Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Väzba


Rezervácia na predajni


Série


Aktualizácia III/7 / 2022 - Zákon o rodine, prídavky na deti


Všetky formy osobnej starostlivosti (zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti jedného z rodičov, zverenie dieťaťa do spoločnej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov a zverenie dieťaťa do striedavej osobnej starostlivosti oboch rodičov) sú si navzájom rovnocenné. Na to, ako súd rozhodne, je najpodstatnejšie to, aby bol chránený najlepší záujem dieťaťa v danom konkrétnom prípade. V rodinnoprávnych veciach je potrebné posudzovať každý prípad individuálne (ad hoc). Cieľom zmeny zákona o rodine je predovšetkým doplniť formy osobnej starostlivosti aj o spoločnú osobnú starostlivosť oboch rodičov, ktorá môže byť vzhľadom na potreby konkrétneho dieťaťa vhodnejšia ako existujúce formy starostlivosti. Zamedzí sa tomu, aby za každých okolností súd určil, ktorému rodičovi maloleté dieťa zverí do osobnej starostlivosti, kto ho bude zastupovať a spravovať jeho majetok a ako má rodič prispievať na výživu dieťaťa. Titul obsahuje úplné znenia zákonov po ostatných novelách Zákon č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa – po novele zákonom č. 338/2022 Z. z. (druhá novela) Zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine – po novele zákonom č. 338/2022 Z. z. (prvá novela) Zákon č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku – po novele zákonom č. 338/2022 Z. z. (druhá novela) Zákon č. 561/2008 Z. z. o príspevku na starostlivosť o dieťa – po novele zákonom č. 338/2022 Z. z. (druhá novela) Zavádza sa úprava poskytovania štátnych sociálnych dávok (prídavok na dieťa, príplatok k prídavku na dieťa, príspevok na starostlivosť o dieťa, rodičovský príspevok) v súvislosti so zavedením novej formy osobnej starostlivosti o dieťa, ktorá je upravená v zákone o rodine, t. j. spoločnej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov o dieťa. Zároveň sa zaviedla úprava vzhľadom na aplikačné problémy pri štátnych sociálnych dávkach s ohľadom na rovnosť práv oboch rodičov pri striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov v prípade, ak sa rodičia nevedia dohodnúť na striedavom poskytovaní týchto dávok a obaja majú záujem o poberanie týchto dávok. Upravilo sa poskytovanie štátnych sociálnych dávok tak, že ak sa rodičia v prípade striedavej osobnej starostlivosti nedohodnú, dávky sa budú vyplácať striedavo každému rodičovi počas kalendárnych mesiacov, ktorých počet sa určí podľa pomeru, ktorým je určená striedavá osobná starostlivosť. Pri spoločnej osobnej starostlivosti v prípade, že nedôjde k dohode rodičov o poberaní týchto dávok, sa budú vyplácať dávky striedavo každému rodičovi počas troch kalendárnych mesiacov. Súčasne sa ustanovilo, aby sa štátne sociálne dávky začali vyplácať tomu rodičovi, ktorý má určený väčší rozsah v prípade striedavej osobnej starostlivosti.
Na stiahnutie
3,00 €

Den


Román se soustředí na relativně malou, vzájemnými příbuzenskými a přátelskými vazbami spojenou skupinu postav. Především to jsou manželé Isabel a Dan a jejich děti; Isabelin bratr Robbie, Danův bratr Garth a jeho partnerka. Zatímco se svět kolem nich mění, členové rodin procházejí bouřemi dospívání a stárnutí, zamilovanosti a rozchodů, a učí se jít dál. A do životů už tak dost spletitých zasahuje covid se všemi svými důsledky: izolací, která problémy jen prohlubuje, všeobecnou nedůvěrou a hrozbou smrti. Křehký, komorní příběh vymezený lety 2019 až 2021 je vlastně mistrovskou sérií momentek, jejichž společným jmenovatelem by mohla být láska za časů pandemie. Láska ve všech podobách, láska podle Michaela Cunninghama.
Na stiahnutie
15,64 €

dostupné aj ako:

Do údolí mlh - 1. svazek


Nejvyšší trůn Erkynu se kymácí, královská rodina je rozdělena a oslabena. Královna Miriamele se připletla do krvavého povstání na jihu a je považována za mrtvou. Jejího vnuka, pohřešovaného prince Morgana, zajme v sutinách opuštěného města obklíčeného Norny jedna z Bílých lišek. A král Simon, zdrcený žalem a beznadějí, netuší, že za mnoha tragédiemi z poslední doby stojí zrádce, který se skrývá mezi jeho nejbližšími na hayholtském dvoře. Na jihu využívají této slabosti stepní kočovníci, po dlouhé době sjednocení pod silným vůdcem, ale ta pravá hrozba přichází ze severu. Do Erkynu vpadla armáda Nornů vedená nesmrtelnou královnou Utuk’ku, jejíž plány zdaleka nekončí dobytím pohraniční pevnosti Naglimund, vyvražděním jejích obránců a ukořistěním bájné zbroje ze starého hrobu Ruyana Mořeplavce. Zdá se, že ani Sithové, příbuzní Nornů, nedokáží zabránit triumfu pomstychtivé královny se stříbrnou maskou, jejíž vojska táhnou na Hayholt a současně se snaží proniknout do odlehlého, zakázaného údolí Mlh – Tanakirú – kde čeká tajemství, které může Simonovi a jeho sithijským spojencům přinést záchranu – nebo zkázu. Tad Williams splétá ve třetí knize série Poslední král Východního Ardu přinejmenším tucet podmanivých příběhů a rozehrává tuto velkolepou fantasy partii k velkému finále.
Na stiahnutie
19,56 €

dostupné aj ako:

Host


Iris a Gabriel mají krásný dům na britském venkově, úspěšnou dceru a dobré přátele Laure a Pierra, kteří žijí v Paříži. Když se však Gabriel stane svědkem tragické události v nedalekém lomu, zdánlivé štěstí se rozplyne. Ve vypjaté situaci se v jejich domácnosti objeví nečekaný host – Laure, která přebírá Irisinu identitu a zajímá se o záhadné úmrtí. Navíc není jedinou podezřelou osobou, která se ve vesnici paralyzované strachem objeví. Ustojí manželství Iris a Gabriela všechny nástrahy?
Na stiahnutie
15,64 €

Jak zvítězit nad všemi nemocemi z okruhu PPP (Anorexie, bulimie a přejídání)


Revoluční postup k trvalému uzdravení. Kniha zároveň nabízí i dokonalý návod ke zdravé stabilní štíhlosti. Tato kniha je vhodná nejen pro všechny nemocné (i bývalé nemocné, kteří se bojí návratu nemoci), ale i pro ty, kteří se přejídají (převážně večerní i noční přejídání) a pro alkorektiky. Především je však určená nemocným dospívajícím – i jejich rodičům a blízkým. Jednoduchou formou vysvětluje příčiny nemoci, příčiny přejídání i jo-jo efektu a nabízí nejjednodušší, a přitom komplexní postup léčby poruch příjmu potravy.
Na stiahnutie
7,90 €

Poradca č. 8 / 2023 - Daň z pridanej hodnoty s komentárom


Aké zmeny prináša zákon o DPH od roku 2023, sa dočítate v aktuálnej publikácii. Zákon o dani z pridanej hodnoty (DPH) po ostatnej novele je plne v súlade s legislatívou Európskej únie a zároveň sleduje aj zlepšenie platobnej disciplíny v obchodných vzťahoch, podporu naplnenia aj ďalších čiastkových cieľov na obdobie rokov 2021 - 2024, nakoľko má potenciál prispieť k zníženiu únikov na DPH. Titul sa taktiež venuje téme - Dovoz tovaru a poskytovanie služieb a odvod DPH. Titul obsahuje úplné znenie zákona po ostatnej novele s komentárom: Legislatíva Zákon o dani z pridanej hodnoty (DPH) – zákon s komentárom účinný od 1. 1. 2023 Popri transpozícii smernice je predmetom novely zákona o DPH upustenie od povinnosti registrovať sa za platiteľa dane pre zdaniteľné osoby, ktoré poskytujú výlučne finančné alebo poisťovacie služby alebo oslobodený prenájom nehnuteľnosti, s možnosťou zdaniteľných osôb, ktoré sú z titulu uskutočňovania uvedených transakcií v súčasnosti registrovanými platiteľmi dane, požiadať o zrušenie registrácie. Okrem toho je cieľom novely zákona aj odstránenie niektorých nedostatkov zákona, a to napríklad určenie spôsobu stanovenia výšky opravy odpočítanej dane pri krádeži zákonom presne vymedzeného tovaru, pri ktorom sa uplatní zákonná fikcia posudzovania ako povinne odpisovaného majetku rovnomerne po dobu štyroch rokov. Zmenou v zákone je aj zavedenie povinnosti odberateľa vykonať opravu odpočítanej dane, ak v ustanovenom období po splatnosti neuhradí protihodnotu za dodanie tovaru alebo služby.
Na stiahnutie
10,00 €

