Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Knihy - Trestné právo strana 12 z 24

Trestní právo hmotné 4. aktualizované a doplněné vydání


Učebnice trestního práva hmotného je zpracována v souvislosti s trestním zákoníkem č. 40/2009 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Věnuje pozornost zejména základům trestní odpovědnosti, trestním sankcím, některým otázkám trestní odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a postupu při právní kvalifikaci skutku. Obsahuje teoretické výklady a jejich aplikaci v praxi. Rozsah výkladu koresponduje s požadavky na profil absolventa Policejní akademie ČR v Praze. Spolu s publikací „Praktikum trestního práva hmotného“ tvoří základ pro studium trestního práva hmotného pro studenty bakalářských a magisterských studijních programů právnických i neprávnických vysokých škol, stejně tak může však být cenným zdrojem informací pro představitele laické i odborné veřejnosti a zástupce trestněprávní praxe.
Vypredané
20,09 € 21,15 €

Trestný poriadok - Veľký komentár 3. Aktualizované vydanie


V porovnaní s predchádzajúcim 2. vydaním diela sú v tomto 3. aktualizovanom vydaní zapracované zmeny zavedené ďalšími desiatimi novelami Trestného poriadku. Tieto zmeny sa obsahovo týkajú najmä rozhodnutia o zaistených peňažných prostriedkoch v prípravnom konaní, zavedenia trestnej zodpovednosti právnických osôb, zrušenia OSP, ale aj zákona o športe a zavedenia trestného činu terorizmu. V komentári nájdete aj doplnenú novú judikatúru. Aktualizované sú aj uvádzané súvisiace predpisy tak, aby zodpovedali aktuálnemu právnemu stavu. Aktualizovaný komentár s vysvetlivkami a ucelenou judikatúrou k Trestnému poriadku, právny stav k 1. 1. 2017, vychádza v edičnej rade Veľké komentáre. Kolektív renomovaných autorov z rôznych významných profesionálnych a vysokoškolských inštitúcií predkladá odbornej a laickej verejnosti rozsiahly komentár s vysvetlivkami a ucelenou judikatúrou k Trestnému poriadku. Prednosťou tohto diela je odborná aktuálnosť a schopnosť reagovať na nové inštitúty a skutkové podstaty v trestnom práve procesnom. Podáva ucelený právny výklad jednotlivých ustanovení a ďalších praktických otázok, ktoré s nimi úzko súvisia, najmä z oblasti súdnej praxe a judikatúry. Odborne erudovaný komentár je hodnotnou a praktickou publikáciou, ktorá svojim čitateľom najmä z radov prokurátorov, vyšetrovateľov, sudcov, obhajcov, študentov práva, doktorandov, ale aj ostatných subjektov dotknutých ustanoveniami Trestného poriadku poskytovať cenné rady pre ich každodennú prax. Pokiaľ ide o systematiku spracovania komentára, k jednotlivým ustanoveniam zákona sa uvádza: · súvisiace medzinárodné zmluvy a predpisy EÚ, súvisiace právne predpisy SR, súvisiace ustanovenia, vzťah k iným ustanoveniam, · komentár, · judikatúra. Dielo má všetky predpoklady stať sa publikáciou, ktorá bude obohatením trestnoprávnej teórie i praxe orgánov činných v trestnom konaní a justície
Vypredané
66,50 € 70,00 €

