Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Najnovšie - Knihy - Eseje, úvahy, štúdie strana 104 z 108

Jak myslet média.Eseje a rozhovory


Po knize Moc a nemoc médií z roku 2003 dostává čtenář do rukou volné pokračování. Jde o výbor autorových rozhovorů, esejů, přednášek a článků z let 2004 až 2005. Interview předznamenávají šířku záběru následujících textů, které se tentokrát soustřeďují hlavně na tři témata: novinářskou etiku, estetiku a míru poškození našeho jazyka či sémantickou inovaci. Autor se domnívá, že teprve až dokážeme vrátit slovům obsah, který mají ve staré Evropě, budeme k ní patřit, budeme s Evropou „konvertibilní“. V tomto snažení vidí autor hlavní úkol prestižních médií, která zatím často činí pravý opak: z Evropy nás unášejí. Texty je možné číst i jako pokus o vhled do myšlení mediálních odborníků v zahraničí, kteří soustavně reflektují změny v médiích a jejich dopady na společnost a soustřeďují se na nově zakládaných katedrách mediální filozofie a psychologie, kde se učí jinak myslet média.
Vypredané
12,06 € 12,69 €

Láska


Próza Láska: to sú reflexie, zážitky i postrehy muža tesne po tridsiatke, ako ich zaznamenal autorov iskrivý talent. Zachytáva v nej fiktívne detaily, ktoré sa prekrývajú s realitou. Netreba však zabúdať najmä na to, že nožnice, ktorými autor strihá, a spôsob, akým všetko utrieďuje a dolaďuje, sú z výbavy nadaného tvorcu, neraz a celkom vedome aj skvelého mystifikátora.
Vypredané
7,86 € 8,27 €

Život v literatúre


Predkladanú publikáciu, ktorá bola vo svojej pôvodnej intencii koncipovaná ako jubilejný zborník k 70. narodeninám Jána Košku, predstavujeme verejnosti teraz už posthum. Texty nachádzajúce sa v tomto zborníku spočívajú na dlhoročnej úzkej spolupráci jednotlivých prispievateľov s Ústavom svetovej literatúry SAV, ktorý Ján Koška viedol od roku 1992. Súčasne pripomínajú mnohé úspechy, ktoré by bez Koškovej intenzívnej podpory nikdy neuzreli svetlo sveta. V tomto zmysle nesú všetky štúdie publikované v tomto zborníku Koškovu nezameniteľnú pečať. Ján Koška neodmysliteľne určoval smer literárnej vedy a bol sprostredkovateľom odkazov, ktoré budú ešte dlho dynamizovať myslenie tohto vedného odboru. Ide najmä o porovnávaciu literárnu vedu a translatológiu, k rozvoju ktorých v medzinárodnom kontexte výrazným spôsobom osobne prispieval.
Vypredané
7,86 € 8,27 €

dostupné aj ako:

Ortodoxie


Chestertonova dnes už klasická romantická „Ortodoxie“ je osobní i univerzální obhajobou zdravého rozumu, hlubokého smyslu lidské existence, demokracie a vznešeného poslání Západní civilizace. Jeho zábavná a veselá polemika s morbidními kazisvěty té doby, kterých za sto let od napsání ješte přibylo, je návodem k aktivnímu, dobrodružnému a barvitému životu plnému fantazie. Mistr paradoxu mluví o „potřebě spojovat důvěrně známé s neznámým (s tajemnem) a dívat se na svet tak, abychom měli současně pocit úžasu, daru i toho, že jsme tu vítáni“. Má-li člověk v životě to pravé poslání, stává se každý den dobrodružstvím, každodennost zázrakem a zdánlivě malé věci vyrostou do nebeských výšin. Jako detektiv pátrá Chesterton metodicky po příčině psychologicky udržitelné radosti ze života, která může vycházet jenom z určité víry, tak jako každý pesimismus vychází z nevíry. V novém, stručném a soudobém překladu zní autorova gigantická životní energie naplno.
Vypredané
11,12 € 11,70 €

Noční kádrový dotazník a jiné


Noční kádrový dotazník a jiné boje je prvním pokusem o soustavnější představení „disidentských“ textů filozofa a politika Václava Bendy. Přináší jeho fejetony, články, úvahy, eseje, studie, polemiky, sdělení, otevřené dopisy a rozhovory z let 1977 až 1989
Vypredané
4,42 € 4,65 €

Znak sebevědomí a čas


Kniha obsahuje jednak nové vydání studie Znak a bytí z roku 1994, ve které se autor zamýšlí nad filosofií J. Derridy, a jednak dosud nepublikovanou studii zabývající se Derridovou kritikou Husserlova pojetí časovosti.
Vypredané
8,27 € 8,70 €

Sintrová lampa


Jde o autentický poeticko-esejistický text zevnitř surrealismu s neskrývanou řadou odkazů, zejména na Arcan 17 André Bretona. Autor svým pohledem odpovídá na otázky, co ze surrealismu v dnešní době zůstalo? Co je živé a co minulé? Východisko vidí jednoznačně v jeho, dnes zapírané, celistvosti a návratu k poetické zkušenosti spojující vědomé s nevědomím, a tím v překročení umění, filosofie apod. Kniha tak přesahuje obecně pojímané vidění nejen českého surrealismu, není knihou pro kritiky, ale pro cestovatele.
Vypredané
8,27 € 8,70 €

Ráno a večer


Lyrický román Ráno a večer (2000) norského dramatika, básníka a prozaika Jona Fosseho zachycuje dvě mezní situace, mezi nimiž se rozpíná život člověka: narození a smrt. Nejprve rytmický proud zvuků a slov postupně vymezí a ustaví jeden jedinečný životní prostor, čas a jazyk – je to prostor, čas a jazyk chlapce Johannese, který právě přichází na svět kdesi v opuštěné rybářské osadě. Pak se ale jednoho dne začne všechno rozplývat, přichází konec: zastavuje se čas a jednotlivé roky života se najednou vpíjejí do sebe, mění se vzdálenosti a Johannes cestuje přes moře, aniž opustí svůj dům, ztrácí se jazyk a z obzoru mizí poslední zvuky a slova. V tomto krátkém strhujícím vyprávění se život zastavuje takřka čtenáři před očima. Fosseho hluboce lidské vyprávění o archetypálním norském rybáři bylo přeloženo do řady jazyků a dočkalo se v mnoha zemích velkého uznání.
Vypredané
5,58 € 5,87 €

Literárne štvrtky


Svedectvo o každodennom fungovaní literatúry, ako ho podávajú úvahy a kritiky nestora slovenskej literárnej kritiky zozbierané z novín a časopisov za roky 2001 – 2005, potvrdzuje, že Bžochove názory nestrácajú platnosť a aktuálnosť, nepodliehajú podenkovým dobovým módam, sú výbornou pomôckou pre literárnu históriu.
Vypredané
7,89 € 8,30 €

Minulost v prítomnosti


Vzpomínkové eseje pojednávající nejen o životních peripetiích jedné z nejvýznamnějších osobností české kultury, ale rovněž o vývoji moderního umění.
Vypredané
3,08 € 3,24 €

Slova jako pohlazení


Inspirující myšlenky velkých osobností namátkou uveďme Johanna Wolfganga Goetha, Friedricha Nietzscheho, Lva Nikolajeviče Tolstého, Johna Ruskina, Rainera Mariu Rilkeho, Christiana Morgensterna aj. -- umožní nahlédnout hluboko do studnice témat spojených s ústředními otázkami našeho bytí. A protože vycházejí ze srdce, nejen poučí, ale také povzbudí mysl.
Vypredané
3,85 € 4,05 €

Každý den chvilku pro sebe


Dej každému dni šanci, aby se stal nejkrásnějším dnem tvého života! Mark Twain Věnujme každý den chvíli věcem, které jsou pro nás nejdůležitější, a tento okamžik si vychutnejme! 366 pozitivních myšlenek nás bude inspirovat k tomu, abychom si v živ otě vytvořili ostrůvky klidu a v nich nalezli radost a osvěžení, získali klid a načerpali novou sílu.
Vypredané
5,97 € 6,28 €

Nebe a peklo


Esej navazujicí na práci Brány vnímání, jež u nás vyšla v roce 1996. Zatímco ve své eseji Brány vnímání se Huxley zaměřuje na otevření bran vnímání účinkem halucinogenních drog, v eseji Nebe a peklo se zabývá podílem půstu, sebetrýznění a dlouhodobé odloučenosti na získání stejné zkušenosti.
Vypredané
4,24 € 4,46 €

Použi ma ako stránku knihy


Druhý titul edície Studium – primárne určenej študentom umeleckých a humanitných odborov vysokých škôl – prináša súbor filmový esejí, ktoré Juraj Mojžiš v priebehu uplynulých rokov prezentoval formou prednášok v rámci vlastného interpretačného seminára na Katedre filmovej vedy FTF VŠMU. Svoju interpretačnú prácu síce autor zameral na tvorbu filmárov, ktorí významným spôsobom zasiahli do dejín svetovej kinematografie, no v jeho výbere filmov nájdeme nielen diela medzinárodne ocenené a všeobecne uznávané, ale aj tie menej známe a doposiaľ dostatočne nereflektované. Medzi interpretovanými filmami sa potom konkrétne vyskytujú napr. Nebo nad Berlínom (Wim Wenders), Blade Runner (Ridley Scott), Rozprávky na spanie (Peter Greenaway), Angel Heart (Alan Parker), Mesto žien (Federico Fellini), Caravaggio (Derek Jarman), Jackie Brownová (Quentin Tarantino) a mnoho iných. Zo samotných analytických esejí čitatelia získajú informácie nielen o interpretovaných filmoch (ich štýle, slohu či výpovednej hodnote), ale i o výrobno-produkčných, prípadne ďalších umeleckých, v širšom zmysle kultúrnych prípadne spoločensko-politických vplyvoch, aké ich vznik sprevádzali. Dôležitou praktickou súčasťou publikácie je tiež súbor krátkych profilov jednotlivých filmových tvorcov interpretovaných diel.
Vypredané
6,94 € 7,30 €

Dve hry...


Hurban - divadelná hra Povstanie (1848) - historická hra Divadelné hry približujú udalosti revolučných rokov 1848 – 1849, ktoré položili základy národného jestvovania Slovákov. Hlavnými postavami sú Hurban, Hodža, Štúr, ale aj menej známi aktéri Slovenského povstania, napr. Štefanovič, večný „opozičník“ štúrovcov. Autor skoncentroval udalosti zimnej dobrovoľníckej výpravy do javiskového priestoru. V hre Hurban sa sústredil na dôležitý úsek Hurbanovho života krátko pred prijatím Žiadostí slovenského národa. V hre Povstanie približuje meruôsmy rok a reakcie Maďarov na slovenské revolučné vystúpenie.
Vypredané
6,56 € 6,90 €

Pomocné slovesá srdca


Podnetom pre napísanie knihy Pomocné slovesá srdca bola smrť autorovej matky. Ako viacerí pred ním, aj Esterházy sa v mučivých chvíľach po smrti najbližšej bytosti pýta, ako sa vyrovnať s hlboko osobnou, no zároveň aj pre všetkých ľudí spoločnou skúsenosťou. Ako naznačuje podnázov knihy (Úvod do krásnej literatúry), prežívanú a intenzívne vnímanú hranicu medzi privátnym a nadosobným sa rozhodol spracovať prostredníctvom zrkadlenia vlastnej skúsenosti v textoch autorov svetovej literatúry. Prirodzene, text charakterizuje typická spisovateľova hravosť, striedanie rozprávačských perspektív, groteskný zorný uhol, čierny humor, kyprá metaforika, majstrovské narábanie s citáciami, parafrázou či hyperbolou.
Vypredané
6,18 € 6,50 €

Čas kentaurov


Písmo a čas - kultúra a kozmos. Majú čas a kultúra, súhvezdia a ľudská reč niečo spoločné? Ako vzniklo písmo? Čo je vlastne čas? Kniha odpovedá na tieto otázky z nevšednej perspektívy. Pútavou formou majstrovsky analyzuje staré povesti a mýty. Ako vn ímali čas staré kultúry, ktoré ešte neovládali písmo? Sú predhistorickí démoni, kentauri, jednorožci, ježibaby, dietky premenené na zviera, hovoriace kone a mudrujúce vrany prvými "hieroglyfmi" predskripturálnych kultúr?
Vypredané
5,23 € 5,50 €

dostupné aj ako:

Ako román


Esej Daniela Pennaca Ako román (Comme un roman), ktorá vyšla roku 1992 vo vydavateľstve Gallimard, sa stala knihou roka. Hneď ako sa zjavila v kníhkupectvách, predalo sa vyše 20 000 výtlačkov. O tri týždne - po televíznom vystúpení Daniela Pennaca - záujem čitateľov závratne vzrástol z 53 000 až na 200 000 predaných kníh za necelý rok. Esej Ako román sa číta na jeden dúšok ako veľmi dobre napísaný román, vyžaruje z nej radosť z čítania a láska k literatúre - nie však patetická ako k nejakému b ožstvu, ale celkom obyčajná, pravá, bez ktorej sa nezaobídete. Pennac vie byť zhovievavý aj voči menej sčítaným, nezúfa nad dnešnou mládežou, skôr sa usiluje nenásilne (ako naozaj dobrý pedagóg) vzbudiť v mladých lásku ku knihám a verí, že sa k nim v rátia ako smädní po úpale z audiovizuálneho ožiarenia k prameňu s čistou vodou. Podľa úspechu, ktorý esej získala, predsa len ostáva nádej. Práva čitateľa Právo nečítať Právo preskakovať strany Právo nedočítať knihu Právo znovu si ju prečítať Právo čítať čokoľvek Právo na bovarizmus Právo čítať kdekoľvek Právo paberkovať Právo čítať nahlas Právo mlčať Z recenzií: ...Jeho kniha by sa dala nazvať anatómiou čítania, tak svedomite si všíma každého detailu, ktorý s touto činnosťou súvisí. Lebo čít anie je pre neho činnosť, síce dobrovoľná, ale pre život nevyhnutná. ... (Jozef Bžoch, Práca 7. januára 2000) ...O dobrodružstvách zažívaných pri prvom stretnutí s knižkou, ale aj o tom, prečo ich poézia a čaro z mnohých z nás veľmi rýchlo vyprchajú , prečo dieťa postupne stráca radosť z čítania a prečo sa z nadšených čitateľov stávajú (dočasní alebo aj dlhodobí) nečitatelia hovorí esej Ako román. ... (Etela Farkašová, Knižná revue 19. januára 2000)
Vypredané
2,76 € 2,90 €

Iní ľudia


Autorov spôsob uvažovania vyviera z vlastných vnútorných zdrojov a je hľadaním nemanipulovateľnej podstaty ľudského ja. V tomto kontexte hovorí o prispôsobovaní sa, o prežívaní v realite, ktorá postupne človeka zbavuje ideálov, ilúzií a snov. V knihe Iní ľudia (2000) opisuje smutné príbehy rozvetveného príbuzenstva, pričom nastoľuje nadčasové otázky dobra a zla, morálky a amorálnosti, nastavujúce zrkadlo neutešenej slovenskej prítomnosti. Ľudsky hlboké a formálne nespochybniteľné dielo E. Hlatké ho je sondou do nášho poznania a chaosu medziľudských vzťahov, citov a hodnôt. Nemožno mu uprieť otvorenosť a literárne majstrovstvo.
Vypredané
1,58 € 1,66 €

Esej je literárnym žánrom, v ktorom sa jej autor kriticky zamýšľa nad určitým problémom. Má subjektívny charakter a vyjadruje postoje jej autora. Autor v eseji prezentuje svoje názory a argumenty k vypranej problematike.

Úvaha je literárny útvar, ktorý vysvetľuje a rozoberá známu tézu z nového pohľadu. Autor v nej zaujíma svoj postoj k téme a snaží sa čitateľa priviesť k uvažovaniu o danej téze.

Štúdia je vedecký článok väčšieho rozsahu.

Prinášame vám eseje, úvahy, a štúdie od známych autorov ako Elena Ferrante, Jan Amos Komenský, Josef Čapek, C.S. Lewis a mnohých ďalších. Začítajte sa do týchto zaujímavých diel a uvažujte s autormi o večných aj nových otázkach.