! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Knihy - Rodinné právo strana 3 z 4

Materská


V systéme pomoci mladým rodinám má dôležité miesto materské. Je to dávka z nemocenského poistenia a na rozdiel od rodičovského príspevku na materskú nemá nárok každý rodič ale len ten, kto splní príslušné podmienky. Už od roku 2011 platí že okrem matky dieťaťa môže čerpať materské aj otec dieťaťa. Pozor, platí to v zmysle, že potom ako si vyčerpá svoje materské matka, môže čerpať svoje materské aj otec. Teda nie je to „buď matka alebo otec“ ale „aj matka aj otec“. Túto možnosť už dnes využíva tisíce otcov detí ročne. Kniha „MATERSKÁ“ vám podá dokonalý prehľad o materskej. Kto má na materské nárok, ako sa určí výška materského, aké sú ďalšie pravidlá pri čerpaní materského. Jednak pre matku dieťaťa, jednak pre otca. V knihe získate nielen základné informácie o materskom ale nájdete tu i podrobný rozbor jednotlivých ustanovení a zásad pri čerpaní materského, s množstvom príkladov a tipov ako materské získať a ako ho získať v čo najvyššej sume z poistenia zamestnanca, SZČO alebo z dobrovoľného poistenia. V knihe je použitý zrozumiteľný jazyk a je určená ľuďom bez právnického vzdelania. Tak aby každý vedel, na čo má nárok a za akých podmienok.
Vypredané
5,23 € 5,50 €

Judikatúra vo veciach úpravy práv a povinností k maloletým deťom


Ďalšia publikácia z úspešnej edície vydavateľstva Wolters Kluwer obsahuje výber publikovaných a nepublikovaných judikátov a rozhodnutí vzťahujúcich sa na rozhodovaciu prax súdov vo veciach úpravy práv a povinností k maloletým deťom. Rozhodnutia odrážajú právnu úpravu zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine v znení neskorších predpisov, ako aj predchádzajúcu úpravu obsiahnutú v zákone č. 94/1963 Zb. o rodine a v súvisiacich právnych predpisoch. Publikácia je členená do desiatich kapitol zameraných na oblasť rodičovských práv a povinností, náhradnej starostlivosti, poručníctva, opatrovníctva, problematiku výživného, určenia rodičovstva, osvojenia, medzinárodnoprávnej ochrany detí a procesnoprávnych súvislostí v rôznych oblastiach týkajúcich sa maloletých detí. Vzhľadom na posuny v právnej terminológii, ku ktorým došlo od vydania niektorých publikovaných rozhodnutí, predovšetkým po prijatí zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine, boli právne vety a odôvodnenie rozhodnutí v záujme čo najpresnejšej citácie použité v pôvodnom znení s poukazom na aktuálnu právnu úpravu a používanú právnu terminológiu. Pri interpretácii účinnej právnej úpravy sú závery uvedených rozhodnutí stále použiteľné a aktuálne.Spracovaný prehľad judikatúry vo veciach úpravy práv a povinností k maloletým deťom je vhodnou praktickou pomôckou pre sudcov, advokátov, pracovníkov orgánov sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately , neziskový sektor a všetkých, ktorí sa zaoberajú touto problematikou.
Vypredané
21,66 € 22,80 €

Teória práva


Cieľom učebnice Teória práva je poskytnúť čitateľovi zrozumiteľným spôsobom orientáciu v zložitom komplexe pojmov a kategórií, ktoré sú spoločné pre viaceré odvetvia práva alebo charakterizujú právo ako také.Učebnica je členená do dvadsiatich kapitol, v ktorých sa venuje problematike od miesta, významu, pojmu a podstate práva, cez jeho platnosť a účinnosť, právne normy, systematiku práva, právne pramene, až po právnu zodpovednosť, aplikáciu práva či argumentáciu a interpretáciu v práve.Publikácia je určená predovšetkým študentom prvého ročníka právnických fakúlt. Môže byť však zdrojom informácií aj pre praktických právnikov, prípadne neprávnikov, ktorí sa zaujímajú o právo.
Vypredané
16,82 € 17,70 €

