Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Knihy vydané s podporou Fondu na podporu umenia strana 83 z 87

Listy matke


Po smrti skladateľa Jána Cikkera a jeho manželky Kataríny sa v pozostalosti našla unikátna zbierka listov umelca, ktoré počas obdobia 1917 –1966 písal a posielal svojej matke. Po preskúmaní korešpondencie bolo zrejmé, že listy sú významným zdrojom hlbšieho poznania Cikkerovej tvorby, jej inšpirácie, ako aj vysvetlením viacerých udalostí súvisiacich so skladateľovým životopisom. Listy sú naviac aj nádherným zverbalizovaním obrovskej emocionálnej bázy hudobného génia a potvrdením kľúčového postavenia, ktoré v jeho živote a do veľkej miery aj tvorbe zohrávala jeho matka. Listy možno smelo označiť za apoteózu vzťahu syna a matky. Editorkou knižného vydania je Mgr. art. Irena Michalicová, ktorá sa 10 rokov venuje spracovávaniu Cikkerovskej pozostalosti a bola iniciátorkou tohto projektu. Kniha nebude určená len muzikológom, ale najširšej kultúrnej verejnosti, ktorá sa na pozadí skladateľových listov dozvie mnohé doposiaľ neznáme okolnosti kultúrno – spoločenského života na Slovensku. pokrývajúci detstvo, štúdiá, dospelosť...
Vypredané
21,85 € 23,00 €

Ako sa číta obraz


Tridsaťšesť autorských interpretácií
Vypredané
17,77 € 18,70 €

Nahý chlieb


Marocký spisovateľ Mohamed Šukri (1935 – 2003) vychádzal pri písaní svojho najznámejšieho románu Nahý chlieb z vlastných spomienok na mladosť, strávenú v drsných podmienkach tandžerských chudobných štvrtí. Kriminalita, prostitúcia, drogy, ale najmä neutíchajúci hlad a každodenný zápas o prežitie sa stali látkou pre knihu, ktorú dnes čítame nielen ako dielo výnimočných literárnych kvalít, ale aj ako autentické svedectvo premeny negramotného mladíka na jedného z najúspešnejších spisovateľov svojej doby. To všetko v uliciach Tandžeru – mesta, ktoré sa stalo útočiskom pre celý rad „západných“ spisovateľov, vrátane Jacka Kreouaca, Allena Ginsberga či Tennesseeho Williamsa. Ten označil Šukriho Nahý chlieb za „pravdivý dokument ľudského zúfalstva, ktorý hlboko otrasie čitateľmi“.
Vypredané
11,31 € 11,90 €

dostupné aj ako:

zľavy Haba

Veľká kniha európskych rozprávok


Ľubomir Feldek sa pri ich písaní nechal inšpirovať nielen folklórnymi podnetmi rôznych európskych národov, ale aj najväčšími európskymi literárnymi géniami, ktorých tvorbu prebásňoval. Miroslavom Cipárom ilustrovaná rozprávková kniha ponúka čitateľovi nielen 26 rozprávok, ale aj krátke medailóny o každom autorovi doplnené kresbami portrétov jednotlivých spisovateľov.
Vypredané
17,01 € 17,90 €

Ruzká klazika


Dostojevzski, Tolsztoi, či Toorgenef sú lacné náhrady trvalých literárnych hodnôt pre ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť čítať skutočnú, čitateľsky náročnú ruskú klasiku. Hlavne na odľahlých gemerských a novohradských dedinách sa pomerne často stretnete s ľuďmi, ktorí majú na poličke nejakého "Čehova" a myslia si, že keď si prečítali tieto lacné zlátaniny, sú kompetentní zasvätene diskutovať o veľkých témach ruskej klasiky, ako sú Boh, láska, nesmrteľnosť, zločin, trest a smrť. S ľuďmi odchovanými na takýchto lacných kópiách ruskej klasiky, alebo - ako ju novinári v poslednom čase nazvali: ruzkej klaziky - sa potom ťažko diskutuje o veľkých otázkach bytia, pretože ruzká klazika síce na prvý pohľad skutočne výberom tém, postáv a prostredia pripomína Dostojevského, Tolstého či Turgeneva, ale jej hodnoty prestávajú byť aktuálnymi už po druhom prečítaní.
Vypredané
13,21 € 13,90 €

dostupné aj ako:

  • 5 /5

Dotknúť sa zeme


V tejto knihe hovoria Indiáni o podobe svojho života sami a vo svojom mene. Úryvky, ktoré tvoria túto knihu, sú prevzaté z ústnych, v prípade novších záznamov aj písomných výpovedí Indiánov žijúcich po celom severoamerickom kontinente v dobe od šestnásteho do dvadsiateho storočia. S úctou a pokorou hovoria o krajine, zvieratách a predmetoch, z ktorého pozostávalo územie, kde žili. Nevideli nijakú cnosť v tom, aby prostrediu vnucovali svoju vôľu: súkromné vlastníctvo, takmer bez výnimky, vnímali ako cestu k chudobe a nie k bohatstvu. Zmysel života sa u nich spájal s tým, aké majú vzájomné vzťahy a aký majú vzťah k svojej domovine - hĺbku a význam tohto poznania im zachovávala pamäť. Mnohé z úryvkov v tejto knihe sú rady, ktoré sa Indiáni pokúšali belochom ponúknuť, buď ako dar, alebo s nádejou, že keď im belosi porozumejú, nechajú Indiánov na pokoji. Keď si Indiáni začali uvedomovať, o čo belochom ide, do ich hlasu sa vkradla tajomnosť, pribúdalo rozhorčenie, zúfalstvo a napokon strata akejkoľvek nádeje. V súčasnosti všetci viac-menej súhlasíme s tým, že jediná prijateľná budúcnosť pre nás, čo žijeme v Amerike, vedie cez znovuobjavenie krajiny. Potrebujeme rozvinúť správny vzťah so zemou a jej zdrojmi, inak po zničení Indiánov príde zničenie prírody a po zničení prírody bude nasledovať naša vlastná skaza.
Vypredané
11,21 € 11,80 €

Bájky 1


Kniha pre detského čitateľa. Krátke príbehy – rozprávky, v ktorých vystupujú zvieratká s ľudskými vlastnosťami a správaním, deťom ukazujú modelové situácie spoločenstva. Ponaučenie a pointa na konci každej bájky naznačuje správny postoj a riešenie danej situácie.
Vypredané
5,70 € 6,00 €

Kreatívny tanec pre deti a mládež + DVD


Táto kniha je prvou publikáciou v slovenčine, ktorá prináša tanečným pedagógom prehľadnú metodiku výučby kreatívneho tanca. Nájdete v nej teoretické poznatky, rovnako ako praktické tipy ako rozvíjať kreativitu a spontánnosť v tanečnom prejave detí a mládeže vo veku od 5 – 18 rokov. Je užitočnou príručkou nielen k výučbe predmetu Kreatívny tanec na ZUŠ, ale tiež k rozvíjaniu celkového tvorivého prístupu k umeleckej tanečnej výchove detí a mládeže. Publikácia obsahuje aj DVD s ukážkami tvorivých etúd pre viacero vekových kategórií.
Vypredané
20,81 € 21,90 €

Dopravné rozprávky


Séria krátkych rozprávočiek určených deťom v predškolskom veku a na ZŠ. Hravou formou a pútavými ilustráciami prináša deťom dôležité informácie o správaní sa na chodníku, ako správne prechádzať cez cestu, aká farba znamená choď a aka zase stoj ako aj mnoho užitočných rád, kedy sa pozrieť do prava a kedy zasa do ľava... Knižka pripomenie aj nám dospelákom, čo síce mnohí vieme, ale nie vždy dodržiavame.
Vypredané
11,31 € 11,90 €

Nechcel som byť žid


Dej tejto knihy sa odohráva počas druhej svetovej vojny. Juraj Špitzer v nej reflektuje svoje vlastné skúsenosti z holokaustu, na ktoré chcel zabudnúť, ale invázia vojsk v ’68, opätovne prežívaný pocit desu a bezmocnosti voči mašinérii ho donútili vysloviť, čo prežil. Dej nie je literárny, je to voľná reflexia minulosti po dvadsiatich rokoch. Svoju motiváciu zhrnul citujúc Eliho Wiesela: “Aby som svojich druhov vyrval zabudnutiu. A pomohol tak mŕtvym premôcť smrť.” Jeho knihu písanú do šuflíka bohužiaľ pri aktuálnom spoločenskom vývoji opäť oceňujeme ako veľmi aktuálnu a poučnú.
Vypredané
9,03 € 9,50 €

