! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Skutočné príbehy strana 2 z 4

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Frida


Príbeh Fridy je šokujúcim rozprávaním o strate, vojne, ale aj pocite niekam patriť a hľadaní vlastných koreňov. Frida Grünfeld sa v policajných záznamoch prvýkrát objavila v roku 1931. Bola Židovka, prostitútka, podozrivá zo špionáže – a tehotná. Jej vnučka Nina sa vydáva na cestu po stopách svojej stratenej starej mamy. V archívoch a starých záznamoch nachádza čriepky informácií. Kúsok po kúsku skladá životný príbeh ženy, ktorá zdieľala osud mnohých Židov počas druhej svetovej vojny.
Na stiahnutie
9,80 €

dostupné aj ako:

Moja čínska dekáda


Vtipné, ale i smutné; prekvapujúce, či niekedy až šokujúce; ale vždy veľmi zaujímavé zážitky sinológa, tlmočníka čínštiny a YouTubera Pavla Dvořáka z viac ako desiatich rokov života medzi Číňanmi. Pavel Dvořák nikdy netúžil precestovať svet. Túžil spoznať Čínu. Ale tak, ako ju pozná málokto! Po štúdiách na čínskej univerzite sa mal vrátiť domov, ale namiesto toho zavolal rodičom, že sa už nevráti. Z malej slovenskej dediny sa presťahoval do dvadsaťsedemmiliónového Šanghaja. Začiatky bez zázemia, peňazí a známostí boli ťažké, ale otvorili Pavlovi dvere do života v Číne. Spoznal tu svoju čínsku manželku, uchytil sa ako tlmočník, sprievodca a napokon aj majiteľ cestovnej kancelárie. Vďaka svojej pestrej práci precestoval Čínu od severu na juh a od západu na východ. Nazbieral bizarné a vtipné zážitky z ciest, čínskych tovární, medzinárodných korporácií, politických rokovaní, ale aj čínsko-slovenského manželstva a rodinného života, o ktoré sa v tejto knihe s čitateľmi otvorene podelí.
Na stiahnutie
12,00 €

dostupné aj ako:

Mezi dvěma světy


Pronikavý, hluboce dojemný osobní příběh o nemoci a uzdravení, který sleduje cestu jedné mladé ženy od diagnózy k ústupu nemoci a nakonec i k uzdravení a sebeobjevování. V létě po promoci na vysoké škole se Suleika Jaouadová chystala, jak se říká v promočních projevech, vstoupit „do skutečného světa“. Zamilovala se a přestěhovala do Paříže, aby tam následovala svůj sen stát se válečnou zpravodajkou. Skutečný svět, který našla, ji však přivedl do úplně jiné války, douhém a náročném boji s těžkou nemocí.
Na stiahnutie
9,45 €

dostupné aj ako:

Svůj osud si nevybereš


Kniha pojednává o boji ženy se zákeřnou nemocí v pozdním věku, o jejích strastech i útrapách během její nemoci, protknuté občas radostnými chvílemi strávenými v přírodě a výšlapy za krásami historických památek.
Na stiahnutie
4,90 €

Krycí jméno Studentka


„Plať pravidelně známky ROH a my ti dovolíme jezdit na nákupy do NDR. Drž hubu, a můžeš si koupit trabanta...“ I takovými pravidly se řídil náš každodenní život v předlistopadovém Československu. Odpudivá husákovská normalizace nás nutila k přetvářce, předstírané loajalitě, kompromisům a lhaní, jen abychom mohli vést jakžtakž normální život. Otevřeně se proti ní postavil jen málokdo. K těmto odvážným patřila i chartistka Lilian Landová, studentka jednoho z pražských gymnázií, kterou však StB v roce 1979 dohnala k sebevraždě. Její příběh se stal volnou inspirací pro román Krycí jméno Studentka. Život románové Lídy se od jejího reálného předobrazu v mnohém liší, obě se však staly obětí stejného režimu. Obě žily v době, o které jsme si možná naivně mysleli, že je už minulostí. Historie se ale ráda vrací a totalitní režimy, jak to dnes ukazuje putinovské Rusko, minulostí rozhodně nejsou. Osud Lilian či Lídy by tak měl být i varováním, abychom návrat totality nedopustili.
Na stiahnutie
13,69 €

