! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Dědické právo v předpisech dlouhého století (1918–2022), 2 vydání


Praktická příručka ve svém již druhém vydání shrnuje historické právní úpravy dědění. Je určena především každodenní praxi notářských kanceláří, které se i v dnešní době stále potýkají s problematikou tzv. dodatečných projednání dědictví, kde je znalost „historických“ právních úprav dědění nezbytná. Kniha obsahuje přehled hmotněprávních i procesních úprav dědického práva v období 1918–2022 a s výjimkou platné úpravy též jejich stručnou charakteristiku, případně vysvětlivky praktických postupů. Nově se v obecné úvodní části autoři podrobně zabývají též zásadami aplikace „historických“ právních úprav dědění. Je zde obsažena i úvaha nad případnými dopady platné úpravy opuštění věci na agendu dodatečných projednání dědictví, které by měly nastat po 1. 1. 2024, kdy uplyne 10 let účinnosti občanského zákoníku. Notářům a jejich zaměstnancům vyřizujícím dědickou agendu se zde dostává koncentrovaný soubor informací o dědickém právu a jeho praktické aplikaci a je přáním autorů i nakladatelství, aby obdobně jako původní vydání byla praxí přijata i tato reedice.
U dodávateľa
53,13 € 55,93 €

Zákon o vyvlastnění. Liniový zákon. Komentář, 2. vydání


Komentář k zákonu o vyvlastnění ve vztahu k prvnímu vydání podstatně rozšiřuje výklad právní úpravy, reaguje na průběžné novelizace a zároveň doplňuje aktuální judikaturu a poznatky z praxe. Publikace zároveň nově zahrnuje vůbec první komentář k liniovému zákonu. Lze ji doporučit k praktickému použití zástupcům různých právnických profesí, pracovníkům vyvlastňovacích úřadů a podnikovým právníkům, jakož i široké veřejnosti.
U dodávateľa
30,81 € 32,43 €

Skripta SKČP: Home Office


Skripta SKČP Home office vám přináší referáty prof. JUDr. Věry Štangové, prof. JUDr. Petry Hůrky, Ph.D., JUDr. Jaromíra Jirsy, JUDr. Tomáše Lichovníka, Mgr. Marie Janšové, MUDr. Jitky Chalánkové, Tomáše E. Dombrovského, Ing. Petra Zajíčka, Mgr. Ing. Jana Scholleho a JUDr. Markéty Schromové k fenoménu Home office. Skripta SKČP jsou projektem Stálé konference českého práva realizovaným od roku 2022. Jejich cílem je rozšiřovat myšlenky, které zaznívají na konferencích, sympoziích, kulatých stolech a dalších prezenčních akcích Stálé konference českého práva, i mimo přirozeně (zejména kapacitními důvody) omezený okruh účastníků, s nimiž se můžeme při těchto akcích reálně setkávat. Principem ediční řady Skripta SKČP je zaznamenat průběh jednotlivých akcí, zachovat autentický ráz přednesů a jen s nezbytnou mírou redakčních zásahů, představit nezkresleně a pokud možno v plném rozsahu příspěvky těch, kteří se aktivně účastní akcí jako referenti, koreferenti, startéři rozprav či diskutující.
U dodávateľa
9,64 € 10,15 €

Skripta SKČP: Hromadné žaloby


Na sympoziu promluvili JUDr. Jaromír Císař z AK Císař, Smutný, Češka, Mgr. Michal Franěk, náměstek ministra spravedlnosti, doc. JUDr. Jan Tryzna z Právnické fakulty UK, prof. JUDr. Helena Válková, CS.c., poslankyně Parlamentu ČR, JUDr. Jiří Grygar, Ph.D., místopředseda Krajského soudu v Praze, advokát Mgr. Miroslav Krutina a Mgr. Kryštof Kruliš, předseda správní rady Spotřebitelského fóra. Skripta SKČP jsou novým pilotním projektem Stálé konference českého práva v roce 2022. Jejich cílem je rozšiřovat myšlenky, které zaznívají na konferencích, sympoziích, kulatých stolech a dalších prezenčních akcích Stálé konference českého práva, i mimo přirozeně (kapacitními důvody či v nedávné době a nepochybně i v budoucnosti krizovými opatřeními) omezený okruh účastníků, s nimiž se můžeme při těchto akcích reálně setkávat. Principem ediční řady Skripta SKČP je zaznamenat průběh jednotlivých akcí, zachovat autentický ráz přednesů a jen s nezbytnou mírou redakčních zásahů, představit nezkresleně a pokud možno v plném rozsahu příspěvky těch, kteří se aktivně účastní akcí jako referenti, koreferenti, startéři rozprav či diskutující.
U dodávateľa
9,64 € 10,15 €