Trestné právo procesné II


Predkladaná učebnica trestného práva procesného II. nadväzuje na učebnicu Trestné právo procesné I. Autori na základe mnohoročných teoretických a praktických skúseností predkladajú učebnice trestného práva procesného, reagujúce na nedávne početné legislatívnych zmeny. Vzhľadom na postupný nárast rozsahu jednotlivých tém trestného práva procesného autori zvolili rozdelenie obsahu učebnice trestného práva procesného do dvoch dielov obdobne ako učebnice trestného práva hmotného. Do druhej časti učebnice trestného práva procesného autori zaradili jednotlivé štádiá trestného konania, venujú sa postupu pred začatím trestného stíhania, prípravnému konaniu, predbežnému prejednaniu obžaloby a hlavnému pojednávaniu. Neopomínajú ani ďalšie formy súdneho rozhodovania, a to verejné a neverejné zasadnutie súdu. Osobitnú pozornosť venujú opravným prostriedkom, osobitným spôsobom konania, probácii a mediácii v trestnom konaní a vykonávaciemu konaniu. V záverečných kapitolách poskytujú informácie o jednotlivých inštitútoch medzinárodnej justičnej spolupráce v trestnom konaní, trovách trestného konania a základných východiskách konania na Medzinárodnom trestnom súde. Učebnice sú určené predovšetkým študentom vysokoškolského štúdia práva, ale môžu ich veľmi dobre využiť aj všetci právnici aplikujúci trestné právo procesné v najrôznejších funkciách a pozíciách.
Vypredané
37,91 € 39,90 €

Prostriedky zabezpečovania informácií dôležitých pre trestné konanie a právo na súkromie


Táto vedecká práca sa svojím tematickým zameraním týka špecifických trestno-procesných prostriedkov, ktoré sa využívajú pri objasňovaní spravidla závažnejších foriem trestnej činnosti, keď bežné dôkazné prostriedky nie sú dostatočné efektívne na zabezpečovanie dôkazov. Ide o informačno-technické prostriedky, ako je vyhotovenie obrazových, zvukových alebo obrazovo-zvukových záznamov a odpočúvanie a záznam telekomunikačnej prevádzky a prostriedkov operatívno-pátracej činnosti. JUDr. Miloš Deset, PhD. študoval na Katedre trestného práva a kriminológie Právnickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave na dennom doktorandskom štúdiu od roku 2006 do roku 2009 a odvtedy pôsobí na tejto katedre ako odborný asistent; učí trestné právo procesné a kriminalistiku. Ako doktorand sa vo svojej vedeckej a publikačnej činnosti venoval témam, ako napríklad organizovaný zločin, domáce násilie, ekonomická kriminalita a rôznym trestno-procesným otázkam. Ako odborný asistent pokračoval v skúmaní problematiky organizovaného zločinu v komparácií s terorizmom, zaoberal sa aj hmotnoprávnou úpravou trestného činu úkladnej vraždy a vraždy, pri ktorých skúmal najmä pohnútku a vopred uváženú pohnútku. Publikoval aj na rôzne trestno-procesné témy týkajúce sa najmä prostriedkov zabezpečovania informácií dôležitých pre trestné konanie v súvislosti s ochranou práva na súkromie, v poslednom čase sa venuje aj problematike terorizmu a iným bezpečnostným rizikám v súvislosti s migračnou krízou.
Vypredané
16,51 € 17,38 €

Repetitórium trestného práva 2. vydanie


Repetitórium trestného práva poskytuje základný prehľad trestného práva hmotného a procesného. Autori po kladných skúsenostiach a pozitívnych ohlasoch na predchádzajúce študijné texty „Základy trestného práva"", ktoré vyšli v niekoľkých zmenených a doplnených vydaniach, nadviazali na netradičný spôsob spracovania textu. Zmapovali problematiku trestného práva hmotného a trestného práva procesného a túto zostavili do ucelených celkov viac ako 140 hesiel. Pri jednotlivých heslách použili najmä definovanie pojmov, ich delenie, štruktúru, so stručným výkladom a odkazmi na príslušné ustanovenia Trestného zákona a Trestného poriadku v účinnom znení, pričom využili viaceré formy názorného, najmä grafického spracovania. Druhé vydanie tohto učebného textu reaguje na novelizácie trestných kódexov (aj v súvislosti so zavedením trestnej zodpovednosti právnických osôb) a pozitívny záujem zo strany študentov aj o takýto druh učebného textu, pričom vychádza zo stavu právnej úpravy účinnej od 1. januára 2017. Repetitórium má slúžiť pre základnú orientáciu pri štúdiu trestného práva. Je určené najmä poslucháčom rôznych foriem rekvalifikačných kurzov. Ako doplnková literatúra však môže byť veľmi dobre využitá aj pre študentov právnického bakalárskeho a magisterského štúdia, či iných záujemcov o štúdium základov trestného práva.
Vypredané
15,11 € 15,90 €

