! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Učíme se R


Kniha Učíme se R propojuje logopedii s grafomotorikou, proto je věnována nejvíce dětem předškolního a mladšího školního věku. Pracovní listy byly vytvořeny pro možnost každodenního krátkého procvičování vedoucího k vyvození hlásky R a k nácviku správného úchopu psacího náčiní a rozvoje grafomotoriky.
Na stiahnutie
7,30 €

Kresťanstvo: nezrovnalosti a temné stránky


Ak ste jedným z množstva ľudí, ktorí majú pochybnosti ohľadom niektorých udalostí v histórii kresťanstva, odpovede na svoje otázky nájdete v tejto knihe. Kto a kedy napísal Evanjeliá? Boli iba štyri alebo ich bolo viac? A ak ich bolo viac, kto a kedy rozhodol o tom, že v Biblii sú iba štyri? Akým spôsobom sa Biblia prepisovala v prvých storočiach nášho letopočtu? Kto ju prepisoval? Je pravda, že v najstaršej zachovanej Biblii, v Sinajskom kódexe zo 4. storočia, objavili vedci až neuveriteľných 35.000 (!) úprav? A je pravda že Evanjelium podľa Marka sa v Sinajskom kódexe končí tým, že ženy po ukrižovani Ježiša Krista objavili prázdny hrob, vypočuli si anjelskú postavu, ktorá im oznámila, že Ježiš vstal z mŕtvych a požiadal ich, aby túto správu oznámili Petrovi a ostatným účeníkom, avšak oni si to ponechali pre seba? Citát z Evanjelia podľa Marka (Sinajský kódex): „Potom vyšli von a utekali preč od hrobu, trasúce sa v údive, nepovedali nikomu nič, pretože mali strach.“ Naozaj takto končí Markovo Evajelium v nastaršej Biblii na svete? Žiadne Kristovo zjavenie sa učeníkom, žiadny dôkaz o vzkriesení, žiadny dôkaz o Kristovom božstve? Kedy vzniklo turínske plátno? Naozaj v ňom bol Ježiš Kristus uložený v hrobe? Aký je názor odborníkov na zázraky v Lurdoch a vo Fatime? Koľko obetí má na svedomí kresťanstvo? Toto je len malá ukážka z množstva tém, ktoré vysvetľuje táto kniha.
Na stiahnutie
9,99 €

Zelená planeta


Anglický novinář a spisovatel Simon Barnes v knize Zelená planeta říká, že ve světě rostlin nic není takové, jak to vypadá. Rostliny mohou být stejně agresivní a soutěživé jako živočichové a jejich osudy bývají podobně dramatické. Objevíme rostliny, které nemilosrdně pohltí hostitelskou rostlinu, ale i ty, které si vytvářejí hluboké a složité vztahy s jinými druhy organismů. Budeme putovat z jednoho prostředí do druhého, od druhově nejbohatších deštných pralesů po drsné pouště, kde se zdá, že je existence života nemožná. Dále se podíváme na sezonní kontrasty, na to, jak se krajina během roku téměř k nepoznání změní. A přesuneme se i do vody, kde veškerý život začal. S využitím nejnovějších technologií a představením více než dvou desetiletí objevů odhaluje kniha úchvatný život rostlin tak jako nikdy předtím - život plný pozoruhodného chování a emotivních příběhů. Publikace doprovází úspěšný dokumentární seriál televizní stanice BBC, na kterém spolupracoval Sir David Attenborough.
Na stiahnutie
19,29 €

dostupné aj ako:

Ceny – mzdy – peníze


Kolektivní monografie si klade za cíl zachytit a vyložit nejrůznější aspekty ekonomického myšlení ve středověku a v raném novověku. Ceny a mzdy, resp. způsoby nakládání s penězi ve středověké a raně novověké společnosti nabízejí jednu z možností, jak proniknout k samotné podstatě ekonomického uvažování předmoderního člověka, který byl nucen klást na materiální aspekty života mnohem větší důraz než člověk moderní. Kniha v tomto ohledu odráží interdisciplinární pohledy na danou problematiku očima historiků, stavebních historiků a archeologů. Jednotliví autoři se zde věnují dějinám pražského Ungeltu, ekonomickým aspektům života sedláků v okolí Chebu v 15. století, způsobům kontroly městského hospodaření, poptávce po penězích mezi katolickými emigranty z husitských Čech ve 20. a 30. letech 15. století, židovským půjčkám ve Znojmě, zlatým a stříbrným mincovním ražbám či funkci luxusních výrobků, doložených archeologickými nálezy, v městském hospodaření.
Na stiahnutie
13,63 €

