! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Kresťanstvo strana 2 z 27

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Chlapec, ktorý sa stretol s Ježišom


Toto je príbeh o chlapcovi, ktorý sa stretol s Ježišom a odvážil sa mu položiť otázky, ktoré trápia ľudstvo viac ako dvetisíc rokov. Volá sa Segatashya. Bol pastierom a narodil sa v chudobnej, negramotnej pohanskej rodine v najodľahlejšom regióne Rwandy. Nikdy nechodil do školy, nikdy nevidel Bibliu a nikdy nevstúpil do kostola. Potom jedného letného dňa v roku 1982, keď odpočíval v tieni stromu, prišiel k nemu Ježiš Kristus. Prekvapeného tínedžera sa opýtal, či podnikne misiu, aby ľudstvu pripomenul, ako sa dostať do neba. Segatashya túto úlohu prijal pod podmienkou, že Ježiš odpovie na jeho otázky. Ježiš súhlasil a mladý muž sa vydal na jednu z najzázračnejších ciest v moderných dejinách. Hoci Segatashyu často obviňovali, že je šarlatán, a bili ho, jeho nevinné srdce a silná duchovná múdrosť premohli aj tých najcynickejších kritikov. Čoskoro tento negramotný dospievajúci chlapec diskutoval o teológii s učencami a radil kňazom, veľvyslancom, biskupom a prezidentom. Jeho slová a jednoduché pravdy obrátili tisíce sŕdc a duší všade, kam prišiel. Pred svojou smrťou počas rwandskej genocídy v roku 1994 Segatashya pokračoval vo svojich cestách a rozhovoroch s Ježišom osem rokov a pýtal sa ho na to, čo chceme vedieť všetci: Prečo sme boli stvorení? Prečo musíme trpieť? Prečo sa zlé veci stávajú dobrým ľuďom? Kedy nastane koniec sveta? Existuje život po smrti? Ako sa dostaneme do neba? Odpovede na tieto a mnohé ďalšie dôležité otázky sú odhalené v tejto strhujúcej knihe, ktorá je prvým úplným opisom Segatashyovho pozoruhodného životného príbehu.
Na stiahnutie
9,90 €

dostupné aj ako:

365 dní s Máriou


Mária – rodička Ježiša Krista, Matka a verná ikona Cirkvi – stojí v centre dejín kresťanstva. Úcta k nej je taká nevyhnutná, že ju možno prirovnať k potrebe zhlboka dýchať. Kniha 365 dní s Máriouje dobrým spoločníkom, ponúkajúcim mariánske úvahy, rozjímania a modlitby, ktoré budú čitateľa sprevádzať počas celého roka. Mária je nekonečným prameňom múdrosti, viery, nádeje a lásky. Je zdrojom tvorivosti, z ktorého čerpali a naďalej čerpajú kresťania - od najväčších vzdelancov až po celkom jednoduchých ľudí. Mariánsky ctiteľ sa môže tešiť, že ho bude dennodenne sprevádzať veľkolepá mariánska symfónia zaznievajúca už dve tisícročia, ktorá ako životodarná rieka dorazila cez peripetie vekov až k nám. Kráčajte malými krôčikmi krátkeho čítania a modlitby spolu s Máriou priamo k Bohu.
Na stiahnutie
11,90 €

dostupné aj ako:

Máriin oslík


V knihe Máriin oslík od dánskej autorky Gunhild Sehlinovej ožíva očami malého oslíka a ďalších zvieratiek prastarý vianočný príbeh narodenia Ježiša Krista. Krásne ilustrácie a pútavý text približujú deťom živým a veselým spôsobom putovanie Márie a Jozefa do Betlehema.
Na stiahnutie
9,00 €

dostupné aj ako:

Deväť dní ruka v ruke so sv. Teréziou z Lisieux


Svätá Terézia z Lisieux (1873 – 1897) je i v tejto novéne učiteľkou modlitby príhovoru a všetkých jej hlavných ingrediencií, ktorými sú skutočná láska k Bohu a k ľuďom, ochota obetovať sa, pokora i smelá dôvera a živá nádej uprostred temnôt. V týchto rokoch (2023 a 2025) si pripomíname stopäťdesiat rokov od narodenia svätej Terézie a sté výročie jej svätorečenia. Terezka počítala s tým, že počas osláv sa zvláštnym spôsobom otvára nebo, a už tu na zemi silno vnímala a využívala láskyplné puto medzi bojujúcou a oslávenou Cirkvou.
Na stiahnutie
1,40 €

