Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Občianske právo strana 11 z 21

Exekučný poriadok Úzz, 3. vydanie, 2018


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie Exekučného poriadku, zákona č. 233/1995 Z. z. s účinnosťou od 1. januára 2018, so zvýraznenými zmenami poslednej novelizácie, zákonom č. 264/2017 Z.z.
Vypredané
3,71 € 3,90 €

Repetitórium občianskeho hmotného práva 2. vydanie


Táto učebná pomôcka, ktorá nadväzuje na vysokoškolskú učebnicu občianskeho práva hmotného, bola vypracovaná s cieľom uľahčiť všetkým študentom práva oboznamovanie sa s jeho jednotlivými inštitútmi a poskytnúť im rýchly prehľad o jednotlivých inštitútoch a vzťahoch medzi nimi. Pomáha pochopiť zložitý systém občianskeho hmotného práva a jeho vzťah k ostatným právnym odvetviam.   Druhé, prepracované a doplnené  vydanie reaguje na zmeny právnej úpravy.   Repetitórium nie je zamerané na výklad občianskoprávnej matérie, ale heslovite, s maximálnou mierou jazykovej úspornosti poukazuje na základné aspekty jednotlivých občianskoprávnych inštitútov a súčasne vychádza z predpokladu, že študent už disponuje poznatkami získanými z učebníc, prednášok či seminárov a touto učebnou pomôckou si len upevní už získané vedomosti.   Repetitórium je určené najmä poslucháčom právnických, ekonomických či iných vysokých škôl, využiť ho však môže každý, kto má záujem získať základný prehľad v oblasti občianskeho hmotného práva.
Vypredané
23,75 € 25,00 €

Lidská práva a medicína


Sborník tvoří 14 textů psaných lékaři, etiky, soudci, advokáty a akademiky, kteří se v nich zabývají např. limitací lidských práv v medicíně, povinným očkováním, právem na zdraví cizinců, domácími porody a financováním zdravotnictví. Smyslem této publikace je podporovat dialog mezi (zejména) lékaři a právníky. Málokdo má totiž to štěstí, že dokáže stejně dobře rozumět současně právu i medicíně. Možná i proto se pohledy lékařů a právníků často liší a někdy lze mezi nimi vypozorovat i určité napětí. Je nezbytné, aby spolu obě tyto profese co nejvíce mluvily a navzájem se obohacovaly. Předložený sborník představuje jednu z možností této komunikace.
Vypredané
14,11 € 14,85 €

Exekučný poriadok. Úzz, 2. vydanie., 2017


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie Exekučného poriadku, zákona č. 233/1995 Z. z. s právnym stavom k 15. septembru 2017.
Vypredané
3,71 € 3,90 €

