! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Poliačik: Kritické myslenie sa stáva extrémne dôležitým

Dubito ergo cogito, cogito ergo sum — René Descartes

Kritické myslenie v súčasnosti potrebujeme viac ako v minulosti. V záplave informácií a vo svete, na ktorý dolieha pandémia koronavírusu a vojna na Ukrajine, je kritické myslenie nedostatkovým tovarom. V Panta Rhei sme sa preto v roku 2022 rozhodli pripraviť sériu diskusií, článkov a iných aktivít z oblasti kritického myslenia. Partnermi tejto aktivity sú neziskovka Panta Rhei, n.o., Akadémia kritického myslenia a Slovenská debatná asociácia.

★★★ Diskusie so zaujímavými hosťami na tému kritického myslenia nájdete aj na našom Youtube a Facebooku ★★★

Prvým hosťom bol bývalý poslanec a v súčasnosti podnikateľ, lektor, konzultant a CEO Akadémie kritického myslenia Martin Poliačik, ktorý prednedávnom do kníhkupectiev uviedol svoju knihu Poriadok v hlave.

Prečo sa ju spoločne s Lindou Lančovou rozhodol napísať, vysvetlil v úvode diskusie: “Táto kniha už vo mne zrela dlho, pretože v podstate je to záznam mojej 25-ročnej práce. V roku 2016 sme založili Akadémiu kritického myslenia a vytvorili sme balíčky, ktoré školíme. A výber z toho som začal písať ako kapitoly newslettra a napokon z toho vznikla kniha. Na knihe so mnou pracovala kolegyňa Linda Lančová, ktorá dopomohla k tomu, aby sme ľuďom dali vzorce myslenia, ktoré môžu používať každý deň a zároveň aj základ k ďalšiemu štúdiu.”

Cieľom diskusií o kritickom myslení je okrem upozornenia na túto tému priniesť divákom aj praktické rady, ako svoje kritické myslenie zveľaďovať a zlepšiť tak svoj každodenný život. “Kritické myslenie dnes začína byť extrémne dôležité preto, že zvyšuje schopnosť človeka sa prispôsobiť. V tomto stále rýchlejšie sa meniacom svete potrebujeme ráno zistiť, do čoho sme vstali a čo môžeme urobiť preto, aby sme v pohode prežili deň a budovali si osobné šťastie,” vysvetlil Poliačik.

Poriadok v hlave


„Ak si chceš upratať v živote, musíš si najprv upratať v hlave,“ píše Martin Poliačik v úvode knihy Poriadok v hlave. So spoluautorkou Lindou Lančovou pripravili prehľadného a názorného sprievodcu kritickým myslením, ktorý vás naučí, ako postaviť argument, ako sa správne pýtať, ako kritizovať či ako prezentovať svoje myšlienky. A ako dosiahnuť nielen to, aby s vami ľudia súhlasili, ale najmä to, aby pochopili vaše postoje a východiská. Pretože tak ako hovorí názov jednej z 26 kapitol, niekedy je úsmev po stretnutí viac ako dobre dohodnutý obchod. Martin Poliačik vychádza zo svojej dlhoročnej praxe debatéra a konzultanta, ale aj aktívneho politika a aj vďaka tomu kniha Poriadok v hlave obsahuje množstvo názorných ukážok efektívne aj neefektívne vedených rozhovorov a argumentačných výmen, infografiky a grafy, odbornejšie texty venované dejinám kritického myslenia aj vtipné príklady z nám dobre známeho prostredia. Kniha vychádza v knižnej edícii Denníka N ako 50. publikácia v poradí.
Na sklade 2Ks
14,79 € 15,90 €
← Predchádzajúci blog

Pomáha na hraniciach: Množstvo utečencov ma ohromilo (rozhovor)

Nasledujúci blog →

Kniha dňa: Boris Farkaš predstavuje knihu Ktosi je za dverami