! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Sankcie zamestnávateľa


Klasický proces sankcionovania či „trestania" zamestnancov za porušenie pracovnej disciplíny alebo neuspokojivé plnenie pracovných úloh zo strany zamestnávateľa nie je v pracovnoprávnej úprave zakotvený. Hoci Zákonník práce upravuje určitý proces pri riešení porušenia pracovnej disciplíny či neuspokojivého plnenia pracovných úloh, je nastavený všeobecne a stroho, a preto si aplikačná prax vytvára podrobnejšie upravené procesy pre sankcionovanie zamestnancov. Tento proces je často prísne individualizovaný na podnikovej úrovni, keďže zohľadňuje špecifiká daného zamestnávateľa a pracovného prostredia. Autorský kolektív preto pripravil publikáciu, ktorá sa primárne zameriava na vedenie disciplinárneho procesu u zamestnávateľov vrátane ukladania sankcií zamestnancom bez skončenia pracovného pomeru. Predmetom odborného výkladu sú situácie, keď zamestnávatelia ukladajú zamestnancom iné druhy a formy sankcií, ako je skončenie pracovného pomeru podľa príslušných ustanovení Zákonníka práce. Autori zároveň poukazujú aj na príklady nesprávnej aplikačnej praxe vyskytujúcej sa u zamestnávateľov. Publikácia je určená pre odborníkov, ktorí prichádzajú do každodenného kontaktu s realizáciou individuálnych a kolektívnych pracovnoprávnych vzťahov, personálnym riadením, HR agendou, či nastavujú motivačné procesy pre zamestnancov.
Na sklade 1Ks
16,72 € 17,60 €

Zákon o krajích. Komentář


V odborné literatuře dosud zcela převládají komentáře věnované obecnímu zřízení. Přes svá specifika tak bývá výklad ustanovení krajského zřízení zpravidla odvozován od komentářů k obdobným ustanovením tohoto zákona. Předkládaný komentář je v tomto směru inovativní, neboť přináší komplexní pohled na postavení a činnost vyšších územních samosprávných celků v České republice optikou krajů. Tam, kde je to účelné, autoři doplnili komentář k úpravě zákona o hlavním městě Praze, neboť hlavní město Praha má také postavení vyššího územního samosprávného celku. Autory komentáře jsou právníci působící na krajských úřadech napříč republikou (včetně Magistrátu hlavního města Prahy), kteří při jeho zpracování využili především vlastní bohaté zkušenosti ze své správní praxe. Vedle praktického pohledu autoři také prezentují relevantní a aktuální judikaturu a přinášejí konkrétní odpovědi na otázky, s nimiž se praxe územní samosprávy setkává a které mnohdy nejsou v odborné literatuře nebo judikatuře řešeny. Komentář mohou využít nejen pracovníci krajských úřadů a krajští zastupitelé, ale velmi užitečným může být také pro pracovníky obecních úřadů a zastupitele obcí. S ohledem na svou komplexnost může být komentář vítaným zdrojem informací i pro širokou odbornou veřejnost ve veřejné správě, včetně studentů práv či veřejnosprávních oborů.
U dodávateľa
75,46 € 79,43 €

Zákon o ochraně zemědělského půdního fondu. Komentář


Komentář k zákonu o ochraně zemědělského půdního fondu je jedním z prvních počinů v tomto směru. Je využitelný zejména pro úředníky působící v oblasti veřejné správy ochrana zemědělského půdního fondu, jakož i pro všechny osoby, které vlastní či užívají pozemky patřící do zemědělského půdního fondu nebo které chtějí na takových pozemcích realizovat své záměry. Pro zpracování tohoto komentáře se podařilo vytvořit autorský kolektiv odborníků na problematiku ochrany půdy, a to těch z nejpovolanějších. Při zpracování tohoto komentáře autoři využili své dlouholeté znalosti a zkušenosti úředníků a lektorů pro oblast ochrany půdy. Tento komentář je zpracován v širších souvislostech s ostatní právní úpravou, zejména pak stavebním zákonem či správním řádem, a zapracovává obsáhlou judikaturu správních soudů k této problematice. Autoři se snažili o trvalejší využitelnost tohoto komentáře a zohlednili také ještě neúčinné, ale již schválené změny právní úpravy. Současně se věnují i dalším připravovaným změnám a zužitkovali své poznatky v doporučeních pro budoucí právní úpravu.
U dodávateľa
48,67 € 51,23 €

