! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Najpredávanejšie - Bestsellery - Knihy - Architektúra strana 15 z 113

Knižné bestsellery nesmú v našej ponuke rozhodne chýbať. Najpredávanejšie a najobľúbenejšie knihy slávnych spisovateľov vás vtiahnu do deja a ponúknu vám množstvo skvelých príbehov. Vyberte si žáner, ktorý je vám najbližší alebo darujte najnovšie knižné bestsellery ako darček svojim blízkym.

Dějiny evropské architektury II.


S odstupem jednoho roku vychází druhý ze čtyř připravovaných svazků monumentálního díla Václava Mencla, Dějiny evropské architektury. Jde o jeho poslední, dosud nevydanou knihu, v níž předkládá smysluplný vývoj architektury od jejích počátků až do současnosti, zasazený do historických, kulturních i filosofických souvislostí. V druhém dílu nazvaném Umění antického světa Mencl pojednává o řeckém archaickém i klasickém umění a umění helénistických synkresí v různých částech antického světa: v Malé Asii, na Apeninském poloostrově, ve východních provinciích (Malé Asii a Sýrii) a v perské Mezopotámii. Dále přibližuje umění v době římského císařství, sásánovské paláce v Persii a raně křesťanské umění v latinském světě a ve Východořímské říši. Knihu uzavírá středověké umění národů v Byzantské říši, zahrnující umění řecké ortodoxní církve, arménských synkresí, ruské umění a umění nástupnických národů po rozpadu Západořímské říše. Přes množství lokalit a jejich časový rozsah tvoří kniha jednolitý obsahový celek obohacený autorovými fotografiemi. Vydáním Menclovy monumentální práce splácíme dluh významnému evropskému badateli, jehož dílo dosud nebylo plně doceněno. Kniha vychází ve spolupráci Národního památkového ústavu a Pamiatkového úradu Slovenskej republiky
U dodávateľa
69,16 € 72,80 €

Eat Out


Restaurant designs and food concepts that are driving current trends in interior design and architecture to new heights. The newfound appreciation for food is permeating every level of the culinary spectrum and influencing the interiors and architecture
Vypredané
64,41 € 67,80 €

Encyklopedie architektů, stavitelů, zedníků a kameníků v Čechách 2. vydanie


Druhé, rozšířené a přepracované vydání encyklopedické publikace (1. vydání 2004), která zahrnuje období zhruba od začátku 14. století (kdy díky dochovaným písemným pramenům tvůrci stavebních památek začali vystupovat z anonymity) až do druhé poloviny 20. století. Jednotlivá hesla obsahují všechna dnes známá fakta, včetně biografických údajů. Autoři do medailonů zapracovali také nejnovější výsledky archivních výzkumů, dosud nepublikovaných; pokud architekti či stavitelé působili i mimo území dnešní České republiky, uvádí slovník i tato jejich díla. Publikace je nepostradatelnou příručkou nejen pro historiky, historiky umění a památkáře, ale i pro všechny, kdo se zajímají o architekturu a stavební památky.
U dodávateľa
83,60 € 88,00 €

Gréckokatolícky chrám v Trebišove


Prijmite pozvanie nahliadnuť do útrob trebišovského gréckokatolíckeho chrámu optikou majstrovských fotografií a sprievodného textu tejto publikácie. Aby sme uprostred pluralitného a globalizovaného sveta pamätali na duchovné dedičstvo našich otcov a dedov, treba oceniť zámer autora sprístupniť nepoznanú krásu tohto chrámu širšej verejnosti. Veď v rýchlom tempe života sme dnes už pozbavení schopnosti obdivovať pravú krásu, ako odlesk pokornej, pracovitej a modliacej sa duše umelca. Krása je viac ako súzvuk farieb alebo tónov. Ona je vlastnou sestrou dobra a pravdy, teda atribútov samého Boha. Objekt chrámu v sebe skrýva okrem sakrálneho umenia predovšetkým duchovný rozmer. Preto nestačí chrám len obdivovať, ale je potrebné ho aj navštevovať a v jeho atmosfére harmonizovať svoje vnútro. Každý človek je v chráme vítaný, či už príde ako turista, alebo ako veriaci, len ak príde s dobrou vôľou a správnou túžbou.
U dodávateľa
13,11 € 13,80 €

