! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Správne právo strana 7 z 9

Zákon o súdnych poplatkoch - komentár 2. vydanie


Nesprávna aplikácia poplatkového zákona, resp. uloženie poplatkovej povinnosti účastníkovi súdneho konania v prípade, ak ju nemá, môže predstavovať zásah štátu do základného práva na súdnu ochranu. Preto je znalosť poplatkového zákona tak pre súdnu prax, ako aj pre advokátov a podnikateľskú verejnosť nevyhnutná. Zákon o súdnych poplatkoch je okrem prameňa občianskeho procesného práva aj finančnoprávnou normou, keďže súdne poplatky sú jednou z príjmových zložiek štátneho rozpočtu a štát má záujem na ich správnom vyberaní. Frekventované ustanovenia zákona, ako aj jednotlivé položky sadzobníka sú v komentári rozoberané podrobnejšie a na viacerých miestach autor upozorňuje na interpretačné odlišnosti v aplikačnej praxi súdov a zaujíma názory podporené judikatúrou súdov.Oslobodenie spotrebiteľov od súdnych poplatkov, oslobodenie správcov od súdnych poplatkov, spoplatňovanie tzv. hromadných podaní, elektronických podaní, vyrubovanie poplatkov v konaniach o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov, v dedičských konaniach, vzťah zákonného oslobodenia na spoplatnenie jednotlivých úkonov súdov, problematika spoplatňovania žalôb na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím orgánu verejnej moci alebo jeho nesprávnym úradným postupom, námietky zaujatosti, vracanie poplatkov - to je zlomok tém, ktoré v súčasnosti spôsobujú v praxi interpretačné problémy a ktoré autor v komentári analyzuje. Nový, doplnený a rozšírený komentár k zákonu o súdnych poplatkoch je praktickou pomôckou pre vyšších súdnych úradníkov, sudcov, advokátov či podnikateľov.
Vypredané
20,90 € 22,00 €

Soudní řád správní - Komentář


Soudní řád správní je důležitý nejen pro organizaci a fungování správního soudnictví, ale představuje i jeden ze základních kamenů demokratického právního státu a nezbytný díl pestré mozaiky ochrany subjektivních práv a kontroly veřejné správy. Komentář je dílem širšího kolektivu autorů, kteří se dlouhodobě podílejí na činnosti správních soudů a působí také v akademické sféře. I proto kniha nemá ambici být ryze praktickým či naopak spíše teoretickým dílem, nýbrž se poctivě snaží skloubit oba pohledy. Publikace vychází v roce převratných změn v našem právním řádu. Plně proto zohledňuje dopady nového občanského zákoníku. Současně poukazuje na tzv. velkou novelu soudního řádu správního, provedenou zákonem č. 303/2011 Sb., která nabyla účinnosti dnem 1. 1. 2012. Nastalý časový odstup již umožňuje její vyhodnocení. Komentář v hojné míře přibližuje aktuální judikaturu správních soudů, která se stále vyvíjí a jejíž poznání je pro řádné pochopení správního soudnictví a ochrany v něm poskytované nezbytné. Mnoho institutů v soudním řádu správním stávající soudní praxe vyložila a aplikuje jinak, než jak by se dalo seznat z textu samotného, případně odlišně, než tomu bylo zvykem. Publikace je vhodnou pomůckou pro ty, kteří mají zájem dozvědět se podrobnosti o správním soudnictví, ale i vítaným pomocníkem v problémových a nejasných situacích.
Vypredané
66,54 € 70,04 €

Devízové právo v Slovenskej republike


Oblasť devízového práva je pre mnohých „terra incognita“ a tejto problematike sa publikácie z oblasti finančného práva venujú len okrajovo. Devízové právo, resp. vzťahy, ktoré upravuje, prešli v posledných rokoch značnými zmenami, či už v dôsledku postupnej liberalizácie devízovoprávnych vzťahov, ale aj v dôsledku vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie a eurozóny. Aj na základe uvedeného autorka pristúpila k napísaniu tejto publikácie, pričom jej snahou bolo rozobrať súčasný stav v danej oblasti, zhrnúť vybrané názory teoretikov finančného práva v devízovej oblasti a súčasne poukázať na historické aspekty úpravy devízovoprávnych vzťahov, ako aj existujúcu právnu úpravu. Súčasťou publikácie sú aj okomentované ustanovenia účinného znenia devízového zákona č. 202/1995 Z. z.
Vypredané
13,40 € 14,10 €