Rozprávky pre zvedavé deti, zvieratá a dospelých


Tradičné rozprávky prinášajú múdrosť, preverenú stáročiami, ktorá platí dodnes. Pravda je však taká, že dnešný svet sa zmenil, a spolu s ním aj ľudské vzťahy. Moderná doba si vytvorila svoje vlastné „múdrosti“, pravidlá i zákonitosti a tie treba deťom tiež odovzdať. Dnes sa iba málo píšu moderné rozprávky so súčasnosti. Jozef Slovák (scenárista kultovej komédie Utekajme, už ide! a grotesiek BUD BINDI) sa rozhodol, že takú knižku napíše. Výsledkom sú veselé a nápadité rozprávkové príbehy, písané jazykom dnešnej mladej generácie, ktoré majú v sebe citlivo zakomponované nielen všetky „múdrosti“ dnešnej doby, ale predovšetkým potrebu hľadať vo svete a vzťahoch dobro, láskavosť a porozumenie. Pre spoločné večerné čítanie rodičov, detí a zvierat ako stvorené. Autor o knižke: Ak je niečo určené pre deti, dospelých i zvieratá, musí to mať svoj dôvod. A ten je veľmi jednoduchý. Tak ako existuje čas, kedy sa z detí stávajú dospelí, je aj čas, kedy sa stávajú z dospelých deti. A na tom období je vzácne práve to, že sa s nimi už konečne dá naozaj rozprávať. Hovoria to, čo si myslia a nie to, čo sa od nich očakáva alebo čo je výhodné. No a zvieratá – tie sú vždy v poriadku. Myslia si však svoje, ale radšej nič nehovoria, aby sa neprezradili, že všetkému rozumejú a všetko chápu. Je to predsa oveľa výhodnejšie. Takže, prečo by si zvieratá nemohli tiež rozprávky prečítať? Aj tak nikomu nič neprezradia. Že zvieratá nevedia čítať? Ha, to si iba myslíme! Vedia dokonca aj rozprávať, ale hovoria iba od pol tretej do pol štvrtej ráno, a vtedy všetci ešte spia – aj ony, takže to vyzerá, akoby rozprávať nevedeli… Ak si túto knihu niekto prečíta, je veľká pravdepodobnosť, že aj on začne rozumieť zvieratám. A nielen im, ale možno aj svojim rodičom, starým rodičom, deťom, kamarátom, prípadne aj sebe, alebo stále nahnevanému susedovi, či iným záhadným tvorom, ktoré sa na svete vyskytujú. Ako je to možné? Odpoveď je v knihe na strane 230. Že toľko strán táto kniha ani nemá? Však práve to! (Tam je pes zakopaný.) Správne odpovede neposielajte na žiadnu adresu. Nechajte si ich pre seba a prezraďte ich iba tomu, na kom vám veľmi záleží…
Vypredané
12,34 € 12,99 €

Povrch vašej planéty


Román sa snaží zachytiť činorodosť ľudského tvora na zemeguli. Je to katalóg významných osobností. 20417 Slovenských i zahraničných. Karneval obsesií a skutkov. Prehliadka udalostí. Súkromných, historických i tajuplných. Správa o tom, že pohyby v privátnej sfére niekedy zatienia veľké spoločenské dianie. Správa o komických i zlovestných podobách stihomamu. No v prvom rade je to skromná pocta vzdelancom, ktorí v zabudnutých mestách strednej Európy vytrvalo udržujú oheň kultúrnych aktivít.
Vypredané
11,40 € 12,00 €

Vzduch a anjeli


Zdá sa nám, že renesancia je od nás ďaleko, no poéziu Johna Donna, vrcholného predstaviteľa alžbetínskeho obdobia (žil v časoch W. Shakespeara) , v preklade Jany Kantorovej Bálikovej čítame, akoby bol naším súčasníkom.
Vypredané
9,41 € 9,90 €