Soubor zákonů. Trestní právo


Soubor zákonů „Trestní právo“ představuje promyšleně sestavenou a ucelenou kompilaci právních předpisů, která odráží komplexnost a vzájemnou provázanost úpravy trestního práva v celé její šíři a umožňuje tak vidět vzájemnou interakci jednotlivých institutů této královské disciplíny v uživatelsky přátelském formátu. Publikace je vhodná nejen pro studenty vypracovávající klauzurní práci, ale i pro advokáty a další právnická povolání. V naší advokátní kanceláři se s touto oblastí práva denně setkáváme a řešíme trestněprávní případy v nejširším spektru potřeb našich klientů. Vítáme proto tuto praktickou pomůcku pro každodenní použití, díky které nalezneme všechny předpisy na jednom místě, a to včetně znázornění jejich vzájemné provázanosti a přehledných rejstříků pro rychlejší vyhle-dávání. Trestní právo bylo v naší historii nejednou zneužito jako nástroj perzekuce. O to více si vážíme toho, že je v současnosti založeno na zásadách spravedlnosti a humanity. To ukazuje, že naše společnost je v dobré morální kondici. Nejlepší cestou pro zachování tohoto stavu je dokonalá orientace právníků v daném oboru. Věříme, že právě tato publikace pomůže čtenářům k dobrému pochopení významu trestního práva.
Vypredané
13,40 € 14,10 €

Právo na obhajobu


Publikace se zabývá institutem, který je esenciální pro obor moderního trestního práva. Bez práva na obhajobu a bez obhájců si nelze představit existenci spravedlivého soudního trestního řízení. Diskuze o této problematice je podstatná zejména v současnosti, kdy se diskutuje rekodifikace trestního práva procesního v České republice. Kniha je systematicky členěna do několika kapitol. Nejdříve nabízí úvod do teoretických základů práva na obhajobu a institutu presumpce neviny. Následně rozebírá praktické a specifické aspekty práva na obhajobu, přičemž neopomíjí ani právo na obhajobu ve správním řízení. Nakonec rozebírá právo na obhajobu ve Slovenské republice. Kolektivní monografie mapuje institut práva na obhajobu, a to jak z hlediska teoretického, z hlediska mezinárodních úmluv, ústavního pořádku, tak i z hlediska zákonné úpravy. Cenné jsou zejména poznatky vypovídající o současné praxi a naplňování práva na obhajobu obecně i v jednotlivých právních odvětvích v České i Slovenské republice. Kniha by tak měla přispět k diskuzi o rekodifikaci trestního práva procesního v České republice, stejně jako k zlepšení stávající aplikační praxe.
Vypredané
17,41 € 18,33 €