Střecha nad hlavou: Kořeny nejstarší architektury


Střecha nad hlavou. Kořeny nejstarší architektury – Zatímco většina publikací o historii architektury začíná egyptskými pyramidami nebo neolitickou Mezopotámií, tato kniha se zabývá kořeny architektury, předcházejícími Egypt a Mezopotámii. První část knihy nazvaná Jak přežít obsahuje kapitoly člověk a podnebí, obydlí a materiál, sociální vztahy, náboženství a posvátná místa v obydlí a mimo ně, svatyně, obětiště, ceremoniální architektura i příklady monumentální architektury u tak zvaných přírodních národů. Ve druhé části nazvané Pohled do minulosti probírá autor archeologické doklady nejstarší lidské stavební činnosti z doby před 300 000 lety, kdy na naší planetě žili naši předchůdci ? Homo erectus, přes první zemědělce mladší doby kamenné až po architekturu následujících údobí pravěku tj. doby bronzové a železné, kdy již alespoň v některých oblastech starého světa začíná doba historická. Ve třetí části nazvané Mizející svět vychází autor z architektury posledních lovců a některých zemědělců i nomádů, především těch, které poznal z vlastní zkušenosti. Závěr knihy je věnován prvkům tzv. primitivní architektury, které na některých místech přežívají dodnes, případně jsou zajímavé svou invencí, materiálovou, tvarovou i jinou, i pro dnešní moderní dobu, kdy se často ohlížíme zpět, abychom pochopili naše potřeby i zájmy, abychom co nejlépe porozuměli sobě samým, současnému člověku. Je to široký srovnávací antropologický pohled. V knize je tak soustředěn bohatý materiál provázený autorovými názory na vývoj lidské kultury a především architektury, často poprvé publikovaný. Jde o výsledek celoživotních zkušeností a rozsáhlé znalosti tématu i příslušné literatury. Vzniklo tak dílo základního významu pro všechny, kdo se zajímají o architekturu a její začátky, o to, jak se člověk dokázal chránit proti nepřízni prostředí v nejrůznějších podmínkách, kdo jsme a jak jsme se kulturně vyvíjeli. To autor ukazuje právě na kořenech a na počátcích architektonického vývoje včetně jeho souvislostí podnebných, ekonomických, sociálních, náboženských a jiných. Kniha je určena nejširšímu okruhu čtenářů, zájemcům o architekturu, o všelidskou kulturní historii, etnografům a archeologům. Soustřeďuje celosvětový materiál v unikátní podobě bohatě ilustrovaného kompendia, které zatím není k dispozici nejen v české ale ani v zahraniční literatuře.
U dodávateľa
22,04 € 23,20 €

Dom Sv. Alžbety v Košiciach


Kniha je dokumentom o Dóme ako o monumente viery, ľudského ducha v oblasti umenia a architektúry.
Vypredané
15,20 € 16,00 €

Ako porozumieť mestu a jeho ľuďom?


Manuál participatívneho plánovania a socio-priestorového mapovania sumarizuje detailné návody, ako zapájať ľudí a interpretovať ich názory a potreby. Sú v ňom zrozumiteľné kroky, ako postupovať pri participatívnom procese a tiež praktické tipy, ako sa vyvarovať častým chybám. Participatívny proces s ľuďmi dokáže zlepšiť kvalitu projektov vďaka spoznaniu názorov, zlaďovať odlišné záujmy a predchádzať konfliktom, a tiež posilňovať vzájomnú dôveru obyvateľov najmä voči samosprávam. Je to komplexný materiál, z ktorého môžu čerpať vedenie samospráv, zamestnanci/zamestnankyne samospráv, profesisti/profesistky z oblasti architektúry, urbanizmu, mestských štúdií, či developeri.
U dodávateľa
41,80 € 44,00 €

High on Living: Residential Architecture & Interior Design


This book showcases living spaces that are functional, aesthetic, and sustainable. They integrate different styles, materials, and technologies to create personalized spaces that reflect the tastes and lifestyles of their occupants. Whether in the vast landscapes of Scandinavia, the majestic Alps, the coasts of southern Europe or the rugged beauty of the American desert, the projects featured here are captivating examples of how architecture and interior design are created with a sense of place. They impressively demonstrate how architects and interior designers incorporate the unique conditions and characteristics of a region into their plans. These living spaces express a deep connection to the surrounding environment and culture. They are works of art that capture the soul of the region and remind us how harmoniously people and nature can coexist in harmony.
U dodávateľa
42,75 € 45,00 €

