Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Právo - ostatné strana 18 z 21

Základy práva pro neprávníky po rekodifikaci soukromého práva


Čtvrté přepracované a aktualizované vydání publikace čtivou a srozumitelnou formou seznamuje čtenáře se základy práva a vývojem právní filozofie, s hlavními právními pojmy a jejich výkladem (právo, prameny práva, právní normy, výklad a realizace práva, systém práva, právní poměry, zákonnost a právní odpovědnost aj.) a také se základní problematikou státovědy (stát, formy státu, funkce státu apod.), jež s teorií práva úzce souvisí. Publikace se dále zabývá nejen oblastí hmotného práva, ale i práva procesního, zejména občanským soudním řízením. Vypuštěna naopak byla problematika správního a trestního řízení, která je, či bude upravena v jiných učebních pomůckách. Publikace reaguje na rozsáhlou rekodifikaci soukromého práva a odpovídá tak platné právní úpravě v České republice. Publikace je určena především studentům neprávnických vysokých a vyšších odborných škol, které mají ve svých studijních programech právní disciplíny zařazeny. Může však sloužit i jiným zájemcům o právnickou problematiku, včetně potřeb široké veřejnosti.
Vypredané
16,72 € 17,60 €

Environmentálne právo


Publikácia si kladie za cieľ zaplniť medzeru v publikovaní odborných názorov a na základe získaných poznatkov kvalifikovaných autorov z doterajšieho vývoja environmentálneho práva posunúť úroveň poznania v našej republike ďalej a pomôcť nielen študentom pri vzdelávaní, ale do istej miery zosumarizovať existujúce poznatky v tejto špecializácii a aspoň sčasti pomôcť aplikačnej praxi pri ujednocovaní pojmového aparátu. Publikácia sa snaží postihnúť právo životného prostredia nielen ako mladé, ale aj dynamicky sa vyvíjajúce právne odvetvie vo všetkých troch dimenziách, a to práva medzinárodného, európskeho a práva slovenského. Najucelenejšie a najprecíznejšie sú časti, ktoré sa venujú sústave slovenských právnych predpisov. Učebnica má snahu najprv postihnúť hlavné vecné súvislosti, možnosti, formy a metódy právnej úpravy. Ďalšia časť sa stručne venuje popisom a rozborom medzinárodných zmlúv a európskej legislatíve v príslušnej oblasti. Hlavným cieľom je charakteristika a vysvetlenie slovenskej právnej úpravy, a to počnúc základnými inštitútmi, vymedzeniu pojmov prostredníctvom určenia základných práv, povinností a zodpovednosti osôb, ktoré sú ich adresátmi, určenia hlavných právnych nástrojov a sústave orgánov verejnej moci s ich vecnými pôsobnosťami. Kniha približuje problematiku prostredníctvom hlavných nástrojov a venuje sa najmä vzájomným súvislostiam.
Vypredané
21,19 € 22,30 €

Stavební smluvní právo


Rozsáhlá monografie Stavební smluvní právo dává čtenáři možnost seznámit se se všemi rozličnými aspekty této disciplíny. V 18 kapitolách autor vysvětluje specifika výstavbových projektů, vliv rozhodného práva v různých zemích, vliv práva veřejných zakázek, věnuje se obvyklým dodavatelským systémům, jako je generální dodavatelství a Design-build, popisuje specifika metody EPC a EPCM, analyzuje ve velkém detailu význam času, určení ceny díla, problematiku změn díla (variations), nároků (claimů), claim managementu a řešení sporů v adjudikaci. Dále se autor věnuje unifikaci a globalizaci ve stavebnictví, vzorovým smlouvám, jako jsou FIDIC, VOB, NEC apod., pojištění, zajištění, výstavbě v podzemí, výstavbě infrastruktury a výstavbě například i zdravotnických zařízení. Kniha obsahuje též desetijazyčný slovník stavební smluvní terminologie. Autorovi je vlastní praktický přístup založený na hluboké analýze reality výstavbových projektů u nás i v zahraničí. Staví ovšem též na rozsáhlé znalosti teorie podpořené nesčetnou judikaturou z mnoha zemí světa.
Vypredané
35,41 € 37,27 €

