvního vydání. Kde to autor považuje za vhodné, odkazuje i nadále na starší úpravu, zvláště pokud se neliší od té aktuální a judikatura k ní obstojí i v novém kontextu. Zásadní novinkou je pak zařazení německého a anglického překladu zákona směnečného a šekového.
Vypredané
32,78 € 34,51 €

Zákon o zadávání veřejných zakázek


Přibližně po deseti letech dochází k zásadní změně v oblasti práva veřejných zakázek. Dvacetkrát novelizovaný zákon č. 137/2006 Sb. nahrazuje zákon. č. 134/2016 Sb., který mj. také nově začleňuje původní zákon č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním. Široký autorský tým tvoří povětšinou právníci z AK MT Legal, s.r.o. Mnozí z autorského týmu byli spoluautory předchozí právní úpravy a podíleli se na konzultační, poradenské, publikační a lektorské činnosti. Taktéž měli možnost se podílet na připomínkách a dotváření textu nové právní úpravy i jeho následném výkladu. Ke zmíněné erudici autorského týmu je třeba uvést, že podrobný komentář, jako jeden z prvních na knižním trhu k nové právní úpravě, předkládá výklad, který autoři považují za aktuální a správný, popřípadě uvádí ke sporným pasážím pro lepší ilustraci i určitou názorovou polemiku. Čtenáři lze doporučit, aby zejména ve sporných příkladech si ověřil aktuální výklad dané otázky. Předpokladem díla však je, že naplní alespoň částečně očekávání uživatelů, a přispěje tak k dalšímu rozvoji a kultivaci stále se vyvíjejícího a komplikovanějšího právního prostředí. Kolektiv autorů Darja Kosmáková, Filip Krumbholc, David Mareš, Hana Borošová, Jan Galář, Denisa Guldová, Jakub Jeřábek, Martin Látal, Lenka Lelitovská, Michaela Machálková, Veronika Müller, Libuše Podolová
Vypredané
106,71 € 112,33 €
  • 5 /5

Obchodný zákonník - Veľký komentár


Obchodný zákonník vychádza v edícii Veľkých komentárov vydavateľstva EUROKÓDEX. Jedinečná publikácia ponúka podrobný a praktický výklad zákona z autorského pera kolektívu renomovaných autorov z rôznych významných profesionálnych a vysokoškolských inštitúcií pod vedením Dr. h. c. mult. prof. JUDr. Mojmíra Mamojku, CSc. Súčasťou komentára je ucelená judikatúra súdov Slovenskej republiky, ako aj rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie, ale aj súdov Českej republiky. Dielo obsahuje aj vybrané aplikačné kontexty a komparáciu s českou úpravou, čo ešte zvyšuje prínos a kvalitu diela. Erudovaný komentár je hodnotnou a praktickou publikáciou, ktorá svojim čitateľom najmä z radov širokej odbornej verejnosti, advokátom, sudcom poskytuje cenné rady pre ich každodennú prax a napomáha im nájsť odpovede na otázky, ktoré v súvislosti s obchodným právom vznikajú. Môže však byť aj dôležitou učebnou pomôckou pre študentov právnických fakúlt. Publikácia zahŕňa aj komentár k novele č. 361/2015 účinnej od 18. 3.2016 a č. 389/2015 účinnej od 1. 1. 2017. Dielo má všetky predpoklady stať sa vyhľadávanou publikáciou na slovenskom trhu, ktorá bude neoddeliteľnou súčasťou práce všetkých, ktorí prichádzajú do styku s obchodným právom, či už teoreticky alebo v každodennej praxi.
Vypredané
66,50 € 70,00 €

Obchodný zákonník


Obchodný zákonník vychádza v edícii Veľkých komentárov vydavateľstva EUROKÓDEX. Jedinečná publikácia ponúka podrobný a praktický výklad zákona z autorského pera kolektívu renomovaných autorov z rôznych významných profesionálnych a vysokoškolských inštitúcií pod vedením Dr. h. c. mult. prof. JUDr. Mojmíra Mamojku, CSc. Súčasťou komentára je ucelená judikatúra súdov Slovenskej republiky, ako aj rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie, ale aj súdov Českej republiky. Dielo obsahuje aj vybrané aplikačné kontexty a komparáciu s českou úpravou, čo ešte zvyšuje prínos a kvalitu diela. Erudovaný komentár je hodnotnou a praktickou publikáciou, ktorá svojim čitateľom najmä z radov širokej odbornej verejnosti, advokátom, sudcom poskytuje cenné rady pre ich každodennú prax a napomáha im nájsť odpovede na otázky, ktoré v súvislosti s obchodným právom vznikajú. Môže však byť aj dôležitou učebnou pomôckou pre študentov právnických fakúlt. Publikácia zahŕňa aj komentár k novele č. 361/2015 účinnej od 18. 3.2016 a č. 389/2015 účinnej od 1. 1. 2017. Dielo má všetky predpoklady stať sa vyhľadávanou publikáciou na slovenskom trhu, ktorá bude neoddeliteľnou súčasťou práce všetkých, ktorí prichádzajú do styku s obchodným právom, či už teoreticky alebo v každodennej praxi.
Vypredané
99,75 € 105,00 €

Lacná kniha Obchodný zákonník (-90%)


Obchodný zákonník vychádza v edícii Veľkých komentárov vydavateľstva EUROKÓDEX. Jedinečná publikácia ponúka podrobný a praktický výklad zákona z autorského pera kolektívu renomovaných autorov z rôznych významných profesionálnych a vysokoškolských inštitúcií pod vedením Dr. h. c. mult. prof. JUDr. Mojmíra Mamojku, CSc. Súčasťou komentára je ucelená judikatúra súdov Slovenskej republiky, ako aj rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie, ale aj súdov Českej republiky. Dielo obsahuje aj vybrané aplikačné kontexty a komparáciu s českou úpravou, čo ešte zvyšuje prínos a kvalitu diela. Erudovaný komentár je hodnotnou a praktickou publikáciou, ktorá svojim čitateľom najmä z radov širokej odbornej verejnosti, advokátom, sudcom poskytuje cenné rady pre ich každodennú prax a napomáha im nájsť odpovede na otázky, ktoré v súvislosti s obchodným právom vznikajú. Môže však byť aj dôležitou učebnou pomôckou pre študentov právnických fakúlt. Publikácia zahŕňa aj komentár k novele č. 361/2015 účinnej od 18. 3.2016 a č. 389/2015 účinnej od 1. 1. 2017. Dielo má všetky predpoklady stať sa vyhľadávanou publikáciou na slovenskom trhu, ktorá bude neoddeliteľnou súčasťou práce všetkých, ktorí prichádzajú do styku s obchodným právom, či už teoreticky alebo v každodennej praxi.
Vypredané
10,50 € 105,00 €

dostupné aj ako:

Obchodný zákonník - Komentár 5. vydanie


Piate, doplnené a aktualizované vydanie komentára k Obchodnému zákonníku reaguje na najnovšie legislatívne zmeny v oblasti obchodného práva a čitateľom ponúka ucelený a komplexný výklad jednotlivých ustanovení tohto predpisu, pričom výklad je aktualizovaný a zohľadňuje zmeny Obchodného zákonníka, ktoré boli prijaté od posledného vydania komentára. Na spracovaní komentára sa v porovnaní s predchádzajúcim vydaním podieľal rozšírený kolektív autorov. Najnovšie vydanie komentára reaguje aj na aktuálnu rozhodovaciu prax súdov a ponúka judikatúru súdov Slovenskej republiky ako aj rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie, ale aj súdov Českej republiky. Piate vydanie komentára je určené právnikom v rozmanitých oblastiach právnej praxe, ale aj právnej teórie, ako aj študentom magisterského a doktorandského vysokoškolského štúdia v odbore právo, prípadne ekonómia, manažment či medzinárodný obchod. Kolektiv autorů Stanislav Barkoci, Zuzana Bartová, Marián Blaha, Jana Duračinská, Milan Ďurica, Barbora Grambličková, Branislav Jablonka, Ivan Kisely, Tímea Kovácsová, Angelika Mašurová, Andrea Moravčíková, Radoslav Pálka, Jozef Vozár
Vypredané
122,55 € 129,00 €

Obchodní právo – podnikatel, podnikání, závazky s účastí podnikatele


Učebnice v úvodu podává výklad pojmu, povahy, systému a pramenů obchodního práva. Zabývá se postavením podnikatele a instituty, které se vážou k podnikateli a jeho podnikatelské činnosti. Vysvětluje specifika postavení podnikatele v soukromoprávních vztazích a pojednává o závazcích vyplývajících ze smluv, jichž se podnikatel typicky účastní. Současně se zaměřuje i na veřejnoprávní rámec podnikání daný zejména normami živnostenského a rejstříkového práva, právní úpravou účetnictví i právem na ochranu hospodářské soutěže. Podává též výklad práv k nehmotným statkům při podnikání. Stranou pozornosti nezůstává ani úpadek podnikatele, jeho důsledky a způsoby řešení. V závěrečných částech učebnice se vysvětlují důsledky porušení povinností podnikatele v rovině soukromoprávní, které spočívají v odpovědnosti za škodu a za prodlení, a podává se i nástin jeho odpovědnosti administrativní a trestní.
Vypredané
51,47 € 54,18 €

