Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Psychológia, etika, logika strana 13 z 34

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Narcizmus - Zdravý a patologický


Je narcizmus fenoménom modernej doby alebo sprevádza človeka počas celej histórie? Sú narcistickí len politici a celebrity alebo sa to týka každého z nás? Môže byť narcizmus zdravý alebo je vždy prejavom patológie? Odpovede na tieto i ďalšie otázky, a aj možnosť zmerať si vlastný narcizmus, prináša kniha manželov – psychiatričky Andrey Heretikovej Marsalovej a psychológa Antona Heretika. Narcizmom sa zaoberajú nielen teoreticky, ale ilustrujú ho aj na práci s klientmi zo svojej psychoterapeutickej praxe.
Na stiahnutie
8,30 €

dostupné aj ako:

Prečo ľudia potrebujú krízy


Krízy zvyčajne vnímame ako nebezpečný, drahý a vyčerpávajúci stav, ktorý odvádza ľudskú energiu a pozornosť od bežnej agendy a priorít. Na ľudskú históriu sa dá pritom nahliadať ako na živú reťaz žánrovo rozmanitých, neraz tragických spoločenských kríz pretkaných len vzácnymi obdobiami prosperity a pokoja. Cieľom tejto knihy je pozrieť sa bližšie na to, ako sa ľudia vyrovnávajú s krízami, nájsť opakujúce sa mechanizmy a vzorce správania, a zasadiť tieto poznatky do širšieho kontextu kríz, ktoré máme ako druh za sebou – ako aj tých, ktoré nás možno ešte len čakajú. Jednotlivé kapitoly sa venujú aj týmto témam: Kríza ako príležitosť na zmenu Prečo sa cez krízy zvyšuje viera v nezmysly Ako lockdown ovplyvnil naše sociálne vzťahy Kríza duševného zdravia Osobné financie v kríze Globálne otepľovanie: hoaxy, fikcie a fakty Psychológia klimatickej nečinnosti
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Začíname


Prečo sa v dospelosti prestávame snažiť získať nové zručnosti? Máme strach, že zlyháme? Zabudli sme, akú radosť nám prináša, keď sa niečo musíme naučiť od úplného začiatku? Alebo máme skôr pocit, že starého psa novým kúskom nenaučíme? Poslednú novú zručnosť sme získali azda ešte v detstve. Máme síce úctu k profesionálnym znalostiam, no na tých, ktorí sa pokúšajú naučiť niečo nové, hľadíme zhora. Vstupom do dospelosti prestávame skúšať nové veci a radšej sa zašívame v pohodlnom kútiku bežnej rutiny. Tí, ktorí sa usilujú naučiť sa niečo nové, si však kladú otázku: prečo by sme sa nemohli tešiť z každodenných výziev tak ako deti? Dokážeme si osvojiť nové spôsobilosti, aj keď si spočiatku nevieme rady? Pod vplyvom svojej nesmierne zvedavej dcéry sa Tom Vanderbilt snaží nájsť odpovede na tieto otázky. Nadobúda päť základných nových zručností, ktoré si zvolil pre ich náročnosť a nedostatok uplatnenia na pracovnom trhu – šach, spev, surfovanie, kreslenie a žonglovanie, a postupne odhaľuje, že cesta k ich osvojeniu je uspokojivejšia než získavanie ďalších poznatkov. Čoskoro totiž zistí, akú radosť mu prináša spievanie pesničiek Spice Girls v amatérskom zbore, prehry v šachu s osemročnými deťmi či uhýbanie škorpiónom pri surfovaní v Kostarike. Popritom vedie rozhovory s desiatkami odborníkov, aby preskúmal, čo hovorí veda a ako funguje psychické nastavenie ľudí, ktorí sa neúnavne púšťajú do nových zážitkov. Kniha Začíname je úžasnou cestou skúmania plasticity mozgu a dokazuje, že nikdy nie je neskoro začať.
Na stiahnutie
13,90 €

dostupné aj ako:

Liečba duchom


Zweigova kniha predstavuje troch priekopníkov psychologických liečebných metód, ktoré z dnešného pohľadu vyzerajú častokrát bizarne. Prvé dve kapitoly venuje dvom dosť excentrickým osobnostiam. Švajčiarsky lekár Franz Anton Mesmer, označovaný ako praotec hypnózy a psychoterapie, sa pokusmi s magnetickými kameňmi a neskôr použitím sugescie pokúšal aktivovať v pacientovi samoliečebné sily. Americká náboženská vodkyňa Mary Bakerová-Eddyová verila, že má kľúč k vyliečeniu všetkých chorôb – tie podľa nej mali pôvod v ľudskej mysli a preto sa dajú liečiť vierou a odmietnutím choroby na úrovni vedomia. Až Sigmund Freud pomocou analýzy pacientovej duše odhalil nevedomie ako možnú podstatu choroby. Stefan Zweig nebol mesmeristom, ani kresťanským scientistom a za všeliek nepovažoval ani Freudovu psychoanalýzu. V dejinách ľudskej kultúry ho zaujímajú najmä tie tvorivé okamihy a kľúčové momenty, ktoré prinášajú nové poznatky a menia dovtedajší obraz sveta.
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Mozog: Návod na použitie


Stručná príručka k najzložitejšiemu prístroju na svete, na ktorý sa, žiaľ, nevzťahuje záruka Vedeli ste, že v hlave máte „zariadenie“, ktoré dokáže vykonať až 38 biliárd operácií za sekundu a umožňuje vám urobiť až 35-tisíc rozhodnutí denne? Tušili ste, že keď niečo zažívate, v skutočnosti to predvídate, lebo váš mozog je v predpovedaní lepší než meteorológ? Mozog je úžasný, lebo v celom vesmíre nejestvuje nič, čo by sa mu z hľadiska zložitosti mohlo vyrovnať. Pritom ho tvoria rovnaké atómy, aké sa nachádzajú v periodickej sústave prvkov a z akých sa skladá hviezdna obloha. Zostavené sú tak, aby vznikli myšlienky, slová, činy – prakticky všetko od dejín cez filozofiu a hudbu až po vedu. Je tajomný, lebo práve veda, výplod samotného mozgu, jasne chápe, že o ňom ešte nenačerpala dostatok poznatkov – že o ňom nevie takmer nič. Pri čítaní tejto mimoriadne zábavnej, informáciami nabitej knihy o mozgu sa dozviete o jeho technických špecifikách, o spôsobe jeho fungovania, o bežných problémoch spojených s jeho používaním (synestézia, falošné spomienky, závislosti) aj o poruchách, ktorým sa nevyhne nijaké zariadenie (autizmus, depresia, schizofrénia, neurodegenerácia). Z talianskeho originálu preložil Stanislav Vallo.
Na stiahnutie
10,50 €

dostupné aj ako:

Opravdové zločiny


Detaily a zákulisí nejznámějších zločinů podle úspěšného podcastu Záhadné, promyšlené, brutální, drzé… nejslavnější zločiny v dějinách jsou jakékoli, jenom ne nudné. Lucie Bechynková, moderátorka a spoluzakladatelka napínavého podcastu Opravdové zločiny, vás vezme do nejtemnějších koutů lidské duše. Výběr těch nejzajímavějších světových zločinů, co se kdy odehrály, doplňuje zasvěcený pohled kriminalisty, vězeňského dozorce i právničky. A jedním si můžete být naprosto jistí: tyhle případy vám nedají spát.
Na stiahnutie
9,02 €