Lesní zákon. Komentář


Lesní zákon je právním předpisem určujícím základní pravidla chování na více než třetině našeho území. Právě takovou jeho část zaujímají lesy. Za 26 let platnosti byly k zákonu publikovány pouze dva komentáře, přičemž od vydání posledního z nich uplynulo již 12 let. Od té doby byl zákon opakovaně novelizován a vývojem prošla i výkladová a aplikační praxe orgánů státní správy a soudů. Předkládaná publikace přináší podrobný výklad platné právní úpravy se zohledněním všech popsaných změn tak, aby odborné veřejnosti, ať již lesnické (vlastníci lesů, osoby hospodařící v lese, akademická obec), nebo právnické (pracovníci správních úřadů, advokáti, soudci) byla poskytnuta praktická pomůcka umožňující vyložit a aplikovat lesní zákon způsobem odpovídajícím aktuální úrovni poznání. Stejný užitek může komentář poskytnout i těm, pro něž je les prostorem pro realizaci nelesnických aktivit – turistiky, sportu a jiných forem rekreace, myslivosti, ochrany přírody apod.
U dodávateľa
75,46 € 79,43 €

Civilný sporový poriadok . Komentár (2. vydanie)


Druhé vydanie veľkého komentára C. H. Beck k Civilnému sporovému poriadku prináša aktualizovaný a rozšírený výklad ustanovení tohto základného procesného kódexu. Komentár obsahuje prehľadne a podrobne spracovanú problematiku obsiahnutú v Civilnom sporovom poriadku a tiež je doplnený o aktualizovanú judikatúru. Odborný výklad k jednotlivým ustanoveniam prináša odpovede na mnohé otázky, ktoré vznikajú v súvislosti s aplikáciou Civilného sporového poriadku. Široký autorský kolektív pod vedením prof. JUDr. Marka Števčeka, PhD., tvorený uznávanými odborníkmi v oblasti civilného práva s bohatými skúsenosťami nielen v právnej teórii, ale aj v praxi, vytvoril dielo výnimočného rozsahu, ktoré reflektuje vývoj aplikačnej praxe, judikatúry či doktrinálne posuny a tiež novely prijaté od prvého vydania komentára. Vzhľadom na význam komentovaného predpisu, komentár je určený širokej odbornej verejnosti, najmä sudcom, prokurátorom, advokátom, advokátskym koncipientom, zamestnancom štátnych a verejných inštitúcii, firemným právnikom, podnikateľom, organizáciám na ochranu spotrebiteľa, či študentom. Kolektiv autorů Bianka Tkáčová, Radka Zahradníková, Anita Filová, Katarína Gešková, Juraj Gyárfáš, Juraj Hamuľák, Alexandra Löwy, Peter Molnár, Nováková Anna, Ľubomír Pagáč, František Sedlačko, Peter Strapáč, Robert Šorl, Peter Šťastný, Ondrej Blažo, Michal Cenkner, Tomáš Čentík, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Marián Fečík, Jana Bajánková, Jana Baricová, Soňa Mesiarkinová, Svetlana Ficová, Marek Tomašovič, Marek Števček
U dodávateľa
138,57 € 149,00 €

Právo sociálního zabezpečení


V současné době stojí Česká republika spolu s celou Evropou, respektive celým světem, před výzvami, jimž dlouhé generace nikdo v našem regionu nečelil nebo jež jsou zcela nové a nebývalé. Všechny tyto výzvy a zřejmě i mnoho dalších se budou muset odrazit v systémech sociálního zabezpečení, jež bude zřejmě třeba podstatně reformovat, mají-li významně přispět k soudržnosti ve společnosti. Je tedy pravý čas, aby vyšla zcela nová, moderně koncipovaná učebnice práva sociálního zabezpečení – oboru, jenž stále roste na významu a zároveň je ve stále intenzivnější interakci s jinými oblastmi – sociální politikou, sociologií, ekonomií, pojistnou matematikou apod. Kniha je členěna na obecnou a zvláštní část, uzavřena pojednáním o vybraných průřezových tématech i reflexí nad budoucím vývojem oboru. Všechny kapitoly jsou opatřeny grafy, vysvětlujícími diagramy či tabulkami, každý text je prolnut citacemi z relevantní odborné literatury i významné judikatury. Čtenáři se tedy dostává do rukou komplexní, přehledný a srozumitelný výklad práva sociálního zabezpečení v souvislostech, a představuje tak cenný zdroj informací nejen pro studenty práva a příbuzných oborů, ale i pro legislativce, podnikové právníky a další právnické profese, nebo i sociální pracovníky či některé státní zaměstnance.
U dodávateľa
51,73 € 54,45 €

Evropský veřejný žalobce


Publikace Evropský veřejný žalobce je komentář k nařízení o Úřadu evropského veřejného žalobce, nařízení rady (EU) č. 2017/1939 ze dne 12. října 2017, kterým se provádí posílená spolupráce za účelem zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce, předpisy souvisejícími, zvláště pak směrnici Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2017/1371 o boji vedeném trestněprávní cestou proti podvodům poškozujícím nebo ohrožujícím zájmy Evropské unie, ale i jednací řád Úřadu evropského veřejného žalobce, případně příslušné části českých trestněprávních předpisů (zvláště TrŘ, TrZ a zákon o trestní odpovědnosti právnických osob). Komentář vedle odborného výkladu odkazuje na judikaturu vztahující se k dané problematice ať už procesněprávní nebo hmotněprávní, vychází jak z rozhodovací praxe vnitrostátních soudů ČR, tak z rozhodovací praxe Soudního dvora EU. Komentář je určen především subjektům působícím v trestních řízeních, tedy soudcům, státním zástupcům, policistům, obviněným a jejich obhájcům, též zúčastněným osobám, poškozeným a jejich zmocněncům. Zájem o dílo mohou mít i další osoby, neboť se týká matérie, která obecně vyvolává v různých souvislostech pozornost širší veřejnosti, ať už odborné nebo laické.
U dodávateľa
88,85 € 93,53 €

Občanský zákoník IV (2. vydání)


Velký komentář k občanskému zákoníku – Dědické právo – vychází již ve 2. vydání. Renomovaní autoři, stejní jako v 1. vydání, pečlivě doplnili komentář o nové poznatky z praxe, rozšířili výrazně judikaturu i literaturu. Polemizovali či se ztotožnili s názory jiných expertů na dědické právo, čímž čtenářům poskytují další materiál k zamyšlení a uvádění myšlenek z komentáře do života. Věříme, že čtenáři uvítají toto rozšířené a zaktualizované vydání a doplní si jím svou knihovnu, aby mohli propátrávat hlubiny práva, které se dříve či později dotkne nás všech.
U dodávateľa
112,07 € 117,97 €

Vnitrostátní aplikace práva Evropské unie (2. vydání)


Právo EU má vícero vrstev. Tu první představuje vrstva lucemburská či lucembursko-bruselská. Obsahuje vizi jednotné vnitrostátní aplikace práva EU ve všech členských státech a vychází především z judikatury Soudního dvora EU a unijní legislativy. Druhá je vrstva ústavní, plynoucí z ústavního zakotvení českého členství v EU a z judikatury Ústavního soudu či českých vrcholných soudů. Konečně třetí vrstvu tvoří aplikační praxe jednotlivých soudů či správních orgánů, která je ukotvena v českých procesních kodifikacích a v českém institucionálním rámci. Druhé vydání této knihy se ke čtenářům dostává po více než 10 letech od vydání prvního. Cíl však zůstává stejný. Je jím snaha provést českého praktikujícího právníka základy vnitrostátní aplikace práva EU a nabídnout odpověď na otázky, co, jak a proč mám s tím unijním právem dělat v rámci konkrétního sporu před českými soudy či správními orgány. Ambicí je poskytnout nejenom základní vodítka plynoucí z judikatury Soudního dvora EU, ale především vodítka lokalizovaná do českého právního prostředí. Publikace tak propojuje zmíněné unijní a vnitrostátní vrstvy v jeden obraz. Kniha podrobně rozebírá základní principy vnitrostátní aplikace unijního práva, jako jsou přímý účinek, souladný výklad, přednost unijního práva včetně otázek ústavnosti a ochrany základních práv anebo odpovědnost za škodu způsobenou porušením unijního práva. Činí tak čtivou a přístupnou formou, za pomoci příkladů a kazuistiky. Rozsahem a hloubkou zohlednění unijní a české aplikační praxe představuje publikace nepostradatelného průvodce každého českého právníka po jeho evropském osudu.
Na sklade 1Ks
62,18 € 65,45 €