Svetové osobnosti moderného tanca


V prvej cˇasti knihy Svetové osobnosti moderného tanca 1 sa autorka Dominika Beňaková zaoberala prvou genera´ciou americky´ch tvorcov moderne´ho tanca. V Amerike do tejto genera´cie, ktorá sa nazy´va aj pionierska, patria tanecˇnice Loi¨e Fuller, Isadora Duncan, Ruth St. Denis a Ted Shawn. Dočítate sa, za aky´ch podmienok sa tam moderny´ tanec formoval, že tanecˇne´ vystu´penia boli prevazˇne za´bavne´ho charakteru, a dˇalej take´, v ktory´ch sa zˇeny tzv. odhalˇovali, napri´klad tance s vola´novy´mi suknˇami podlˇa francu´zskej mo´dy, pri ktory´ch boli tanecˇniciam vidno nohy. Mimo divadiel sa tancovali spolocˇenske´ tance, zvycˇajne importovane´ z Euro´py, alebo aj po^vodne´ (square dance). Zˇivoty tanečných osobnosti´ su´ fascinuju´ce, a za´rovenˇ insˇpiruju´ce. Vdˇaka ich nekonecˇnej snahe, vytrvalosti a odvahe mo^zˇu povzbuditˇ tvorive´ ambi´cie aj su´cˇasnej genera´cie mlady´ch umelcov. V neposlednom rade treba poznamenatˇ, zˇe dostupnej literatu´ry o tanci je v slovencˇine zu´falo ma´lo.
Na stiahnutie
13,99 €

Had a perla


Řím, rok 1492. Svaté město je zalité krví a opředené tajemstvími. Papež umírá a Boží trůn zůstává neobsazen. Rod Borgiů začíná svůj legendární vzestup... Giulia Farnese má dlouhé světlé vlasy a svět jí leží u nohou. Vlastně má vše, co si žena může přát: krásu, bohatství i pohledného muže. Když však zjistí, že se má stát konkubínou bezohledného kardinála Borgia, smyslného muže a kandidáta na papeže, který ji vášnivě miluje, její život se od základu změní. Do Borgiova harému ji následují dva důvěrní společníci: Leonello, cynický osobní strážce, který se chce pomstít tajemnému vrahovi, a kuchařka Carmelina. Ve Vatikánu mezitím kvete korupce a objevují se stále noví a noví nepřátelé. Giulia a její přátelé tedy budou potřebovat veškerý svůj důvtip, aby ve světě Borgiů přežili…
Na stiahnutie
9,95 €

dostupné aj ako:

Eichmann v Jeruzaleme


Kniha o súdnom procese s nacistickým zločincom Adolfom Eichmannom v roku 1961 vyvolala v čase svojho prvého vydania veľký záujem, ale aj pobúrenie. Eichmanna uniesli z Argentíny do Izraela, kde bol obvinený, že bol jedným z hlavných strojcov konečného riešenia židovskej otázky. Kniha koncipovaná ako reportáž je zároveň historickým svedectvom, filozofickou úvahou a pojednaním o rôznych výkladoch práva. Opakuje sa v nej dilema z norimberských procesov, kde sa obžalovaní obhajovali tým, že len poslúchali rozkazy. Arendtová napísala nepohodlnú knihu. Jej portrét Eichmanna nezodpovedal tradičnej predstave vojnového zločinca ako psychopata a brutálneho vraha, namiesto toho tu máme podivný produkt svojej doby s dušou byrokrata. Vášnivé diskusie vyvolali jej pasáže o židovských radách, ktoré sa svojim spôsobom podieľali na hladkom priebehu likvidácie židovského obyvateľstva. Tretí problém sa týkal jej kritiky samotného procesu a spôsobu, akým bol vedený. Dnes, s odstupom viac než päťdesiatich rokov, kniha patrí medzi najvýraznejšie míľniky v uvažovaní nielen o holokauste, ale aj o rizikách modernej spoločnosti.
Na stiahnutie
9,90 €