Skripta SKČP: Fenomén ESG a jeho dopady do fungování organizací


Skripta SKČP Fenomén ESG a jeho dopady do fungování organizací vám přináší referáty JUDr. Petra Michala, JUDr. Petra Šuka, JUDr. Ing. Lenky Dupákové, Ing. Radka Špicara, Taťány Plecháčkové, JUDr. Pavla Smutného, Mgr. Jana Sůry, Miroslava Holana, Mgr. Petra Bohumského, Petra Jedličky, Ing. Reneé Smyčkové, Ing. Jiřího Pavla, JUDr. Romana Fialy a Vladimíra Valenty, kteří se sešli, aby sdíleli své názory a zkušenosti s fenoménem ESG. Skripta SKČP jsou projektem Stálé konference českého práva realizovaným od roku 2022. Jejich cílem je rozšiřovat myšlenky, které zaznívají na konferencích, sympoziích, kulatých stolech a dalších prezenčních akcích Stálé konference českého práva, i mimo přirozeně (zejména kapacitními důvody) omezený okruh účastníků, s nimiž se můžeme při těchto akcích reálně setkávat. Principem ediční řady Skripta SKČP je zaznamenat průběh jednotlivých akcí, zachovat autentický ráz přednesů a jen s nezbytnou mírou redakčních zásahů, představit nezkresleně a pokud možno v plném rozsahu příspěvky těch, kteří se aktivně účastní akcí jako referenti, koreferenti, startéři rozprav či diskutující.
U dodávateľa
10,72 € 11,28 €

Poradca č. 13/2023 - Zákon o službách zamestnanosti s komentárom


Novela zákona sa zaoberá najmä revíziou právneho rámca poskytovania finančných príspevkov v rámci AOTP za účelom zlepšenia ich efektívnosti a účinnosti. V tomto zmysle sa ustanovilo - nahradiť príspevok na vzdelávanie a prípravu pre trh práce, ktoré si zabezpečil z vlastnej iniciatívy príspevkom na podporu rekvalifikácie uchádzača o zamestnanie. Úprava reaguje na strategický cieľ vyplývajúci zo Stratégie celoživotného vzdelávania a poradenstva na roky 2021 – 2030, pomôcť ľuďom rozvíjať si zručnosti na rýchlo sa meniacom trhu práce, ktorí si potrebujú neustále dopĺňať svoje vedomosti, zručnosti a kompetencie, pretože ich vzdelanie a odborná príprava nepostačujú na splnenie aktuálnych alebo očakávaných potrieb trhu práce. Nový dopyt uchádzačov o zamestnanie po zvyšovaní úrovne zručností a rekvalifikáciách vzniká aj v dôsledku zelenej a digitálnej transformácie, - zmeniť charakter Príspevku na aktivačnú činnosť formou menších obecných služieb pre obec alebo formou menších služieb pre samosprávny kraj na fakultatívny, t. j. nenárokový, ako aj upraviť obdobie podpory najviac na šesť kalendárnych mesiacov v rozsahu najviac 20 hodín týždenne s možnosťou predĺženia ich vykonávania najviac o ďalších šesť kalendárnych mesiacov. Cieľom je uplatnenie intenzívnejšieho prístupu pri udržiavaní pracovných návykov a rozvoji zručností dlhodobo nezamestnaného občana, ktorý je členom domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi a tiež skrátenie obdobia, počas ktorého nesmie byť v pracovnoprávnom vzťahu, - zjednotenie systému určovania výšky príspevku pri poskytovaní príspevku na samostatnú zárobkovú činnosť (SZČ) pre všetky kraje SR nevynímajúc Bratislavský kraj a skrátenie povinnosti prevádzkovať SZČ nepretržite najmenej tri roky na dva roky po poskytnutí príspevku, - zjednotiť AOTP zamerané na podporu zamestnávania znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie (§ 50, § 50j, § 51a) a väčší dôraz klásť na podporu zamestnávania najviac ohrozených skupín na trhu práce, občanov starších ako 50 rokov veku, dlhodobo nezamestnaných a nízkokvalifikovaných občanov alebo uchádzačov o zamestnanie mladších ako 30 rokov veku, ktorí sú významne ohrození na trhu práce, - zvýšiť atraktívnosť príspevku na vykonávanie absolventskej praxe (§ 51) pre absolventov škôl úpravou paušálnej výšky príspevku zo 65 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu na sumu životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, - vypustenie príspevku na presťahovanie za prácou (§ 53c), nakoľko príspevok má takmer rovnocenné zameranie, ako v prípade poskytovania príspevku na podporu mobility za prácou podľa § 53a.
U dodávateľa
8,08 € 8,50 €

