Jazyk


Hodnotenie


Väzba


Rezervácia na predajni


Lov na Pabla Escobara


Neslávne známy medellínsky kartel pašoval v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch do Spojených štátov a Európy tony kokaínu. Na jeho čele stál legendárny kolumbijský narkobarón Pablo Escobar. Z Kolumbie sa stala vojnová zóna, nájomní vrahovia sicariovia nemilosrdne likvidovali konkurenciu, ale aj policajtov a obyčajných obyvateľov, všetko pre jediný cieľ – udržať Pabla Escobara na čele jednej z najvplyvnejších zločineckých organizácií všetkých čias. Escobar zarábal miliardy dolárov, kupoval si politikov a najšikovnejších právnikov a štylizoval sa do úlohy hrdinu zbedačeného kolumbijského ľudu. Dlhé roky bol napriek enormnej snahe kolumbijskej polície nedotknuteľný. Steve Murphy a Javier F. Pena boli agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou. Príbeh dvoch odhodlaných agentov medzitým spoznal celý svet prostredníctvom seriálu spoločnosti Netflix Narcos. Prvýkrát však prehovorili osobne a v tejto knihe rozprávajú skutočný príbeh o tom, ako sa podieľali na stíhaní najhľadanejšieho zločinca na svete. Od ťažkých začiatkov v elitnom policajnom útvare a náročnom výcviku až po životnú misiu v kolumbijskom Medellíne, kde ďaleko od domova slúžili v prvej línii nekonečnej vojny proti drogám, ktorá do dnešného dňa pustoší Ameriku.
Predaj skončil
10,40 €

dostupné aj ako:

Sen o Zeleném domě


Milujete příběhy Anny ze Zeleného domu a chtěli byste se dozvědět víc o tom, jak vznikaly? Pak se musíte začíst do životopisu jejich autorky Lucy Maud Montgomeryové, kterou potkal neméně barvitý a dramatický osud. S touto biografií určenou dospívajícím i dospělým čtenářům poznáte fascinující osobnost pozoruhodné spisovatelky, která i přes každodenní útrapy, jimž musela čelit, dokázala svými knihami okouzlit miliony čtenářů z celého světa.
Predaj skončil
10,25 €

I'm Your Man: Život Leonarda Cohena


Hudebník a zpěvák Leonard Cohen, jeden z nejvlivnějších umělců posledních padesáti let, byl mužem, z něhož čišely emoce a zároveň inteligence. To je také důvod, proč dokázal tak neobyčejným způsobem zpracovat ve svých písních základní lidská témata: lásku, sex, víru a moc. Cohen byl nade vší pochybnost složitou osobností se zjevnými rozpory: silně věřící Žid, sofistikovaný muž a miláček žen, stejně jako zasvěcený buddhistický mnich. Tato kniha je ucelenou biografií začínající v Montrealu, Cohenově rodišti, provázející ho do Londýna, na řecký ostrov Hydra a do New Yorku šedesátých let, kde umělec započal svou hudební kariéru. Sledujeme jeho výstup na vrchol hudebního showbyznysu, jeho ústup do ústraní v polovině devadesátých let a provázíme ho na jeho celosvětovém turné o patnáct let později. V biografii Leonarda Cohena nalezneme vyvážený pohled na protichůdné aspekty umělcova života a hluboce zasvěcený portrét talentovaného a oduševnělého muže, který stále umí dojmout lidi jako nikdo jiný.
Predaj skončil
11,99 €

dostupné aj ako:

Můj rok 1970


Rok 1970 asi nebude v českých dějinách zapsán zrovna zlatým písmem. Je to rok tvrdého nástupu normalizace, rok vyhazovů z práce i čistek ve straně. Ale žije tady s námi víc než 150 000 těch, pro které tento rok vůbec nebyl špatný. V tomto roce se totiž narodili a měli celý život před sebou. Při vzpomínkách na první rok sedmdesátých let minulého století se nedá vyhnout politice, i kdybychom si to sebevíc přáli. Sny a přání roku 1968 jsou definitivně pryč a radostná nálada nepanuje ani jinde v Evropě. Marta Kubišová má definitivní zákaz a nedostane ani Zlatého slavíka. Alexandr Dubček nastupuje jako mechanizátor ve slovenských Krasňanech a výprava československých horolezců hyne pod lavinou na úpatí peruánské hory Huascarán. Lidé prožívají ale i radostné chvíle – po havárii na kosmické lodi Apollo 13 se navzdory téměř beznadějné situaci podaří dostat posádku živou na Zemi, nově budovaný Nuselský most v Praze vydrží zátěžovou zkoušku 66 tanků a čtenáři Haló soboty si mohou podle návodu vyrobit pěknou lampu ze samorostu. Projeďme se tedy zpátky proudem času do roku, kdy muži oslňují své protějšky v zářivě barevných rolácích, únosy letadel jsou skoro na denním pořádku a japonský spisovatel Mišima po nezdařeném pokusu o státní převrat páchá rituální sebevraždu seppuku.
Predaj skončil
9,77 €

Dobrá manželka


V šestnástich mala talentovaná Samra veľké plány. Chcela ísť študovať na vysokú školu a vybrať sa vlastnou cestou. Jej sen sa však bez varovania rozplynul, keď ako sedemnásťročná podľahla tlaku rodiny a narýchlo sa vydala za neznámeho staršieho človeka. Musela odísť od rodičov, priateľov i súrodencov. Z Pakistanu sa plná nádeje presídlila za manželom do tolerantnej Kanady. Manželova rodina sa zaviazala, že ju bude podporovať v jej snoch, ale bola to pasca. Dvere domu svokrovcov sa zabuchli a jeho steny sa pre Samru stali väzením. Pochopila, že všetko boli len prázdne sľuby. Jej miesto je v kuchyni, pri deťoch, poruke svokre a po vôli násilníckemu manželovi. Samra sa však odmietla vzdať svojej túžby po vzdelaní a plnohodnotnom živote. Zúfalo sa chcela z nešťastného manželstva vyslobodiť. Pre seba a svoje dcéry vymyslela únikový plán. Dlhé roky v sebe hľadala silu začať odznova, kým sa jej podarilo odrezať od minulosti a vykročiť do nového života so vztýčenou hlavou. Dobrá manželka je bolestným, no inšpirujúcim príbehom mladého dievčaťa, ktoré zoči-voči násiliu dozrie v odvážnu a silnú ženu.
Predaj skončil
9,70 €

dostupné aj ako:

Tatér z Osvětimi: Cilčina cesta


Krása jí zachránila život – a odsoudila ji. V roce 1942, když bylo Cilce pouhých šestnáct let, odvedli ji do koncentračního tábora Osvětim -Březinka. Velitel Březinky Schwarzhuber si všiml jejích krásných, dlouhých vlasů a násilně ji oddělil od ostatních vězenkyň. Cilka rychle pochopila, že moc – dokonce i neochotně svěřená – znamená přežití. Za to, že spala s nepřítelem, byla po osvobození obviněna z kolaborace a poslána na Sibiř. Měla však na vybranou? Kde jsou morální hranice pro Cilku, která přišla do Osvětimi jako dítě? Ve vězeňském táboře na Sibiři musela Cilka čelit novým a děsivě povědomým hrozbám, včetně nechtěné pozornosti dozorců. Potom však zapůsobila na lékařku, a ta ji vzala pod ochranu. Cilka se začala starat o nemocné, usilovně o ně pečovala i v brutálních podmínkách. Cilka se denně potýkala se smrtí, čelila hrůzám, a přitom v sobě nacházela nekonečné zdroje sil. A když ošetřovala vězně Alexandra, zjistila, že i navzdory všemu, co prožila, v sobě dokáže najít i lásku. Cilka byla ten nejstatečnější člověk, jakého jsem kdy znal. Lale Sokolov, Tatér z Osvětimi
Predaj skončil
12,21 €

Vojtech Tuka


Vojtech Tuka (1880 – 1946) patrí medzí významné politické osobnosti dejín Slovenska a Československa v rokoch 1918 – 1946. Počas Slovenského štátu bol z pozície predsedu vlády zodpovedný za oficiálnu štátnu politiku a politické rozhodnutia, osobitne za perzekúciu židovského obyvateľstva na Slovensku. V roku 1946 bol v procese pred Národným súdom odsúdený na trest smrti. Bol to v poradí už druhý proces s Vojtechom Tukom. Sedemnásť rokov predtým bol v roku 1929 v Bratislave odsúdený na pätnásť rokov ťažkého žalára. Bol uznaný vinným zo zločinu vojenskej zrady a zločinu prípravy úkladov o republiku v procese, o ktorom existujú pochybnosti, či nebol zmanipulovaným, politickým procesom. Monografia V jubilejnom roku republiky: Od Vacuum iuris po proces s Vojtechom Tukom prináša detailný pohľad na priebeh samotného procesu aj na okolnosti, ktoré proces sprevádzali a ktoré mu predchádzali. Detailný rozbor jednotlivých bodov obžaloby a samotných svedectiev umožňuje vytvoriť si obraz o ich hodnovernosti. Z historického pohľadu je politická stránka procesu dôležitejšia ako právna. Z toho dôvodu má veľký význam analýza Tukovej politickej činnosti a zasadenie procesu do kontextu dejín Československa a Slovenska počas prvej dekády existencie republiky. Rok 1928 bol rozhodujúci pre symbolickú aj politickú demonštráciu moci Československej republiky, ale aj pre demonštráciu odhodlania slovenských autonomistov dosiahnuť vytúženú autonómiu. Samotný proces vo svojej podstate odkazuje na dôležitú skutočnosť, že v prípade skutočne nebezpečnej činnosti pre štát, ktorou bol autonomistický program a nie existencia tzv. Tukovej špionážnej kancelárie vo Viedni, Vojtech Tuka konal nie ako politický solitér, ale ako splnomocnenec Hlinkovej slovenskej ľudovej strany.
Predaj skončil
11,90 €

dostupné aj ako:

Lov na El Chapa


Do povedomia ľudí sa už zapísali mnohí slávni zločinci opradení legendami: Al Capone, Pablo Escobar, Jesse James. Každý z týchto zlopovestných kriminálnikov mal v pätách muža s nachystanými želiezkami. V príde narkobaróna Joaquína Archivalda Guzmána-Loeru, teda El Chapa, bol týmto mužom špeciálny agent amerického Národného úradu pre kontrolu obchodu s drogami (DEA) Andrew Hogan. V roku 2006 zamieril čerstvý absolvent akadémie DEA do Arizony. Vzápätí sa ocitol vo víre života agenta v utajení. Vtedy ešte netušil, že sa dostane na stopu Guzmána, hlavy sinalojského kartelu, miliardára na zozname boháčov časopisu Forbes a verejného nepriateľa číslo jeden v Spojených štátoch. Ak chcel El Chapa dostať, musel sa s manželkou a dvoma malými synmi presťahovať do Mexika. V tom čase prekvitalo na juh od amerických hraníc násilie a boje o kľúčové pašerácke body si vyžiadali tisíce mŕtvych. Hogan sa pokúšal o nemožné. Musel sa infiltrovať do El Chapovej sofistikovanej komunikačnej štruktúry, odhaliť rafinovane zamaskovanú sieť úkrytov a nahnať šéfa drogového kartelu do rúk spravodlivosti. Kniha Lov na El Chapa nám odkrýva pohľad do najsofistikovanejšej a najnebezpečnejšej protidrogovej operácie v dejinách, ktorá vyústila do zatknutia legendárneho narkobaróna, roky unikajúceho pred zákonom.
Predaj skončil
11,10 €

dostupné aj ako:

Otázka cti - Letci RAF za druhé světové války


Kniha Otázka cti, s podtitulem Zapomenutí hrdinové druhé světové války, strhujícím způsobem předkládá úchvatný a dobrodružný příběh polských pilotů za druhé světové války. Ti uprchli z nacisty porobeného Polska a sehráli klíčovou úlohu při bitvě o Británii v roce 1940. V roce 1938 padlo Polsko do rukou nacistického Německa. Tisíce polských pilotů, vojáků a námořníků, oddaných myšlence osvobození své vlasti, uteklo do Anglie. Z části z nich se zformovala 303. stíhací peruť Královského letectva, které se přezdívalo též „Kościuszkova“ podle proslulého polsko-amerického generála a hrdiny protiruského povstání z roku 1794. Během bitvy o Británii tito letci zničili více německých letadel, než kterákoli jiná stíhací jednotka. Zásadním způsobem tak přispěli nejen k záchraně Británie, ale i k porážce nacismu. Za své husarské kousky a hrdinské činy při obraně britských ostrovů se v Británii stali oceňovanými hrdiny. Oni sami přitom netoužili po ničem jiném, než po návratu domů. Konec války přinesl šokující zvrat: spojenci navzdory slibům věrnosti Polsko opustili a nechali je napospas stalinskému Rusku. Ti z letců, kteří se vrátili do komunistického Polska, často končili ve vězení, jiní dokonce zmizeli. O mnohých ani nevíme, kde mají hrob. Tato kniha líčí osudy několika z nich, a otevírá tak pro českého čtenáře důležité, a přesto málo známé téma.
Predaj skončil
17,11 €

Adam Ondra: lezec tělem i duší


Adam Ondra vylezl v roce 2016 stěnu Dawn Wall v Yosemitském národním parku. Tou dobou měl ale český lezec za sebou už řadu úspěchů. Pravidelně vyhrává závody světového poháru, láme rekordy a je favoritem olympijských her v Tokiu. Jak se dostal k lezení? Co považuje za svůj největší úspěch? Cestu Adama Ondry na vrcholy lezeckých stěn i sportovních žebříčků mapuje publikace obohacená o unikátní rozšířenou realitu.
Predaj skončil
13,04 €

Neznámy Kimi Räikkönen


„Dajte mi pokoj. Viem, čo mám robiť.“ Neznámy Kimi Räikkönen je príbeh človeka pochádzajúceho zo skromných pomerov, ktorý prerazil až na vrchol nezvyčajnej profesie jazdca formuly 1. Okrem Kimiho v tejto knihe prehovoria jeho matka, brat, manželka a dôverní priatelia. K slovu sa dostanú aj ďalší jazdci formuly 1, šéfovia tímov, mechanici, kondičný tréner, manažéri aj celkom obyčajný fanúšik F1. Dočítate sa veľa o jazdení, rodine, dôvere, voľnom čase a o dramatických okamihoch v doterajšom živote zaujímavého mladého muža. Neznámy Kimi Räikkönen je nespútaná, humoristická a zároveň dojemná kniha. Odhalí svet rýchlosti aj pre tých, ktorí sa o motoristický šport nezaujímajú. Nájdete tu aj množstvo doteraz nezverejnených fotografií z rodinného archívu Kimiho Räikkönena. Dozviete sa, čo hovorí človek, ktorý zvyčajne nehovorí, a čo si myslí človek, o ktorom mnohí vedia, ale málokto ho pozná.
Predaj skončil
10,40 €

dostupné aj ako:

Žila som s Picassom


„S Pablom Picassom som sa zoznámila v máji 1943 počas nemeckej okupácie Francúzska. Mala som vtedy dvadsaťjeden rokov a cítila som už, že maľovanie je celým mojím životom.“ Takto sa začína rozprávanie Francoise Gilotovej o jednom desaťročí jej života, v ktorom sa všetko krútilo okolo Picassa – azda najslávnejšieho maliara modernej doby. Kniha Žila som s Picassom vznikla na základe rozprávania, korešpondencie a záznamov Francoise Gilotovej, literárnu podobu jej dal americký novinár Carlton Lake. Prvý raz vyšla v USA v r. 1964 a vyvolala obrovský škandál. Autor slávneho obrazu Guernica totiž vystupuje na jeho stránkach ako mimoriadne svojrázny človek, často tvrdý a egoistický, muž s večným háremom bývalých i prítomných lások, obklopený priateľmi, obdivovateľmi i pochlebovačmi, a predsa vždy tragicky sám. Celých desať rokov sa Francoise usilovala uľahčiť bremeno jeho osamelosti, bola mu priateľkou, milenkou, ženou, modelkou i spolupracovníčkou. Z jej rozprávania sa dozvedáme o Picassových politických i filozofických názoroch, stávame sa svedkami zrodu známych obrazov, spoznávame Picassa ako priateľa Matissa, Braqua, Bretona, Éluarda, Sartra a iných vynikajúcich osobností tých čias. V knihe nájde čitateľ zaujímavú genézu a filozofiu všetkých význačných Picassových diel, ktoré vznikli v rokoch 1943 – 1953, i množstvo zasvätených úvah a postrehov, ktoré mu pomôžu pochopiť Pabla Picassa ako maliara aj ako človeka. Prekladateľ: Danica Flime
Predaj skončil
10,50 €

dostupné aj ako:

Vory - Ruská supermafia


Dokument o zločineckej triede sformovanej v stalinských táboroch, hrozbe presahujúcej hranice Ruska, vorov v zakone. Mark Galeotti je špičkový odborník na ruský organizovaný zločin, konzultant vlád a policajných zložiek po celom svete. Čitateľom prináša fascinujúce dejiny vorov v zakone – skupiny, ktorá zdarne prežila všetky zmeny od stalinizmu, studenej vojny, sovietskej okupácie Afganistanu až po finálny kolaps komunistického experimentu. Vory, ako sa často hovorí ruskej mafii, vznikli najmä vo väzniciach a gulagoch, kde si vyvinuli jedinečnú kultúru. Jej príslušníci sa značkovali premyslenými tetovaniami a dodržiavali takzvaný „zlodejský zákon“ – prísny systém, ktorý zakazoval všetky platené zamestnania a akúkoľvek spoluprácu so silovými zložkami štátu. Galeotti využil dve desaťročia podrobného štúdia, aby nám priniesol jedinečnú štúdiu vorov na ceste k moci od skromných počiatkov cez nespútanú ruskú oligarchiu až po nové príležitosti po celom svete.
Predaj skončil
11,10 €

dostupné aj ako:

Nebojte, pěšky se daleko nedostane


Nepotřebujete nohy, abyste se dostali daleko. Nekorektní autobiografie karikaturisty, kvadruplegika, alkoholika a provokatéra Johna Callahana. Je možné najít humor – sžíravý, bořící veškerá tabu, humor, u něhož nevíte, jestli se smát, nebo brečet – v příběhu osmatřicetiletého karikaturisty, který je současně kvadruplegik a léčící se alkoholik? Odpověď zní ano, pokud je tím karikaturistou John Callahan, jehož skandální dílo zdobilo stránky časopisů Omni, Penthouse a The New Yorker – a pokud ho navíc vypráví vlastními slovy a obrázky. Callahanovo necenzurované líčení vlastního problematického a občas neuvěřitelného života je navíc skutečně inspirativní. V této osvobozující knize nám bez sebelítosti nebo pokrytectví vypráví, jak provozuje kvadruplegik se zdravým libidem sex, jaké to je žít v bezvýchodném bludišti sociálního systému, kde humorista nachází náměty pro své vtipy, a jak člověk, který nemá nejmenší důvod v cokoliv věřit, může najít svou vlastní víru. Podle předlohy Callahanovy knihy Don't Worry, He Won't Get Far on Foot natočil v roce 2018 americký režisér Gus Van Sant stejnojmenný životopisný film.
Predaj skončil
7,80 €

dostupné aj ako:

McMafia – Dokonale organizovaný zločin


Po rozpade Sovietskeho zväzu, páde Berlínskeho múru a deregulácii svetových finančných trhov v roku 1989 začali podnikatelia aj národné vlády snívať divoké sny o nových možnostiach trhu. Nikto však netušil, že z historického úspechu najviac vyťaží organizovaný zločin, ktorý zaznamenal prudký rozmach po celom svete. Celkový objem nezákonného obchodu dnes podľa odhadov dosahuje výšku jednej pätiny svetového HDP.Skúsený reportér Misha Glenny na svojej odvážnej a fundovanej výprave za príčinami zdanlivo neukojiteľného dopytu po nezákonnom tovare prebrázdil päť kontinentov a osobne sa pozhováral s ľuďmi zo všetkých oblastí podsvetia – s policajtmi, obeťami, politikmi, dokonca aj so zločincami. Na vlastnej koži zažil balkánske vojny, spoznal zákulisie nevďačného a náročného boja proti organizovanému zločinu, podarilo sa mu urobiť rozhovor s brazílskym hackerom, kanadským pašerákom marihuany aj japonským nájomným zabijakom. Značnú časť knihy autor venuje ponovembrovému vývoju vo východnom bloku a neobchádza ani kauzy politického vplyvu ruskej mafie či ľahkých vykurovacích olejov, známe aj u nás. Súčasne predkladá čitateľom ohromujúce fakty napríklad o tom, že za sto rokov sa počet slonov v Afrike znížil z dvadsiatich miliónov na tristopäťdesiattisíc.Ako je to možné a kto je za to zodpovedný? Všetko sa dozviete v tomto strhujúco vykreslenom obraze súčasného sveta, priam nabitom informáciami, z pera naslovovzatého odborníka.Prelomová kniha Mishu Glennyho o organizovanom zločine sa stala predlohou osemdielneho krimiseriálu spoločnosti BBC v hlavných úlohách s Jameson Nortonom, Juliet Rylanceovou a Davidom Strathairnom.Aktuálne vydanie diela vychádza v novom slovenskom preklade.Z anglického originálu McMafia. Seriously Organised Crime (Vintage, London 2008) preložil Milan Kopecký.
Predaj skončil
11,10 €

dostupné aj ako:

O kolečko míň


Schovancova kniha představuje autentický ponor do nitra člověka, který svůj handicap dokázal proměnit ve výhodu. Ve Francii vzbudilo jeho svědectví mimořádný ohlas - šlo o vůbec první vyprávění muže stiženého autismem, jenž nechal veřejnost nahlédnout do svého vnitřního světa. A podobné výlučné postavení má vydání knihy i v českém prostředí. Autor, jenž sám ovládá deset jazyků, prokazuje nejen nebývalou stylistickou a myšlenkovou kultivovanost, ale též ohromující vzdělanost a sečtělost a nabízí tak čtenářům strhující a napínavou výpravu do zákoutí lidské mysli. Josef Schovanec (* 1981), syn českých emigrantů, se narodil v Paříži. V 19 letech málem nepřežil psychiatrické „léčení“ psychofarmaky, následně u něj byl konečně správně diagnostikován Aspergerův syndrom. Získal bakalářský titul v matematice, poté pokračoval studiem jazyků, v nichž nechyběly hebrejština, sanskrt, perština či amharština. Je držitelem diplomu z elitní vysoké školy Sciences Po a doktorátu z filozofie
Predaj skončil
5,37 €

Mise Afghánistán


„Desetiletý Rahmudin přišel s proraženou lebkou. Nevěřil jsem, že se kdy probudí z kómatu. A po operaci ten malej syčák chodí!“ Tomáš Šebek byl v Afghánistánu dvakrát, v roce 2013 a 2015, pokaždé s Lékaři bez hranic. Mezi zákroky, při nichž operoval těžce zraněné z bojů i léčil docela „běžné“ úrazy, fotil a psal. Výsledkem je soubor záznamů, které zaujmou nejen autentickou a syrovou výpovědí, ale i neotřelým pohledem na život v pusté hornaté krajině. Šebkovo vyprávění je osobité a mnohdy humorné. Je to nepatetické svědectví lékaře a přítele Afghánců, jejichž zemi už několik desetiletí sužují teror a válečné konflikty. Koupí této knihy podpoříte organizaci Lékaři bez hranic.    O autorovi: Tomáš Šebek (1977) působí jako chirurg v Nemocnici Na Františku. S Lékaři bez hranic poprvé vyjel r. 2010 na Haiti, zasažené ničivým zemětřesením. O dva roky později misi zopakoval a své zápisky, publikované průběžně formou blogů, vydal souborně v úspěšné knize Mise Haiti (2013). S velkým čtenářským ohlasem se setkávají i jeho záznamy ze dvou misí do severního Afghánistánu, které nyní vycházejí knižně.
Predaj skončil
6,50 €

Stalin: Nový životopis


Na každý rok Stalinovy absolutní vlády v letech 1929-1953 připadá na sovětské půdě ne méně než milion uvězněných či zavražděných, další miliony podlehly řízenému hladomoru. Kde se vzala v jednom člověku taková zvrácenost? Přes sugestivnost této otázky se Chlevňukovi daří přistoupit k tématu věcně a bez jakékoli mytizace "génia zla". Jako badateli, jenž zná sovětské archivy snad nejlépe ze všech, mu rukama prošly stovky dosud neznámých pramenů, dopisů, vzpomínek a deníků, a vykreslený politický i soukromý portrét diktátora tak řeší nespočet otazníků a přichází s řadou nových skutečností. Od prologu, který čtenáře zavede do Stalinovy oblíbené dači v okamžiku, kdy diktátor v kruhu svých věrných umírá, se zpětně odvine celý jeho život od dětství, přes revoluci a ranou bolševickou Leninovu vládu, uchopení moci, rozjezd industrializace a kolektivizace, Velký teror, druhou světovou válku až po poválečné období. V závěru autor předkládá pádné argumenty proti jakékoli nostalgii po stalinské éře. Oleg V. Chlevňuk vede Mezinárodní centrum dějin a sociologie druhé světové války a jejích důsledků na Vyšší ekonomické škole v Moskvě a působí jako vědecký pracovník Státního archivu Ruské federace. Je autorem knih The History of the Gulag (2004) a Master of the House: Stalin and His Inner Circle (2008) a editorem několika výborů ze Stalinovy korespondence.
Predaj skončil
10,51 €

Hemingwayové


Kniha Hemingwayova vnuka je tvrdým svědectvím o nelehkém životě potomků rozvětvené rodiny slavného spisovatele. Ernest Hemingway trpěl depresemi, které ho dovedly až k sebevraždě. Otec autora knihy, lékař Gregory Hemingway, nejmladší z Ernestových synů, se celý život převlékal tajně do ženských šatů a nakonec zemřel po chirurgické změně pohlaví v ženské věznici. Ani ženy z této rodiny na tom nebyly lépe: Johnova matka trpěla schizofrenií a duševními nemocemi byla sužována i jeho babička a první Ernstova žena. Autor, obdařený nepochybným literárním talentem, o tom vypravuje s pochopením, bez odsudků a bez snahy o vyvolání literární senzace. "Pronikavý a dojemný portrét z pera Johna Hemingwaye vrhá na dílo nositele Nobelovy ceny nové, překvapivé světlo. Hemingwayovský odkaz už nebude nikdy jako dřív."John Lyons, básník
Predaj skončil
5,84 €

Čítanie o slávnych osobnostiach je mnohokrát inšpirujúce. Motivujú nás biografie slávnych umelcov, známych hercov alebo významných politikov.

Absolútne prvou biografiou všetkých čias je zrejme Excellentium Imperatorum Vitae, ktorú napísal grék Cornelius Nepos a opisoval v nej životy viacerých gréckych vojenských generálov. Neskôr mal už skoro každý významný vodca svoju biografiu, vrátane Cicera, Júliusa Cézara alebo Alexandra veľkého.

Pri čítaní životopisných kníh máme jedinečnú možnosť sledovať dlhú cestu, ktorú museli títo slávni ľudia prejsť. Uvidíme množstvo pádov a chýb, kvôli ktorým sa ale tieto osoby nevzdali a zobrali ich ako príležitosť zlepšiť sa vo všetkyćh oblastiach. Mnoho v sebe skrývajú aj úprimné rozhovory, ktoré sú často otvorenými vyznaniami a v tejto kategórii nájdete isto aj knihu o človeku, ktorého považujete za svoj vzor a je pre vás inšpiráciou.

Môžete si vybrať, či budete čítať o danej osobe z pohľadu iného človeka, alebo či siahnete po autobiografii. Obidve možnosti majú svoje čaro.

Je všeobecnou pravdou, že dobrá kniha môže ovplyvniť smerovanie nášho života. Pri biografickej literatúre to platí stonásobne, pretože v ruke držíme príbeh reálneho človeka, z ktorého môžeme čerpať mnoho inšpirácie a tipov.

Nájdete tu biografie z oblasti biznisu, filmu a hudby, histórie, literatúry, športu, mafie a podsvetia, náboženstva, politiky, osobností vedy a umenia.