Poradca 4 2017


- Zákon o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu - Ochrana oznamovateľov protispoločenskej činnosti - Protispoločenská činnosť – otázky - Medzinárodné zdanenie - Zmeny Obchodného zákonníka - Súdne poplatky a súdne pohľadávky po novele zákona - Elektronická komunikácia vo VS
Vypredané
4,29 € 4,52 €

Internet, informační společnost a autorské právo


Autorské právo je jedním z těch právních odvětví, které se v souvislosti s rozvojem internetu dostalo do popředí zájmu celé globální informační společnosti. S rozvojem „Web 2.0“, někdy také nazývaného „participativní web“, a s ním uživatelsky generovaného obsahu (user generated content – UGC), s rozvojem peer-to-peer (P2P) sdílení souborů a v nedávné době také tzv. cyberlockers se stala efektivita ochrany autorských práv online obtížně řešitelným problémem. Porušování autorských práv online je komplexním fenoménem, ke kterému přispívá celá řada rozličných faktorů. K pochopení toho, jaké jsou to faktory a jak ovlivňují porušování autorských práv online, však není dostačující pouhá znalost teritoriálních či mezinárodních právních pravidel ovládajících autorské právo, ale také znalost a pochopení ekosystému, ve kterém k online porušování autorských práv dochází. Pouze komplexní znalost celé problematiky, včetně znalosti historie, vývoje a technického fungování internetu, umožňuje vidět ucelený obraz a také nakonec odhalit, proč je globální revize a reforma současného systému autorského práva naprosto nezbytná.
Vypredané
14,46 € 15,22 €

1000 riešení 9 2016


- Alternatívne riešenie spotrebiteľských sporov - Daňová kontrola - Obchodný zákonník - Zákon o dani z príjmov - DPH - Jednoduché účtovníctvo - Podvojné účtovníctvo - Zákonník práce - Verejná správa
Vypredané
2,22 € 2,34 €

Poradca 1-2 2017


Zákon č. 185/2015 Z. z. Autorský zákon s komentárom
Vypredané
8,59 € 9,04 €

Zákon o organizovaní verejných športových podujatí - komentár


Publikácia „Zákon o organizovaní verejných športových podujatí – Komentár“ je spoločným dielom autorského kolektívu. JUDr. Peter Strapáč, PhD., a JUDr. Štefan Tomáš prinášajú komplexný a vyčerpávajúci výklad k jednotlivým zákonným ustanoveniam zákona č. 1/2014 Z. z., ktorý obohatili o príklady z praxe, odkazy na iné právne predpisy a v niektorých častiach aplikovali aj judikatúru Najvyššieho súdu SR a ČR. Pri tvorbe komentára autori úzko spolupracovali so širokou odbornou verejnosťou podieľajúcou sa na organizovaní rôznych verejných športových podujatí, preto obsahuje mnoho riešení, podnetov či názorov aplikovateľných v každodennej praxi. Komentár je výbornou pomôckou pre advokátov a právnikov venujúcim sa športovej problematike, ako aj pre zamestnancov obecných a mestských úradov, ktorí prichádzajú s touto oblasťou do kontaktu. Určený je aj športovým klubom, na ktoré sa vzťahuje zákon o organizovaní verejných športových podujatí, obciam, príslušným orgánom polície, prokuratúre, ale aj širokej odbornej verejnosti.
Vypredané
5,23 € 5,51 €

Obchodní korporace - Přeměny a obchodní rejstřík


Publikace představuje učebnici práva přeměn obchodních korporací a obchodního rejstříku a navazuje na učebnice práva cenných papírů (díl IV) a obecné části práva obchodních korporací (díl V). Stalo se již dobrým zvykem, že i tato publikace je přehledná, atraktivně graficky zpracovaná a plná praktických příkladů osvětlujících probíranou matérii. Kniha navíc i zaceluje určitou mezeru na trhu, neboť právní úpravě přeměn obchodních korporací a obchodního rejstříku nebývá v učebnicové literatuře věnována pozornost v takovém stupni podrobnosti jako v této knize, a to navzdory jejímu rozsáhlému praktickému využití. Kniha je určena především studentům právnických fakult. Jistě ji však přivítají všichni ti, kdo se s úpravou přeměn obchodních korporací a obchodního rejstříku ve svém každodenním životě setkávají.
Vypredané
17,42 € 18,34 €

