Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Najpredávanejšie - Bestsellery - Knihy - Divadlo - teória, história,... strana 23 z 40

Knižné bestsellery nesmú v našej ponuke rozhodne chýbať. Najpredávanejšie a najobľúbenejšie knihy slávnych spisovateľov vás vtiahnu do deja a ponúknu vám množstvo skvelých príbehov. Vyberte si žáner, ktorý je vám najbližší alebo darujte najnovšie knižné bestsellery ako darček svojim blízkym.

Hry


Divadelný ústav vydal po druhý krát jednu z najvýznamnejších prekladových publikácií na našom trhu v oblasti divadelnej literatúry. Antológia diela Samuela Becketta prináša aj doteraz na Slovensku neznáme divadelné hry, objavnú štúdiu znalca Beckettovho diela Mareka Kedzierského, rozhovor blízkej priateľky Samuela Becketta Barbary Brayovej o živote a diele majstra. Samuel Beckett (1906 – 1989) je jeden z najvýznamnejších a najosobitejších umelcov dvadsiateho storočia. Spisovateľ a podľa niektorých kritikov posledný dramatik, ktorý sa stal svetoznámym a ohlas na jeho dielo bol a stále je celosvetový. Jeho najznámejšia a dnes už legendárna hra Čakanie na Godota patrí k novodobým mýtom. Formou aj obsahom. Čakať na Godota – to je dnes idióm, ktorý používajú aj tí, ktorí túto hru nikdy nevideli a nečítali. Beckett, ktorý sa vždy vyhýbal publicite, sa najmä po udelení Nobelovej ceny v roku 1969 stal objektom mimoriadneho záujmu ako spisovateľ, ale i ako súkromná osoba. „Ako tvrdia autori obrovskej beckettovskej bibliografie, iba o Kristovi, Napoleonovi a Wagnerovi sa napísalo viac ako o tvorcovi Godota,“ píše v úvode k tejto knihe Marek Kędzierski, režisér, divadelný kritik a spisovateľ. V roku 2006 urobil rozhovor s dlhoročnou Beckettovou osobnou aj intelektuálnou partnerkou Barbarou Brayovou. Bývalá redaktorka BBC (a prekladateľka Marguerite Durasovej, Jeana Geneta, Jeana-Paula Sartra či Jeana Anouilha) hovorí o Beckettovom poslednom texte Ako to povedať a spomína na ich vzťah i na zaujímavé podrobnosti týkajúce sa Beckettovho spôsobu písania. Do časti venovanej hrám je zaradených päť kratších hier v nových prekladoch (Katastrofa, Bez slov I, Bez slov II, Skica pre rádio I., Skica pre rádio II.) a ťažiskové hry Čakanie na Godota (preklad Elena Flašková), Koniec hry (preklad Alexandra Ruppeldtová), Šťastné dni (preklad Alexandra Ruppeldtová). Prvýkrát vychádza v slovenskom preklade hra Eleutéria (preklad Mária Ferenčuhová), ktorej zverejnenie si autor síce neprial, ale po jeho smrti vyšla vo francúzštine aj v angličtine. A práve tejto hre, okolnostiam boja o jej zverejnenie a dôvodom, pre ktoré ju autor nechcel publikovať, sa okrem iného venuje štúdia Samuel Beckett. Niekoľko čŕt, ktorej autorom je Martin Ondriska.
Vypredané
13,30 € 14,00 €

Herec Antonín Novotný


Znají jej všichni skuteční fandové českého filmu. Mladý, elegantní, víc než pohledný, výjimečný a zjevně inteligentní Antonín Novotný, filmový milovník minimálně evropského formátu, za sebou zanechal věru nesmazatelnou stopu. Není divu. Na jeho velké a významné role v "Katakombách", "Třech vejcích do skla", "Před maturitou" i v ostatních čtyřiadvaceti celovečerních filmech nelze jen tak zapomenout. Přitom jeho kariéra trvala pouhých jedenáct let - od roku 1931 do léta 1941. Proč tenkrát doopravdy odešel od filmu? Proč tak snadno zahodil svou jinak jen těžko srovnatelnou kariéru? Co všechno bylo a co se stalo s umělcem a člověkem Antonínem Novotným? Tato kniha velmi podrobně a s velkou pečlivosti odpovídá na tyto ale i další otázky, týkající se filmového nebe spojené s Antonínem Novotným.
Vypredané
12,73 € 13,40 €