PaM 6-7 / 2023 - Dotácie v čase energetickej krízy


aDotácie v čase energetickej krízy V dôsledku cenového nárastu v energetike dochádza aj k nevyhnutnému nárastu vstupných nákladov firiem a verejného sektora. V súvislosti s podporou štátu prostredníctvom Ministerstva hospodárstva SR bol prijatý zákon o poskytovaní dotácií na pokrytie dodatočných nákladov v dôsledku zvýšenia cien plynu a elektriny a dotáciu na pokrytie rozdielu cien tepla. Generálny pardon – Sociálna poisťovňa Sociálna poisťovňa nepredpíše penále alebo odpustí povinnosť zaplatiť predpísané penále, ktoré sa viaže na dlžné poistné a dlžné príspevky na starobné dôchodkové sporenie podľa osobitného predpisu za celé obdobie pred 1. júlom 2022, splatné do 31. januára 2023, ak toto dlžné poistné a dlžné príspevky na starobné dôchodkové sporenie bude v plnom rozsahu zaplatené do 31. augusta 2023. Rodinné podnikanie Od 1. júla 2023 dochádza k zásadným zmenám v rodinnom podnikaní i na Slovensku. Zákon č. 494/2022 Z. z., ktorým sa upravujú a dopĺňajú niektoré ustanovenia zákona č. 112/2018 Z. z. o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch zavádza pre rodinnú firmu pojem rodinný podnik. Ide o obchodnú spoločnosť, družstvo alebo fyzickú osobu – podnikateľa. Nový spôsob zakladania s.r.o. Od 1. februára 2023 môžu podnikateľské subjekty zakladať spoločnosť s ručením obmedzeným a tiež podnik zahraničnej právnickej osoby alebo organizačnú zložku podniku zahraničnej právnickej osoby zjednodušeným elektronickým spôsobom, ktorý má podstatne priaznivo prispieť k zrýchleniu a zefektívneniu celého procesu založenia spoločnosti. Oznamovacie povinnosti voči ZP a SP Oznamovacie povinnosti o zmene platiteľa poistného plní zamestnávateľ voči zdravotnej poisťovni pod príslušným kódmi, ktorými oznamuje začiatok a koniec platnosti príslušnej kategórie platiteľa poistného. Pri čerpaní materskej, otcovskej a rodičovskej dovolenky dochádza na účely sociálneho poistenia aj k vzniku vylúčenia povinnosti platiť poistné a k prerušeniu povinného poistenia. Starobné a životné poistenie Príspevky na životné poistenie, ktoré platí zamestnávateľ za svojho zamestnanca sú predmetom dane z príjmu zamestnanca, nie sú od dane z príjmu oslobodené a teda na strane zamestnanca pôjde o zdaniteľný príjem.
U dodávateľa
13,11 € 13,80 €

