! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Zákoník práce 2009 – s výkladem


Osvědčená praktická publikace zahrnuje komplexní seznámení se změnami, které přinášejí novely zákoníku práce s účinností od 1. 1. 2009. a změny vyplývající z nálezu Ústavního soudu. Novelizovaný text je pro snadnou orientaci zvýrazněn různým typem písma.Doplněna je Přehledem směrnic Evropské unie a úmluv Mezinárodní organizace práce vztahujících se k zákoníku práce a přílohou k nařízení vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci.Výklad spolutvůrce nového zákoníku práce vás upozorňuje na problémy při aplikaci pracovněprávních předpisů v praxi roku 2009, na změny vyplývající ze zákona o inspekci práce, zákona o nemocenském pojištění apod.
Vypredané
4,26 € 4,48 €

Ochrana týraného a zneužívaného dítěte


Publikace si klade za cíl předložit odborné i laické veřejnosti komlexní popis v současné době mimořádně aktuálního jevu - týrání a zneužívání dítěte. Jádrem je především rozbor právních souvislostí tohoto jevu, které prochází napříč většinou právních odvětví. Namátkou lze zmínit zejména právo trestní, přestupkové, občanské, právo sociálně-právní ochrany dětí či předpisy zdravotnické a školské. Celá problematika je zasazena i do širších souvislostí práva mezinárodního, ale i dalších společenských věd.
Vypredané
4,47 € 4,70 €

K vybraným otázkám osvojování dětí


Cílem publikace se shrnout praktické poznatky z činnosti orgánů sociálně-právní ochrany dětí a soudů, věnovat pozornost institutu osvojování z pohledu historie, právní úpravy, včetně mezinárodních smluv, stručně připomenout některé cizí právní úpravy a zamyslet se i nad etickými otázkami osvojení. Cílem je také vysvětlit postupy a úkoly jednotlivých subjektů, které v této oblasti působí, a tak přispět k jejich úzké vzájemné spolupráci při zprostředkování rozhodování o osvojení.
Vypredané
4,47 € 4,70 €

Chci stavět II. vydání


Zkušené autorky (JUDr. Ondrejechová je ředitelkou odboru stavebního řádu Ministerstva pro místní rozvoj), které ovládají jak právní a správní teorii, tak současnou praxi, seznámí stavebníka s postupnými kroky, které je třeba udělat od záměru uskutečnit určitou stavbu přes její přípravu a výstavbu až ke konečnému závěru, kterým je kolaudace stavby a její užívání. Ostatně nejlépe o příručce vypovídají namátkově vybrané názvy kapitol: Jaká povolení jsou nutná k uskutečnění stavby? Potřebují všechny stavby a stavební práce stavební povolení či ohlášení? Jaké je postavení nájemců staveb? Co v případech, nemohou-li být splněny některé požadavky technických předpisů? Kdy je možné zahájit práce na stavbě? Co se stane v případě odchylek od stavebních plánů a podmínek povolení? Co se platí za služby spojené s vystavením jednotlivých povolení? Kdy mohu užívat dokončenou stavbu a jaká povolení k jejímu užívání jsou třeba? Jaká je odpovědnost projektanta a dodavatele stavby? Publikace je uzavřena vzory smluv. Je použitelná jak pro soukromého stavebníka jako fyzickou osobu, tak pro firmu.
Vypredané
4,28 € 4,50 €

Pracovní právo do kapsy 2


S pracovním právem se dostane do styku téměř každý z nás. Ne všichni však máme zcela jasno ve všech otázkách týkajících se vztahu mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, jejichž znalost je pro nás často velmi důležitá. Příručka Milana Galvase Pracovní právo do kapsy je tu proto, abyste měli informace o základních problémech souvisejících s pracovním poměrem vždy při ruce. br / Druhý díl publikace obsahuje informace o škodách v zaměstnání, o dovolené, pracovních úrazech atd. Nechybí ani poučení o tom, jak si sjednat mzdu.
Vypredané
4,28 € 4,50 €

dostupné aj ako:

