! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Správne právo strana 8 z 9

Všeobecné správne právo, 6.vydanie


Publikácia predstavuje komplexné spracovanie správneho práva, a to z pohľadu právnej teórie i právnej praxe. Kniha je doplnená aj o kapitoly súvisiace s vymožiteľnosťou práva vo verejnej správe a tiež sú doplnené kapitoly o európskom správnom práve. Kniha obsahuje množstvo ilustračných príkladov, ktoré približujú zložitú teoretickú analýzu jednotlivých inštitútov správneho práva.
Vypredané
24,42 € 25,70 €

Správne právo hmotné - Všeobecná časť


Vysokoškolská učebnica Správne právo hmotné. Všeobecná časť obsahuje tradičné a nové poznatky o verejnej správe, štátnej správe a samospráve. Okrem charakteristiky orgánov verejnej správy, obsahuje aj charakteristiku činnosti týchto orgánov, ktorá sa navonok prejavuje v jednotlivých formách činnosti. Osobitne rieši uplatňovanie zodpovednosti, kontrolu či nezákonnosť vo verejnej správe. Predkladaná publikácia si kladie za cieľ zaplniť medzeru v publikovaní odborných názorov, ale na základe získaných poznatkov z doterajšieho vývoja správneho práva aj posunúť úroveň poznania v tomto odbore o kúsok ďalej a pomôcť tak nielen študentom pri vzdelávaní, ale čiastočne aj zosumarizovať existujúce poznatky v odbore správne právo a čiastočne aj v odbore správna veda a aspoň sčasti pomôcť aplikačnej praxi pri zjednocovaní obsahu niektorých pojmov.
Vypredané
42,75 € 45,00 €

Správne právo hmotné - Všeobecná časť, 2. vydanie


Učebnica je významným zaplnením medzery, ktorá v tejto oblasti existovala. Jej vnútorné členenie je kompaktné, poskytuje ucelený erudovaný pohľad na spracovanú problematiku a poskytuje používateľovi viaceré, doteraz náležite nespracované inštitúty z pohľadu súčasného poznania. Vedúci autorského kolektívu patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov vedy správneho práva, čo je zárukou vedecky erudovanej, ale pritom zrozumiteľnej formy i obsahu publikácie. Ťažisková je najmä prvá kapitola, ktorá podrobne analyzuje pojem verejnej správy, ktorý je kardinálnym pojmom. Súčasne je určitým problémom, že pojem, i právne odvetvie verejnej správy zaraďujeme medzi nekodifikované právne odvetvia, pre ktoré je charakteristická rozmanitosť spoločenských vzťahov a jeho dynamický rozvoj. Učebnica ďalej analyzuje poslanie verejnej správy a jej úlohu, najmä z pohľadu organizačnej inštitucionálnej výstavby. Publikácia má vysokú vedeckú i pedagogickú úroveň, pričom nesporným prínosom je aj rozsiahly poznámkový aparát umožňujúci používateľovi a záujemcovi hlbšie poznanie jednotlivých častí a perfektnú orientáciu. Aj keď učebnica je určená najmä študentom právnických fakúlt, nepochybne zaujme aj široký okruh odbornej verejnosti a najmä pracovníkov verejnej správy.
Vypredané
16,15 € 17,00 €

Správní právo procesní


Předmětem této vysokoškolské učebnice je správní právo procesní – obecná část. Učebnice jednoduchou a srozumitelnou formou zprostředkovává právní úpravu správního procesu, s cílem umožnit pochopení jejího smyslu a významu a také získat základní orientaci v širším rámci dané problematiky. Nemůže pojmout celý komplex správního práva procesního, proto obsahuje pouze odkazy na některá ustanovení zvláštních zákonů, kde se autoři pokusili demonstrovat konkrétní obsah jednotlivých procesních institutů správního řádu a jejich promítnutí do zvláštní právní úpravy. Čtvrté vydání učebnice přináší aktualizaci látky a reaguje na novou právní úpravu daňové exekuce. Změny a doplňky jsou důsledkem vědeckých poznání, pedagogických zkušeností obou autorů, a zejména vývoje soudní judikatury: učebnice obsahuje řadu nových soudních judikátů, které mohou přispět ke správné aplikaci jednotlivých procesních institutů. Současně učebnice zohledňuje i nové závěry přijaté poradním sborem ministra vnitra ke správnímu řádu. Výňatky z judikatury a ze závěrů Poradního sboru ministra vnitra ke správnímu řádu jsou také pro lepší pochopení problematiky uvedeny v závěru každé kapitoly.Ačkoliv je publikace určena především studentům právnických fakult, může zároveň posloužit praxi veřejné správy.
Vypredané
20,54 € 21,62 €

