Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Väzba


Rezervácia na predajni


Série


Ako prežiť dospievanie


To sa už fakt nevieme spolu rozprávať? A chodíš už s niekým? Ublížil ti niekto? Kedy sa konečne normálne naješ? Dúfam, že sa neopiješ. A pozor na drogy… Zase si na internete? Vypínam wifinu. Čo z teba, preboha bude? Ak ste čo len raz v živote použili pri kontakte so svojím synom či dcérou jednu z týchto viet, pravdepodobne máte doma dospievajúce dieťa, tínedžera, potomka v puberte. Byť rodičom dospievajúceho dieťaťa môže byť niekedy ubíjajúce. Dobrou správou je, že toto obdobie je jasne časovo ohraničené a raz sa skončí. Môžeme ho pasívne pretrpieť, ale môžeme sa naň pripraviť a vnímať ho aj ako vzrušujúce obdobie dozrievania, formovania, experimentovania a hľadania hraníc - pričom toto hľadanie môže sprevádzať mlčanie aj agresivita, prehnaná snaživosť aj apatia, sebapoškodzovanie, alkohol, drogy, úteky, depresie či úzkosti. Súčasní dospievajúci sa ocitli vo svete, ktorý im sústavne pripomína, že ich v budúcnosti nič dobré nečaká. Klimatická kríza, pandémia, vojna u susedov, sociálna nerovnosť, nepredvídateľná umelá inteligencia a jej vplyv na pracovný trh. Nečudo, že majú obavy, úzkosti až panické stavy, s ktorými sa vyrovnávajú buď rebéliami alebo obracaním agresivity proti sebe. Na druhej strane, dnešná doba tým šťastnejším z nich prináša nesmierne veľa podnetov, možností, priestoru na to, aby objavovali, skúšali, padali a znovu stávali a mohli byť sami sebou. Redaktorka Denníka N Jana Shemesh pri zostavovaní tejto knihy vychádzala nielen z vlastných skúseností mamy dospievajúcej dcéry, ale aj z príbehov mnohých ďalších rodičov a detí, ktoré doplnila rozhovormi s odborníkmi (niektoré z nich boli publikované v Denníku N). Otázky v úvode tohoto textu sú názvami kapitol, v ktorých sa venuje komunikácii, poruchám príjmu potravy, násiliu vo vzťahoch, životu v online svete, budovaniu dôvery, či odchodu detí z domu.
Na stiahnutie
13,90 €

dostupné aj ako:

Conflict


I hate having to submit, but in our family, status has been prioritised over personal preferences and individual feelings for decades. "Go to America and marry the daughter of our best friend." An arranged marriage in the 21st century? We are a brutally backward mafia. Our best friend, in fatherly translation, is a significant business partner. And me? I am the son of an Italian mafia boss. I have no right to live as I please. That's why I'm sitting in the private jet of the Brus family, on my way to a country where I'm supposed to bring back a wife I don't even know. My vision is clear. She will be beautiful, she will be cultured, she will know how to submit to me, and she won't mind that I won't be exclusive in my life or in bed. I follow the rules. I don't play games with relationships. I don't seek compromises. At least, that's how it has been until now...
Na stiahnutie
7,99 €