Verejná správa 4 2014


Kontrolný výkaz - základné zásady podávania, Neodvedenie výnosov z podielu zaplatenej dane, Zdaňovanie nehnuteľnosti za rok 2014 (2.), Ukladanie dokumentov do registra účtovných závierok, Správa o hospodárení škôl a školských zariadení, Zneužívanie alkoholických nápojov, Prenájom poľovného revíru v obci, Zákon č. 417/2013 o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých...
Vypredané
5,88 € 6,19 €

Katastrálny zákon - komentár


Vydavateľstvo Wolters Kluwer vám prináša ďalšiu publikáciu, ktorou rozširuje okruh predpisov okomentovaných na našom knižnom trhu, Katastrálny zákon – komentár. Kataster nehnuteľností je verejná evidencia, ktorá zasahuje do života každého občana. Pri uspokojovaní základných ľudských potrieb (bývanie, poľnohospodárstvo), pri vyrubovaní daní, v stavebníctve, pri ochrane životného prostredia, ale aj v ďalších oblastiach života prichádzame do styku s katastrom a používame jeho údaje. O tom, ako veľmi dokážu právne vzťahy k nehnuteľnostiam zasahovať do našich životov, svedčia početné susedské a vlastnícke spory. Kataster by mal byť jedným z nástrojov štátu, ktorý pomáha predchádzať sporom a mal by vnášať do majetkových vzťahov istotu (právnu istotu), čo sa mu nie vždy darí. Hlavnou príčinou tohto stavu sú najmä spoločenské a legislatívne zmeny, ktoré sa udiali v priebehu 20. storočia. Dôsledkom týchto zmien je neúplnosť evidencie nehnuteľností, rozdrobenosť a neprehľadnosť vlastníckych vzťahov, ale aj neustálenosť v postupe štátnych orgánov... Spravovanie katastra nehnuteľností (ako aj iné úseky štátnej správy ) je kombináciou technických a právnických činností štátnych orgánov. V katastrálnom zákone sa to prejavuje častým používaním odborných technických výrazov (napr. operát, lomový bod). V našom komentári sa preto zameriame aj na vysvetlenie technických výrazov jazykom zrozumiteľným širokej verejnosti. Táto publikácia má byť tak praktickou pomôckou, ako aj odborným príspevkom, ktorý sa pokúsi o vysvetlenie jednotlivých ustanovení katastrálneho zákona v širších súvislostiach, ako aj o vysvetlenie základných princípov katastra nehnuteľností. Autor v nej vychádza najmä z vlastných praktických skúseností, z relevantnej judikatúry a neopomenul ani dôvodovú správu k pôvodnému zneniu katastrálneho zákona. Súčasťou komentára sú aj odkazy na súvisiace ustanovenia katastrálneho zákona a právne predpisy. Komentár je doplnený o úplné znenie vyhlášky č. 461/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva katastrálny zákon, a vyhlášky č. 22/2010 Z. z., ktorou sa vydáva Spravovací poriadok pre katastrálne úrady a správy katastra. Publikácia je určená každému, kto pracuje s nehnuteľnosťami, a to najmä právnikom, zamestnancom realitných kancelárií a orgánom štátnej správy.
Vypredané
12,83 € 13,50 €

Základy správneho práva 2. rozšírené vydanie


Znalosť problematiky správneho práva a verejnej správy tvorí základný a neodmysliteľný rámec vedomostí, ktoré si musí osvojiť každý jednotlivec, uvažujúci nad pôsobením v štruktúrach verejného sektora. Autori, vedomí si tejto skutočnosti, sa pokúsili vytvoriť relatívne komplexné spracovanie základných inštitútov správneho práva a verejnej správy. Publikácia má osobitné účelové určenie. Je určená predovšetkým študentom vysokých škôl s právnym a bezpečnostno-právnym zameraním, ktorí sa v zmysle profilu absolventa odborne pripravujú na pôsobenie v orgánoch verejnej správy a verejných zboroch. Cieľom publikácie nie je odhaľovať a systematizovať nové vedecké poznatky v oblasti verejnej správy a správneho práva či vytvárať nové prístupy pri skúmaní správnej vedy a vedy správneho práva. Práve naopak, vzhľadom na osobitné účelové určenie tejto publikácie bolo snahou autorov pripraviť študijný materiál, ktorý prehľadným a všeobecne zrozumiteľným spôsobom objasňuje základný pojmový aparát správnych vied, odhaľuje primárne väzby medzi jednotlivými právnymi inštitútmi správneho práva a pomôže tak študentom náležite sa orientovať v spleti platných administratívno-právnych noriem. Z dôvodu neustále prebiehajúcich inštitucionálnych a právnych zmien vo verejnej správe je osobitný dôraz kladený na aktuálnosť predmetnej publikácie. Pri jej spracovaní autori vychádzali z najnovších poznatkov právnej teórie a praxe a z právnych predpisov platných k 1. 8. 2014.
Vypredané
18,15 € 19,11 €

