! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Sen, ktorý držíte v rukách

Neil Gaiman, fantastický spisovateľ, kreatívna studnica plná nápadov, povedal: „Kniha je snom, ktorý držíte vo svojich rukách.“

 

My môžeme dodať, že už je len na vás, ako radi milujete snívať.

 

Jedno je totiž isté.

 

Ľudský druh miluje podľa tejto krásnej metafory snívanie akosi od prírody. Jedna z prvých vecí, čo sa v živote totiž naučíme, je čítať príbehy. Postupom času sa príbehy len menia, či už dĺžkou, jazykom, žánrom. Príbehy a knihy ostávajú.

 

Od doby, ako vznikla Biblia, jednoznačne najväčší bestseller v histórii, knihy a knižná produkcia vznikali, menili sa, postupovali, krásneli, knihy horeli aj leteli z okien, s knihami chodíme pod pazuchou aj v taške, sú v šuplíku aj na povale, knihy sú vo vitrínach aj v regáloch.

 

Knihy sú. To sú pre miliardy ľudí kľúčové slová.

 

Knihy sú.

 

Nevieme, ako vy, ale my sme milovníkmi kníh telom a dušou. A milujeme vidieť ľudí s knihou v ruke, či už ide o horory, romantické príbehy, religiózne texty alebo fantasy paperbacky, či ide o príbeh so zažltnutými stranami páchnucimi pivnicou, alebo novotou voňajúcou kriedovým papierom.

 

Stále nás inšpiruje a milujeme Shakespearea, aj Neila GaimanaRowlingová nám dokáže rozbabrať zmysly a fantáziu rovnako dobre, ako Lovecraft vystrašiť pred desiatkami rokov.

 

Prečo?

 

Pretože schopnosť tvoriť históriu nie je vyhradený len ľuďom v istom období. Shakespeare písal diela tak náročné a tak milované, že aj po rokoch máme pocit, že tá jeho história je skutočná. Že sa máme učiť o Macbethovi, o Hamletovi, že to správne, čo chceme vedieť, je príbeh o Othellovi.

 

Pretože keď dočítate Remarquovo Na západe nič nové, ide vám roztrhnúť srdce, cítite vojnovú prázdnotu, ako keď prídete o priateľa či niekoho veľmi blízkeho.

 

Pretože keď ako dospievajúci človek študujete dychberúce diela kráľovského sci-fi autora Julesa Vernea, možno prvýkrát v živote pocítite, že možné je všetko. Že zem je naopak, že existujú bájne miesta, že sa prebúrate do stredu zeme a vyletíte na mesiac ako Fénix. Ide o diela tak neuveriteľne zásadné, že keď začnete starnúť, sú jedným z artefaktov, ktoré chcete, aby ostali v ruksaku vášho dieťaťa. Aby dospievalo tak super, ako vy.

 

Pretože o svete môžete zásadne začať pochybovať, až keď si prečítate Georga Orwella, pretože je málo literárne uspokojujúcejších knižných momentov, ako zdolať nedobytné hory ako Vojna a mier či Bratia Karamazovovci. Pretože Steinbeck, pretože Emily Bronteová a Shirley Jacksonová, pretože Stephen King, pretože Edgar Allan Poe, pretože HemingwayKafkaGaiman.

 

Pretože.

 

Pretože keď týchto a tisícky ďalších autorov a ich úžasné príbehy poznáte, máte krásny život.


Ste milovníkom kníh!

← Predchádzajúci blog

Literárna revue 15/2020

Nasledujúci blog →

Charlie Mackesy: Chlapec, krtko, líška a kôň