! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Gyalui Thorda Zsigmond naplója (1558-1568)


Jelen kötet gyalui Thorda Zsigmondnak, a 16. századi Magyarország egyik legismertebb humanista hivatalnokának 1558 és 1568 között, kamarai szolgálata alatt vezetett naplóját tartalmazza, első ízben tárva a nagyközönség elé annak teljes szövegét. A latinul és ógörögül írott feljegyzéseket magyar fordítással, részletes magyarázó jegyzetekkel, a naplóban szereplő személyek életrajzi adattárával, valamint egy, Thorda pályáját és a forrást részletesen ismertető bevezetővel ellátva tárjuk az olvasó elé. A napló, amelynek szövege egy nyomtatott naptár kézírásos széljegyzeteiből áll össze, több szempontból is értékes forrása az általa felölelt évtizednek: gyakran az eddig ismertnél pontosabban rögzíti a régió politikai és katonai eseményeit, elénk tárja a Magyar és a Szepesi Kamara működésének korábban nem ismert részleteit, illetve unikális forrása a naplóíró és családja mindennapjainak, társadalmi életének, utazásainak, egészségének és betegségének. Bepillantást enged az akkor élők a maitól számos tekintetben különböző gondolkodásmódjába is. Megtudhatjuk, hogyan működött a korabeli rokonság és a család, milyen elvárásokat támasztottak az emberek a házassággal és házastársukkal szemben, hogyan fogadták el a halál állandó közelségét és szeretteik elvesztését, milyen anyagi és érzelmi veszteséggel járt az árvaság, sőt az is kiderül, mennyire másként viszonyultak gyermekeikhez.
Na sklade 2Ks
10,70 € 11,26 €

Přepište dějiny


Oblíbený podcast nyní v jedinečné knižní podobě! Kniha vychází z podcastu Martina Gromana a Michala Stehlíka Přepište dějiny, který vznikl v listopadu 2020. Věnuje se dějinám ve veřejném prostoru, médiích i výrocích politiků a dalších veřejně vystupujících osob i osobností. Zdá se, že málokdo je uchráněn divokých paralel a přirovnání, která často minou svou reálnou historickou předlohu. Toho všeho se pak s chutí a vervou chytají právě přepisovači dějin, kteří dnes masivně využívají sociální sítě i své případné politické nebo jinak společensky významné postavení, aby dějiny zapojili do své aktuální strategie. Chcete se zviditelnit jako kritik Evropské unie, přirovnejte ji k Třetí říši. Chcete oslovit nacionální strunu v českých voličích, strašte Sudeťáky a jejich touhou po starém majetku. Přepište dějiny rozebírá jednu takovou vyšinutou paralelu za druhou a s vhledem do historických dějů ukazuje, jak často je skutečná minulost daleko od mnoha dnešních pokřivených aktualizací. Dokumentarista a dramaturg Dan Moravec o podcastu Martina Gromana a Michala Stehlíka napsal: „Podcast Přepište dějiny je svým způsobem veřejnoprávní formát – moderní, a zároveň tradiční. Tohle se oběma pánům povedlo skloubit a propojit a tím povýšit na novou kvalitu. Moc mě zajímá, jestli jim nedojde dech, protože propojení toho, co žijeme, s minulostí je nejen zákonité, ale i nutné. K pochopení. A je-li souputníkem pochopení inteligentní zábava, palec nahoru.“ Podcast Přepište dějiny získal v soutěži Podcast roku 2020 první místo v kategorii Objev roku. Rádi bychom věřili, že i na vás tu v jeho knižní, rozšířené podobě čeká nemálo objevů, i když u témat a motivů, které přece tak dobře známe ze školy.
U dodávateľa
22,46 € 27,39 €

dostupné aj ako:

Igazságot Erdélynek! - Dokumentumgyűjtemény


Napjainkban az elfogadott, nemzeti kisebbség egy olyan népcsoportra utal, amely egy másik nemzet által létrehozott országba vándorol, és amelynek tagjai ott nem tudnak asszimilálódni. Ezt az elvet követve, ha Németország elfoglalná Dániát vagy Dánia egy részét, netán Franciaország foglalná el Németországot vagy annak egy részét, akkor sem a dánokat, sem pedig a németeket nem tekintenék, nemzeti kisebbségnek a megszálló országon belül. Olyan nemzetnek, illetve egy nemzet részének tartanák őket, amelyet egy másik nemzet erőszakos eszközökkel foglalt el. Ugyanez lenne a helyzet, ha Mexikó lerohanná Kaliforniát, vagy Kuba megszállná Floridát. Ezen államokban élő amerikaiakra nem olyan, nemzeti kisebbségként tekintenének, mint akik Mexikóban vagy Kubában élnek, hanem mint olyan amerikaiakra, akiket erővel leigáztak, és területüket elkülönítették országuk másik felétől. Pontosan ugyanez igaz az erdélyi magyarokra is. Ők annak a többségi nemzetnek képezték a részét - és néprajzilag még mindig azt képezik -, akik a Kárpát-medencét ezeregyszáz évig benépesítették. Több mint ezer évig megalapozott államisággal rendelkeztek, és ezt a kelet-közép-európai teljes földrajzi egységet egy hosszan tartó és működő gazdasági, politikai és kulturális egységgé építették ki jóval azelőtt, hogy az oláh bevándorlók (a románok elődei) elkezdtek volna beszivárogni az ország keleti részébe. A Kárpát-medence néprajzi térképén a magyar többség, kisebb-nagyobb letelepedésekkel tarkítva, még mindig csaknem egy zavartalan egységet alkot. Az erdélyi magyarokat ezért, mint a Kárpát-medence eredeti lakóit, még mindig a többség részének kell tekinteni. Jelenkori kisebbségi státuszuk - a háború által kijelölt - Románia határain belül nem egy békés fejlődés eredménye, hanem egy olyan globális fegyveres konfliktusé, amelynek sajnálatos módon ők vesztesei voltak - írta Wass Albert 1977 márciusában. A kérdéskör jelentősége változatlan maradt: A világnak meg kell ismernie Erdély igaz történetét és azt a megszámlálhatatlan igazságtalanságot, ami az erdélyi magyarságot érte és éri Trianon óta.
U dodávateľa
14,37 € 15,13 €

Cena za nezdar


Tajemní kreolští baroni, zálesáci, pařížské poběhlice, kněžky voodoo kdo by takový svět chtěl vážně vědecky zkoumat? Tak uvedl Daniel Usner, jeden z předních znalců dějin Francouzské Louisiany, svou studii, která sama je svědectvím o ironické nadsázce. Historiků, kteří se tohoto úkolu podjali, je úctyhodné množství. Každý z nich si vzal za úkol potvrdit či vyvrátit klišé, která se kolem barvité louisianské kultury navrstvila a jež jsou často vyjadřována právě jen turistickými zkratkami soustředěnými na černošský jazz, africká kouzla, svátek mardi gras a Francouzskou čtvrť v New Orleans. Tato knížka přináší pohled na mocenské, politické, ekonomické a vojenské okolnosti, jež vedly francouzskou korunu k riskantnímu kroku založit v roce 1700 Louisianu kolonii, k jejíž správě neměla dost sil, a osvětluje vazby mezi jednotlivými částmi francouzského panství v Severní Americe za vlády Ludvíka XIV. Se začátky Louisiany je spojeno jméno Pierra LeMoyne d´Iberville, velitele prvních výprav, jehož zápisky zachycují dramatický průzkum mississippské delty a četná setkání s domorodými kmeny.
U dodávateľa
14,73 € 15,51 €