Pomoc z neba


Keď si nebudete vedieť rady so životom, pamätajte, že máte Pomoc z neba. Životné náklady stúpajú. Hodnoty úspor klesajú. S manželstvom to ide dolu vodou. V práci je to na nevydržanie. Stres raketovo stúpa. Skrátka je toho na vás priveľa. Ale čo ak je tu pomoc? Niekto, kto bude kráčať s vami, viesť vás a niesť vaše bremená? A čo ak vám túto pomoc zoslalo samo nebo? Nie je to niekto ako my, kto sa rýchlo unaví. Je to nebeský pomocník, neobmedzený našimi obmedzeniami, ktorému nikdy nedôjdu sily a vždy je nám nablízku. Máte záujem o jeho pomoc? Ak áno, mám pre vás dobrú správu: Duch Svätý je medzi nami. On je našou pomocou z neba. Životom už nemusíte kráčať sami. Svoje bremená už nemusíte niesť vlastnou silou. Začnite sa tešiť z prítomnosti Ducha Svätého a vychutnávajte si energický život, ktorý vám ponúka. Boh chce, aby ste v sebe mali oživujúcu silu Ducha Svätého. Duch Svätý sa v Biblii spomína viac než stokrát. Ježiš o ňom hovorí viac ako o cirkvi, manželstve, peniazoch či budúcnosti. Poznáte ho? V knihe Pomoc z neba vám Max Lucado ukáže: – ako sa priblížiť k Bohu a mať radostnejší život plný sily Ducha Svätého, – kto je Duch Svätý a ako vám môže pomôcť, – ako zložiť svoje bremená na Ducha, aby ste našli opravdivý pokoj a odpočinok, – a ako objaviť vaše jedinečné dary a poslanie v Božom kráľovstve. Kniha Pomoc z neba nám pripomína, že náš Dobrý pastier nás nielen kŕmi, ale aj vedie. Nielenže nás napomína, no i usmerňuje. Drží nás na správnej ceste a, čo je najlepšie, Ducha Svätého poveril úlohou viesť nás kľukatými cestami života.
Na stiahnutie
12,90 €

dostupné aj ako:

Z múdrosti otcov


Krátke zamyslenia na každý deň. Svätí otcovia nás učia modliť sa, myslieť a žiť kresťanským spôsobom. Prinášajú múdrosť, ktorú nadobudli vlastnou skúsenosťou v duchovných zápasoch. Ponúkajú ju ďalším generáciám podobne, ako otcovia ponúkajú dedičstvo deťom, ktoré je plodom ich veľkých námah. Prijatie ich skúseností nám pomáha kráčať istejšie a rýchlejšie po ceste k spáse.
Na stiahnutie
3,90 €

dostupné aj ako:

Reprezentace ženství z perspektivy lingvistiky genderových a sexuálních identit


Mluvní projev v českém veřejném prostoru se vyznačuje preferováním určitých jazykových praktik, jež ve svém souhrnu odrážejí a reprodukují polarizovaný, vzájemně hierarchizovaný obraz dvou sociálních pohlaví se specificky "ženskými" a "mužskými" charakteristikami a doménami. Autorka se soustředila na vyjadřovací praxi ve veřejném prostoru z hlediska reprezentací ženství: k základním otázkám patří, do jaké míry si uvědomujeme vevázanost mluvního jednání do sociálního kontextu, jak se genderové normy a očekávání promítají do jazyka a jak je lze prolomit.Český jazyk disponuje mimořádně bohatým rejstříkem prostředků a strategií jak pro konstruování tzv. tradičních genderových a sexuálních identit, tak i k pěstování kultury vyváženého vyjadřování; chceme-li utvářet svůj mluvní projev svobodně, učinit jej výrazem své osobnosti a nenechat se manipulovat stereotypy a koncepty, je kritická reflexe vnějších vlivů nezbytná. Lingvistika genderových a sexuálních identit se v české jazykovědě řadí k novějším oborům - na interdisciplinární výzkumy a účast české jazykovědné obce v nich čeká mnoho zajímavých témat s významným aplikačním potenciálem pro média, instituce i veřejnost. Svými texty do knihy přispěli Dennis Scheller-Boltz a Pavla Špondrová.
Na stiahnutie
13,00 €

dostupné aj ako:

Temná tvář české literatury


Práce polské bohemistky Joanny Goszczyńské zachycuje v jednotlivých studiích tvorbu vybraných českých modernistů prvních desetiletí a meziválečného dvacetiletí 20. století: Josefa Čapka, Ladislava Klímy, Jakuba Demla, Richarda Weinera a Vladislava Vančury. Jak napovídá název knihy, autorka se zaměřuje na "temnou tvář české literatury"; reaguje tak na jednostrannou, zdánlivě stereotypní polskou představu, že česká literatura je plná humoru, ztvárňuje všední život a reprezentuje typ "malého českého člověka" (Hašek, Čapek, Poláček aj.). Ve spektru jejího zájmu se nyní ocitá jiná tvorba, ponořená do hlubokých zákoutí lidské psychiky. Badatelka objevuje a interpretuje díla zkoumající duševní temnotu, často skrývanou pod povrchem; odhaluje propasti zla, šílenství, strachu a posedlosti, ale také patosu a hrdinství. Popisuje hledání pravdy o tíze lidské subjektivity či identity a zkoumá širší souvislosti literatury s krizí kultury, s politickými zvraty a s tragickými prožitky z první světové války. Publikace přináší nejen nezvyklý bohemistův pohled "zvenčí", ale umožňuje i konfrontaci s literárním děním v Polsku i v Evropě.
Na stiahnutie
7,00 €

Blázinec je před branou


Renomovaný psychiatr, pedagog, katolický kněz a esperantista se v rozhovoru s Janem Paulasem ohlíží za svou padesátiletou psychiatrickou praxí. Vzpomíná na dobu studií i začátky své profesní dráhy v dobách ateistického marasmu. Mluví o své konverzi, sleduje proměny naší společnosti po pádu komunismu a nabízí svůj neotřelý pohled i na věci budoucí. Kniha je protkána humornými i méně veselými příběhy z autorova života. Dvojí role psychiatra a duchovního zprostředkovává čtenářům jedinečný pohled na svět zdravých i nemocných, kněží i laiků, zpovědníků a psychoterapeutů, církve i společnosti. Max Kašparů s úlevou vzpomíná na primáře, který nové pacienty vítal slovy: „Blázinec je před branou. U nás je klid a pohoda.“ A v tom je i hlavní přínos této knížky: nejen otevřeně poukazovat na problémy naší roztříštěné společnosti, ale také nabídnout radu, jak dobře žít, abychom se nezbláznili.
Na stiahnutie
11,60 €

Zákoník práce 2023 / 2024 s komentářem změn


Nové vydání příručky pro náročné uživatele po velké novelizaci v právním stavu k 1. říjnu 2023. Obsah: přehledný úvod ke zvládnutí orientace v novelách během několika minut - systematický úvodní komentář aktuálních novel + úplné znění zákoníku práce s vyznačením změn v různých časových úrovních + přehled tuzemských a zahraničních cestovních náhrad. Pro studium, školení, rychlé osvojení změn a použití v denní personální a právní praxi.
Na stiahnutie
4,89 €

Ako byť zdravý?


Veronika Folentová sa už roky ako novinárka venuje zdraviu a zdravotníctvu. Pri práci na svojej prvej knihe s názvom Ako byť šťastný? si uvedomila, ako veľmi náš celkový pocit zo života ovplyvňuje zdravie a fyzická kondícia. A že niekedy naše zdravotné problémy vyriešia aj malé zmeny v jedálničku či pri sedení. Preto sa desiatich popredných slovenských odborníkov a odborníčok spýtala, ako sa o seba starať, aby sme prežili čo najviac aktívnych rokov v dobrom zdraví bez bolesti a liekov. So svojimi respondentkami a respondentmi sa rozprávala o tom, ako predísť najčastejším ochoreniam, ktoré trápia slovenských pacientov, o ich príznakoch, prevencii a liečbe. Ako sa starať o srdce, oči či pľúca? Ako predísť civilizačným ochoreniam? Čo je zdravý spánok a prečo je dôležitý? Čo robiť, aby sme znížili riziko rakoviny? A ako sa správne hýbať?
Na stiahnutie
11,90 €

dostupné aj ako:

Nacistická germanizační a osídlovací politika v Protektorátu Čechy a Morava


Autor se zabývá pozemkovou a osídlovací politikou na území Protektorátu Čechy a Morava, na kterou nahlíží jako na nedílnou součást jednotné nacistické germanizační politiky, uplatňované v širším prostoru Německé říše. Přináší nový pohled na osídlovací politiku a mechanismy jejího fungování na vyšších i nižších stupních v rámci řízení osídlovacího procesu po strukturální a organizační linii, a přispívá tak k dokumentaci a objasnění celkových cílů nacistické okupační moci, jejíž germanizační plány měly mít dalekosáhlé důsledky nejen pro dané teritorium, ale i pro český národ jako takový.
Na stiahnutie
14,00 €

Slovo ako nástroj v terapii


Kniha Slovo ako nástroj v terapii ponúka praktické informácie každému, koho zaujíma práca so slovom, príbehom, metaforou, tak aj pre tých, ktorí chcú rozšíriť svoje vedomosti v oblasti biblioterapie, tvorby metafor a príbehov podľa aktuálnej situácie a klienta. Ponúka teoretické aj praktické rady ľuďom zo všetkých pomáhajúcich profesií, psychológom, liečebným a špeciálnym pedagógom, mentálnym trénerom, ľuďom pracujúcim s deťmi i seniormi či profesionálnymi športovcami. Snaží sa byť tak pomocnou pri každodennom styku s ľuďmi vedúcej k okamžitej zmene v komunikácii s druhými. Na konci knihy je malá pomoc pre tých, čo chcú svoju reč používať efektívne, asertívne ju zautomatizovať vo forme kartičiek s frázami neurolinguistického programovania (NLP).
Na stiahnutie
12,95 €

dostupné aj ako:

Ohromný svet


Vedeli ste, že niektoré chrobáky priťahuje oheň, korytnačky sa dokážu orientovať podľa magnetického poľa Zeme, niektoré ryby plnia rieky elektrickými impulzmi a že dokonca aj podaktorí ľudia ovládajú sonar podobne ako netopiere? Že hrozivá tvár krokodíla je v skutočnosti citlivá ako dotyky milenca a rastliny sa chvejú od nečujných piesní chrobákov? Zaujíma vás, čo včely vidia na kvetoch, čo počujú spevavce vo svojich melódiách a čo psy ňuchajú na ulici? V Ohromnom svete nám autor a oceňovaný vedecký novinár, držiteľ Pulitzerovej ceny Ed Yong cez zmysly živočíchov odhalí skryté ríše okolo nás. Ak totiž chceme pochopiť náš svet, nemusíme cestovať na nové miesta – musíme sa pozerať novými očami. „Vnímať svet inými zmyslami znamená nájsť nádheru v známom a posvätnosť v každodennom.“ Ed Yong
Na stiahnutie
22,90 €

Být, poznat a milovat


Kniha nabízí ve formě rozhovoru otevření myšlenkového světa jednoho z největších myslitelů, Aurelia Augustina. Cílem však nebylo vytvořit jakýsi zábavný úvod k Augustinovi, ale cestou myšlenkového hledání, tázání, rozhovoru s reálným druhým Ty postupně zakoušet plody rozhovoru dvou autorek a vést k vždy podstatnějšímu dialogu s vnitřním Učitelem, skrze nějž může vstupovat Pravda do tohoto světa. Čtenář tak může sám ověřit, zda se skrze dialog s lidským partnerem učíme přijímat jinakost a poznávat nové perspektivy, zda je tak umožňována proměna, která patří k podstatné možnosti lidského života. Kniha je psána především pro čtenáře dosud neobeznámené s Augustinovým životem a dílem. Klade také otázku po podstatě fenoménu toho, co staří Řekové nazývali paideia a co je výchovou, znamenající kultivaci skrze dialog, který nás otevírá svobodě a odpovědnosti.
Na stiahnutie
6,00 €