Kolotoč


Antológia Kolotoč vznikla vďaka spoločnému tvorivému úsiliu: do projektu európskej spolupráce TIME Together in the Middle of Europe sa zapojili tri vydavateľstvá detských kníh: CERKABELLA z Maďarska, EDITURA CASA z Rumunska a ZELENÝ KOCÚR zo Slovenska. Na výberovom procese a jeho výsledku sa v každej z troch krajín podieľala vybraná trojčlenná porota, knižná redakcia, 10 spisova teľských a 10 ilustrátorských osobností, prekladatelia a prekladateľky, partnerské inštitúcie aj herci a herečky. Kolotoč predstavuje myšlienku spolupatričnosti, spolupráce a jeho ambíciou je sprostredkovať oslobodzujúci pocit radosti z toho, ako sa vieme jeden na druhého napojiť a zladiť sa v spoločnom rytme. Čitateľská verejnosť drží v rukách bohato ilustrovanú knihu poviedok pre deti a tínedžerov, ktorá vychádza naraz v piatich rôznych jazykoch (okrem slovenčiny, maďarčiny a rumunčiny aj v nemčine a v angličtine), ako aj v audioformáte a zároveň v podobe eknihy. Ďakujeme odborným porotám a partnerským organizáciám za ich prácu pri posudzovaní textov a ilustrácií a pri prípravách sprievodných podujatí. MAĎARSKO Andrea Csörgei, Zoltán Hermann, József Lapis, Evelin Márton, Erika Pauer, Základná škola Templomdombi v Szentendre Tibor Kárpáti, Barbara Nagy, Emese Révész, Kinga Rofusz, Mari Takács RUMUNSKO Sînziana Popescu, Mircea Pricăjan, Bianca Mereu?ă, Colegiul Na?ional „Mihai Eminescu” Oradea, Colegiul Na?ional „Emanuil Gojdu” Oradea Cristiana Radu, Andreea Anamaria Meza, Elena Corina Andor, Ramona Novicov, Nicolaie Ardelean SLOVENSKO Eva Andrejčáková, Lucia Molnár Satinská, Vlado Janček a žiacka porota (ZŠ Pusté Sady a ZŠ s MŠ Dvorníky a pani učiteľka Ivana Zacharová) Hana Križanová, Kristína Soboň, Peter Michalík Slovenské literárne centrum Financované zo zdrojov Európskej únie. Názory a tvrdenia v tejto knihe od zrkadľujú postoje autorov a autoriek a nemusia byť zhodné s oficiálnymi sta noviskami Európskej výkonnej agentúry pre vzdelávanie, audiovizuálny sektor a kultúru (EACEA). Za autorské názory a postoje nenesie zodpovednosť EACEA ani Európska únia.
Na stiahnutie
12,29 €

dostupné aj ako:

Slepá ulička


Keď na poli v Iowe nájdu telo, polícia objaví ďalších štrnásť mŕtvol, niektoré staré dvadsať rokov, iné z nedávnej minulosti. Pozostatky poukazujú na sériového vraha, ktorého modus operandi je polícii už známy – Eda Oliphanta, sediaceho už vyše dvadsať rokov vo väzení… a zároveň otca špeciálnej agentky FBI Kaely Quinnovej. Po niekoľkých neúspešných pokusoch o zistenie, či Ed niekoho vycvičil, aby napodobňoval jeho vraždy, sa polícia obráti so žiadosťou o pomoc na Kaely, ktorá teraz pôsobí v St. Louis. Kaely si sľúbila, že do rodného mesta už nikdy nevkročí a na svojho otca už nikdy nepozrie. Vždy odmietala konfrontovať svoju minulosť, ale ak chce zabrániť ďalším úmrtiam, musí sa postaviť tvárou v tvár mužovi, ktorého celé roky nenávidí. Keď nájdu ďalšie telá, Kaely sa pustí do pretekov s časom a zápasu s vnútorným nepokojom, aby odhalila vraha. Bude tento prípad, ktorý je pre ňu zatiaľ najosobnejší, Kaely napokon stáť identitu a možno dokonca aj život?
Na stiahnutie
12,59 €

dostupné aj ako:

Verstappen válí


Přečti si, jak se Max Verstappen stal nejmladším pilotem formule 1 v historii! Dozvíš se, proč tak málo prohrává, hodně riskuje a jak se mu podařilo získat už tři tituly MISTRA SVĚTA. Tento zábavný komiks ti ukáže raketový vzestup Maxe Verstappena od šampiona motokárových závodů až po vítězství, která z něj udělala žijící legendu!
Na stiahnutie
7,69 €