Sto otázok a odpovedí - Sociálne zabezpečenie, automobil


Podľa Zákonníka práce vzniká zákonný nárok na odstupné a odchodné len zamestnancovi pracujúcemu na základe pracovnej zmluvy. Viac sa dočítate v kapitole venovanej sociálnemu zabezpečeniu. Problematike využívania automobilu v podnikaní aj na súkromné účely, odpisovania automobilu, uplatňovania daňových výdavkov, spotrebe PHL alebo dani z MV sa venujeme v ďalšej kapitole. Titul obsahuje: 1. Novelizované zákony právne predpisy Nariadenie vlády č. 62/2023 Z. z. o príspevku za poskytnutie ubytovania odídencovi v súvislosti so situáciou na Ukrajine Vyhláška č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež Opatrenie MPSVaR SR č. 88/2023 Z. z. o sumách základnej náhrady za používanie cestných motorových vozidiel pri pracovných cestách 2. Sociálne zabezpečenie Odstupné a odchodné Rekreácie Dôchodkové sporenie Stravovanie podnikateľa Stravovanie zamestnancov Daňový bonus 3. Automobil Automobil využívaný na osobné potreby Daň z motorových vozidiel Automobil v účtovníctve. Odstupné a odchodné Výška odstupného je v Zákonníku práce odstupňovaná v závislosti od trvania pracovného pomeru ako aj od skutočnosti, či k skončeniu pracovného pomeru dochádza výpoveďou zamestnávateľa alebo dohodou so zamestnancom. Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z vyššie spomínaných alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné... • Rekreácie Príspevok na rekreáciu môže poskytnúť zamestnancovi aj zamestnávateľ, ktorý zamestnáva menej ako 50 zamestnancov. Nárok na príspevok na rekreáciu majú aj zamestnanci, ktorí sú na materskej dovolenke, rodičovskej dovolenke. Zamestnanci, ktorí sú napr. dlhodobo uvoľnení na výkon verejnej funkcie, nárok na príspevok na rekreáciu nemajú. Rovnako nárok na príspevok na rekreáciu nemá zamestnanec vykonávajúci prácu na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Splnenie podmienok na poskytnutie príspevku na rekreáciu sa posudzuje ku dňu začatia rekreácie. Počet zamestnávaných zamestnancov predstavuje priemerný evidenčný počet zamestnancov za predchádzajúci kalendárny rok... • Stravovanie podnikateľa Daňovník vykonávajúci podnikateľskú alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť môže uplatňovať do daňových výdavkov aj výdavky na vlastné stravovanie za každý odpracovaný deň v kalendárnom roku vo výške 55 % sumy ustanovenej na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách, čo je v roku 2023 vo výške 3,74 eura za každý odpracovaný deň daňovníka. Tieto výdavky na vlastné stravovanie daňovníka nie je daňovník povinný preukazovať dokladom o nákupe stravy alebo stravovacej poukážky… • Automobil využívaný na osobné potreby V zmysle ustanovenia § 19 ods. 2 písm. t) ZDP možno ako daňové výdavky uplatniť výdavky na obstaranie, technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržiavanie majetku, okrem výdavkov na osobnú potrebu podľa § 21 ods. 1 písm. i) ZDP, výdavkov súvisiacich s nehnuteľnosťami a zamestnávateľa, ktorý uplatňuje postup podľa § 5 ods. 3 písm. a) ZDP, a to: • vo forme paušálnych výdavkov vo výške 80 %, ak je tento majetok využívaný aj na súkromné účely...
Na sklade 3Ks
11,31 € 11,90 €

Judikatúra vo veciach verejného obstarávania


Publikácia je komplexnou zbierkou judikatúry vo veciach verejného obstarávania, ktorá pokrýva nielen rozhodovaciu činnosť súdov Slovenskej republiky za 12 rokov, ale súčasne aj rozhodovaciu činnosť Úradu pre verejné obstarávanie za 7 rokov. Štatisticky bol pri príprave tejto príručky vykonaný detailný výber z vyše 1 966 rozhodnutí súdov Slovenskej republiky, pričom v prípade 228 rozhodnutí bola vykonaná citácia a v ďalších 237 obdobných prípadoch bol pripojený odkaz. Zo všetkých rozhodnutí Úradu pre verejné obstarávanie vydaných od 1. 1. 2016 bolo vybraných 198, ktoré citovanú a odkazovanú judikatúru priamo aplikujú. Predkladaná zbierka má za cieľ posilniť kvalitu právnej praxe a praxe verejného obstarávania, zvýšiť profesionalitu a predvídateľnosť vo verejnom obstarávaní a poskytnúť používateľovi vnútorne previazané, ľahko dohľadateľné a ihneď použiteľné informácie. Publikácia s obsahom 14 kapitol je vzhľadom na svoje široké tematické zameranie vo veciach verejného obstarávania určená nielen väčšine právnických profesií a odborníkom na verejné obstarávanie, ale aj celej odbornej a laickej verejnosti, ktorej môžu byť informácie v tejto príručke užitočné.
Na sklade 1Ks
37,05 € 39,00 €

