Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Novely, poviedky, antológie strana 88 z 115

Átkelés Budapesten


Térey János verses novellái a közelmúlttól a közeljövőig világítják át Budapest ismert és ismeretlen helyszíneit és annak hol nagyszabású, hol kisszerű figuráit. Apró gesztusok, csendes élethazugságok és észrevétlen tragédiák tárulnak fel az elbeszélő röntgenszeme előtt, ... Folytatás ›› ahogyan az óbudai gázgyártól a Kőbányán át Terézvárosig be-benéz a lefüggönyözött szobák és szívek mélyére. Egy pornórendező érzelmi válsága, testvérféltékenység egy külvárosi rockzenekarban, a temetetlen múlt feltámadása a Svábhegyen, vagy épp egy budafoki asztaltársaság kedélyes kegyetlenkedései: Téreyt minden érdekli, ami emberi, és minden, ami itt történik körülöttünk. A(z) Átkelés Budapesten (Könyv) szerzője Térey János.
Vypredané
10,93 € 11,50 €

Sedem dobrých rokov


Nová zbierka poviedok jedného z najprekladanejších a najobľúbenejších izraelských spisovateľov, izraelského Tarantina – Etgara Kereta. V Izraeli zbierku radšej ani nepublikoval, príliš otvorene sa dotýka krutej izraelskej každodennosti zatienenej teroristickými útokmi, sebevraždami a všadeprítomnou smrťou a zároveň je drzá, chladná a plná šibeničného humoru. Kniha zachytáva sedem rokov Keretovho života, keď „mal to šťastie byť zároveň synom i otcom“. Sedem rokov otca, ktorému sa narodil syn vo chvíli ako vo vedľajšej ulici teroristi odpálili bombu, spisovateľa, ktorý podstatnú časť svojho života trávi na letiskách a syna, ktorý vďaka písaniu spoznáva aj svoju židovskú minulosť. V Poľsku má Etgar Keret vlastný dom v úzkej medzere medzi dvoma domami. Dom má proporcie Keretových poviedok – je odvážny a minimalistický.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Denník jedného dňa


Knižka prináša štrnásť príbehov zo života – ako to býva, úsmevných i tragických – inšpirovaných vlastnými životnými zážitkami či rozprávaním priateľov i známych. V tvorivom stvárnení skutočných udalostí sa prejavuje všestranné umelecké založenie autora, povolaním architekta, ale aj jeho hlboký ľudský rozmer, vďaka čomu mohol podať pestrofarebný obraz života, ktorého spoločným menovateľom je posolstvo o chápajúcom človečenstve, zmierení a vzájomnej tolerancii. V jeho poviedkach je cítiť práve často opomínaný multikultúrny aspekt. Autor (1939) je všestranne umelecky činný – je spevákom, kresliarom, karikaturistom, príležitostným básnikom, hlavne satirických ponášok na neduhy spoločnosti – jeho karikatúry, aforizmy a mikropoviedky boli publikované v periodikách Smena či Beseda – a v neposlednom rade je výrečným poviedkárom so širokým záberom od spomienkového rozprávania až po analyticko-kritické postrehy fejtónového charakteru, ktoré rozvinul aj v tejto knihe poviedok.
Vypredané
8,46 € 8,90 €

Malomzúgás


Emlékezetem emberei mulatságos. Már ha a memóriám mostani állapotára gondolok. Hangok, illatok, ízek, érintések, nos, rájuk máig pontosan emlékszem. Ajtónyikordulás a régi háznál, kabócakoncert Korčula szigetén - igen. Birsalma és szegfűszeg illata gyerekkoromból, Nagymamám paprikás krumplija, melasz a háború után - igen. Függönyök csöndje, pincék hűvöse, padlások pora. Tarló szúrása mezítelen talpamon, Anyám keze a homlokomon - igen. Emberek az emlékezetemben? Amikor egyre sűrűbben bújócskáznak velem a nevek? (Ők bújnak) Igaz. Mégis, mégis! Bennem élnek, bennem, ők, útitársaim mindahányan, ha még köztünk járnak, ha már nincsenek is. Kötődnek helyhez, helyzethez, alkalomhoz, ünnephez, köznaphoz, örömhöz, bánathoz, születéshez, gyászhoz, tavaszhoz, nyárhoz, őszhöz, télhez. Emberek, embereim. Híresek és hírtelenek, közeliek és távoliak, vidámak és orrlógatók, tehetősek és szűkölködők, együtt érzők és közönyösek, zárkózók és tárulkozók. Szemvillanásra látottak és társak, hosszú vizeken. Egy éles kontúr, egy sziluett, egy kézszorítás, egy mosoly, egy sóhaj, egy másik fej nyoma, reggel a párnámon
Vypredané
12,79 € 13,46 €

Apám utolsó fényképe


Egy férfi az édesapja hamvait őrző urnával utazik hazafelé. Megelevenedő emlékeiben a valóság és a víziók áradnak, örvénylenek fékezhetetlenül. Képzeletének kiszolgáltatottságában gyermekkora meghatározó szereplői és helyszínei elevenednek meg. Az apa-fiú kapcsolat szövevényes ... Folytatás ›› érzelmi útvesztőjében bolyong elárvultan. Harag, dac, bűntudat, megbánás, szeretet kavarog, a szívében. Az elkésett szavak, elkésett tettek, elkésett megbocsátás, elkésett ölelés fájdalmas felismerése egy elkésett, ám örökké tartó kapcsolat kezdete. A(z) Apám utolsó fényképe (Könyv) szerzője Osváth Péter.
Vypredané
8,04 € 8,46 €

Lacná kniha Poláskanie


Aj keď nám názov Poláskanie sľubuje romantiku od začiatku až do konca, nie je to celkom tak. Hlavným motívom poviedok je síce láska, no nie sú rovnaké. Podávajú vám všetky podoby lásky. Medzi mužom a ženou, rodičmi a deťmi, ľuďmi a zvieratami. Lásku manželskú, zakázanú, nešťastnú, veselú, niekedy nepochopiteľnú. Nesmieme však zabúdať, že základom lásky okrem iných stavebných materiálov je aj smiech. Preto tu nájdete poviedky určené len na pobavenie. Napokon tak ako celé Poláskanie.
Vypredané
0,50 € 9,99 €

dostupné aj ako:

Povídky malostranské


Povídky malostranské čtenáři přibližují osobitý svět Malé Strany devatenáctého století plný tragických, ale i romantických či komických osudů obyvatel této čtvrti. Třináct příběhů, silně ovlivněných zážitky z autorova dětství a dospívání, původně vycházelo v různých časopisech. Ke knižnímu vydání došlo až deset let po publikaci první povídky. Sbírka ukazuje s neobvyklým odstupem a ironií mikrosvět pod Hradem, zároveň zachovává reálný obraz pražských lidiček a jejich prostředí. Tímto dílem se Jan Neruda nesmazatelně zapsal mezi nejlepší prozaiky celé české literární historie.
Vypredané
11,97 € 12,60 €

Lacná kniha Sedemnásť nula štyri (-90%)


Martin Vlado, rodený Košičan, autor siedmich básnických zbierok a prozaického diela Mestský pustovník získal dvakrát po sebe (2012, 2013) Prémiu BÁSNE Asseco solutions, v roku 2005 mu redakcia Slovenských pohľadov udelila Cenu za prózu. Sedemnásť nula štyri je súbor 15 poviedok, ktoré oslovujú čitateľa svojským štýlom rozvinutia príbehu a rýchlej, neočakávanej bodky, niekedy zdanlivo bez pointy, čo človeka zastaví a núti ho nad prečítaným sa znova hlbšie zamyslieť. Vladove krátke prozaické útvary sú zväčša založené na retrospektíve, na spomienkach z mladosti, ale niektoré sú i z nedávnej minulosti. Niekedy ide o bodovú udalosť, častejšie však o sledovanie nejakého vzťahu, či javu, alebo kontaktu rozprávača s danou postavou počas dlhšieho časového obdobia, zväčša až do aktuálneho času, v ktorom autor v prvej osobe krátky príbeh rozpráva. Konce sú rázne, mnohokrát neočakávane odseknuté – v podobe stručnej vetičky. Poviedky majú až denníkový charakter a vyvolávajú autentický dojem – čitateľ je presvedčený, že autor všetko napísané skutočne prežil. Nejde pritom o hlboké zamyslenia, skôr o momentky zo života. Na malom priestore stihne niekedy uplynúť dlhý časový úsek života, menia sa charaktery postáv, ich osudy, spoločenské postavenie, čo vyvoláva silný dojem plynutia času.
Vypredané
0,59 € 5,90 €

dostupné aj ako:

Éjszaka Erdélyben


Szabó Dezsőről leginkább a vaskos, korszakot átfogó regények, a mindenre kiterjedő, alapos társadalmi elemzések jutnak eszünkbe, pedig az író a miniatúrának is nagymestere volt. Ennek bizonyítéka a kiadó vállalkozása: több kötetben közzétenni novelláinak káprázatos világát. ... Folytatás ›› Az első kötet elbeszéléseinek tematikailag a gyökerek, azaz Erdély a közös nevezője, hiszen "egész életem, egész művészetem Erdély meglényegülése". Ám a kötet egyúttal keresztmetszetét adja szerzője teljes írói és emberi világának is, hiszen a novellák alapvetően azon négy megkerülhetetlen tragédia szülöttei, melyek Szabó Dezsőt kínzóan foglalkoztatták. Az I. világháború: akkoriban a következetesen háborúellenes Szabó Dezső a front közeli Ungváron tanárkodott. A sebesülteket, halottakat hazaszállító katonai vonatok, a gimnázium épületében rögtönzött hadikórház rettenete élete végéig elkísérte. E témakörben alapvetően egyvalamit boncolgat: lehetséges-e hűségesnek maradni az emberséghez? Trianon bekövetkezése: noha sorsszerűnek és a magyar politikai mulasztások miatt elkerülhetetlennek találja, mégis azt keresi, hogy a magyar, akin átlépett a határ, maradhat-e hűséges a nemzethez? A szenvedés egyetemessége: a korszak szörnyű társadalmi viharaiban a másik embert "szenvedésében társának" tekinti, és mindennél jobban érdekli e másikhoz való hűség fontossága. Öregedés: az agglegényként élő, gyermektelen író egyre kínzóbban ütközik bele az elkerülhetetlen vég, a rá váró nyitott sír víziójába, mely azzal szembesíti, hogy hűséges tudott-e maradni eredeti, kolozsvári önmagához mozgalmas élete elmúlt évtizedeiben? A kötet valamennyi elbeszéléséből tehát Szabó Dezső legközpontibb etikai problémája bontakozik ki: a hűség. A(z) Éjszaka Erdélyben (Könyv) szerzője Szabó Dezső.
Vypredané
10,56 € 11,12 €

Lacná kniha Prebúdzanie sedmospáčov (-70%)


Pred sebou máte výber dvadsiatich piatich autorov (abecedne radených v rámci žánru - poézia / próza) a ich textov, ktorý reflektuje naše najlepšie možnosti a schopnosti, a tiež našu "slobodnú" voľbu. Dodávame, že sme si vedomí nedostatkov selekcie a absencie niektorých zásadných mien našej súčasnej literatúry. Bohužiaľ aj po opätovnom oslovení niektorí autori nereagovali na našu výzvu alebo sa z rôznych dôvodov nemohli či nechceli stať súčasťou antológie. V každom prípade veríme, že vás vybraní autori a ich texty zaujmú a prajeme vám pekný čitateľský zážitok. Mária Modrovich a Peter Šulej
Vypredané
3,00 € 10,00 €

dostupné aj ako:

Len tak...


Autorská kniha poviedok o živote, o ľuďoch, pocitoch podfarbená satirou a otvorene vraviaca, ako to všetko naozaj, a hlavne s humorom, takým minimálne tmavomodrým, vlastne JE. Lebo ,keď nejde o život ide o ...
Vypredané
8,55 € 9,00 €

A szeretet kalandja


A szeretet kalandja a spirituális irónia, a metafizikus derű, a transzcendens öröm nyelvi alakváltozatait kutatja; ekképpen egy ma kevéssé nyilvános, ám nyilvánvalóan eleven tradíció útmutatásai szerint jár el. A kötet koanszerűen rövid, jellemzően párbeszédes-aforisztikus, nemritkán ... Folytatás ›› tanmesébe hajló írásokat tartalmaz. A hat ciklus mindahány darabja az "Idebent van az odaát" sugalmát tolmácsolja - néma harmóniával tanúskodva amellett, hogy a spirituális irodalomnak még mindig van keresnivalója ott, ahol az önmagát kereső ember rendre a szeretet igazságaira bukkan. Ahogy az egyik szöveg fogalmaz: - Könyveket írnak a helyes életről, mert ha abbahagynák az írást, élniük kellene, s kiderülne, hogy azt nem tudnak - mondta a mester, és magára gondolt. - Könyveket olvasnak a helyes életről, mert ha abbahagynák az olvasást, élniük kellene, s kiderülne, hogy azt nem tudnak - mondta a tanítvány, és magára gondolt. - A helyes élet várhat. Először helyesen írni és olvasni tanuljatok meg - mondta az angyal, és Istenre gondolt, mert mindig Istenre gondolt. A(z) A szeretet kalandja (Könyv) szerzője Halmai Tamás.
Vypredané
11,69 € 12,31 €

A francia asszony


"Valahol olvastam, hogy aki több életet élt, annak több halállal kell meghalnia. Emlékszem, úgy gondoltam, hogy ez az állítás énrám nem vonatkozik. Nem tartottam gróf Monte Cristónak magam. Pedig hát volt nekem több életem is, ha jól meggondolom. Az elsőnek hamar vége szakadt. ... Folytatás ›› Rám omlott a világ, alig kilencévesen. A másodiknak 1956 vetett véget, a forradalom. Ezt a harmadik halált azonban én hoztam össze magamnak." Ferdinandy György legújabb könyve egy nagy szerelem története. Két ember sorsa, akik annyira szerették egymást, hogy makacsul, módszeresen tönkretették a másik életét. Szereplői: egy magyar férfi és egy francia nő. A helyszín Gallia és a trópus, Párizs és a Szigetek. Az eredmény egy hosszú életen át íródott, fájdalmasan őszinte szöveg. Nem rövidpróza, és nem regény - novellafüzér, amelynek etűdszerű darabjaiból kirajzolódik a több évtizedes, különös házasság tablója, és vele együtt az önmagát újraszülő idegenség, a válással újra hazátlanná lett ember drámája. "Írni csak addig szabad, amíg a kimondhatatlanból mond ki valamit az ember. A lét egy ismeretlen töredékét, amit csak ő tud egyedül. A többi már csak önáltatás: grafománia." A(z) A francia asszony (Könyv) szerzője Ferdinandy György.
Vypredané
8,04 € 8,46 €

Lacná kniha Ostrov polámaných panenek


Individuální příběhy několika lidí utvářejí v této knize mozaikovité vyobrazení osudů pacientů a jejich lékařů, kteří vzdorují důsledkům psychických poruch, závislostí, sexuálního zneužívání aj. Autorka se snaží o zachycení nezkreslené reality a upozorňuje na tato kritická témata. Jedná se o fiktivní příběhy, což jim ale neubírá na autentičnosti, jelikož vycházejí ze zkušeností lidí z autorčina okolí.
Vypredané
0,44 € 8,84 €

dostupné aj ako:

Všemi smysly


Co se stane, když se na svět kolem sebe podíváte trochu jinak? Když jeden z pěti lidských smyslů převezme vládu nad vaším vnímáním? Ať už proto, že si to výjimečná situace žádá, či proto, že je jeden smyslový receptor citlivěji nastaven než ostatní, anebo třeba proto, že vás k tomu prostě předurčil handicap? Důvody mohou být rozličné, ale výsledek překvapivě podobný. Otevřou se vám nové dimenze vnímání. Obyčejné věci dostanou náhle jiný rozměr. Co jste byli zvyklí vnímat očima, najednou „vychutnáváte“ po zvuku či hmatem, na jazyku se střídají různé chuti a vy se utápíte ve zcela nových vůních. Dvanáct mladých autorek si vzalo tuto výzvu za svou a stvořily soubor rozmanitých povídek, který lze číst na mnoho způsobů. Začnete od začátku, budete postupovat po jednotlivých oddílech a procvičíte si postupně všechny smyslové receptory – oči, uši, čichové buňky v nose, chuťové pohárky na jazyku a kožní mechanoreceptory v bříškách prstů (na rukou i na nohou!). Nebo si přečtete text, který vás uchvátí, a pak se vrhnete na další povídky dané autorky napříč sbírkou, protože nebudete chtít opustit svět její imaginace. A nebo úplně jinak. To už je na vás. Každá autorka je jiná, každá má jiný příběh, který chce vyprávět, a proto i sbírka nabízí pestré čtení. Najdete v ní lásku, bolest, vášeň, absurditu lidské existence i tápání v mezních životních situacích. A to všechno s nadhledem, místy s břitkým humorem, někdy s romantickým nádechem či naopak s explicitním erotickým jiskřením a jindy třeba s mrazivou věcností. Seznamte se s dvanácti autorkami a vnímejte na chvíli svět jejich očima. A ušima. A nosem a…
Vypredané
13,31 € 14,01 €

Lacná kniha Všemi smysly


Co se stane, když se na svět kolem sebe podíváte trochu jinak? Když jeden z pěti lidských smyslů převezme vládu nad vaším vnímáním? Ať už proto, že si to výjimečná situace žádá, či proto, že je jeden smyslový receptor citlivěji nastaven než ostatní, anebo třeba proto, že vás k tomu prostě předurčil handicap? Důvody mohou být rozličné, ale výsledek překvapivě podobný. Otevřou se vám nové dimenze vnímání. Obyčejné věci dostanou náhle jiný rozměr. Co jste byli zvyklí vnímat očima, najednou „vychutnáváte“ po zvuku či hmatem, na jazyku se střídají různé chuti a vy se utápíte ve zcela nových vůních. Dvanáct mladých autorek si vzalo tuto výzvu za svou a stvořily soubor rozmanitých povídek, který lze číst na mnoho způsobů. Začnete od začátku, budete postupovat po jednotlivých oddílech a procvičíte si postupně všechny smyslové receptory – oči, uši, čichové buňky v nose, chuťové pohárky na jazyku a kožní mechanoreceptory v bříškách prstů (na rukou i na nohou!). Nebo si přečtete text, který vás uchvátí, a pak se vrhnete na další povídky dané autorky napříč sbírkou, protože nebudete chtít opustit svět její imaginace. A nebo úplně jinak. To už je na vás. Každá autorka je jiná, každá má jiný příběh, který chce vyprávět, a proto i sbírka nabízí pestré čtení. Najdete v ní lásku, bolest, vášeň, absurditu lidské existence i tápání v mezních životních situacích. A to všechno s nadhledem, místy s břitkým humorem, někdy s romantickým nádechem či naopak s explicitním erotickým jiskřením a jindy třeba s mrazivou věcností. Seznamte se s dvanácti autorkami a vnímejte na chvíli svět jejich očima. A ušima. A nosem a…
Vypredané
0,70 € 14,01 €

dostupné aj ako:

Száműzetés


A kortárs török írónő kötete a száműzetés különböző formáit bemutató novellafüzér: az iraki háború, a batmani asszonyok, a kísérleti kutyák és Pippa, Hrant Dink és Sulukule lakosai - azokról szólnak a történetek, akiket otthonukból, hazájukból, testükből vagy lelkükből ... Folytatás ›› száműztek, de - ott van velük és általuk mindig a hazaérés, a belső otthonba térés reményébe vetett hit is. A társadalom szüntelenül felszakított sebeit elfogulatlanul feltáró, akár regényként is olvasható könyv nyelve szokatlan, eredeti. Magával ragad. Ciler Ilhan (1972) elsősorban a rövidebb próza több török és európai díjra is érdemesített mestere, de hazájában műfordítóként s kritikusként is ismert alkotó- és elemző művésze az irodalomnak. "A száműzetés - erőszakkal megnyitott szakadék ember és szülőföldje, személyisége és annak tényleges fészke között: lehetetlen feldolgozni az ebből fakadó bánatot." (Edward Said) A(z) Száműzetés (Könyv) szerzője Ilhan Ciler.
Vypredané
1,90 € 2,00 €

Az utolsó nyár Primerolban


"...Másnap az állomás bougainvillea-bokra mellett vártam a tízórai Micheline-re, ami Tillie-t is elvitte. Hajadonfőtt, a legviseltesebb öltönyömben, kezemben a kis fekete bőrönddel egy voltam a mozgósítottak közül. A világos vonatfülkében halálos csendben ült a sok barnára sült, ... Folytatás ›› fényes, fekete hajú fiatalember. Nekem is szorítottak helyet. Lenyújtottam a kezem, Louve a peronon állva megcsókolta, gyönyörű szemében könnyek csillogtak. Elindultunk. Louve a kezemet szorongatva futott még pár lépésnyit. Aztán felharsant a Micheline furán vidám kürthangja, és eltűnt a bougainvillea lila virága. Beléptem hát a történelem sűrűjébe" - ér véget (szakad félbe?) a szöveg, melyet Robert Merle több mint fél évszázadon keresztül titokban tartott, s amelyről, Merle legelső irodalmi alkotásáról tehát, sokmilliós olvasótábora így 2004-ben bekövetkezett haláláig mit sem tudhatott. A megkapó atmoszférájú kisregény a háború, a német hadifogság poklából visszatekintő, irodalmi igényű visszaemlékezés a máris messzi múltba hulló utolsó békeév, 1939 baljóslatúságában is nagyszerű nyarára. A későbbi nagy Merle-regények alaphelyzete ez: a személyt pusztán eszközévé tárgyiasítani akaró történelem, és a vele való egyenlőtlen küzdelemben őrlődő - edződő? - ember meséje. A Könyvjelző magazin 2014. áprilisi számában megjelent cikk: Az ismeretlen Merle Olvasson bele: Részlet a könyvből A(z) Utolsó nyár Primerolban (Könyv) szerzője Robert Merle.
Vypredané
8,37 € 8,81 €

dostupné aj ako:

Pánská jízda


Není jízda jako jízda.Někdy to fičí, jindy skřípe. Například když se padesátník naráz dozví, že ho chce opustit manželka, že jedna dcera je s kýmsi těhotná a druhá si chce vzít muslima, moc si svou oslavnou jízdu neužije. Totéž platí o večírku příznačně nazvaném Večírek zhrzených srdcí. Naopak pražský malíř si noc na venkovské pouti se svůdnou ženou od střelnice opravdu užije a navíc získá i pozoruhodnou prémii
Vypredané
10,22 € 10,76 €

Radi siahnete po kvalitnej literatúre no dlhé knihy nie sú to čo hľadáte? Všetci poznajú známe svetové romány. Skúsme si však na moment odpočinúť od veľkej literatúry. Objavte s nami čaro kratších žánrov a vychutnajte si novely z pera Williama Saroyana, (ne)nechajte sa zastrašiť poviedkami Edgara Allana Poea alebo sa pobavte na irónii a sarkazme Roalda Dahla.

Čo spája známe české filmy Postřižiny, Slavnosti sněženek či Něžný barbar? Všetky majú námet v pôvodnej literárnej predlohe spisovateľa Bohumila Hrabala. Ak sú i vaše obľúbené, príjemné čítanie vás čaká aj pri listovaní iných jeho diel. Skúste napríklad novelu Příliš hlučná samota, kritikou označovanú za jeden z najvýraznejších literárnych počinov 20. storočia. Nadšencov filmu oslovia tiež Filmové příběhy od Zdeněka Svěráka či kniha Bez peria neopakovateľného Woodyho Allena.

A čo slovenská tvorba? Vo svete noviel a poviedok sa, samozrejme, nedajú zahanbiť ani naši majstri slova. Pavel Vilikovský, Pavol Rankov alebo úspešné spisovateľky približujúce ženský svet Zuzana Šedá či Viera Švenková sú toho dôkazom.

Nezabúdame ani na študentov. Čo pri písaní seminárnej práce pomôže viac ako kvalitná antológia? Potrebujete pohľad odborníkov zo sféry filozofie, politológie, hudby? Nájdite všetko čo potrebujete na jednom mieste.

Novely, poviedky a antológie sú dôležité literárne kategórie, ktoré prinášajú rôznorodé a kompaktné diela, vhodné na krátke čítanie. Každá z týchto kategórií má svoje vlastné charakteristiky a prínosy.

Novela je kratšie prozaické dielo, ktoré je zvyčajne dlhšie ako poviedka, ale kratšie ako román. Novely sa zameriavajú na konkrétny príbeh, ktorý je vyrozprávaný s dôrazom na charakterizáciu postáv a atmosféru. 

Poviedka je krátke prozaické dielo, ktoré sa zameriava na jednoduchý príbeh s obmedzeným rozsahom a počtom postáv. V poviedkach sa často uplatňuje umelecký prístup, kde autor dokáže v krátkom texte vykresliť významné momenty, konflikty alebo emócie. 

Antológia je zbierka literárnych diel rôznych autorov. Môže obsahovať novely, poviedky, básne alebo iné literárne formy. Antológie majú často určitú tematickú alebo žánrovú zameranie, a ich cieľom je ponúknuť čitateľovi širokú škálu diel od rôznych autorov na jednom mieste.