Ve stínu neviditelných draků


Zvenku normální rodina – vysokoškolsky vzdělaní rodiče, dvě děti, majetkové poměry přiměřené době totality. Jen ta holčička pořád dělá problémy… Ona sama však předkládá čtenáři úplně jiný pohled: pohled dítěte, které se matce nemůže za žádnou cenu zavděčit, které matčiny nevyzpytatelné nálady i manipulativní, mnohdy až bezcitné chování deptají, likvidují jeho sebedůvěru i víru v druhé, odsuzují ho k pocitu osamění a ohrožení. Autentické vyprávění o tom, že rodiče si nevybíráme a dětství nemusí být vždy harmonické, ale přesto nás vůle, odvaha i srdce mohou v dospělosti, kdy už máme život ve svých rukou, vést cestami vycházejícími z naší podstaty.
Na stiahnutie
5,99 €

dostupné aj ako:

Sebevražednost seniorů


Sebevražda je téma tabuizované, často budící rozpaky, nesouhlas, nebo dokonce odpor. S prodlužující se délkou lidského života se stávají sebevraždy seniorů významným problémem. Autorka se jím zabývá z hlediska krizové intervence, přičemž vychází z kvalitativního výzkumu zjišťujícího, které z potřeb (podle Alberta Pessa) jsou u seniorů ohrožených sebevraždou v největším deficitu.
Na stiahnutie
7,00 €

Bála jsem se usnout


I když se dítě narodí do prostředí plného nejhrubší agrese, kde se samo stává obětí násilí a sexuálního zneužívání a kde musí denně řešit nedětské starosti, neznamená to, že se jeho životní dráha nemůže změnit. V případě autorky to byla všímavá sousedka, kdo zasáhl do jejího osudu: nabídla jí nový domov, stala se její pěstounkou, dokázala vlídnou důsledností a se srdcem na dlani překonat přízraky, které dívenku provázely z původního nezdravého prostředí, a posunout ji k jejímu pravému já. Příběh nelehké cesty k vlastním snům, plný naděje, dokazuje ozdravnou moc bezpodmínečné lásky.
Na stiahnutie
7,99 €

dostupné aj ako:

Jednoduchá hojnosť


Kniha Čaro každodenného života vyšla prvýkrát v roku 1995 a dlho sa držala na vrchole rebríčka najpredávanejších titulov podľa denníka The New York Times. Dodnes je považovaná za fenomén deväťdesiatych rokov. Vďaka denným inšpiratívnym meditáciám a reflexiám sa stala zlatým štandardom generácie žien, ktorej pomohla znovu sa prihlásiť k svojmu pravému ja, nájsť rovnováhu v najrušnejších životných okamihoch a objaviť všetko to, čo ich robí šťastnými. Teraz vychádza v aktualizovanej podobe a je určená nielen tým, ktorí si obľúbili pôvodné vydanie, ale najmä novej generácii. Dnes sú ženy vystresované z nepretržitej záľahy „najnovších“ správ a vyrovnávajú sa so všadeprítomnými sociálnymi médiami, ktoré na ne doliehajú 24 hodín denne a 7 dní v týždni. Sarah Ban Breathnach oprášila svoj bestseller, aby naplnila aj potreby najmladších ročníkov, a to s otvorenosťou, dôvtipom a múdrosťou sebe vlastnou. Oslavuje v ňom tiché radosti, prosté potešenia a kvalitne strávené okamihy a pripomína nám, ako nájsť krásu v každodennom kolobehu.
Na stiahnutie
13,90 €

dostupné aj ako:

Jeskyně Aspergerů


S Aspergerovým syndromem se potýká celý život, přestože jí byl diagnostikován až ve 22 letech. Vystudovaná zdravotní sestra v knize popisuje, jak diagnózu získala i složitý přechod do dospělého života, který následoval. Příběhy vycházejí z jejích vlastních vzpomínek a zážitků, ale jsou napsané tak, aby Aspergerův syndrom i jeho projevy lépe pochopili učitelé, rodiče, kamarádi i kdokoli další, kdo se s ním setká. Lidé s touto diagnózou totiž nejsou nebezpeční, šílení, ale ani nemusejí být geniální. Jsou jen trochu specifičtí – a v knize se dočtete proč.
Na stiahnutie
9,26 €

Posilování stresem


O stresu se hovoří zejména jako o umělé, lidstvem vyrobené zátěži. Člověk se musel naučit porozumět a vzdorovat rozmanitým stresovým vlivům od počátku své existence. Tělesná zátěž, zima střídaná horkem, nedostatek jídla a tekutin, bakterie, viry, nedostatek spánku či bolest zasahovaly do našich životů od nepaměti. V dnešní době vnímáme stres především jako významnou příčinu vzniku řady tělesných a duševních onemocnění, a chápeme jej jako nebezpečný.Pavel Kolář, celosvětově uznávaný fyzioterapeut a odborník na celostní medicínu, ve své knize Posilování stresem – Cesta k odolnosti mimo jiné rozebírá opačnou úlohu stresových vlivů, a to zejména z hlediska zvýšení odolnosti našeho organismu. Naše tělo a duše v sobě skrývá obrovský potenciál udělat nás nejen silně odolnými, ale také šťastnými. Využijme ho a vezměme odpovědnost za své zdraví a kvalitu svého života do vlastních rukou!
Na stiahnutie
13,68 €

To keby sme vedeli... pred svadbou!


Väčšina ľudí venuje neporovnateľne viac času príprave na svoje budúce povolanie, než príprave na manželstvo.Gary ChapmanDrvivá väčšina slobodných dospelých túži po manželskom vzťahu na celý život a nechcú, aby oni sami a prípadne ich deti museli prežiť bolestnú skúsenosť rozvodu. Tragédiou je, že mnoho z nich nemá ani najmenšiu predstavu, ako budovať takéto manželstvo. Aj to je dôvodom vysokej rozvodovosti. Známy autor a manželský poradca Gary Chapman dúfa, že sa mu svojou najnovšou knihou podarí aspoň trochu tento trend zmierniť.
Na stiahnutie
6,50 €

dostupné aj ako:

Osobnosť nie je nemenná


V knihe Osobnosť nie je nemenná vyvracia Benjamin Hardy mylnú predstavu, že osobnosť – ako súbor vlastností, postojov a správania – je vrodená a nemenná. Zbavuje nás limitujúceho presvedčenia, že máme objaviť svoje „pravé ja“, a ukazuje, ako možno cielene dospieť k svojmu vytúženému ja a dosiahnuť ambiciózne ciele.
Na stiahnutie
7,95 €

dostupné aj ako:

Žiť sa musí


Veda, technológia a západná liberálna demokracia dramaticky ovplyvňujú kvalitu nášho života. V porovnaní s predchádzajúcimi generáciami máme nevídaný prístup k informáciám, väčšiu osobnú slobodu, vyššie materiálne pohodlie a viac vlastníctva. A predsa, ešte pred šokom z pandémie covid-19 sa oveľa viac ľudí než kedykoľvek predtým sťažuje na depresiu, úzkosti a nespokojnosť. V lepších materiálnych podmienkach akoby bol život ťažší. Prečo je to tak? Police sa prehýbajú pod váhou motivačných kníh a internet je zaplavený radami vplyvných osobností a slávnych guru, no do akej miery možno od týchto zdrojov očakávať zmysluplné, praktické odpovede, relevantné pre skeptických ľudí žijúcich v modernej, technologicky vyspelej kultúre? Psychoterapeuti už vyše sto rokov rozvíjajú a zdokonaľujú modely ľudskej mysle. Usilujú sa uľaviť od trápenia a ponúkajú pomoc ľuďom, ktorí si chcú lepšie usporiadať život. Hoci je klinický pôvod psychoterapie dôležitý, jej odkaz má oveľa širší význam. Ponúka originálne pohľady na veľké otázky, zvyčajne kladené fi lozofom a predstaviteľom viery: Kto som? Prečo som tu? Ako mám žiť? Táto zaujímavá a dôležitá kniha vysvetľuje hlavný prínos významných osobností spájaných s praktickou psychoterapiou: od Freuda po Ellisa, od Junga po Lainga, od Adlera po Hayesa. Frank Tallis tvrdí, že ak sa na psychoterapiu pozrieme ako na kompaktnú intelektuálnu tradíciu, stáva sa ohromne cenným a málo preskúmaným zdrojom rozmýšľania o svete.
Na stiahnutie
14,99 €

dostupné aj ako:

Instamozek


Máte potíže s usínáním? Dokážete se delší dobu soustředit jen s obtížemi? Toužíte po dokonalém životě celebrit ze sociálních sítí? Kniha renomovaného švédského psychiatra se zabývá dopadem „digitálního věku“ na fungování našeho mozku. Stres, který zažíváme dnes, není stejný jako u našich předků. Jak se s ním vypořádat, když nás mobilní telefony zásobují dopaminem, a podporují tak vytváření závislosti? Navíc narušují naši schopnost soustředění už jen tím, že se nacházejí v naší blízkosti, ani je nemusíme používat. Když si je s sebou bereme do postele, ovlivňuje to kvalitu našeho spánku, a neustálé porovnávání s ostatními na sociálních sítích nám také na klidu nepřidá. U dětí už byla zaznamenána nejdrastičtější behaviorální změna všech dob a není zdaleka jasné, jak používání mobilních telefonů a čtení elektronických materiálů do budoucna ovlivní naši schopnost učení. Nemluvě o prohlubujícím se pocitu sociální izolace… Autor nabízí „první pomoc“ v podobě tipů, jak významně změnit životní styl ve svůj prospěch, uvádí nejnovější poznatky výzkumníků této oblasti a v závěru se zabývá úvahami o tom, zda se náš mozek dokáže na změněné podmínky adaptovat.
Na stiahnutie
10,09 €

dostupné aj ako:

Anatomie rozhodování


ABSOLUTNÍ MUST HAVE PRO VŠECHNY MARKETÉRY! | V marketingu jde především o to, jak přesvědčit zákazníka ke koupi. Než ale můžete začít ovlivňovat něčí rozhodování, je potřeba porozumět tomu, co k němu vede. A od toho je tu Richard Shotton a jeho Anatomie rozhodování. Kniha se zabývá tím, jak rozhodovací proces probíhá, ať už se jedná o triviální rozhodování o tom, co si dáme k jídlu, nebo o životní rozhodování, jako například změnu práce. Zkoumá, jak je naše chování ovlivňováno psychologickými zkratkami, které nazývá zkreslením, a svoje poznatky prezentuje v kontextu možného použití těchto zkratek při tvorbě efektivní marketingové kampaně. Využívá při tom důkazy z akademického prostředí i z praxe marketingového oboru a vychází také z vlastních experimentů. Každou kapitolu ilustruje bohatou sadou příkladů, které prakticky znázorňují použití daného zkreslení v praxi. Kniha je stručná a výstižná - neutápí se ve složitých formulacích a suché vědecké terminologii, naopak se snaží být srozumitelná pro každého.
Na stiahnutie
11,72 €

Já jsem mysl


Deep Trivedi je uznávaným řečníkem a spisovatelem nejen ve své rodné Indii, ale i v mnoha dalších zemích a kulturách. V této knize se mu podařilo poskytnout čtenáři praktické návody a základní principy fungování lidské mysli, a to napříč kulturami a bez ohledu na víru či barvu kůže.Teoretické pasáže střídají zajímavé příběhy z historie, které dovedně ilustrují, co by jinak mohlo být obtížné vstřebat. Kniha totiž útočí na ty nejzakořeněnější stereotypy a myšlenkové vzorce, které v nás leží tak dlouho a tak hluboko, že se jich jen těžko vzdáváme, i když je to pro naše vlastní dobro. Právě proto ale kniha přináší i velmi silné „aha momenty“, při kterých se člověk musí jen hořce usmát nad svým marným úsilím vypořádat se se svými životními nesnázemi stále stejnými a neúčinnými postupy.Přívrženci Deepa Trivediho tvrdí, že jeho práce s jazykem a volba slov mají samy o sobě transformační efekt na čtenáře a proces změny nastává již při pouhém čtení textu. Pravdou je, že už jen ten nenápadný posun v myšlení a pozornosti, který po přečtení této knihy nastane, posune váš život novým směrem a dovolí vám zakusit mnohem více štěstí a spokojenosti.
Na stiahnutie
13,68 €

Tělo sčítá rány


Trauma nelze obejít. Jeho následky zažívají mnozí – možná vy, možná vaši blízcí. Vždy však ovlivňuje životy všech okolo. A není v silách trpícího, aby projevy v podobě depresí, chronických potíží, alkoholismu, sebepoškozování či pocitů studu a osamělosti zvládl bez pomoci. Bessel van der Kolk popisuje s laskavostí a otevřeností příběhy, s nimiž se setkal v klinické praxi, a dělí se o výsledky svých výzkumů v oblasti terapie posttraumatické poruchy. Prokázal jimi, že zanedbávané či zneužívané děti, účastníci nehod a katastrof, váleční veteráni či oběti násilných činů potřebují víc než medikamenty. Skutečné uzdravení vede přes hledání cesty k sobě samým, k vlastnímu tělu, které si v nekonečné smyčce udržuje otisk prožitého utrpení. I díky van der Kolkově práci se lze vydat na možná dlouhou, ale nadějnou cestu k lepšímu a plnějšímu životu. Mimo jiné se dozvíte: - Trauma negativně ovlivňuje tělo i mozek a mění schopnost zažívat radost, důvěru, ovládat se a vnímat své tělo. - V rozvoji vývojové traumatické poruchy hrají roli geny, hormony i rodičovská péče a láska v prvních letech života. - Sebedestruktivní chování je často vyvoláno snahou znovu cítit a získat kontrolu nad svým životem. - Projevy traumatu často dostávají nálepky nejrůznějších diagnóz, terapie je však neúčinná, pokud neřeší skutečnou podstatu potíží. - Trýznění lidé popírají realitu a oddělují se od ní, aby přežili. Přestávají tak chápat, kým jsou, co cítí a čemu a komu mohou důvěřovat. Autor své pacienty vybízí, aby se zapojili do libovolné formy práce s tělem, která napomáhá obnovení zdravého vztahu k sobě i k druhým. V knize proto najdete doporučení na inovativní léčebné postupy od metod neurofeedbacku přes meditaci až po sport, hudbu, jógu či kurzy herectví. Přístupným způsobem tak dává naději všem, kteří dosud trpěli.
Na stiahnutie
14,95 €

dostupné aj ako:


V kategórii literatúry "Psychológia, etika, logika" nájdete bohatý výber kníh zaoberajúcich sa tymito témami. Táto kategória ponúka literatúru o ľudskej mysli, morálnych hodnotách a logickom myslení.

Nájdete tu diela od svetoznámych autorov, ktorí sa venujú rozličným aspektom týchto disciplín. Ich príspevky pomôžu hlbšie porozumieť ľudskej povahe, morálnym dilemám a logickým princípom.

Medzi najznámejších autorov v oblasti psychológie patrí Sigmund Freud, Carl Jung a Jean Piaget. Ich diela sa zaoberajú psychoanalýzou, archetypmi a behaviorálnou psychológiou.

V oblasti etiky a morálky sú významnými autormi Immanuel Kant, John Stuart Mill a Aristoteles. Ich diela sa zameriavajú na etické teórie a morálne zásady.

V logike sa vynikajúcimi autorami stali Gottlob Frege a Bertrand Russell. Ich diela sa zaoberajú logickým argumentovaním a matematickými princípmi.

Kategória "Psychológia, etika, logika" poskytuje dôležité diela pre lepšie pochopenie ľudskej mysle, morálnych hodnôt a logického myslenia.