Základní triáda správních žalob


Monografie se zabývá základní triádou správních žalob (žaloba proti rozhodnutí, žaloba na ochranu proti nečinnosti a žaloba na ochranu před nezákonným zásahem, pokynem nebo donucením) s důrazem na zodpovězení často kladené otázky, zda je možné přístup ke správnímu soudu usnadnit zavedením jednotného žalobního typu namísto stávajícího žalobního systému, který může být někdy komplikovaný co do volby žalobního typu. Přitom se autor zabývá nejenom tuzemskou naukou a judikaturou, nýbrž komparativně přihlíží k „jednotné“ správní žalobě dle théorie de l´acte attaquable (předmětem soudního přezkumu je rozhodnutí, nečinnost fikcí považovaná za rozhodnutí nebo rozhodnutí správního orgánu o ochraně před nezákonným zásahem) tak, jak ji zná správní soudnictví švýcarské. Závěrem autor navrhuje možné úpravy stávající triády správních žalob de lege ferenda.
Na sklade 1Ks
20,38 € 21,45 €

Zákonník práce - Veľký komentár


Vydavateľstvo Eurokódex rozširuje svoje portfólio Veľkých komentárov o Zákonník práce. Komentár vytvorený kolektívom autorov pod vedením doc. JUDr. Marcela Dolobáča, PhD. sa zameriava na praktické situácie v pracovnoprávnych vzťahoch medzi zamestnancami, zamestnávateľmi a odborovými organizáciami pôsobiacimi u zamestnávateľov. Veľký komentár vychádza z dlhoročných skúseností z praxe autorov a na takmer 1000 stranách prináša nové informácie a analýzy. Autori svoj odborný výklad preklopili do praktickej roviny, podporili judikatúrou slovenských, českých a európskych súdov. Publikáciu môže využiť každý, kto potrebuje riešiť pracovnoprávne vzťahy v súlade s týmto zákonom. Právny stav k: 1.1.2023
U dodávateľa
135,85 € 143,00 €

Záležitosti nesporného řízení


Monografie se zaměřuje na právně-teoretické vymezení nesporného řízení dle nejvýznamnějších českých, rakouských a německých právně-teoretických koncepcí, na základě kterých jsou stanovena stěžejní diferenciační kritéria pro odlišování sporného a nesporného řízení. V návaznosti na vymezená kritéria je posuzována povaha konkrétních řízení projednávaných dle zákona o zvláštních řízeních soudních, a dále pak řízení, která jsou projednávána dle občanského soudního řádu a o jejichž povaze nepanuje v právní teorii jednotný názor. Povaha posuzovaných řízení je taktéž porovnávána (umožňuje-li to úprava dané matérie) se stávající německou a rakouskou právní úpravou a se závěry o jejich sporné či nesporné povaze v rovině právně-teoretické. Posuzovaná řízení jsou rozdělena celkem do čtyř skupin: 1. klasické jádro nesporných řízení, 2. nesporná řízení, jejichž projednání v režimu sporného řízení je ze své podstaty vyloučeno, 3. nesporná řízení, jejichž projednání v režimu sporného řízení je nevhodné, a v neposlední řadě 4. tzv. hraniční případy stojící na pomezí sporného a nesporného řízení. V závěru monografie jsou v návaznosti na provedené posouzení shrnuty úvahy nad českou procesněprávní úpravou nesporných řízeních de lege ferenda.
U dodávateľa
18,75 € 19,74 €

