! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Astronómia, vesmír, fyzika strana 2 z 4

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Stephen Hawking: Kniha o priateľstve a fyzike


Fyzik a autor popularizačných kníh Leonard Mlodinow sa so Stephenom Hawkingom zoznámil v roku 2003. Spriatelili sa a spolu napísali bestsellery Ešte stručnejšia históriu času a Veľký plán. Mlodinowova Kniha o priateľstve a fyzike vykresľuje Hawkinga z pohľadu blízkeho človeka. Predstavuje ho ako vedca, ktorému objavy na poli fyziky zabezpečili nesmrteľnosť, ale aj vedca, ktorý ich vedel zrozumiteľne podať verejnosti ako nikto predtým. Približuje ho ako muža s vášňou pre dobré víno a karí, ale aj ako kolegu, ktorý ocení, ak ho iní upozornia na chybu vo výpočtoch. Zobrazuje ho ako priateľa, ktorému vážne ochorenie ALS dovoľovalo komunikovať rýchlosťou iba šesť slov za minútu, ale ktorý nikdy nezabudol začleniť do rozhovoru humor. Približuje ho ako človeka, ktorý vyhlásil, že choroba mu pomohla sústrediť sa na to, čo ho baví. A hoci by sme sa mohli domnievať, že pre Hawkinga bola životom v prvom rade fyzika, nie je to tak. Kniha Leonarda Mlodinowa je ďalším svedectvom, že Hawking jednoducho rozmýšľal inak.
Na stiahnutie
10,49 €

dostupné aj ako:

Utazás az idők végezetéig


Az Utazás az idők végezetéig Brian Greene lélegzetelállító, felfedező útja a kozmoszban és kutatásának történetében. Az univerzum térben és időben egyaránt elképesztően hatalmas kiterjedésű, mégis úgy tűnik, mintha egyszerű és elegáns matematikai törvények irányítanák. Greene ezeket a törvényeket követve olyan utazásra hívja az olvasót, amely a Világegyetem kezdetétől a történet legvégső pillanatáig vezet. Áttekinti, hogyan emelkedett ki az ősi káoszból az élet és az értelem, majd az emberi tudat milyen különböző módokon próbálta jelentéssel felruházni tapasztalatait: történetek, mítoszok, vallások, kreatív kifejező eszközök és a tudomány segítségével, valamint az igazság keresésével és az időtlenség utáni vágyódással. A könyv egymásba ágyazott történetek sorozatán keresztül világítja meg a valóság összefüggő szövedékének rétegeit – a részecskéktől a bolygókig, a tudatosságtól a kreativitásig és az anyagtól az értelemig – , világos és megalapozott képet adva arról, hogyan jöttünk létre, hol vagyunk most, és merre tartunk. Az univerzum kezdetétől a végéig tett nagy utazással Brian Greene segít megérteni és átérezni, milyen tünékeny, mégis végsőkig kifinomult az a pillanat, ameddig a kozmoszban létezhetünk. BRIAN GREENE a fizika és a matematika professzora a Columbia Egyetemen, aki hírnevét a húrelmélet területén elért alapvető felfedezéseinek köszönheti. Az elegáns univerzum, A kozmosz szövedéke és a The Hidden Reality című könyvek szerzője, a könyveiből készült tévésorozatok műsorvezetője, a World Science Festival társalapítója. New Yorkban él.
Na stiahnutie
11,24 €

dostupné aj ako:

Ember és Univerzum


VIGYÁZAT! Veszélyes olvasmány: gondolkodásra ösztönöz! A szerző majdnem 50 évig tervezte a megírását, most végre elkészült. Tudnia kell, hogy ez a mű ÖNRŐL is szól, benne vannak ön és utódai, és azok a milliárdok, akik még meg sem születtek. A Mindenség könyve ez, lapjain a múlt, a jelen és a jövő szédítő perspektívái tárulnak fel. Egymásba folyó Univerzumok, világok kezdetei és végei, százmilliárd évek története. Hogyan látja mindezt a tudomány és hogyan a szerző? A tudásuk révén istenné változó emberekről, idegen civilizációkról, világok találkozásairól, időtlen idők félelmetes eseményeiről olvashat. Legyen kíváncsi és bátor, lásson neki! De vigyázzon! Ha hétfőn kezdi, kedden és szerdán már másképpen fog érezni, csütörtökön és pénteken másképpen fog gondolkodni, a hét végére talán már egészen más emberré lesz, miután megismerkedett a világok világaival, a végtelen Univerzumok titkaival.
Na stiahnutie
7,04 €

dostupné aj ako:

Földönkívüli


A Harvard egyik legjobb csillagásza elénk tárja vitákat kiváltó elméletét arról, hogy a naprendszerünket nemrégiben egy távoli csillagrendszerben élő, fejlett földön kívüli civilizáció látogatta meg. 2017 végén egy hawaii obszervatórium kutatói megpillantottak egy objektumot, amely a naprendszerünk belsejében száguldott, méghozzá olyan gyorsan, hogy csak egy másik csillagról érkezhetett. Avi Loeb, a Harvard csillagászati tanszékének vezetője bebizonyítja, hogy az ’Oumuamua névre keresztelt jelenség nem lehetett aszteroida; ahhoz túl sebesen mozgott, túl furcsa pályán haladt, és nyomát sem mutatta gázképződésnek vagy szétesésnek. Szerinte csak egyetlen lehetséges magyarázat képzelhető el: az objektum egy távoli, földön kívüli civilizáció fejlett technológiai eszköze. Ebben a könyvében Loeb végigvezeti az olvasót naprendszerünk első bizonyítottan csillagközi látogatójának izgalmas történetén. Felvázolja nagy felzúdulást kiváltott elméletét és annak jelentőségteljes következményeit, amelyek mind a természettudományra, mind a vallásokra, mind fajunk és bolygónk jövőjére hatással lehetnek. A Földönkívüli elgondolkodtató útja a tudomány, a téridő és az emberi képzelet legtávolabbi zugaiban azt sugallja az olvasóknak, hogy a határ a csillagos ég, és hogy érdemes nyitott elmével elgondolkodni azon, amit ott találhatunk. Bármilyen különösnek is tűnik.
Na stiahnutie
6,99 €

dostupné aj ako:

Isten egyenlete


Amikor Newton felismerte a gravitáció törvényét, egyesítette az égi és földi jelenségeket irányító szabályokat. Azóta a  fizikusok az újabb kölcsönhatásokat egyre nagyobb szabású elméletekbe illesztették. Mégis, talán a legkomolyabb kihívást a két megmaradt elmélet – a relativitáselmélet és a kvantumelmélet – monumentális szintézisének elérése jelenti. Ez lenne a tudomány eddigi eredményeinek megkoronázása, a természetben működő összes kölcsönhatás mélyreható egyesítése egyetlen szép és varázslatos egyenletben, amelynek segítségével választ adhatunk a tudomány legtitokzatosabb rejtélyeire. Mi történt az ősrobbanás előtt? Mit találnánk egy fekete lyuk mögött? Léteznek-e más univerzumok és más dimenziók? Lehetséges-e az időutazás? Miért vagyunk mi itt? Kaku rávilágít az elméletet övező súlyos ellentmondásokra, amihez több – ebben az alapvető kérdésben egymással ellentétes nézeteket valló – Nobel-díjas tudóst is megszólaltat. A történet magával ragadó és izgalmas, a tét pedig nem kisebb, mint az univerzumról alkotott felfogásunk. MICHIO KAKU az elméleti fizika professzora a New York Városi Egyetemen; a húrmezőelmélet társalapítója; számos, széles körben elismert tudományos ismeretterjesztő sikerkönyv szerzője. Ő írta Az elme jövője, a Hipertér, A jövő  fizikája és A lehetetlen  fizikája című könyveket is. Michio Kaku a CBS This Morning című műsorának tudományos szerkesztője, valamint a BBC TV és a Discovery Science Channel számos tévésorozatának, valamint két rádióműsor-sorozat, az Explorations és a Science Fantastic házigazdája.
Na stiahnutie
9,83 €

dostupné aj ako:

Hvězdné války


Když se řekne Hvězdné války, většina lidí si vybaví slavný stejnojmenný film George Lucase. Star Wars jsou výpravnou podívanou, klasickou pohádkou boje Dobra se Zlem. I tato filmová série ovšem ukazuje, že minimálně od počátků kosmonautiky žijeme v zajetí představ o nevyhnutelnosti bojového střetu ve vesmíru. A že nepůjde jen o válku s jinými civilizacemi, ale i o vyřizování si našich, čistě pozemských účtů. Kniha novináře a spisovatele Stanislava Kužela nám představuje dramatický svět vesmírné špionáže a válečných manévrů, plánovaných i těch skutečných, odehrávajících se v kosmickém prostoru nad našimi hlavami. Autor nezapře svoji celoživotní specializaci na sovětskou a ruskou kosmonautiku a svým typickým pohledem „za oponu“ přináší v knize mnoho doposud v populárně-vědecké publicistice neuváděných informací. Chcete-li nahlédnout do tajuplného zákulisí sovětské i americké vojenské a špionážní kosmonautiky, pak si určitě knihu Hvězdné války pozorně přečtěte. Poznáte z ní, jak často bylo lidstvo kvůli špionážní a vojenské kosmonautice blízko velikým problémům, ale i to, jak se díky té samé špionážní a vojenské kosmonautice vždy podařilo tyto problémy vyřešit a válečnické vášně utlumit.
Na stiahnutie
12,21 €

Jirka a velký třesk


Právě se koná jeden z největších vědeckých experimentů všech dob a Jirka s Aničkou je mohou sledovat úplně zblízka! Aniččin táta Erik vede pokusy ve Velkém hadronovém urychlovači, které mají odhalit první okamžiky vesmíru – velký třesk. Jirka s Aničkou však náhodně objeví ďábelský plán na zničení experimentu! Jirka je vržen do nebezpečného dobrodružství  – na vzdálenou galaxii a do kvantového světa... Neuvěřitelně napínavý příběh zahrnuje i nejnovější vědecké teorie o cestování časem a o velkém třesku.
Na stiahnutie
12,29 €

Astrofyzika pro lidi ve spěchu


Co je to prostor a čas? V jakém smyslu jsme my součástí vesmíru? V jakém smyslu je vesmír součástí nás samých? Odborníkem na všechny tyto nutkavé otázky je uznávaný astrofyzik a autor mnoha bestsellerů Neil deGrasse Tyson. Čas zabývat se úvahami o kosmu má v dnešní době málokdo. Pro nás ostatní je ideální právě tato stručná a srozumitelná kniha plná Tysonova osobitého humoru, jejíž lehce stravitelné kapitoly se dají konzumovat bez ohledu na čas a místo, kde se právě nacházíte. Ať už si ji otevřete u ranní kávy nebo cestou v autobusu, letadle či vlaku s knihou Astrofyzika pro lidi ve spěchu snadno porozumíte všem základním otázkám vesmíru, od teorie velkého třesku po černé díry, od kvarků po kvantovou mechaniku, od objevování planet po hledání života ve vesmíru. Astrofyzika pro lidi ve spěchu je určena všem, kdo nemají čas probírat se tlustými knihami, přesto však touží porozumět vesmíru.
Na stiahnutie
8,00 €

dostupné aj ako:

Jak vyložit svět


Kniha Výklad světa je fascinující zprávou o tom, jak dějiny fyziky ovlivnily naše uvažování a vývoj lidstva. Nositel Nobelovy ceny za fyziku Steven Weinberg doprovází čtenáře od antického Milétu přes středověký Oxford a katedrální školu v Chartres až po nejnovější výzkumy v CERNu. Ukazuje, že antičtí a středověcí badatelé nejenže nevěděli o světě to, co víme dnes, ale ani nechápali, co to znamená světu rozumět nebo jak tohoto pochopení dosáhnout. Weinberg zkoumá historické zápasy i spolupráci fyziky se soupeřícími oblastmi: náboženstvím, technikou, poezií, matematikou a filozofií. Publikace zprostředkovává pohled současného vědce na práci svých předchůdců a objasňuje, jak dlouhou a náročnou cestou prošla fyzika, než se stala vědou, jak ji známe dnes.
Na stiahnutie
15,89 €

Co je nového ve fyzice


Fyzika tak, jak vám ji ve škole neukázali. Úžasný svět fyziky představuje v knížce Co je nového ve fyzice Kateřina Falk. Zjistíte, jak se to má s Higgsovým bosonem, temnou hmotou nebo devátou planetou naší sluneční soustavy. Na sto stranách odhalíte tajemství, která vám ve škole zatajili, a poznáte, že fyzika je báječná věda pro všechny. Tuhle knížku prostě musíte mít v knihovně, abyste byli in!
Na stiahnutie
7,00 €

dostupné aj ako:

Řád času


Autor, přední teoretický fyzik, spolutvůrce smyčkové kvantové gravitace, ale také výtečný spisovatel, se ve své nejnovější knize zabývá tajemstvím času, možná vůbec největší záhadou světa. V první části srozumitelným způsobem shrnuje, co o čase zjistila moderní fyzika. Vysvětluje, že fyzikální čas vůbec není unikátní, všude stejný a stejně plynoucí, dokonce není ani spojitý, a na kvantové úrovni se úplně vytrácí. Do tohoto podivuhodného světa zbaveného vší časovosti nás Rovelli zavádí ve druhé části knihy, aby nás ve třetí části své dobrodružné výpravy dovedl zpátky k nám, k lidským bytostem. Je totiž nutné vysvětlit, odkud se vlastně bere náš intenzivní pocit plynoucího času. Během pátrání po pachateli Rovelli přichází s odvážnou myšlenkou, totiž že pachatelem může být sám detektiv. Neboť tajemství času možná ve své podstatě netkví v základech v kosmu, ale v nás samotných.
Na stiahnutie
8,49 €

dostupné aj ako:

Ako vysvetliť svet


Kniha Ako vysvetliť svet je fascinujúcou správou o tom, ako dejiny fyziky ovplyvnili naše uvažovanie a vývoj ľudstva. Nositeľ Nobelovej ceny za fyziku Steven Weinberg, sprevádza čitateľov od antického Milétu cez stredoveký Oxford a katedrálnu školu v Chartres až po najnovšie výskumy v CERN-e. Ukazuje, že antickí a stredovekí bádatelia nielenže nevedeli o svete to, čo vieme dnes, ale ani nechápali, čo znamená svetu rozumieť alebo ako toto pochopenie dosiahnuť. Weinberg skúma historické zápasy i spoluprácu fyziky so súperiacimi oblasťami – náboženstvom, technikou, poéziou, matematikou a filozofiou. Publikácia sprostredkúva pohľad súčasného vedca na prácu svojich predchodcov a objasňuje, akú dlhú a náročnú cestu prešla fyzika, kým sa stala vedou, ako ju poznáme dnes. Technické poznámky nie sú súčasťou formátov epub a mobi.
Na stiahnutie
13,99 €

dostupné aj ako:

Stephen Hawking


Leonard Mlodinow egyedülálló és mélyen személyes visszaemlékezésében azt a csaknem két évtizedet idézi fel, amikor Hawking munkatársaként és barátjaként ezzel a sokoldalú emberrel dolgozott. Találkozunk azzal a zseniális Hawkinggal, aki a világegyetem rejtélyein gondolkozik – és végül megfogalmazza a fekete lyukak úttörő elméletét, amellyel új lendületet ad a kozmológiai kutatásnak és utat mutat a fizikusok számára, hogy merőben újszerű módon vizsgálják az univerzum eredetét. Megismerjük Hawkingot, a kollégát és az embert, aki betegsége miatt percenként mindössze hat szót képes megformálni, mégis arra törekszik, hogy beszélgetéseit humorral fűszerezze. Emellett találkozunk Hawkinggal, a baráttal, aki grimaszaival, mosolyával, vagy egyszerűen csak szemöldöke rándításával közvetíti gondolatait és érzéseit.Mlodinow bepillantást enged Hawking magánéletébe, amint a bor és a curry iránti szenvedélyének hódol; megosztja érzéseit szerelemről, halálról és saját fogyatékosságáról; vagy éppen a filozófia és a fizika legmélyebb kérdéseivel birkózik. Akár Hawking munkája iránti odaadó lelkesedését ábrázolja, akár azt mutatja be, miként ragadja meg a pillanat varázsát, például amikor a Cam folyón csónakáznak (bár a kis kirándulás halálos kockázatot jelent számára). Mlodinow mindig kidomborítja Hawking öntörvényű szellemét. Mélyen megható beszámolója barátságukról nemcsak a fizika természetéről és gyakorlatáról szól, hanem számos tanulságot rejt az életről, valamint arról, hogy sokkal többet is el tudunk érni, mint amire képesnek tartjuk magunkat.
Na stiahnutie
8,42 €

dostupné aj ako:

A világegyetem legapróbb fényei


„Néha sötétség kell ahhoz, hogy lássunk. Néha inkább fény.” Sara Seager elismert asztrofizikusként megszállottan kutat a Földön kívüli élet jelei után távoli naprendszerekben, számos űrkutatási programban vesz részt, többek között az MIT-nak és a NASA-nak is dolgozik. Míg az ismeretlen univerzumokban otthonosan mozog, a mindennapok problémáinak megoldása, hosszú ideig nem diagnosztizált autizmusa miatt, komoly kihívást jelent a számára. Férje tragikus halálát követően, negyvenévesen egyedül marad két kisfiával. Teljes embert követelő ambiciózus karrierje mellett, egyszerre kell megküzdenie a háztartás és a gyereknevelés kisebb-nagyobb problémáival, és a társa elvesztése miatt érzett mérhetetlen fájdalmával. Önéletrajzi írásában Seager, lebilincselően őszinte stílusban, vall különleges munkájáról, nehézségeiről és élete újraépítésének rögös útjáról. Önmaga keresése és a földi élet „tanulása” közben új barátok segítik. Támogatásukkal, rendkívüli saját erőfeszítéseivel, valamint a csillagok kifürkészhetetlen összejátszásával pedig megtalálja a céljait és a boldogságot a Földön is.
Na stiahnutie
8,87 €

Listy od astrofyzika


Knihy obľúbeného a slávneho astrofyzika sa stali celosvetovým fenoménom. V Tatrane vyšla v roku 2017 jeho populárna Astrofyzika pre zaneprázdnených, celosvetovo sa predali milióny výtlačkov. V Listoch od astrofyzika autor odpovedá na otázky zvedavým čitateľom a zverí sa im so svojím najúprimnejším a najosobnejším vyznaním o našom mieste vo vesmíre. Kniha je vynikajúcou príležitosťou, aby sme bližšie spoznali autorov pohľad a vnímanie okolitého sveta. Tyson je proti náboženským dogmám, myslí si, že moderná filozofia je do istej miery zbytočná, no za najdôležitejšie považuje naučiť mladých ľudí, aby mysleli sami za seba a pristupovali k svetu vedecky. Tysonovo rozhodnutie zverejniť úryvky zo svojej kolektívnej korešpondencie skrýva v sebe istú iróniu. Písanie listov je zanikajúce umenie, kým astrofyzika oplýva novými poznatkami a teóriami. A práve s nimi nás autor prostredníctvom listov hravo zoznámi.
Na stiahnutie
9,60 €

dostupné aj ako:

Vesmír, hmota a my


V roku 2019 stále nevieme, čo tvorí 95 % vesmíru. Napriek tomu, že za posledných sto rokov sme urobili úžasné objavy, stále platí známe sokratovské „Viem, že nič neviem“. Branislav Sitár, jadrový fyzik, bývalý viceprezident Európskej organizácie pre jadrový výskum CERN, nám vo svojej eseji odhaľuje súčasné záhady vesmíru a hmoty. V autobiografickej linke nás zároveň prevedie po svojej unikátnej kariére vedca svetového formátu. Kniha Vesmír, hmota a my je vzácnym exkurzom do CERN-u, v ktorom vedci skúmajú, ako vyzeral svet v milióntine sekundy po Veľkom tresku, kedy sa rozsvietil vesmír či kedy vznikli hviezdy a galaxie, ale aj pozoruhodnou úvahou o človeku v súčasnom svete. Kde sú hranice ľudského poznania a čo sa môžeme naučiť a pochopiť pri skúmaní záhad vesmíru? Skica Branislava Sitára prichádza v čase, keď sú opätovne aktuálne otázky v oblasti kontroly jadrového zbrojenia, ale aj nových hrozieb v kyberpriestore. Aká je však zodpovednosť vedca a aký by mal byť jeho vzťah k moci? Branislav Sitár uvažuje aj o spolupráci ľudí v medzinárodných organizáciách ako CERN, ktorá môže byť príkladom pre spolužitie na celej planéte a navrhuje, aby sme namiesto nezmyselného zbrojenia investovali do vedy a ochrany našej unikátnej planéty. Esej Branislava Sitára Vesmír, hmota a my vychádza v edícii Skica, ktorú pod zavedenou značkou Kalligram prináša Vydavateľstvo Absynt.
Na stiahnutie
6,99 €

dostupné aj ako:

Kvantová mechanika I.


První díl moderní dvoudílné učebnice kvantové teorie představuje ucelený a samostatný úvod do nerelativistické kvantové teorie, který čtenáře dovede od formální stavby teorie k archetypálním úlohám, teorii symetrie kvantových systémů a pohybu spinu ve vnějších polích. Připojen je úvod do relativistické teorie elektronu v pojetí určeném pro studium atomárních systémů. Text uzavírají doplňky o matematickém aparátu kvantové mechaniky psané na hraně mezi „fyzikální“ a matematickou přesností. Vykládanou teorii ilustruje kvantověmechanický popis řady problémů s ukázkou odpovídajících experimentů. Kniha je určena studentům magisterského i doktorandského studia, kteří pracují – ať již teoreticky, nebo experimentálně – v oblasti atomových systémů a fyziky pevných látek. Autoři při psaní těžili z mnohaletých zkušeností s přednášením kvantové teorie na Univerzitě Karlově v Praze, Masarykově univerzitě v Brně, na Akademii věd a také v zahraničí. Druhý díl učebnice je věnovaný především mnohočásticové teorii atomárních soustav.
Na stiahnutie
10,00 €

dostupné aj ako:

Elektřina a magnetismus


Publikace Elektřina a magnetismus je základní vysokoškolskou učebnicí pro fyzikálně a přírodovědně zaměřené obory. Její výklad je veden velmi důkladně, jednotlivé poznatky a souvislosti mezi nimi jdou pečlivě objasňovány a završeny formulací Maxvellových rovnic. Pro uvedení do širšího kontextu jsou – alespoň orientačně – použity i novější mikrofyzikální přístupy. Součástí výkladu je také řada podrobně vyřešených příkladů. Kniha svým obsahem překračuje látku základního kurzu fyziky a může sloužit jako most k přednáškám o teorii elektromagnetického pole.
Na stiahnutie
12,00 €

Klasická teoretická fyzika


Publikace je základní vysokoškolskou učebnicí poskytující ucelený pohled na klasickou teoretickou fyziku. Čtenáři nabízí pohled na přírodní zákonitosti klasické fyziky, ve kterých je zdůrazněna jejich elegance projevující se v jejich matematické a fyzikální ekonomičnosti. Jednotícím prvkem učebnice je použití variačních principů v klasické fyzice. Text pokrývá oblasti mechaniky, mechaniky kontinua, teorie relativity, elektromagnetického pole a obecné teorie klasických polí. Každá kapitola je doplněna řadou detailně řešených příkladů a také příkladů, jejichž řešení je na čtenáři. Základní poznatky jsou komentovány v historických souvislostech a jejich objevitelé jsou stručně představeni. Kniha je určena pro základní kurz fyziky přírodovědeckých fakult, může však být použita i pro doktorské studium.
Na stiahnutie
10,00 €

dostupné aj ako:


V kategórii literatúry Astronómia, vesmír, fyzika nájdete fascinujúce diela, ktoré ponúkajú informácie o vesmíre a jeho zákonitostiach. Tieto knihy vám odhalia nekonečné šírky vesmíru, poskytnú pohľad na nebeské telá, fyzikálne zákony a úžasné javy, ktoré ich riadia. Od slnečnej sústavy a galaxií po planéty, čierne diery a teóriu veľkého tresku, tieto diela vám poskytnú základné a pokročilé vedomosti o astronómii, vesmíre a fyzike. Objavte históriu vedeckých objavov, súčasné výskumy a nové objavy v tejto fascinujúcej oblasti.

K najznámejším autorom patrí Stephen Hawking, Galileo Galilei, Johannes Kepler, či Michio Kaku.