Divadelný ústav 1961 - 2011


Publikácia pri príležitosti päťdesiateho výročia od založenia Divadelného ústavu Bratislava dokumentuje všetky obdobia vývoja tejto inštitúcie so zameraním na jednotlivé významné dekády, vývin archívu a dokumentácie, edičnú tvorbu, ako i ďalšie aktiv ity. Rozhovory s bývalými riaditeľmi a výpovede pamätníkov prinesú doteraz často neznáme udalosti a fakty z histórie ústavu, ako i zaujímavosti zo zákulisia práce v tejto modernej profesionálnej inštitúcii. Prehľadné súpisy (zamestnancov, oddelení, publikácií, výstavných projektov, ocenení...) pomôžu k plastickému obrazu jedinečnosti a dôležitosti činnosti Divadelného ústavu v Bratislave.
Vypredané
9,50 € 10,00 €

Hudební divadlo jako výzva


Soubor dvaadvaceti převážně původních textů od domácích i zahraničních odborníků. Je rozdělen do třech samostatných tematických oddílů. První oddíl je věnován problematice výzkumu hudebního divadla a nastoluje některé dílčí teoretické otázky. Textům o vybraných, doposud většinou opomíjených tématech z dějin hudebního divadla je vyhrazen druhý, nejdelší oddíl práce. Třetí, závěrečný díl má poněkud exluzivní charakter, jak napovídá už jeho název "Hudební divadlo (opera) v kontextu soudobých interpretačních trendů.
Vypredané
12,54 € 13,20 €

dostupné aj ako:

Když divadlo sundá masku


Dvacátá čtvrtá kniha Ireny Fuchsové KDYŽ DIVADLO SUNDÁ MASKU, vás zavede do zákulisí divadla. Čekají na vás divadelní intriky, divadelní tragédie, divadelní lásky, divadelní nenávist, divadelní přátelství, ale i vejšplechty ze zkoušek v Činoherním klubu
Vypredané
11,97 € 12,60 €

Leányvásár - Híres operettek 11.


A Híres operettek sorozat e gazdagon illusztrált kötetében a Leányvásár című operett történetével és a szerző Jacobi Victor életútjával ismerkedhetünk meg. A sok színes történet, érdekesség mellett a CD-n az operettet is meghallgathatjuk.
Vypredané
3,04 € 3,20 €

Česká operetní kronika 1863-1948


Kniha podává detailní obraz vývoje operety a operetních divadel v Čechách a na Moravě od počátků v 60. letech 19. století do začátku 60. let 20. století. Součástí knihy je obsáhlé Kalendárium, shromažďující přehled operetních událostí, zejména údaje o prakticky všech operetních premiérách v českých divadlech (data, inscenační týmy, hlavní role, případně tiskové ohlasy).
Vypredané
12,54 € 13,20 €

Javiskové osudy


Mária Prechovská, Eva Kristinová, Viera Strnisková, Zdena Gruberová a Eva Poláková patria medzi najvýraznejšie zjavy slovenského herectva 20. storočia. Všetky boli po dlhé roky výraznými členkami činohry Slovenského národného divadla a mali zásadný významv budovaní SND ako najreprezentatívnejšej slovenskej divadelnej scény. Každá svojou osobnosťou, hereckým štýlom a výrazovými prostriedkami prinášala na javisko originalitu a špecifickosť. Ich herecká typológia, spôsob herectva, spolupráca s kľúčovými divadelnými režisérmi ich vyzdvihovala na piedestál slovenského herectva. I keď menované herečky patria medzi najzaujímavejšie zjavy slovenského dramatického umenia druhej polovice 20. storočia, nedá sa obísť pôsobenie ich kolegýň. Kultúrnu hodnotu najvýznamnejších z toho radu herečiek sa usiluje naznačiť úvodná štúdia venovanágenéze slovenského ženského herectva od jej profesionálnych počiatkov v dvadsiatych rokoch 20. storočia až po prelomový rok 1989. Kapitola pomenúva vývin ženského herectva, jeho formovanie a nevyhnutné spoločenské a dobové kontexty, ktoré vplývali na modelovanie divadelného umenia.
Vypredané
29,45 € 31,00 €