Novelizovaný Trestný zákon 7/2023


Novelizovaný Trestný zákon s aktualizovanými dôvodovými správami ZÁKON Č. 300/2005 Z. Z. TRESTNÝ ZÁKON V ZNENÍ ZÁKONA Č. 650/2005 Z. Z., ZÁKONA Č. 692/2006 Z. Z., ZÁKONA Č. 218/2007 Z. Z., ZÁKONA Č. 491/2008 Z. Z., ZÁKONA Č. 497/2008 Z. Z., ZÁKONA Č. 498/2008 Z. Z., ZÁKONA Č. 59/2009 Z. Z., ZÁKONA Č. 257/2009 Z. Z., ZÁKONA Č. 317/2009 Z. Z., ZÁKONA Č. 492/2009 Z. Z., ZÁKONA Č. 576/2009 Z. Z., ZÁKONA Č. 224/2010 Z. Z., ZÁKONA Č. 547/2010 Z. Z., ZÁKONA Č. 33/2011 Z. Z., ZÁKONA Č. 262/2011 Z. Z., ZÁKONA Č. 313/2011 Z. Z., ZÁKONA Č. 246/2012 Z. Z., ZÁKONA Č. 334/2012 Z. Z., NÁLEZU ÚSTAVNÉHO SÚDU SLOVENSKEJ REPUBLIKY Č. 428/2012 Z. Z., UZNESENIA ÚSTAVNÉHO SÚDU SLOVENSKEJ REPUBLIKY Č. 189/2013 Z. Z., ZÁKONA Č. 204/2013 Z. Z., ZÁKONA Č. 1/2014 Z. Z., NÁLEZU ÚSTAVNÉHO SÚDU SLOVENSKEJ REPUBLIKY Č. 260/2014 Z. Z., ZÁKONA Č. 73/2015 Z. Z., ZÁKONA Č. 78/2015 Z. Z., ZÁKONA Č. 87/2015 Z. Z., ZÁKONA Č. 174/2015 Z. Z., ZÁKONA Č. 397/2015 Z. Z., ZÁKONA Č. 398/2015 Z. Z., ZÁKONA Č. 440/2015 Z. Z., ZÁKONA Č. 444/2015 Z. Z., ZÁKONA Č. 91/2016 Z. Z., ZÁKONA Č. 125/2016 Z. Z., ZÁKONA Č. 316/2016 Z. Z., ZÁKONA Č. 264/2017 Z. Z., ZÁKONA Č. 274/2017 Z. Z., ZÁKONA Č. 161/2018 Z. Z., ZÁKONA Č. 321/2018 Z. Z., ZÁKONA Č. 35/2019 Z. Z., NÁLEZU ÚSTAVNÉHO SÚDU SLOVENSKEJ REPUBLIKY Č. 38/2019 Z. Z., ZÁKONA Č. 214/2019 Z. Z., ZÁKONA Č. 420/2019 Z. Z., ZÁKONA Č. 474/2019 Z. Z., ZÁKONA Č. 288/2020 Z. Z., ZÁKONA Č. 312/2020 Z. Z., ZÁKONA Č. 236/2021 Z. Z., ZÁKONA Č. 357/2021 Z. Z., ZÁKONA Č. 105/2022 Z. Z., A ZÁKONA Č. 111/2022 Z. Z. A ZÁKONA Č. 117/2023 Z.Z.
Na sklade 1Ks
6,94 € 7,30 €

Notársky poriadok. Komentár, 2. vydanie


Publikáciu tvoria komentáre k Notárskemu poriadku, Kancelárskemu poriadku pre notárov, vyhlášky MS SR o odmenách a náhradách notárov a vyhlášky MS SR o odmene Notárskej komory SR. Súčasťou publikácie je úplné znenie vnútorných (stavovských) predpisov Notárskej komory SR, uznesenia Notárskej komory SR a príslušná judikatúra. V predkladanom druhom vydaní komentára autori reagujú na legislatívne zmeny vo všeobecne záväzných právnych predpisoch a dopĺňajú ho aj o nové alebo aktualizované znenia vnútorných predpisov Notárskej komory SR. Komentár má ambíciu slúžiť ako pomôcka pri správnej aplikácii Notárskeho poriadku najmä notármi, notárskymi kandidátmi a koncipientmi, ale má pomáhať aj pri výkone činnosti ostatných právnických profesií, najmä sudcov, advokátov a súdnych exekútorov. V neposlednom rade môže slúžiť ako pomôcka pre študentov práva, ktorí by sa v budúcnosti chceli venovať notárskej profesii, a preto im nepostačuje naštudovať si len samotný text Notárskeho poriadku.
Na sklade 1Ks
84,55 € 89,00 €

Správní právo. Obecná část (3. vydání)