Zodpovednosť za vady diela


Problematika zodpovednosti za vady diela patrí v súčasnosti pravdepodobne k najčastejšie sa vyskytujúcim dôvodom zakladajúcim spory medzi zmluvnými stranami zmluvy o dielo. Zodpovednosť za vady diela a uplatňovanie jednotlivých nárokov zo zodpovednosti za vady diela vystupuje do popredia osobitne v klíme ovplyvnenej pretrvávajúcim právnym dualizmom súkromného práva. Cieľom monografie je snaha o komplexné spracovanie skúmanej problematiky a poukázanie na odlišnosti v otázkach právnej úpravy zodpovednosti za vady diela podľa Občianskeho zákonníka a Obchodného zákonníka. V systematike publikácie skúmania od všeobecných pojmov k užším, resp. špeciálnym tvorí osobitnú kapitolu aj identifikácia koncepcií vy¬medzujúcich pojem právna zodpovednosť, ktorého poznanie je taktiež jedným z predpokladov pre správnu aplikáciu jej osobitnej súčasti, ktorou je zodpovednosť za vady diela. Nasledujúce nosné časti publikácie predstavujú komplexné spracovanie zodpovednosti za vady, osobitne v záväzkoprávnych vzťahoch riadiacich sa Občianskym zákonníkom a osobitne v záväzkovoprávnych vzťahoch, ktoré upravuje Obchodný zákonník. Publikácia si nájde svojho čitateľa nielen v odbornej, ale aj v laickej verejnosti a prispeje tak najmä k predchádzaniu sporom, ktorým je možné zabrániť dobrou prípravou zmluvy o dielo, a zároveň ponúkne odbornej verejnosti niektoré polemické otázky a návrhy de lege ferenda, ktoré môžu byť predmetom ďalšieho výskumu, resp. diskusie.
Vypredané
4,94 € 5,20 €

Právo cenných papierov 2. vydanie


Právo cenných papierov nepatrí medzi jednoduché časti obchodného práva a rozsiahlosť právnej úpravy cenných papierov odrádza mnohých právnikov, ale rýchlosť a intenzita, s akou sa cenné papiere stávajú súčasťou nášho života, vyžaduje od každého právnika orientáciu a prehľad aj v tejto oblasti. Predkladaná monografia sa venuje súkromnoprávnej úprave cenných papierov. Cieľom autora bolo sprístupniť čitateľovi nie ľahkú problematiku práva cenných papierov, predložiť teoreticky fundovaný výklad, ktorý mu pomôže pri riešení situácií, s ktorými môže byť konfrontovaný. Druhé vydanie práva cenných papierov prináša najmä jednu zásadnú zmenu, ktorou je spracovanie problematiky zmenkového a šekového práva. Základným cieľom autora bolo predovšetkým utvoriť komplexný obraz o platnej právnej úprave cenných papierov na Slovensku. Rozsah a hĺbka spracovania jednotlivých inštitútov práva cenných papierov závisí tak od významu toho-ktorého inštitútu, ako aj od rozsahu a druhu právnej regulácie. Monografia rozpracúva tiež niektoré otvorené teoretické otázky, ktoré v právnej vede prináša legislatíva. Monografia je určená pre právnikov, širokú odbornú verejnosť a každého, kto sa s problematikou cenných papierov stretáva v praxi. Publikácia svojím prehľadným spracovaním a zrozumiteľným výkladom môže poslúžiť aj ako učebná pomôcka pre poslucháčov ekonomických a právnických fakúlt.
Vypredané
18,81 € 19,80 €

Vreckový Obchodný zákonník


Vreckový obchodný zákonník
Vypredané
3,99 € 4,20 €

Obchodné právo je odvetvie práva, ktoré sa zaoberá právnymi aspektmi podnikania a obchodných transakcií. Toto právne odvetvie upravuje vzťahy medzi podnikmi, obchodnými subjektmi a ich zákazníkmi.

Obchodné právo je kľúčovým aspektom právnej štruktúry v mnohých krajinách a je určené na reguláciu a dohľad nad komerčnými a obchodnými aktivitami. Táto právna oblasť sa týka viacerých aspektov podnikania, vrátane zakladania a registrácie spoločností, uzatvárania obchodných zmlúv, obchodných transakcií, konkurencie, ochrany spotrebiteľov a mnohých ďalších oblastí.

Obchodné právo sa vyvíja v súlade s ekonomickým vývojom a technologickými zmenami. Zahŕňa širokú škálu tém, vrátane právnych predpisov pre spoločnosti, obchodné zmluvy, ochranu práv intelektuálneho vlastníctva a regulácie vo financiách a obchodných transakciách. Rozsah obchodného práva môže zahŕňať aj medzinárodné obchodné právo, ktoré upravuje obchodné vzťahy medzi rôznymi krajinami.