Értelem, hit és a nyugati civilizációért folytatott küzdelem


Régóta visszatérő toposz, hogy a nyugati civilizáció válságban van, s ennek egyre drámaibb jelei mutatkoznak mind társadalmi-gazdasági, mind erkölcsi szinten. Vajon túlélheti-e a Nyugat ezt a krízist? SAMUEL GREGG válasza egyértelmű: igen, ám ennek érdekében vissza kell találnia önmagához. A szerző kiindulópontja, hogy a Nyugatnak nevezett tömb elsősorban nem gazdasági-politikai szerveződés, ereje és identitása az értelem és a (zsidó-keresztény) hit egyedi szintézisén alapul. Döntően e kettő sajátos ötvözete alakítja mindazokat az elképzeléseket, állásfoglalásokat és intézményeket, amelyek a Nyugat önmeghatározásának sarokpontjai. A jelenkori talajvesztettség oka, hogy a hit és értelem egyensúlya kibillenni látszik – az értelem nélküli hit tudatlansághoz vagy legrosszabb esetben erőszakos vallási fanatizmushoz vezet, az értelem a hittől megfosztva pedig bigottnak, irracionálisnak bélyegzi az eltérő véleményeket, és végletes szekularizációt eredményez. Gregg síkra száll azon – a felvilágosodás és a nyugati vallások viszonya körül kialakult – tévképzet ellen, mely szerint az értelem és a hit szemben állnak, és örökösen küzdenek az elsőbbségért. Amellett érvel, hogy ezek szimbiózisban léteznek, képesek kölcsönösen mérsékelni egymás túlkapásait, és együtt segítik az igazságot kereső embert. A hanyatlás elkerülése érdekében útmutatással is szolgál, hogy „megerősítsük az értelem és a hit falait a filozófiai materializmus, a liberális vallás, a prométheuszi elgondolás, a szcientizmus, a tekintélyelvű relativizmus és a dzsihádizmus hullámaival szemben”. 
Na stiahnutie
7,86 €

Kdo věří, není nikdy sám


Jen málokdo poznal papeže Benedikta XVI. tak dobře a tak zblízka jako Georg Gänswein. A proto má smysl číst jeho vzpomínky. Jejich užší spolupráce začíná v roce 1996, kdy byl Joseph Ratzinger už respektovaným i mediálně stále kritizovanějším prefektem Kongregace pro nauku víry. Jeho osobním sekretářem se Gänswein stal v roce 2003, zůstal jím po papežské volbě v roce 2005 a stál při něm při odstoupení z papežského úřadu v roce 2013 i dál, až do Benediktovy smrti na sklonku roku 2022. Gänswein líčí a interpretuje klíčové události církevních i světových dějin od 90. let do současnosti. Dokládá, jak inspirativním myslitelem, bystrým teologem i vlídným a pokorným člověkem byl Joseph Ratzinger – papež Benedikt XVI. Kniha nám přibližuje nejen to, jak funguje Vatikán a jeho instituce, ale také věrohodně dosvědčuje, že to, co papež Benedikt hlásal druhým, sám i žil a hlavní oporou mu přitom byla křesťanská víra, naděje a láska.
Na stiahnutie
20,00 €

dostupné aj ako:

Ježíš z Nazareta, Pán a Spasitel


Práce profesora Pospíšila je prvním systematickým zpracováním christologie a soteriologie, napsaným po 2. vatikánském koncilu v českém jazyce. Autor postupuje v souladu s koncilním požadavkem na metodu v dogmatické teologii. Začíná dějinami dogmatu a dospívá ke spekulativnímu prohloubení stěžejních témat. Nejprve jsme uvedeni do christologické metody a terminologie. V druhé kapitole probíráme různé přístupy k dějinnému Ježíši a biblické christologii. Třetí kapitola zpracovává myšlení o Ježíši Kristu v patristické epoše – u církevních otců i u jejich názorových oponentů a odpůrců. Čtvrtá kapitola pojednává do hloubky o rozličných aspektech vtělení Božího Syna. V páté se zabýváme tajemstvím Muže z Nazareta z hlediska jeho díla spásy. Vrcholem a svorníkem je zde událost kříže, Kristovo sebevydání a oběť za hřích světa. Pospíšilův přínos spočívá hlavně v úzkém propojování teologie a spirituality, teorie a praxe. Teologie zde není odtržena od života, ale pomáhá hlubšímu a celistvějšímu chápání naší víry a světa kolem nás. Autor se nevyhýbá odpovědím na obtížné otázky: Jaký je hlavní účel vtělení Božího Syna? Jak se rozvíjelo Ježíšovo vědomí a poznání? Jaký je poměr mezi Ježíšovými mesiášskými zkouškami a hloubkou jeho svobody? Jaká jsou nesprávná pojetí spásonosného významu Kristova kříže? V jakém smyslu je Muž z Nazareta spasitelem těch, kdo žili „před Kristem“? Od čeho nás Kristus vlastně osvobodil? Monografie slouží jako standardní učební text na našich teologických fakultách, ale oblíbili si ji i ti, kdo mají hlubší zájem o tajemství osoby a života Ježíše Krista. Páté vydání je důkladně revidováno, upraveno a rozšířeno.
Na stiahnutie
20,00 €