Ústava Slovenskej republiky


Ústava Slovenskej republiky - účinnosť od 1.5.2006
Vypredané
1,02 € 1,07 €

Lacná kniha Europeizace trestního práva (-90%)


Vývoj evropského práva posouvá v posledních letech do nových dimenzí mnoho právních oborů, které dosud nebyly Evropskou unii dotčeny. Mezi ně patří bezesporu trestní právo. Příprava našeho nového nového trestního zákoníku tak jde ruku v ruce s procesem europeizace trestního práva hmotného a procesního. Předkládaná monografie postihuje nejdůležitější stránky tohoto procesu z teoretického, ale i praktického hlediska. Na jejím zpracován se totiž podíleli jak přední odborníci evropského a trestního práva z akademické oblasti tak řada expertů z praxe. Značná pozornost je též věnována oblasti ochrany základních práv účastníků trestního řízení podle evropského práva a judikatury Evropského soudního dvora.
Vypredané
1,74 € 17,38 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Milosti (-90%)


Kniha z oboru teorie práva je věnována institutu milosti. Autorka se zabývá jeho podstatou a legitimitou, historickým vývojem u nás od vzniku první republiky v roce 1918 až do současnosti, přičemž největší pozornost věnuje období po roce 1989, a dále pojmy souvisejícími: abolicí, agraciací a rehabilitací. Kromě teoretických a historických výkladů autorka rovněž podrobně rozebírá některé konkrétní případy z období po roce 1989, srovnává, jak byla pravomoc udělovat milost uplatňována prezidenty Václavem Havlem a Václavem Klausem, a zabývá se i působením médií v těchto kauzách.
Vypredané
1,72 € 17,16 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Neznalost zákona neomlouvá 2


Pokračování knižní podoby pořadu, v němž Ivo Jahelka provádí našimi zákony. Jejím prostřednictvím pochopíte složité právní kličky v oblasti nemocenského pojištění, reklamace zboží, koupě nemovitosti, rozvodu a majetku, Evropské unie a dalších. Po jejím přečtení budete připraveni na řešení jakéhokoliv sporu smírnou cestou a vyhnete se soudním tahanicím. Protože neznalost zákona neomlouvá.
Vypredané
0,48 € 9,51 €

dostupné aj ako:

Zákon o výkone práce vo verejnom záujme - Komentár, 3. vydanie


Publikácia „Zákon o výkone práce vo verejnom záujme – komentár" prináša čitateľom vo svojom už treťom vydaní podrobné vysvetlenie jednotlivých ustanovení zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov. Komentár je obohatený o príklady aplikácie tohto zákona v praxi, o praktické vzory právnych dokumentov, ktoré sa dajú využiť v bežnej pracovnej činnosti. Obsahuje aj odkazy na judikatúru. Autorka komentára mala v úmysle pripraviť pre všetkých, ktorých sa zákon o výkone práce vo verejnom záujme týka, kvalitnú pomôcku využiteľnú v praxi. Jej využitie nesporne prispieva k správnemu pochopeniu podstaty zákona a jeho aplikácii, čo je dostatočný dôvod, aby si našla „čestné" miesto v knižniciach personalistov, právnikov obecných a mestských úradov, škôl, ako aj všetkých zamestnávateľov, na ktorých sa tento právny predpis vzťahuje.
U dodávateľa
12,73 € 13,40 €

Ústava SR (11/2023)