Trestní právo procesní - minulost a budoucnost


Monografie je vydávána v souvislosti se 100. výročím narození významného trestního procesualisty prof. A. Růžka. Autorský kolektiv sestává z českých a slovenských autorů několika generací. Tematicky jsou kapitoly věnovány základním zásadám trestního řízení, právu na spravedlivý proces, postavení subjektů trestního řízení, žalobnímu monopolu veřejného žalobce a problematice možnosti soukromé obžaloby, otázkám dokazování, pravidlům totožnosti skutku, přípravnému řízení a stádiím trestního řízení. Závěrečné dvě části jsou věnovány historickým aspektům, vztahům jiných právních odvětví k trestnímu řízení, problematice výuky trestního práva a rekodifikaci trestního práva. Značná část autorů připomíná podíl A. Růžka na řešených problémech. Název monografie vystihuje dobře její obsah – chápe trestní právo procesní jako kontinuální proces, jehož instituce se vyvíjely a vyvíjel se i základní pojmový aparát. Průběh těchto minulých diskusí může být inspirativní i v současné době. Velkou pozornost zasluhují především kapitoly obsažené v první části. Teoretické analýzy a závěry mají význam i pro obecnou teorii práva a jiná právní odvětví včetně práva ústavního se zřetelem k interpretaci a aplikaci Listiny základních práv a svobod. I když jsem zdrženlivější než někteří autoři, pokud jde o legitimitu uplatnění principů převzatých z common law do kontinentálního práva, je to nepochybně závažná problematika, jejíž aplikace může být z hlediska svrchovanosti zákona a právního státu rozporuplná. Velkou pozornost si v této souvislosti zaslouží interpretace a aplikace mezinárodních úmluv o lidských právech do vnitrostátního práva obecně a trestního řízení zvlášť. Autoři k této problematice zaujímají velmi diferencované stanovisko, které jen z menší části je vyvoláno rozdíly v další právní úpravě po rozdělení státu v České republice a ve Slovenské republice. Přínosné jsou také zkušenosti jiných států, jak na to ukazuje ve své kapitole J. Musil. Za velmi důležitý považuji důraz na zásadu materiální pravdy, zpracovaný zejména v kapitole V. Kratochvíla. S touto zásadou souvisí i princip spravedlivého procesu a dosažení spravedlnosti, které vyplývají i z mezinárodních úmluv, kterými je Česká republika vázána. Velmi zásadní význam má také kapitola J. Jelínka s tématem obžalovací zásady, která se zabývá aktuálními diskusemi a přesvědčivě polemizuje s návrhy na zavedení soukromé žaloby. Celkově považuji obsah a strukturu monografie za velmi podnětnou a užitečnou pro teorii i praxi ve všech částech knihy. Jde o monografii velmi zdařilou. S plnou odpovědností mohu proto doporučit monografii k uveřejnění a jejím autorům poděkovat za velmi kvalitní dílo.
Vypredané
26,34 € 27,73 €

Vzájomné uznávanie peňažných sankcií v Európskej únii


Vzájomné uznávanie justičných rozhodnutí v trestných veciach v Európskej únii je kľúčovým konceptom európskeho justičného priestoru. Tento mechanizmus sa počas dlhých rokov vyvinul z futuristickej vízie na princíp, ktorý je oporným kameňom justičnej spolupráce v trestných veciach v Európskej únii. Jeho súčasťou je vzájomné uznávanie peňažných sankcií. Tento mechanizmus očakáva, že vzájomné uznávanie by sa malo uplatňovať na peňažné sankcie, ktoré uložili justičné alebo správne orgány s cieľom uľahčiť výkon týchto sankcií v inom členskom štáte, ako je štát, v ktorom sú uložené. Dielo je adresované právnej obci v oblasti trestného práva – advokátom, sudcom, prokurátorom a príslušníkom Policajného zboru. Cenné poznatky v nej nájdu taktiež tak akademici zaoberajúci sa trestným právom, ako aj študenti práva. Monografia je dielom so silným potenciálom osloviť právnu obec jednak Slovenskej republiky, ale aj Českej republiky. To je odôvodnené tým, že táto publikácia má medzinárodné spracovanie. Navyše, osobitné kapitoly sú venované predmetnej oblasti v podmienkach Slovenskej republiky, ako aj Českej republiky.
Vypredané
5,64 € 5,94 €

Trestný poriadok. Úzz, 2. vyd., 2017


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie Trestného poriadku č. 301/2005 Z.z. s právnym stavom k 1. marcu 2017, aj s výraznenými zmenami poslednej novelizácie, zákonom č. 316/2016 Z.z.
Vypredané
5,32 € 5,60 €

Trestný zákon. Úzz, 2. vyd., 2017


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie Trestného zákona č. 300/2005 Z.z. s právnym stavom k 1. februáru 2017, aj s výraznenými zmenami poslednej novelizácie, zákonom č. 316/2016 Z.z.
Vypredané
4,56 € 4,80 €
  • 5 /5