Evergetinos 3


Dielo Evergetinos uvádza čitateľa do umenia duchovného života prostredníctvom výberu z učenia mnohých svätých prvých desiatich storočí. Ide o praktického sprievodcu pre očistenie mysle, uzdravenie vášní a náklonností k hriechu a pre dosiahnutie vnútornej premeny, ktorá je cieľom kresťanského života a spásy. Človeku ukazuje jednotlivé kroky na ceste k zbožšteniu – theosis.
Na stiahnutie
12,90 €

Advent ve starém domě


Advent ve starém domě je kniha krásná a neobyčejná. Proč? Krásná proto, že obyvatelé starého domu se velmi podobají nám. I my – tak jako hlavní hrdinka knížky, laskavá a mezi sousedy oblíbená Alice – zažíváme před Vánoci velká očekávání, radosti, námahu i zklamání. I my někdy sbíráme odvahu, než druhým projevíme náklonnost a lásku. I nám se v životě dostává něžných poselství, že dobro se skrývá v každém z nás. Neobyčejná proto, že ve čtyřiadvaceti příbězích plných hořkosladkých emocí s jedinečnou předvánoční atmosférou dává Hana Pinknerová poprvé prostor své dceři Adéle Jaworek. Knížka mezi řádky obsahuje i spoustu adventních tipů. Od návodu na vlastní adventní kalendář přes přípravu charitativního bazaru až po rady, jak udržet přátelské vztahy se sousedy. Srdce nejedné čtenářky zjihne ve chvíli, kdy se ze zamračených bručounů vyklubou muži s city – rozhodní a zároveň něžní. Potěšte se vypravěčským umem Hany Pinknerové a Adély Jaworek. Advent ve starém domě stojí rozhodně za to.
Na stiahnutie
8,00 €

dostupné aj ako:

Príbeh štvrtého mudrca


Poznáte dobre príbeh o troch mudrcoch z Východu a o tom, ako putovali z ďaleka, aby položili svoje dary ku kolíske jaslí v Betleheme. No počuli ste niekedy príbeh o štvrtom mudrcovi, ktorý tiež videl vychádzať hviezdu a vydal sa za ňou, ale k malému Ježiškovi so svojimi bratmi neprišiel? Aké bolo jeho putovanie? Nádherný príbeh o hľadaní a ceste za Ježišom je v tlači takmer nepretržite už od svojho prvého vydania v roku 1895 a stal sa námetom niekoľkých adaptácií.
Na stiahnutie
1,10 €

Na ceste k Jezuliatku


Nitriansky biskup Viliam Judák (* 1957) nás prostredníctvom textov v tejto knižočke srdečne pozýva premieňať svoj čas a spájať sa s prameňom radosti v spomienke na radostiplný príbeh, ktorý sa začal narodením Krista. Po úspešných publikáciách Jezuliatko prichádza (2018), Jezuliatko opäť prichádza (2019), Jezuliatko medzi nami (2020) a K Jezuliatku so svätožiarou (2022) ponúka piatu sériu pútavých vianočných príbehov a zamyslení, ktoré čitateľa pozývajú na hlboké prežívanie atmosféry Adventu a Vianoc.
Na stiahnutie
6,00 €

dostupné aj ako:

Jeden Pán, jeden Duch, jedno telo


Kniha Jeden Pán, jeden Duch, jedno telo od Mons. Petra Hockena ponúka hlboké teologické pohľady na jednotu Cirkvi a význam Ducha Svätého v spojení veriacich. Mons. Peter Hocken, historik a teológ obnovy v Duchu Svätom, v tomto diele ponúka systematický a hlboký pohľad na prúd milosti, ktorý Boh zosiela naprieč cirkvami. Prvá časť poteší najmä tých, ktorí sa s charizmatickou obnovou stretajú, ale potrebujú jasnejšie uchopiť teologický základ a his-torické súvislosti. V druhej časti knihy sa autor zameriava na svoj hlavný cieľ: ukázať, že táto milosť je vo svojom základe ekumenická a akým spôsobom kladie výzvy všetkým cirkvám, aby ich unikátnym spôsobom, ktorý nepochádza od človeka, privádzala k jednote.
Na stiahnutie
12,90 €

Jezuliatko opäť prichádza


Po mimoriadne úspešnej publikácii Jezuliatko prichádza, ktorú nitriansky biskup Viliam Judák (* 1957) pripravil na Advent a Vianoce 2018, prichádza s nezávislým pokračovaním adventných a vianočných príbehov s názvom Jezuliatko opäť prichádza. V prvej časti knihy pozýva na Putovanie adventným a vianočným časom ponúka čitateľovi každodenné meditácie od prvého adventného dňa až do 12. januára. Druhá časť Pri jasličkách prináša prekrásne vianočné príbehy, ktoré čitateľa jemne vtiahnu do tajuplnej a čarovnej atmosféry Vianoc.
Na stiahnutie
12,00 €

dostupné aj ako:

Odkrývanie Ježišových mien


Objavte v tomto advente novú radosť Čo keby ste sa počas tohto adventu nenáhlili za vidinou dokonalých Vianoc, ale prežívali radosť zo svojho Vykupiteľa? Hoci vieme, že Vianoce sú v prvom rade o Ježišovom narodení, predsa často venujeme viac pozornosti povinnostiam súvisiacim so sviatkami než oslave toho najväčšieho Daru. Autorka knihy Odkrývanie Ježišových mien nás pozýva pripraviť si srdce na oslavu Pánovho narodenia rozjímaním nad menami, ktorými Ježiša označuje Biblia. Napríklad: * Vzkriesenie a Život * Kráľ kráľov * Svetlo sveta * Božie Slovo * Alfa a Omega * Pravý Vinič * Dobrý pastier * Muž bolestí * Baránok Boží Nech vo vás odkrývanie Ježišových mien vyvolá radosť a bázeň, aby ste pri jasličkách mohli z hĺbky srdca zaspievať: „Poďme sa pokloniť Pánovi!“ Obsahuje nápady na rodinné adventné aktivity.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Modlitby maminek


Je v dnešní době ještě vůbec potřeba se modlit? To si pište, že jo! Modlitba je rozhovorem. Modlitba je osobní audiencí se samotným Bohem. Tento soubor modliteb může maminkám pomoci hledat slova a vkládat je do modliteb jak za sebe, tak za své děti, a to v těch nejrůznějších situacích, obdobích i pocitech. Modlitba maminek dokáže provázet jejich děti i tam, kam mateřské objetí nedosáhne. A tímto vyslaným objetím se mohou i samy maminky nechat obejmout Bohem.
Na stiahnutie
8,28 €

Cyrilometodějský kalendář 2024


Dělal šperk pro anglickou královnu, kříž pro papeže Jana Pavla II., kopii Svatováclavské koruny či Sedlecké monstrance. Nový Cyrilometodějský kalendář přibližuje tvorbu šperkaře, klenotníka a malíře Jiřího Urbana. Kterých 12 filmů byste měli vidět? Svůj osobní tip nabídne filmový kritik Lukáš Jirsa. Spisovatel Miloš Doležal vám představí nejen 12 lidí, kteří ho v životě obohatili, ale přidá své nové básně či portrét Jana Čepa. Za životem Dany Němcové se ohlédne Ladislav Heryán. Amerického písničkáře Bruce Springsteena připomene portrét „Poslední dělnický básník“. Dvojí svět biblisty a náčelníka beduínských kmenů zachytil Tomáš Petráček. Nahlédneme do života na severokorejském venkově, ale i do poválečného Japonska. Do ticha kláštera zamíříme s opatem Domem Samuelem a naopak na dramatický útěk za hranice vzpomene teolog Karel Skalický. Kalendář dále připomíná nedožitá výročí Bedřicha Fučíka, Franze Kafky, G. K. Chestertona, Josefa Škvoreckého, Jana Zábrany, Karla Kryla, Bohumily Grögerové či Ivana Diviše, ale i Leonarda Cohena. Připomene také nelehký osud dvou kardinálů – Štěpána Trochty a Františka Tomáška. Ze známých českých autorů nebude dále chybět Aleš Palán, Zdeněk Jančařík, Marek Vácha, Pavel Kosatík a Josef Kroutvor.
Na stiahnutie
8,15 €

Cesta asketikov


V našej farnosti je už tradíciou, že na začiatku Veľkého pôstu je daná výzva k osvojeniu si alebo prehĺbeniu rôznych asketických cvičení. V roku 2019 sme sa zamerali na duchovné alebo skôr asketické čítanie. Podnet prišiel od jedného farníka, ktorý ma oslovil s nápadom darovať do každej rodiny knihu, ktorá by ponúkla základné kroky pre budovanie duchovného života. Spýtal sa, akú knihu by som odporúčal s tým, že náklady na zakúpenie knihy berie na seba. Bez váhania som odporúčal knižku od Tita Colliandra Cesta asketikov. Svojím rozsahom sa hodila na obdobie Veľkého pôstu a zároveň je hutným úvodom do východnej kresťanskej duchovnej tradície. Zároveň cena umožňovala, aby knižka bola darovaná každému členovi našej farnosti.             Nasledujúce roky ukázali, že to bola dobrá voľba. V duchovných rozhovoroch a počas sviatostí zmierenia som mohol vybadať silnú inšpiráciu poučení, ktoré táto kniha obsahuje. A pre mnohých to znamenalo prehodnotenie svojho vnímania duchovného života. O rok neskôr sa táto kniha použila pri celoročnej duchovnej formácií stredoškolákov.             Tito Colliander (1904 – 1989) sa narodil v Petrohrade, ale väčšinu svojho života prežil v Helsinkách vo Fínsku. Bol hlboko veriacim laikom, ktorý štúdiom svätých otcov nadobudol hlboké poznanie o zákonitostiach duchovného života. Aj keď napísal viacero kníh, predsa najviac je známy knihou Cesta asketikov, v ktorej ponúka vynikajúci výber z diel svätých otcov a jednoduchým komentárom poukazuje na praktické použitie ich múdrosti v živote. Cesta asketikov je tak vynikajúcim zdrojom pre denné zamyslenia, duchovné sprevádzanie a oživenie kresťanského života.             Chcel by som sa poďakovať pánovi Michalovi Medňanskému za pomoc pri získaní práv na preklad a publikáciu tejto knihy.             Dúfam, že čítanie tohto diela vám prinesie rovnaké duchovné ovocie, ktoré mám možnosť vidieť v našej farnosti.
Na stiahnutie
4,90 €

Z múdrosti otcov – December


Krátke zamyslenia na každý deň. Svätí otcovia nás učia modliť sa, myslieť a žiť kresťanským spôsobom. Prinášajú múdrosť, ktorú nadobudli vlastnou skúsenosťou v duchovných zápasoch. Ponúkajú ju ďalším generáciám podobne, ako otcovia ponúkajú dedičstvo deťom, ktoré je plodom ich veľkých námah. Prijatie ich skúseností nám pomáha kráčať istejšie a rýchlejšie po ceste k spáse.
Na stiahnutie
3,90 €

dostupné aj ako:

Z múdrosti otcov – November


Krátke zamyslenia na každý deň. Svätí otcovia nás učia modliť sa, myslieť a žiť kresťanským spôsobom. Prinášajú múdrosť, ktorú nadobudli vlastnou skúsenosťou v duchovných zápasoch. Ponúkajú ju ďalším generáciám podobne, ako otcovia ponúkajú dedičstvo deťom, ktoré je plodom ich veľkých námah. Prijatie ich skúseností nám pomáha kráčať istejšie a rýchlejšie po ceste k spáse.
Na stiahnutie
3,90 €

dostupné aj ako:


Kategória "Kresťanstvo" je zameraná na literatúru a texty, ktoré sa týkajú kresťanskej viery, histórie, kultúry a duchovného rozvoja. Táto kategória zahŕňa široký rozsah kníh a materiálov, ktoré môžu osvetliť a pomôcť hlbšie pochopiť kresťanskú vieru a jej vplyv na svet. Tu nájdete texty od biblických komentárov a teológie až po duchovnú literatúru a biografie dôležitých postáv v dejinách kresťanstva.