Publikácia je určená žiakom základných škôl, študentom stredných a vysokých škôl a všetkým, ktorí na území Slovenska žijú a majú práva chránené Ústavou SR. Okrem základných ľudských práv, ktoré štát SR garantuje a povinností, s ktorými sa život v našej krajine viaže, publikácia obsahuje fungovanie našej spoločnosti, vrátane práv politických a viacerých prvkov priamej demokracie. Titul obsahuje príspevky týkajúce sa zamestnávania v období pandémie v rubrikách: - Ústava SR – úplné znenie zákona po novelách - Listina základných práv a slobôd - Všeobecná deklarácia ľudských práv - Zákon o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní Ústava SR ako hierarchicky najvyššie postavený právny predpis platný v Slovenskej republike je základnou zbierkou zákonov, od ktorej sa odvíjajú a jej sú podriadené všetky ďalšie zákony. Popisuje usporiadanie SR, pravidlá riadenia štátu, pravidlá používania štátnej moci a základné práva občanov. Tiež popisuje základné systémy podriadenosti a zodpovednosti jednotlivých zložiek štátu.
Na sklade > 5Ks
3,67 € 3,95 €

Školský zákon s komentárom 2022


V praxi boli identifikované viaceré problémy súvisiace s tým, že deťom a žiakom nemal kto v škole a školskom zariadení poskytovať potrebnú pomoc spojenú s ich zdravotným stavom. Z toho dôvodu sa ostatnou novelou zákona ustanovila možnosť zdravotnej starostlivosti v škole a školskom zariadení vybranými zdravotníckymi pracovníkmi, konkrétne lekárom, sestrou, pôrodnou asistentkou alebo zdravotníckym záchranárom, ktorí budú v škole alebo v školskom zariadení zamestnaní v pracovnoprávnom vzťahu alebo v obdobnom pracovnom vzťahu. Aké ďalšie zmeny priniesli novely v roku 2022, sa dočítate v novej publikácii.
U dodávateľa
16,15 € 17,00 €

Zákony 2022 II aktualizácia II 3 - Sudcovia a prokurátori


K novelám zákonov dochádza v súvislosti s reformou súdnej mapy. Reforma súdnej mapy je zameraná na nové usporiadanie sídiel a obvodov okresných súdov a krajských súdov, zriadenie dvoch mestských súdov, ako aj zriadenie správnych súdov. Reforma súdnej mapy je jedným z nástrojov pre dosiahnutie efektívne fungujúcej justície, pretože vytvára vhodné podmienky pre špecializáciu sudcov, ako na úrovni okresných súdov, tak aj na úrovni krajských súdov. Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatných novelách Zákon o verejnom obstarávaní Zákon o sudcoch a prísediacich Zákon o prokuratúre UPOZORNENIE NA ZMENU Zákon o prokurátoroch a právnych čakateľoch Cieľom zmeny zákona o sudcoch a prísediacich je dosiahnuť taký stav, aby obsadzovanie voľných miest na súde vyššieho stupňa preložením sudcu zo súdu toho istého stupňa, bolo plynulejšie a aby sa zvýraznila úloha predsedu súdu, na ktorom sa obsadzuje voľné miesto. Na tento účel sa dopĺňa podmienka pre obsadenie voľného miesta sudcu preložením bez výberového konania, ktorou je návrh predsedu súdu na obsadenie voľného miesta sudcu týmto spôsobom. V praxi to bude znamenať, že obsadenie voľného miesta sudcu preložením na súd vyššieho stupňa bez výberového konania sa bude môcť vykonať len, ak to navrhne predseda príslušného súdu. Predseda súdu má naďalej 60 dní na vyhlásenie výberového konania. V tejto lehote buď vyhlási výberové konanie alebo rovnako v tejto navrhne súdnej rade obsadenie voľného miesta sudcu preložením sudcu zo súdu toho istého stupňa. Ak predseda súdu neurobí v lehote ani jeden z uvedených úkonov, určenie voľného miesta sudcu zaniká. Doplnenie právnej úpravy zákona o prokuratúre reflektuje zníženie počtu správnych súdov a zvýšenie flexibility prokurátorov pri efektívnom uplatňovaní ich oprávnení v oblasti dozoru nad zachovávaním zákonnosti orgánmi verejnej správy, ktorého súčasťou je aj uplatňovanie oprávnení prokurátorov v konaní pred správnymi súdmi. Preto sa dopĺňajú ustanovenia o príslušnosti prokurátorov na konanie pred správnymi súdmi tak, aby bolo zrejmé, že pred správnym súdom môže konať ktorýkoľvek prokurátor, ktorý súdu podáva žalobu alebo realizuje vstup prokurátora do konania pred správnym súdom. Z hľadiska efektivity konania na strane štátu je dôvodné, aby pred súdom konal práve ten prokurátor, ktorý má vec naštudovanú a koncipoval žalobu podanú na správny súd.
Na sklade 1Ks
4,56 € 4,80 €