Judikatúra vo veciach dobrých mravov


Dôraz na morálny rozmer práva a ideu spravodlivosti nachádza čoraz väčšie uplatnenie pri interpretácii, resp. aplikácii právnych noriem a, samozrejme, aj v rozhodovacej praxi súdov. Zásadný význam pri presadzovaní morálneho rozmeru práva a idey spravodlivosti pri aplikácii právnych noriem v oblasti súkromného práva, resp. pri „používaní práva“ má inštitút dobrých mravov. Ako sa vyjadril Ústavný súd Českej republiky, rešpektovanie dobrých mravov patrí ku kľúčovým zásadám právneho poriadku tým, že významnou mierou prispieva k presadzovaniu spravodlivosti v právnych vzťahoch. Inštitút dobrých mravov má tiež viesť k zmierňovaniu tvrdosti právnych noriem. Dobré mravy (boni mores), hoci majú zásadný význam v oblasti súkromného práva, nie sú zákonom definované. O to náročnejšia je aplikácia tohto inštitútu v konkrétnej právnej veci. Je nepochybne hlavne na súdoch, aby s prihliadnutím na špecifické okolnosti konkrétneho prípadu posúdili, či určité konanie subjektu alebo teda výkon práva určitého subjektu je v rozpore s dobrými mravmi alebo nie je. Takéto posúdenie by však malo vychádzať z určitých pravidiel, resp. princípov. Vydavateľstvo Wolters Kluwer preto prináša na slovenský knižný trh prehľad judikatúry slovenských a českých súdov vo veciach dobrých mravov. Množstvo stanovísk slovenských a českých súdov k problematike dobrých mravov môže pôsobiť prekvapujúco, potvrdzuje však to, že myšlienka, podľa ktorej právo je umenie dobra a spravodlivosti, naberá na aktuálnosti. Pokiaľ ide o systematiku tejto publikácie, do prvej kapitoly sú zaradené stanoviská súdnej praxe k poňatiu pojmu „dobré mravy“, resp. k obsahu pojmu „dobré mravy“. Ďalšie kapitoly sú venované výkonu práva v súlade, resp. v rozpore s dobrými mravmi a následne neplatnosti právnych úkonov z dôvodu ich rozporu s dobrými mravmi. Samostatná kapitola je venovaná stanoviskám súdnej praxe k oprávneniu darcu domáhať sa vrátenia daru z dôvodu hrubého porušenia dobrých mravov zo strany obdarovaného, keďže ide o osobitný právny inštitút. Taktiež osobitné kapitoly sú venované problematike dobrých mravov v rodinnom práve a pracovnom práve. Napokon do záverečnej kapitoly boli zaradené stanoviská súdnej praxe k špecifickým aspektom problematiky dobrých mravov. Publikácia je určená sudcom, advokátom, notárom ale aj širšej verejnosti, ktorá sa zaujíma o morálny rozmer práva.
Vypredané
20,14 € 21,20 €

Lidská práva


Publikace se věnuje dvěma základním problémům: jak zdůvodnit existenci lidských práv ? jejich původ a obsah ? a jak zdůvodnit jejich závaznost. V minulosti byly oba tyto aspekty vysvětlovány přirozenoprávní koncepcí lidských práv. Definice přirozeného práva a zákona a jejich vztah k právu pozitivnímu však zůstávají dodnes nejasné a jsou předmětem sporů, které se týkají jak vztahu morálky a politiky, tak kulturních hodnot dané společnosti. Autoři předložené publikace se zamýšlejí nad různými způsoby zdůvodnění lidských práv a pokoušejí se vyložit jejich závaznost.
Vypredané
13,15 € 13,84 €

Susedské spory v obci


Strpčuje vám život problematický sused, ktorý svojím správaním ohrozuje vaše zdravie, majetok či dokonca váš život? Obťažovanie hlukom, zápachom, tuhými a tekutými odpadmi, presahujúce konáre a korene zo susedovej záhrady, opakujúce vnikanie zvierat na pozemok predstavujú len stručný výber zo širokej škály sporov, ktoré vznikajú medzi susedmi. Odpovede na otázky, ako možno riešiť rôzne konflikty a spory v susedských vzťahoch, prináša publikácia „Susedské spory v obci“. Autorka JUDr. Helena Spišiaková pri jej spracovaní využila svoje dlhoročné skúsenosti s riešením susedských sporov a na konkrétnych prípadoch vysvetľuje, kedy a ako môže ochranu susedovi poskytnúť obec, a to aj z pozície stavebného úradu, a kedy už obec nie je oprávnená zasiahnuť a účastníkov konania je potrebné odkázať na súd alebo podnet postúpiť na príslušné orgány štátnej správy. Publikácia je doplnená o aktuálnu judikatúru slovenských a českých súdov a vzory správnych aktov (zápisníc, rozhodnutí a podobne), v ktorých je zohľadnená nová právna úprava účinná od 1. júla 2016 súvisiaca s nadobudnutím účinnosti troch nových civilných procesných kódexov. Publikácia je určená nielen odbornej verejnosti, najmä predstaviteľom samosprávy (starostom a poslancom obecných zastupiteľstiev) a pracovníkom obecných úradov, ale aj občanom, ktorí majú problémy so správaním svojho suseda.
Vypredané
23,47 € 24,70 €

Civilný sporový poriadok - Úzz 2. vydanie 2017


Publikácia obsahuje úplné znenie zákona č. 160/2015 Z.z. Civilný sporový poriadok s právnym stavom k 1. júnu 2017, so zvýraznenými zmenami poslednej novelizácie, zákonom č. 87/2017 Z.z.
Vypredané
3,71 € 3,90 €

Občanský zákoník. Komentář


První komentář občanského zákoníku v jednom svazku. Více než 3000 stran výkladu spojuje hloubku „velkého“ komentáře s přehledností příručního komentáře. Řeší problémy a otázky dosud jinde neřešené a novou judikaturou zatím nereflektované. Styl výkladu, provázanost a inovativní grafická podoba dovolují nabídnout plnohodnotný komentář celého předpisu, včetně novely z roku 2016. Komentář je psán praktickým, stručným a konkrétním stylem. Popisuje a analyzuje rizika a problémy a navrhuje jejich řešení; čtenář zjistí, jaká rizika mohou být s konkrétním ustanovením spojena, ať už plynou z dosavadní judikatury nebo z publikovaných doktrinálních názorů. Komentáře se opírají o zevrubnou rešerši relevantních rozhodnutí českých soudů a doktrinálních zdrojů. Odkazují ve velké míře i na použitelnou zahraniční judikaturu a literaturu. Text je přitom pečlivě strukturován a téměř každý odstavec je nadepsán pro čtenářovu rychlou orientaci i přehled a jednotlivé části komentáře jsou propojeny vzájemnými odkazy. Do autorského kolektivu se zapojilo více než 82 právníků různých profesí; jsou v něm zastoupeni soudci Nejvyššího soudu, krajských a okresních soudů, zástupci advokacie a notářské praxe i akademické sféry.
Vypredané
222,80 € 234,53 €

Pojmové znaky civilního procesu


Monografie si klade za cíl provést teoretický rozbor základních stavebních kamenů civilního procesu, a to tzv. pojmových znaků civilního procesu a vysvětlení jejich postavení v rámci především sporného civilního řízení. Zkoumání těchto pojmových znaků civilního procesu nabývá na významu v souvislosti s rekodifikací civilního práva procesního, která již proběhla na Slovensku, avšak v České republice probíhá její příprava v současnosti nadále. Pohledem získaných poznatků je popsána současná legislativní úprava a soudní praxe. Rovněž jsou pojmové znaky civilního procesu analyzovány z pohledu základních teoretických koncepcí civilního procesu, a to liberální a sociální za pomoci názorů českých, německých a rakouských procesualistů. Na základě těchto poznatků jsou pak zmíněny negativní rysy současného stavu a jsou navrženy změny právní úpravy na podkladě úvah de lege ferenda pro budoucí komplexní rekodifikaci civilněprocesního práva v České republice.
Vypredané
17,77 € 18,70 €

dostupné aj ako:

Repetitórium civilného procesného práva


Repetitórium civilného procesného práva predstavuje prvú študijnú pomôcku z civilného procesného práva po jeho rekodifikácii. S účinnosťou od 1. júla 2016 platia na území Slovenskej republiky tri nové procesné kódexy, a to Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok, ktoré nahradili pôvodný procesný predpis – Občiansky súdny poriadok. Nová právna úprava obsahuje rozsiahly komplex zmien a nových inštitútov v porovnaní s predchádzajúcou právnou úpravou. Preto autori považovali za potrebné pripraviť novú učebnú pomôcku, ktorá by študentov oboznámila s novým pravidlami civilného procesu a uľahčila im prípravu na skúšky. Repetitórium je podkladom pre pochopenie základných otázok civilného sporového a mimosporového konania. V rozsahu primeranom tomuto druhu učebnej pomôcky obsahuje výklad otázok, ktoré sa týkajú Civilného sporového poriadku a Civilného mimosporového poriadku. Výklad je podávaný prehľadne, zrozumiteľne a stručne. Veríme, že toto repetitórium pomôže pochopiť základy civilného sporového a mimosporového konania a v študentoch vzbudí záujem o tento predmet.
Vypredané
23,75 € 25,00 €
  • 5 /5

