Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Eseje, úvahy, štúdie strana 100 z 108

Lacná kniha Struktura vývoje (-70%)


Soubor studií předního českého literárního historika strukturalistické orientace z padesátých a šedesátých let. Reedice prvního vydání, které stihlo vyjít ještě roku 1969 v omezeném nákladu, je doplněna o později publikované práce.
Vypredané
6,46 € 21,53 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Iluminácie


Výber z esejí a štúdií kritika a teoretika literatúry, ktorý prináša rovnako filozofické aj spoločenskokritické posolstvo. `Bol posledným veľkým symbolistickým kritikom - a určitom zmysle aj prvým - určite prvým, kto aplikoval teóriu básnictva na historickú kritiku. Tak ako zaobchádza Mallarmé so slovami, zaobchádza Benjamin s ideami, pomenúva ich, kladie ich vedľa seba a necháva ich vzájomne sa reflektovať.` Charles Rosen
Vypredané
0,32 € 6,44 €

dostupné aj ako:

Tázání po budoucím


Dvojsvazek s podtitulem Stručné dějiny izraelsko-židovské noetiky, v němž jednu část tvoří Balabánovy úvahy a druhou eseje Tydlitátové, která také knihu ilustrovala. V českém samizdatu vyšlo toto dílo už v roce 1981. Jde v něm o „přibližné, nikoli však nepřesné nakreslení hlavních myšlenkových linií starozákonní zvěsti“. Tématem je BUDOUCÍ, to NOVÉ, „které je na cestě k nám“, po němž se lze pouze tázat, v duchu autory citovaného listu Židům: Věřit Bohu znamená spolehnout se na to, v co doufáme, a být si jist tím, co nevidíme.
Vypredané
6,09 € 6,41 €

Eseje o svetových dramatikoch


Kniha je súborom autorových časopiseckých a knižných statí.
Vypredané
8,42 € 8,86 €

Etudy o bolesti a iné eseje


Etudy o bolesti a iné eseje, v ktorých sa dotýka širokého okruhu medziľudských vzťahov, fenoménu rozhovoru i akútnych problémov jednotlivca a spoločnosti.
Vypredané
1,58 € 1,66 €

Lacná kniha Eseje o svetových dramatikoch (-70%)


Kniha je súborom autorových časopiseckých a knižných statí.
Vypredané
2,66 € 8,86 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Apokalyptický deník (-90%)


V záznamech Neuwirthova deníku se mísí výpisky z četby, úryvky dopisů, reflexe nad různými životními zážitky, popisy snů, literárněkritické postřehy i teologické úvahy. Označení deníku jako apokalyptického plyne z Neuwirthova pojetí dnešního světa (deník prvně vydal v exilu roku 1976, kam odešel po nespravedlivém věznění). Současné světové dění vidí jako apokalyptické, dobu úzkosti, ale zároveň i dobu Božích zjevení, kdy "otřásáním se dostávají dějiny na kolej Božího plánu".
Vypredané
1,63 € 16,26 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Tázání po budoucím


Dvojsvazek s podtitulem Stručné dějiny izraelsko-židovské noetiky, v němž jednu část tvoří Balabánovy úvahy a druhou eseje Tydlitátové, která také knihu ilustrovala. V českém samizdatu vyšlo toto dílo už v roce 1981. Jde v něm o „přibližné, nikoli však nepřesné nakreslení hlavních myšlenkových linií starozákonní zvěsti“. Tématem je BUDOUCÍ, to NOVÉ, „které je na cestě k nám“, po němž se lze pouze tázat, v duchu autory citovaného listu Židům: Věřit Bohu znamená spolehnout se na to, v co doufáme, a být si jist tím, co nevidíme.
Vypredané
0,32 € 6,41 €

dostupné aj ako:

Na poslednom úseku


Súbor časopisecky publikovaných článkov, esejí a štúdií z posledných rokov.
Vypredané
1,62 € 1,70 €

dostupné aj ako:

Odvrácená tvář humoru


Kniha o hledání autentických zdrojů humoru nalézajících se mimo profesionalizovanou komerční komiku.
Vypredané
10,29 € 10,83 €

William James: Writings 1902-1910


Philosopher and psychologist William James was the best known and most influential American thinker of his time. The five books and nineteen essays collected in this Library of America volume represent all his major work from 1902 until his death in 1910. Most were originally written as lectures addressed to general audiences as well as philosophers and were received with great enthusiasm. His writing is clear, energetic, and unpretentious, and is marked by the devotion to literary excellence he shared with his brother, Henry James. In these works William James champions the value of individual experience with an eloquence and enthusiasm that has placed him alongside Emerson and Whitman as a classic exponent of American democratic culture. In The Varieties of Religious Experience (1902) James explores "the very inner citadel of human life" by focusing on intensely religious individuals of different cultures and eras. With insight, compassion, and open-mindedness, he examines and assesses their beliefs, seeking to measure religion's value by its contributions to individual human lives. In Pragmatism (1907) James suggests that the conflicting metaphysical positions of "tender-minded" rationalism and "tough-minded" empiricism be judged by examining their actual consequences. Philosophy, James argues, should free itself from unexamined principles and closed systems and confront reality with complete openness. In A Pluralistic Universe (1909) James rejects the concept of the absolute and calls on philosophers to respond to "the real concrete sensible flux of life." Through his discussion of Kant, Hegel, Henri Bergson, and religion, James explores a universe viewed not as an abstract "block" but as a rich "manyness-in-oneness," full of independent yet connected events. The Meaning of Truth (1909) is a polemical collection of essays asserting that ideas are made true not by inherent qualities but by events. James delights in intellectual combat, stating his positions with vigor while remaining open to opposing ideas. Some Problems of Philosophy (1910) was intended by James to serve both as a historical overview of metaphysics and as a systematic statement of his philosophical beliefs. Though unfinished at his death, it fully demonstrates the psychological insight and literary vividness James brought to philosophy. Among the essays included are the anti-imperialist "Address on the Philippine Question," "On Some Mental Effects of the Earthquake," a candid personal account of the 1906 California disaster, and "The Moral Equivalent of War," a call for the redirection of martial energies to peaceful ends, as well as essays on Emerson, the role of university in intellectual life, and psychic research.
Vypredané
47,45 € 49,95 €

In Praise of Shadows


An essay on aesthetics by the Japanese novelist, this book explores architecture, jade, food, and even toilets, combining an acute sense of the use of space in buildings. The book also includes descriptions of laquerware under candlelight and women in the darkness of the house of pleasure.
Vypredané
13,78 € 14,50 €

Zůstaňtež tudíž tajemstvím...


Studie o devíti kapitolách má jediný cíl: zpochybnit představu, že česká literatura posledních dvou set let, ale zejména 19. století, byla a dodnes je pouze záležitostí kultivovaného ducha - že tělesné, notabene erotické nebo sexuální prvky v ní neexistují, anebo bídně přežívají kdesi na umělecko-estetické periferii, aniž by národnímu písemnictví přidávaly cokoli relevantního a konstruktivního.
Vypredané
6,20 € 6,53 €

Zen a umění psát


Z pera jednoho z nejtvořivějších, nejvynalézavějších a nejplodnějších spisovatelů dvacátého století vzešlo devět mimořádných esejů na téma radost z psaní, v nichž autor vypráví, jak a proč se dokáže skutečně těšit ze svého řemesla. Ray Bradbury zde rekapituluje svou celoživotní práci - tvorbu nespočtu povídek, básní, divadelních her, filmů, televizních scénářů a muzikálů -, a tak s námi sdílí svou moudrost a nadšení, jež pro psaní chová. Každá esej, povzbudivě bezprostřední, obsahuje jedno společné podmanvé téma: psaní jako oslava, nikoli rutina. Tato kniha nerozebírá technickou stránku psaní a neutápí se v metodických návodech. Ve svých esejích Bradbury vždy zdůrazňuje tvůrčí zápal, nadšení a radost, které sám v psaní nalezl a nyní je předává také vám.
Vypredané
7,14 € 7,52 €

Utrpenie mladého poeta


Esejistická knižka z cyklu populárnych "kapitoliek o básničkách", úvah, rád a postrehov o živote literáta a o básnickom remesle.
Vypredané
5,64 € 5,94 €

Sme mocnejší než čas


Straussov rukopis Sme mocnejší než čas na prvý pohľad pripomína denník. Pozoruhodná skutočnosť: berie pero do rúk každý deň, aby do rubriky zajtrajšieho dňa zaznamenal niekoľko viet. Straussov denník teda vznikal v roku 1989. V dejinách Slovenska je to rok prelomový – končia sa časy jedného typu sociálneho experimentovania s človekom a začínajú sa časy nové – oveľa prajnejšie aj k autorovi. Publicisti a doboví reformátori si prichádzajú na svoje. Lenže filozof, transcendentalista, umelec a vedec Strauss, vítajúci zmeny, pozerá sa na ne cez prizmu tisícročných zápasov ľudského ducha, cez zväčšovacie sklo zápasov ducha a tela, dobra a zla, víťazstiev a porážok ako na magistrály dejín. Eviduje spoločenské zmeny, ku ktorým postupne dochádza.
Vypredané
4,70 € 4,95 €

Vyznání na dálku


Jako výsostný lyrik si Marina Cvetajevová počínala nejen ve verších, ale i ve většině esejů. Také zde dávala přednost pocitům a dojmům, více než fakta ji zajímal jejich odraz v lidském nitru, eventuálně v umění. Přitom si ani v nejmenším neliboval a v neurčité náladovosti, naopak usilovala o co nejpřesnější výraz, estetika jí nezastiňovala etiku. Přilnula-li k někomu nebo k něčemu, pak z celé duše, vroucně a věrně, bez ohledu na to, zda předmět své lásky měla na dosah či kdesi v nedostižné dál i. Nenaplněnost, nedostupnost, předem daná marnost ji dokonce obzvlášť přitahovaly - ostatně sama málem s pýchou přiznávala, že na vztahu mezi Taťánou a Oněginem ji nejvíce zaujala "lavička, na které neseděli". Velice výmluvně o tom svědčí i trojice esejů tohoto svazku.
Vypredané
7,53 € 7,93 €

Rozhovory Mrtvych


Dielo je plné tajomných až hororových príbehov pripomínajúcich rozprávačské umenie z Tisíc a jednej noci. Svojské ponímanie sveta a umelecké novátorstvo pri jeho reflektovaní tvorí základ Borgesovej tvorby. Príbehy z argentínskej pampy a argentínskeho veľkomesta nás ponoria do problematiky magickosti a tajomnosti a odhalia podstatu nášho bytia. (215x135, 322s, ČB, TV)
Vypredané
9,42 € 9,92 €

Koniec hry


Spoločenskokritický román Koniec hry (1984), ktorý vyznieva ako kritika morálneho stavu spoločnosti v poslednom desaťročí totalitného režimu i psychologickým románom s detektívnou zápletkou. Hlavná postava, režisér Peter Slávik trpiaci silnou viazanosťou na matku, zabije svoju manželku, pretože nie je schopný vyrovnať sa s jej odlišným pohľadom na svet. Tento Mitanov román bol prijatý s určitými rozpakmi, čo možno prisúdiť aj zmenám, ktoré musel autor urobiť, ak ho chcel publikovať. Najnovšie vydanie prináša pôvodný text, ako ho autor napísal v osemdesiatych rokoch.
Vypredané
9,42 € 9,92 €

Esej je literárnym žánrom, v ktorom sa jej autor kriticky zamýšľa nad určitým problémom. Má subjektívny charakter a vyjadruje postoje jej autora. Autor v eseji prezentuje svoje názory a argumenty k vypranej problematike.

Úvaha je literárny útvar, ktorý vysvetľuje a rozoberá známu tézu z nového pohľadu. Autor v nej zaujíma svoj postoj k téme a snaží sa čitateľa priviesť k uvažovaniu o danej téze.

Štúdia je vedecký článok väčšieho rozsahu.

Prinášame vám eseje, úvahy, a štúdie od známych autorov ako Elena Ferrante, Jan Amos Komenský, Josef Čapek, C.S. Lewis a mnohých ďalších. Začítajte sa do týchto zaujímavých diel a uvažujte s autormi o večných aj nových otázkach.