Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Série


Az én falum


  Elbeszélésgyűjtemény alcíme: Egy tanító feljegyzései márciustól decemberig. Falusi életképek igazi Gárdonyi stílusban.
Na stiahnutie
2,48 €

Göre Gábor biró úr könyve


Gárdonyi több alteregóban is írt regényeket, ezek közül Göre Gábor falusi bíró az egyik, a maga régies nyelvezetével.Mindönféle levelei, kalandozásai és tapasztalattyai az Katufrék sógorral, mög az Dubrints sógorral. Az én nótám is benne van ebbe a könyvbe.
Na stiahnutie
1,10 €

Az elszántak


Ellentmondásos időkben, 1943-ban jelenik meg Nyirő József „Az elszántak” című novelláskötete. Az újságíró, publicista szerző kitörő örömmel ünnepli Észak-Erdély Magyarországhoz való visszatérését, a művész, a szépíró viszont mind nagyobb aggodalommal figyeli a háború veszedelmét. Ebben az ugyancsak sajátos helyzetben novellái két érzelmi véglet között hullámzanak, egymás után kerül ki tolla alól a drámai sűrítettségű, balladai tónusú elbeszélés, meg a nem felhőtlenül derűs, inkább könnyes-mosolyos, góbéskodó novella. Nyirő alaptézise, elbeszéléseinek kiindulóhelyzete ezúttal is az, hogy az isten által oly jónak, nemesnek teremtett székelységet a kemény-kérlelhetetlen történelem folytonos megpróbáltatásoknak teszi ki, egy-egy hősének olyan sorscsapásokat kell elszenvednie, amennyit szerencsésebb nemzetek generációk alatt sem élnek át.
Na stiahnutie
2,79 €

Az én népem


A regény laza szerkezetét Botár Béla, a fiatal református lelkész életíve tartja össze. Beiktatásától kezdve követhetjük nyomon az ő és a kisebbségi sorsra jutott székely faluja életét. Az ő mindenütt jelenlévő alakja fogja össze ezt a rengeteget szenvedő, naponta megpróbált népet. Az inuk szakadtáig küszködő barmokat vezető szekeres gazda észre sem veszi, hogy mindenórás felesége a boglya tetején életet ad gyermeküknek; a félholtan beteg kislányt édesanyja a nagykendővel a székhez köti, hogy gyógyulását mímelhesse haragos apja szemében; a Magyarországon végzett orvos, akinek a román állam nem honosította diplomáját csak az éj leple alatt keresheti föl a betegeket, akik a vizsgálat díját amúgy sem tudnák a körorvosnak kifizetni; az öreg székely, aki ökreit adta el fia iskoláztatására, az öngyilkosságba kergeti a gyerekét, mert folyton elbukik a román nyelvvizsgákon. Naponta és minden szereplő életében dráma zajlik a Székelyföldön, miközben a jóvágású román főbíró, Pompelu elcsavarja a falusi életbe belesavanyodó papné fejét, miközben az állását vesztő református tanító megtagadja nemzetét és hitét, hogy álláshoz jusson a román állami iskolában, miközben a tehetetlen falu szeme láttára árvíz sodor el egy házat anyástól, gyermekestől… Az író epizódról epizódra haladva, folyvást egy-egy novellát alkotva fest körképet a román fennhatóság alá került Székelyföld életéről, ugyanakkor azt is bemutatja, a székelyek sem bűntelenek, ahogyan a románságra is jellemző az emberség, az empátia, a nemzeti különbségeken fölülemelkedő szolidaritás: a prahovai román parasztok a maguk halottjaként gyászolják azt az idegen magyar fiút, aki nyelvvizsga kudarcai miatt már-már eszelős kóborlása közben az ő falujukban végez magával. Katartikus hatású olvasmány.
Na stiahnutie
2,79 €

Havasi tragédia


Nyírő József maradandó képekben mutatja be Erdély és a székely nép életét, történetét, hagyományait, észjárását és lelkiségét. A Havasi tragédia nagyrészt az író eddig kötetben meg nem olvasható elbeszéléseinek, publicisztikai írásainak a gyűjteménye. A történetek zöme gyilkos indulatokról, kíméletlen erőszakról, emberi kiszolgáltatottságról, fiatalon elfojtott életekről szól – a történelmi végzettel szüntelenül küzdeni kényszerülő székely nép tragikus életérzését szólaltatja meg. Az író emléke és életműve hosszú ideig megközelíthetetlen volt – e régóta várt visszatérésnek gazdag dokumentuma ez a kötet, amelynek írásai még teljesebbé és árnyaltabbá teszik azt a képet, amelyet a havasok népének krónikásáról ismerünk.
Na stiahnutie
2,79 €

A vérengző


Idaho retteg és a környező államokban sem tanácsos sötétedés után az utcákra lépni. De már az otthonokban sincsenek biztonságban az állampolgárok. Kegyetlen sorozatgyilkos szedi áldozatait és a helyi, illetve állami rendőrök is tehetetlenek. Lenny Maraccio, az FBI vezető különleges ügynöke évek óta a könyörtelen hóhér nyomában van, de a gyilkos mindig egy lépéssel előtte jár. Az államban egyre többen gondolják úgy, hogy jót tenne a vérfrissítés nyomozásnak és Maraccionak félre kellene állnia. Ő azonban nem akar félreállni. Személyes küldetésének tekinti a gyilkos elfogását.Maraccio egyedül dolgozik az ügyön, társai már rég kikoptak mellőle. Mert a vezető ügynök egy kissé nyers. Egy kissé karcos. És egy kissé már ki is égett.A közvélemény nyomására az FBI Maraccio mellé rendeli Jim Donaghue különleges ügynököt, aki nemrég oldott meg egy hasonló ügyet a távoli Delawareben. Eddig Donaghue is egyedül dolgozott. Mert egy kissé nyers. Egy kissé karcos. És egy kissé már ki is égett.A két veterán ügynöknek össze kell csiszolódnia, hogy elkapják a sorozatgyilkost. Amíg a siker érdekében próbálnak egymáshoz idomulni, meg kell vívniuk a szenzációéhes sajtóval, akiket alig érdekelnek az érdemek, ellenben jól felfújnak minden kudarcot. És mindezt úgy tálalják, mintha titokban a Vérengzőnek drukkolnának. Az ügynököknek ki kell kerülniük a gáncsoskodó bürokratákat és politikusokat is, akik egyre hangosabban követelik az eredményeket.Maraccio és Donaghue belevetik magukat a munkába. Éjt nappallá téve dolgoznak, államokon keresztül üldözve láthatatlan ellenfelüket, aki közben sorra szedi áldozatait. A két ügynököt nem érdekli a szenzáció és nem érdeklik a babérkoszorúk. Az öldöklésnek akarnak véget vetni és a gyilkosságok nyomában járó rettegésnek. Egy nem várt fordulat talán a kezükre játszik, hogy elkaphassák hírhedt ellenfelüket.Vajon sikerül nekik? Vagy a Vérengző ismét kicsúszik a kezeik közül?
Na stiahnutie
7,05 €

Hazugságok játéka


„Eszes és mesteri.” – Entertainment Weekly „Semmi kétség, Clare óriási tehetség.” – Lee Child Úgy tartják, a kamera nem hazudik.De ebben a műsorban semmi sem az, aminek látszik… Egy valóságshow hét versenyzője a zord walesi hegyek közt küzd egymással és a körülményekkel. Mikor jelentkeztek, sejtelmük sem volt, mire vállalkoznak. Idegenek egymásnak, ezért nem ismerik egymás titkait. De mindannyian rejtegetnek valamit. Ha egy játékos kitalálja az igazságot a versenytársáról, akkor a leleplezett ellenfél nemcsak a versenyből esik ki, de ország-világ előtt felfedi valódi énjét, amely sokszor nem olyan szép, mint a felépített kép. Tehát csapdába estek egy olyan helyen, ahol a tét súlyosabb, mint hitték volna. Azonban az egyik versenyző eltűnése váratlan fordulatot jelent a jól megkomponált drámában. Ffion Morgan nyomozónak félre kell tennie mindent, amit a képernyőn látott, és ki kell derítenie, valójában kik is ezek az emberek – tudva, hogy egyikükben sem bízhat. Amikor a gyilkos lesújt, Ffion rájön, hogy minden gyanúsítottnak van alibije, valamint egy titka, amelyért gyilkolni is érdemes. Clare Mackintosh New York Times és Sunday Times bestsellerszerző regényében a győzelem a cél. De vajon megéri, ha cserébe minden mást elveszítesz? „Clare Mackintosh zseniális.” – Wendy Walker nemzetközi bestsellerszerző „Remek írás. Ördögien okos.” – Patricia Cornwell New York Times bestsellerszerző
Na stiahnutie
15,49 €

Kékben várben Budapesten


A novella öt fejezetén keresztül betekintést nyerhetünk Fekete László zászlós és Lakos Imre főtörzsőrmester kalandjaiba. A két vagány zsaru akaratlanul is belekeveredik az 1990-es évek alvilági és politikai eseményeibe. Késelés, lövöldözés, pisztolypárbaj minden, ami egy akciófilmben előfordul az a valóságban is megtörténik főhőseinkkel.
Na stiahnutie
5,61 €

Regalion


Az Obelion bolygón béke honol. A Szahryna faj a klánok háborúja óta elkülönülve, területekre osztva éli mindennapjait, mit sem sejtve a közeledő sötétségről, mely mindent megváltoztathat. Amikor a köznép soraiból származó, de nagyravágyó álmokat dédelgető Grannak alkalma adódik, hogy kiemelkedjen, él a lehetőséggel. Céljai eléréséhez rögös, sötét út vezet, ám édesanyja céltudatos nevelése és befolyása okán megtalálja a módját, hogyan törjön egyre feljebb és feljebb. Ezek viszont olyan tettekre sarkalják, melyek lelkét lassan felemésztik. A könyvben a siker okozta mámor és az ahhoz vezető áldozathozatalok között vergődő főhős útját kísérhetjük végig. Vajon enged a szülői nyomásnak, megbirkózik vele, vagy végleg összeroskad tettei súlya alatt?
Na stiahnutie
9,83 €

Jeges szilánkok


A. M. Summer 2. novelláskötetében 7 darab, izgalmakban bővelkedő történet kapott helyet, melyet leginkább a felnőtt korosztály számára ajánl a szerző. Kezemben egy hűs koktéllal élveztem a naplementét az augusztusi forróságban. Egy jakuzziban ültem a Balaton déli partján... Akár egy romantikus regény kezdő mondatai is lehetnének ezek, de akkor és ott egy horrornovella ötlete pattant ki a fejemből. Így született a Vérfürdő, melyet további izgalmas történetek követtek. ,,Minden egyes történet úgy fúródik az olvasó bőre alá, mint egy jégszilánk. Dermesztő és éles sztorik.” Dömötör László író „Elsőre könnyed, üdítő kis történeteknek ígérkeznek, de a végére a hátamon is felállt a szőr, tiszta libabőr lettem.” Békaolvas - könyvrajongó
Na stiahnutie
6,17 €

Kard és feszület


A tizenkettedik század végén járunk, Angliában. Lord Dumphrey asszonya ikerfiaknak ad életet, ám a vallási dogmák és babonák miatt az egyik gyermeknek meg kellene halnia. Azonban a nemesúr házikáplánjának megesik a szíve az újszülöttön, és titokban egy szerzetesrendre bízza a kisdedet.A két fiú egymásról nem tudva, egymástól távol nőnek fel. Lord Dumphrey ágynak dől és a halálosan beteg nagyúr felfedi a titkot elsőszülött fiának, Andrew-nak.Andrew felkeresi a soha nem látott öccsét a kolostorban, akit a környezete csak Johannus barátként ismer. A sors úgy hozza, hogy szerepet kell cserélniük. Ám a pár napra tervezett szerepcsere hosszabbra nyúlik, mint azt szerették volna. Sokkal hosszabbra…
Na stiahnutie
0,91 €

A cukor illata


Bielefeld, 1914. A Meister család vállalkozása virágzik, a sütőpor hatalmas sikert arat. Julius, a cégalapító fia ledoktorált kémiából, és át akarja venni a cég irányítását, de előtte még feleségül akarja venni Lottét, a nagy szerelmét. Amikor a félénk Lotte megérkezik Bielefeldbe, nagyon izgatott amiatt, hogy vajon elfogadják-e Julius feleségeként. De minden gondja megalapozatlannak tűnik, a két fiatal hamarosan összeházasodhat, és Lotte már az első gyermeküket várja. De a boldogság csak rövid ideig tarthat, mert a kegyetlen valóság, amely már régóta a levegőben lóg, utoléri őket: kitör az első világháború, Julius pedig evonul. Nem sokkal ezután a család szörnyű hírt kap, és hirtelen minden használható ötletre szükség van, hogy megmentsék a vállalatot…
Na stiahnutie
10,11 €

Bloomsbury szerelmesei 2.


A szerelem olyan, mint a fény. Ha megpróbálod keretek közé szorítani, eltűnik. London, 1910. Vanessa, Virginia nővére találkozik Roger Fry műkritikussal, aki új életet akar lehelni Anglia képzőművészetébe. A találkozás felébreszti Vanessa vágyát a színek – és a szerelem iránt. Végre nyíltan ki meri fejezni modern felfogását saját festészetében, mint ahogy érzéki vágyait is. De nagy árat fizet érte…Virginia eközben úgy dönt, feleségül megy Leonard Woolfhoz. Célja – ami akkoriban sokak számára lehetetlen volt –, hogy feleségként is dolgozzon, és megvalósítsa írói álmait.Magával ragadó regény Virginia Woolfról és nővéréről, Vanessa Bellről – a nőről, aki határtalanul vágyott a szabadságra, és erotikus szabadossága a Bloomsbury-kör szívévé tette. A 2023-ban indult Bloomsbury szerelmesei trilógia második kötete.
Na stiahnutie
10,11 €

Északi fény


A 30-as évek egyik kulcsregénye a Tanácsköztársaság idején játszódik. A kommunista forradalom az egész nemzet tragikus lesújtottságából származott és megmutatta mindazokat a betegségeket, amelyek a nemzet testét eléktelenítették, s amelyeknek hatását ma is érezzük. A mű középpontjában egy arisztokrata ifjú áll, kinek humánumával nem egyeztethető össze a forradalmi népbiztosok és bolsevik kokettek világa, kényszerű törvényszéki elnökként mégis életről és halálról kell döntenie… De van-e, marad-e lelki ereje a meneküléshez? „Megmutatja mintegy nagyítóüveg alatt az egész nép politikai, társadalmi, műveltségi, erkölcsi helyzetét, alakok, szituációk, tendenciák egész tömegét veti az író tollára: a tragikustól a bohózatosig az egész nagy skála lejátszására ad módot. Szatirikusnak, akár forradalmi, akár ellenforradalmi felfogású, példátlanul hálás anyag.” (Schöpflin Aladár, 1930)
Na stiahnutie
2,79 €

Az élet kapuja


A regény, melyet háromszor jelöltek Nobel-díjra! A történelmi regény nem véletlenül aratott sikert Európában, már Herczeg életében is tananyag volt mint stílusbravúr. Az írónak talán legjobb történelmi regénye, II.Gyula és X.Leó pápasága idején játszódik Rómában, ahol Bakócz Tamás esztergomi érsek próbálja teljesíteni küldetését a magyarságnak a töröktől való megmentését. Ezért akarja megszerezni a pápai trónt, s vele a hatalmat. Kísérlete gyászos kudarcba fullad, s a magára hagyott magyarság látomásával zárul a roppant olvasmányos, kitűnő tollal megírt regény.
Na stiahnutie
2,79 €

A doktor úr


Bohózat három felvonásban - A doktor úr című darab (1902) a szerző legelső színpadi alkotása, mégis valódi mestermű. Megismerhetjük benne Dr. Sárkányt, híres és gátlástalan ügyvédet, a doktor urat, akinek semmi sem számít, csak saját dicsősége és karrierje. Üzleti, és részben szellemi partnere egy tizenkilencszer felmentett, minden hájjal megkent, de mégis szeretetre méltó, az igazságot kimondó, céljainak elérése szempontjából meghökkentően gátlástalan tolvaj, Puzsér. Izgulhatunk, hogy vajon siker koronázza-e az önmagában is bizonytalan Sárkányné flörtjét a korrupt rendőrtiszttel. Mindezek mellett tanúi lehetünk egy angyali humorral ábrázolt, nyiladozó szerelemnek, az ilyenkor elengedhetetlen félreértéseknek, és még számtalan váratlan fordulattal tarkított élethelyzetnek, amelyek végül meghozzák a várva-várt megoldást.
Na stiahnutie
2,79 €

A zenélő angyal


A zenélő angyal főhőse Irma, egy gazdag bankár elkényeztetett, unatkozó lánya. Velencei luxusnyaralása közben beleszeret egy művelt, rokonszenves, ám rangján aluli fiúba, apja titkárába. A társadalmi különbség önmagában is megakadályozná a kapcsolat kialakulását, de a fiú nem is viszonozza Irma érzelmeit. Ő csupán szolgálatot teljesít a lány mellett, elkíséri sétáira, megmutatja a város szépségeit. A titkár Juditba, a bankárné mellett dolgozó ápolónőbe szerelmes. Irma kétségbeesett vetélytársként tudja, hogy a másik lány az igazi ellenfele. Ádáz harc indul a gazdag és a szegény lány között, amelyben csak a gazdag lánynak vannak hatékony fegyverei. Végül tisztességtelen lépésre szánja magát Irma: olyan helyzetet teremt, amelyben a szegény lányt közönséges lopással vádolhatják. Vajon győz-e az igazság, s ki fogja vesztesként, boldogtalanul elhagyni Velencét?
Na stiahnutie
2,79 €

Játék a kastélyban


Vígjáték három felvonásban - Turai és Gál, a sikeres színműíró-páros Ádám Alberttel, a fiatal zeneszerzővel váratlanul érkezik meg az itáliai kastélyba. Meglepetést akarnak okozni, és ők lepődnek meg: a fülig szerelmes Ádám a menyasszonya melletti szobát kapja, ám épp mikor a három barát készül kinyitni a szobákat elválasztó ajtót, szenvedélyes párbeszédre lesznek figyelmesek, ami a gyönyörű színésznő és egykori kedvese, Almády között zajlik. Ádám csalódottsága kétségessé teszi Annie-val készülő házasságát és az új operett premierjét is. Turai megpróbálja helyrehozni a dolgokat, a fikcióhoz igazítja a valóságot, így lesz színjáték a kastélyban. A Játék a kastélyban nem csupán az egyik legeredetibb és legbravúrosabb Molnár-színdarab a megannyi világsiker között, hanem az egyik legszemélyesebb is, a varázsló tehetségű drámaíró ars poeticája, rezignált vallomás az élet hazugságairól és a színpad igazságairól.
Na stiahnutie
1,97 €

Gyerekek


Kilenc kis helyzetgyakorlat, többnyire humorosak, vagy legalábbis mosolyogtatóak (kivéve az utolsót, mely kimondottan szívfacsaró), gyerekekről, akik olykor felnőttesen viselkednek, máskor meg csak gyerekeskednek. E kedves történetek egyike-másika mintha a Pál utcai fiúk előképe volna (az egyik szinte szóról szóra bele is került), és többségük bizonyítja, hogy Molnár már huszonévesen kivételes írótehetség volt.
Na stiahnutie
2,79 €

Beletria je často nazývaná aj krásnou, alebo umeleckou literatúrou. Toto označenie pochádza z francúzskeho názvu belles lettres (krásna literatúra)Výrazom beletria sa súhrnne označujú umelecké prozaické diela. K najznámejším beletristickým žánrom patrí poviedka, novela, román, črta či umelecká reportáž.

Romány, poviedky a novely ponúkajú pútavé príbehy s výraznými postavami a atmosférou. Divadelné hry zase slúžia ako materiál pre divadelné predstavenia a prinášajú konverzácie, dramatické situácie a komediálne alebo tragické prvky.

Beletria je neoddeliteľnou súčasťou literatúry, ktorá obohacuje naše vnímanie sveta a poskytuje nám príležitosť prežívať rôznorodé príbehy a vstúpiť do rôznych svetov. Bez ohľadu na to, či preferujete dobrodružstvo, romantiku alebo reflexiu, beletria vám umožní objaviť nové myšlienky, inšpirácie a zábavu.

Hľadáte knižných hrdinov, ktorí vás zavedú do sveta romantiky, histórie, sci-fi či fantasy? Prinášame vám ten najlepší výber skutočných príbehov, románov, detektívok, noviel a poviedok. K úspešným autorom beletrie patria Jozef KarikaDominik Dán, Róbert Bryndza, Kristína Tormová, Urbaníková EvitaTáňa Keleová Vasilková a Stephen King