! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Pití Sokratovo


Výbor z poezie básnířky Karly Erbové zahrnuje období let 1966 až 2022, což potvrzuje široký výběr témat zastoupený v jednotlivých básních: od veršů věnovaných různým osobnostem přes rodnou Plzeň až k osobní zpovědi. Poezie Karly Erbové je nezaměnitelná – prostupují jí sdělení jdoucí bez příkras na dřeň, lehká ironie i touha po spravedlnosti. Verše doprovází cyklus fotografií Vojtěcha Kemennyho, které zachycují různá zákoutí, často svědky starých časů, někdy už ve stavu degradace. Přirozenou protiváhu tvoří snímky naděje a života v podobě přírodních motivů. Fotografie: Vojtěch Kemenny
U dodávateľa
10,40 € 10,95 €

Zpovídat se z poezie


Básnířka Lydie Romanská vytvořila v rozmezí let 2019 až 2021 rukopis nové básnické sbírky, kterou nazvala Zpovídat se z poezie. Pokračuje v principu, který je evidentní z jejích posledních knížek, a sice vnímání poezie jako nové skutečnosti, samostatného artefaktu neovlivněného zažitými principy práce s tématem nebo logikou, jak jej vyznával francouzský literární teoretik Henri Bremond a u nás kritik F. X. Šalda nebo básník Vítězslav Nezval. Její básně vycházejí z prožitku vztahů ve světě člověka, přírody a věcí, z jejich konstelací ve fungování i kráse. Text je bohatý na metafory, hýří asociacemi, přesto se jedná o úspor¬nou poezii, kořící se slovu v jeho nových významech daných originálními úhly pohledu. Knížku doplňuje cyklus fotografií Vojtěcha Kemennyho nazvaný Zahrada. Snímky vznikly na přelomu jara a léta roku 2022, jejich předlohou bylo několik míst v Praze: Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty Karlovy Univerzity Na Slupi, park na Kampě, Vojanovy sady a louka mezi Šeberovem a Hrnčíři. Fotografie: Vojtěch Kemenny
U dodávateľa
7,27 € 7,65 €

I Hope This Reaches Her in Time Revised Edition


New York Times bestselling author, r.h. Sin, presents a revised and expanded edition of his bestseller I Hope This Reaches Her in Time. There will come a time when the weariness of your soul will urge you to seek out a sign, some sort of indication that things will get better. Your heart will be drawn to this place, to these pages. These words were written for you, this book is your manifesto. I hope this reaches you in time.
U dodávateľa
18,53 € 19,50 €

I Hope She Finds This


A care package, left by r.h. Sin, found by you. From New York Times bestselling author, r.h. Sin, comes a care package of two new poetry and prose collections boxed together in an elegant slipcase.
U dodávateľa
19,90 € 20,95 €

Pozdější meditace


Výbor básní z let 2002-2022 – nové básně a překlady z němčiny česko-německé básnířky, spisovatelky, esejistky
U dodávateľa
11,97 € 12,60 €

Flétna Iana Andersona


Básnická sbírka.
U dodávateľa
11,97 € 12,60 €

Féyn


Szendrői Csaba, dalszövegíró, az Elefánt együttes frontembere. Költő. Bizonyíték erre harmadik kötete, amely ízig-vérig költészet. Verseiben sajátos fénytörésben, (ál)naív iróniával, néhol intelligens humorral beszél az élet abszurditásairól, a versírásról, isten-ember kapcsolatról vagy a halál botrányáról. Egyszóval mindenről, ami lényeges. Nem csak rajongóknak!
U dodávateľa
13,35 € 14,05 €

Moiry


Zbierka poézie Moiry nesie názov podľa troch sudičiek z antickej mytológie, ktoré ovládali metaforickú niť osudu. Autorky zbierky spojila lyrická tvorba v básnickej skupine Spoetika. Každá z nich svojimi textami dotvára sieť vlastného osudu a ich svety sú zároveň prepletené metaforickou niťou poézie. Tri autorky, tri súbory textov. Každý z nich je iný, všetky však ukazujú preciťovanie a vnímanie každodenného života mladej ženy, ktorá svoje vnútorne dianie prekladá do básnickej reči. Knihu dopĺňajú na mieru vytvorené fotografie a ilustrácie štyroch rôznych umelcov. Vizuálne vyobrazenie dotvára náladu sveta zachyteného v básňach a zbierka tak ponúka celkom sedem rôznych uhlov pohľadu na metaforickosť všedného života.
U dodávateľa
14,25 € 15,00 €

Z hĺbky plytčiny


Precítená ľúbostná lyrika, hĺbavé spoločenské sondy, burcujúca poetická reflexia súčasných udalostí a vycizelované preklady pálčivých básní Nikolaja Turoverova – to sú tématické bloky, z ktorých zostavila svoju zbierku poézie spisovateľka a publicistka Iva Vránska Rojková. Po rokoch žurnalistickej práce , štyroch románoch a piatich knihách pre deti a mládež sa vrátila k žánru, ktorým v roku 1998 debutovala svojimi Odtlačkami času a nečasu, ocenenými v súťaži Mladá Matica.
U dodávateľa
10,36 € 10,90 €

V množine života


Nová básnická zbierka jazykovedca a básnika Františka Ruščáka je pokračovaním oslavy života, reflexiou básnikovho videnia a vnímania človeka v jeho rozmanitých životných podobách a rovnako aj v rozmanitom priestore či priestoroch, v ktorom žije. Ide o jeho tretiu básnickú zbierku nadväzujúcu na prvé dve zbierky (Láska má tvar štvorrozmerný, So sebou s vami ) látkou, témami, ich obsahmi a esteticko-výrazovým stvárnením. Významovou doménou Františka Ruščáka je hodnotová a poznávacia stránka, ktorá v súčasných zložitých vzťahoch má vždy aktuálnu rezonanciu. Umelecké slovo pretrváva ako život plný premenných, zvlášť v tejto Ruščákovej zbierke nazvanej V množine života ( vydalo Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov), teda tak, ako to vníma samotný autor. “ Človek sa rodí z myšlienok aj zo sna, v pohlaví oboch vidíš iné tváre, ich príbeh Ti rozpovie iba slovo, čo od počiatku stojí na jazýčkoch vábi...“ Z tém množiny života vyberá to, čo čitateľa zaujíma, preto jeho básne sú obsahovo-esteticky príťažlivé a umelecky vyzreté... Cítiť v nich to, čo je v nás a pri nás...Autor v jednej básni píše: ,,Hľadáme často súvislosti vo veciach, javoch, príčinách, neraz aj lásku v nenávisti, hlbokú vodu v plytčinách...“ Čitateľovi odporúčam siahnuť po básnickej zbierke Františka Ruščáka V množine života, nájdeme v nej mnoho životných podôb človeka a jeho viacrozmerných príbehov. Ako dobrý pozorovateľ svojou básnickou tvorbou má čo povedať každému bez ohľadu na vek.
U dodávateľa
9,41 € 9,90 €

Srdcu všetko prenechaj (Ne)vypovedané


Zažil/a si alebo zažívaš sklamanie v láske? Máš sen naplniť svoje túžby a nájsť znova pokoj a radosť? Pochybuješ o tom, či by Ti zmena priniesla šťastie? Máš pocit, že nemáš dostatok síl pre zmenu? V tom prípade určité odpovede možno nájsť v tejto knihe. Ide o pokračovanie príbehu o láske a na rozdiel od predošlej knihy Srdcu všetko prenechaj, tentokrát vo väčšej miere zachytáva aj tie menej príjemné stránky vzťahov. Napriek tomu básne zanechávajú odkazy naplnené nádejou, odhodlaním, vďačnosťou, prijatím a odpustením, vďaka čomu je možné život opäť vnímať v jasnejších farbách. V jednotlivých básňach je možné nájsť útechu, motiváciu aj povzbudenie do ďalších dní. Autorka knihy je lekárka, ktorá odovzdáva srdce a kus seba nie len svojim pacientom, ale aj poézii a fotografovaniu. Je presvedčená o tom, že v každom človeku sa nachádza obrovský, často neobjavený potenciál, ako aj neuveriteľná sila pre vykonanie zmeny potrebnej k dosiahnutiu radosti zo života a splneniu nenaplnených snov.
U dodávateľa
13,29 € 13,99 €

Deň po...


Pamätáte Majku Bednárik Tarabovú? Jej skvelé lyrické básne... Keď som mal prednášku v Hlohovci, v Kine Úsmev, čítala so mnou na pódiu básne... A potom dostala cievnu mozgovú príhodu. Príbeh, akých sa denne odohráva niekoľko. Ako spisovateľku ju však ochorenie poznačilo zásadným spôsobom: Stratila schopnosť tvoriť. Z večera do rána sa stala mlčiacou poetkou, odvtedy už nenapísala ani jednu báseň. Jej posledná zbierka nesie názov Deň po... a sú v nej básne, ktoré napísala ešte pred svojou zlomovou zdravotnou udalosťou. Pavel "Hirax" Baričák
U dodávateľa
14,24 € 14,99 €

Horolezci


Debutová básnická zbierka Aleny Brindovej Horolezci je podľa očakávaní svieža a nad očakávania vyzretá. Poetka vo svojej tvorbe vyjadruje vzácnu okolnosť bytia, a to, že niekam patrí. Vníma sa ako súčasť veľkého rozrôzneného sveta, v ktorom presne cíti svoje miesto. Priznáva sa a ctí si svoj rodinný pôvod, ktorý jej dáva ukotvenie v priestore a čase. Súčasťou jej identity je tiež napojenie na dejiny a realitu sveta žien, ktorý prijíma nielen ako svoje právo, ale aj prednosť. Základom Brindovej básní je výstižný postreh, odhaľovanie skrytých súvislostí a sústredené zamyslenie sa nad vlastnou situáciou a situáciou iných, s ktorými poetku viaže empatické puto. Autorka vychádza z pozície človeka, ktorý vie, kým je, no zároveň potrebuje napredovať, niekedy až unikať do výšok alebo hĺbok, a ak pritom narazí na fyzické hranice, nebojí sa nazrieť aj do metafyzického sveta. I keď má básnické písanie pevne v rukách, je tu stále dosť priestoru na sebairóniu a zdravé pochybnosti, ktoré knihe dávajú rozmer ľudskosti.
U dodávateľa
9,50 € 10,00 €

Nemocný měsíc


Zítra se stane všechno. Všechna vysvědčení budou zbytečná, vlak zmizí, jako by nikdy nebyl, pod zemí stejný prales jako nad zemí. Štíhlé zvíře vyplení hnízda, báseň prosvětluje, smrtka se dře. Pokaždé se počíná nějaký nový rok: začne zaříkání, začne počítání. Bude to doutnat, ale my ještě přiložíme. Na všechno bude shlížet měsíc, který churaví. Ewald Murrer vydává další básnickou sbírku omamné obrazivosti a sugestivní nálady, knihu nekonečné radostné tesknoty: Nemocný měsíc se dívá, srdce přizvukuje.
U dodávateľa
10,39 € 10,94 €

Narodil som sa pre nepokoj


Vďaka Jankovi Kráľovi, ako napísal John Minahane, je Váh najmystickejšou slovenskou riekou. Básnik sa opakovane vracia do spoločenstva prostredníctvom erbovej básne slovenského romantizmu Zakliata panna vo Váhu a divný Janko. Charakteristickým znakom Kráľovej tvorby je zameranosť na vnútro udalostí a dejov, prevrátených znútra navonok, keď treba šaty naopak si vziať / a doprostred Váhu skočiť. Je to spôsob ako otvoriť metafyzický priestor. Tam sa duch natoľko prelína s realitou, že umožňuje odkliať pannu (vlasť) v rieke Léthé, prevrátenej klepsydre života. Čas vždy nanovo nastoľuje otázku, či a ktorý šuhaj chce dať svojej myšlienke telo. Od toho sa odvíja nielen vzdor, viera v poslanie básne, ale aj odvaha Janka Kráľa zasadiť sa za jazykové a národné práva Slovákov v meruôsmych rokoch. Dať dobe tvár, v ktorej sa zrkadlí naša identita. Dodnes presne nevieme ako Janko Kráľ v skutočnosti vyzeral. Z dostupných popisov jeho vzhľadu Palo Bálik vytvoril metafyzickú podobizeň v digitálnom nástroji Metahuman Creator, ktorý je určený na tvorbu postáv do videohier. Následne túto virtuálnu postavu vsadil do súčasného kontextu v podobe manipulovaných fotografii z masmédií.
U dodávateľa
14,25 € 15,00 €
  • 5 /5

Srdcu všetko prenechaj


Niečo sa začína a niečo končí. Srdcu všetko prenechaj je kniha o láske, životných momentoch a úskaliach vzťahov, ktoré cez bolesť učia rásť a nájsť to podstatné, čo sa skrýva v našom vnútri. Kniha okrem zamilovanosti opisuje aj skúšky, ktoré láska so sebou prináša, dotýkajúc sa duše na tom najhlbšom mieste. Je to miesto, z ktorého vyviera úprimná, čistá láska k druhým, k sebe a k životu. Autorka básňami čitateľovi približuje jednu z ciest, ktorá otvára bránu k pokoju, radosti a šťastiu po akokoľvek zložitých skúškach lásky. A tou cestou je nasledovanie svojho srdca.
Na sklade 1Ks
11,39 € 11,99 €

Básne SK/CZ 2022


Najväčšia československá literárna súťaž v oblasti poézie Básne SK/CZ vo svojom 12. ročníku opäť prináša pestrú zostavu finalistov a finalistiek z oboch krajín – mená nové i už známe, mladšie i staršie, no predovšetkým také, ktoré poéziu oboch krajín zaujímavým a podnetným spôsobom posúvajú a predznamenávajú jej ďalšie možné smerovanie. Zborník Básne SK/CZ 2022 ponúka desiatku ocenených cyklov – deväť prémií a jednu hlavnú cenu. Práve tie porotu spomedzi stoviek prihlásených básnických súborov v anonymnom hodnotení zaujali najviac. Môžeme ich preto čítať ako reprezentatívnu správu o súčasnej československej poézii. LaureátOndřej Novotný – Rok dobrých jablek Finalisti Stanislav Baluch – Systémy kontroly a iné Peter Hoferica – Maskulínny denník Lukáš Horák – Dokumenty REVISITED Alžběta Johanka Petrová – Rodiště Ivana Kašpárková – Na každý pád Štěpán Klinkovský – Kam se v domě ztrácí bordel? Dominik Melichar – Moře améb Stanislav Olejár – ruky v povetrí Katarína Poliačiková – Z brucha
U dodávateľa
8,46 € 8,90 €

Violet a fűben hátrahajol


A Violet a fűben hátrahajol volt a legelső versem. Néhány vers szinte készen jelent meg előttem, ezeket lediktáltam vagy begépeltem. Némelyikkel hosszan dolgoztam, szavanként szedtem szét és raktam össze, hogy a lehető legjobban sikerüljön. Végül sokfélék lettek, de mind őszinte. Nem akarják másnak mutatni magukat, mint amik, és ezért büszke vagyok rájuk - mert a valódiság, a hitelesség volt a célom." - Lana Del Rey Lana Del Rey első verseskötete - mely a szerző előadásában hangoskönyvként is megjelent - egy kapcsolat édes-bús lezárása, s egyben Kaliforniához írt szerelmes levél. A sorok mégsem a megvalósult amerikai álomról szólnak, sokkal inkább az Amerika-mítosz hazugságairól, a nyugati part aszályairól és tűzvészeiről - a dalszerző-énekesnőtől már jól ismert katartikus melankólia hangján. A különleges könyvet, melyet Simon Márton és Tóth Réka Ágnes fordításában veheti kézbe az olvasó, többek között Lana Del Rey saját fotói illusztrálják. "3 lehetséges befejezés fagyasztja a vérem jól boldogulok mert azt mondom és mert azt írom meg De őszintén ha nem volnál itt nem tudom hogy festenének a dolgok"
U dodávateľa
12,04 € 12,67 €

Ještě se nebe hýbe


Zatím poslední sbírka českého herce, básníka a bývalého poslance.
U dodávateľa
14,00 € 14,74 €

Pre niekoho nezmyselné, pre iného uchu lahodiace. Také je básnické umenie.

Tu ste správne, ak si radi vychutnáte krátke verše o láske alebo dlhé o živote, poéziu veselú či vážnu. Nájdite si v našej ponuke ideálnu báseň na prednes alebo na intímne tiché čítanie.

Ak obľubujete klasikov, vyberte si niektorého z najprekladanejších svetových básnikov. Vychutnajte si nesmrteľné verše z pera Apollinairea, Walta Whitmana, Johna Keatsa a mnohých ďalších. O tom, že romantická poézia nemusí byť vždy o láske vás presvedčí Stendhal či Lord Byron. O temných stránkach ľudskej duše nás aj po desaťročiach vie poučiť Baudelaire či Rilke.

Očarila vás súčasná tvorba? Nesklamú vás ani slovenskí autori. Pavel Hirax Baričák a množstvo jeho kolegov i kolegýň poetiek vám rado spríjemní dlhé večery. Siahnite po veršoch Jany Melcerovej inšpirovaných ženskou dušou, po básnických zbierkach dvojjazyčnej autorky Judity Kaššovicovej či po Mile Haugovej, držiteľke prestížnej ceny Dominika Tatarku.

Radi si beriete básne ako spoločníkov na cesty? Vtedy sa vám bude hodiť niektorý z našich titulov „do vrecka“. Čas strávený vo vlaku či let na dovolenku bude razom príjemnejší.

Hľadáte niečo špeciálne? Možno zbierate zaujímavosti či pátrate po darčeku pre blízkeho. Skúste zbierky poézie od známeho režiséra Tima Burtona alebo beatlesáka Johna Lennona. Pre skalných fanúšikov ako stvorené.

Nájdete tu slovenskú poéziu, českú poéziu, svetovú poéziu aj antológie.