Assassin's Creed: Meč bojovnice Šao Jun 1


Rok 1526 V Číně vládne dynastie Ming, země vzkvétá, ale všude probíhají politické čistky nařízené novým císařem, a v zemi se množí nepokoje. Po vyvraždění asasínů je Šao Jun poslední členkou bratrstva v celé Číně. Po útěku a pobytu ve Florencii se konečně vrací do vlasti a má jediný cíl: pomstít své mrtvé druhy! Napínavá manga na motivy hry Assassin‘s Creed Chronicles: China s ikonickou hrdinkou Šao Jun. Prožijte příběh, který pohltil celý svět!
Na stiahnutie
9,59 €

Hudobný život 05/2024


Rozhovor: Pro musica nostra – klasika kvalitne aj v regiónoch (Slávka Ferencová) * Na chate: Tradičná hudba, ako ju vnímajú politici, je mýtom (Andrea Serečinová a Jana Ambrózová) * Auris interna: Popkultúrne obrazy geniality * Koncerty: Slovenská filharmónia – Štátny komorný orchester Žilina – Štátna filharmónia Košice – Symfonický orchester VŠMU – Nová synagóga Žilina * Téma: V4 String Quartet * Hudobné divadlo: Opera SND: Hubička / Opera ND Košice: Macbeth / Theater and der Wien: Roméo et Juliette / Opera ND Praha: Rusalka * Jazz Koncert: Free Tenors featuring Harry Sokal * Jazzové laboratórium: Martin Ďurdina (Sweet Lorraine) * Hudobné centrum: Genrich Nejgauz: Niečo o rytme * Recenzie CD „Vhodné ponorenie sa do sveta tradičnej hudby nám okrem benefitov, ktoré prináša akékoľvek muzicírovanie, sprostredkúva nové farby, zvuky, hudobné podoby...“ „Na chate“ sme sa zhovárali s etnomuzikologičkou Janou Ambrózovou nielen o uplatnení tradičnej hudby v prvkoch nového Štátneho vzdelávacieho programu pre základné školy, o pozitívach hudobnej výchovy na zmysluplné vzdelávanie, bezpečné vzťahy na školách, ale aj o háklivých dopadoch mylne pestovaných predstáv o tradičnej kultúre na spoločnosť: „Tradičná kultúra či hudba v podobe, akú majú na mysli nielen politici, je, prísne vzaté, mýtom, ktorý sa neustále modeluje spoločenským diskurzom. Je nezriedka idealizovanou aj nepretržite aktualizovanou predstavou o minulosti.“ Je potešujúce, že v hudobnom živote neustále nachádzame veľa skutočne pozitívnych momentov – k takým patrí aj cyklus Pro musica nostra, organizovaný Hudobným centrom: „Privážame špičkovú klasickú hudbu do regiónov, kde takáto hudba bežne neznie, no s našimi koncertmi sa propagujú aj spomínané pamiatky a sekundárne sa podporuje rozvoj cestovného ruchu.“ Dramaturgička a manažérka cyklu Slávka Ferencová predstavuje tohtoročnú ponuku inšpiratívnych lokalít, interpretov a koncertných programov. Aj v tomto čísle pokračujeme kapitolami z dejín jazzovej gitary, ktoré komentujú aktívni hráči. Gitarista Andrej Kellenberger si všíma nástup Johna McLaughlina na scénu a aktivity jeho súčasníkov i nasledovníkov. Prozaičku Vandu Rozenbergovú zaujali momenty, keď sa hľadanie zmyslu vytúženej profesie rozchádza s nachádzaním hlbšieho zmyslu života. Ale aj to, že niekedy sa tieto cesty môžu opäť spojiť. „Hudba je zvukový proces; prebieha v čase práve ako proces, nejestvuje ako okamih ani ako zmeravený stav. .... zvuk a čas – sú základné ... všetko ostatné určujúce prazákladné kategórie.“ Z neustále inšpirujúcej knihy Genricha Nejgauza Poetika klavíra, ktorej preklad nedávno vyšiel v Hudobnom centre, sme vybrali úryvok o vnímaní času v hudbe. Zďaleka nielen pre klaviristov... Andrea Serečinová
Na stiahnutie
2,00 €