Správne právo hmotné osobitná časť


Učebnica osobitnej časti správneho práva hmotného obsahuje analýzu vybraných odvetví a sfér verejnej správy s dôrazom na dynamickú i statickú stránku verejnej správy. Kniha je rozdelená do 16 kapitol, ktoré postupne rozoberajú vnútornú správu, policajnú správu, správu obrany, justície a zahraničných vecí, správu školstva, zdravotníctva, zamestnanosti, živnostenského podnikania, daní a poplatkov, správu starostlivosti o životné prostredie, katastra, kultúry, sieťových odvetví a informácií.
Vypredané
27,55 € 29,00 €

Judikatúra vo veciach zodpovednosti štátu


Po publikácii „Judikatúra vo veciach náhrady škody“ predkladá naše vydavateľstvo tak odbornej, ako aj laickej verejnosti ďalší výber z rozhodnutí slovenských, českých a československých súdov z oblasti zodpovednosti za škodu, ktorý je zameraný na problematiku zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú nezákonným rozhodnutím orgánu štátu alebo jeho nesprávnym úradným postupom (t. j. problematiku zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci orgánmi štátu). Rozhodovacia prax slovenských súdov vo veciach zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci orgánmi štátu je pomerne kontroverzná a táto kontroverznosť sa premieta aj do tohto výberu súdnych rozhodnutí, v ktorom nebudú výnimkou protikladné stanoviská dokonca aj jednotlivých senátov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky či Najvyššieho súdu Českej republiky. Do prvej kapitoly sú zaradené súdne rozhodnutia, v ktorých sa súdy vyjadrili k otázkam spojeným s vecnou legitimáciou v sporoch o náhradu škody spôsobenej pri výkone verejnej moci orgánmi štátu. Nasleduje kapitola zameraná na predbežné prerokovanie nároku na náhradu škody spôsobenej pri výkone verejnej moci orgánmi štátu a ďalšie kapitoly sú potom venované jednotlivým predpokladom vzniku zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci orgánmi štátu. Na záver je zaradená kapitola obsahujúca súdne rozhodnutia, ktoré sa týkajú premlčania práva na náhradu škody spôsobenej pri výkone verejnej moci orgánmi štátu. Zámerom zostavenej publikácie nebolo vybrať iba tie „správne“ rozhodnutia súdov – vzhľa-dom na nejednotnosť súdnej praxe by tento výber ani nebol možný. Čitateľ si tak síce na jednej strane bude musieť sám utvoriť úsudok o niektorých právnych názoroch súdov, no na druhej strane získa komplexný pohľad na interpretáciu ustanovení zákona č. 58/1969 Zb. a zákona č. 514/2003 Z. z. v aplikačnej praxi.
Vypredané
15,96 € 16,80 €

Správny poriadok - Komentár 2013


Zákon č.71/1967 Zb. patrí medzi kľúčové právne predpisy na Slovensku, nakoľko upravuje postup správnych orgánov pri rozhodovaní o právach, právom chránených záujmov alebo povinnostiach fyzických a právnických osôb. Publikácia prináša výklad jednotlivých ustanovení zákona o správnom konaní (správny poriadok), pričom sa zameriava aj na problematiku ústavne konformnej interpretácie zákona č.71/1967 Zb.
Vypredané
19,00 € 20,00 €

Správne právo procesné. Všeobecná časť


Autorský kolektív pod vedením prof. JUDr. Mariána Vrabka, CSc., ponúka všeobecnú časť správneho práva procesného, ktorá nadväzuje na všeobecnú a osobitnú časť správneho práva hmotného.Úvodná časť učebnice predstavuje klasifikáciu a výsledky rozhodovacích procesov vo verejnej správe. Ďalšiu časť tvoria princípy dobrej správy prevzaté z prameňov práva Európskej únie, ktoré sú vedúcimi ideami pri výkone verejnej správy. Najrozsiahlejšou a nosnou časťou sú jednotlivé zásady a inštitúty všeobecného správneho konania podľa zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní. Inštitúty sú usporiadané postupne od začatia konania, priebehu správneho konania až po vydanie rozhodnutia vrátane možností na preskúmanie platných a právoplatných rozhodnutí.Učebnica je určená poslucháčom právnických fakúlt a pracovníkom verejnej správy, ktorí budú rozhodovať vo verejnej správe.
Vypredané
33,25 € 35,00 €