Môj domáci právnik


Každodenný život prináša situácie, keď potrebujeme rady právnika. Táto kniha má byť sprievodcom najbežnejšími z nich, prvou pomocou pri záťažových momentoch, akými sú rozvod, spisovanie závetu, požičiavanie peňazí či poisťovanie majetku. Právnik Ivan Syrový v nej zrozumiteľným spôsobom vysvetľuje, aké sú nesprávne predstavy o riešeniach problémov, odpovedá na najčastejšie otázky, s ktorými sa v praxi stretáva, vysvetľuje jednotlivé kroky a dáva užitočné rady, na čo by sme pri riešení takých situácií nemali zabudnúť. Súčasťou knihy sú aj príklady najčastejších zmlúv.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

dostupné aj ako:

Vzory smluv, petitů a zakládacích listin podle nového občanského zákoníku 2. vydání


Druhé, přepracované a rozšířené vydání praktické příručky zpracovaná kolektivem renomovaných autorů nabízí vzory smluv, listin a žalobních návrhů. - Obsahuje více než 420 vzorů k novému občanskému právu. Vzory ke všem částem občanského zákoníku. - Všechny vzory obsahují úvodní komentář, který usnadní pochopení. - Snadná orientace podle ustanovení občanského zákoníku (kniha obsahuje přehled zákona). Kolektiv autorů Jiří Fiala, Jirásková, Mojmír Přívara, Vít Svejkovský, Pavla Sýkorová, Petr Šlauf
Vypredané
44,20 € 46,53 €

Repetitórium civilného procesného práva


Repetitórium civilného procesného práva predstavuje prvú študijnú pomôcku z civilného procesného práva po jeho rekodifikácii. S účinnosťou od 1. júla 2016 platia na území Slovenskej republiky tri nové procesné kódexy, a to Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok, ktoré nahradili pôvodný procesný predpis – Občiansky súdny poriadok. Nová právna úprava obsahuje rozsiahly komplex zmien a nových inštitútov v porovnaní s predchádzajúcou právnou úpravou. Preto autori považovali za potrebné pripraviť novú učebnú pomôcku, ktorá by študentov oboznámila s novým pravidlami civilného procesu a uľahčila im prípravu na skúšky. Repetitórium je podkladom pre pochopenie základných otázok civilného sporového a mimosporového konania. V rozsahu primeranom tomuto druhu učebnej pomôcky obsahuje výklad otázok, ktoré sa týkajú Civilného sporového poriadku a Civilného mimosporového poriadku. Výklad je podávaný prehľadne, zrozumiteľne a stručne. Veríme, že toto repetitórium pomôže pochopiť základy civilného sporového a mimosporového konania a v študentoch vzbudí záujem o tento predmet.
Vypredané
23,75 € 25,00 €