Zákony 2022 III aktualizácia III 3 - Sociálne poistenie a dôchodkové sporenie


Novela zákona o sociálnom poistení reflektuje záväzok na predĺženie ochrannej lehoty pri otehotnení po strate zamestnania na 6 mesiacov a ochrannej lehoty pre ženy, ktorým zaniklo nemocenské poistenie (stratili prácu), ak porodia do 14 mesiacov od zániku nemocenského poistenia, sa predlžuje ochranná0 lehota pre ženy, ktoré otehotnejú do šiestich mesiacov od zániku nemocenského poistenia. Dochádza aj k zrušeniu ročného zúčtovania v sociálnom poistení, ktoré sa ruší v súvislosti s pripravovanou daňovo-odvodovou reformou. Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatných novelách Zákon o službách zamestnanosti Zákon o sociálnom poistení Zákon o starobnom dôchodkovom sporení Zákon o doplnkovom dôchodkovom sporení UPOZORNENIE NA ZMENU! Zákonník práce Zákon o náhrade príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti Zákon o podpore v čase skrátenej práce Zákon o pedagogických zamestnancoch V oblasti nemocenského poistenia dochádza k zavedeniu nasledovného súboru opatrení: - zavádza sa elektronické potvrdzovanie dočasnej pracovnej neschopnosti (DPN), ktoré významne zníži administratívne zaťaženie poistencov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, zamestnávateľov ako aj Sociálnej poisťovne. Celý proces od potvrdzovania DPN až po ukončenie DPN a komunikačný tok medzi zainteresovanými subjektmi má byť v čo najväčšej možnej miere realizovaný elektronickým spôsobom, teda nahradí používané tlačivo; - dochádza k úprave možnosti poukazovať krátkodobé dávky sociálneho poistenia (nemocenské a dávku v nezamestnanosti) aj na iný účet v banke alebo v pobočke zahraničnej banky ako je účet prijímateľa, resp. jeho manžela (manželky). V oblasti dôchodkového poistenia dochádza k zavedeniu nasledovného súboru opatrení: - dochádza k zosúladeniu ustanovenia zákona o sociálnom poistení s judikatúrou Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, vo veci posudzovania nároku na čiastkový starobný dôchodok poistencov, ktorí získali obdobie výkonu služby policajta a vojaka v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok a ktorí súčasne získali obdobie dôchodkového poistenia vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia v dĺžke kratšej ako 10, resp. 15 rokov; - dochádza k odstráneniu nežiaduceho stavu pri priznávaní tzv. československých dôchodkov, kedy poistencovi za „tzv. českú“ dobu poistenia nárok na starobný alebo invalidný dôchodok podľa predpisov Českej republiky nevznikol a toto obdobie sa mu nezhodnocuje ani na nárok na dôchodok podľa predpisov Slovenskej republiky; - dochádza k odstráneniu zákazu súbehu vyplácanej náhrady príjmu pri DPN, resp. nemocenského a starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku a invalidného dôchodku, ak DPN vznikla pred priznaním tohto dôchodku. Z dôvodu zamedzenia situácií, pri ktorých vzniká priestor pre špekulatívne konania s cieľom získať výhody a zároveň neplatiť poistné, vznikla potreba upraviť zohľadňovanie období, ktoré sa hodnotia na vznik nároku na materské, dôchodkové dávky a dávku v nezamestnanosti, ruší sa možnosť úhrady poistného na sociálne poistenie v hotovosti a upravujú sa niektoré ustanovenia zákona o sociálnom poistení týkajúce sa vykonávania vonkajšej kontroly Sociálnou poisťovňou.
U dodávateľa
7,51 € 7,90 €
  • 5 /5