Trestné právo hmotné II. Osobitná časť


Učebnica Trestné právo hmotné - osobitná časť bezprostredne nadväzuje na učebnicu Trestného práva hmotného - všeobecnú časť. Základnou úlohou osobitnej časti Trestného zákona je konkretizovať všeobecný pojem trestného činu vymedzený vo všeobecnej časti Trestného zákona a ustanoviť príslušné sankcie. Táto konkretizácia je legislatívne vyriešená tak, že jednotlivé trestné činy sú opísané ich typickými znakmi, ktorými sa navzájom odlišujú. Súhrn týchto typických znakov tvorí skutkovú podstatu príslušného trestného činu. Aj o trestných sankciách platí, že osobitná časť určuje len ich základ, ktorý je doplnený ustanoveniami vo všeobecnej časti.Obsah osobitnej časti Trestného zákona vychádza najmä z kriminologických poznatkov a analýz, pričom je bezprostredným výsledkom trestnej politiky štátu v legislatívnej oblasti. Systematika osobitnej časti Trestného zákona má význam pre orientáciu v zákone, zdôrazňuje sa ňou význam chránených hodnôt, je jednou z významných pomôcok pre výklad zákona. Trestné činy možno triediť podľa rôznych hľadísk (napr. podľa formy konania, podľa osobnosti páchateľa, podľa motívu, podľa formy zavinenia), ale pre systematiku osobitnej časti najlepšie vyhovuje a tradične zostáva druhový (skupinový) objekt trestného činu. Objekt trestného činu ako kritérium delenia umožňuje najprehľadnejšie usporiadať trestné činy do skupín a podskupín na zhruba veľkosťou porovnateľné celky a určiť aj ich poradie.Je všeobecne uznávaným faktom, že pre správny výklad osobitnej časti Trestného zákona sa vyžaduje nielen znalosť príslušných ustanovení Trestného zákona, ale aj tých odvetví právneho poriadku, na ktoré sa ochrana vzťahuje. Pre správnu aplikáciu týchto trestnoprávnych ustanovení je nevyhnutné poznať aj širšie súvislosti, teda celý systém boja so zločinnosťou a trestnú politiku štátu.Autori spracovali učebnicu zohľadňujúcu neustály vývoj v odbore trestného práva a reagujúcu aj na početné legislatívne zmeny, ktorými prešlo trestné právo za posledné roky. Učebnica umožňuje získať základný prehľad o skutkových podstatách trestných činov v súlade s existujúcou systematikou osobitnej časti Trestného zákona s odkazmi na príslušné blanketové predpisy. Výklad sa podáva pri rešpektovaní obligatórnych znakov skutkovej podstaty jednotlivých trestných činov (objekt, objektívna stránka, subjekt a subjektívna stránka skutkovej podstaty trestného činu). Výklad nie je obmedzený iba na juristické aspekty, ale snaží sa predstaviť príslušnú právnu úpravu v širších spoločensko-právnych, resp. historických súvislostiach, s komparáciou na medzinárodné záväzky nášho štátu, prípadne aj úpravu v právnych poriadkoch niektorých štátov Európskej únie. Výklad je tiež doplnený platnou a použiteľnou judikatúrou.Učebnica je určená predovšetkým študentom právnických fakúlt, využitie nájde aj u odborníkov z trestnoprávnej teórie a praxe a informácie z nej sú využiteľné aj pre širší okruh záujemcov o trestné právo.
Vypredané
34,49 € 36,30 €