Repetitórium rodinného práva - 2. doplnené a prepracované vydanie


Druhé, doplnené a prepracované vydanie učebnej pomôcky „Repetitórium rodinného práva“ reaguje na viaceré novelizácie zákona o rodine a rekodifikáciu civilného procesu. Jej cieľom je zmapovať problematiku rodinného práva a základných inštitútov tohto právneho odvetvia. Publikácia v zásade vychádza zo systematiky zákona o rodine a zameriava sa na definovanie jednotlivých pojmov rodinného práva, stručný výklad jednotlivých inštitútov a ich systematické členenie. Publikácia je vhodná ako doplnková literatúra pre poslucháčov právnických fakúlt, prípadne iných študijných odborov pre rýchlu a stručnú orientáciu v tomto odvetví práva.
Vypredané
15,20 € 16,00 €

Repetitórium rodinného práva


Učebná pomôcka Repetitórium rodinného práva je prvou publikáciou tohto druhu na Slovensku. Jej cieľom je zmapovať problematiku rodinného práva a základných inštitútov tohto právneho odvetvia. Publikácia v zásade vychádza zo systematiky zákona o rodine a zameriava sa na definovanie jednotlivých pojmov rodinného práva, stručný výklad jednotlivých inštitútov a ich systematické členenie. Publikácia je vhodná ako doplnková literatúra pre poslucháčov právnických fakúlt, prípadne iných študijných odborov pre rýchlu a stručnú orientáciu v tomto odvetví práva.
Vypredané
12,26 € 12,90 €

Dedičské právo hmotné


V texte autor venuje pozornosť jednak teoreticko - právnym inštitútom, ako i inštitútom pozitívno právnej úpravy dedenia, ako sú pramene dedičského práva, základné zásady dedenia, medzi ktoré patrí už spomenutá zásada nadobúdania dedičstva priamo faktom smrti poruči¬teľa, predpoklady dedenia, spôsob a následky odmietnutia dedičstva, predpoklady a následky dedičskej nespôsobi¬losti, dôvody a následky vydedenia, prechod dlhov dedič¬stvo ťažiacich, jednotlivé dedičské tituly, ktorými sú zákon a závet, inštitút povinného dedičského dielu, náležitosti a spôsob zrušenia závetu, potvrdenie dedičstva a vyporiada¬nie dedičov a v neposlednom rade ochranou dediča, ktorého dedičské právo vyjde najavo až po prejednaní dedičstva.
Vypredané
19,00 € 20,00 €

Vyživovací povinnost po rekodifikaci


Publikace přehledně a srozumitelně seznamuje s vyživovací povinností v rodině, ale i např. mezi rozvedenými manžely či dalšími příbuznými, vše po nabytí účinnosti zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Obsahuje přehled všech druhů vyživovací povinnosti, výklad doporučujících „tabulek“ pro výpočet výživného i odpovědi na nejčastější dotazy, které bývají v souvislosti s problematikou výživného právníkům pokládány. Autorka upozorňuje na nejdůležitější judikáty a rozhodovací tendence českých soudů.Text pojednává i o novém institutu – právu na zaopatření. Pro úplnost je uvedena nejen aktuální zákonná úprava výživného podle občanského zákoníku, ale rovněž výňatky ze zákona o registrovaném partnerství a trestního zákoníku. Další část příručky popisuje soudní projednávání výživného včetně výkonu rozhodnutí. Následuje výčet trestněprávních sankcí v případě porušení vyživovací povinnosti a problematika výživného s mezinárodním prvkem. Velký prostor je věnován praktickým vzorům a příkladům nejčastějších podání, žalob a dohod o výživném. Kniha také obsahuje informace o výkonu rozhodnutí a sankce, které stihnout povinnou osobu, vyhýbající se dobrovolnému plnění vyživovací povinnosti. Příručka je psána především pro neprávnickou veřejnost, poučení v ní však mohou nalézt i odborníci zabývající se rodinnou problematikou – sociální pracovníci, matrikáři, advokáti či manželští poradci.
Vypredané
12,96 € 13,64 €