Kritické vydanie textov Gisely Weyde I


Jedinečný odkaz textov Gisely Weyde, významnej kunsthistoričky, archeologičky, maliarky, ochranárky etc., spolu s ich kritickým spracovaním je dnes nanajvýš aktuálnym a relevantným prínosom k otázkam zachovania a ochrany staviteľského a umeleckého dedičstva vo verejnom priestore, ako aj príspevkom ku scitliveniu v individuálnom vnímaní umenia mesta.
U dodávateľa
30,40 € 32,00 €

Architekti Zbuškovci


Košickí architekti Zbuškovci (otec a syn) zanechali svojím architektonickým dielom výraznú stopu v histórii slovenskej architektúry. Doménou tvorby Ferdinanda Zbuška st. (1918 1995) bola predovšetkým priemyselná architektúra. V povojnových časoch sa mu zase ušiel v Košiciach údel organizátora znárodnenej projekcie a história ho eviduje predovšetkým ako zakladateľa a prvého riaditeľa košického Stavoprojektu. Architektúra jeho najstaršieho syna Ferdinanda Ivana Zbuška (1944 1996) sa viaže predovšetkým ku stavbám pre kultúru a evidujeme ho v dejinách ako najväčšieho staviteľa slovenských divadiel. Svedčí o tom aj najvyššie slovenské architektonické ocenenie Cena Dušana Jurkoviča za rekonštrukciu divadla Nová scéna v Bratislave ktorú mu udelil Spolok architektov Slovenska v roku 1992. Osudy otca a syna architektov Zbuškovcov boli výrazne poznačené zmenami hopodárskymi, politickými i spoločenskými. Kým život a dielo otca Ferdinanda Zbuška st. spadá do obdobia zakladania a rozvoja socialistickej projekcie so všetkými jej dôsledkami, v živote a diele jeho syna Ivana si nemôžeme nevšimnúť opačný proces, keď architekt výnimočných kvalít nedokáže zachytiť pozitívne vývojové trendy rozpadu pôvodných ťažkopádnych projektových ústavov na akcieschopné súkromné projekcie, ktoré dokážu lepšie reagovať na požiadavky trhového mechanizmu. Životné osudy architektov Zbuškovcov sú navzájom prepojené predovšetkým skutočnosťou, že obaja vykonávali svoju profesiu v deformovanom prostredí socialistických projektových ústavov. Kým otec zažil obdobie, keď sa tento systém ešte len začal vytvárať, jeho syn Ivan ho zažil v jeho hádam najrozvinutejšej forme, keď boli jednotlivé projektové organizácie viac-menej špecializované na jednotlivé odvetvia hospodárstva, resp. na jednotlivé typologické druhy budov. Obaja žili a tvorili v dobách, ktoré často označujeme ako zložité a v ktorých vykonávali profesiu, ktorá nebola spoločensky docenená.
U dodávateľa
14,25 € 15,00 €

Století dánské a české nábytkové tvorby: konvergence, divergence


Bilingvní publikace s bohatou fotodokumentací nabízí volnou konfrontaci moderního nábytkového designu v Dánsku a Česku za posledních sto let. Osudy obou zdánlivě nesouměřitelných národních cest a obecných specifik sleduje jak v kontextu světového vývoje, tak i v jejich jedinečnosti, snaží se přiblížit stylová východiska i sociálně-ekonomické souvislosti, nastiňuje osudy výrobců a institucí, jejich výstavní, propagační činnost i distribuční schopnosti jako důležité faktory při uplatňování na domácích a mezinárodních trzích. Na knize, jejíž část je též věnována vývoji odborného školství obou zemí a která je obohacena o medailony dánských a českých návrhářů, spolu s Pavlou Rossini a Jiřím Pelclem spolupracovali renomovaní odborníci z oboru Ivana Čapková, Jens Overbye, Dagmar Koudelková a Anežka Šimková či studentka Katedry teorie a dějin umění UMPRUM Klára Peloušková. Grafika Mikuláš Macháček.
U dodávateľa
37,62 € 39,60 €