Zákon o správnom konaní (správny poriadok) - Komentár


Komentár relatívne detailne analyzuje jednotlivé ustanovenia zákona o správnom konaní a do určitej miery sa snaží interpretácii niektorých inštitútov správneho konania poskytnúť nový rozmer. Autori majú za to, že aj keď bol zákon o správnom konaní prijatý v roku 1967, aj takmer o päťdesiat rokov neskôr je v praxi naďalej aplikovateľný. Je však potrebné, aby sa výklad niektorých ustanovení tohto procesného predpisu „pohol v čase“, a to aj bez toho, aby boli samotné ustanovenia legislatívne menené. Predmetný komentár teda nenahrádza existujúce diela podobného druhu na knižnom trhu, ale ich primeraným spôsobom dopĺňa a v určitých smeroch poskytuje aj alternatívne postoje ku „klasickým“ výkladom.
Vypredané
48,09 € 50,62 €

Správní právo - Zvláštní část


Učebnice Správní právo je určena zejména studentům práva či veřejné správy, užitečná však může být i pro správní praxi. Dlouho očekávaná učebnice seznamuje čtenáře s právní úpravou vybraných resortů a subresortů veřejné správy s vnitřní správou, sp rávou školství, stavební správou, správou kultury, správou zdravotnictví a správou policie. Text je zaměřen zejména na českou platnou právní úpravu vybraných oblastí, která je však uvedena v kontextu historického vývoje a také v souvislostech ústavní ch, mezinárodněprávních a evropských. Nedílnou součástí výkladu je relevantní judikatura. Kniha tak čtenářům poskytuje komplexní pohled na danou problematiku. Každá kapitola obsahuje vymezení pramenů právní úpravy, vysvětlení základních pojmů a insti tutů a vymezení organizace výkonu veřejné správy v dané oblasti. Publikace se zaměřuje především na ty oblasti veřejné správy, v nichž jsou občané a právnické osoby nejvíce v kontaktu se správními orgány.
Vypredané
21,87 € 23,02 €

Správny poriadok, komentár, 5.vydanie


Ucelený komentár ustanovení správneho poariadku po novelizácii vykonanej zákonom č. 445/2008 Z.z. doplnený judikatúrou.
Vypredané
12,35 € 13,00 €

Nabývání vlastnictví originárním způsobem


Publikace Nabývání vlastnictví originárním způsobem uceleně a systematicky popisuje problematiku nabývání vlastnického práva originárním způsobem. Kniha je určena nejen pro teoretiky a studenty právnických fakult, ale i pro praktické právníky z řad soudců, notářů a advokátů. Autor Bohuslav Petr navazuje na svou monografii Vydržení v českém právu, která se dočkala dvou vydání. Podstatně ji přepracoval a především rozšířil o výklad dalších právních institutů. V úvodu autor rozebírá samotný pojem vlastnického práva a způsoby jeho nabývání. V dalších částech se zevrubně věnuje jednotlivým originárním způsobům nabývání vlastnictví, a to komplexně od nejstarších právních institutů. Kromě historického exkurzu u jednotlivých institutů práce obsahuje rozbor platné právní úpravy, který konfrontuje i s návrhem nového občanského zákoníku. Pozornost je zaměřena také na aktuální judikaturu Nejvyššího a Ústavního soudu.
Vypredané
18,32 € 19,28 €

