! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Novely, poviedky, antológie strana 24 z 24

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Severský bestiář


Šest podobenství o nečekaných proměnách, po nichž mnozí touží. V temných severských hvozdech se toulají všelijaká stvoření, ale jaké je z nordické fauny to nejpodivuhodnější? Liška, štika, kavka nebo kokršpaněl? Fantastické ekoprózy se pohybují mezi temnotou a světlem, nocí a dnem, realitou a snem, ale i lesem a městem, světem zvířat a lidí. Autorka vytváří magicko-realistický vesmír, v němž se může stát ledacos, a sotva to lze vysvětlit nebo tomu porozumět.
Predaj skončil
9,30 €

Vnitřní potřeba


Student, nutriční terapeutka, baletka. Tři mrtví, tři životně důležité chybějící orgány, jeden podezřelý manžel a jeden otravný bulvární novinář. To je shrnutí případu, který má za úkol vyřešit komisaři mnichovské kriminálky Laura Angelová a Frank Zegler. Stop k pachateli mají velice málo a jediné vodítko je velice odborné odnětí orgánů. Vraždy tedy musel spáchat někdo s lékařským vzděláním .Během pátrání tak padne podezření na doktora Bartholda, manžela komisařky Angelové a na světlo tak vyjde nepříjemná pravda.
Predaj skončil
1,89 €

Božský popel


Francis William Bain (1863-1940) byl britským autorem, který založil svou kariéru na tom, že vydával údajně nalezené starodávné sanskrtské texty ve svých překladech anglickému publiku. Až po jeho smrti se však prokázalo, že jde o podvrhy a že žádné takové texty neexistují, ale jsou naopak výplodem jeho bujné orientalistické fantazie, jejíž autenticitou přesto prokázal svůj nepopiratelný talent a smysl pro východní mytologii. Po více než sto letech od zveřejnění jeho textů se v češtině spolu ještě s jeho jiným titulem ""Ve vlasech tříokého boha"" jedná vůbec o první překlad. Hlavní hrdina této knihy, asketický mnich, se kvůli podezření na nevěru své manželky ocitne v bludném kruhu zaříkávání, protože chce prostřednictvím vykonaných zásluh přesáhnout samotná nebesa navršením ""hory díků"", aby byla jeho duše osvobozena. Netuší však, že bohové proti němu spřádají nástrahy, díky nimž se ocitne v ještě horším bludišti na žebříčku reinkarnace...
Predaj skončil
3,50 €

Podivuhodný život osamělého pošťáka


Kdo jiný by měl ctít poštovní tajemství než pošťáci? Jenže mladý pošťák Bilodo je natolik ostýchavý, že si povídá leda se svou zlatou rybkou. Aby se dostal k lidem blíž, potají otevírá jejich dopisy. Vše se pro něj změní, když si přečte první dopis psaný v haiku. Milostné korespondenci mezi dívkou Ségolene a výstředním intelektuálem Gastonem propadne natolik, že i sám začne s touto tradiční japonskou básnickou formou experimentovat... Když po čase přímo před jeho očima Gastona srazí auto ve chvíli, kdy se chystá odeslat další dopis, rozhodne se, že se jej pokusí nahradit... S každým dalším haiku, které dívce svých snů pošle, je Ségolene blíž a blíž, ale zároveň jako by přicházel o kousek své vlastní identity a stával se někým jiným... „Podivný život osamělého pošťáka je podmanivý filozofický příběh, plný fantazie. Denis Thériault prokazuje, že je báječný vypravěč.“ – LE DEVOIR „Je to Amélie z Montmarteru s nečekaným zvratem Cyrana z Bergeracu. Okouzlující příběh o lásce, osamělosti a moderním světě, kde všichni, i ti neostřílenější čtenáři, propadnou vzrušení a smutku z této poetické epistolární romance.“ – THE INDEPENDENT
Predaj skončil
10,74 €

Pražské jaro


Strhující a smyslný román o událostech z roku 1968 od autora bestselleru Skleněný pokoj V létě roku 1968, v období pražského jara a studené války, zavede prázdninové dobrodružství dva studenty z Oxfordu, Eleanor a Jamese, až do socialistického Československa. Ocitají se tak náhle ve víru dění, jehož úhelnými kameny jsou nejen politické události, ale také láska a zrada. Tento promyšleně vystavěný a dějově strhující román čtenářům znovu nabízí pohled na zásadní okamžiky české historie z perspektivy úspěšného britského autora.
Predaj skončil
13,04 €

Charakter mlčel a mluvilo tělo


Další zábavné historky Haliny Pawlowské. Dvacet osm tragikomických a groteskních příběhů, psaných s ležérním nadhledem.
Predaj skončil
6,63 €

Hodina vlků


Čtyři povídky fenomenálního režiséra poprvé v českém překladu Existenciálně psychologické povídky, kterým dominuje téma mezilidských vztahů, zejména partnerských, vycházejí z Bergmanových stejnojmenných filmů. Hodina vlků, Hanba, Náruživost patří k ostrovní trilogii označované podle místa natáčení, kde slavný režisér strávil podstatnou část svého života. Poslední povídka Ze života loutek rozpracovává téma manželského života a je považována za pendant ke slavným Scénám z manželského života.
Predaj skončil
11,36 €

Anglická promenáda


Tato sbírka ojedinělých psychologických příběhů s prvky NOIR, krimi a fantasy popisuje různé životní situace lidí. Povídkové příběhy jsou situovány do rozmanitého prostředí a postavy jsou z různých zemí či odlišných prostředí. Najdeme zde bezdomovce, manažery z Prahy, týrané ženy, ženy single, Čechy žijící v zahraničí, aspergery, podnikatele a tak dále... Povídky vypráví o lidech, kteří jsou svým způsobem zvláštní a nachází se v těžkých životních situacích či o lidech, kteří stojí na začátku cesty a neví, jak pokračovat dál. Někdy svou cestu volí rychle a často až sebedestruktivně, jinde se naopak ze své nepříznivé existence vymaní s odvahou a razantností. V povídce Nymfomanka a Frigiďáci zazní i erotické a sexuální téma jako řešení samoty své existence. Ve „Frigiďácích“ je téma jako výtka současnému „nemužství“. Existenční téma smyslu života je ústřední téměř ve všech povídkách. Osamělost je znakem naší doby. Možná i určitá vyšinutost se stává běžnou součástí našich životů. Kdo je vlastně normální? Kde je hranice normálnosti a kam až může člověk zajít? Autorka se snaží vypořádat s problémem osamělosti u svých výstředních i méně výstředních postav příběhů. Autorka čerpá mnoho inspirativních momentů i ze své praxe psychologa a psychoterapeuta, a proto dokáže postavu „rozebrat“. I když nejde o skutečné příběhy, nýbž o inspiraci, i tak je to psychologie v praxi. Psychologii v povídkách a mnohem více najdete právě v této knize.
Predaj skončil
5,59 €

Djordje


Jestvujú veru filmy, ktoré človeka poznačia na celý život a takisto aj seriály. V Djordjeho prípade to boli hneď dva, Baywatch a Knight rider. Djordje bol totiž najväčším „obožavatelom“ (zbožnovateľom) Davida Hasselhoffa v Chorvátsku a zrejme aj na celom Balkáne. (Je však možné, že aj na svete a že miloval Davida Hasselhoffa dokonca viac ako David Hasselhoff sám seba!) Poviedkový román Djordje je príbehom amatérskeho plážového a dobrovoľníckeho bejvočera, ktorý hliadkuje na pláži v Mošćeničkej Drage v Chorvátsku a príbehmi ľudí tohto turistického mestečka.
Predaj skončil
7,90 €

dostupné aj ako:

Okno do času


Jules je zvláštní chlapec. Byl jím, ještě než se začaly dít všechny ty divné věci. Má fotografickou paměť, ze které žádná vzpomínka nevymizí. Nikdy – až do chvíle, kdy v jeho životě náhle zavládne chaos, smrt se zjeví příliš blízko a v jeho paměti se objeví chyba v podobě vzpomínek někoho cizího. Jules s odvahou, důvtipem a svérázným smyslem pro humor vyvíjí teorii pro vysvětlení tohoto nepochopitelného úkazu. Při pátrání po identitě svého záhadného dvojníka se zaplétá do cizích nadějí a snů a také do smyček smrtícího plánu šílence. Skvělá novela autora bestsellerů Petera F. Hamiltona zve čtenáře na neuvěřitelnou jízdu časem prostřednictvím vzpomínek na minulosti i budoucnost. Napínavý i humorný příběh mistrně využívající faktu, že vesmír není jen podivnější, než si myslíme, je dokonce podivnější, než si představit dokážeme.
Predaj skončil
5,39 €

dostupné aj ako:

Nylonový svet


Ako môže mladý muž napísať knihu o ženách? Ako sa môže snažiť pochopiť ich? A napokon – ako môže byť život až taký zvláštny, že príbehy, akokoľvek nereálne, nakoniec napísal on sám? Nylonový svet sú obrázky zo života v podobe poviedok. Ich hrdinkami sú manželky aj milenky, matky aj dcéry, ženy opustené aj obletované. Aj keď je autor muž, nezaujíma k ženám vyslovene chlapský postoj, nehľadá v nich ani to dobré, ani to zlé. Zobrazuje ich s úctou, láskou, také, aké naozaj sú. Ponúka originálne príbehy aj formu podania – v knihe sa takmer nevyskytuje priama reč –, skvelé zachytenie postáv s hlbokým preniknutím do ich vnútra a prostredia, v ktorom sa pohybujú. „Nesnažím sa ženu pochopiť,“ hovorí autor, „obdivujem ju.“
Predaj skončil
4,80 €

dostupné aj ako:

Vyhorená dúha


Kaja je frustrovaná manželka dobre zarábajúceho muža, no ich vzťah je v ohrození. Medzi niekoľko vláken, čo ich ešte horko-ťažko držia pri sebe, patrí zžieravá túžba po dieťati, na ktoré márne čakajú už desať rokov. A sú tu ešte traja ďalší muži, s ktorými nemôže Kaja prestať hrať životom opotrebované zdeformované roly. Jej otec v starobe prichádzajúci o rozum; nevlastný syn, ktorého vychovávala pritvrdo a teraz sa jej to vracia aj s úrokmi, a kolega. Ten by mohol a zároveň nemohol byť aj niečím viac než len (spolu)pracovníkom. Kaja je časovaná bomba s jediným rozdielom – ona vybuchne niekoľkokrát.
Predaj skončil
6,90 €

dostupné aj ako:

Medzerový plod


Veronika Šikulová niekoľko rokov píše fejtóny do časopisu Miau. Z niektorých urobila poviedky, z iných ostali fejtóny. Popritom stále čosi píše. Aj preto pri niektorých jej poviedkach budete mať pocit, že ste ich už niekde čítali. Nie je to celkom tak. Autorka sa rada hrá, maže, kombinuje a pointuje nanovo. Poviedka je jej najobľúbenejší žáner. Má rada, ak sa o spisovateľovi hovorí, že stále píše tú istú knižku. O nej to platí dvojnásobne. Popri knižkách Domček jedným ťahom, Miesta v sieti či Diera do svetra vznikali poviedky. Hádam sa jej podarilo na plátno pridať zopár nových postáv a postavičiek, iným rozostriť kontúry. Tak nejako vznikla knižka, ktorá má príznačný názov Medzerový plod.
Predaj skončil
7,99 €

dostupné aj ako:

Ema a smrtihlav


Fotografia generála, motýľ, stará pieseň a reklama na pleťový krém s krásnou ženou na morskej pláži. Svet na opačnej strane steny. Malý Šimon sa počas vojny musí skrývať. Je sám a nezostáva mu nič iné ako snívať. Novela, ktorú prečítate na jeden nádych. Po románe Dom hluchého (2012) a konceptuálnej knihe Atlas zabúdania (2013) sa Peter Krištúfek po tretí raz vracia do búrlivej a rozporuplnej slovenskej histórie v útlej novele Ema a Smrtihlav. Tentoraz sú to štyridsiate roky v ére Slovenského štátu, kedy krutá doba nepriala rozličným menšinám – a malý Šimon sa v okamihu stane takpovediac menšinou na druhú. Musí sa skrývať v chlieve u priateľky svojej matky, bez možnosti voľného pohybu, pričom na vzduch sa smie vybrať iba za bezmesačnej noci, aj to len na malý zadný dvor. Nemá so sebou nič, okrem niekoľkých obrázkových časopisov, a tak sa neodvratne musí stať, že sa čoraz väčšmi ponára do snívania, ktoré mu postupne splýva s realitou. Krásna a dokonalá Ema v žltých plavkách na večne slnečnej morskej pláži je hneď za stenou. Rovnako aj generál Smrtihlav. Príbeh o krutej dobe alebo rozprávka pre dospelých? Na to si už musí nájsť odpoveď sám čitateľ.
Predaj skončil
3,90 €

dostupné aj ako:

A jestli neumřel… /a jiné povídky/


V něčem jako by nová povídková sbírka Miloně Čepelky navazovala na svou předchůdkyni Svědectví inspektora Toufara /a jiné povídky/, avšak je oproti své o dva roky starší „sestře“ intimnější. Ústředním tématem je opět odchod z našeho světa (čímž není nutně myšlena smrt), ale tentokrát autor upřel pozornost spíše na nás, „obyčejné“ smrtelníky. Opouštění (stačí přidat jediné písmenko, a změní se v odpouštění), smíření, ale také humor, to jsou proměnné Čepelkových rovnic o jedné neznámé, kterou je vládkyně zásvětí. Ať už je jejím poslem hučící letadlo, rozverná studentka, trio zlotřilých trpaslíků, hlasy těch, kteří už „tam“ jsou, užvaněná teta nebo dívka, která dokáže (nechat) mizet, nudit se rozhodně nebudete. V jedné povídce vás navštíví dokonce sama smrt – a i ona je v autorově podání vcelku příjemnou partnerkou pro poslední rozhovor. Nechte se překvapit!
Predaj skončil
3,95 €

dostupné aj ako:

Neva


Peter Pišťanek, autor kultovej trilógie Rivers of Babylon či spoluautor úspešnej zbierky Sekerou a nožom, si v poviedke Neva zašiel po tému do postkomunistického Petrohradu. A predviedol sa ako naslovovzatý profesionál. "V poviedke nestrieka krv a nepresakuje ľudské dno. Naopak, div nie romantický príbeh zamilovania sa slovenského intelektuála na služobnej ceste do krásnej ruskej tlmočníčky vyznieva napriek banálnemu pôdorysu skutočne suverénne. Suverénna je jeho globálna línia, suverénne zvládnuté sú jeho erotické pasáže vďaka priam básnickému jazyku, ktorý sa nehanbí ani za ohanbia, ani za iné samozrejmosti sexu, ale pri všetkom si zachováva svoju stratégiu i svoju kreatívnu originalitu." Takto zhodnotil poviedku Neva kritik Alexander Halvoník. Zostáva len dodať, že Peter Pišťanek je aj úspešný filmový scenárista. Film Muzika natočený podľa jeho scenára patrí k tomu najlepšiemu, čo v nových dejinách slovenskej kinematografie vzniklo. V tomto roku bude uvedený aj ďalší film Rukojemník, napísaný podľa jeho pripravovaného románu Lokomotívy v daždi.
Predaj skončil
5,99 €

dostupné aj ako:

Bratislavské krutosti


Boris Filan, textár, prozaik a obľúbený rozprávač, autor, ktorý vie, ako na to. Jeho najnovšia knižka je tentoraz ukotvená výlučne doma a tvorí ju prúd krátkych prozaických útvarov, skĺbených do podoby akéhosi bratislavského panoptika. Pred našimi očami ožívajú známe aj menej známe bratislavské figúry i figúrky, ktoré v nás vedia vyvolať trpký úsmev, ale nás aj rozosmejú alebo chytia za srdce.
Predaj skončil
6,99 €

dostupné aj ako:


Radi siahnete po kvalitnej literatúre no dlhé knihy nie sú to čo hľadáte? Všetci poznajú známe svetové romány. Skúsme si však na moment odpočinúť od veľkej literatúry. Objavte s nami čaro kratších žánrov a vychutnajte si novely z pera Williama Saroyana, (ne)nechajte sa zastrašiť poviedkami Edgara Allana Poea alebo sa pobavte na irónii a sarkazme Roalda Dahla.

Čo spája známe české filmy Postřižiny, Slavnosti sněženek či Něžný barbar? Všetky majú námet v pôvodnej literárnej predlohe spisovateľa Bohumila Hrabala. Ak sú i vaše obľúbené, príjemné čítanie vás čaká aj pri listovaní iných jeho diel. Skúste napríklad novelu Příliš hlučná samota, kritikou označovanú za jeden z najvýraznejších literárnych počinov 20. storočia. Nadšencov filmu oslovia tiež Filmové příběhy od Zdeněka Svěráka či kniha Bez peria neopakovateľného Woodyho Allena.

A čo slovenská tvorba? Vo svete noviel a poviedok sa, samozrejme, nedajú zahanbiť ani naši majstri slova. Pavel Vilikovský, Pavol Rankov alebo úspešné spisovateľky približujúce ženský svet Zuzana Šedá či Viera Švenková sú toho dôkazom.

Nezabúdame ani na študentov. Čo pri písaní seminárnej práce pomôže viac ako kvalitná antológia? Potrebujete pohľad odborníkov zo sféry filozofie, politológie, hudby? Nájdite všetko čo potrebujete na jednom mieste.

Novely, poviedky a antológie sú dôležité literárne kategórie, ktoré prinášajú rôznorodé a kompaktné diela, vhodné na krátke čítanie. Každá z týchto kategórií má svoje vlastné charakteristiky a prínosy.

Novela je kratšie prozaické dielo, ktoré je zvyčajne dlhšie ako poviedka, ale kratšie ako román. Novely sa zameriavajú na konkrétny príbeh, ktorý je vyrozprávaný s dôrazom na charakterizáciu postáv a atmosféru. 

Poviedka je krátke prozaické dielo, ktoré sa zameriava na jednoduchý príbeh s obmedzeným rozsahom a počtom postáv. V poviedkach sa často uplatňuje umelecký prístup, kde autor dokáže v krátkom texte vykresliť významné momenty, konflikty alebo emócie. 

Antológia je zbierka literárnych diel rôznych autorov. Môže obsahovať novely, poviedky, básne alebo iné literárne formy. Antológie majú často určitú tematickú alebo žánrovú zameranie, a ich cieľom je ponúknuť čitateľovi širokú škálu diel od rôznych autorov na jednom mieste.