Cesta hrdinov SNP od Dukly po Devín


Cez sychravé leto 2014 prešiel autor počas 40 dní 1000 km cez Slovensko od Ukrajinskej hranice po sútok Dunaja a Moravy. Prechod trasy bol zaznamenávaný v denníku a doplnený faktografickými údajmi.
Vypredané
14,25 € 15,00 €

Človek na ulici


V edícii Zlatým písmom vychádzajú základné diela slovenskej literatúry. Dielo Ivana Horvátha (1904 – 1960), spisovateľa, advokáta, diplomata, znalca výtvarného a filmového umenia, je dokladom modernistických tendencií v slovenskom umení. Horváthovo sociálne a umelecké cítenie sa premietlo do jeho literárnej koncepcie: svet nie je jednoznačný, každý ho vidí inak, niekto lyricky, niekto dramaticky, niekto číro realisticky. Táto viacpólovosť videnia sa v diele Človek na ulici (Bratia Jurgovci, Laco a Bratislava) odráža v autorskom mozaikovitom svete plnom krásneho smútku, prchavých pocitov šťastia, rozličných podôb lásky a obrázkov z vtedajšej bohémskej Bratislavy. Tento projekt finančne podporil
Vypredané
5,00 € 10,90 €

Urbanistický atlas Bratislavy


Urbanistický atlas Bratislavy mapuje urbanistický rozvoj hlavného mesta v 20. storočí, predovšetkým ostatných 25 rokov. Autor, Ing. arch. Peter Žalman, CSc., zozbieral plány architektov z minulosti a ponúka vlastnú víziu urbanistického konceptu Bratislavy ako aglomerácie. Publikácia obsahuje grafické a textové úvahy k téme, ako aj obrázky, fotografie, mapy a škice. Potrebné informácie si tu nájde odborná i laická verejnosť so záujmom o urbanizmus a architektúru, architekti, projektanti, stavitelia, pracovníci verejnej správy.
Vypredané
27,55 € 29,00 €

Austrália - krajina živlov a mýtických bytostí


Autorka v cestopise opísala svoju dobrodružnú cestu naprieč austrálskym kontinentom – od severu na juh krajiny. Jej cesta viedla z tropického podnebia mesta Darwinu (na severe Austrálie) cez suché, veľmi suché až extrémne suché končiny kontinentu a končila v meste Adelaide (na juhu Austrálie). Prostredníctvom svojich zážitkov priblížila čitateľom príbeh krajiny od dávnych geologických dôb až po začiatok kolonizácie tohto kontinentu Európanmi. Ako jedna z mála cestovateľských publikácií o Austrálii, táto kniha neobsahuje slovo Sydney ani Melbourne, neopisuje najkrajšie pláže sveta, zaujímavú architektúru či chutné jedlo, práve naopak, sústreďuje sa na to odlišné a zaujímavé. Vďaka tomu približuje čitateľovi tú najaustrálskejšiu tvár Austrálie, ktorú nezažili ani mnohí obyvatelia tejto krajiny. Najslávnejšia „skala“ sveta a jej 36 sestier, ktoré budú asi navždy stáť v jej tieni..., ... najsuchšia púšť, ktorá ukrýva najväčšiu zásobáreň vody..., ... dúhový had je považovaný v príbehoch Aborigénov za jedného z hlavných stvoriteľov krajiny, veria, že odpočíva na dne hlbokého jazera. Dúhový had je symbolom Národného parku Nitmiluk – Katherine Gorge, ... najstaršia rieka, ktorá tečie buď všade alebo vôbec..., ... Kakadu národný park Austrálie, ktorého chránené územie sa stalo súčasťou Svetového dedičstva UNESCO, ... Alice Springs mesto, ktoré je obklopené púšťou a bolo založené ako stanica pre pozemnú telegrafickú linku v 70. rokoch 19. storočia, ... hlavné mesto Austrálie Canberra, mesto, ktoré väčšina turistov ani nehľadá na mape, no v tomto meste je toľko mestských parkov a lesov, že pre stromy nevidíte samotné mesto, a tiež tu možno bežne vidieť kenguru sivú (Skippy), malé druhy lesných kengúr a najviac druhov papagájov zo všetkých austrálskych hlavných miest, ... a veľa ďalších miest počas tisícov kilometrov, ktoré autorka s spolucestujúcimi prešla medzi známymi aj menej známymi miestami tejto krásnej a pre nás exotickej krajiny. Na všetkých miestach ich sprevádzali známe aj menej známe živočíchy Austrálie, ktorých tajomné životné príbehy dotvárajú pravý obraz Austrálie. Austrália je kontinent živočíšnych a rastlinných druhov, ktoré žijú len na tomto území a nikde inde na svete, ako klokan, koala, vombat, kazuár, pštros emu, ktorý je najväčším austrálskym vtákom, bocianovec červenonohý je jediným bocianom Austrálie, včelárik Merops ornatus, je jediný druh včelárika v Austrálii, pes dingo, je jediným dravým zvieraťom v Austrálii. No do Austrálie boli dovezené aj živočíchy, ktoré priviezli prisťahovalci a mnohé z nich sa nebezpečne premnožili – králiky, ovce,... čo krajine narobilo značné problémy. Autorka vhodne doplnila textovú časť početnými fotografiami, ktoré sama nafotila.
Vypredané
13,49 € 14,20 €