Zákony 2022 II aktualizácia II 4 - Reforma súdnej mapy


Dôvera obyvateľov v súdnictvo je na Slovensku v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ dlhodobo na nízkej úrovni. Prispieva k tomu aj verejnosťou vnímaná miera korupcie, ktorú potvrdzujú aj postupné odhalenia orgánov činných v trestnom konaní. Dôležitou súčasťou zmeny Slovenska na „skutočne právny štát“ schopný zaistiť rovnosť pred zákonom a ochranu práv splniť tento ciel je reforma súdnej mapy. Cieľom reformy súdnej mapy je zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva, jeho výkon a kvalitu, a zároveň zabezpečiť pre sudcov a zamestnancov súdov lepšie podmienky na prácu a rozhodovanie. Od novej súdnej mapy možno očakávať nielen zrýchlenie súdneho konania a funkčný mechanizmus náhodného výberu sudcov, ale aj zlepšenie kvality súdnych rozhodnutí. Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatných novelách Civilný sporový poriadok Civilný mimosporový poriadok Správny súdny poriadok Zákon o konkurze a reštrukturalizácii Trestný poriadok Správnym súdom sa na účely Správneho súdneho poriadku budú rozumieť súdy správneho súdnictva. A teda, ak Správny súdny poriadok používa pojem „správny súd“ rozumejú sa tým tri správne súdy a najvyšší správny súd, ak z povahy veci nevyplýva, že sa tým rozumie len niektorý z týchto súdov. Cieľom doplnenia trestného poriadku je zohľadniť nové usporiadanie sídiel a obvodov okresných a krajských súdov vrátane mestských súdov, a to najmä vo väzbe na právomoc pôvodných okresných súdov v sídle krajských súdov v trestnom v trestnom konaní. Ustanovilo sa zachovať kauzálnu príslušnosť doterajších 8 okresných súdov. Právna úprava predpokladá existenciu pracovísk okresných súdov mimo ich sídla v rámci ich obvodu. Tieto pracoviská budú môcť mať svoje vlastné obvody za splnenia podmienok. Okrem toho nie je vylúčené, že aj bez zriadenia pracoviska môže mať súd k dispozícii pojednávacie miestnosti mimo svojho sídla. V nadväznosti na to sa v Trestnom poriadku výslovne ukotvilo pravidlo, ktoré umožní v trestnom konaní využívať tieto pojednávacie miestnosti mimo sídla súdu na vykonanie hlavného pojednávania mimo sídla dotknutých súdov. Preto sa rozširuje právna úprava umožňujúca vykonanie hlavného pojednávania mimo sídla súdu, a to za predpokladu, že je to vhodné a účelné z hľadiska plynulosti priebehu trestného konania.
U dodávateľa
5,42 € 5,70 €

