! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


S Napoleonem i proti němu


Oberwachtmeister Benedikt Peter (1785–1863) patří k těm účastníkům napoleonských válek, o nichž máme k dispozici jen značně neúplné informace a z velké části jsme odkázáni na to, co o sobě napsal on sám. Příběh nadstrážmistra Benedikta Petera je velice osobní, vůbec ne rozmarný a málokdy sledující velkolepé souvislosti, přesto je ale hluboce pravdivý, až působí jako zpověď. Léta Páně 1809 vytáhl Peter jako čtyřiadvacetiletý jízdní myslivec do svojí první války, v níž zažil bitvy u bavorského Abensbergu a Eggmühlu i rakouského Lince. O tři roky později táhl do Ruska, kde jej čekala jatka v bitvě u Borodina a po nich ústup ruskou zimou se slavně neslavnou bitvou na řece Berezině. V roce 1813, druhý den bitvy u Lipska, přešli württemberští jezdci na stranu protinapoleonské koalice a Petera i jeho druhy čekaly ještě tři roky, kdy měl bojovat proti císaři Francouzů. Paměti jsou úžasný, životem napsaný příběh, který udivuje stylem, kompozicí i sevřeností, jaké by nikdo nečekal u muže, který se číst a psát učil jako samouk po svém prvním povýšení. Peterovo vyprávění plyne jak voda a je v něm tolik silných míst, že to občas bere dech. Peterův příběh rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co v široké škále vzpomínek a pamětí na napoleonské války vzniklo. Kromě toho je jedním z mála německy psaných pramenů, které jsou k dispozici v českém překladu. Překlad doprovodil obsáhlými poznámkami historik Jiří Kovařík.
U dodávateľa
16,15 € 17,00 €

A bankrendszer elfoglalása


Várhegyi Éva a magyar bankrendszert közvetlen közelségből ismerve tárja fel közérthető stílusban, ugyanakkor mégis alapos szakmaisággal, hogyan vonta a magyar kormány szoros irányítása alá a bankrendszert és az azt irányító intézményeket 2010-től egészen napjainkig. A kormány szabályozási eszközökkel, nyomásgyakorlással, államosításokkal megteremtett annak feltételét, hogy a bankrendszerben egy arra kijelölt baráti-üzleti kör jelentős tulajdonosi részesedéshez jusson. Várhegyi Éva átvilágítja és érthetővé teszi ezt a szövevényes drámát, továbbá bemutatja a főszereplőket és a fontosabb mellékszereplőket - így az olvasó végigkövetheti többek között Spéder Zoltán felemelkedésének és bukásának történetét is. "Várhegyi Éva imponáló szakmai tudás birtokában, remek és közérthető stílusban, a bankrendszer és az azt irányító intézmények mély ismeretében, mégis kellő távolságot tartva tárja elénk az elmúlt évtized egyik eltitkolt történetét. Ennek az időszaknak a gazdaságtörténete aligha érthető meg e kiváló írás ismerete nélkül." Surányi György
U dodávateľa
12,55 € 13,21 €

Kézai Simon "hun-magyar alkotmánytana"


A szakmai közvélemény jó ideje a köznemesség ideológusaként tartotta számon Kézai Simont. Való igaz, hogy az általa írt Gesta Hungarorumban tűnik fel a fegyverforgató férfiakból álló ősi hun-magyar communitas elképzelése, mely idővel a hazai nemesség önmeghatározásának elsődleges viszonyítási pontjává vált. A magyarországi rendek és az országgyűlés késő középkori történetét egyre jobban megismerve immár aligha tűnik tarthatónak az az elképzelés, mely a közösségi cselekvésre kész 13. század végi "köznemesség" számára írt programot olvasott ki Simon mester gestájából. E következtetés régóta esedékes levonására azonban csak úgy nyílik mód, ha utánanézünk: kik mozdíthatták elő a mű megírását, mely társadalmi körből kerültek ki, és a szerző közvetítésével milyen politikai javaslatokat sugalltak. E feladatok el-végzése, illetve Kézai szerzői arcélének pontosabb megrajzolása szükségessé tette a gestaíró vélt külföldi forrásainak és kompilátori módszereinek felülvizsgálatát, a 13. századi hazai krónikák sor- és időrendjének átszabását, valamint Szűcs Jenő eszmetörténészi munkásságának újraértékelését.
Na sklade 1Ks
15,79 € 16,62 €

A tér és a torony: A szabadkőművességtől a Facebookig


"A magyar olvasók előtt is ismert brit történész új munkájában leírja a világ és a történelem menetét befolyásoló globális hálózatok lényegét, melyek a hatalom megszerzésében és megtartásában mindig is óriási jelentőséggel bírtak. Míg a 18. századi misztikus illuminátusok meglepően hatástalan hálózatot építettek ki - bár az azóta is az összeesküvés-elméletek középpontjában áll -, addig a 20. században a Cambridge Egyetemen döbbenetesen hatékony szovjet kémhálózat működött... Ferguson egyaránt képes jó sztorikkal szórakoztatni és tudományos rendet vágni a sikeresen működő társadalmi hálók bonyolult szövevényében. Az összefüggések rávilágítanak napjaink működésének menetére, legyen szó az internet vagy a Facebook társadalomformáló hatásáról. A világtörténelem fordulópontjainak ragyogó feldolgozása, beleértve a jelent is, mely a régi hatalmi hierarchiák és az új társadalmi hálózatok kialakulásának metszéspontjában áll. The New York Times bestseller."
U dodávateľa
26,70 € 28,10 €

Elég vagy - A legjobb gyakorlatok és tippek a hatékony stresszkezeléshez


Ha ezt a munkafüzeted tartod a kezedben, valószínűleg hiszel abban, hogy jobban is tudnád érezni magad. És milyen igazad van! A népszerű szerzőpáros, Emily és Amelia Nagoski jól tudják, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk nekünk, nőknek, és ebben a gyakorlati feladatokban gazdag kötetben megmutatják, hogyan győzd le a kimerültséget, a túlterheltséget és a kiégést. Emily és Amelia közös munkásságának egyik legfontosabb gondolata, hogy a "jóllét" akkor következik be, ha szabadon tudunk mozogni az emberi lét különféle tapasztalatai - a munka és a pihenés, az alvás és az ébrenlét, a kapcsolódás és az önállóság - között. Ha azonban ez a szabad mozgás nem lehetséges és elakadunk valahol, óhatatlanul is bekövetkezik a kiégés, ami rendkívül káros az egészségünkre, a mindennapi életünkre és a kapcsolatainkra. Az Elég vagy segít, hogy felfedezd, ha elakadtál, és megtanít arra, hogyan boldogulj az igazán stresszes helyzetekben. A munkafüzetben - elgondolkodtató kérdések - izgalmas gyakorlatok - szemléletes ábrák - és hasznos tippek vezetnek majd az önmagad megismerése felé vezető úton. Akár olvastad a szerzők előző kötetét, az Érzelmi kiégést, akár nem, ez a munkafüzet nélkülözhetetlen segítőtársad lesz a stressz csökkentésében, az érzelmek kezelésében és abban, hogy megtapasztald a valódi jóllétet.
U dodávateľa
12,04 € 12,67 €

Csúcsragadozók - Tabuk és kamuk nélkül a vezetésről


Mégis miért kellene megvenned egy újabb könyvet a cégvezetésről? Így is ott porosodik egy csomó kötet a polcodon, amelyek azt taglalják, hogy miként lehetne jó vagy még jobb vezető belőled. Nagy lelkesen hazavitted őket, aztán a tizedik oldalnál rájöttél, hogy egyik sem rólad szól, hogy hiába mondják meg a tutit, sose fogod megugrani az elváráshegyeket, amelyektől a szerzőik szerint "igazi" vezetővé válhatnál, és hogy már megint ugyanazokat a kamu bölcsességeket szajkózzák, amelyekről pontosan tudod, hogy a valóságban még az ellenkezőjük sem igaz. Ez a könyv viszont rólad és neked szól. Akkor is, ha évtizedek óta embereket vezetsz, de akkor is, ha csak ácsingózol egy ilyen lehetőségre, családi vállalkozást gründoltál vagy beosztottként szeretnél a függöny mögé látni. Én nem akarom neked megmondani a tutit. Viszont megtalálsz a könyvben mindent, amiről a vezetők egymás között is csak titokban beszéltek, mert tabunak számítottak. Eddig. Együtt sorra vesszük a napi küzdelmeket, dilemmákat, visszás és röhejes helyzeteket, kérdéseket, amelyek nap mint nap foglalkoztatnak, de sem a szakirodalom, sem a képzéseid során nem esett róluk szó. Végre leszámolunk az összes kamuval. Mert biztosan te is tapasztaltad már, hogy óriási különbség van a hivatalos "mondások" és a valóság között. Sokan vagyunk így. Beszéljük ki végre ezt a valóságot, és hagyjuk a kamut másra. Mielőtt kicsengeted a könyv árát a kasszánál, hadd legyen egy javaslatom: lapozz bele! Olvasd el, kinek ajánlom és kinek nem. Aztán döntsd el, hogy folytatod-e. Ha velem tartasz, találkozunk odabent, az első oldalon!
U dodávateľa
16,06 € 16,90 €

A bölcsesség ábécéje


AZ ÉLET ISMERETÉNEK KÉZIKÖNYVE az "emberszeretet tanának" ókori mesterétől. Tisztelettel nyújtjuk át a nagyra becsült Olvasónak TATIOSZ tiszta és nemes írásainak, gondolatainak bővített, új kiadását. "Az első pillanatban látni lehet mindent.A kezdeteknél dől el az élet valamennyi fontos kérdése. És mindennek kezdetén születik meg benned a helyes gondolat, mely sorsod megfordíthatja. A fények változása benned van - a mélypont fordulópont. " "Légy az, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz - de mindenekelőtt maradj ember!"
U dodávateľa
6,94 € 7,30 €

Spin diktátori


Ako sa diktátori nového typu držia pri moci manipuláciou s faktmi a predstieraním demokracie Hitler, Stalin a Mao vládli prostredníctvom násilia, strachu a ideológie. V posledných desaťročiach však nový typ mediálne zdatných mužov pri moci pretvoril techniky autoritárskej vlády pre sofistikovanejší, globálne prepojený svet. Namiesto otvorenej masovej represie vládcovia ako Vladimír Putin, Recep Tayyip Erdo?an a Viktor Orbán svojich občanov ovládajú pomocou skresľovania informácií a predstierania demokratických postupov. Rovnako ako spin doktori známi z demokracií prekrúcajú správy v záujme budovania podpory. Odkrývaním tohto nového modelu autoritárstva Sergej Gurijev a Daniel Treisman vo svojej knihe vysvetľujú vzostup takýchto „spin diktátorov“, opisujú, ako vznikajú a fungujú, aké nové hrozby predstavujú a ako by na nich demokracie mali reagovať. Kniha Spin diktátori sleduje, ako sa lídri ako Lee Kuan Yew zo Singapuru a Alberto Fujimori z Peru stali priekopníkmi menej násilných, skrytejších a efektívnejších metód monopolizácie moci. Pestovali si imidž kompetentnosti, skrývali cenzúru, demokratické inštitúcie využívali na podkopávanie demokracie, a to všetko popri zvyšovaní medzinárodnej angažovanosti s cieľom získať finančné a reputačné výhody. Kniha odhaľuje, prečo väčšina súčasných autoritárov patrí medzi spin diktátorov, a to, čím sa líšia od zostávajúcich „diktátorov strachu“, akými sú Kim Čong-un a Bašár al-Assad, ako aj od takých majstrov represie využívajúcich špičkové technológie, akým je Si Ťin-pching. Spin diktátori prichádzajú s dobre vystihnutými portrétmi súčasných autoritárskych vodcov a riešeniami niektorých z veľkých politických hádaniek našej doby – od tej, ako môžu diktátori prežiť vo veku rastúcej modernity, až po znepokojivé zbližovanie a vzájomné sympatie medzi diktátormi a takými populistami, akým je Donald Trump. „Kniha roku podľa New Yorkeru“ Najlepšia kniha o politike roku podľa Financial Times“ „Najlepšia kniha roku podľa [časopisu] Foreign Affairs“ „Aktuálna a veľmi potrebná.“ – Atlantic „Fascinujúca nová kniha“ – The Economist „Na kvalitnom výskume založená a zábavná kniha.“ – Tony Barber, Financial Times „Zábavná a znepokojujúca.“ – Gideon Rachman, Financial Times „Vďaka výstižným grafom a prehľadným dôkazom... Guriev a Treisman predkladajú detailnejšie argumenty, pretože ukazujú, že demokratickými prostriedkami sa autoritárski vládcovia môžu dostať k moci a udržať si ju.“ Adam Gopnik, New Yorker „Sergej Guriev a Daniel Treisman prinášajú najvýstižnejší opis systému, ktorý v 21. storočí hádže rukavicu liberálnej demokracii. Vo svojej knihe Spin diktátori: meniaca sa tvár tyranie v 21. storočí opisujú metódy, ktoré umožnili Putinovi, Viktorovi Orbánovi, Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a ďalším vládnuť v spoločnostiach, ktoré vo väčšine prípadov mali rozvinuté pomerne dobre fungujúce demokracie. O taktikách, ktoré používajú autokrati 21. storočia na zabezpečenie kontroly nad inštitúciami slobodnej spoločnosti, píšu aj iní učenci a novinári. Gurievovi a Treismanovi sa však podarilo zostaviť najdôkladnejšiu analýzu stavebných kameňov súčasných diktatúr.“ Arch Puddington, American Purpose „Ako Sergej Guriev a Daniel Treisman presvedčivo argumentujú vo svojej knihe Spin diktátori, pútavej a dôkladnej štúdii o vývoji autoritárstva na konci 20. a začiatku 21. storočia, v posledných desaťročiach ľstivosť a podvod ako charakteristické črty dnešných autokratických vládcov zaujali pozíciu, ktorá kedysi patrila strachu a teroru... Diagnostikovaním kritického problému a navrhnutím prevencie preukázali Guriev a Treisman veľkú službu geopolitike.“ Michael M. Rosen, Washington Examiner
Na sklade 4Ks
20,37 € 21,90 €

Tunel 29


Utiekol pred jedným z najbrutálnejších režimov na svete. Potom sa prekopal späť. V lete 1962 mladý študent Joachim Rudolph vykopal tunel pod Berlínskym múrom. Na druhej strane vo východnom Berlíne čakali desiatky mužov, žien a detí – ochotní riskovať všetko, aby mohli utiecť. Dokumentárny román Tunel 29 od uznávanej autorky podcastu BBC Radio 4 Heleny Merrimanovej zachytáva skutočný príbeh tejto najpozoruhodnejšej záchrannej misie počas studenej vojny. Autorka čerpá z rozhovorov s tými, ktorí sa na tomto neuveriteľnom príbehu osobne zúčastnili. Na základe preskúmania spisov Stasi približuje okolnosti a pozadie toho, ako sa z obyčajných študentov vytvorila skupina odhodlaných kopáčov, ktorí pomohli uniknúť na slobodu z východného Berlína dvadsiatim deviatim ľuďom. Je to však nielen príbeh o nezdolnom odhodlaní a túžbe po slobode, ale aj príbeh o zrade, špionáži a láske, ktorá sa stala jeho prekvapivým epilógom. Kopanie tunela pod Berlínskym múrom bolo tiež prvou akciou svojho druhu, zdokumentovanou pre televíziu; financovala ju stanica NBC, ktorá chcela nakrútiť prípravu úteku a jeho uskutočnenie v reálnom čase. Tento jedinečný televízny dokument, ktorého vysielanie takmer zablokovala Kennedyho administratíva, spôsobil revolúciu v televíznej žurnalistike. Z anglického originálu Tunnel 29 (Hodder & Stoughton, 2021 Great Britain) preložil Igor Otčenáš.
Na sklade 3Ks
21,76 € 22,90 €

dostupné aj ako:

Můj rok 1968, 2. vydání


Zavzpomínejte na rok, kdy jste se narodili, nebo který vám utkvěl v paměti. O jakých událostech se mluvilo v médiích, jaká auta byla v kurzu, kolik stál lístek na tramvaj nebo jak vypadala tehdejší Miss World? Připomeňte si oblíbené písně, dobovou reklamu i filmy, které běžely v kinech v roce 1968. Připomeňme si rok, kdy tanky armád Varšavské smlouvy ukončily pražské jaro a kdy Věra Čáslavská excelovala na OH v Mexiku.
Na sklade 2Ks
14,24 € 14,99 €

Můj rok 1978, 2. vydání


Zavzpomínejte na rok, kdy jste se narodili, nebo který vám utkvěl v paměti. O čem se psalo v novinách, kolik stál lístek do kina nebo jaké byly módní trendy? Připomeňte si dobovou reklamu i knihy, které se četly v roce 1978. Začal se natáčet Bob a Bobek, na obrazovkách se objevila Nemocnice na kraji města a naše země zažila největší úspěch v oblasti kosmonautiky, když se Vladimír Remek stal prvním československým kosmonautem vyslaným do vesmíru.
Na sklade 2Ks
15,67 € 16,49 €

Můj rok 1981, 2. vydání


Rok 1981 bychom asi nejlépe charakterizovali termínem stojaté vody. V klubech zní svižné disko Michala Davida, Jiří Menzel natáčí Postřižiny a nikoho ani ve snu nenapadne, že ti, kteří v tomto roce přijdou na svět, oslaví své deváté narozeniny ve světě úplně jiném. Pojďme tedy zavzpomínat na rok, kdy miliony diváků sledovaly velkolepou svatbu britského následníka trůnu s Dianou Spencerovou, na amerického prezidenta zaútočil atentátník a v Bulharsku otevřeli lastuří farmu.
Na sklade 2Ks
14,24 € 14,99 €

Můj rok 1962, 2. vydání


Rok 1962 už nikoho nenechává na pochybách, že kolo dějin se otáčí. Destalinizace jede na plné obrátky – z Letné mizí generalissimův pomník a Stalinova třída se stává Vinohradskou ulicí. Jako houby po dešti se po celé zemi objevují divadla malých forem a týdeník Mladý svět vypisuje první ročník ankety Zlatý slavík.
Na sklade 1Ks
15,67 € 16,49 €

The Diary of a CEO


This is not a book about business strategy. Strategy changes like the seasons. This is a book about something much more permanent. At the very heart of all the success and failure I've been exposed to - both my own entrepreneurial journey and through the thousands of interviews I've conducted on my podcast - are a set of principles that can stand the test of time, apply to any industry, and be used by anyone who is search of building something great or becoming someone great. These are the fundamental laws that will ensure excellence. They are rooted in psychology and behavioral science, are based on the wisdom of tens of thousands of people I've surveyed across every continent and age group, and of course, drawn from the conversations I've had on my chart-topping podcast with the world's most successful people. These laws will work now or in 100 years from now. Are you ready to get started?
Na sklade 3Ks
18,95 € 19,95 €

Skryté příčiny duševních strastí


Mentální anorexie, deprese, závislost na alkoholu, potíže otěhotnět, sebepoškozování, tetanie a panická porucha… Proč se nemůžeme zbavit katastrofických strachů o své blízké? Jak je možné dostat se do stavu, kdy se nám nechce žít? Naši dobrou vůli udržet si tělesnou váhu zhatí genetika, nebo psychika? Snahy pochopit lidskou duši provází plno otázek a tajů. Lze porozumět složitým mechanismům, o kterých mluví psychoanalýza, aniž bychom byli zkušení odborníci? Tato kniha se o to snaží. Pro svou odbornost může sloužit jako učebnice, formou je ale určená pro širokou laickou veřejnost. Bez cizích slov a komplikovaných termínů, zato s řadou ukázek z hodin psychoterapie představuje témata, kvůli nimž lidé často vyhledávají psychoterapeutickou péči. Psychoterapeut s dvacetiletou praxí předává své znalosti a umožňuje nahlédnout do příběhů lidí, se kterými se v psychoterapii setkával. Čtenář v nich najde i sebe samého. Může zažít překvapení, že duševní poruchy lze pochopit jako srozumitelný příběh. PhDr. Michael Václavík je klinický psycholog a psychoterapeut v oblasti psychodynamické psychoterapie. Kromě toho se věnuje přednášení, vzdělávání a supervizi. Je autorem řady odborných článků i textů pro laiky, publikovaných na webu uTerapeuta.cz.
Na sklade 1Ks
20,85 € 21,95 €

dostupné aj ako:

Můj rok 1961, 2. vydání


Rok 1961 je v první řadě rokem velkých příběhů. Je to rok, kdy člověk poprvé vzlétl do vesmíru, ale také rok, kdy Berlín, Evropu i celý svět rozdělila zeď. První rok „šedesátek“ jako by svou ambivalentností předznamenával celé nadcházející desetiletí – desetiletí velkých nadějí i hlubokých zklamání. Zavzpomínejme společně na rok, kdy Otto Wichterle s pomocí stavebnice Merkur dokončil vývoj kontaktních čoček, kdy na území lidojedů zmizel dědic rodiny Rockefellerů a počet obyvatel Země dosáhl tří miliard.
U dodávateľa
14,24 € 14,99 €

Můj rok 1952, 2. vydání


Vydejte se strojem času do temného období roku 1952! Do skonu diktátora J. V. Stalina, který předznamenal aspoň úsvit naděje na zlepšení mezinárodní situace, sice zbývaly už jen měsíce, ale to tehdy ještě nikdo nevěděl. Ale i v nejtemnějších obdobích dokáží lidé prožívat chvíle štěstí, zamilovat se, přivést na svět děti, radovat se ze života. A třeba se bavit v kině na pohádce Pyšná princezna, nebo fandit Emilu Zátopkovi při jeho trojnásobném vítězství na olympiádě v Helsinkách.
U dodávateľa
14,24 € 14,99 €

Kdo jsem a co tady dělám?


Čas od času je užitečné se na chvíli zastavit a odpovědět si na základní otázky, které souvisejí s naším bytím. S tím, jaký život žijeme. Udělat si inventuru a pořádek v tom, kde se právě nacházíme, co tady děláme, kam směřujeme, zda jsme spokojení a zda to takto chceme mít. Podívat se, jak odpovídáme na otázky, které nám klade život, a pátrat, jaký smysl nám to celé dává. Předkládaná kniha může být v tomto směru vaším osobním průvodcem. Nabídne vám praktické techniky, které pomáhají strukturovaně přemýšlet o důležitých otázkách vašeho jedinečného a neopakovatelného života. Seznámí vás také s praktickými myšlenkami existenciální filozofie a psychologie, jak jsou reprezentovány zejména přístupem Irvina D. Yaloma a Viktora E. Frankla. Kniha je určena pro všechny zájemce o sebepoznání i pro psychology, kouče, lektory, terapeuty či sociální pracovníky, kteří potřebují se svými studenty, klienty či pacienty řešit podstatné životní otázky. Mgr. Rostislav Honus působí v oblasti sociálních služeb jako metodik, supervizor, lektor a poradce pro oběti trestných činů.
U dodávateľa
14,06 € 14,80 €

Můj rok 1970, 2. vydání


Rok 1970 asi nebude v českých dějinách zapsán zrovna zlatým písmem. Je to rok tvrdého nástupu normalizace, vyhazovů z práce i čistek ve straně. Ale žije tady s námi více než 150 tisíc těch, pro které tento rok vůbec nebyl špatný. V tomto roce se totiž narodili. Projeďme se tedy zpátky proudem času do roku, kdy muži oslňují své protějšky v zářivě barevných rolácích, únosy letadel jsou skoro na denním pořádku a japonský spisovatel Mišima po nezdařeném pokusu o státní převrat páchá rituální sebevraždu seppuku.
Na sklade 1Ks
15,67 € 16,49 €

Rozšírte svoje vedomosti z nových oblastí ako ekonómia, manažment a marketing. Zaujímate sa o vesmír a jeho fungovanie, správanie živočíchov či históriu času? Správny smer do života a pozitívnu psychológiu prinesie motivačná literatúra. Knihy odborné - z oblasti práva, pedagogiky, sociológie či medicíny - ukrýva práve táto sekcia.

Kategória Odborná a populárno-náučná literatúra zahŕňa knihy a texty, ktoré poskytujú informácie a odborné znalosti v rôznych odboroch. Táto kategória sa líši od beletristickej literatúry a zameriava sa na vedomostný prínos.

Odborná literatúra obsahuje podrobné informácie, teórie a výskum v rôznych oblastiach ako veda, medicína, technológia, právo, ekonomika a psychológia. Populárno-náučná literatúra je prístupnejšia verejnosti a zaujímavo prezentuje tématické úseky, históriu, biografie a vedecké objavy.

Odborná a populárno-náučná literatúra je dôležitá pre vzdelávanie, osobnostný rozvoj a celoživotné učenie. Pomáha nám porozumieť svetu, objavovať nové perspektívy a zlepšiť naše schopnosti. Tieto diela od renomovaných autorov sú zdrojom inšpirácie a prínosov pre naše profesionálne a osobné životy.

K najznámejším autorom odbornej literatúry patria Stephen Hawking, Yuval Noah Harari, Malcolm Gladwell, Daniel Kahneman či zo slovenských autorov Roman Králik, či Vojtech Zamarovský.