Sedem krokov k najlepšiemu životu


Zmeňte svoj život pomocou úplne prvej praktickej príručky zhmotňovania, mimoriadne obľúbenej techniky sebarozvoja, ktorá zmení váš život k lepšiemu raz a navždy... Túto základnú príručku pre všetkých, ktorí si želajú viac sily ovládať svoj život, napísala koučka sebarozvoja a „kráľovná zhmotňovania“ Roxie Nafousi. Vďaka siedmim jednoduchým krokom pochopíte skutočné umenie zhmotňovania a vytvoríte si život, o akom ste vždy snívali. Či už si chcete pritiahnuť spriaznenú dušu, dokonalú prácu či domov, po akom ste vždy túžili, alebo si len prajete viac vnútorného mieru a sebadôvery, Sedem krokov k najlepšiemu životu vám ukáže správnu cestu. Majte jasnú predstavu.Zbavte sa strachu a pochybností.Zmeňte správanie.Prekonajte skúšky, ktoré vám pripravil vesmír.Buďte vďační (bez výhrady).Premeňte závisť na inšpiráciu.Dôverujte vesmíru. Zhmotňovanie, v ktorom sa stretáva veda s múdrosťou, predstavuje techniku sebarozvoja, ktorá vám umožní dosiahnuť ciele, pestovať sebalásku a žiť ten najlepší život, aký len môžete.
Na stiahnutie
16,90 €

dostupné aj ako:

Jadro našich problémov


Na stránkach prvých slovenských politických novín podal Ľudovít Štúr vo svojich článkoch presnú analýzu a kritiku vtedajšieho slovenského aj uhorského života. Mnohé jeho názory, vízie či apely majú nadčasový rozmer a sú aktuálne i dnes. Prenesené do súčasnej slovenčiny môžu poslúžiť ako inšpirácia pri zdolávaní naliehavých problémov našej súčasnosti. Publikácia je zároveň prvým kompletným vydaním Štúrových textov uverejnených na stránkach novín.
Na stiahnutie
9,00 €

dostupné aj ako:

Děti Jasanu a Jívy


Věk Vikingů, přibližně vymezený roky 750 a 1050 n. l., se stal svědkem nevídané expanze skandinávských národů. Seveřané se vydali do světa jako kupci, nájezdníci, dobyvatelé, objevitelé i kolonisté a ve všech těchto rolích proměnili mnohé kraje i země, od východního pobřeží Ameriky až po asijské stepi.Historii však v tomto případě „nepsali vítězové“, nýbrž jejich oběti – kronikáři národů, jejichž území přeoral místo pluhu vikingský meč. Proto se nám dochovaly zejména zprávy, které líčí Seveřany právě z tohoto pohledu.Kniha Děti Jasanu a Jívy je založena na nejnovějším archeologickém výzkumu i zpracování písemných pramenů a přináší nám příběh Vikingů, podaný jejich vlastníma očima: poznáme jejich politiku, kosmologii, umění i kulturu. Price nás seznamuje se skutečnými Vikingy, nikoli s jejich karikaturami, které zaplavily jak populární kulturu, tak leckdy i stránky historických knih.Seznámíme se s Björnem Železným bokem, který vedl loupežnou výpravu na Řím, s Gudrid Thorbjarnardóttir, svého času nejzcestovalejší ženou na světě, ba i s prvním křesťanským králem Dánska, Haraldem Modrozubem a jeho výbojným synem Svenem Vidlím vousem.
Na stiahnutie
27,40 €