Zákon o civilnej ochrane obyvateľstva - komentár


Komentár k aktuálne platnému zneniu zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov vypĺňa dlhoročnú medzeru na slovenskom knižnom trhu. Komentár ponúka zrozumiteľný a systematický výklad ustanovení zákona doplnený relevantnou judikatúrou súdov. Pri jednotlivých ustanoveniach komplexne uvádza aj právnu úpravu v rámci súvisiacich právnych predpisov. Súčasťou komentára sú aj vzory najčastejšie používaných dokumentov v praxi, a to v súvislosti s hlásením vzniku mimoriadnej udalosti a riadením záchranných prác. Komentár je určený predovšetkým pre odbornú verejnosť, krízových manažérov, špecialistov civilnej ochrany, pracovníkov výkonných jednotiek integrovaného záchranného systému a civilnej ochrany, pracovníkov vzdelávacích inštitúcií a dobrovoľníckych organizácií, ako aj všetkým záujemcov, ktorí sa chcú orientovať v spleti právnych predpisov v oblasti civilnej ochrany.
Na sklade 3Ks
37,62 € 39,60 €

Právo bezpilotných prostriedkov a súvisiace bezpečnostné aspekty


Monografia s jedinečnou a aktuálnou témou práva bezpilotných prostriedkov ponúka komplexný pohľad na právne a bezpečnostné otázky, akými sú právna úprava bezpilotných prostriedkov, ochrana osobnostných práv v súvislosti s používaním dronov a neopomína ani trendy vývoja európskej legislatívy. Autorka ponúka v publikácii multidisciplinárne poznatky, ktorých ucelené spracovanie v odbornej literatúre doposiaľ absentovalo. Publikácia je určená širokému okruhu čitateľov v rámci verejného sektora či súkromnej sféry, bezpečnostným expertom, policajným zložkám, držiteľom dronov, pedagógom a študentom vysokých škôl právneho, bezpečnostného a tiež technického zamerania.
Na sklade 1Ks
19,00 € 20,00 €

Práce a Mzdy 1 2023 - Zvýšenie minimálnej mzdy – ekonomický dopad


V roku 2022 sa dospelo medzi zástupcami zamestnávateľov a zamestnancov k dohode na minimálnej mzde, ktorá bude platiť od 1. januára 2023. Minimálna mesačná mzda ovplyvňuje okrem samotných zamestnancov aj zamestnávateľov, pre ktorých každé jej zvýšenie znamená aj vyššiu cenu práce. V zmysle Oznámenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 300/2002 Z. z. suma minimálnej mzdy na rok 2023 je 700 eur za mesiac pre zamestnanca odmeňovaného mesačnou mzdou a 4,023 eura za každú hodinu odpracovanú zamestnancom. Zmeny v sociálnom poistení Od 1. 1. 2023 sa zavádza nový typ "výnimky" z platenia poistného z príjmu plynúceho z dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru s názvom "Dohoda o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce", ide o tzv. odvodovú odpočítateľnú položku pre sezónne práce. Ročné zúčtovanie preddavkov na daň Ročné zúčtovanie vykoná zamestnávateľ len na žiadosť zamestnanca, ktorú je zamestnanec povinný podpísať a podať zamestnávateľovi najneskôr do 15. februára 2023. Zamestnanec, ktorý poberal zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti podľa § 5 zákona, môže požiadať o vykonanie ročného zúčtovania ktoréhokoľvek zamestnávateľa, ktorý mu počas zdaňovacieho obdobia roku 2022 vyplácal zdaniteľnú mzdu. Novela Zákonníka práce Cieľom novely Zákonníka práce bolo doplniť a spresniť ustanovenia, ktoré sa týkajú rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom rodičov a osôb s opatrovateľskými povinnosťami. Novela zavádza zmeny ako napríklad doplnenie vybraných ustanovení Zákonníka práce týkajúcich sa pracovnej zmluvy a poskytovania informácií o pracovných podmienkach a podmienkach zamestnávania, ustanovenie práva zamestnanca žiadať prechod na inú formu zamestnania, ustanovenie poskytovania informácií aj v elektronickej podobe a pod. Minimálne a maximálne odvody živnostníkov Pre SZČO, ktoré platia sociálne poistenie platí v roku 2023 minimálny vymeriavací základ v sume 605,50 eur a minimálne poistné na sociálne poistenie SZČO predstavuje sumu 200,72 eur. Maximálnym vymeriavacím základom je suma 8 477 eur a maximálne poistné na sociálne poistenie predstavuje sumu 2 810,12 eur. SZČO je povinná platiť odvody na zdravotné poistenie minimálne v sume 84,77 eur mesačne.
U dodávateľa
8,74 € 9,20 €