Trestné právo procesné I


Trestné právo procesné patrí medzi jedno z najviac dynamicky sa rozvíjajúcich právnych odvetví a zatiaľ čo v minulosti bolo výsadou vnútroštátnej trestnej politiky, v súčasnosti je zásadným spôsobom ovplyvňované aj právom Európskej únie či inými medzinárodnými záväzkami. Autori na základe mnohoročných teoretických a praktických skúseností predkladajú učebnice trestného práva procesného, reagujúce na nedávne početné legislatívnych zmeny. Vzhľadom na postupný nárast rozsahu jednotlivých tém trestného práva procesného autori zvolili rozdelenie obsahu učebnice trestného práva procesného do dvoch dielov obdobne ako učebnice trestného práva hmotného. Štruktúra učebníc nadväzuje na dosiaľ vydané československé, české a slovenské učebnice trestného práva procesného s niektorými inováciami, ktoré majú pomôcť zvládnuť štúdium tejto náročnej problematiky. Okrem podrobnej analýzy a výkladu jednotlivých ustanovení je text učebníc vhodne doplnený aj relevantnou judikatúrou všeobecných súdov, ústavného súdu a Európskeho súdu pre ľudské práva. V prvom zväzku Trestné právo procesné I. autori pojednávajú o všeobecných otázkach trestného práva procesného, základných zásadách trestného konania, ochrane základných ľudských práv a slobôd, subjektoch trestného konania, procesných úkonoch, inštitútoch na zaistenie osôb, vecí a zabezpečovanie informácií v trestnom konaní, o dokazovaní a rozhodnutiach. Na prvú časť nadväzuje druhá časť učebnice, Trestné právo procesné II. s podtitulom priebeh trestného konania.Učebnice sú určené predovšetkým študentom vysokoškolského štúdia práva, ale môžu ich veľmi dobre využiť aj všetci právnici aplikujúci trestné právo procesné v najrôznejších funkciách a pozíciách.
Vypredané
28,79 € 30,30 €

Zákon o Policajnom zbore - komentár


Ochrana verejného poriadku, bezpečnosti a základných ľudských práv predstavuje jednu zo základných úloh právneho a demokratického štátu. Na zabezpečovaní týchto úloh sa významnou mierou podieľa a spolupodieľa aj Policajný zbor Slovenskej republiky. Do jeho pôsobnosti zákon zveruje rozsiahlu agendu, do ktorej patrí nielen ochrana spoločnosti a jednotlivých osôb pred nebezpečenstvom a konaním, ktoré narúša verejný poriadok a bezpečnosť, ale aj dôležité úlohy na úseku odhaľovania trestnej činnosti a zisťovania jej páchateľov. Práve boj s protiprávnou a hlavne s trestnou činnosťou možno zaradiť k najdôležitejším úlohám, ktoré sú Policajnému zboru zverené. Okrem tohto, pôsobnosť Policajného zboru je zameraná aj do ďalších oblastí, do iných odvetví verejnej správy (iných ako policajná správa). Ide hlavne o plnenie úloh v odvetviach vnútornej správy, správy obrany a aj správy dopravy. Predkladaný komentár k ustanoveniam zákona o Policajnom zbore predstavuje štruktúrované, odborné monografické spracovanie postavenia, úloh, práv (oprávnení), povinností a komplexu činností, ktoré sú zverené do pôsobnosti Policajného zboru v Slovenskej republike. Podrobné komentované spracovanie poskytuje nielen výklad jednotlivých ustanovení, ale aj návod a usmernenie k ich aplikácii. Je doplnené o prehľad dostupnej judikatúry v podmienkach Slovenskej republiky. Ako ucelené dielo je určené nielen odbornej (orgánom činným v trestnom konaní, súdom, správnym orgánom), ale aj laickej verejnosti, keďže poskytuje hĺbkový pohľad na parciálne otázky týkajúce sa Policajného zboru, jeho postavenia, štruktúry, činnosti, úloh v Slovenskej republike.
Vypredané
27,65 € 29,10 €