Aktualizácia II/3 - Trestný zákon a Trestný poriadok


Nový zákon o registri trestov upravuje okruh subjektov, ktoré môžu žiadať o odpis registra trestov, zužuje okruh právnych predpisov, v zmysle ktorých sa vyžaduje odpis registra trestov, nakoľko pre účely konkrétneho osobitného predpisu postačuje výpis z registra trestov, výpis z registra trestov pre prácu s deťmi a mládežou podľa osobitného predpisu alebo špecializovaný výpis z registra trestov. Zjednotením výpočtu trestných činov sa zohľadňujú podmienky bezúhonnosti pre vybrané úseky verejnej správy, čo znamená, že určitá skupina trestných činov je pre konkrétny právny vzťah vymedzená dostatočne a presne. Výsledkom je jednoduchší a prehľadnejší postup pri posudzovaní splnenia podmienok bezúhonnosti, a to nielen pre správne orgány, ale aj pre účastníkov správneho alebo obdobného konania. Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatných novelách Zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon – po novele zákonom č. 117/2023 Z. z. (prvá novela) Zákon č. 301/2005 Z. z. Trestný poriadok – po novele zákonom č. 111/2023 Z. z. (druhá novela) a po novele zákonom č. 192/2023 Z. z. (tretia novela) Zákon č. 192/2023 Z. z. o registri trestov – nový zákon Zákon č. 54/2018 Z. z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti – po novele zákonom č. 189/2023 Z. z. (prvá novela) UPOZORNENIE NA ZMENU! Zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) – po novele zákonom č. 146/2023 Z. z. (druhá novela) a po novele zákonom č. 205/2023 Z. z. (tretia novela) Zákon č. 160/2015 Z. z. Civilný sporový poriadok – po novele zákonom č. 201/2023 Z. z. (prvá novela) Zákon č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov– po novele zákonom č. 192/2023 Z. z. (prvá novela) a po novele zákona č. 201/2023 Z. z. (druhá novela) Zákon č. 372/1990 Zb. o priestupkoch – po novele zákonom č. 183/2023 Z. z. (prvá novela) Do Trestného poriadku sa zavádza povinnosť orgánov činných v trestnom konaní odobrať daktyloskopické odtlačky prstov osobám, ktoré sú štátnymi príslušníkmi tretích krajín, prípadne osobám s dvojakým občianstvom, voči ktorým bolo vznesené obvinenie, pre účely ich identifikácie. Identifikátor odtlačkov prstov bude uložený v Kriminalistickom a expertíznom ústave Policajného zboru, pričom v prípade zastavenia trestného konania bude vymazaný a odstránený z databázy. Zmyslom ustanovenia rámcového rozhodnutia je poskytnúť možnosť ústredným orgánom registrov trestov na zabezpečenie informácií, v prípade pochybností o ich zápise cez systém ECRIS. Zohľadňovanie odsúdení súdmi členských štátov Európskej únie je postup, ktorý vykonávajú všetky justičné orgány v konkrétnom trestnom konaní. Základnými, rozhodujúcimi údajmi sú informácie získané cez systém ECRIS. V prípade potreby zadováženia samotného rozsudku (napr. v prípade postupu podľa § 47 ods. 2 Trestného zákona ide o povinnosť) je teda potrebné postupovať štandardnými nástrojmi justičnej spolupráce, ktorým je v danom prípade Európsky vyšetrovací príkaz.
Na stiahnutie
5,70 €

Rozšírte svoje vedomosti z nových oblastí ako ekonómia, manažment a marketing. Zaujímate sa o vesmír a jeho fungovanie, správanie živočíchov či históriu času? Správny smer do života a pozitívnu psychológiu prinesie motivačná literatúra. Knihy odborné - z oblasti práva, pedagogiky, sociológie či medicíny - ukrýva práve táto sekcia.

Kategória Odborná a populárno-náučná literatúra zahŕňa knihy a texty, ktoré poskytujú informácie a odborné znalosti v rôznych odboroch. Táto kategória sa líši od beletristickej literatúry a zameriava sa na vedomostný prínos.

Odborná literatúra obsahuje podrobné informácie, teórie a výskum v rôznych oblastiach ako veda, medicína, technológia, právo, ekonomika a psychológia. Populárno-náučná literatúra je prístupnejšia verejnosti a zaujímavo prezentuje tématické úseky, históriu, biografie a vedecké objavy.

Odborná a populárno-náučná literatúra je dôležitá pre vzdelávanie, osobnostný rozvoj a celoživotné učenie. Pomáha nám porozumieť svetu, objavovať nové perspektívy a zlepšiť naše schopnosti. Tieto diela od renomovaných autorov sú zdrojom inšpirácie a prínosov pre naše profesionálne a osobné životy.

K najznámejším autorom odbornej literatúry patria Stephen Hawking, Yuval Noah Harari, Malcolm Gladwell, Daniel Kahneman či zo slovenských autorov Roman Králik, či Vojtech Zamarovský.