Na Afriku zapomeň


Vladana snad od malička toužila žít v Africe. Aby se svému snu přiblížila, otevřela v Ostravě Afro kavárnu. A když jí do života vstoupil sympatický Angolan Eurico, mohla se konečně přestěhovat na černý kontinent. Stala se součástí africké rodiny, začala podnikat a dočkala se svých vysněných dobrodružství. Jaká ve skutečnosti jsou? Jaké to je být Evropankou v africké rodině? Splněný sen, nebo africké peklo?
Na stiahnutie
8,09 €

Vražedkyně - Ženy s krví na rukou


Zabíjely z vášně, nenávisti, pro potěchu, nebo jen tak, z jakéhosi zvrhlého rozmaru. Kdo jsou ženy, které byly schopny vzít lidský život nebo i více? Jejich činy nelze jednoduše odsoudit, aniž by člověk věděl, co se za jejich pohnutkami skrývalo. Pravdivé příběhy nejznámějších vražedkyň v dějinách, které otřásly společností a změnily pohled na něžné pohlaví.
Na stiahnutie
7,69 €

dostupné aj ako:

Můj Everest


Když jsem se v roce 2015 vypravil se skupinkou horolezců na Mount Everest, netušil jsem, jaké katastrofě šplháme vstříc. Při výstupu na horu zasáhlo oblast velmi silné zemětřesení. Jen zázrakem jsem přežil. Nepál je ovšem neustále v ohrožení a je jen otázkou času, kdy se podobná tragédie zopakuje. Jmenuji se Jim Davidson a toto jsem zažil na vlastní kůži.
Na stiahnutie
11,29 €

dostupné aj ako:

Huslistka z Osvienčimu


Auschwitz, 1943: môže v hĺbke pekla vyrásť nádej? A môže láska prekonať nenávisť? Kniha založená na skutočnom príbehu nezabudnuteľnej Almy Rosé, Huslistky z Auschwitzu, prináša príbeh jednej z najodvážnejších a najinšpiratívnejších hrdiniek histórie. Almina statočnosť zachránila nespočetné množstvo životov a priniesla nádej tým, ktorí zabudli, čo toto slovo znamená. V Auschwitzi je každý deň bojom o prežitie. Alma je väzeň č. 50381. Spolu s tisíckami ďalších väzňov je odtrhnutá od svojich milovaných a uväznená v bludisku ohradenom ostnatým drôtom. Ešte pred vojnou bola váženou huslistkou, ktorej vystúpenia očarili množstvo divákov. Keď však nacisti obsadili Európu, nik ju nedokázal zachrániť. Keď vedúca ženského tábora poverila Almu za dirigentku orchestra, ktorý vystupoval pre väzňov ako aj pre najvyššie postavených nacistov, Alma rázne odmietla so slovami: „Môžu ma zabiť, no hrať ma neprinútia“. Za chvíľku si však uvedomila silu, ktorú táto pozícia ponúka: môže zabezpečiť vyhladovaným dievčatám porcie navyše, a tak ich zachrániť pred smrťou. Takto Alma stretáva Miklósa, nadaného pianistu. Obklopení beznádejou nachádzajú šťastie v spoločných skúškach, tajných lístočkoch a koncertoch, ktoré predvádzajú bok po boku, dúfajúc, že tá nočná mora sa raz skončí. Môže v takomto beznádejnom mieste ich láska prežiť? Tento srdcervúci, no krásny príbeh dokazuje, že aj v najtemnejších časoch môže vzniknúť láska a dať vám dôvod, prečo žiť...
Na stiahnutie
9,90 €

dostupné aj ako:

Sestry Douglasové


Vitajte vo svete vôní, do ktorých sa zahaľovali vznešené dámy v Hamburgu a Paríži na začiatku 20. storočia. Táto historická sága rozpráva o odvážnych ženách a o zrode slávnej nemeckej parfumérie Douglas. Rozprávanie nás unesie do sveta vôní, do ktorých sa zahaľovali vznešené dámy v Hamburgu a v Paríži v rokoch 1909 až 1920. Dvom sestrám v Hamburgu už v ranom detstve učarovali vône. Túžba po vlastnej parfumérii sa u nich zrodila v čase, keď sa na podnikavé ženy hľadelo s nevôľou a podozrením. Najmä malú Marie fascinovali nádherné flakóny a očarujúce vône dám, ktoré stretávali na prechádzkach s kuchárkou. Každá návšteva parfumérie bola pre ňu malou slávnosťou. So sestrou Annou si sľúbili, že jedného dňa otvoria vlastnú predajňu. Otec podporoval svoje odvážne dcéry v ich úsilí, ale nevlastná matka ich plány sabotovala. Parfumy a kozmetika neboli začiatkom dvadsiateho storočia spoločensky prijateľné a natoľko bežné ako dnes. Jednako sa v roku 1910 Marie a Anne splnil veľkolepý sen a na prestížnej hamburskej ulici Neuer Wall si otvorili prvú parfumériu Douglas. A tak sa začalo ich dobrodružstvo. Sestry Carstensové boli v mnohých ohľadoch priekopníčky. Ženy s vlastným obchodom, ktorého názov sa čoskoro stal pojmom, postupne zakladajú ďalšie franšízové predajne. Plynulý, farbistý a oduševnený štýl autorského rozprávania umožní čitateľovi ponoriť sa do atmosféry minulého storočia, usadiť sa v carstensovskej domácnosti a nahliadnuť do života dvoch výnimočných sestier. Autorka neprináša len obraz sebavedomých žien a prezieravých podnikateliek, zoznamuje nás aj s dobovými dejinami módy, zúčastníme sa na svetovej výstave v roku 1910, stretneme sa s ruskou cárskou rodinou a mnohými známymi osobnosťami ako Coco Chanel, Helena Rubinsteinová či Ernest Hemingway.
Na stiahnutie
12,90 €

dostupné aj ako:

Doktor z Varšavy


Neopustíte dítě tváří v tvář tmě a neopustíte jej v dobách, jako jsou tyto. Skutečný příběh Janusze Korczaka, autora literatury pro děti, pedagoga, pediatra a publicisty. V předválečné Varšavě vedl sirotčinec, který byl později začleněn do ghetta. Po rozkazu k přesunu dětí do transportu mimo ghetto je odmítl opustit a spolu s nimi byl zavražděn v Treblince. Jeho příběh nebyl dosud v češtině publikován.
Na stiahnutie
9,00 €

dostupné aj ako:

Dívka, která utekla z Osvětimi


Miliony lidí prošly osvětimskou bránou, ale ona byla první ženou, která utekla. Silný román je inspirovaný životním příběhem Maly Zimetbaumové, jejíž hrdinství nebude nikdy zapomenuto a jejíž osud ovlivnil běh dějin… Mala, vězenkyně číslo 19880, pochopila, co se děje, až v okamžiku, kdy vystoupila z dobytčáku přímo do spárů pekla. 24. června 1944 z tábora společně se svou láskou, dalším vězněm Edekem Galińskim, uprchla…
Na stiahnutie
9,00 €

dostupné aj ako:

Slová môjho otca


Slová môjho otca je kniha o vzťahu syna a otca na pozadí konfliktu na Blízkom východe. Júsuf vyrastal v pásme Gazy v nepredstaviteľných podmienkach druhej intifády. Bašírovci sa stali väzňami vo vlastnom dome, keď ho na dlhé roky obsadila izraelská armáda. Júsufov otec Chalíl napriek všetkému nevzdal vieru v mierové spolužitie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi a jeho presvedčenie nezlomilo ani to, keď jeho syna Júsufa postrelil izraelský vojak. Júsuf Bašír vo svojej strhujúcej autobiografii spomína, ako ho previezli do izraelskej nemocnice, kde ho vyliečili a znova naučili chodiť. Opisuje zmätok, keď bol konfrontovaný so svetom „nepriateľa“. Táto skúsenosť bola preňho zlomovým momentom, keď sa rozhodol ísť v otcových šľapajach, prijať jeho slová za svoje a vybrať sa cestou nádeje, odpustenia a zmierenia.
Na stiahnutie
9,50 €

dostupné aj ako:

Maliar z Moulin Rouge


Beletrizovaný životopis Henriho de Toulouse-Lautreca, ktorý Pierre La Mure napísal ešte v roku 1950, dodnes vychádza na celom svete. Našim čitateľom ponúkame tento klenot svetovej literatúry po takmer päťdesiatich rokoch od jeho prvého vydania v slovenčine. Henri de Toulouse-Lautrec, jeden z najvýraznejších aktérov bohémskeho života v Paríži na sklonku 19. storočia a súčasne jeho najprenikavejší portrétista. Génius zohavený nevyliečiteľnou chorobou, vášnivý duch uväznený v neduživom tele, ktorý za svoju krátku a búrlivú životnú púť vytvoril aj prežil viac než obyčajní smrteľníci za dlhý život. V tejto pútavej, nesmierne dojímavej knihe sledujeme osudy umelca od útleho detstva až do predčasnej smrti. Dosiahol slávu, ale jeho osobný život bol plný bolesti, neúspechov a porážok, lebo príroda mu nadelila vzhľad mrzáka a odoprela lásku žien, po ktorej tak veľmi túžil.
Na stiahnutie
12,00 €

dostupné aj ako:

Pošli po mňa


Príbeh plný bolesti a nehy, ktorým sa ako červená niť vinie sila lásky, túžby a veľkej rodinnej súdržnosti. Mladá Annelise pracuje v obľúbenej pekárni v nemeckom mestečku Feldenheim, ktorá patrí jej rodičom, a sníva o šťastnej budúcnosti. V krajine sa dostáva k moci fašizmus, protižidovské nálady rastú, no Annelise a jej rodina neveria, že by sa ich to mohlo dotknúť. Dúfajú, že to pominie a život v mestečku, kde ľudia rozličných vierovyznaní odjakživa dobre vychádzali, sa vráti do starých koľají. Annelise sa zaľúbi, vydá a porodí dcérku. Nebezpečenstvo je však čoraz bližšie – ktosi im hodí do okna kus tehly, priatelia s nimi prerušia kontakty, verní zákazníci prestanú v pekárni nakupovať. Mladej rodinke sa našťastie podarí ujsť do Ameriky, no musia odísť bez Annelisiných rodičov, ktorých budúcnosť a najmä bezpečnosť sú veľmi neisté. O dve generácie neskôr sa stretneme v meste na americkom Stredozápade s Annelisinou vnučkou Clare. Náhodou objavila listy svojej prastarej matky, ktoré im písala z Nemecka, a vďaka nim pochopí, akú obeť musela priniesť jej rodina. Sloboda jedných bola vykúpená nešťastím a smrťou druhých. Teraz sa kruh obety a vykúpenia uzatvára. Pošli po mňa je rodinný román s veľkým emocionálnym nábojom. Lauren Foxová sa ním rozlúčila s minulosťou v podobe veľkolepej, intímnej cesty do sveta matiek a dcér, povinností a záväzkov, nádeje a odpustenia.
Na stiahnutie
10,90 €

dostupné aj ako:

Dvojčatá z Osvienčimu


V lete roku 1941 nacisti deportovali Evu Mozesovú Korovú a celú jej rodinu do Osvienčimu. V priebehu tridsiatich minút ich od seba oddelili. Eviných rodičov a staršie sestry poslali rovno do plynovej komory, kým Eva a jej sestra-dvojička Miriam sa ocitli v rukách Mengeleho, ktorý bol známy aj ako Anjel smrti. Mali vtedy len desať rokov. Dvojičky mali v Osvienčime určité „privilégiá“ – mohli nosiť vlastné oblečenie a nevyholili im hlavy dohola, ale stali sa objektom Mengeleho sadistických experimentov. Veľa z nich zomrelo v dôsledku pokusov, chorôb a hladovania. Ale ďalšie prežili vďaka obdivuhodnej detskej vynaliezavosti, odvahe a neochvejnej vôli žiť. Eva si s odstupom desaťročí spomína na svoje šťastné detstvo v Transylvánii, vzostup antisemitizmu a jeho vplyv na jej rodinu. Mesiace strávené v Osvienčime opisuje vecne, citlivo a s veľkou dávkou nadhľadu. Jej rozprávanie je inšpiratívnym príbehom o vytrvalosti, odhodlaní a boji o prežitie tvárou v tvár extrémnemu zlu. V epilógu Eva hovorí o svojej nevšednej ceste k uzdraveniu a pozoruhodnom rozhodnutí verejne odpustiť nacistom. V Spojených štátoch amerických, kam sa z Izraela presťahovala za manželom, založila múzeum holokaustu, prednášala po celom svete a organizovala exkurzie do Osvienčimu. Svoj život zasvätila šíreniu posolstva o odpustení, mieri a odstránení nenávisti a predsudkov na svete.
Na stiahnutie
9,00 €

dostupné aj ako:

Limonov


Niekde medzi poéziou a politikou. Medzi sovietskym Ruskom, Manhattanom, Parížom a väzenskou celou. Tam ho nájdete. Eduarda Limonova, básnika, ktorý v jednej ruke drží pero a v druhej zbraň. Nie je to fikcia! Aj keď sa zdá, že by mohla byť... Idol sovietskeho undergroundu, disident, tulák, emigrant aj stratený vojak strieľajúci na Sarajevo. Búrlivý život básnika Eduarda Limonova trochu pripomínal jeho slávny román To som ja, Eduško a vystačil by na niekoľko biografických románov. Táto kniha je ako žeravá výbušnina, od ktorej sa chcete držať čo najďalej, no napriek tomu ju nedokážete pustiť z rúk. Významný súčasný francúzsky spisovateľ a dokumentarista Emmanuel Carrere sa rozhodol knižne spracovať život jednej z najkontroverznejších osobností moderných ruských dejín. Limonovov osud sleduje od jeho neľahkého detstva až po zúfalé a napokon úspešné pokusy o získanie uznania intelektuálnej elity. Román Limonov Emmanuela Carrera sa dá čítať ako pôvabný príbeh chlapca strateného vo víre veľkého sveta, ale aj ako znepokojivý obraz druhej polovice dvadsiateho storočia, v ktorom prekvitá násilie, anarchia, brutalita i nenávisť. Taká bola životná cesta pozoruhodnej postavičky menom Eduard Limonov. Keď sa napokon vrátil do postkomunistického Ruska, založil nacionálno-boľševickú politickú stranu, čím svojmu životnému príbehu nasadil korunu. Je to však kráľovská koruna alebo šašovská čiapka? „On sa pokladá za hrdinu, ale mohli by sme ho považovať za gaunera,“ hovorí o ňom Emmanuel Carrere. Jeho skvelý biografický román Limonov vychádza v preklade Igora Navrátila."
Na stiahnutie
12,80 €

dostupné aj ako:

Prípad Thomasa Quicka


Príbeh najväčšieho švédskeho justičného omylu v dejinách V roku 1992 sa Thomas Quick priznal k vražde 11-ročného chlapca a počas nasledujúcich desiatich rokov postupne k 30 nevyriešeným vraždám. Investigatívny novinár Hannes Rastam podrobne preskúmal všetky dôkazy, zápisy z výsluchov, lekárske záznamy aj rozsudky a dospel k názoru , že nie je presvedčený o jeho vine, keďže ho odsúdili len na základe nepriamych dôkazov. Vybral sa za ním na psychiatrickú kliniku a mal preňho pripravenú jedinú otázku. Odpoveď na ňu bola desivejšia ako sám odsúdený...
Na stiahnutie
11,90 €

dostupné aj ako:

Možno by si sa mala s niekým porozprávať


Vtipná, inšpiratívna a prekvapivá kniha psychoterapeutky a novinárky vás zavedie do zákulisia terapeutických sedení, pri ktorých jej pacienti (a ona sama) hľadajú odpovede. Lori Gottliebová je terapeutka, ktorá lieči pacientov v súkromnej ambulancii v Los Angeles, no pre osobnú krízu sa jej svet zrúti ako domček z karát. Na scénu prichádza Wendell, čudácky no skúsený terapeut a Lori sa ocitne v jeho ambulancii. S plešinou, vo svetri a v športových nohaviciach vyzerá ako z filmu. Kým Gottliebová skúma tajné komnaty duší svojich pacientov - sebeckého hollywoodskeho spisovateľa, mladomanželky s čerstvo diagnostikovanou smrteľnou chorobou, staršej panej, ktorá sa vyhráža, že spácha samovraždu, ak sa jej život do sedemdesiatych narodenín nezlepší, a dvadsiatničky, ktorá sa neprestajne zaplieta s nesprávnymi mužmi - uvedomí si, že všetci hľadajú odpovede na rovnaké otázky, aké si vo Wendellovej ordinácii kladie sama. Gottliebová nás pozýva do sveta pacientov aj toho svojho, skúma pritom pravdy a výmysly, ktoré nahovárame sebe aj okoliu, kým balansujeme na lane napnutom medzi láskou a túžbou, zmyslom a smrteľnosťou, hrôzou a odvahou, nádejou a zmenou. Román Možno by si sa mala s niekým porozprávať je revolučný svojou otvorenosťou, hlboko osobný, a predsa univerzálny sprievodca srdcom a mysľou. Ponúka nám ten najvzácnejší dar – odvážny portrét podstaty ľudskosti a odzbrojujúco vtipný, jasnozrivý opis našich tajných životov.
Na stiahnutie
12,00 €

dostupné aj ako:


Skutočné príbehy vychádzajú z reálnych udalostí, skúseností a životných príbehov. Táto forma literatúry prináša autentické príbehy ľudí, udalostí a miest, čím umožňuje čitateľom preskúmať a pochopiť skutočný svet.

V skutočných príbehoch sa často stretávame s autobiografickými dielami, kde autori zdieľajú svoje vlastné životné príbehy a skúsenosti. Tieto príbehy môžu odkrývať ich osobné úspechy, prekážky, vzostupy a pády, čím čitateľom poskytujú pohľad do skutočného ľudského zápasu a rastu.

Okrem autobiografií existujú aj knihy a dokumentárne spracovania, ktoré sa zaoberajú historickými udalosťami, biografiami významných osobností, dobrodružstvami cestovateľov alebo skúsenosťami ľudí v rôznych oblastiach života. 

Skutočné príbehy majú schopnosť inšpirovať, povzbudiť empatiu a prinášať hlboké porozumenie. Sú dôležitým zdrojom poznania, ktorý nám umožňuje odhaliť a pochopiť rôzne aspekty sveta a podporuje nás k zamysleniu sa nad vlastným životom a hodnotami, ktoré sú nám dôležité.

K najznámejším autorom skutočných príbehov patria Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Cheryl Strayedová, Elie Wiesel, či Tara Westover.