100 otázok a odpovedí - Vnútropodnikové smernice


V súčasnej rôznorodosti podnikateľských aktivít a následných špecifických problémov je nevyhnutnosťou, aby podnikateľské subjekty vypracovávali vlastné vnútropodnikové smernice, ktorými upravia všeobecné právne predpisy na konkrétne podmienky podniku. Titul obsahuje: Účel spracovania interných predpisov Rozdelenie interných predpisov Metodika tvorby interných predpisov Pracovný poriadok Mzdový a prémiový poriadok Pracovné cesty a cestovné náhrady Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci Podniková sociálna politika Vnútropodnikové predpisy možno definovať ako písomné normatívne akty, ktoré usmerňujú konkrétne činnosti v podniku, ktoré sa pravidelne opakujú alebo sa týkajú určitej jednorázovej, neopakujúcej sa skutočnosti. Takéto vnútropodnikové predpisy možno členiť práve podľa toho, akej činnosti sa dotýkajú, či majú dlhodobý charakter, či ide o jednorázové záležitosti a pod.. Existencia spracovaných interných smerníc súvisí nielen s potrebami internej či externej kontroly vykonávanej v podniku pre účely vnútorného riadenia a kontroly, ale aj s potrebami externej kontroly zo strany audítorov, či s potrebami externej kontroly zo strany štátnych orgánov (kontroly správcu dane, kontroly inšpektorátov práce, a pod.).
Na sklade 2Ks
11,31 € 11,90 €

Poradca 6-7 / 2023 - Zákonník práce


Zákonník práce po novele 2022 obsahuje úplné znenia zákona po novele, ktorej cieľom je zabezpečiť transparentné a predvídateľné pracovné podmienky pre pracovníkov (zamestnancov). V tomto kontexte zákonník práce zavádza tieto zmeny: - doplnenie vybraných ustanovení Zákonníka práce týkajúcich sa pracovnej zmluvy a poskytovania informácií o pracovných podmienkach a podmienkach zamestnávania, - rozšírenie, resp. spresnenie okruhu informácií, ktoré má zamestnanec dostať s cieľom, aby bola zabezpečená požiadavka transparentnosti a predvídateľnosti vykonávanej práce, - ustanovenie práva zamestnanca žiadať prechod na inú formu zamestnania (napr. z určitej doby na neurčitý čas), - ustanovenie poskytovania informácií aj v elektronickej podobe a pod. Aké ďalšie zmeny prinášajú zmeny Zákonníka práce, sa dočítate v tomto čísle mesačníka. Titul obsahuje úplné znenie zákona po ostatnej novele s komentárom: Legislatíva Zákonník práce – zákon s komentárom účinný od 1. 11. 2022 Zákon o cestovných náhradách – zákon s komentárom
U dodávateľa
14,73 € 15,50 €