Právo na vzdělání


Sborník obsahuje texty věnované velmi širokému spektru otázek práva na vzdělání. Čtenář se může seznámit např. s problematikou přijímání do mateřských škol, rovného přístupu ke vzdělání na základních školách, vysokoškolské samosprávy, postavení soukromých vysokých škol, akreditačního řízení, soudního přezkumu hodnocení na středních (zejména státní maturity) a vysokých školách, svobody studia v rámci Evropské unie a také obtížného hledání rovnováhy mezi svobodou projevu a veřejným vzděláváním v USA. Autory jednotlivých příspěvků jsou renomovaní akademici, praktikující advokáti, soudci a zaměstnanci Veřejného ochránce práv. Sborník je určen nejen právníkům, ale všem odborníkům, kteří se zajímají o téma vzdělání, např. pedagogům, sociologům, politologům či ekonomům.
Vypredané
13,22 € 13,92 €

Nájem bytu a domu po rekodifikaci


Prakticky zaměřená publikace řeší nejdůležitější otázky nájmu bytu a domu po nabytí účinnosti nové civilněprávní úpravy. Odkazuje rovněž na relevantní judikaturu, kterou je možné po účinnosti nového občanského zákoníku použít.
Vypredané
18,28 € 19,24 €

Úvod do práva transferového oceňovania


V posledných rokoch je možné pozorovať dynamický rozvoj spoločensko-ekonomických vzťahov presahujúcich hranice štátov, ako aj právneho poriadku ako celku. Osobitne významné sú v tejto súvislosti otázky týkajúce sa daňovo-právnej regulácie, ktoré musia adekvátne reagovať na meniace sa podmienky s cieľom zabezpečiť realizáciu fiskálnych záujmov štátov. Dvojité zdanenie a daňové úniky preto predstavujú dôležitý predmet záujmu tak pre daňové subjekty, ako aj pre jednotlivé štáty. Publikácia je venovaná skúmaniu právnych aspektov týchto javov so zameraním na problematiku transferového oceňovania, ktorá sa dotýka činnosti závislých osôb, a aktuálnosť jej skúmania je daná tak v medzinárodnom kontexte, ako aj v medziach slovenského daňového práva. Ponúka úvod do práva transferového oceňovania spolu s poukazom na problematiku dvojitého zdanenia a daňových únikov a venuje sa prameňom práva transferového oceňovania v ich formálnom a materiálnom vyjadrení. Osobná pôsobnosť noriem transferového oceňovania je v publikácii adresovaná so zreteľom na pôsobenie medzinárodného práva a práva EÚ a vymedzuje limity ich pôsobenia na vnútroštátnu právnu úpravu. Osobitná časť publikácie je ďalej venovaná metodike transferového oceňovania so zreteľom na analýzu porovnateľnosti a metódy transferového oceňovania. Autor sa v nej venuje aj skúmaniu vybraných právno-aplikačných a právno-realizačných problémov a možnostiam ďalšieho rozvoja práva transferového oceňovania z pohľadu de lege ferenda. Predkladaná publikácia je určená advokátom, daňovým poradcom, advokátskym koncipientom a asistentom daňových poradcov, sudcom, prokurátorom, zamestnancom finančnej správy, ako aj audítorom a ďalším profesiám, ktoré sa pri svojej práci stretávajú s problematikou transferového oceňovania. Ďalej je určená pre všetky tuzemské a zahraničné závislé osoby, ktoré sú povinné vyčísľovať základ dane na účely dane z príjmov v súlade s princípom nezávislého vzťahu, a môže byť cenným zdrojom informácií aj pre študentov práva, verejnej správy, ekonómie a príbuzných odborov, ako aj pre všetkých, ktorí sa chcú oboznámiť so základnými právnymi východiskami transferového oceňovania.
Vypredané
17,01 € 17,90 €

Segregace - vzdělávací příležitost a závazky států


Více než sedm dlouhých let uplynulo od vyhlášení rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci D. H. a ostatní v. Česká republika, během nichž Česká republika nepřijala nutné kroky vedoucí k plné implementaci soudem potvrzených principů a pravidel. Kauza českých zvláštních škol se stala jedním z nejvýznamnějších případů Evropského soudu týkajících se vymezení práva na vzdělání v kontextu zákazu diskriminace na základě národnostního a sociálního původu, resp. příslušnosti k národnostní menšině. Nejen v České republice jsou závěry Evropského soudu často chápány jako programový výrok ve prospěch politiky inkluze. Otázky týkající se implementace rozsudku Evropského soudu pro lidská práva rezonují v různých částech této publikace jako důležitý motiv. Nejde však o motiv jediný. Autorský kolektiv se problematikou segregace v oblasti vzdělání zabýval z mnohem širšího hlediska a vypracoval hloubkovou studii, která zahrnuje důkladnou teoretickou reflexi pojmů diskriminace a segregace, rozbor historie povinného a všeobecného školství a přehled mezinárodních závazků států souvisejících s kodifikací práva na vzdělání. Takto komplexně pojatá studie bude obohacením nejen odborné debaty právníků, ale také celospolečenské diskuse o jednom z klíčových lidských práv.
Vypredané
12,70 € 13,37 €