dostupné aj ako:

100 otázok a odpovedí – Zákon o účtovníctve, Postupy účtovania v PÚ


Publikácia je členená do dvoch samostatných kapitol Zákon o účtovníctve a Postupy účtovania v PÚ. Účtovnej problematike sa v názorných príkladoch venujeme podrobnejšie z pohľadu účtovných jednotiek, účtovných sústav, dokladov, účtovnej dokumentácie, tvorbe rezerv, príjmov a výdavkov budúcich období, virtuálnej meny, opravných položiek k pohľadávkam, oceňovania majetku, preddavkov v cudzej mene a osobitných účtovných prípadov. Titul obsahuje súbor otázok a odpovedí z oblastí zákona o účtovníctve a postupov účtovania v sústave PÚ. Zákon o účtovníctve -Účtovné jednotky -Účtovné sústavy, doklady, zápisy a knihy -Účtovná závierka -Účtovná dokumentácia -Tvorba rezerv Postupy účtovania v PÚ -Účtovné jednotky -Výdavky budúcich období -Príjmy budúcich období -Virtuálna mena -Opravné položky k pohľadávkam -Oceňovanie majetku -Preddavky v cudzej mene -Osobitné účtovné prípady Zákon o účtovníctve upravuje rozsah, spôsob a preukázateľnosť vedenia účtovníctva pre právnické osoby, ktoré majú sídlo na území SR, pre zahraničné osoby, ak podnikajú na území SR a za určitých podmienok aj pre fyzické osoby podnikateľov. Od 1. 10. 2020 sa zákon o účtovníctve vzťahuje aj na obchodné spoločnosti a družstvo počas dodatočnej likvidácie. Uvedené osoby pre účely zákona o účtovníctve sa považujú za účtovnú jednotku. Zákon o účtovníctve sa vzťahuje na právnické osoby, ktoré majú sídlo na území SR. Právnické osoby nedefinuje, ale odvoláva sa na ustanovenie § 18 Občianskeho zákonníka, v ktorom je právnická osoba vymedzená. Podľa tohto ustanovenia právnickú osobu možno vymedziť ako organizáciu osôb (FO alebo PO) alebo majetku vytvorenú za určitým účelom, ktorej právo priznáva právnu subjektivitu. Právnickou osobou môže byť len subjekt, ktorý spĺňa zákonom predpísané podmienky na to, aby právnická osoba mohla vzniknúť. Právnická osoba predovšetkým musí byť zriadená, resp. založená, písomnou zmluvou alebo zakladacou listinou a musí vzniknúť, a to tým, že bude zapísaná do obchodného alebo iného zákonom určeného registra (zákon rozlišuje zriadenie právnickej osoby od jej vzniku). Postupy účtovania v PÚ Opatrenie MF SR č. 23 054/2002-92 a jeho novely vydalo Ministerstvo Financií SR na základe splnomocnenia ustanoveného v § 4 ods. 2 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z.n.p. Opatrenie je určené pre účtovné jednotky, ktorými sú: – právnické osoby, ktoré podnikajú podľa osobitných predpisov, napr. obchodné spoločnosti a družstvá, ktoré podnikajú podľa Obchodného zákonníka (§ 2), štátne podniky zriadené podľa zákona o štátnom podniku, – fyzické osoby – podnikatelia, ktorí preukazujú pre daňové účely skutočne vynaložené výdavky, ak účtujú v sústave podvojného účtovníctva, – zahraničné osoby podľa § 1 ods. 1 písm. a) druhého bodu zákona o účtovníctve. O zahraničné osoby ide v prípade, ak tieto na území SR podnikajú alebo vykonávajú inú činnosť podľa osobitných predpisov. Pri definícii zahraničnej osoby sa zákon o účtovníctve odvoláva na § 21 ObchZ. Zahraničné osoby sú ohľadom možnosti podnikať na území SR postavené na roveň slovenským osobám. Podnikaním zahraničnej osoby na území SR sa rozumie podnikanie tejto osoby, ak má podnik alebo jeho organizačnú zložku umiestnenú na území SR. Oprávnenie zahraničnej osoby podnikať na území SR vzniká ku dňu zápisu podniku tejto osoby alebo jeho organizačnej zložky do obchodného registra v rozsahu predmetu podnikania zapísanom v obchodnom registri. Návrh na zápis podáva zahraničná osoba...
Na stiahnutie
7,90 €