Jó németek - Szemben a náci rezsimmel


Amikor a kegyetlen elnyomó rezsim 1933 után átvette a hatalmat, a németek azon része, akik közül a többség - nagyjából 20 millióan, a lakosság kétharmada - soha nem szavazott a nemzetiszocialistákra, igyekezett meglapulni és óvni a családját. Vidékre költöztek vagy színleg támogatták a rendszert, miközben a náci propaganda és az álhírek közepette próbálták kitalálni, mi zajlik valójában a Harmadik Birodalomban. Az állandó fenyegetettség és létbizonytalanság ellenére sok hétköznapi ember mégis erőt merített az ellenállás valamilyen formájához, bár tudta, hogy ezzel akár az életét is kockáztatja. Többen voltak a bátor ellenállók, mint amennyiről a hivatalos statisztikák szólnak: tanárok, ügyvédek, gyári munkások, háztartásbeliek, boltosok, egyházi emberek, szakszervezeti tagok, katonatisztek, arisztokraták. Míg a korabeli ellenállási mozgalmaknak komoly szakirodalmuk van, Catrine Clay most hat páratlan életúton keresztül elsőként mutatja be a német ellenállás egyéni formáit is. Korabeli emlékiratokon, feljegyzéseken, fényképeken és visszaemlékezéseken alapuló, szépirodalmi igényességgel megírt könyvében végigkövethetjük azoknak a jó németeknek a sorsát, akik megszenvedték a nemzetiszocialista diktatúra, majd a nácik által kirobbantott háború éveit, és végül a bűntudattal és vádaskodással terhelt időszakot a háború után. "Ha rossz kezekbe kerül a hatalom, az egyénnek nem sok mozgástere marad."
U dodávateľa
13,79 € 14,52 €

dostupné aj ako:

Ukrajna története: régiók, identitás, államiság


A szlávok szétvándorlása a 6-8. században kezdődött a Visztula és a Dnyeper középső folyása közötti területről. Az alapvetően földműves keleti szláv népesség kapcsolatba került a lovasnomád sztyeppei népekkel és a hajózó-kereskedő északi vikingekkel (varégokkal). A viking eredetű Rurik-dinasztia vezetésével felvették a bizánci kereszténységet, és kialakult középkori államuk, a Kijevi Rusz. A fejedelemségekre szakadt Rusz a 13. század második felétől a mongol hódítás és a keletre irányuló lengyel és litván expanzió következtében elvesztette önállóságát. A nagy mongol állam, a Kazahsztántól a kelet-európai sztyeppéig terjedő Arany Horda a 15. század elejéig tartotta függőségben az egykori Rusz törzsterületeit. Az átalakult regionális keretekben megindult a keleti szlávok differenciálódása, a mongol állam örökösei közül különösen a Krími Kánság gyakorolt döntő befolyást az évszázadok során annak a területnek a sorsára, amely ma Ukrajnát alkotja. Az ukrán etnogenezis szempontjából meghatározó szerepe volt a pusztasággá változtatott területeken tatár és szláv elemekből kialakuló szabad népességnek, a kozákságnak, amely a 17. században élte fénykorát. Az általuk lakott területeket, valamint a Kijevi Rusz egykori részfejedelemségeit, Halicsot és Volhíniát fokozatosan elnyelték a szomszédos államok és birodalmak. A kíméletlen versenyben az Orosz Birodalom gyarapodott a legerőteljesebben, az egykori litván, lengyel és osztrák fennhatóság alá került területeket is magába olvasztotta. Az örökébe lépő, polgárháborús viszonyok között kialakuló Szovjetunió minden eszközzel megakadályozta az egyes népek függetlenségi törekvéseit, folytatta a területgyarapítást, s mindezek ellensúlyozásaként bőkezű belső határokat alakított ki. Ezek a belső határok váltak államhatárokká 1991-ben, amikor a független Ukrajna is létrejött. Ebben a labirintusban vezetjük végig az olvasót az ukránság történetén az őshazától egész a jelenig.
U dodávateľa
15,32 € 16,13 €

