• Počet strán: 192
  • Väzba: mäkká, brožovaná
  • EAN: 9788089631841
  • Jazyk: slovenský
  • ISBN: 978-80-89631-84-1
  • Dátum vydania: 26. septembra 2018
  • Vydavateľstvo : Herba

Výživa vo vyššom veku

Kolektív autorov,
Štefan Krajčík

Obsah:

1. Výživa starších ľudí a prevencia chorôb
Starobné zmeny organizmu
Zmeny príjmu a využitia živín vo vyššom veku
Najčastejšie chyby pri stravovaní starších ľudí
Látky s protektívnym účinkom
Stredomorská di&eacu te;ta &n bsp;
Vegetariánska diéta


2. Hyponutrícia (malnutrícia) vo vyššom veku
Sociálne a psychologické príčiny hyponutrície
Anorexia
Zvýšená spotreba živín
Typy malnutrície
Následky hyponutrície
Manažment hyponutrície
Antropometrické parametre
Režimové opatrenia u malnutričných pacientov
Realimentačný syndróm
3. Obezita vo vyššom veku
BMI kritériá
Obvod pásu
Starobné zmeny organizmu
Prak tické problémy pri posudzovaní stavu výživy vo vyššom veku
Patogenéza obezity
Následky obezity
Priaznivé účinky obezity
Paradox obezity
Účinok redukcie hmotnosti
Liečba obezity
Chirurgická liečba
Záver
4. Dehydratácia a poruchy metabolizmu iónov v starobe
Dôsledky dehydratácie
Prejavy dehydratácie
Prevencia dehydratácie
Diagnostika dehydratácie
Liečba dehydratácie a porúch elektrolytov
Záver
5. Orálna nutričná podpor a
6. Enterálna výživa
Nazogastrická sonda (NGS)
Perkutánna gastrostómia (PEG)
Komplikácie kŕmenia PEG a NGS
7. Interakcie liekov a potravín
Vplyv liekov na využitie živín
Vplyv potravy na účinok liekov
Vplyv príjmu potravy na vstrebávanie
8. Výživa u pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami
Prevencia aterosklerózy
Prognóza a hmotnosť u pacientov so srdcovocievnymi chorobami
Výživa u pacientov s kardiálnym zlyhaním
Kardiálna kachexia
Prevencia a liečba hyponutrície u pacientov s kardiálnym zlyhan&iac ute;m&nb sp;
9. Výživa u pacientov s chronickým ochorením obličiek
Výživa pacientov v preddialyzačnej fáze CKD
Príjem energie
Príjem bielkovín
Príjem kalcia, fosfátov, vitamínu D, minerálová a kostná choroba
Príjem kália
Príjem tekutín &nb sp; &nbs p;
Diéta pri kombinovaných metabolických poruchách u pacienta s CKD
Výživa pacientov liečených hemodialýzou
Výživa pacientov liečených peritoneálnou dialýzou
Malnutrícia u dialyzovaných pacientov
Výživa pacientov po transplantácii obličky
Výživa pacientov s akútnym renálnym zlyhaním (AKI)
V&y acute;živa pacientov s nefrotickým syndrómom
10. Výživa u pacientov s demenciou
Prevencia a liečba demencie pomocou výživy
Zmeny výživy spôsobené demenciou
Opatrenia na zlepšenie výživy dementných pacientov
11. Výživa u diabetika vyššieho veku
Faktory ovplyvňujúce nutričný ; stav v séniu
Nutričné požiadavky diabetika v séniu
Nutričný stav
Nutričná podpora v séniu
12. Výživa pri poruchách prehĺtania (dysfágii)
Starostlivosť o pacientov s dysfágiou
13. Výživa u pacientov s chronickými ranami
Výživa a hojenie chronických rán
Vitamíny
Minerály
Tekutiny
Zhrnutie
14. Výživa a svaly
15. Výživa u pacientov žijúcich v inštitúciách
Inštitucionálna starostlivosť sociálneho typu & nbsp;&nb sp;
Výživa v inštitucionálnej starostlivosti
Metodika práce
Výsledky
Diskusia
Záver
16. Ukončovanie parenterálnej výživy na konci života
Kritériá na ukončenie parenterálnej výživy
Obsah:

1. Výživa starších ľudí a prevencia chorôb
Starobné zmeny organizmu
Zmeny príjmu a využitia živín vo vyššom veku
Najčastejšie chyby pri stravovaní starších ľudí
Látky s protektívnym účinkom
Stredomorská di&eacu te;ta &n bsp;
Vegetariánska diéta


2. Hyponutrícia (malnutrícia) vo vyššom veku
Sociálne a psychologické príčiny hyponutrície
Anorexia
Zvýšená spotreba živín
Typy malnutrície
Následky hyponutrície
Manažment hyponutrície
Antropometrické parametre
Režimové opatrenia u malnutričných pacientov
Realimentačný syndróm
3. Obezita vo vyššom veku
BMI kritériá
Obvod pásu
Starobné zmeny organizmu
Prak tické problémy pri posudzovaní stavu výživy vo vyššom veku
Patogenéza obezity
Následky obezity
Priaznivé účinky obezity
Paradox obezity
Účinok redukcie hmotnosti
Liečba obezity
Chirurgická liečba
Záver
4. Dehydratácia a poruchy metabolizmu iónov v starobe
Dôsledky dehydratácie
Prejavy dehydratácie
Prevencia dehydratácie
Diagnostika dehydratácie
Liečba dehydratácie a porúch elektrolytov
Záver
5. Orálna nutričná podpor a
6. Enterálna výživa
Nazogastrická sonda (NGS)
Perkutánna gastrostómia (PEG)
Komplikácie kŕmenia PEG a NGS
7. Interakcie liekov a potravín
Vplyv liekov na využitie živín
Vplyv potravy na účinok liekov
Vplyv príjmu potravy na vstrebávanie
8. Výživa u pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami
Prevencia aterosklerózy
Prognóza a hmotnosť u pacientov so srdcovocievnymi chorobami
Výživa u pacientov s kardiálnym zlyhaním
Kardiálna kachexia
Prevencia a liečba hyponutrície u pacientov s kardiálnym zlyhan&iac ute;m&nb sp;
9. Výživa u pacientov s chronickým ochorením obličiek
Výživa pacientov v preddialyzačnej fáze CKD
Príjem energie
Príjem bielkovín
Príjem kalcia, fosfátov, vitamínu D, minerálová a kostná choroba
Príjem kália
Príjem tekutín &nb sp; &nbs p;
Diéta pri kombinovaných metabolických poruchách u pacienta s CKD
Výživa pacientov liečených hemodialýzou
Výživa pacientov liečených peritoneálnou dialýzou
Malnutrícia u dialyzovaných pacientov
Výživa pacientov po transplantácii obličky
Výživa pacientov s akútnym renálnym zlyhaním (AKI)
V&y acute;živa pacientov s nefrotickým syndrómom
10. Výživa u pacientov s demenciou
Prevencia a liečba demencie pomocou výživy
Zmeny výživy spôsobené demenciou
Opatrenia na zlepšenie výživy dementných pacientov
11. Výživa u diabetika vyššieho veku
Faktory ovplyvňujúce nutričný ; stav v séniu
Nutričné požiadavky diabetika v séniu
Nutričný stav
Nutričná podpora v séniu
12. Výživa pri poruchách prehĺtania (dysfágii)
Starostlivosť o pacientov s dysfágiou
13. Výživa u pacientov s chronickými ranami
Výživa a hojenie chronických rán
Vitamíny
Minerály
Tekutiny
Zhrnutie
14. Výživa a svaly
15. Výživa u pacientov žijúcich v inštitúciách
Inštitucionálna starostlivosť sociálneho typu & nbsp;&nb sp;
Výživa v inštitucionálnej starostlivosti
Metodika práce
Výsledky
Diskusia
Záver
16. Ukončovanie parenterálnej výživy na konci života
Kritériá na ukončenie parenterálnej výživy
menej
  • Počet strán: 192
  • Väzba: mäkká, brožovaná
  • EAN: 9788089631841
  • Jazyk: slovenský
  • ISBN: 978-80-89631-84-1
  • Dátum vydania: 26. septembra 2018
  • Vydavateľstvo : Herba

book

84 520 kníh na sklade ihneď k odoslaniu

wallet

Poštovné zadarmo pre nákupy od 39€

store

Rezervácie v 60 kníhkupectvách


Hodnotenia (0)

0

Odporúčania