Kniha profesora Martina Kopeckého Správní právo. Obecná část je moderně pojatou komplexní učebnicí obecné části správního práva. Po úspěšném přijetí čtenářskou obcí vychází již ve svém třetím vydání. Je určena nejen studentům, ale i odborníkům z oblasti veřejné správy, úředníkům správních orgánů, soudcům správních soudů a rovněž advokátům. Ostatně sám autor je vysokoškolským učitelem a součastně advokátem s mnohaletou právní praxí. Vedle pojednání o základních institutech a pojmech oboru správního práva přináší kniha i výklad o organizaci veřejné správy a její činnosti, o správním trestání, nepomíjí ani oblast správního řízení a správního soudnictví. Autor se snažil, aby jeho učebnice nebyla jen souhrnem pouček a tezí, ale aby – vedle nezbytného teoretického základu – odkazovala na příklady, jak se jednotlivé instituty správního práva užívají a jak se vývojem mění pohled na ně. Zájemce o bližší studium některého institutu si může poznatky z knihy propojit s právní úpravou i judikaturou, na kterou se v knize odkazuje. Nové vydání učebnice reaguje na změny v právních úpravách, k nimž od minulého vydání došlo. Účinnosti například nabyla nová právní úprava vyhlašování právních předpisů územních samosprávných celků, změny doznal zákon o svobodném přístupu k informacím, zákon o státní službě, rovněž byla přijata nová, zatím neúčinná úprava stavebního práva.
U dodávateľa
30,81 € 32,43 €

Živnostenský zákon. Komentár


Jedinečný komentár k Živnostenskému zákonu obsahuje okrem podrobného odborného výkladu tiež bohatú judikatúru a praktické príklady. Súčasťou komentára sú aj prílohy dopĺňajúce výklad k jednotlivým ustanoveniam. Toto komplexné dielo je určené pre širokú odbornú verejnosť, ale aj samotných podnikateľov alebo budúcich podnikateľov.
Na sklade 1Ks
75,05 € 79,00 €

Vlastníctvo bytov a správa domov


Cieľom diela Vlastníctvo bytov a správa domov je ucelené spracovanie a vyhodnotenie právneho stavu v oblasti vlastníctva bytov a nebytových priestorov. V každej časti knihy sú vystihnuté podstatné znaky skúmanej čiastkovej problematiky, s cieľom dopracovať sa k celistvému pohľadu na tému a na vzájomné súvislosti. Úvodná časť je prehľadom vývoja inštitútu vlastníctva bytov. Samostatne sú analyzované pojmy vlastníctvo, vlastnícke právo, práva k cudzím veciam, prostriedky ochrany vlastníckeho práva, vyvlastnenie, obmedzenie vlastníckeho práva, objekt a subjekt vlastníctva bytov. Systematizované sú koncepcie vlastníctva bytov a členenie ich teórií. V súvislosti s ochranou vlastníctva bytov sú uvádzané typy žalôb. Osobitné časti práce sústreďujú pozornosť na prevod, prechod a zánik vlastníckeho práva k bytom. Prehľadne sú spracované oblasti týkajúce sa kúpnej, darovacej, zámennej zmluvy, nadobudnutie vlastníctva dedením alebo rozhodnutím štátneho orgánu, i ďalšie spôsoby vzniku a zániku vlastníckeho práva k bytom a nebytovým priestorom výstavbou, stavbou, nadstavbou, ako aj možnosti nadobudnutia vlastníckeho práva k nehnuteľnosti od nevlastníka. Časť knihy týkajúca sa katastra nehnuteľností je spracovávaná s dôrazom na prehľadnosť a rýchlu orientáciu v téme, s popisom náležitostí návrhu na vklad. Prehľadne a s uvedením príkladov je spracovaná kapitola vymedzujúca typy daňových povinností súvisiacich s vlastníctvom a prevodmi nehnuteľností. Záverečné kapitoly ponúkajú pohľad na možnosti správy domu – spoločenstvom vlastníkov bytov a nebytových pristorov alebo správcovskou spoločnosťou. Jednotlivé štruktúry je možné použiť ako modelové usporiadanie pri tvorbe zmlúv o spoločenstve alebo o výkone správy. Pozornosť je venovaná aj ochrane spotrebiteľa. Záverečná kapitola upriamuje pohľad na problematiku domového poriadku, ktorý je od roku 2020 zákonne definovaný. Vymedzené sú jednotlivé odporúčané témy spracovávané domovým poriadkom. Súčasťou kapitoly je tabuľkové spracovanie oblastí, pri ktorých dochádza v praxi k nejasnostiam, pričom tabuľky je možné zakomponovať do jednotlivých domových poriadkov. Väčšina kapitol knihy Vlastníctvo bytov a správa domov je dopĺňaná judikatúrou.
Na sklade 1Ks
9,45 € 9,95 €

Sociální politika, 7. vydání


Publikace nabízí odborný pohled na sociální politiku, tedy disciplínu, která se dotýká důležitých sfér lidského života a jejíž nastavení podstatně ovlivňuje sociálně-ekonomický rozvoj. Zabývá se jak teoretickými aspekty sociální politiky, tak i dílčími politikami ovlivňujícími fungování významných sociálních systémů a jejich prvků (zejména sociálního zabezpečení, trhu práce, školství, zdravotnictví, rodiny a bydlení). Představuje sociální politiku jako způsob pochopení reality a zacházení s ní, který integruje a rozvíjí poznatky z řady souvisejících oborů, a současně definuje robustní teoretický rámec pro sociálněpolitická opatření. Kniha zohledňuje hlavní vývojové tendence v české sociální politice a obsahuje relevantní teoretické přístupy podané přehlednou a srozumitelnou formou. Umožňuje tak vysvětlit a pochopit řadu problémů, které vidíme kolem sebe a které jsou často předmětem diskusí (např. důchodová reforma, sociální vyloučení, efektivita sociálních dávek, úroveň porodnosti, dostupnost zdravotní péče). Sedmé vydání této tradiční české knihy o sociální politice přináší zásadní inovaci zpracovaných témat i složení autorského kolektivu. Oslovuje tedy i ty čtenáře, kteří už znají nebo mají doma některé z předchozích vydání. Současně zachovává kontinuitu kvality a stylu zpracování. Kniha je tak určena především pro studenty, kteří se s tématy sociální politiky setkají ve svých studijních programech. Může však posloužit k lepší orientaci i lidem, kteří se profesně zabývají sociálněpolitickou problematikou v praxi, a všem těm, kteří se o sociální politiku zajímají a chtějí jí porozumět.
Na sklade 1Ks
35,10 € 36,95 €

Poskytovanie pôžičiek peer to peer spôsobom


Monografia sa zameriava na problematiku činnosti poskytovania pôžičiek peer to peer spôsobom, kde na pozícii dlžníka a investora vystupuje fyzická osoba, ktorá nekoná v rámci svojej podnikateľskej alebo obchodnej činnosti. S cieľom identifikovať prípadné riziká tejto činnosti monografia skúma vybrané aspekty aj cez optiku nastaveného rámca poskytovania úverov spotrebiteľom a opatrení zameraných na znižovanie zadlženosti domácností. Komparáciou vybraných právnych úprav, právnych aktov Európskej únie týkajúcich sa crowdfundingu a legislatívnych tendencií Európskej únie je ambíciou monografie prispieť svojimi závermi k diskusii o potrebe regulácie tejto činnosti.
U dodávateľa
15,68 € 16,50 €


Právna literatúra poskytuje komplexný výber kníh a textov, ktoré sa zaoberajú zákonmi a ich právnymi aspektmi ako aj právnymi systémami. Táto literatúra je vhodná pre právnikov, študentov práva a všetkých záujemcov o legislatívne témy.

V literatúre z oblasti práva nájdete diela pokrývajúce rôzne právne disciplíny, ako napríklad ústavné právo, teóriu práva, občianske právo, rodinné právo, pracovné právo, verejné právo, správne právo, trestné právo, obchodné právo, európske právo, dejiny práva, právo Českej republiky aďalšie. Tieto knihy ponúkajú podrobné informácie o právnych systémoch, princípoch, procesoch, zákonoch a právnych predpisoch.

Autori v tejto oblasti sa zameriavajú na vysvetlenie a analýzu právnych tém, prinášajú teoretické perspektívy, príklady z praxe, históriu a výklady relevantných judikatúr.

Prehľadajte našu kategóriu Právo a objavte široký výber diel od renomovaných autorov, ktoré vám poskytnú podrobné informácie o právnych témach a prispievajú k vašej odbornosti a právnemu rozvoju.