Rodinná mediace v České republice


Konflikty v rodině, které nejsou adekvátně řešeny, mohou vést ke krizi, selhávání funkcí rodiny a v konečném důsledku k jejímu rozpadu. Proto stále hledáme vhodné způsoby pomoci rodinám. Jedním z nich je rodinná mediace. Monografie přináší sociálně právní analýzu řešení rodinných konfliktů z pohledu mediace v České republice. Hledá odpověď na otázku, do jaké míry může mediace přispět k naplnění práva na ochranu rodinného života, k ochraně zájmů nezletilých dětí a k naplnění principu autonomie svobodné vůle členů rodiny při řešení konfliktů a krizí. Práce si klade za cíl postihnout zkoumané jevy interdisciplinárním přístupem. Využívá poznatků více vědních oborů, především práva, sociologie, sociální práce a psychologie. Tomu také odpovídá její struktura. Je rozdělena do sedmi kapitol, které se zaměřují na charakteristiku současné české rodiny, konflikty v rodině, samotnou rodinnou mediaci a její účastníky, zejména děti. Opomenuta není mediace ve specifických případech, za které je považováno např. násilí mezi rodiči či konflikty mezi rodiči a dětmi. To vše je zasazeno do právního kontextu řešení rodinných konfliktů z historického pohledu i ve stávající české právní úpravě. V závěru knihy jsou diskutovány požadavky na kompetence rodinných mediátorů a podtržen význam celoživotního vzdělávání. Kniha je určena všem odborníkům zapojeným do řešení konfliktů v rodině, zejména právníkům, sociálním pracovníkům a psychologům.
Vypredané
15,64 € 16,46 €

Zákon o rodine - komentár 2. vydanie


Vydavateľstvo Wolters Kluwer pre vás pripravilo prepracované a doplnené vydanie komentára k slovenskému rodinnoprávnemu kódexu. Komentár k rodinnoprávnemu kódexu prináša komplexný výklad jednotlivých ustanovení zákona o rodine a ich vzájomné vzťahy, pričom jeho pozornosť je venovaná jednak zmenám v právnej úprave rodinného práva, ktoré zákon č. 36/2005 Z. z. priniesol, ako aj tradičným pojmom a inštitútom rodinného práva. Autori komentára pri jeho tvorbe konzultovali sporné momenty s pracovníkmi orgánov sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a inými štátnymi orgánmi, matrikou, oslovili aj predkladateľa zákona a analyzovali problematiku v úzkej súčinnosti so sudcami rozhodujúcimi rodinnoprávne spory a veci starostlivosti súdu o maloletých. Aj napriek tomu, že komentár k niektorým ustanoveniam obsahuje aj stručný historický exkurz do vývoja príslušných inštitútov, komparuje súčasný právny stav s českou právnou úpravou a svojím obsahom je zameraný najmä na aplikačnú prax. Jeho súčasťou je aj uvedenie súvisiacich predpisov, v prípade ktorých boli, okrem iného, zohľadnené aj medzinárodnoprávne dokumenty, nariadenia Rady (ES). V uvádzanej judikatúre autori okrem rozhodnutí vnútroštátnych súdov poukazujú aj na niektoré zásadné rozhodnutia Ústavného súdu Českej republiky. V texte sú zapracované aj procesnoprávne a trestnoprávne súvislosti. Komentár zďaleka nie je určený len odbornej verejnosti, ale ocení ho každý, kto chce získať prehľad o rodinnom práve. Mal by byť preto neodmysliteľnou pracovnou pomôckou pre každého vyššieho súdneho úradníka, sudcu či advokáta a nemal by chýbať v knižnici žiadneho študenta právnickej fakulty, právnika centra právnej pomoc ani pracovníka orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.
Vypredané
8,20 € 8,63 €

Nový občanský zákoník - Rodinné právo


Orientujte se v novém občanském zákoníku! Převratné změny v občanském právu se od 1. ledna 2014 dotknou úplně každého. Nová řada populárně naučných publikací komplexně pokrývající celou problematiku upravenou novým občanským zákoníkem je určena hlavně čtenářům, kteří nejsou právními odborníky, ale potřebují se orientovat v nové právní úpravě. S druhou částí ediční řady získáte komplexní přehled o nově upravené problematice rodinného práva. Vysvětlíme vám podmínky manželství a registrovaného partnerství. Pozornost věnujeme majetkovému režimu mezi manžely, tedy otázkám společného jmění manželů, možnostem modifikace majetkového režimu a vyživovací povinnosti nebo popření otcovství. Odpovídáme na otázky spojené s osvojením nezletilých i zletilých osob, poručenstvím, opatrovnictvím a pěstounstvím, ale též domácímu násilí. Získáte informace o svých právech, která vám rodinné právo přisuzuje a návod pro řešení obtížných životních situací, která s rodinným právem souvisí.
Vypredané
10,34 € 10,88 €