Judikatúra vo veciach stavebného konania


Zákon č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon bol od nadobudnutia jeho účinnosti už tridsaťštyrikrát novelizovaný. Napriek tomu, že sa v súčasnosti pripravuje nový stavebný zákon, s ohľadom na veľké množstvo pripomienok má byť predložený do Národnej rady Slovenskej republiky až v lete 2015. To znamená, že treba predpokladať, že judikatúra zo stavebného práva bude pomôckou pre prax ešte dlhý čas. Predkladaný titul rozdeľuje vybranú judikatúru v predmetnej oblasti do šiestich častí: Územné konanie Povoľovanie a dodatočné povoľovanie stavieb Kolaudačné konanie Odstraňovanie stavieb Vyvlastňovacie konanie Stavebné delikty Základom práce sú publikované a nepublikované rozhodnutia správnych súdov, ktoré sú určené širokému okruhu osôb, ktoré sa v praxi stretávajú s verejnoprávnymi otázkami stavebného práva. Pri rozhodnutiach bola vytvorená právna veta a vybraté časti odôvodnenia súdnych rozhodnutí pre lepšie pochopenie interpretácie stavebného práva. Judikatúra vo veciach stavebného konania môže veľmi dobre poslúžiť nielen právnikom, študentom práva, odborným zamestnancom inštitúcií vydávajúcich rozhodnutia v stavebných veciach a samosprávnym orgánom, ale každému, kto z akéhokoľvek dôvodu potrebuje nájsť informáciu zo stavebného práva a chce sa spoľahnúť na to, že mu nič podstatné neunikne.
Vypredané
28,79 € 30,30 €

Rozhodovacia činnosť súdov a náboženstvo


V dejinách prítomný fenomén náboženstva ako spoločenského tmelu je od moderných čias nahrádzaný štátom, ideológiami alebo médiami. Realita sa delí na sakrálnu a profánnu sféru, symboly, jazyk, hodnoty a normy sa sekularizujú, a v spoločnosti sa v súvislosti s fenoménom náboženstva čoraz častejšie používa plurál. Z pohľadu človeka to znamená nielen oddelenie svetskej a náboženskej autority, ale v rôznej miere aj zavedenie dichotómie normatívnych systémov, ktorým je subordinovaný. Osobitne možno v tomto kontexte vyzdvihnúť dichotómiu náboženstva a práva. Oba skúmané prvky môžeme charakterizovať ako spoločenské regulatívne systémy. Náboženské normy môžu byť súčasne aj z pohľadu štátnej moci normami právnymi, napríklad, ale nielen, v niektorých štátoch s prevažujúcim islamským náboženstvom. Náboženstvo, resp. cirkev, má vlastný systém právnych noriem, spomeňme napríklad kánonické právo, a tieto sa dostávajú do interakcií napríklad v systéme vzťahov štátu a cirkví, keď štát reguluje rôzne otázky súvisiace s náboženstvom (napr. otázku slobody vierovyznania, otázku postavenia cirkví a náboženských spoločností) alebo v súvislosti s výkonom povolania a vzniknutými problémami výhrady svedomia formovaného náboženstvom, alebo v životných situáciách, ktoré sa dotýkajú rozhodovania vo vzťahu k úkonom súvisiacim s ponímaním podstaty života. Predkladaná publikácia je výsledkom úsilia o priblíženie aspoň niektorých vybraných aspektov interakcie práva a náboženstva vo vzťahu k rozhodovaniu súdov. Autori sa buď zaoberajú rozhodnutiami súdov, ktoré súvisia s náboženstvom, resp. približujú fungovanie cirkevných súdov, alebo skúmajú interakciu konkrétnej otázky s kontextom daného vnútroštátneho právneho poriadku. Publikácia je určená všetkým záujemcom o aktuálnu problematiku interakcie práva a náboženstva, najmä akademikom zaoberajúcim sa konfesijným právom, kánonickým právom, medzinárodným a európskym právom, ústavným, pracovným a správnym právom, ale aj praktikom pôsobiacim v týchto oblastiach. Je určená aj záujemcom o širšiu problematiku vzťahov náboženstva, práva a spoločnosti.
Vypredané
3,28 € 3,45 €

A világ végveszélyben!


Válságban van-e a világ? Netán végveszélyben? Rémisztő, fellengzős, fantasztikus regényt ígérő a cím, de az utána következő sorok kijózanítóak. Jogról, jogi megközelítésről, a nemzetközi jog erejéről, hatásáról - s a kihívások súlya alatt, valljuk meg -, gyengeségeiről lesz szó a könyvben. A szerző nem ígér könnyű olvasmányt, de optimista, mivel bízik a jogot létrehozó kultúra megtartó erejében és a jogi normákat vezérlő értékekben. A szerzői hitvallás zárógondolata pedig nem más, mint hogy a jog hidat teremt a civilizációk között.
Vypredané
10,17 € 10,71 €

Lacná kniha A világ végveszélyben! (-90%)


Válságban van-e a világ? Netán végveszélyben? Rémisztő, fellengzős, fantasztikus regényt ígérő a cím, de az utána következő sorok kijózanítóak. Jogról, jogi megközelítésről, a nemzetközi jog erejéről, hatásáról - s a kihívások súlya alatt, valljuk meg -, gyengeségeiről lesz szó a könyvben. A szerző nem ígér könnyű olvasmányt, de optimista, mivel bízik a jogot létrehozó kultúra megtartó erejében és a jogi normákat vezérlő értékekben. A szerzői hitvallás zárógondolata pedig nem más, mint hogy a jog hidat teremt a civilizációk között.
Vypredané
1,07 € 10,71 €

dostupné aj ako:

  • 5 /5

Odborná spôsobilosť pre zbrojný preukaz 4. vydanie


Táto publikácia bola spracovaná, aktualizovaná a doplnená s cieľom vytvoriť ucelenú a aktuálnu príručku, ktorá pomôže žiadateľovi o zbrojný preukaz pri príprave na vykonanie skúšky pred komisiou policajného útvaru. Do prvej časti príručky sme zaradili aktualizované znenie zákona č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive v znení neskorších predpisov so stručným komentárom k jednotlivých ustanoveniam. Žiadateľov o zbrojný preukaz však zaujme najmä znenie skúšobných otázok, ktoré sú používané pri skúškach odbornej spôsobilosti, a predovšetkým správne odpovede na jednotlivé otázky, ktoré sme publikovali v 2. časti príručky. Budúci držitelia zbrojných preukazov musia ovládať aj ďalšie vykonávacie a súvisiace všeobecne záväzné predpisy, či už ide o vyhlášku Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 555/2003 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o strelných zbraniach a strelive, alebo Trestný zákon, Trestný poriadok, Občiansky zákonník, Občiansky súdny poriadok, zákon o priestupkoch, zákon o Policajnom zbore a ďalšie, preto sú výňatky z príslušných ustanovení tiež súčasťou tejto publikácie (v 3. časti). Štvrtú časť tvorí obrazová príloha. Štvrté prepracované vydanie príručky plne zohľadňuje súčasný právny stav v Slovenskej republike a predstavuje dobrý základ pre úspešné absolvovanie uvedenej skúšky.
Vypredané
15,68 € 16,50 €

Právo a zdravotníctvo II


Znalosť základných princípov mamažmentu a právnych noriem v každodennej praxi sa stáva neodmysliteľnou súčasťou prístupu zdravotníka k spolupracujúcim inštitúciám, ku kolegom a v neposlednom rade aj k pacientom. Vedomosti zdravotného pracovníka by nemali byť ohraničené iba na obor, v ktorom vykonáva svoju odbornú činnosť.Publikácia je určená pre všetkých zdravotníckych pracovníkov. Druhé prepracované a doplnené vydanie.
Vypredané
33,25 € 35,00 €

Príručka protipožiarnej bezpečnosti a ochrany


Úsporným spôsobom spracovaná komplexná príručka obsahuje všetky predpisy upravujúce protipožiarnu bezpečnost a ochranu. Príručka obsahuje zákon o ochrane pred požiarmi s pätnástimi vykonávacími predpismi (14 vyhlášok a jedno nariadenie) a zákon o Hasičskom a záchrannom zbore s dvomi vykonávacími vyhláškami a jedným nariadením vlády v platnom znení.
Vypredané
10,36 € 10,90 €

Poriadkova polícia


Problematika ochrany verejného poriadku a vnútornej bezpečnosti v sebe zahŕňa široké spektrum úloh, ktorých zabezpečenie si vyžaduje dôkladnú špecializáciu činnosti zo strany realizátora. Na zabezpečení požadovanej úrovne ochrany verejného poriadku.
Vypredané
18,75 € 19,74 €

Šaría - úvod do islámského práva


Tato jedinečná publikace je první a dosud jedinou českou knihou, která systematicky, uceleně, přehledně a erudovaně zpracovává jedno z nejkontroverznějších a nejhlavnějších témat současného zájmu veřejnosti o islám – islámské právo šarí'a. Bude cenným pomocníkem pro žurnalisty i odborníky, studenty práva, historie, religionistiky, arabistiky, teologie i politologie. Obohatí ale jistě i širokou veřejnost a všechny zájemce o islám a kulturu Blízkého východu.
Vypredané
11,50 € 12,11 €

E-Justice - Ústavnoprávny pohľad


Publikácia sa ako jediná monografia na našom trhu venuje problematike elektronizácie súdnictva v podmienkach Slovenskej republiky s dôrazom na jej ústavnoprávne aspekty. Cieľom publikácie je poukázať na možnosti a výhody zavádzania informačných technológií v oblasti súdnictva, od ktorého sa očakáva celkové zefektívnenie fungovania súdneho systému, posilnenie istoty účastníkov právnych vzťahov, zvýšenie kvality práce na súdoch za ich súčasného odbremenenia, zníženie miery korupcie atď. Vzhľadom na to, že v našich podmienkach je zavedenie prvkov e-Justice v počiatočnej fáze, autori vychádzajú aj zo skúseností iných štátov, ako Rakúsko, Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké. Na záver publikácie autori ponúkajú riešenie pri zavedení e-Justice, a to odporúčaným postupom a zmenou legislatívnej úpravy. Publikácia je určená študentom právnických fakúlt, ako aj celej odbornej verejnosti, ktorá má záujem sa oboznámiť s touto špecifickou problematikou.
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Biomedicínsky výskum


Tak ako iné témy medicínskeho práva, aj problematiku biomedicínskeho výskumu je potrebné vnímať komplexne z rôznych uhlov pohľadu. Ako uvádza Riadiaci výbor pre bioetiku RE, dnešný výskum je zdravotníckou starostlivosťou zajtrajška – toto jednoduché vyjadrenie obsahuje dôvod, prečo je biomedicínsky výskum taký dôležitý. Ak sa retrospektívne zahľadíme do minulosti a zameriame sa na to, ako bol vnímaný výskumný proces súčasťou ktorého bol človek zistíme, že sa často miešal experiment bez benefitu pre účastníka s výskumom, ktorého výsledky boli priamo či nepriamo využiteľné pre jeho dobro...
Vypredané
11,88 € 12,50 €

Praktický sprievodca pozemkom ako predmetom vlastníctva a aktívnou hodnotou v konaní o dedičstve


Cieľom tejto publikácie je poskytnúť určitý kvalitný sumár nielen teoretických informácii, ale i praktických postrehov, skúseností, návodov, ako postupovať, ak sa jej čitateľ stretne s problémom súvisiacim s pozemkovým vlastníctvom, nadobúdaním vlastníctva, scudzením vlastníctva k pozemku, problematikou držby a vydržania pozemku, reštitúciami pozemkového vlastníctva, ale svoje miesto si v tejto publikácii našli i odpovede na niektoré praktické problémy súvisiace so zápismi vlastníckych a iných práv k pozemku. V neposlednom rade poslúži ako praktický návod tomu, kto sa stretne s problematikou pozemku ako predmetu konania o dedičstve. Táto publikácia bude nepochybne užitočnou pomôckou nielen každému vlastníkovi pozemku či záujemcovi o kúpu alebo predaj pozemku, realitnému maklérovi či zamestnancovi realitnej kancelárie, ale aj členom samosprávnych stavovských organizácií notárov či advokátov a rovnako aj tým študentom právnických fakúlt, ktorí sibudú chcieť rozšíriť obzor svojich vedomostí.
Vypredané
7,13 € 7,50 €

"Kategória 'Právo - ostatné' ponúka široké spektrum právnych tém, ktoré nezapadajú do konkrétnych špecializovaných kategórií. Sem patria právne oblasti a otázky, ktoré môžu byť netradičné, alebo sa týkajú špecifických situácií a výnimiek v oblasti práva. Medzi týmito témami môžu byť napríklad právne aspekty umeleckých práv, ochrany spotrebiteľov, právne aspekty technológií a internetu, právne etiky a profesionálnej zodpovednosti právnikov, a mnoho ďalších.

V tejto kategórii nájdete informácie o rôznych témach, ktoré môžu byť relevantné pre právnikov, právne poradenstvo, študentov práva, ale aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o netradičné aspekty a otázky týkajúce sa právneho systému a jeho aplikácie vo svete okolo nás."