Vybrané správne procesy, 2. vydanie s judikatúrou


„Cieľom publikácie je skĺbenie teórie a praxe vo vybraných rozhodovacích procesoch verejnej správy. Recenzovaná publikácia je určená najmä študentom práva, ktorí si osvojujú základné informácie z rozhodovania vo verejnej správe, ale taktiež aj pre pracovníkov správnych orgánov, ktorí vydávajú individuálne správne akty v rámci správneho konania. Samotný výklad je pregnantne a precízne osvetľovaný, najmä z pohľadu štylizačnej a jednoznačnej prístupnosti. Zároveň treba zdôrazniť, že nejde len o komentovanie jednotlivých paragrafovaných ustanovení správneho poriadku, ale osobitný dôraz sa kladie na teoretické aspekty, ktoré vysvetľujú niektoré problémové okruhy, ktoré sa v praktickej činnosti správnych orgánov vyskytujú. Osobitne by som chcel vyzdvihnúť v recenzovanej publikácii aj praktickú demonštráciu vybraných ustanovení správneho poriadku, či už formou grafických znázornení, schém a tabuliek, ako aj konkrétne formulovanie otázok a úloh z tej ktorej časti všeobecného správneho konania.“ prof. JUDr. Peter Škultéty, DrSc. „ V oblasti výučby správneho práva procesného na BVŠP sa v pedagogickom procese ako učebné pomôcky používajú najmä komentáre k správnemu poriadku. V oblasti iných rozhodovacích procesov vo verejnej správe učebné pomôcky prakticky absentujú. Preto možno pozitívne hodnotiť autorský počin, prevažne mladých autorov, pripraviť učebnú pomôcku pre oblasť správneho práva procesného a to z procesných predpisov, ktoré sú vo výučbe na uvedenej vysokej škole aplikované najfrekventovanejšie. Popri aktuálnom texte príslušných procesných ustanovení v jednotlivých zákonoch nasleduje stručný komentár , ktorého cieľom je objasniť podstatu daných ustanovení a ktorý spravidla obsahuje aj aplikáciu príslušných postulátov právnej teórie. Za skupinou obsahovo súvisiacich ustanovení zákona nasleduje zaradenie parciálnych úloh a cvičení. Na záver každej kapitoly sú zaradené komplexné cvičenia, vrátane analytických a praktických aspektov danej problematiky. Ich praktická využiteľnosť je predovšetkým na seminároch a zadaniach domácich prác.“ doc. JUDr. Jozef Sobihard, CSc. „Předkládaná publikace představuje významnou pedagogickou pomůcku pro studium správního práva procesního, neboť účelným a vhodným způsobem spojuje teoretický a praktický přístup k výuce. Její těžiště spočívá ve výkladu nejfrekventovanějších oblastí správního řízení (přestupkového, živnostenského, územního a stavebního řízení) a je přínosem jak pro studenty práva, kteří si osvojují základní poznatky v oblasti veřejné správy, tak i pro zaměstnance správních orgánů vydávající v rámci správního řízení individuální správní akty. Umožňuje komplexní pohled jak obecné správní řízení i na vybrané typy zvláštních řízení a svým rozsahem a způsobem zpracování přesahuje rámec běžné učební pomůcky.“ Mgr. Michal Králik, Ph.D.
Vypredané
22,80 € 24,00 €

Správne delikty a správne trestanie v stredoeurópskom právnom priestore - súčasnosť a vízie


Zborník príspevkov z odborného seminára s medzinárodnou účasťou konaného 26. októbra 2010 na Paneurópskej vysokej škole v Bratislave. Protiprávne konanie fyzických a právnických osôb nie je v podmienkach Slovenskej republiky žiadnou raritou. Aj preto je potrebné, aby sa verejnoprávnym deliktom venoval primeraný priestor v praktickej, ale aj teoretickej rovine. Príspevky obsiahnuté v tomto zborníku sú akousi vzorkou niektorých problémov v rámci správnych deliktov v Slovenskej republike, Českej republike, ale aj v európskom kontexte. Poskytujú analytický a v niektorých prípadoch aj komparatívny rozmer. Často pomenúvajú aktuálne problémy a súčasne ponúkajú konkrétne riešenia.
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Všeobecné správne právo, 5. aktualizované vydanie


"Zmeny, ktoré sme vykonali v učebnici, súvisia so zmenou právnych predpisov, najmä zákona o obecnom zriadení, zákona o priestupkoch a zákonov upravujúcich postavenie a pôsobnosť niektorých ministerstiev ako ústredných orgánov štátnej správy. V nadväznosti na tieto zmeny muselo dôjsť logicky aj k úprave niektorých príkladov uvedených v príslušných kapitolách. K zmene textu došlo aj v ďalších kapitolách, napr. v súvislosti s vynútiteľnosťou práva vo verejnej správe a taktiež v kapitole o európskom správnom práve v súvislosti s prijatím Lisabonskej zmluvy." doc. JUDr. Jozef Sobihard "Posudzovaná učebnica patrí medzi rozsiahlejšie texty svojej kategórie. Početnosť jej strán "má na svedomí" značný počet ilustračných príkladov, ktoré približujú vnímaniu študenta neraz zložitú teoretickú analýzu toho-ktorého právneho inštitútu. Takýto sposob spracovania považujem za mimoriadne progresívny a prínosný. Systematika učebnice je logická a netradičná najma tým, že obsahuje dosiaľ málo spracované alebo nespracované kapitoly. Ide najma o časť Európske správne právo. Pozitívne hodnotím aj zaradenie netradičnej části Vymožiteľnosť práva vo verejnej správe z pohľadu občana." prof. JUDr. Katarína Tóthová, DrSc.
Vypredané
24,42 € 25,70 €