Rozvod manželství


Monografie se zabývá problematikou rozvodu manželství z hmotněprávního i procesního hlediska, analyzuje přitom stávající právní úpravu i regulaci v novém občanském zákoníku a zákoně o zvláštních řízeních soudních. Značnou pozornost autoři věnují rozvodu manželství s nezletilými dětmi a možnostem procesněprávní ochrany osobám ohroženým domácím násilím. Upozorňují též na roli mediace v rozvodovém řízení v souvislosti s přijetím zákona o mediaci. Výklad je doplněn o rozbor problematiky ve slovenské právní úpravě.Vzhledem k velkému počtu česko-slovenských manželství i jiných národnostně smíšených manželství na našem území je věnována pozornost i této problematice, z pohledu evropské legislativy i mezinárodního práva soukromého. Publikace zpracovává také instituty doposud českému právnímu řádu neznámé, jako je administrativní rozvod, a podává výklad o právní úpravě rozvodu manželství ve vybraných světových zemích. Kniha je určena praktikujícím právníkům z řad akademiků, soudců a advokátů i široké laické veřejnosti se zájmem o danou problematiku a studentům právnických fakult.
Vypredané
21,89 € 23,04 €

Aktuální problémy rodinněprávní regulace


Kolektivní monografie se zaměřuje na problematické otázky právní úpravy rodičovství, výchovy a výživy nezletilého. Autoři upozorňují na stávající i budoucí právní regulaci v České republice i na Slovensku, a to s přihlédnutím k zahraničním právním úpravám, které byly zdrojem při tvorbě nového občanského zákoníku a které tudíž mohou být inspirací při jeho budoucí aplikaci.V úvodní části přináší kniha úvahu nad efektivitou právní úpravy, která poskytuje ochranu matce, ve vztahu k ochraně dítěte. Pod názvem Chráním-li matku, chráním nezletilé dítě? upozorňuje na problematiku náhradního mateřství a určování otcovství. Náhradní (surogátní) mateřství počíná být diskutovaným problémem, který společnost rozděluje na zastánce i odpůrce náhradních matek. Určení okamžiku, kdy lze ještě právní otcovství zvrátit z důvodu neexistence otcovství biologického, se stalo předmětem pozornosti Ústavního soudu a je nově regulováno také v novém občanském zákoníku. Nemalým otazníkem, který stojí nad českou praxí určování otcovství, je pak také podvodné určování otcovství souhlasným prohlášením rodičů. Odpověď na něj se pokouší nalézt nejen § 782 NOZ, ale také nová právní úprava řízení o určení a popření rodičovství v zákoně o zvláštních řízeních soudních.Druhá část publikace věnována rodičovství, výchově a výživě nezletilého dítěte v historické perspektivě.Publikace se pokouší uvažovat nad cíli výchovy nezletilého dítěte nejen pohledem filosofickým, ale také právním. Zdůrazňuje přitom, že základními vodítky pro rodiče by měly být vždy uvědomění si jejich rovnosti při rozhodování o dítěti a akcentování zájmu dítěte před zájmem vlastním. Situace, jež z porušování práv druhého rodiče vycházejí, pak mohou skončit u soudu nejen při projednávání otázek péče o dítě, ale také při řízení o navrácení dítěte v případě jeho mezinárodního únosu.V další části knihy se autoři soustředí na procesní úpravu vymáhání výživného, uvádí také novinky, které přináší NOZ, a rozviřují téma administrativních rozvodů v souvislosti s existencí vyživovací povinnosti.Konečně autoři podrobují kritické analýze změny, které zákonodárce vnesl od 1. 1. 2013 do pěstounské péče, a uvádí také novinky, které do této oblasti přináší nový občanský zákoník.
Vypredané
16,07 € 16,92 €