Zákon o podpore v čase skrátenej práce - komentár


Skúsený autorský kolektív ponúka odborný výklad k jednej z najaktuálnejších problematík zo sveta práce, a to k zákonu č. 215/2021 Z. z. o podpore v čase skrátenej práce a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Predkladaná publikácia nie je len teoretickým výkladom jednotlivých ustanovení uvedeného zákona, ale skôr praktickým komentárom, ktorý zamestnávateľa a zástupcov zamestnancov prevedie celým administratívnym procesom – od jeho záujmu využiť tento podporný nástroj až po podanie žiadosti a získanie podpory v čase skrátenej práce. Pridanou hodnotou komentára nie je len zohľadnenie aktuálnych metodických výstupov poskytovateľa podpory a iných orgánov verejnej moci zapojených do prípravy a aplikácie zákona o podpore v čase skrátenej práce, ale aj uvedenie množstva postrehov a situácií, s ktorými sa autori stretli počas uzatvárania dohôd so sociálnymi partnermi i zamestnancami pri využívaní tohto nástroja udržania zamestnanosti. Komentár k zákonu o podpore v čase skrátenej práce je určený primárne zamestnávateľom, zástupcom zamestnancov a zamestnancom, ktorí budú konfrontovaní s potrebou využitia tohto podporného nástroja.
Na sklade 2Ks
13,59 € 14,30 €

Poradca 13 / 2022 - Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov


Problematika bývania je jednou z najcitlivejších oblastí spoločenského života. Týka sa uspokojovania jednej zo základných životných potrieb každého človeka. K uspokojovaniu týchto potrieb prispieva a zároveň s tým súvisí rozvoj bytového hospodárstva a bytovej výstavby súvisí. Vlastníctvom bytov a s tým bývanie v bytovom dome a s ním spojené právne užívanie bytov a nebytových priestorov, ako i správanie sa v bytovom dome je jednou z podmienok nutných na reprodukciu všetkých ľudských schopností. Bývanie upravuje zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Titul obsahuje úplné znenie zákona po ostatnej novele s komentárom: Legislatíva Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s komentárom Zákon o správcoch bytových domov s komentárom LEX Ukrajina – nové opatrenia Správcovia bytových domov Hlavným zámerom právnej úpravy správcov bytových domov bolo skvalitnenie správy bytového fondu, najmä prevádzky, koncepčnej údržby, plánovania obnovy, predĺženie životnosti bytových domov prostredníctvom zavedenia minimálnych požiadaviek pre výkon činnosti správcov. Jednou z podmienok zabezpečenia profesionalizácie v oblasti správy bytových domov je odborná spôsobilosť správcov. Odborná spôsobilosť sa nadobúda absolvovaním ďalšieho odborného vzdelávania, ktorého obsah je ustanovený všeobecne záväzným právnym predpisom Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. LEX Ukrajina V nadväznosti na vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny bol schválený zákon o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Cieľom nového zákona bolo rozšíriť právny rámec upravujúci velenie určeným jednotkám ozbrojených síl Slovenskej republiky príslušným veliteľom Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) na území Slovenskej republiky, tiež úprava príspevku za ubytovanie odídenca, ktorý bol zavedený zákonom č. 55/2022 Z. z. o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Zákon prináša zmeny vo viacerých právnych predpisoch.
U dodávateľa
5,51 € 5,80 €