Hamlet, dánský princ / Hamlet, the Prince of Denmark


Dvojjazyčné vydání Shakespearovy hry v překladu Martina Hilského.Kniha dále obsahuje studii o Hamletovi, která má tři části a funguje jako tři shakespearovská zrcadla. První je obráceno do prostoru před začátkem hry a zračí se v něm geneze Hamleta, druhé reflektuje hru samu, třetí je nastaveno do kulturního prostoru za koncem hry a pokouší se aspoň v hrubých obrysech nastínit proměny Hamleta na anglických jevištích a naznačit jeho kulturní historii v širším slova smyslu. Kniha je navíc doplněna plným zněním Saxova Amleta, prince jutského v překladu Heleny Kadečkové, přehlednou studií Daniela Přibyla o Hamletovi v českém divadle a soupisem českých incenací Hamleta, který pořídil rovněž Daniel Přibyl.
Vypredané
19,19 € 20,20 €

Tri hádanky (o bábkovom divadle)


Formy bábkového divadla nachádzame odnepamäti na všetkých „javiskách“ všetkých kontinentov. Bábky mali a zaiste aj budú mať rôzne podoby, až si niekedy človek kladie otázku – je toto ešte bábkové divadlo? V bábkovom divadle teda môže hrať „čokoľvek“: okrem klasických drevených bábok poznáme i nadrozmerné bábky, maňušky, tyčové bábky, handrové panáky a mobilné objekty. Pravdaže, nepoužívajú sa „bezhlavo“. Publikácia Tri hádanky od známeho rozprávkara Jána Uličianskeho touto cestou podáva ucelený obraz o zmysle bábkového umenia a pomocou nej dokážete pochopiť i pohnútky, s akými bábkoherci predstupujú pred laického diváka. Texty sprievádzajú nádherné výpovedné ilustrácie od Petra Čisárika a fotografie poslucháčov VŠMU, ktorí vďaka realizácii projektu Turandot alebo Tri hádanky pre Kalafa dopomohli k publikovaniu tejto knihy.
Vypredané
6,27 € 6,60 €

Hry - Tom Stoppard


V průřezu tvorbou současného anglického dramatika českého původu Toma Stopparda (1937) nechybí jeho nejslavnější hry, které jsou zároveň charakteristické pro jednotlivá dramatikova tvůrčí období: brilantní Stoppardova absurdistická hra Rosenkrantz a Guildenstern jsou mrtvi (1968, př. Jaroslav Kořán), jež založila jeho slávu, pronikavá wildeovsko-historická parodie Travestie (1974, př. Michael Žantovský) a milostné komedie To pravé (1982, př. Jitka Sloupová) a Arkádie (1994, př. Jaroslav Kořán). Svazek doplňují u nás dosud neuvedené ani nepublikované Stoppardovy aktovky: detektivní fraška Pravý inspektor Hound (1968), kterou pro tento výbor přeložila Dana Hábová, a diptych Doggův Hamlet, Krhútův Makbeth (1979, př. Jaroslav Kořán), inspirovaný osudy českých disidentských divadelníků. Autorem aktuální doprovodné studie Tom Stoppard (z r. 2000) je dramatikův krajan Jim Hunter.
Vypredané
12,92 € 13,60 €

Zbyněk Kolář


Monografie o uměleckém odkazu jednoho z nejvýznamnějších českých scénografů druhé poloviny 20. století Zbyňka Koláře sleduje jeho celoživotní tvorbu, během níž vytvořil téměř čtyři stovky inscenací, především pro velké divadelní scény. Rozsah publikace činí téměř tři sta stran, bohatá obrazová příloha obsahuje kolem 340 kusů scénických návrhů, fotografií z inscenací a specifických obrazových scénářů, díky nimž lze do detailu sledovat vývoj, proměny a technické detaily scény během inscenace. Kniha se zabývá jednotlivými etapami Kolářovy práce a obsahuje úplný seznam jeho inscenací.
Vypredané
35,72 € 37,60 €

Odraz obrazu/Reflection of an Image - Milan Čorba


Katalóg k priestorovej inštalácii Borisa Kudličku Milan Čorba. Odraz obrazu v rámci Pražského Quadriennale scénografie a divadelného umenia 2015. Osobnosť Milana Čorbu – kostýmového výtvarníka, ale aj scénografa a pedagóga – stelesňuje obraz výnimočného človeka so schopnosťou otvorene, ale s kritickým nadhľadom prijímať impulzy života. Zhodou okolností a životných náhod sa vydal cestou kostýmového výtvarníka. Tejto profesii zostal verný celý svoj život. Katalóg predstavujúci niekoľko vybraných výtvarných návrhov a myšlienok, ako aj priestorová inštalácia scénografa Borisa Kudličku s názvom Odraz obrazu v rámci Pražského Quadriennale scénografie a divadelného priestoru 2015 je poctou tvorivej osobnosti Milana Čorbu.
Vypredané
10,45 € 11,00 €

Szentivánéji álom - Híres operettek 12.