Zákon o rodine - Komentár, 2. vydanie


Nakladateľstvo C. H. Beck Vám prináša 2. vydanie komentára k zákonu o rodine, ktorý vo svojom komplexnom a podrobnom výklade reaguje na legislatívne zmeny zákona prijaté od prvej publikácie komentára v roku 2010, vrátane poslednej novely zákona č. 125/2013 Z. z., ktorá zmenila ustanovenia týkajúce sa omeškania s plnením výživného. Rovnako ako prvé vydanie, ponúka komentár okrem podrobného výkladu každého ustanovenia zákona aj praktické riešenia, názory a stanoviská k tým častiam zákona, kde text umožňuje viaceré výklady. Druhé vydanie komentára samozrejme zohľadňuje najnovšie rozhodnutia súdov a ponúka čitateľom aktualizovanú relevantnú judikatúru. Rovnako ako predchádzajúce vydanie je komentár určený širokej odbornej verejnosti, advokátom, sudcom, pracovníkom orgánov sociálnoprávnej ochrany detí, ale môže byť i dôležitou učebnou pomôckou študentov právnických fakúlt.
Vypredané
46,55 € 49,00 €

Islámské rodinné právo se zaměřením na právo manže


Úvodní část se věnuje pramenům islámského práva a právním školám, jejichž role při výkladu práva a názorová pluralita je častokráte opomíjena. První kapitoly knihy obsahují nástin vztahu islámského práva a práva státního, stejně jako právní úpravy subjektů práva. Stručně je představen i vývoj právních úprav v muslimských zemích, který doznal především od počátku dvacátého století celé řady změn.Stěžejním institutem publikace je manželství, ať už se jedná o různé formy manželství, nebo jeho uzavření, zrušení a zánik. Čtenář se seznámí s předpoklady a způsobem uzavření manželství, stejně jako s manželskou smlouvou, ve které je mimo jiné sjednáno obvěnění pro ženu (mahr). V rámci kapitol věnovaných zrušení a zániku manželství jsou vysvětleny způsoby rozvodu manželství – především zapuzení ženy (taláq), rozvod dohodou za poskytnutí kompenzace (chulc) a rozvod soudní cestou. Problematiku uzavření, zrušení a zániku manželství doplňují kapitoly o vztazích mezi manželi a následcích zrušení či zániku manželství.Publikace je vhodná jak pro studenty věnující se rodinnému nebo islámskému právu, tak i zájemce z řad nejen odborné veřejnosti.
Vypredané
17,86 € 18,80 €

Přehled judikatury ve věcech vyživovací povinnosti rodičů


Přehled judikatury ve věcech vyživovací povinnosti rodičů představuje rozhodnutí vztahující se k § 85 až 87 a § 96 až 103 zákona č. 94/1963 Sb., o rodině. Pro komplexní náhled na problematiku výživného dětí, je zahrnuta do Přehledu i judikatura vztahující se k ustanovením § 213 zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon a § 196 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník. Přehled je tematicky rozčleněn na civilní část a trestní část. Obě části Přehledu jsou dále členěny na kapitoly, které vedle obecného širšího pohledu (jde zejm. o rozhodnutí Ústavního soudu) zahrnují postupně procesní úpravu vyživovací povinnosti, její rozsah, postavení rodičů v rámci této povinnosti a dále jednotlivé životní situace, do nichž se účastníci vztahů v souvislosti s vyživovací povinností dostávají, jako je pozůstalostní řízení, pěstounství, výkon rozhodnutí; nechybí ani judikáty s mezinárodním prvkem, tj. rozhodnutí reflektující rozhodnutí Soudního dvora EU a ESLP. V části trestní se pak dále člení na kapitolu zabývající se zanedbáním povinné výživy a plněním (neplněním) zákonné povinnosti vyživovat. Vybrané judikáty jsou jak současného, tak i staršího data; i ty starší judikáty jsou však platné, mají svůj přínos i v dnešní době a budou ho mít i de lege ferenda. Chystaná právní úprava v zákoně č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, soustředí úpravu rodinného práva na jediné místo (s několika výjimkami, např. v oblasti dědění). Všechna judikatura zahrnutá v tomto Přehledu však bude moci být použita i za účinnosti nového občanského zákoníku. Navíc Přehled judikatury k zákonu o rodině č. 94/1963 Sb., na našem trhu dosud chyběl. Soustředěním vybraných judikátů k otázce vyživovací povinnosti mezi rodiči a dětmi tak vznikla praktická příručka pro všechny, kteří se touto problematikou zabývají.
Vypredané
26,66 € 28,06 €