Laudate Deum


Pápež František vo svojej najnovšej exhortácii Laudate Deum vyzval na urýchlené zavedenie opatrení proti zmene klímy a odsúdil nedostatok pozornosti voči tomuto problému. Vyzval v nej na „ekologické obrátenie“ a odsúdil ničenie životného prostredia, sociálnu nespravodlivosť a konzumizmus. Globálne otepľovanie nazval jednou z najväčších výziev, akým v súčasnosti čelí svetové spoločenstvo. Situácia je čoraz vážnejšia a obavy o spoločný domov ľudstva čoraz väčšie. Komplexná zmena nezodpovedného životného štýlu spojeného so západným modelom by mohla priniesť významné dlhodobé výsledky.
Na stiahnutie
3,17 €

Falešné dějiny


Fake historie, to jsou falešné zprávy o minulosti. Navrhoval Hugo Boss nacistické uniformy? Mysleli si středověcí lidé, že svět je plochý? Ustřelil Napoleon nos Sfinze? Odpověď na všechny tyto otázky zní nikoli. Od slavného citátu „Když nemají na chleba, nechte je jíst koláče“ – mylně připisovaného Marii Antoinettě – až po domnělé rohy, které zdobily vikingské přilby, falešná historie stále utváří příběh, který vyprávíme o tom, kdo jsme a jak jsme se sem dostali. Vzhledem k tomu, že ve zprávách a na sociálních sítích kolují zfalšované fotografie, obrázky vytvořené umělou inteligencí a nepravdivá tvrzení o minulosti, zdá se, že oddělit fakta od fikce je těžší než kdykoli předtím. Autorka Jo Hedwig Teeuwisseová, známá jako „Lovkyně falešné historie“, se vydala na misi, aby objevovala falešnou historii a pro nás ostatní rozkrývala pravdu o minulosti.
Na stiahnutie
17,60 €

dostupné aj ako:

Vitamínové vztahy


Protože jsme společenské bytosti, naše štěstí závisí i na schopnosti udržovat dobré vztahy. Často si však v sobě neseme emocionální zranění, která nám brání ve zdravém spojení s ostatními lidmi. Přestaňte se stýkat s toxickými osobami, najděte si ty vitamínové! Porozumíte díky nim poutu s rodiči, dětmi, partnerem, přáteli, kolegy i své emoční historii. Známá psychiatrička vám nyní ukáže, jak do svého života tyto vitaminové lidi přitáhnout – a jak s jejich pomocí najít cenné zdroje hormonu štěstí oxytocinu.
Na stiahnutie
13,68 €

Poslední tanec


Gillian vždy toužila po jediném: stát se tanečnicí. Nyní však zastupuje svého nemocného otce na pozici ředitelky proslulé New York Music & Stage Academy. Zdá se, že její život je naplánovaný a není v něm místo pro velké sny. Jednoho dne jí však cestu zkříží Jaz, mladý pouliční tanečník bez prostředků, ale s neuvěřitelným talentem – a ona si uvědomí, že nikdy není pozdě bojovat za své sny.
Na stiahnutie
15,64 €

Hodinář


Za mrazivé prosincové noci, kdy na černé obloze nad New Yorkem září úplněk, jsou brutálně zavražděni dva lidé. Jejich trýznivou smrt doprovází cynická pachatelova vizitka: hodiny s tváří měsíce na ciferníku, které odtikávají poslední minuty života obětí. Lincoln Rhyme má na dopadení šíleného Hodináře jen několik hodin, protože pachatel dal jasně najevo, že další útok je jen otázkou striktně vymezeného času.
Na stiahnutie
17,11 €

Rychlý jako vítr: Hurikán


Silná letní bouřka přivede na Kaltenbach skupinku lidí od cirkusu i s jejich koňmi. Ari je fascinujícím světem uměleckého ježdění na koních rázem okouzlena. Když pozná starého cirkusového koně, který už není schopen vystupovat na představení, neváhá a nabízí svou pomoc. Společně s chlapcem Carlem a Severákem se vrhá do riskantní akce, která je však odhalena fanatickým ředitelem cirkusu, a Severák se náhle ocitá ve velkém nebezpečí.
Na stiahnutie
10,25 €

Smrt na palubě


Daisy Wellsová a Hazel Wongová jsou v Egyptě a vydávají se na plavbu po Nilu. Doufají, že uvidí starobylé chrámy a nějakou tu mumii. Na parníku Hatšepsut cestuje také tajemný spolek Vdechnutí života – skupina anglických dam a gentlemanů, kteří věří, že jsou převtělenými faraony. Třetí den plavby je jejich předsedkyně nalezena ve své kajutě mrtvá. Dívkám je hned jasné, že na plachou dceru oběti někdo ušil boudu. Vyřeší tento nejtěžší případ své kariéry?
Na stiahnutie
13,68 €

Kde jsme ještě nebyli


Norah neviděla svého nejlepšího kamaráda z dětství Skylera už roky. Když se odstěhoval, byli spolu neustále v kontaktu, ale v poslední době se jejich vztah omezil na vzájemné lajkování příspěvků na Instagramu. Proto se Norah nemůže dočkat výletu, který jejich rodiny naplánovaly na léto. Ale jakmile se konečně sejdou, zdá se, že by Skyler nejradši hned zmizel. Co za tím je? Společný road trip povede oba nejen po neznámých cestách, ale i k novým objevům. Nebude to snadná jízda, ale rozhodně bude stát za to…
Na stiahnutie
13,68 €

Ježek Sonic 3 - Bitva o Angel Island


Nový mocný nepřítel zaměřil svou pozornost na Angel Island a Sonic se svými přáteli musí ostrov za každou cenu ubránit!
Na stiahnutie
9,75 €

Uvidíme se včera


Barrett Bloomová doufá, že ji na vysoké čeká nový začátek. Ale hned 21. září, první školní den, se všechno pokazí. Dostane se do křížku s chytrolínem Milesem, zvorá pohovor do školních novin a nakonec omylem zapálí dům jednoho bratrstva. Další den se probudí, ale něco nehraje… je totiž 21. září. Znova! Barrett uvízla v časové smyčce, ve které Miles trčí celé měsíce. Společně začnou hledat cestu ven, během níž zažívají divoká, romantická dobrodružství. Co ale bude s jejich vztahem, jestli se dočkají zítřka?
Na stiahnutie
15,64 €

Život a smrt Maxmiliána Drápa


Třicet let stará mrtvola na půdě činžovního domu. Sebevražda kvůli nesmírně cenné známce, Modrému mauriciu. Mirek, Jarka, Jindra, Červenáček a Rychlonožka žijí v domnění, že případ smrti Maxmiliána Drápa je minulost. Jenže po roce je najednou všechno jinak. Co když to byla vražda? A je vůbec možné vyřešit případ, který se stal před více než třiceti lety? Rychlé šípy tentokrát čelí protivníkům, kteří zůstávají skrytí a špinavou práci nechávají na jiných. Nepřátel je víc, než je zdrávo…
Na stiahnutie
15,64 €

Sex, drogy a katechizmus


Zbierka poviedok je napísaná v podobnom komickom štýle ako prvá kniha autora Príliš málo paranoje, za ktorú získal Cenu Ivana Kraska. Tieto príbehy sa nesnažia len chvíľkovo, povrchne pobaviť, ale aj nastoliť otázky o závažných filozofických, hádam až woody-allenovských témach ako láska, Boh, zmysel života... ba možno poradia aj s výberom čistiaceho prostriedku. Jedenásť poviedok je zasadených do rôzneho prostredia, od bežne známych ako dovolenkový raj až po exotické ako staničná úschovňa batožín. Je načase, aby sme sa prestali utvrdzovať v klišé, že na rozdiel od Čechov či Angličanov nám inteligentný humor nie je veľmi blízky (hoci s obligátnym dodatkom „Pánhohzaplať za výnimku L + S“).
Na stiahnutie
2,50 €