Tvarovanie v architektúre


Ide o dvojpublikáciu v ktorej prvá Ako začať obsahuje teoretické východiská tvarovania v architektúre. V druhej s názvom Prečo tak je vypracovaná tvarová analýza tridsiatich troch vybraných konkrétnych architektonických diel z autorovej tvorby, ktoré slúžia ako príklady reálneho použitia tvarovania na základe geometrických princípov. Obe knihy sú predajné len spolu a obsahujú DVD, ktoré je tiež spracované v slovensko - anglickej mutácii. OBSAH Ako začať Úvod Vnímanie architektonického diela Tvar Tvarovanie Záver Príklady Pribratie - ubratie Natiahnutie - stiahnutie pozdĺž priamkovej trajektórie Natiahnutie - stiahnutie pozdĺž krivkovej trajektórie Rozšírenie - zúženie Delenie rovinou Prelínianie Hranol Valec Ihlan Kužeľ Guľa Radenie pozdĺž priamkovej trajektórie Radenie pozdĺž krivkovej trajektórie Prečo tak Prelínianie Vila na vyhliadke Bratislava Chirana Piešťany Budova Milénia Bratislava Centrála Národnej banky Bratislava Centrála Všeobecnej úverovej banky Bratislava Slovenská Sporiteľňa Banská Bystrica Budovia OMNIA 2 Bratislava Radenie Radové vily v Líščom údolí Bratislava Svietidlá hotela Michalovce Interiér Domu kultúry Spišská Nová Ves Interiér hotela Manín Považská Bystrica Pavilón APN Bratislava Centrum Popidou Paris 1000 bytov Lamač Bratislava Valce Štyri mestské vily Bratislava Vila veľké F Bratislava Československá obchodná banka Banská Bystrica Výpočtové stredisko ZEZ Bratislava Veľká porotná sála Justičný palác Bratislava Bar hotela Michalovce Kubánsky konzulát Bratislava Hranoly Sídlo firmy 3S Divadlo JGT Banská Bystrica Centrála Československej obchodnej banky Bratislava Interiér hotela CKM Bratislava Dom kultúry Spišská Nová Ves Expozícia šperkov Veľkej Moravy Nitra Internát Pravdy Bratislava Vila W Bratislava Dom kultúry Trnava Filmové ateliéry Koliba Bratislava Centrum mesta Pardubice
Vypredané
31,54 € 33,20 €

Collection: Kanceláře


Kniha Collection: Kanceláře sa zameriava na moderné kancelárske priestory. Jej hlavným cieľom je predstaviť súčasné trendy, ktoré prostredníctvom atraktívneho dizajnu a vyspelého technologického vybavenia umožňujú vytvoriť príťažlivé a pre užívateľa príjemné pracovné prostredie. V 90. rokoch umožnil rozvoj počítačových technológií vznik nových kancelárskych foriem, ako sú neteritoriálne kancelárie s prípojnými bodmi a zdieľanými pracovnými stolmi, centrami pre obchodníkov a pracovnými priestormi, pripomínajúcimi spoločenskú miestnosť. Kompetenčné centrá rozdeľujú oblasti podľa funkcií a reverzibilné kancelárie môžu byť za krátky čas prispôsobené akémukoľvek štýlu (just-in-time office). Zistenie, že spontánne stretávanie sa v neformálnych zónach a náhodné rozhovory môžu efektívne urýchliť pracovné procesy prostredníctvom „krátkych spojení" a spontánnych výmen informácií, uvoľnilo strnulý teritoriálny charakter pracovných priestorov. Výsledkom bolo, že dizajnéri dostali pri konštrukcii kancelárskych budov a priestorov jedinečnú príležitosť prepojiť funkčnosť s čistým štýlom. Či už sa usilujú o minimalistický, rafinovaný alebo bezstarostnejší efekt, majú voľnosť vytvoriť inšpiratívne vnútorné prostredie. Collection: Kanceláře predstavuje najinšpiratívnejšie architektonické inovácie na tomto poli, od bunkových a open space kancelárií po kancelárske krajiny a biznis kluby, od stiesnených úradov s dvoma miestnosťami po rozľahlé 100-poschodové kancelárske budovy. Všetky tieto trendy sú tu zachytené na mnohých príkladoch. Aj zdanlivo zastarané typy kancelárií sú tu vďaka lesku nového moderného dizajnu úplne premenené – sú to miesta, kde je jednoducho radosť pracovať.
U dodávateľa
56,05 € 59,00 €