Blockchain z pohľadu ochrany osobných údajov


Spracovanie aktuálnej tematiky zameranej na technológiu blockchainu z pohľadu ochrany osobných údajov predstavuje jedinečnú monografiu na knižnom trhu, ktorá spája svet technológií s právom. Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že s anonymitou neustále spájaná technológia blockchain nemôže byť z hľadiska ochrany osobných údajov problematická, nie je to tak. Monografia poukazuje na viaceré problematické oblasti, navrhuje možné riešenia, ako sa vyhnúť porušeniu predpisov v oblasti ochrany osobných údajov pri využívaní technológie blockchainu a prináša možnosť nahliadnuť bližšie do tejto špecifickej, no stále viac pertraktovanej témy.
Na sklade 1Ks
14,25 € 15,00 €

Zákonník práce. Komentár (3. vydanie)


Tretie, aktualizované a doplnené vydanie Veľkého komentára k Zákonníku práce vytvoreného autorským kolektívom pod vedením prof. Heleny Barancovej obsahuje komplexný a detailný pohľad na pracovnoprávnu oblasť a jednotlivé ustanovenia tohto základného predpisu pracovného práva vrátane zmien zavedených zákonom č. 222/2022 Z. z., 248/2022 Z. z. a tiež č. 350/2022 Z. z. Výklad ustanovení komentára je podrobný, prakticky zameraný a aktuálny, reaguje na najnovšie legislatívne zmeny, akými sú napríklad zavedenie inštitútu otcovskej dovolenky či príspevku na štátom podporované nájomné bývanie a okrem doplnenej bohatej a aktuálnej judikatúry slovenských a českých súdov a tiež Súdneho dvora EÚ a Európskeho súdu pre ľudské práva obsahuje ako prílohu aj zákon č. 2/1991 o kolektívnom vyjednávaní. Kolektiv autorů Andrea Olšovská, Miloš Lacko, Soňa Mesiarkinová, Mária Rybárová, Viktor Križan, Miroslav Mačuha, Jakub Vojtko
U dodávateľa
138,57 € 149,00 €

Novelizovaný zákon o účtovníctve 1/2023


Novelizovaný zákon o účtovníctve s aktualizovanými dôvodovými správami v úplnom znení. ZÁKON Č. 431/2002 Z. Z. O ÚČTOVNÍCTVE V ZNENÍ ZÁKONA Č. 562/2003 Z. Z., ZÁKONA Č. 561/2004 Z. Z., ZÁKONA Č. 518/2005 Z. Z., ZÁKONA Č. 688/2006 Z. Z., ZÁKONA Č. 198/2007 Z. Z., ZÁKONA Č. 540/2007 Z. Z., ZÁKONA Č. 621/2007 Z. Z., ZÁKONA Č. 378/2008 Z. Z., ZÁKONA Č. 465/2008 Z. Z., ZÁKONA Č. 567/2008 Z. Z., ZÁKONA Č. 61/2009 Z. Z., ZÁKONA Č. 492/2009 Z. Z., ZÁKONA Č. 504/2009 Z. Z., ZÁKONA Č. 486/2010 Z. Z., ZÁKONA Č. 547/2011 Z. Z., ZÁKONA Č. 440/2012 Z. Z., ZÁKONA Č. 352/2013 Z. Z., ZÁKONA Č. 463/2013 Z. Z., ZÁKONA Č. 333/2014 Z. Z., ZÁKONA Č. 130/2015 Z. Z., ZÁKONA Č. 423/2015 Z. Z., ZÁKONA Č. 125/2016 Z. Z., ZÁKONA Č. 264/2017 Z. Z., ZÁKONA Č. 275/2017 Z. Z., ZÁKONA Č. 213/2018 Z. Z., ZÁKONA Č. 363/2019 Z. Z., ZÁKONA Č. 390/2019 Z. Z., ZÁKONA Č. 198/2020 Z. Z., ZÁKONA Č. 421/2020 Z. Z., ZÁKONA Č. 456/2021 Z. Z. ZÁKONA Č. 249/2022 Z. Z. A ZÁKONA Č. 407/2022 Z. Z.
Na sklade 2Ks
5,80 € 6,10 €