Správne právo hmotné-Osobitná časť


V nadväznosti na vydané učebné texty zo všeobecnej časti správneho práva hmotného predkladáme učebný text, ktorý sa zaoberá osobitnou časťou správneho práva. Predpokladom pre pochopenie jednotlivých vybraných odvetví verejnej správy v rámci osobitnej časti správneho práva je oboznámenie sa so základnými inštitútmi správneho práva. Samotná osobitná časť správneho práva sa člení na administratívno-politickú, kultúrno-sociálnu a hospodársku časť. Takéto členenie umožňuje pochopenie jednotlivých odvetví verejnej správy, najmä z pohľadu organizačnej štruktúry, ako aj plnenia jednotlivých úloh a vzájomnej podmienenosti toho-ktorého odvetvia verejnej správy. Učebnicu odporúčame najmä študentom právnických fakúlt a pracovníkom štátnej a verejnej správy.
Vypredané
14,25 € 15,00 €

Správne právo hmotné - Všeobecná časť


Učebnica je významným zaplnením medzery, ktorá v tejto oblasti existovala. Jej vnútorné členenie je kompaktné, poskytuje ucelený erudovaný pohľad na spracovanú problematiku a poskytuje používateľovi viaceré, doteraz náležite nespracované inštitúty z pohľadu súčasného poznania. Vedúci autorského kolektívu patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov vedy správneho práva, čo je zárukou vedecky erudovanej, ale pritom zrozumiteľnej formy i obsahu publikácie. Ťažiskovou kapitolou je najmä kapitola prvá, ktorá podrobne analyzuje pojem verejnej správy, ktorý je kardinálnym pojmom, pričom určitým problémom je, že pojem, i právne odvetvie verejnej správy zaraďujeme medzi nekodifikované právne odvetvia, pre ktoré je charakteristická rozmanitosť spoločenských vzťahov a jeho dynamický rozvoj. Učebnica ďalej analyzuje poslanie a úlohu verejnej správy z pohľadu jej organizačnej a inštitucionálnej výstavby. Posudzovaná publikácia má teda vysokú vedeckú i pedagogickú úroveň, pričom nesporným prínosom je aj rozsiahly poznámkový aparát umožňujúci používateľovi a záujemcovi o hlbšie poznanie jednotlivých častí perfektnú orientáciu. Aj keď učebnica je určená najmä študentom právnických fakúlt a verejnej správy, nepochybne zaujme aj široký okruh odbornej verejnosti a najmä pracovníkov verejnej správy.
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Správní řád


Druhé vydání komentáře ke správnímu řádu reaguje na všechny změny v právní úpravě, které nastaly po 1. lednu 2008. Změny se týkají nejenom právních předpisů, na které je v komentáři odkazováno, ale především novelizace správního řádu samotného, které byly v období od předchozího vydání přijaty. Jedná se o novelu provedenou zákonem č. 384/2008 Sb., kterou byla změněna některá ustanovení týkající se jednacího jazyka, a zejména pak novelu provedenou zákonem č. 7/2009 Sb., která s účinností od 1. 7. 2009 zpřesnila nejenom vymezení nadřízeného správního orgánu, ale jako důsledek přijetí zákona o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů zakotvila do správního řádu možnost, resp. povinnost doručovat prostřednictvím veřejné datové s ítě do datové schránky. Přestože v prvním vydání byla vysvětlena řada sporných ustanovení a institutů správního řádu, komentář byl napsán tehdy v době, kdy soudní judikatura týkající se správního řádu byla ještě poměrně kusá. I když druhé vydání vychází za poměrně krátkou d obu, přináší celou řadu cenných údajů a informací. Zohledňuje totiž nové poznatky nejen z činnosti správních orgánů, ale rovněž i z rozhodovací praxe správního a ústavního soudnictví. Publikace je určena všem, jichž se správní řád dotýká, neboť velmi vyváženě přispívá k jeho správnému chápání i aplikaci.
Vypredané
39,73 € 41,82 €

Všeobecné správne právo 3 vyd.