Urbanistický Atlas Bratislava 2022


Publikácia sa venuje prezentácii Urbanistickej štruktúry a členenia mesta, katastra Bratislavy. Tieto témy súvisia s návrhom nového územného plánu, ktorý by mal obsahovať hranice zastavaného a zastaviteľného územia mesta. Kataster Bratislavy má dnes zhruba tretinu zastavaného územia, tretinu tvoria zeleň, lesy a tretina plochy je nezastavaná. Jednotlivé mestské časti, aj menšie časti mesta majú rôznu štruktúru zástavby. Prvým krokom pri návrhu celku by mohlo byť definovanie Urbanistických lokalít, ktoré sú základnou zložkou urbanistického členenia mesta. Dnešné členenie na ZSJ- základné sídelné jednotky je zastaralé a neobsahuje novú zástavbu po roku 1990. Publikácia obsahuje popri analýze štruktúry zástavby aj alternatívu nového členenia Bratislavy. Publikácia obsahuje do 80 schém mesta aj jednotlivých častí mesta, 12 fotozáberov z dronu, časť textu je v anglickom jazyku. Zobrazený je aj vznik nového obrazu mesta- aglomerácie a možný rozvoj štruktúry severozápadnej a severovýchodnej časti mesta Bratislava.
U dodávateľa
20,90 € 22,00 €

Mesto pre všetkých?


„Táto kniha sa číta ako detektívka, sociologická sonda a dizajnérsky receptár naraz. Doplnená bohatým ilustračným materiálom môže čitateľa na nejednom mieste doviesť k smiechu cez slzy. Nečakajte vyprázdnené frázy o nedostatku sociálneho bývania ani suché (pseudo)vedecké dáta o skúmaných objektoch. Autorky a autori zo zoskupenia Kolektív RUVK (Realistická utópia Veľký Krtíš) si vyhrnuli rukávy a niektorí obrazne, iní doslovne si aj zašpinili ruky prácou.“ Časopis ARCH Kniha Mesto pre všetkých? Odkrývanie infraštruktúry segregácie vychádza z interdisciplinárneho angažovaného výskumu, ktorý prebiehal medzi rokmi 2020 až 2022. V jeho rámci vznikla prípadová štúdia o tzv. vylúčenej lokalite nachádzajúcej sa vo Veľkom Krtíši, malom okresnom meste na juhovýchodnom Slovensku. Ku knihe je pribalená aj kartová hra Starostlivosť z budúcnosti, redizajn hry od Situation Lab s pôvodným názvom Thing From The Future. Redizajn realizoval tím RUVK. Princípom hry je hľadanie riešení z pozície zástupkyne či zástupcu mestskej samosprávy. Z týchto riešení by mali benefitovať inak opomíjané skupiny ľudských aj neľudských aktérov v meste. RUVK je výskumný a intervenčný tím, zložený z dizajnérok, architektov, sociálnych vedkýň, odborníka na sociálne bývanie a právnika. V lokalite pracuje v rôznych zostavách už od roku 2018. Členovia tímu asistovali obyvateľom pri adresovaní závad v bývaní mestu ako prenajímateľovi a tiež pri podaní podnetu verejnej ochrankyni práv. Po hromadnom ukončení nájomných zmlúv zo strany Mesta Veľký Krtíš v septembri 2020, ktoré sa dotklo približne 130 ľudí, z toho 70 detí, v bytovom dome 4 mesiace intenzívne, na každodennej báze, pôsobil jeden z členov tímu. RUVK usiloval tiež o prepojenie lokálnych subjektov s cieľom posilniť kapacity pre terénnu sociálnu prácu a dostupné bývanie v lokalite.
U dodávateľa
33,25 € 35,00 €