Elveszett győzelmek - Erich von Manstein tábornagy II. világháborús emlékirata


A háttérből, vezérkari tisztként már a háború első szakaszában nagy hatást gyakorolt a történésekre. Később, kiváló parancsnokként 1941-44 között kulcsszerepet játszott az orosz hadszíntér gigászi küzdelmeiben. A hadjáratokról szóló részletes beszámolóknak, az éles kommentároknak és a nagy jelentőségű exkluzív információknak köszönhetően Manstein emlékirata az egyik legfontosabb adalék a II. világháború történetéhez.
Na sklade 1Ks
21,42 € 22,55 €

Ruský sport v Československu od počátku první republiky do padesátých let 20. století


Publikace Ruský sport v Československu od počátku první republiky do padesátých let 20. století je první monografií, která se tématu sportovního života ruské emigrace v Československu podrobně věnuje. Práce poodkrývá, jaký vliv měli ruští sportovci či ruský sport na sportovní dění v Československu. Kniha je rozdělena do osmi hlavních kapitol. U předních sportovců je kapitola obvykle členěna (v závislosti na dostatku pramenů) na části Sport a Život, kde prezentujeme mnohdy velmi zajímavé životní osudy. Až na první kapitolu Ruský Sokol, je práce zaměřena na sedm sportovních odvětví, v nichž ruští sportovci nebo jejich potomci dosáhli v Československu vrcholné úrovně. Jsou to kapitoly: Fotbal, Šachy, Box, Tenis, Jezdectví, Jachting a Hokej.
U dodávateľa
16,88 € 17,77 €

A Budapesti Corvinus Egyetem és elődintézményei története a kezdetektől 2020-ig


Jelen kötet az első összefoglaló tudományos munka a "Közgáz" történetéről. További újdonsága, hogy első ízben kezeli egységben a Budapesti Tudományegyetemi Közgazdaságtudományi Kar (1920-1934), a József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara (1934-1948), a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem (1948-1953), a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem (1953-1990), a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (1990-2000), a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (2000-2003) és a BCE (2003-tól) történetét. A kötet célja, hogy átfogó módon láttassa a százéves múlt egyetemtörténetét, függetlenül a politikai-gazdasági rendszerek változásaitól. A többnyire történeti alapkutatásokra építő könyv lábjegyzetekkel, irodalomjegyzékkel, fényképválogatással, szervezeti ábrákkal, névmutatóval, archontológiával segíti olvasóit. A meglehetősen heterogén forrásadottságok befolyással vannak a kötet felépítésére és módszertanára egyaránt. A fejezetek többsége jórészt levéltári anyagokra építő, szervezettörténeti jellegű összefoglaló, ám bizonyos esetekben lehetőség nyílt narratív kútfők bevonására és a társadalomtörténeti fókusz megjelenítésére is. A kötet húsz fejezetből áll, amelyeket összesen tizenöt szerző jegyez. A fejezetek többnyire kronologikus sorrendben követik egymást - ezt a sorrendet bizonyos esetekben korábban még nem taglalt tematikus fejezetek törik meg (ifjúsági élet, szakkollégiumok, könyvtár, stb.). A történeti kontextualizálás érdekében külön fejezetek ismertetik a hazai közgazdasági felsőoktatás 1920 előtti előzményeit, illetve az egyetem és elődintézményei beilleszkedését a mindenkori oktatáspolitikai folyamatokba.
U dodávateľa
33,40 € 35,16 €

Utak a senkiföldjén - Kitörés 1945


Budapest védőinek 1945. február 11-ei kitörési kísérlete a második világháború tragédiáihoz tartozik, és Magyarországon évtizedekkel az események után is mind inkább foglalkoztatja a közvéleményt. Ungváry Krisztián kötete azzal a szándékkal íródott, hogy összefoglalja azt a tudást, amivel e hadművelet kapcsán rendelkezünk, és jegyzetelt formában tárja a nyilvánosság elé azokat a fontosnak ítélt visszaemlékezéseket, amelyek a kitörésről születtek. A könyv tehát nem csupán a kitörésről szól, hanem arról is, hogy az ezzel kapcsolatos forrásokat illetően milyen történetírói problémákkal találkozhat az olvasó. Az eredeti szövegek közreadását az is indokolja, hogy a kitörésről szóló közbeszéd az utóbbi időben esetenként elszakadt a történelmi tényektől. Ungváry Krisztián kötete ily módon az emlékezés értelméről, az egyéni felelősségről és a túlélés stratégiáiról is elgondolkodtatja az olvasót.
U dodávateľa
21,45 € 22,58 €

Címlapon Magyarország - Hazánk története a nyugati sajtó tükrébe - 1848-2020


Magyarország ezer éve Európa és a nyugati világ része, vagy törekszik annak részévé válni. A rólunk alkotott nemzetközi véleményt egyszerre tükrözi és alakítja a hazánkkal kapcsolatos külföldi sajtó. Magyarország napjainkban erősen tematizálja a nyugati médiát. Kiadónk áttekintette hazánk sajtójelenlétét történeti vetületben. Ehhez egy többéves gyűjtőmunka párosult, melynek köszönhetően közel 400 magyar vonatkozású külföldi címlapmegjelenést és további 400 vezércikket, publicisztikát gyűjtöttünk össze az 1848-as szabadságharctól napjainkig hazánkról. A könyv bemutatja, hogy mely hazai történelmi események, személyek és innovációk érték el a világsajtó ingerküszöbét annyira, hogy a legnevesebb nemzetközi időszaki kiadványok legértékesebb felületüket, a címlapot szánták az adott sztori bemutatására. Továbbá ismertetjük, milyen véleménye volt a Nyugatnak hazánk kiemelkedő történelmi eseményeiről és személyiségeiről az elmúlt másfél évszázadban. Kötetünk szerzői Tölgyessy Péter, Romsics Ignác, Hermann Róbert, ifj. Bertényi Iván, Eörsi László, Valuch Tibor és Szalay-Berzeviczy András. A hazánkban egyedülálló könyvben a történészi narratíván, címlapokon és sajtófotókon túl számos fontos cikk magyar nyelvű fordítása is megtalálható.
Na sklade 2Ks
36,47 € 38,39 €

Príbehy 20. storočia - Ženská sila


Štvrťročník Príbehy 20. storočia sa venuje témam z obdobia bývalých totalitných režimov a pridáva kontext súčasnej spoločnosti. Svojich čitateľov si nájde medzi tými, ktorí sa radi zahĺbia do náročnejších textov a vedia, že na to, aby sme mohli rozumieť súčasnosti, potrebujeme poznať našu minulosť. Časopis by nemal chýbať ani na stole pedagógov, ktorí vďaka nemu môžu obohatiť svoje vyučovacie hodiny. V každom čísle nájdete: profilový rozhovor s osobnosťou, ktorá predstaví hlavnú tému čísla; hlbšiu analýzu či úvahu o téme čísla; rubriku Názor, v ktorej hľadáme prepojenie medzi minulosťou a súčasnosťou; kultúrnu rubriku s pohľadmi na filmové, výtvarné, divadelné aj literárne diela; nami zdokumentované príbehy pamätníkov 20. storočia; metodické listy, ktoré je možné použiť počas vyučovania či workshopov pre mladých ľudí. Časopis má rozsah okolo 100 strán, texty dopĺňajú autorské ilustrácie Matúša Maťátka a môže sa stať nadčasovou súčasťou knižníc. Témy ročníka 2021: Politické procesy 20. storočia marec 2021 Konšpiračné teórie Women Power Verejnoprávne médiá
U dodávateľa
5,70 € 6,00 €

Prechádzka starou Nitrou - Čermáň, Trieda A. Hlinku a okolie


V knihe Prechádzka starou Nitrou - Čermáň, Trieda A. Hlinku a okolie nájdete historické fotografie Nitry s opismi, mená majiteľov domov, živnostníkov a povolania ľudí od začiatku 20. storočia. Historické a súčasné názvy ulíc, námestí, nábreží a priestranstiev. Mapu z konca 19. storočia s prvými oficiálnymi názvami ulíc, námestí a priestranstiev, ale aj mapu z 50. rokov 20. stor. a súčasnú mapu.
U dodávateľa
71,25 € 75,00 €

Prechádzka starou Nitrou - Nitriansky hrad a okolie


V knihe Prechádzka starou Nitrou - Nitriansky hrad a okolie nájdete historické fotografie Nitry s opismi, mená majiteľov domov, živnostníkov a povolania ľudí od začiatku 20. storočia. Historické a súčasné názvy ulíc, námestí, nábreží a priestranstiev. Mapu z konca 19. storočia s prvými oficiálnymi názvami ulíc, námestí a priestranstiev, ale aj mapu z 50. rokov 20. stor. a súčasnú mapu.
U dodávateľa
71,25 € 75,00 €

Historiographie - Ethnographie - Onymie


Zakládací mýty a legendy se z předhelénistické Levanty zachovaly snad s výjimkou Starého zákona ve formě útržkovitých informací nejrůznější provenience, od onomastiky a struktury královských seznamů po stručné zprávy dobyvatelů. Případové studie epigrafických pramenů od rané doby bronzové (Ebla) přes pozdní bronz (Ugarit) po ranou dobu železnou (Aramejci, Starý zákon, Pelištejci) odhalují jednotná pravidla, která podobu těchto legend jako prostředků etnické inkorporace a politické legitimizace určovala. Že reflexe těchto pravidel mohla být schopnými autory využita k vlastním cílům, je doloženo analýzou tvorby ugaritského písaře Ilimilka.
U dodávateľa
10,27 € 10,81 €

dostupné aj ako:

Határon innen és túl - Gazdaságtörténeti tanulmányok a magyar középkorról


A Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében működő Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport immár ötödik tanulmánykötetét tartja kezében az olvasó. A középkor színes világának megismerését és megértését avatott szakemberek - történészek, régészek, numizmaták - segítik, elkalauzolva a kötet olvasóját a középkori Magyar Királyságba és annak határain túlra. Szerteágazó témákat feldolgozó tanulmányaik ezúttal is a királyi hatalom és a városok gazdasági életében betöltött szerepe köré rendeződnek. A kötet lapjain a kiváltságokat és birtokokat adományozó uralkodó - vagy éppen a királyi jogokat gyakorló tartományúr - mellett megelevenedik a középkori Székesfehérvár, Zára, Bologna és Novgorod forgataga; a magyar és külföldi kereskedők és portékáik, vagy éppen az adó- és tizedszedők által gondosan behajtott pénz hosszú útja szárazon és vízen; de bepillantás nyerhető az arany-, ezüst- és sóbányászok mindennapi életébe is. A kutatócsoport előző tanulmánykötetei: a "Pénz, posztó, piac" 2016-ban, a "Hatalom, adó, jog" 2017-ben, a "Veretek, utak, katonák" 2018-ban, a "Márvány, tárház, adomány" pedig 2019-ben jelentek meg az MTA BTK Történettudományi Intézet kiadásában.
Na sklade 1Ks
13,15 € 13,84 €

Sovětská armáda a Česká společnost 1968-1991


Kniha se zabývá různými aspekty více než dvacetileté přítomnosti Sovětské armády v Československu v letech 1968 až 1991. Sleduje okolnosti jejího usazování v zemi, bezprostředně odvozené od invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968, aktivní vměšování do politického vývoje v rané fázi takzvané normalizace i všestrannou podporu, kterou jí normalizační režim poskytoval. Všímá si odvrácené strany této podpory, kdy soustavné upřednostňování sovětských zájmů, leckdy na úkor místních obyvatel i životního prostředí, šlo ruku v ruce s rezignací československého státu na dodržování zákonnosti a výkon efektivní správy nad vlastním územím. Přibližuje často problematické soužití sovětských posádek a místních obyvatel, kteří za dané situace nenacházeli na centrální úrovni potřebnou záštitu. V tomto kontextu upozorňuje i na protichůdné logiky, které vzájemné soužití rámovaly: oficiální politiku družby na jedné straně a kontrarozvědnou ochranu sovětských vojenských objektů na straně druhé. Autorka zaznamenává stopy, které přítomnost Sovětské armády zanechala v kolektivní paměti, a věnuje se také okolnostem jejího odchodu ze země v letech 1990 a 1991, který započal bezprostředně se změnou politického režimu. Dlouhodobou přítomnost Sovětské armády představuje jako bytostně politickou a zpolitizovanou záležitost, jež byla od počátku předmětem mocenských sporů, posléze propagandy a cílené manipulace. Studie čerpá z rozsáhlé pramenné základny celostátní i lokální provenience.
U dodávateľa
16,97 € 17,86 €

dostupné aj ako:

Spojenci i rivalové


Původně disertační práce Petra Honče je věnována problematice vztahu církve a státu v Českém království v období 17. a 18. století. Přestože se po bělohorské porážce v Českém království prosadilo katolické náboženské jako jediné povolené, bylo postavení katolické církve v počátečním období především z materiálního hlediska velmi nejisté. Sekularizace, jež byla důsledkem husitské revoluce, zmenšila majetek a příjmy katolické církve natolik, že i v 17. století zůstávala závislá na světské moci, resp. na státu. Vytvořit nově podmínky bylo třeba konkordátní smlouvou, často označovanou jako solní smlouva. Autor v knize objasňuje jak složitá jednání o této smlouvě, tak fungování tzv. solní pokladny, z níž byly příjmy katolické církve v letech 16301782 hrazeny. Zvláštní pozornost je v knize rovněž věnována opakovanému porušování konkordátu ze strany státu během 18. století, neboť státní moc se opakovaně snažila zbavit Svatý stolec práva na rozdělování prostředků ze solní pokladny. Tento proces byl ukončen až jejím přivtělením k zemskému náboženskému fondu za vlády císaře Josefa II.
U dodávateľa
26,13 € 27,50 €

V supermarkete dejín


Kniha prináša nové pohľady na minulosť nášho regiónu v 19. a 20. storočí z pera renomovaných zahraničných expertov na dejiny habsburskej monarchie a strednej Európy. V spolupráci so slovenskými autormi odhaľujú, ako sa v jednotlivých politických režimoch deformovali obrazy minulosti a hodnotenia osobností, a ako to ovplyvnilo písanie dejín Slovenska. Využívajú pritom aj menej tradičné pramene, napríklad politické karikatúry či predmety a pozostalosti v múzeách. Inšpirovaní prácou historičky Eleny Mannovej, ktorej je kniha venovaná, okrem toho predstavujú sondy o fungovaní spolkov (napr. Sokola na Slovensku pred a po druhej svetovej vojne), o živote meštianskych rodín a etnickom spolužití na Slovensku, osobitne v Bratislave.
U dodávateľa
23,27 € 24,49 €

Kategória odbornej literatúry história a vojnová literatúra poskytuje informácie o historických udalostiach, kultúrach, politických konfliktoch a vplyve vojen na spoločnosť.

História je dôležitou súčasťou našej identity a chápania sveta. Tieto knihy poskytujú podrobné informácie o rôznych obdobiach, sociálnych, hospodárskych a politických dejinách. Vojnová literatúra sa zameriava na vojenské konflikty, vojenskú stratégiu, zbrane a ich vývoj, a osudy vojakov a civilistov.

K najznámejším autorom patria Stephen E. Ambrose, Antony Beevor, Doris Kearns Goodwin, Antoine de Saint-Exupéry, Anne Applebaum či slovenskí autori ako Dušan Kováč alebo Vojtech Zamarovský.