Práce a Mzdy 6-7 2022 - Výkazy poistného, Kurzarbeit v praxi


Zmeny vo výkazoch poistného Od 1. 3. 2022 nadobudla účinnosť novela č. 480/2021 Z. z. zákona č. 215/2021 Z. z. o podpore v čase skrátenej práce (ďalej len „zákon o podpore v čase skrátenej práce“), ktorý upravuje nový inštitút tzv. Kurzarbeit na Slovensku. Vznik tohto nového právneho predpisu ako samostatného a stabilného zákona vyplynul z priebehu ekonomickej krízy v dôsledku pandémie spôsobenej šírením ochorenia COVID-19 a tiež zo skúseností spojených s využívaním štátnej podpory vo forme tzv. „Prvej pomoci“. V súvislosti so schválenými legislatívnymi zmenami dochádza aj k úprave vykazovania preddavkov na poistné na zdravotné poistenie a vykazovania poistného na sociálne poistenia. Kurzarbeit v praxi Od 1. apríla 2022 budú môcť zamestnávatelia začať podávať žiadosti o podporu v čase skrátenej práce podľa zákona č. 215/2021 Z. z. na pracovné miesto zamestnanca, ktorý je v pracovnom pomere alebo v právnom vzťahu na základe zmluvy o profesionálnom vykonávaní športu. Odkazy na dva druhy žiadostí budú od apríla 2022 zverejnené na www.skratenapraca.gov.sk v časti „dokumenty“. Príslušný druh žiadosti zamestnávateľ odošle formou elektronického podania prostredníctvom Ústredného portálu verejnej správy www.slovensko.sk podpísaného oprávnenou osobou kvalifikovaným elektronickým podpisom. Zmeny v organizácii pracovného času v doprave V súčasnosti platný zákon č. 462/2007 Z. z. o organizácii pracovného času v doprave vytvára zákonné vymedzenie minimálnych požiadaviek pre výkon jednotlivých druhov dopravy, ustanovuje minimálne požiadavky na organizáciu pracovného času v doprave. Upravuje pravidlá týkajúce sa vykonávania cestných kontrol a kontrol dopravných podnikov ako aj pôsobnosť orgánov štátnej správy v uvedených oblastiach. Subsidiárne sa na pracovnoprávne vzťahy zamestnancov v doprave vzťahuje Zákonník práce. Neospravedlnená absencia v práci Vo všeobecnosti je zamestnanec povinný vykonávať prácu podľa pracovnej zmluvy a dodržiavať pracovnú disciplínu, pričom obsahom tejto povinnosti je okrem iného aj povinnosť byť na pracovisku v pracovnom čase. Ak zamestnanec nenastúpi do práce bez ospravedlnenia (napr. preukázaná pracovná neschopnosť, čerpanie dovolenky a pod.), ide o neospravedlnenú absenciu, čo znamená porušenie pracovnej disciplíny. Zmeny vo výpočte exekučných zrážok v praxi Zmenil sa spôsob výpočtu nepostihnuteľnej sumy, ktorá sa nesmie povinnému zraziť z mesačnej mzdy osobitne pre uspokojenie neprednostných pohľadávok a osobitne pre uspokojenie prednostných pohľadávok. Okrem toho sa zvýšila suma zvyšku čistej mzdy, pri ktorej končí tretinový systéme a pri uspokojení neprednostných pohľadávok si zamestnanec môže uplatniť ako vyživovanú osobu aj osobu v prospech, ktorej trvá výkon rozhodnutia na vymoženie pohľadávky výživného. Predĺženie lehoty na podanie DP za rok 2021 Základná lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2021 je ustanovená prostredníctvom § 49 ods. 2 zákona o dani z príjmov – t. z. do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka). Zákon o dani z príjmov však naďalej umožňuje predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov a to na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania podľa § 49 ods. 2 zákona o dani z príjmov.
U dodávateľa
11,72 € 12,34 €

Zákony 2022 III aktualizácia III 2 - BOZP, Inšpekcia práce, Nelegálne zamestnávanie


S dôrazom na zlepšovanie podnikateľského prostredia, znižovanie administratívnej záťaže a zvyšovanie úrovne BOZP sa zosúlaďujú lehoty pre spísanie záznamu o registrovanom pracovnom úraze, úprava intervalu odbornej praxe na účely splnenia odbornej spôsobilosti žiadateľa o vydanie oprávnenia na výchovu a vzdelávanie, predĺženie lehôt na absolvovanie aktualizačnej odbornej prípravy a lekárskej preventívnej prehliadky vo vzťahu k práci u držiteľov osvedčení alebo preukazov na vykonávanie určených pracovných činností v oblasti BOZP v prípade ich dočasnej pracovnej neschopnosti, umožnenie odbornému zástupcovi zodpovednému za odborné vykonávanie činností vykonávať činnosti odborného garanta aj pre inú fyzickú osobu alebo právnickú osobu. V zákone o BOZP dochádza aj k ďalším dôležitým zmenám. Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatných novelách Zákon č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci – po novele zákonom č. 114/2022 Z. z. (prvá novela) Zákon č. 82/2005 Z. z. o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní – po novele zákonom č. 112/2022 Z. z. (prvá novela) Zákon č. 125/2006 Z. z. o inšpekcii práce – po novele zákonom č. 113/2022 Z. z. (prvá novela) a po novele zákona č. 114/2022 Z. z. (druhá novela) Zákon č. 201/2008 Z. z. o náhradnom výživnom – po novele zákonom č. 107/2022 Z. z. (prvá novela) Zákon č. 627/2005 Z. z. o príspevkoch na podporu náhradnej starostlivosti o dieťa – po novele zákonom č. 107/2022 Z. z. (prvá novela) UPOZORNENIE NA ZMENU! Zákon č. 215/2021 Z. z. o podpore v čase skrátenej práce – po novele zákonom č. 113/2022 Z. z. (prvá novela) Zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov – po novele zákonom č. 113/2022 Z. z. (druhá novela) Inšpekcia práce V zákone dochádza k zefektívneniu organizácie a riadenia sústavy inšpekcie práce, a to najmä tým, že sa namiesto funkcie „hlavný inšpektor práce“ zavádza manažérska funkcia „riaditeľ inšpektorátu práce“ bez povinnosti mať odbornú spôsobilosť inšpektora práce, ale so zachovaním povinnosti päťročnej odbornej praxe v oblasti BOZP, pracovného práva alebo inšpekcie práce. Zároveň sa precizuje moment zápisu do centrálneho verejne prístupného zoznamu fyzických osôb a právnických osôb, ktoré v predchádzajúcich piatich rokoch porušili zákaz nelegálneho zamestnávania, a to tak, že Národný inšpektorát práce zapíše fyzickú osobu alebo právnickú osobu bezodkladne po nadobudnutí právoplatnosti rozhodnutia o uložení pokuty za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania. Nelegálna práca a nelegálne zamestnávanie Vzhľadom na opakované podnety podnikateľského prostredia rozšíriť výnimku z nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania aj na spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá má najviac dvoch spoločníkov, ktorí sú v príbuzenskom vzťahu v priamom rade, manželmi alebo súrodencami, a na ich príbuzných v priamom rade, súrodencov alebo manželov, ak títo príbuzní sú dôchodkovo poistení, sú poberateľmi dôchodkov podľa osobitných predpisov alebo sú žiakmi alebo študentmi do 26 rokov veku, dochádza k zmene zákona. Súčasne sa v záujme zefektívnenia a zjednotenia postupov pri výkone kontroly nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania ponechal výkon tejto kontroly vo výlučnej kompetencii inšpektorátov práce.
U dodávateľa
2,85 € 3,00 €


Právna literatúra poskytuje komplexný výber kníh a textov, ktoré sa zaoberajú zákonmi a ich právnymi aspektmi ako aj právnymi systémami. Táto literatúra je vhodná pre právnikov, študentov práva a všetkých záujemcov o legislatívne témy.

V literatúre z oblasti práva nájdete diela pokrývajúce rôzne právne disciplíny, ako napríklad ústavné právo, teóriu práva, občianske právo, rodinné právo, pracovné právo, verejné právo, správne právo, trestné právo, obchodné právo, európske právo, dejiny práva, právo Českej republiky aďalšie. Tieto knihy ponúkajú podrobné informácie o právnych systémoch, princípoch, procesoch, zákonoch a právnych predpisoch.

Autori v tejto oblasti sa zameriavajú na vysvetlenie a analýzu právnych tém, prinášajú teoretické perspektívy, príklady z praxe, históriu a výklady relevantných judikatúr.

Prehľadajte našu kategóriu Právo a objavte široký výber diel od renomovaných autorov, ktoré vám poskytnú podrobné informácie o právnych témach a prispievajú k vašej odbornosti a právnemu rozvoju.