Správny poriadok - komentár, 6. vydanie


V publikácii autor spracoval problematiku správneho práva procesného. Základom publikácie je podrobný komentár k jednotlivým ustanoveniam zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov s prihliadnutím na najnovšie teoretické poznatky na tomto úseku. Z hľadiska praktického používania publikácie sú pri jednotlivých ustanoveniach uvedené aj súvisiace predpisy a príslušná judikatúra, vybrané judikáty slovenských a českých súdov týkajúce sa správneho poriadku, ako aj odkazy na slovenskú a českú odbornú časopiseckú literatúru. Konanie a rozhodovanie v oblasti štátnej a verejnej správy býva v praxi často zložité a kladie vysoké nároky na právne znalosti. V závere publikácie a nachádza vecný register. Publikácia bude zaiste praktickým pomocníkom pre zamestnancov všetkých orgánov štátnej a verejnej správy, zamestnancov obcí a samosprávnych krajov, pre advokátov, sudcov, prokurátorov, ako aj pre študentov práva.
Vypredané
15,20 € 16,00 €

Judikatúra vo veciach daňového práva


Publikácia „Judikatúra vo veciach daňového práva“ je novinkou z edície výberu judikatúry vydavateľstva IURA Edition, spol. s r. o. Obsahuje konkrétne príklady zo súdnej praxe. Je zameraná na tri oblasti daňového práva, a to na správu daní, daň z pridanej hodnoty a daň z príjmov. Obsahom publikácie sú súdne rozhodnutia, ktoré sudcovia Najvyššieho súdu SR vydali alebo použili ako interpretačné pomôcky pri súdnom prieskume zákonnosti rozhodnutí Finančného riaditeľstva SR. Základ tvoria rozsudky Najvyššieho súdu SR. Doplnkom sú nálezy a uznesenia Ústavného súdu SR, rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie, nálezy Ústavného súdu Českej republiky a rozhodnutia Najvyššieho správneho súdu Českej republiky. Na vybrané daňové problémy autori upozorňujú v osobitnej poznámke. Autormi publikácie sú JUDr. Ivan Rumana, ktorý je sudcom Najvyššieho súdu SR a v správnom súdnictve sa špecializuje na súdny prieskum zákonnosti rozhodnutí Finančného riaditeľstva SR v daňových a colných veciach, a JUDr. Marianna Hirková, ktorá pôsobí ako asistentka sudcu Najvyššieho súdu SR, spracováva podkladové stanoviská a pripravuje koncepty rozhodnutí Najvyššieho súdu SR vo veciach súdneho prieskumu zákonnosti rozhodnutí Finančného riaditeľstva SR. Publikácia je určená nielen pre právnickú verejnosť, sudcov, advokátov či vyšších súdnych úradníkov, ale aj pre pracovníkov daňových úradov a pre podnikateľské subjekty.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Přehled judikatury ve věcech práva na informace


Jde o komplexní přehled rozhodnutí z oblasti práva na informace, který zahrnuje veškerou relevantní judikaturu z dané oblasti. Čtenář zde nalezne odpovědi na všechny dosud řešené podstatné otázky spojené s poskytováním informací, a to jak ze strany žadatelů, tak i ze strany těch, kteří jsou povinni informace poskytnout. Člení se na šest částí, a to: základy práva na informace (základní pojmy a situace) povinné subjekty (státní orgány, územní samosprávné celky, veřejné instituce, jejich působnost, postavení nadřízených orgánů při poskytování informací) vztah k jiným právním předpisům (např. zák. o obcích, správnímu řádu, zák. o veřejných zakázkách atd.) ochrana informací (utajovaných, soukromí a osobních údajů, obchodního tajemství, majetkových poměrů, o trestním řízení a další) proces poskytování informací (žádost, rozhodnutí, zpoplatnění, opravné prostředky, řízení před soudem, výkon rozhodnutí) další aktuální judikáty (včetně judikatury ESLP). Publikace je určena zejména pro pracovníky státní správy, samosprávy a všech dalších institucí s povinností k poskytování informací podle zák. č. 106/1999 Sb. Bude též dobře využitelná pro žadatele o informace, advokáty, správní soudy, ale i studenty pro rozšíření podkladů v předmětech správního a ústavního práva.
Vypredané
23,15 € 24,37 €