Praktikum z trestního práva - 6. aktualizované a doplněné vydání


Příručka přináší aktualizovaný výběr klauzurních prací z trestního práva hmotného a trestního práva procesního zpracovaných na Právnické fakultě UK v Praze a Právnické fakultě UP v Olomouci, které byly v minulých letech posluchačům zadány. Každá práce obsahuje popis skutkového děje, otázky k němu a jejich úplné řešení. S ohledem na legislativní změny bylo nutné u starších klauzurních prací při stejném zadání vypracovat nové, aktualizované řešení. Zadání i řešení klauzurních prací odpovídá právnímu stavu ke dni 1. 12. 2016. Šesté vydání obsahuje celkem 60 klauzurních prací. Některé kauzy jsou doplněny názornými ilustracemi. Kniha je užitečnou studijní pomůckou pro studenty všech právnických fakult.
Vypredané
14,16 € 14,90 €

Penológia


Penológia ako jedna z vedných disciplín, objektom skúmania ktorej je trest, filozofické, etické, psychologické, pedagogické, medicínske aj technické súvislosti trestov a ochranných opatrení, ich výkon a účinnosti, patrí v rámci vysokoškolského štúdia na fakultách práva a na vysokých školách s bezpečnostnými študijnými odbormi k veľmi frekventovane vyhľadávaným študijným predmetom. Predkladaná učebnica predstavuje výsledok snahy autoriek priblížiť základné penologické poznatky v komplexnej, výstižnej a prehľadnej podobe. Tieto základné otázky sú doplnené nevyhnutne súvisiacimi kriminologickými, trestnoprávnymi, niektorými psychologickými a sociologickými aspektmi. Predkladané spracovanie tak predstavuje odborný, monografický pohľad na komplex aspektov súvisiacich s výkonom aktuálnych trestnoprávnych sankcií. Autorky v odbornom spracovaní predkladajú základné, prierezové aj hĺbkové poznatky o nosných pilieroch penológie tak, aby poskytli ucelený systém informácií, týkajúcich sa tejto vednej disciplíny. Obsahovo vychádza predkladaná učebná pomôcka zo systematiky a z odborného zamerania odporúčaných penologických zdrojov, prirodzene v prepracovanej a zaktualizovanej podobe. Opiera sa tak o relevantné legislatívne aj odborné literárne zdroje. Učebnica má vysokoškolským študentom práva a tiež študentom príbuzných študijných odborov poskytnúť základné aj hĺbkové a v každom prípade aktuálne penologické a nutne súvisiace poznatky, logicky a prehľadne usporiadané informácie o parciálnych penologických otázkach.
Vypredané
14,06 € 14,80 €

Trestný zákon. Veľký komentár. 3. aktualizovane vydanie


3. aktualizované vydanie Veľkého komentára s vysvetlivkami a ucelenou judikatúrou k Trestnému zákonu s právnym stavom k 1. 7. 2016 Kolektív renomovaných autorov pod vedením prof. JUDr. Jozefa Čentéša, PhD. predkladá odbornej a laickej verejnosti aktualizovaný komentár s vysvetlivkami a ucelenou judikatúrou k Trestnému zákonu. Komentár spracovali autori z rôznych významných profesionálnych a vysokoškolských inštitúcií, vďaka čomu získava punc praktickosti. Jeho prednosťou je odborná aktuálnosť a schopnosť reagovať na nové inštitúty a skutkové podstaty v trestnom práve hmotnom. Podáva ucelený právny výklad jednotlivých ustanovení a ďalších praktických otázok, ktoré s nimi úzko súvisia, najmä z oblasti súdnej praxe a judikatúry. Text komentára nie je koncipovaný len z hľadiska teoretického a výkladového, ale reaguje aj na získané a vyhodnotené poznatky z aplikácie nových ustanovení a právnych inštitútov. Odborne erudovaný a svojím obsahom priekopnícky komentár má všetky predpoklady stať sa nielen vyhľadávaným vedeckým dielom, ale nadobudnúť prívlastok hodnotnej a praktickej publikácie, ktorá svojim čitateľom najmä z radov prokurátorov, vyšetrovateľov, sudcov, obhajcov, študentov práva, doktorandov, ale aj ostatných subjektov dotknutých ustanoveniami Trestného zákona bude poskytovať cenné rady pre ich každodennú prax. Právny stav k 1. 7. 2016.
Vypredané
61,75 € 65,00 €