"Posudzovaná učebnica patrí medzi rozsiahlejšie texty svojej kategórie. Početnosť jej strán "má na svedomí" značný počet ilustračných príkladov, ktoré približujú vnímaniu študenta neraz zložitú teoretickú analýzu toho-ktorého právneho inštitútu. Takýto sposob spracovania považujem za mimoriadne progresívny a prínosný. Systematika učebnice je logická a netradičná najma tým, že obsahuje dosiaľ málo spracované alebo nespracované kapitoly. Ide najma o časť Európske správne právo. Pozitívne hodnotím aj zaradenie netradičnej části Vymožiteľnosť práva vo verejnej správe z pohľadu občana."
Vypredané
24,42 € 25,70 €

Pragmatické písemnosti v kontextu právním a správním


Pozornost badatelů se stále výrazněji obrací nejen ke vzniku a šíření písemností, ale také k jejich funkci. Z původně široce koncipovaného zkoumání písemné kultury vykrystalizovala témata obracející se k písemnostem účelově směřujícím k životní praxi, pro něž se vžilo označení „pragmatické písemnosti“. Cílem zasedání pořádaného ve dnech 26.– 28. října 2006 v Praze Katedrou pomocných věd historických a archivního studia FF UK (ve spolupráci s Národním archivem a Archivem hlavního města Prahy) proto bylo představit tento pojem a s ním spjatý badatelský koncept v maximální šíři a otevřít tradiční disciplíny novým přístupům.
Vypredané
16,86 € 17,75 €

dostupné aj ako:

Správní právo-Obecná část 7. vydání


Tento titul je novým vydaním knihy Správní právo - Obecná část z roku 2006Již sedmé vydání učebnice dokazuje její úspěšnost a potřebnost pro studium práva a právní vědy i jiných příbuzných oborů. Je základní pomůckou pro studenty i širokou odbo rnou veřejnost. Tato učebnice už od prvého vydání v roce 1993 si klade za cíl navazovat na odkaz významných českých a zahraničních administrativistů a dbát na to, aby každé nové vydání bylo v souladu s recentními vědeckými poznatky, platnými právními předpisy a judikaturou českých i evropských soudů. Učebnice přináší systematický výklad obecné části správního práva, zejména jednotlivých institutů a zásad správního práva. Toto nové vydání reflektuje všechny aktuální jevy v odvětví správního práva , je učebnicí moderní časově i věcně.
Vypredané
44,21 € 46,54 €

Správne právo procesné


Posudzované dielo patrí medzi rozsiahlejšie texty svojej kategórie. Početnosť strán je determinovaná jednak rozsahom spracovanej problematiky a jednak tým, že v diele sú obsiahnuté opisy konkrétnych prípadov, ktoré majú ilustrovať praktickú aplikáciu tlmočených právnych informácií. Hlavný cieľ knihy je ponúknuť čitateľovi informácie o osobitných druhoch správneho konania. Kniha napomáha na komplexnejšiu orientáciu pri individuálnej rozhodovacej činnosťi v oblasti verejnej správy.
Vypredané
14,25 € 15,00 €

Volební systémy poměrného zastoupení


Kniha se věnuje systémům poměrného zastoupení, které jsou dnes vůbec nejrozšířenějším typem volebních systémů na celém světě. Detailně rozebírá jejich mechanismy, vlastnosti i jejich politické důsledky. Analyzuje příčiny velmi rozdílného působení poměrných systémů na proporcionalitu volebních výsledků, na výslednou podobu stranických systémů i na reálnou politiku. Zároveň v této oblasti přináší nové a ve světě dosud nepublikované poznatky. Jako empirický podklad pro analýzu byl použit datový soubor získaný na základě metody Monte Carlo, která je v oblasti politologického výzkumu zatím minimálně využívána. Vedle teoretické analýzy přináší řadu příkladů reálného fungování volebních systémů v západních demokraciích i v České republice. Kniha je určena odborníkům a studentům politologie, sociologie, práva a dalších společenskovědních oborů. Své čtenáře si nepochybně najde i mezi novináři, politiky, politickými poradci a analytiky a v laické veřejnosti.
Vypredané
6,92 € 7,28 €

Správne právo je odvetvie práva, ktoré sa zaoberá vzťahmi medzi jednotlivcami a verejnými orgánmi a inštitúciami. Táto právna oblasť stanovuje pravidlá a postupy pre rozhodovanie správnych orgánov a zabezpečuje, že verejná správa bude riadená transparentným a spravodlivým spôsobom.