Model optimálneho fungovania modernej štátnej správy


Účelom diela je poskytnúť komplexnú analýzu modelu optimálneho fungovania modernej štátnej správy, a to v kontexte princípov a pilierov jej fungovania. Z uvedenej analýzy vyplynuli určité problémy, ktoré sú riešené prostredníctvom úpravy jednotlivých právnych úprav. V neposlednom rade je účelom vedeckej monografie poskytnúť aj podnety pre vedu o verejnej správe na prehodnotenie fungovania štátnej správy a naznačiť cesty pre praktické zmeny v štátnej správe. Vedecká monografia je určená vedeckým pracovníkom na vysokých školách, vedcom v rámci vedy o verejnej správe, zamestnancom samosprávy, verejnoprávnych korporácií a štátnej správy, študentom vysokých škôl a legislatívcom.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Obecné správní právo, 3.vyd


Třetí, aktualizované a upravené vydání učebnice reaguje na změny, ke kterým došlo v uplynulém období v oblasti správního práva a jež bylo třeba (někdy i kriticky) reflektovat. V knize je uvedena také nová judikatura, zvláště rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, stejně jako v mezidobí publikovaná odborná literatura. Kniha je určena zejména posluchačům právnických fakult, ale může posloužit také praxi veřejné správy a vůbec právníkům (včetně advokátů), kteří přicházejí se správním právem do styku. Praktickému využití napomáhají odkazy na soudní judikaturu, které čtenářům usnadní její vyhledávání.
Vypredané
27,77 € 29,23 €

Kontrola v obecnej samospráve


Neoddeliteľnou súčasťou každej ľudskej činnosti v spoločnosti je kontrola. Kontrola predstavuje systém spätnej väzby, ktorý dáva jednoznačnú odpoveď na otázku, či skutočný stav korešponduje stavu predpokladanému a žiadanému. Vo verejnej správe navyše inštitút kontroly nadobúda osobitný význam, ktorý sa prejavuje vo viacerých smeroch. Dôležitosť kontroly vo verejnej správe sa prejavuje najmä v legislatívnej regulácii jej uskutočňovania, t. j. v zákonnej procesnoprávnej úprave výkonu kontroly a rovnako v jej inštitucionalizácii, t. j. vo formálnom konštituovaní kontrolných orgánov v jednotlivých odvetviach a na jednotlivých úrovniach a stupňoch verejnej správy. Predložená práca rozoberá súčasnú hmotnoprávnu a procesnoprávnu úpravu vzťahujúcu sa ku kontrolnému systému obecnej samosprávy, zohľadňuje dostupnú literatúru venovanú kontrole obcí a obsahuje návrhy de lege ferenda na zlepšenie právneho stavu a odstránenie interpretačných nejasností aplikačnej praxe.
Vypredané
13,30 € 14,00 €

Správne právo - osobitná časť, 2. vydanie


Publikácia o osobitnej časti správneho práva obsahuje hmotnoprávnu úpravu problematiky na jednotlivých úsekoch verejnej správy. Systematicky je obsah jednotlivých kapitol upravený tak, že najskôr uvádza najdôležitejšie pramene právnej úpravy, ďalej jednotlivé právne inštitúty a napokon štruktúru orgánov verejnej správy na danom úseku. V predloženej publikácii nie sú samozrejme zahrnuté všetky úseky verejnej správy. Publikácia podáva výklad základných pojmov tejto problematiky a jednotlivých právnych inštitútov správneho práva. Podrobne sa v jednotlivých kapitolách zaoberá vnútornou správou, policajnou správou, správou súdov, obrany, školstva, zdravotníctva, správou na úseku kultúry, správou dopravy, živnostenského podnikania a v závere aj správou v územnom plánovaní a správou katastra a výstavby. Využitie diela je možné aj na vysokých školách vyučujúcich správne právo, prípadne pre zamestnancov na úseku verejnej správy.
Vypredané
21,38 € 22,50 €

Správní řád s výkladovými poznámkami a vybranou judikaturou, 4., aktualizované vydání


Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění účinném k 1. 7. 2012 doplněný výkladovými poznámkami a vybranou judikaturou. Kniha vychází ve čtvrtém, aktualizovaném vydání.
Vypredané
23,19 € 24,41 €

Zákon o správnom konaní 5. vydanie


Publikácia obsahuje úplné znenie zákona č. 71/1967 Z.z. o správnom konaní stav k 1. novembru 2012, so zmenami poslednej novelizácie zákona č. 204/2011 Z. z.
Vypredané
1,78 € 1,87 €

Správne právo je odvetvie práva, ktoré sa zaoberá vzťahmi medzi jednotlivcami a verejnými orgánmi a inštitúciami. Táto právna oblasť stanovuje pravidlá a postupy pre rozhodovanie správnych orgánov a zabezpečuje, že verejná správa bude riadená transparentným a spravodlivým spôsobom.