Počítačová kriminalita


Počítačová kriminalita je najrýchlejšie sa rozvíjajúca forma trestnej činnosti. V celosvetovom meradle je počet obetí počítačovej kriminality viac ako milión ľudí denne. Ide o výnosnejší druh trestnej činnosti než celosvetový obchod s marihuanou, kokaínom a heroínom dohromady. Je mimoriadne široká, zahŕňa napr. hacking, cracking, warez, phishing, sniffing, či skimming. Takáto trestná činnosť bežnému človeku mnoho nevraví. V mnohých prípadoch je veľmi sofistikovaná a jej objasnenosť hraničí s nulou. Monografia je prepojením kriminologických a právnych otázok. Pokiaľ ide o právne otázky, spája právo Európskej únie a Rady Európy na jednej strane, a slovenské trestné právo na druhej strane. Pokiaľ ide o slovenské trestné právo, je prepojením teoretických a praktických otázok. Praktické otázky pramenia v rozhodovacej činnosti slovenských súdov. Autori spracovali k jednotlivým trestným činom konkrétne prípady z reálneho života, ktoré boli ukončené jednak uznaním viny obžalovaného, ale aj oslobodením spod obžaloby (napr. nepreukázaním viny bez pochybností). Navyše, pokiaľ ide o jednotky Európskej únie potláčajúce počítačovú kriminalitu, monografia neopomína ani ich výsledky v podobe konkrétnych prípadov. Dielo je adresované právnej obci v oblasti trestného práva – advokátom, sudcom, prokurátorom a príslušníkom Policajného zboru. Cenné poznatky v nej nájdu taktiež tak akademici zaoberajúci sa trestným právom, ako aj študenti práva. Monografia je dielom so silným potenciálom osloviť právnu obec jednak Slovenskej republiky, ale aj Českej republiky. To je odôvodnené tým, že publikácia má medzinárodné spracovanie.
Vypredané
12,35 € 13,00 €

Kriminológia 3. aktualizované a doplnené vydanie


Publikácia je rozdelená do dvoch na seba nadväzujúcich častí: všeobecnej a špeciálnej (osobitnej), vyjadrujúcich teoretickú a aplikovanú rovinu kriminológie. V závere má čitateľ možnosť uvažovať nad významom kriminológie pre činnosť právnika. Tretie aktualizované a doplnené vydanie okrem aktualizácie pôvodných kapitol (Predmet, miesto a úlohy kriminológie, Fenomenológia a etiológia kriminality, Páchateľ a obeť trestnej činnosti, Prevencia kriminality) bolo doplnené o dve nové kapitoly – Metodológia kriminologického výskumu a Sankčná politika. Kapitoly špeciálnej časti boli doplnené o feno-menológiu jednotlivých druhov kriminality (majetková, ekonomická, násilná, mravnostná). Čitateľ nájde aj úplne novú kapitolu venovanú ekonomickej kriminalite. Kniha sústreďuje nielen zaujímavý obsah, ale jej forma je uspôsobená tak, aby uľahčila čitateľovi jeho osvojenie. Text obsahuje aktivizačné prvky, napríklad „Zamyslite sa“, „Vyskúšajte si“. Autori pri jej písaní osobitne mysleli na čitateľov a ponúkli im produkt, ktorý ich zbytočne nezväzuje, nenudí, ale podporuje ich túžbu po hlbšom poznaní a invencii. Kniha je určená nielen študentom právnických fakúlt, ale môže byť cenným pomocníkom i pre právnikov v praxi a pre ďalších odborníkov.
Vypredané
20,09 € 21,15 €

Trestné právo je odvetvie práva, ktoré sa zaoberá normovaním a riešením trestných činov a ich následkov v spoločnosti. Toto právo stanovuje, čo je v danej jurisdikcii považované za trestné činy, definuje sankcie a postupy pre trestné stíhanie a sudcovský proces.