Antické okná zo Stupavy


Kniha Antické okná zo Stupavy. Najstaršie svedectvo zemetrasenia na Slovensku približuje nálezy odkryté počas archeologického výskumu stavebného komplexu z doby rímskej v Stupave. Pozornosť vyvolali najmä murivá, ktoré sa nerozpadali postupne ako na stredovekých hradoch, ale sa sklopili na zem. Podobné nálezy sú známe z neďalekého antického Carnunta, kde ich interpretovali ako následky zemetrasenia z polovice 4. stor. n. l. Otrasy zničili aj usadlosť v Stupave vzdialenú necelých 20 km. Publikácia prináša svedectvá o historickom pozadí vybudovania tejto usadlosti, vzťahoch Rimanov s Germánmi žijúcimi v okolí a archeologické nálezy svedčiace o jej zániku po tejto prírodnej katastrofe. Čitateľ sa dozvie aj o záchrane a reštaurovaní jedného z múrov, ktorého súčasťou boli dve okná – vôbec najstaršie dosiaľ známe okná zo slovenského územia –, ako aj o ďalších nevšedných archeologických nálezoch zo Stupavy, ktoré približujú stavebný komplex v širších súvislostiach.
Na stiahnutie
6,00 €

dostupné aj ako:

Jakubův cestovní deník 4.


Nerve se se živly, nezažívá krajní situace – a možná právě proto jeho cesty inspirují tisíce lidí, kteří se vydávají v jeho stopách. Českým lvem několikrát oceněný zvukař Jakub Čech totiž prostě rád chodí. Teď se vrátil do USA, aby spolu se svými dvěma přáteli zdolal Hayduke Trail (HDT), trasu dlouhou 1300 km procházející jižním Utahem a severní Arizonou. Co všechno viděli, koho potkali a jak se jim skoro dva měsíce společně šlo?
Na stiahnutie
13,68 €

Tchyně


Vtipy o tchyních jsou staré snad jako lidstvo samo a každý nějaký známe. Jenže co se stane, když se vtip změní v realitu? Co když najednou zjistíte, že ta zdánlivě milá a přívětivá paní je ve skutečnosti pořádná furie? S tímto nepěkným zjištěním a novou životní situací se musí poprat i Alice, která už vlastně vůbec neví, jaké to je mít normální tchyni. Někdy je to na psychiatra, někdy na vraždu... Hlavně, když do toho začnou vstupovat další členové manželovy prapodivné rodiny.
Na stiahnutie
7,90 €

Výzva sluneční královny


Deset dívek a soutěž na život a na smrt. Jen jedna může získat srdce Krále slunce. Lor žije pod nadvládou krále Aurory už dvanáct let. Touží po jediném – pomstít se za všechna příkoří, která ji během té doby potkala a za roky věznění. Kola osudu se roztáčejí a Lor se ocitá v sousedním království mezi devíti Vyvolenými, které mají soutěžit o titul Sluneční královny. Pokud se Lor podaří získat si srdce Slunečního krále, získá nejen svobodu, ale konečně i kýženou odplatu. Jenomže Lor nemá ve Výzvě sluneční královny co dělat a ostatní Vyvolené to vědí. Nezastaví se před ničím, aby Lor ze hry eliminovaly. A výhra se tak pro Lor stává otázkou života a smrti. Doporučený věk 17+
Na stiahnutie
15,64 €

dostupné aj ako:

Závislost


Pokušení se rychle změnilo v závislost. Penny se do svého tajemného profesora bezhlavě zamilovala, ale její tajemství je rozdělilo. Koneckonců takový skandální románek asi jinak dopadnout nemohl. Teď když s ní James nemluví, cítí se otupělá. A nejvíc ji bolí, že jeho zjevně nic netrápí. Zatímco se Penny snaží smířit s tím, že jejich vztah opravdu skončil, v hlavě jí zní drsná rada její nejlepší kamarádky – nejlepší způsob, jak se přes někoho přenést, je začít si s někým jiným. Dokáže své city překonat, nebo její závislost na svůdném profesorovi teprve začíná?
Na stiahnutie
15,64 €

dostupné aj ako:

Pět klíčů k Blaníku


Po zavraždění knížete Václava je mladý Radim poslán do bezpečí z Prahy na venkov. Zde se musí nejen naučit starat sám o sebe, najít své místo v pro něj úplně novém světě, ale také najít cestu ke svému mrzoutskému dědečkovi. Postupně vyjde najevo, že Radimův děd je součástí tajného plánu, který má co dělat s tajemným kopcem Blaníkem, se ztraceným zlatým pokladem, ale také se zavražděným knížetem Václavem. Bude mít Radim dost sil na to, aby ochránil dědovo hradiště a zároveň aby dokončil plán, který přesahuje vše, co si do té chvíle dovedl představit?
Na stiahnutie
9,95 €

Potměšilá smrt


Pepan Otevřito, vlastním jménem Josef Chudárek, bývalý skvělý kasař a nyní čilý senior, narazí během své pravidelné procházky podél řeky Svratky na mrtvolu. Vyšetřovatelé brzy zjišťují, že se jedná o Jana Věromysla Juráčka, ekonomického poradce premiéra Radmila Rubeše. V křoví u řeky Svratky ležel bez kalhot a jeho slabiny byly posypány čímsi bílým. Mohl mít někdo na mužově smrti zájem? Případ sahá až do nejvyšších politických kruhů a vyšetřovatel Berka musí tentokrát postupovat obzvlášť obezřetně…
Na stiahnutie
7,55 €

dostupné aj ako:

Ostblok


Ctihodný podnikateľ Feri Poláček má perfektne udržateľný biznisplán – zabávať sa, nevraždiť, voľným štýlom plávať medzi bezkrkými gangstermi aj bielymi goliermi. Skúsil toho veľa. Súkromníčenie v štátnom podniku, veksel decentných aj ohromných rozmerov, ruličkovanie, fakturantstvo, podnikanie bez bločkov či vratky dph, ktoré zaplatili v republičke takmer všetko. Feriho cesta hore – a dolu – je hodnoverným svedectvom masívnej spoločenskej a ekonomickej transformácie štátov bývalého východného bloku, ale aj univerzálne nemennej ľudskej baživosti.
Na stiahnutie
9,79 €

dostupné aj ako:

Americký milostný experiment


Nový román od autorky bestselleru Láska po španělsku! Rosie Grahamová má problém. Vlastně hned několik. Právě dala výpověď v práci, aby se naplno mohla věnovat spisovatelské kariéře. Své rodině to zatím neřekla, a teď má navíc děsný tvůrčí blok. Všechno se na ni sype. A to doslova. V bytě se na ni dokonce zřítil strop. Naštěstí má náhradní klíč k loftu své nejlepší kamarádky Liny, která je zrovna na líbánkách. To však vůbec netuší, že její útočiště už zabral někdo jiný. Lucas. Linin bratranec, kterého Rosie už několik měsíců tajně stalkuje na Instagramu – je zkrátka neodolatelný. Prochází se po bytě jen v ručníku, poťouchle se usmívá, má sexy přízvuk, vaří a má zajímavé nápady. Nabídne totiž Rosie, že jí pomůže získat zpět inspiraci. Zdá se, že Rosie má všechno pod kontrolou, ale Lucasův pobyt se krátí…
Na stiahnutie
15,64 €

dostupné aj ako: