Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Série


E-knihy - Slovenská beletria strana 15 z 37

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Prečo ja?


Saša je v manželstve nešťastná. Dusí v sebe odpor k vlastnému mužovi, no napriek všetkému vo vzťahu zotrváva, veď navonok sa niet na čo sťažovať. Za výbuchov prvých silvestrovských ohňostrojov sa jej život dramaticky zmení a ona vstupuje do nového roka vystrašená, s otázkou, na ktorú neexistuje odpoveď. Prečo ja? Doteraz zdravá žena sa ocitá na onkológii, odstrihnutá od svojich najbližších pre pandemické opatrenia. V hlave sa jej vynárajú najhoršie scenáre. Celý život sa starala o blaho ostatných, robila len to, čo sa od nej očakáva, a pritom si odopierala vlastné šťastie. Čo je však horšie, aj lásku. Dostane ešte šancu napraviť to?
Na stiahnutie
9,00 €

dostupné aj ako:

Unesená


Populárna slovenská spisovateľka Lucia Sasková má na svojom konte už osem románov, ktorými si získala mimoriadnu priazeň čitateľov. Jej najnovšia, deviata kniha s názvom Unesená je ďalším potvrdením jej nesporného talentu a schopnosti nastoľovať zložité, kontroverzné témy. Po tragickej smrti rodičov čaká hlavnú hrdinku život, na aký nebola pripravená. Trápia ju vážne finančné problémy, a tak žije od výplaty k výplate a okrem práce nikam nechodí. Hoci nikoho nehľadala, úplnou náhodou jej do života vstúpi príťažlivý muž, ktorý na rozdiel od nej nemá núdzu o peniaze. Zdá sa jej však až príliš dokonalý a najmä príliš záhadný, aby s ním riskovala hlbší vzťah. Čím dlhšie sa s ním stretáva, tým viac znepokojivých otázok si kladie: Prečo sa s ňou Dávid neukazuje na verejnosti? Kde sa skrýva, keď sa neozýva niekoľko týždňov? A prečo o svojej práci zaryto mlčí? Naozaj je to len pre jej dobro, alebo je z tým niečo viac? Hlavná hrdinka sa proti svojej vôli postupne ocitá vo svete, v ktorom ide o peniaze a o život – o nič viac, o nič menej. Odrazu nič nie je, ako sa zdá, nikto nie je tým, za koho sa vydáva, a ona sa musí rozhodnúť, na ktorej strane bude stáť. Martinus.sk · Čítanie z knihy UNESENÁ (Lucia Sasková)
Na stiahnutie
10,50 €

dostupné aj ako:

Tenká hranica


Tenká hranica je román, v ktorom sa retrospektívne odvíjajú životné osudy dvoch väzňov. Navonok nemôžu byť rozdielnejší. Jeden je pankáč a militantný anarchista, druhý katolícky kňaz. V bežnom živote by sa títo dvaja zrejme nikdy nestretli, no vo väzenskom mikrokozme sa z nich stávajú „situační priatelia" spojení jednou celou. Odlišnosť ich svetonázorov je východiskom pre hutné debaty a zaujímavé argumentačné strety. Hoci je román skôr charakterovou sondou, nechýba mu ani pútavá príbehová línia s prekvapivým zvratom. Hranica bezúhonnosti je až nepostrehnuteľne tenká.
Na stiahnutie
8,99 €

dostupné aj ako:

Stratená v modrých očiach


Príbeh lásky slovenskej študentky a tureckého profesora, ktorá sa zrodí pri teroristickom útoku v Istanbule, chce byť výpoveďou o sile lásky. Pretože len láska dokáže prekonať spoločenské a náboženské rozdiely, zvíťaziť nad zlom. Spája ľudí a robí svet krajším.
Na stiahnutie
7,00 €

dostupné aj ako:

Malá Parížanka


Svoj pohľad na Francúzsko vám ponúkam v malých dúškoch sťa akostné víno; v troch dejstvách, v troch knihách, ktoré dotvárajú túto jednu malú knihu života. Ako študent snívate o fantastickej budúcnosti, ktorá sa vám javí na dosah a o veľkých veciach, ktoré sa vám raz stanú. Vo svojej naivite si myslíte, že svet dobijete a padne vám vysilený ku vašim nohám. Bola som tiež taká mladá a naivná a bojím sa, že ňou stále som. Mohla by som pokračovať, čo som odpozorovala a čo stojí za zmienku, no v najlepšom treba skončiť a ja len podotknem na záver, že v podstate som rada, že som mohla privoňať ku móresom a maniérom Francúzov. Mnohému som sa naučila, mnohé si viem viac vážiť a vidím hodnoty, tam kde stále boli a kde stále sú...
Na stiahnutie
8,49 €

Prázdne duše


Dve sestry a temné detstvo, ktoré ovplyvní celý ich nasledujúci život. Budú schopné zabudnúť na démonov z minulosti a skutočne milovať? Keď sa maloleté sestry Anna a Lucia spolu s otcom nasťahujú do nového domu, aj napriek neprítomnosti schizofrenickej matky, ktorá ich vraj opustila, veria, že už budú šťastné. Lenže do domu prichádza aj tajomný strýko Johny s kufrom nehanebných saténových košieľok. A navždy poznačuje duše dvoch malých dievčatiek. Prečo je tam a kto ich pred ním ochráni? Ak chcú sestry prežiť, musia vziať pomstu do vlastných rúk... A začať žiť odznova niekde ďaleko. Po rokoch Anna spoznáva záhadného Michala a opúšťa sestru, ktorá naivne verila, že zostanú navždy spolu. Ale čo ak Lucia nie je pripravená na život bez svojej staršej sestry a démonov z detstva? Dokáže nový muž zaplniť prázdne miesto v jej duši? Ibaže... Temno je späť. Ktosi ho znovu votrel do života sestier. Môže za to ich otec? Nezvestná matka? Či choroba, ktorej sa len ťažko vyhnúť? No je tu aj neznámy muž, ktorý vie o všetkom, čo vtedy pred rokmi Anna s Luciou urobili. Mrazivé spomienky na minulosť sa vracajú a vypýtajú si svoju daň.
Na stiahnutie
7,90 €

dostupné aj ako:

Čas tratí — čas platí


„Ich srdcia mocne tĺkli jedno na druhom, a slabý šum vrbín a zelenej nivy prisviedčal tlkotu milujúcich…“ Klasika zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
1,99 €

Slovenské bájeslovie


„Slováku, poznaj sám seba!“ privolať radno i nám, lebo dobré poznanie nášho slovenského svojstva, našej reči, porekadiel, bájov, povestí, piesní, zvykov, dejov: bude najsprávnejším základom všelikej národu prospešnej múdrosti.“ Národopis zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
4,99 €

Voda a vosk v poverách a čaroch ľudu slovenského


„Kto má príležitosť poznať náš ľud, jeho zmýšľanie, zvyky a obyčaje, každý mi prisvedčí, že v ňom povier a čarov nielen neubýva, ale že čím viac sa rozmáha v ňom chudoba a žobrota, tým viac lapá sa aj toho zúfalého, ničomného prostriedku — čarov! Neklamme sami seba, ale vyznajme si pravdu, bár jakby trpkou bola.“ Národopis zo Zlatého fondu SME.
Na stiahnutie
1,99 €

Berlínske hviezdy


Príbeh o láske, odvahe a túžbe uchrániť to najcennejšie. Za každú cenu! Zlaté dvadsiate roky v Berlíne. Lina je žurnalistka. Pozná Dietrichovú, Fröhlicha i všetkých dôležitých ľudí z filmovej i divadelnej brandže. Keď sa Berlín začína obliekať do nacistických vlajok, je pri tom a svrbia ju prsty. Vlastnou šikovnosťou sa dostane až do blízkosti vodcu. Jej pero je ostré a ona je príliš mladá. I ju na istý čas strhnú idey a program národných socialistov. Jedna noc s vôňou ohňa však zmení jej život. Reichstag horí a ona trhá zlatý hákový kríž na svojom krku. A stretáva Reinharda. Aristokrat a člen SS si zaumieni dostať drzú novinárku, v ktorej klíči nenávisť. Tú uhasí len pravda. No potrvá dlho, kým si z tvárí strhnú masky. Môže z popola nenávisti vykvitnúť láska? Kto je Vergília, ktorá píše pravdivé pamflety? Komu patria uniformy Ligy dievčat v pivnici? Kto sú v skutočnosti vodcove deti, ktoré s piesňou na perách križujú v lete ríšu?
Na stiahnutie
8,90 €

dostupné aj ako:

Po dnešnej noci mi nevolaj


Nikdy by sme sa nemali cítiť vinu za to, že dokážeme začať odznova... Vanesa to nemala v živote ľahké. Nevyrastala v usporiadanej rodine a na štúdium si musí tvrdo privyrábať. Za rodinné pomery, v ktorých žije, sa v skutočnosti hanbí. Po otcovom nečakanom zlyhaní sa konečne rozhodne vyriešiť svoju bezútešnú situáciu a bezhlavo sa vrhá do náručia charizmatického muža. Zamilovaná po uši verí, že opätuje jej lásku a pomôže jej postaviť sa na vlastné nohy. Odsudzujúc maminu závislosť, presvedčená, že má svoj život pod kontrolou, sa postupne dopracuje k tej svojej. Rovnako nebezpečnej ako je tá, ktorej roky bola svedkom. Bludný kruh sa po čase uzatvára a Vanesa musí naprávať, čo pokazila.
Na stiahnutie
8,99 €

dostupné aj ako:

Asébia: umenie pamäte


Ján Mičko (1978) je prozaik, básnik, dramatik a esejista. Vydal dve poviedkové knihy Ako ustrážiť prítomnosť (2011) a Laterna magica (2013). Román Asébia: umenie pamäte je klasický román rieka, ktorého tok usmerňujú životné osudy troch mužov z rodiny Deverovcov: deda Jána – otca Alberta – syna Rudolfa, ktorým kontruje potulný ahasver Karibiku Melquisedec. Jeho životným osudom je objaviť Ruda, najmladšieho z rodu, ktorý by starému mágovi dopovedal príbeh strateného deda Jána, čím by sa, v prípade príbehovej zhody, prelomila uvalená kliatba a on by po sto rokoch života našiel vytúženú smrť. Príbeh románu „tečie“ meandrami času a okrem hľadania životného šťastia, domova, pokoja, prijatia, stabilných hodnôt, sprostredkúva aj autentickú sondu do života umelcov, murárov v emigrácii, zabudnutých seniorov, zákopovej vojny či vojnových zajatcov, ale aj mládeže na začiatku nového tisícročia. Román obsahuje aj množstvo polemík, filozofických odkazov, teologických presahov a symbolov. A práve v tomto zvláštnom prelínaní vonkajšieho a vnútorného sveta treba hľadať osobitosť tohto diela.
Na stiahnutie
7,60 €

dostupné aj ako:

Tremolo ostinato


Kniha s názvom požičaným z hudby Tremolo ostinato je románom - nerománom v krátkych kapitolách, rozprávaním o hudbe, slovách, písaní a vzťahoch, v ktorom sa každodenné domáce a záhradné práce prelínajú s úvahami o literatúre a hudbe, autorka vstupuje do vzťahov s okolím... Je voľným rozprávaním miešajúcim niekoľko prúdov vedomia: reflexiou každodenných udalostí, aj tých, ktoré sa stali kedysi dávno a zostali v pamäti ako obrázky, ciest do práce, opakujúcich sa domácich činností, rozprávačkino momentálne rozpoloženie. Druhým významným motívom sú spomienky, jednotlivé situácie aj s kusmi kontextov presne tak, ako sa autorke vryli do pamäti. Rámcom celého rozprávania je životný pocit, pokračujúce hľadanie subjektívnej odpovede na najprirodzenejšie otázky – kto som, čo som? Čo je to hudba, keď je zrozumiteľná bez slov? Rozprávať? Nerozprávať? Písať? Nepísať? Pre koho?
Na stiahnutie
9,09 €

dostupné aj ako:

Krajina krásnych ľudí


Chceli by ste žiť v krajine, kde sú všetci ľudia pekní a šťastní, odhodlaní žiť zdravo? V krajine, ktorá sa dobre postará o starých, chorých a postihnutých? Príbeh romantickej lásky Benjamína a Márie, ktorý sa zrodil nad smrteľnou posteľou starého otca, sa postupne mení na nočnú moru. Krása sa stáva meradlom úspechu. A ak medzi vyvolených nepatríte? Nechceme vás na očiach, decentne vás odstránime. Ale tak, aby všetci tlieskali. Napínavý spoločenský román o prítomnosti a možnej desivej budúcnosti hovorí o tom, čo by sa stalo, keby sa moci ujala skupina, ktorá krásu a zdravie vyhlási za najdôležitejšie hodnoty. A kto sa nebude chcieť prispôsobiť, pôjde z kola von. Zachráni svet skutočná láska? Sú medzi nami takí, ktorí si zachovajú ľudskosť?
Na stiahnutie
9,00 €

dostupné aj ako:

Kým sa stanem anjelom


Ako sa rozhodneme prísť na svet, ako môže byť tento život ovplyvnený minulými, čo povedali o kolobehoch života duše rôznych osobností, ako pomáhajú anjeli aj o nenarodených deťoch a živote po smrti, iný pohľad na sexuálnu orientáciu vďaka duše Mikelangela a tým všeobecné ponímanie existencie človeka si takmer každý môže nájsť mnohé odpovede na otázky týkajúce sa inakosti jeho života.
Na stiahnutie
10,50 €

Na úteku


Príbeh o láske, vyrovnávaní sa so stratou a o tom, že najťažšie zápasy sú tie, čo sa odohrávajú v našom vnútri. On. Motorkár telom aj dušou, verný svojmu klubu a svojim zásadám. Má presnú predstavu o tom, ako má jeho život vyzerať, a je presvedčený, že svoju budúcnosť drží pevne v rukách. O pár mesiacov sa žení. Ona. V deň, keď jej otec tragicky zahynie, stratí nielen jeho, ale aj samu seba. Ani po dvoch rokoch nevie, kto vlastne je, no jedným si je istá: vie rozoznať, čo je správne a čo nie. Nie je pre ňu ťažké určiť, do ktorej kategórie patrí snúbenec jej novej kamarátky. Keby záležalo na nich, ani jeden by toho druhého netúžil stretnúť. Ibaže sa stalo. Ako sa Júlia vyrovná so skutočnosťou, že svet nie je čierno-biely a medzi dobrým a zlým jestvuje tisíc odtieňov? Je nevera neverou, až keď je fyzická, alebo sa začína už v mysli? A bude vôbec Adam ochotný vzdať sa všetkého, čo si vybudoval, a vykročiť do neznáma?
Na stiahnutie
8,50 €

dostupné aj ako:

Jen trochu lásky


Proč Evženii všichni opouštějí? Vyrůstala bez rodičů a teď od ní odešel manžel i její mladší sestra. Únik před samotou Evženie hledá v cizích rodinách, kde hlídá děti a zjišťuje, že nejen ona před druhými skrývá tajemství. Ve vzpomínkách se vrací hluboko do minulosti. Leží příčina osamění v dobách, kdy ji zajímali víc kamarádi než rodina? Její život by mohl být o tolik snesitelnější… stačilo by jen trochu lásky.
Na stiahnutie
12,21 €

Uväznená v manželstve


Mladučká naivná Nora sa po krátkej známosti zrazu ocitá v manželstve s o pätnásť rokov starším atraktívnym mužom. Ten ju zahŕňa blahobytom a pohodlím. Dáva jej všetko okrem lásky, po ktorej ona tak zúfalo túži. Nora rýchlo zisťuje, že pod maskou úspešného a šarmantného riaditeľa vyšetrovacieho oddelenia sa ukrýva niekto, koho zatiaľ nepoznala. Manželstvo sa pre ňu stáva utrpením a väzením. Čo sa v skutočnosti odohráva za zatvorenými dverami ich luxusného domu? Čo sa deje tam, kam oči verejnosti nedovidia? Poradí si mladá žena s manželom, ktorý ju má pod absolútnou kontrolou? Dokáže sila lásky prekonať i nemožné a zmeniť muža, popierajúceho jej existenciu?
Na stiahnutie
7,99 €

dostupné aj ako:

Ako som prišiel o panenstvá


Viem, jedna láska je vždy prvá, začína Miroslav Válek svoju báseň. Pre Pyka, hlavného hrdinu tohto poviedkového románu, sa však láska stáva akoby prvou zakaždým, keď sa s ňou stretne. A pritom Pykove skúsenosti s dievčatami a mladými ženami nie sú sentimentálne. Prýšti z nich život, mladosť, dravosť a len občas trpké poznanie, že niekedy ani ten najvrúcnejší cit nezachráni milovanú bytosť. Spisovateľovi Petrovi Šrankovi sa podaril malý zázrak. Jeho rozprávanie o premene chlapca na muža je plné láskavého humoru, bizarných situácií, krehkého milovania a toľkého porozumenia, že možno aj vy uveríte v možnosť opätovnej premeny ženy v pannu, ak naozaj miluje muža...
Na stiahnutie
9,00 €

dostupné aj ako:


Známi i menej známi slovenskí autori - tu spoznáte príbehy slovenských knižných talentov ako Róbert Bryndza, Dominik Dán, Táňa Keleová - Vasilková, Ivica Duricová, Boris Filan, Jana Benková, Kristína Tormová, Dušan Dušek,...