Repujúci grep


Skúsená autorka šiestich detských kníh a viacerých zbierok poézie Hana Košková, ktorá publikuje od začiatku 70. rokov, sa vo svojom novom knižnom titule orientuje najmä na ekológiu rastlinných potravín, ktorú dáva do povedomia aj detským čitateľom. Veselým príbehom zeleniny a ovocia, ktoré ušli od pestovateľa a ktorý používal umelé hnojivá , nedoprial rastlinám vzduch a tiesnil ich v skleníku. Po ceste zažívajú rôzne príhody, napríklad sa zúčastnia súťaže, na ktorej grep repuje, od čoho autorka odvodila názov. Napokon rastliny zakotvia v záhrade dobrého záhradníka, ktorý sa venuje ekologickému poľnohospodárstvu a navyše rastlinám dopraje aj čerstvý vzduch. Autorka využíva v knihe situačný humor, čím ju robí lákavou pre najmladších čitateľov. Obsahovo je vhodná pre sedemročné deti, ktoré sa učia čítať, budovať si vzťah k prírode a tiež myslieť na to, čo jedia. Dozvedia sa totiž o chémii, ktorá sa dostáva do potravín, pričom autorka pomocou detského príbehu vychováva k tomu, aby deti pochopili, že nie všetko, čo vyzerá najkrajšie, je aj najlepšie. Netýka sa to len krásnych postrekovaných jabĺk, ale aj všelijakých sladkostí a nápojov, ktoré v krásnych obaloch lákajú deti, pritom ich zdraviu škodia. Repujúci grep je pomôckou pre rodičov, aby mohli deti správne nasmerovať proti konzumnému tlaku. Pôsobivosť knižky umocňujú aj vtipné ilustrácie Martina Kellenbergera.
Vypredané
6,56 € 6,90 €

Každodenný oheň


Octavio Paz (1914 - 1998), nositeľ Cervantesovej ceny (1981) a Nobelovej ceny za literatúru (1990), je autor impozantného diela, ktoré zahŕňa básne, eseje, jednu divadelnú hru a básnické preklady. Mnohí ho pokladajú za jedného z najvplyvnejších básnikov 20. storočia. Programové úsilie o modernú podobu básne sa u neho spájalo s neustávajúcim inovačným úsilím. Roku 1989 pripravil rozsiahly revidovaný výber zo svojho básnického diela Každodenný oheň (El fuego de cada día), ktorý sa stal aj hlavným zdrojom tohto prekladového výberu. Ján Zambor v ňom venuje osobitnú pozornosť autorovej tvorbe sedemdesiatych a osemdesiatych rokov a komplementarizuje tak slovenský prekladový obraz jeho poézie.
Vypredané
8,36 € 8,80 €

dostupné aj ako: