Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Slovenské a české dejiny strana 155 z 179

Priemyselná Bratislava


Na miestach, kde ešte nedávno stáli fabriky, priemyselné objekty, robotnícke štvrte, ktoré svojou architektúrou a atmosférou pripomínali industriálny rozmach mesta na prelome 19. a 20. storočia, dnes vyrastá nová zástavba. Priemyselná Bratislava už ostane len na starých fotografiách: Marschallova továreň na koče, fabrika na kefy bratov Grünebergovcov, Feitzelmayerova fabrika, výroba klavírov Wernerovcov, Dynamitka, Stollwerck, Patrónka, Kuhmayerova továreň, Klingerka, Kablovka, Gumonka, Siemenska, Matadorka, mlyny v údolí Vydrice a na Dunaji, železničná a mestská doprava, električka do Viedne, mestská vodáreň, plynáreň a elektráreň, bitúnky, starý Meštiansky pivovar, Steinov pivovar, Slubekova likérka, tabakova továreň z roku 1853 a ďalšie. Na fotografiách a dokumentoch nájdeme aj robotnícke kolónie, domy a vily úradníkov a ktoré pripomínajú životný štýl v priemyselnej Bratislave.
Vypredané
12,26 € 12,90 €

Z Prešporka do Bratislavy


Bratislava v medzivojnových rokoch mala povesť tolerantného mesta. Veď kto by v rozhádanej republike neobdivoval viechy, kde Nemci s Čechmi a Slováci s Maďarmi popíjali svoje vínko v dobrej zhode. Alebo korzo, ktoré bolo spoločné. V uliciach zneli všetky jazyky mesta, plynul tu každodenný život, slávilo sa i oddychovalo. Nedele venovali Prešporáci i noví Bratislavčania prechádzkam, aj v širokom okolí. Mesto ponúkalo všelijaké vône a zaujímavosti, ku ktorým patrili bizardné postavičky ulice. Takáto pohoda sa však nezrodila spolu s republikou. Z nepokojného Pressburgu – Požone – Prešporka do pokojnej Bratislavy viedla spletitá cesta.
Vypredané
12,26 € 12,90 €

Etnogeneza Slovakov


Z histórie je známe, že v minulosti aj v súčasnosti sa pomenovania kmeňov a národov menili či alternovali, ale často sú naozaj iba „výsledkom vedeckej dedukcie a logickej úvahy.“ Slovenská historiografia je veľa dlžná Slovákom v otázke ich etnogenézy. Súbor štúdií, ktorých autormi sú osobnosti slovenskej historiografie, presvedčivo dokladá, že máme svojich predkov, napodiv, čosi aj o nich vieme, a pokojne, ba s istou hrdosťou o nich môžeme hovoriť ako o starých Slovákoch.
Vypredané
10,36 € 10,90 €

Odbory v českých zemích v letech 1918-1948


Novým zpracováním historie odborů dotváří tato publikace komplexní pohled na období let 1918-1948, tedy tří rozdílných společensko-politických úseků novodobých českých dějin: prvorepublikové demokracie, protektorátu a krátkého období poválečného lidově demokratického systému. Publikace vydané před listopadem 1989 pojímaly činnost odborů převážně z marxistického hlediska, v jednostranně úzkém propojení na dělnické hnutí a politiku komunistické strany, po roce 1989 zájem o studium odborů zcela upadl. Předkládaná monografie se snaží tuto mezeru zaplnit.
Vypredané
8,65 € 9,10 €

Piae Fundationes


Katolícke fundácie a ich význam pre rozvoj školstva, ústavou sociálnej starostlivosti a cirkevných inštitúcií v období raného novoveku sú témou, ktorej slovenská historiografia doteraz nevenovala takmer žiadnu pozornosť. Základiny ako majetkové podstaty založené s cieľom materiálne zabezpečiť cirkevné, školské a charitatívne ústavy sa okrajovo spimínajú takmer vo všetkých prácach venovaných dejinám týchto inštitúcií v sledovanom období, väčšina z nich však prináša len základné údaje o ich majetku, zakladateľoch a o cieľoch, ktoré mali plniť. V slovenskej historiografii, ale i v dejepisectve okolitých krajín absentujú práce, ktoré by dôslednejšie analyzovali miesto fundácií v systéme financovania cirkví, školstva a sociálnej starostlivosti, sledovali spôsob spravovania a využívania ich majetku a poukázali na vzájomnú súvislosť medzi podriadením fundácií kontrole štátu a realizáciou niektorých reforiem osvietenských panovníkov. Fundácie boli významným fenoménom v živote ranovovekej spoločnosti, tvorili základ finančného zabezpečenia cirkví, školstva a sociálnej starostlivosti.
Vypredané
7,32 € 7,70 €

Když jsem šel okolo vrat


Publikace Když jsem šel okolo vrat... je prvním úplným anecenzurovaným vydáním známých Písní krátkých Jana Jeníka z Bratřic(1756-1845). Soubor lidových písní zaznamenaných Jeníkem z Bratřickvůli erotické explicitnosti řady popěvků nikdy nevyšel v úpl nosti,což se týká i edičních počinů po roce 1989. Kniha vychází připříležitosti dvousetletého výročí od vzniku Jeníkova prvního souborulidových písní v roce 1810. Lidové písně jsou v publikaci uvedeny vúplnosti, většina z nich je doplněna komentářem, který přináší pohledna vývoj písně v národní kultuře, v Jeníkových souborech a vnovodobých edicích. Publikaci otevírají úvodní slovo editorů azasvěcená předmluva literárního vědce Aleše Hamana. Následují vlastnípísně z nejmladšího Jeníkova souboru(1 838), doplněné v dodatcích písněmi z let 1810 a 1832. Připojena jeediční poznámka (s rozsáhlými poznámkami k rukopisným verzím idosavadním edicím), rejstřík a výběrová bibliografie.
Vypredané
2,12 € 2,23 €

Písane pamäťou


Pútavé spomienky bývalej šéfredaktorky časopisu Slovenka, ktoré sprístupňujú dobu, v ktorej žila, mladšej generácii žien a ostatným záujemcom. Kniha približuje emancipačné úsilie slovenských žien o spravodlivejšie postavenie v našej spoločnosti v polovici 20. storočia. Téma, ktorá si zasluhuje pozornosť širokej čitateľskej verejnosti.
Vypredané
3,71 € 3,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Příběhy pražských svatyní (-70%)


Obsáhlá publikace probírá v abecedním pořádku sakrální objekty na území hlavního města Prahy – pouze však objekty volně...
Vypredané
2,03 € 6,78 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Slovenský národný odpor proti nacizmu (-70%)


Predmetom tejto úvahy nie je odboj ako taký, o ktorom, ako je známe, boli formulované najrozličnejšie a veľmi protirečivé interpretácie. Ide skôr o ozrejmenie tejto otázky: Je možné, že by slovenský národ, ktorý vstúpil do rodiny európskych národov na kresťanskom základe, razom adoptoval alebo aspoň nevšímavo trpel ideológiu Hitlerovho nacizmu? Ak áno, treba dôkladne analyzovať príčiny a konkrétne prejavy. Ak však nie, prečo sa teda o slovenskom národnom odpore proti hitlerovskému nacizmu v historiografii tak zanovito mlčí?
Vypredané
0,30 € 1,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Písane pamäťou (-90%)


Pútavé spomienky bývalej šéfredaktorky časopisu Slovenka, ktoré sprístupňujú dobu, v ktorej žila, mladšej generácii žien a ostatným záujemcom. Kniha približuje emancipačné úsilie slovenských žien o spravodlivejšie postavenie v našej spoločnosti v polovici 20. storočia. Téma, ktorá si zasluhuje pozornosť širokej čitateľskej verejnosti.
Vypredané
0,39 € 3,90 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Bratislava - Pressburg a okolie + CD (-90%)


Žiadate ma, aby som vám porozprával rozprávku. Načo ? Veď vaše mesto je rozprávka. Hans Christian Andersen počas návštevy Bratislavy Bratislava - Pressburg a okolie je reprezentačná obrazová publikácia opisujúca v krátkych textoch a pomocou obrazov históriu a súčasnosť Bratislavy. Exkluzívne prevedenie dotvára koncept, ktorý zahŕňa 4 štvorstranové panoramatické fotografie (oltárové lomy) a snaha o protikladnosť obrazov prítomnosti a minulosti, kde historickú vedutu, či maľbu dopĺňa aktuálna fotografia zo súčastnosti.. Ku každej fotografie je samozrejme doplnený krátky text. Kniha je tiež rozdelená do štyroch kapitol a každá z nich začína úvodom popisujúcim jednotlivé obdobia vývoja mesta. Bratislava - Pressburg a okolie obsahuje texty v slovenskom, nemeckom a anglickom jazyku. Jej súčasťou je tiež takmer 60 minútový CD nosič so skladbami klasických autorov ako Mozart, Haydn, Beethoven a ďalší, ktoré boli napísané v Bratislave, alebo sa k Hlavnému mestu SR vzťahujú. V novom prepracovanom vydaní je možné nájsť aj po prvýkrát knižne publikovaný významný nález stredovekých keltských mincí na Bratislavskom hrade.
Vypredané
4,35 € 43,50 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Politický zápas o jednotnou státní školu 1945-1949 (-90%)


Práce pojednává o diskusích a sporech o školskou reformu v českých zemích po 2. světové válce. Autor zachycuje čtyři etapy vývoje tohoto dlouhodobého sporu, který vyvrcholil v dubnu 1948 přijetím tzv. zákona o jednotné škole. Ten znamenal zásadní změny v
Vypredané
0,99 € 9,87 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Dokumenty k procesu s Viliamom Žingorom a spol. (-90%)


Publikácia prostredníctvom úradných záznamov, hlásení bezpečnostných orgánov, zápisníc z výsluchov, výpovedí pred súdom a ďalších dobových dokumentov približuje jeden z najväčších vykonštruovaných politických procesov na Slovensku i v celej ČSR, ktorý sa konal v dňoch 18. – 21. októbra 1950 v Bratislave. Viliam Žingor, popredný partizánsky veliteľ z obdobia druhej svetovej vojny, bol na základe falošného obvinenia, že je vodcom „reakčných živlov“ na Slovensku, odsúdený na trest smrti. Proces súčasne zapadal do politickej línie boja proti „slovenskému buržoáznemu nacionalizmu“, „separatizmu“ a „titoizmu“. Súčasťou publikácie sú aj dokumenty o rehabilitačnom súdnom konaní z roku 1968.
Vypredané
1,10 € 11,03 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Jan Palach (-90%)


V lednu 1969 se na pražském Václavském náměstí zapálil dvacetiletý student Jan Palach. Chtěl tak vyburcovat své spoluobčany, aby se postavili nastupující normalizaci. Ačkoliv na jeho protest i smrt bezprostředně reagovaly statisíce lidí, dalšímu omezování občanských svobod se již zabránit nepodařilo. Od Palachovy doby je tak nasnadě otázka, zda měl jeho čin vůbec smysl, a pokud ano, tak jaký? Sborník Jan Palach. 69 nabízí řadu textů, úvah a dokumentů, které by měly napomoci v hledání odpovědí. Kniha přináší vůbec poprvé nejen detailní historický popis Palachova příběhu a jeho radikálního protestu, ale přibližuje také jeho teologickou, filosofickou i uměleckou reflexi. Podrobně se věnuje rovněž osudům Palachových následovníků i předchůdců v Československu a v dalších státech východního bloku. Součástí knihy je rozsáhlá edice archivních dokumentů a fotografií, které shromáždili během vyšetřování Palachova sebeupálení příslušníci Veřejné i Státní bezpečnosti. Jedná se většinou o dosud nepublikované materiály. Kniha obsahuje také filmový DVD disk s šesticí dokumentárních a uměleckých snímků, které se k tématu Jana Palacha a jeho činu vztahují. Autoři příspěvků: Michala Benešová, Petr Blažek, Václav Cílek, Patrik Eichler, Tomáš Halík, Ladislav Hejdánek, Jindřich Chalupecký, Veronika Jáchimová, Łukasz Kamiński, Jan Kranát, Jan Kolář, Jiří Lederer, Eva Nachmilnerová, Miloslav Petrusek, Martin C. Putna, Jakub S. Trojan, Tomáš Vilímek, Ilios Yannakakis
Vypredané
3,24 € 32,43 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Po stopách prvních Přemyslovců I. (-90%)


Vražda Václava III. před 700 lety uzavřela jednu etapu dějin, když po meči v Olomouci zanikl rod vládnoucí po více než 400 let. Od počátků koncem 9. století psali potomci mytického Přemysla dějiny Čech, Moravy, Slezska i okolních zemí. S první panovnickou
Vypredané
1,64 € 16,35 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Daniel v jame levov ...alebo Neskartované pamäti národa


Prológ: Píšem tieto úvahy, pretože som ŠtB zažil na vlastnej koži, a viem svedčiť možno trochu viac ako iní. Som kňaz a moja skúsenosť je jednou zo svedectiev života cirkvi v totalitných časoch. Štátna bezpečnosť ma navštevovala, sledovala a podvodne zapísala do svojho registra. Média v roku 2005 praskali vo švíkoch témami o tajných spolupracovníkoch. Častokrát uverejňovali len jednostranné výroky ŠtB o agentovi, nie dôkazy jeho spolupráce. Novinári chcú senzácie. Svedok ako ja a možno aj stovky iných, otvárajú ústa nad výmyslami v Spisoch, nad výrokmi mocných aj bezmocných, múdrych aj menej múdrych odborníkov, historokov, novinárov, kňazov, biskupov... Tajuplné úsmevy novodobých správcov archívov a prestrašené pohľady obetí-neobetí, zazerajú z televíznych obrazoviek. Nekompromisné a tak trochu aj pomstou zaváňajúce postoje zmietajú zo stola postoje rozvážne, hľadajúce pravdu, poukazujúce na nedôveryhodnosť, naznačujúce cestu obrany, či záchrany prípadných nevinných. Mlyn mocných však melie bez prestávky. "Mlynári" na udalosti reagujú politicky a svoje názory pohotovo prispôsobujú požiadavkám verejnosti. Škoda, že sa nesprávajú ako kráľ, ktorý dal hodiť Dávida do jamy levov a potom celú noc pre výčitky svedomia nespal...Koľko bude obetí? Už teraz je isté, že budúcnosť neminú rehabilitácie.
Vypredané
0,47 € 9,43 €

dostupné aj ako:

Slovenská republika 1939-1945 - Ilustrované dejiny


Kontroverzné a najviac diskutované, zatracované, ale i vyzdvihované obdobie Slovenskej republiky 1939 - 1945 vyvoláva dodnes búrlivé diskusie. Neutíchajúci záujem o túto etapu slovenských dejín dokazuje, že aj zdanlivo prežitá história preniká v rôznych podobách do súčasnosti a dokáže rozvíriť hladinu verejného a spoločenského života. Pohľad historika Martina Lacka je jedným z možných pohľadov na toto obdobie. Nadväzuje na staršie snahy historikov o seriózne zhodnotenie pozitív i negatív, bez politizácie a zbytočných emócií. Nevyhýba sa ani problematickým témam, ktoré sa usiluje podávať objektívne. Populárno-náučná publikácia môže poskytnúť laickej, ale aj odbornej verejnosti komplexný náhľad politických pomerov, režimu, atmosféry a života v tomto období. Štylisticky zrozumiteľný text zvyšuje pútavosť a atraktívnosť titulu. Práce o prvej SR , ktoré u nás vyšli po roku 1989, môžeme rozdeliť zhruba do dvoch skupín. Jedny sa usilujú glorifikovať tento štátny útvar, druhé zatracovať alebo démonizovať. Preto treba uvítať prácu Martina Lacka, v ktorej sa snaží podať objektívny, stručný a pritom ucelený obraz diania v prvom štátnom útvare Slovákov. Prof. PhDr. Karol Fremal, Csc. Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Martinovi Lackovi sa podarilo na veľmi dobrej obsahovej úrovni zachytiť všetky najvýznamnejšie problémy, s ktorými Slovenská republika (1939 - 1945) zápasila. Monografia má v mnohých oblastiach priekopnícky charakter a možno vzbudí mnohé diskusie a polemiky. To je však na práci Martina Lacka veľkým pozitívom. Jeho diela nezapadajú prachom, ale sa o nich v historickej obci vie. PhDr. PaeDr. Karol Janas, PhD. Trenčianska univerzita A. Dubčeka v Trenčíne
Vypredané
13,21 € 13,90 €

Osudové osmičky v dějinách Československa


Pouze ve 20. století existoval na mapě Evropy pozoruhodný, územně podlouhlý státní útvar s názvem složeným ze dvou slov: Československo. Ačkoli byla jeho historie relativně krátká, stačily ji poznamenat snad všechny dramatické zvraty, události, tendence i historické etapy, které ve 20. století zasáhly evropský kontinent. Osudovými se mu staly zejména roky končící pověstnou „osmičkou“. Otevíraly nebo uzavíraly dějinné etapy a přinášely s sebou dalekosáhlé zvraty. Právě těm je věnována pozornost v této publikaci.
Vypredané
42,85 € 45,11 €

Lacná kniha Muži Masarykovy republiky a kraj Vysočina


Šestnácti občanům Vysočiny, kteří aktivně zasáhli do veřejného života v období první republiky, je věnována tato publikace. Životní příběhy známých i dosud neznámých vojáků, ministrů, poslanců, senátorů a diplomatů. Jsou to tito: S. Bláha, V.Brdlík, V. Donát, V. Klofáč, S. Mentl, J. Mezník, J. Nečas, F. Staněk, A. Stránský, L. Sychrava, J. Syrový. B. Šmeral, J. Švec, S. Taub, J. Zadina a B. Zahradník.
Vypredané
0,30 € 6,06 €

dostupné aj ako:


Kategória Slovenské a české dejiny ponúka pohľad na vývoj, kultúru, politiku a spoločenský život na území Slovenska a Česka.

Zahĺbite sa do obdobia Veľkej Moravy, času Přemyslovcov, do éry Uhorského kráľovstva či čias Československa. Skúmajte dramatické udalosti, ako bol Mnichovský diktát, Slovenské národné povstanie či Pražská jar. Objavte osobnosti, ktoré formovali dejiny oboch národov – od Cyrila a Metoda, cez Tomáša Garrigue Masaryka až po Václava Havla a Alexandra Dubčeka.

Knižná kategória "Slovenské a České dejiny" ponúka nielen historické fakty, ale aj analýzy a svedectvá tých, ktorí boli súčasťou významných historických udalostí.

Pozývame vás na fascinujúcu cestu slovenskými a českými dejinami, kde objavíte, ako sa prelínali osudy, kultúra a tradície týchto dvoch národov v srdci strednej Európy.