Znalecké posudky dětí pod drobnohledem


Rozvod rodičů patří co do závažnosti psychické zátěže do první trojice stresů působících na děti. Je zřejmé, že na dobu po rozvodu by mělo být dítě svěřeno tomu z rodičů, který má lepší předpoklady výchovně působit ve složitých podmínkách. Na čí stranu se přikloní soud, ovlivňují také znalecké psychologické posudky. Těžiště knihy spočívá v popisu toho, jak se může laik bránit, pokud není spokojen s textem psychologického posudku. Za laika lze považovat nejen otce či matku, účastníky sporu o děti, ale v oblasti psychologických testových metod jím může být i jinak sebelépe právně kvalifikovaný advokát. Je to právě on, kdo může na nedostatcích posudku založit svoji pomoc klientovi. Publikace bude přínosem také pro pracovníky OSPOD, kteří se při sporu o dítě často stávají obětními beránky mezi znesvářenými rodiči. Autor vychází ze své čtyřicetileté praxe psychologa a jako respektovaný znalec vysvětluje, jak by měl vypadat dobrý znalecký posudek, na jaké otázky by měl odpovídat a jakým způsobem. Součástí publikace jsou příklady vhodných posudků, ale také ukázky, s nimiž autor polemizuje.
Vypredané
8,70 € 9,16 €

Zákon o rodině


Publikace Zákon o rodině představuje zevrubný, praxí prověřený komentář k jednotlivým ustanovením zákona o rodině, doplněný použitelnou judikaturou a výběrem z dostupné literatury.Deváté vydání oblíbeného komentáře přináší aktualizované úplné znění zákona o rodině, které reaguje na legislativní změny včetně nálezu Ústavního soudu ČR č. 244/2011 Sb., o lhůtě k popření otcovství otcem dítěte. Autoři ke komentáři zařadili též aktuální znění návrhu rekodifikovaného občanského zákoníku, konkrétně partií, které upravují rodinněprávní materii.Pro uživatelské pohodlí jsou na závěr publikace připojeny výňatky z nařízení Rady (ES) 2201/2003 (nařízení Brusel II bis) a z instrukce Ministerstva spravedlnosti č. j. 59/2010-MOC-J, kterou se upravuje postup justičních orgánů ve styku s cizinou ve věcech občanskoprávních a obchodněprávních. Kniha je nepostradatelnou pomůckou pro soudce, advokáty, sociální pracovníky a další odborníky, kteří přicházejí s rodinněprávní problematikou do styku. Odpovědi na své otázky v ní najdou i zájemci z řad široké veřejnosti.
Vypredané
30,80 € 32,42 €

Rodinné právo, 2. vydanie


Predkladaná učebnica predstavuje vo svojom sú-hrne systematické spracovanie problematiky rodinného práva v Slovenskej republike. Výklad inštitútov rodin-ného práva sa opiera o znenie novej právnej úpravy obsiahnutej v zákone o rodine č. 36/2005 Z. z., ktorý nadobudol účinnosť 1. apríla 2005. S ohľadom na spôsob spracovania a prehľadnosti jednotlivých výkladov je publikácia určená nielen po-slucháčom právnických fakúlt, ale aj širšej odbornej verejnosti, ktorá sa zaoberá problematikou interpretá-cie a aplikácie noriem rodinného práva. Výklad jed-notlivých noriem a inštitútov rodinného práva je v zá-vere doplnený výberom zo základnej literatúry. Z obsahového hľadiska publikácia zohľadňuje právny stav k 1. januáru 2008.
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Kategória "Rodinné právo" je právnou oblasťou, ktorá sa zaoberá právnymi záležitosťami týkajúcimi sa rodiny a vzťahov medzi jej členmi. Tieto právne záležitosti sa týkajú manželstva, rozvodu, starostlivosti o deti, majetkových práv a povinností medzi manželmi a ďalšími rodinnými členmi.

Rodinné právo má zásadný význam pre zachovanie poriadku v rodinách a  pri riešení konfliktov medzi jej členmi. Je dôležité mať prístup k správnym informáciám a právnej pomoci, aby sa tieto záležitosti mohli riešiť spravodlivo a v súlade s platnými zákonnými predpismi.