Kostol sv. Mikuláša v Podunajských Biskupiciach vo svetle nových výskumov


Zborník je zostavený z príspevkov, ktoré odzneli na vedeckom kolokviu konanom pri príležitosti ukončenia rozsiahleho pamiatkového výskumu Kostola sv. Mikuláša v roku 2019. Architektonicko-historický, reštaurátorský a archeologický výskum sa zameral najmä na identifikáciu najstarších vývojových fáz kostola, listinne doloženého v roku 1262 a v staršej literatúre datovaného do roku 1221. V prvej etape výskumu bola v presbytériu objavená jedinečná celoplošná fresková výzdoba, dnes už zreštaurovaná. Objavené boli tiež zamurované románske okná nad emporou a vo východnej stene bočnej lode, čo potvrdilo predpoklad, že celé trojlodie bolo vystavané v románskom období. Archeológovia zasa datujú najstaršie nivelety interiérových podláh a prvý horizont pochovávania na cintoríne do obdobia 10. - 11. storočia. Prekvapujúce nové poznatky vypovedajúce o dôležitosti regionálneho centra a naznačujúce dávnu tradíciu sakrálneho miesta budú zaiste vážnym podnetom pre ďalšie odborné diskusie a interpretácie. Výskum z iniciatívy vlastníka Rímskokatolíckej cirkvi, Farnosť Bratislava - Podunajské Biskupice podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Fakulta architektúry a dizajnu STU v Bratislave.
Na sklade 3Ks
11,97 € 12,60 €

Tak nějak to bylo a tak nějak to je


Miroslav Masák patří ke klíčovým osobnostem české architektury i života české společnosti druhé poloviny 20. století. Jeho před několika lety vydané knižní vzpomínky sklidily velký úspěch u čtenářů napříč generacemi, proto nyní vycházejí v rozšířené podobě. Jejich autor navazuje na své vyprávění a pokračuje v něm až do současnosti. Osobní vzpomínky architekta, spoluzakladatele libereckého Sialu a jeho unikátní Školky, vysokoškolského profesora, bývalého poradce prezidenta Václava Havla a zejména člověka pevného charakteru a přirozené noblesy jsou zasazeny do širokého rámce společenských i kulturních událostí a stávají se tak poutavou a osobitou kronikou naší společnosti. K jeho nejdůležitějším pracím na poli architektury patří pavilon F na Libereckém výstavišti, obchodní dům Máj v Praze, obchodní středisko Ještěd v Liberci či rekonstrukce Veletržního paláce pro Národní galerii.
U dodávateľa
20,90 € 22,00 €

Small Hotels Rural


In the world today, the homogeny of most services and the low-cost tag applied to nearly any entity ends up creating a self-defensive reaction in those still searching for something specific, the particular in the regular. It therefore means finding that distinctiveness which makes the experience felt in the hotels presented here fly far beyond a simple classification by number, area or volume. The largest hotel project presented in this volume reaches no higher than 104 guestrooms.
Vypredané
52,25 € 55,00 €

Toto je priestor venovaný fascinujúcemu svetu stavebných diel, dizajnu a konštrukcie. Kategória kníh o architektúre vás zavedie do sveta, kde sa stretávajú funkčnosť, estetika a inovácia, aby vytvorili unikátne a pôsobivé stavby.

V tejto kategórii nájdete rôzne aspekty architektúry, vrátane historických pamiatok, moderných stavieb, urbanistického plánovania a dizajnu interiérov. Tu môžete objaviť rozmanité štýly a prístupy k architektonickému návrhu, ktoré odrážajú nielen funkčné potreby, ale aj kultúrne, sociálne a estetické hodnoty.

Od majstrovských diel starovekých kultúr po súčasné inovatívne konštrukcie, kategória architektúry vám umožní preskúmať rôzne éry a technológie, ktoré formujú vývoj stavebného umenia. Taktiež tu nájdete informácie o slávnych architektoch a ich prínose k architektúre.

Táto kategória je ideálna pre všetkých, ktorí majú záujem o architektúru ako umeleckú formu, ale aj o praktické a technické aspekty stavieb. Nech už máte záľubu v historických budovách, súčasných inováciách alebo budúcnosti urbanistického plánovania, kategória architektúry vám otvorí dvere do fascinujúceho sveta konštrukcie a návrhu.