20 híres operett - 20 kötet CD-melléklettel. A CD-ken a bécsi és magyar operettek legismertebb dallamai láthatók. 55-65 percnyi műsoridő lemezenként.A kötetekben a szerző életéről, a CD-n szereplő felvételek keletkezéséről, az előadóművészekről, a darab tartalmáról, történetéről olvashatunk. Az érdekes és tartalmas leírásokat gazdag illusztrációs anyag kíséri
Vypredané
3,04 € 3,20 €

Divadlo a já


Kniha vyšlá u příležitosti dožitých devadesáti let Františka Dvořáka. Fundovaná a obsahově pro mnohé překvapivá publikace. Na téměř 150 stranách shrnuje texty, které oslavenec publikoval o divadle či divadlu blízkých osobnostech (František Tichý, František Tröster…) a naopak vzpomínky na něj coby pedagoga (mj. Miloše Formana).
Vypredané
6,65 € 7,00 €

Divadlo a globalizácia


Séria Theatre& renomovaného vydavateľstva Palgrave Macmillan prináša tematicky koncipované publikácie, ktoré poukazujú na problémy dneška, nové funkcie divadla a postoj divadelníkov k súčasnému svetu. Divadlo a etika, Divadlo a mesto, Divadlo a politika, Divadlo a obecenstvo, Divadlo a pocity, Divadlo a telo, Divadlo a ľudské práva... názvy publikácií napovedajú, že záber vydavateľských aktivít tejto série je široký a aj na slovenských divadelníkov a čitateľov čakajú lákavé novinky. Čo je globalizácia? Akú úlohu má divadlo v globalizovanom svete? Táto originálna a provokatívna kniha skúma, čím prispelo divadlo k pomaly sa vyvíjajúcemu vedomiu nášho sveta ako celku, čerpajúc z rôznych zdrojov od Aischyla po Levieho kráľa, od Čechova po Complicite, od tragédie po reklamu... Kniha dokazuje dôležitosť divadla ako miesta odporu voči bezohľadnému rozširovaniu globálneho trhu. Autor publikácie, Divadlo a globalizácia je profesor na Royal Holloway Londýnskej univerzity, kde prednáša o súčasnom divadle. Pracuje ako zástupca šéfredaktora Contemporary Theatre Review, spolupracuje so štvrťročníkom New Theatre, je jeden z editorov série Theatre& a napísal viacero prác o súčasnom divadle, napríklad 1956 and All That (1956 a všetko to, 1999) Dan Rebellato je známy aj ako úspešný dramatik. Jeho hry získali viacero ocenení a dramatické texty (divadelné hry, preklady a adaptácie) uviedli v Berlíne, Londýne - vo West Ende, v National Theatre London, Young Vic a tiež v BBC Radio.
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Šiesty zmysel divadla 1989


Obsahuje knihy: Slovenská scénografia po roku 1989 a Slovenský divadelný plagát po roku 1989 Jedinečné publikácie vznikli ako súčasť rovnomennej výstavy - Slovenská scénografia a divadelný plagát po roku 1989 - ktorú Divadelný ústav pripravil v Slovenskej národnej galérii pri príležitosti dôležitého historického medzníka našej krajiny - dvadsiateho výročia pádu socialistického režimu na Slovensku. Projekt priniesol obraz o vývoji slovenskej scénografie od roku 1989, mapoval kontinuitu a nadväznosť na práce vynikajúcich výtvarných tvorcov v čase totalitného režimu. Koncepčne zachytáva nové trendy scénografie a tvorby divadelných plagátov od otvorenia hraníc do dnešných dní. Katalóg je súčasťou práce ODDI.
Vypredané
12,54 € 13,20 €

Akt


Jednoaktová hra Divadla Járy Cimrmana.
Vypredané
3,61 € 3,80 €