Vliv nových technologií na trestní právo


Pakliže bylo 19. století, jak praví klasik, stoletím páry, pak 21. století je patrně stoletím umělé inteligence a obecněji nových technologií. Tyto se nesporně promítají takřka do všech aspektů lidského života a také do práva coby normativního systému, který jej reguluje. Tato kniha, která vznikla na půdorysu stejnojmenné konference, se zaměřuje na zodpovězení otázky, jaký dopad mají nové technologie konkrétně na právo trestní. Pozornost autorů je věnována problematice elektronických důkazů v trestním řízení, virtuálním měnám, úvahám o trestní odpovědnosti umělé inteligence a za ni či specifikům trestné činnosti v kyberprostoru. Čtenářům kniha představuje otázky, které vyvěrají z konfrontace tradičních trestněprávních institutů a technologických novot i neotřelé odpovědi autorů na ně. Vybrané kapitoly: Roboti za mřížemi – je české trestní právo připraveno na rozvoj umělé inteligence? Bezpilotní letadla (drony) a oprávnění policistů k zamezení jejich provozu Autonomní vozidla – vybrané otázky vzniku trestní odpovědnosti Trestné činy proti počítačovým systémům Kyberšikana Kybergrooming – zrcadlo společnosti? Digitální důkazy a jejich hodnocení Vězeňské telefonické nahrávky a jejich důkazní využití v trestním řízení Kryptoměny a trestní proces Bitcoin a další kryptoměny očima trestního práva Trestný čin neoprávněného pořízení obrazového a zvukového záznamu de lege ferenda
Na sklade 2Ks
25,45 € 26,79 €

Lidská práva na roz(s)cestí


Lidská práva dnes představují právní a etický rámec fungování společnosti. Jejich doktrína a praxe se dynamicky proměňuje. Impulzy k tomu přicházejí zevnitř i zvenčí práva. Do hry vstupují inovace mající původ v teoretickém diskursu, hledání nových cest justicí i proměny společenského kontextu. A právě těmito otázkami se zabývá kniha kolektivu autorů z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Jejím leitmotivem je inventura stavu lidských práv tváří v tvář realitě počátku 21. století utvářené fenomény globalizace, integrace, multikulturalismu a nových technologií. Kniha nabízí tematickou pestrost a pluralitu perspektiv, z nichž lze na lidská práva nahlížet. Jejich svorníkem je snaha zodpovědět otázku, na jaké křižovatce se lidská práva nacházejí: jsou tato práva ještě na vzestupu, nebo už narazila na meze svého růstu? Vybrané kapitoly: Jsou lidská práva ideologií? Slábnoucí role státu v kontextu plurality lidských práv Rozmach lidských práv jako původce státní represe Technické aspekty odklízení předpisů zasahujících do lidských práv Omezení shromažďovacího práva z důvodu ochrany veřejného zdraví Koronavirus, lidská práva a institucionální gynekologická předporodní péče v ČR Eutanázie a globální model základních práv Sociální funkce vlastnictví jako integrační prvek ve společnosti Limity využívání technologie rozpoznávání obličejů policií Digitální suveréni: moc a postavení platforem, práva uživatelů a hledání rovnováhy
U dodávateľa
24,56 € 25,85 €


Právna literatúra poskytuje komplexný výber kníh a textov, ktoré sa zaoberajú zákonmi a ich právnymi aspektmi ako aj právnymi systémami. Táto literatúra je vhodná pre právnikov, študentov práva a všetkých záujemcov o legislatívne témy.

V literatúre z oblasti práva nájdete diela pokrývajúce rôzne právne disciplíny, ako napríklad ústavné právo, teóriu práva, občianske právo, rodinné právo, pracovné právo, verejné právo, správne právo, trestné právo, obchodné právo, európske právo, dejiny práva, právo Českej republiky aďalšie. Tieto knihy ponúkajú podrobné informácie o právnych systémoch, princípoch, procesoch, zákonoch a právnych predpisoch.

Autori v tejto oblasti sa zameriavajú na vysvetlenie a analýzu právnych tém, prinášajú teoretické perspektívy, príklady z praxe, históriu a výklady relevantných judikatúr.

Prehľadajte našu kategóriu Právo a objavte široký výber diel od renomovaných autorov, ktoré vám poskytnú podrobné informácie o právnych témach a prispievajú k vašej odbornosti a právnemu rozvoju.