Pozemky v občianskoprávnych vzťahoch


Publikácia je systematicky rozčlenená do jedenástich častí. Prvá časť vymedzuje základné pojmy týkajúce sa právnych vzťahov k pozemkom (pozemok, parcela, druhy pozemkov, súčasti a príslušenstvo pozemku, stavba, neoprávnená stavba a pod.). Druhá časť zahŕňa súdne rozhodnutia týkajúce sa právnych úkonov, predmetom ktorých je pozemok ako samostatný predmet občianskoprávnych vzťahov vrátane jeho častí (dielov) a opatrení štátu na zamedzenie drobenia poľnohospodárskych a lesných pozemkov. Tretia časť obsahuje súdne rozhodnutia týkajúce sa nájomných vzťahov k pozemkom, vrátane nájomných vzťahov vzniknutých ex lege, a štvrtá časť sa venuje problematike záhradkových osád. Piata časť rieši problematiku držby a vydržania pozemkov. Šiesta časť obsahuje rozhodnutia týkajúce sa vyvlastnenia a núteného obmedzenia vlastníckeho práva k pozemkom. V nasledujúcich častiach publikácia obsahuje súdne rozhodnutia, ktoré sa venujú obmedzeniam vlastníckeho práva k pozemkom, najmä problematike vecných bremien zriadených na pozemkoch (zmluvných, zákonných), vrátane náhrad za obmedzenie vlastníckeho práva k pozemkom, problematike právnych vzťahov vlastníka neoprávnenej stavby a vlastníka pozemku a susedským vzťahom vrátane ich súdnej ochrany. Desiata časť obsahuje súdne rozhodnutia týkajúce sa neoprávnených zásahov do vlastníckych práv k pozemkom a súdne rozhodnutia týkajúce sa tzv. vlastníckych žalôb. Posledná časť obsahuje súdne rozhodnutia vo veciach náhrady škody a bezdôvodného obohatenia, ktoré vznikli v súvislosti s užívaním pozemkov, prípadne v súvislosti s neoprávnenými zásahmi do práv k pozemkom. Súdne rozhodnutia pochádzajú od slovenských, ale aj českých súdov, ktoré riešia rovnakú problematiku a vychádzajú z rovnakej právnej úpravy (keďže do prijatia nového českého Občianskeho zákonníka bola právna úprava konkrétnych okruhov občianskoprávnych vzťahov k pozemkom rovnaká). Publikácia je určená širokému okruhu odbornej verejnosti a predstavuje významný zdroj právnych názorov a riešení konkrétnych otázok v oblasti občianskoprávnych vzťahov k pozemkom.
Vypredané
29,45 € 31,00 €

Nový občanský zákoník - Dědické právo 2. aktualizované vydání


Všechno, co potřebujete vědět o občanském právu! Řada populárně naučných publikací komplexně pokrývající celou problematiku upravenou novým občanským zákoníkem je určena hlavně čtenářům, kteří nejsou právními odborníky, ale potřebují se orientovat v nové právní úpravě. Co přinesla praxe během tří let používání nového občanského zákoníku do dědického práva? Orientujte se! Převratné změny se dotkly úplně každého! Seznamte se s možnými pořízeními pro případ smrti – tedy se závětí a dědickou smlouvou či novým institutem odkazu. Novou úpravou prošel i povinný díl náležející nepominutelným dědicům. Pozornost věnujeme také otázkám vydědění nebo přechodu pozůstalosti na dědice a vysvětlíme nabytí dědictví, správu pozůstalosti a její soupis, potvrzení a rozdělení pozůstalosti i problematiku dluhů přecházejících na dědice. Poslední část zaměřujeme na problematiku zcizení dědictví.
Vypredané
7,94 € 8,36 €

Lacná kniha Mediace dnes – realita a perspektivy


Mediace ve společnosti, hodnocení jejího významu v národním, mezinárodním a regionálně integračním kontextu. Význam mediace a mediačních metod pro oblasti školství, politiky, hospodářství, veřejného sektoru a mnohých dalších v komparaci s úrovní demokratického zřízení společnosti, dostupnosti spravedlnosti a rozsahu spektra způsobu řešení sporů a konfliktů. Všechna tato témata a mnohá další jsou obsažena v publikaci, která představuje pokračující snahu o koncepční pojetí problematiky mediace a s ní souvisejících právních, sociologických, psychologických či politických a dalších aspektů na půdě Právnické fakulty Univerzity Palackého, prezentovanou odborníky z partnerských institucí včetně zahraničních. Tato kniha je kolektivním dílem autorů, kteří reflektují současný stav mediace v České republice a ve vybraných zemích Evropy z pohledu sociologie, práva, psychologie, historie, sociální práce či politologie. Jednotlivé kapitoly této publikace se zabývají aktuálními otázkami, jež jsou předmětem zkoumání v rámci mediace a jejích metod. Monografie dále prezentuje výstupy z konferencí pořádaných na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde docházelo k diskuzím mezi teoretiky a praktiky, které se týkaly aktuálních metodologických a interdisciplinárních problémů. Multidisciplinarita a interdisciplinarita mediace s sebou přináší nové, doposud nezodpovězené otázky, zaměřené na vývoj a aktuální zkušenosti s mediací ve vybraných zemích Evropy, konkrétně v Rakousku, Německu a Slovensku, řešení problémů v současné mediační praxi, mediaci ve zdravotnictví, mediaci ve veřejném sektoru a další specifické případy a subprocesy v mediaci. Poslední část knihy je pojatá jako pojednání o mediaci v České republice v kontextu závěrů kulatých stolů na PF UP v Olomouci.
Vypredané
1,15 € 23,03 €

dostupné aj ako:

Civilný sporový poriadok - Komentár


Prvý veľký komentár C. H. Beck k základnému procesnému kódexu, akým je Civilný sporový poriadok. Komentár je výnimočný nielen svojím rozsahom, podrobnosťou spracovania a odborného výkladu jednotlivých ustanovení Civilného sporového poriadku, ale aj zložením autorského kolektívu vedeného doc. JUDr. Markom Števčekom, PhD., ktorého členovia sú uznávanými odborníkmi v oblasti civilného práva s bohatými skúsenosťami nielen v právnej teórii, ale aj v praxi. V neposlednom rade ide o členov rekodifikačnej komisie, ktorí sa aktívne podieľali na tvorbe nových procesných kódexov. Komentár obsahuje prehľadne spracovanú problematiku obsiahnutú v Civilnom sporovom poriadku a je doplnený o bohatú judikatúru. Odborný výklad k jednotlivým ustanoveniam prináša odpovede na mnohé otázky, ktoré vznikajú v súvislosti s aplikáciou tohto procesného kódexu. Vzhľadom na význam komentovaného predpisu, komentár je určený širokej odbornej verejnosti, najmä sudcom, prokurátorom, advokátom, advokátskym koncipientom, zamestnancom štátnych a verejných inštitúcii, firemným právnikom, podnikateľom, organizáciám na ochranu spotrebiteľa, či študentom. Kolektiv autorů Ondrej Blažo, Michal Cenkner, Tomáš Čentík, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Marián Fečík, Anita Filová, Katarína Gešková, Juraj Gyárfáš, Juraj Hamuľák, Alexandra Kotrecová, Peter Molnár, Mária Nováková, Ľubomír Pagáč, František Sedlačko, Peter Strapáč, Robert Šorl, Bianka Tkáčová, Radka Zahradníková
Vypredané
132,05 € 139,00 €

Autorský zákon - Úzz, 2016


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie Autorského zákona č. 185/2015 Z.z. s právnym stavom k 15. septembru 2016, so zmenami poslednej novelizácie zákona č. 125/2016 Z.z.
Vypredané
3,33 € 3,50 €

Občianske právo, často označované aj ako civilné právo, je odvetvie práva, ktoré sa zaoberá právnymi vzťahmi medzi jednotlivcami a právnickými osobami. Jeho cieľom je poskytnúť rámec pre riešenie súkromných záležitostí a konfliktov medzi jednotlivcami. Občianske právo definuje práva a povinnosti osôb v rôznych situáciách, vrátane zmluvných vzťahov, majetkových práv, rodinného práva a zodpovednosti za spôsobené škody.

Kategória "Občianske právo" sa delí na niekoľko podoblastí, z ktorých každá sa zaoberá konkrétnymi právnymi aspektmi súkromného života. Tieto podoblasti môžu zahŕňať Zmluvné právo, Majetkové právo, Rodinné právo, Právo na ochranu osobnosti, Deliktové právo.

Občianske právo má za cieľ zabezpečiť, aby práva a povinnosti jednotlivcov boli jasne definované a chránené. V každej krajine môže mať občianske právo odlišné zákony a právne tradície, ale jeho základné princípy sú všeobecne aplikovateľné na ochranu súkromných záujmov a zabezpečenie spravodlivého riešenia sporov medzi jednotlivcami.

V tejto klategórii literatúry nájdete všetky potrebné podklady týkajúce sa občianskeho práva.