! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Dráma, divadelné hry, scenáre strana 32 z 35

S vylúčení verejnosti


Scénar divadelnej hry, ktorá sa s úspechom hrala na doskách činohry SND. V komorne ladenej hre sa Sartre zamýšľa nad témou: čo znamená smrť zaživa.
Vypredané
6,31 € 6,64 €

Návrat do púšte


Divadelná hra jedného z najvýznamnejších francúzskych dramatikov dvadsiateho storočia zobrazuje pokojné francúzske mestečko v šesťdesiatych rokoch, reálne násilie, tajomnú vôňu cudziny.
Vypredané
6,94 € 7,30 €

Cyrano z Bergeracu


Cyrano - muž bez bázně a hany, jehož hyzdí velký nos, je legendární postavou, symbolem cti, odvahy a mužnosti. Publikum ho miluje pro ušlechtilost jeho ducha i lehkost a vzlet slova. Vrchlického překlad je pokládán za kongeniální a dokonce se říkává, že v češtině zní lépe než ve francouzském originále. Kromě textu hry knihy přináší řadu doprovodných textů (životopis autora, reálného předobrazu hlavního hrdiny a také překladatele) a studií (od Václava Černého a Vladimíra Mikeše) a také přehled cyranovských inscenací na scéně ND. Vyšlo k premiéře inscenace v roce 2002 na scéně Národního divadla (rež. Michal Dočekal, hl. role David Prachař).
Vypredané
4,69 € 4,94 €

Hry v posteli


Výbor čtyř divadelních her Pavla Kohouta mezi nimiž nechybí asi nejznámější Kohoutovo drama August, August, august. Dále zde naleznete hry Marie zápasí s anděly a Nuly a televizní reportáž z Husova procesu Ecce Constantia!
Vypredané
11,63 € 12,24 €

Dramata a monology


Sedm textů z rukopisné pozůstalosti autorky představuje divadelní hry, literární scénáře a dramata i fragmenty projektů, které vznikaly jak ve čtyřicátých letech, tak později – v letech padesátých, v exilu. Jejich společným tématem je vztah malých a velkých dějin, individuálního prožitku okamžiku a historického obrazu či mýtu. Vychází jako XII. svazek edice.
Vypredané
12,92 € 13,60 €

dostupné aj ako:

Čas tvého života


niha legendárního amerického spisovatele pojednávající životních proměnách a osudových setkáních, o dlouhém i krátkém čase života jeho hrdinů.
Vypredané
4,86 € 5,12 €

Mamet Plays: 3


"The finest American playwright of his generation" (Sunday Times) Glen Garry Glen Ross (also made in to a film starring Jack Lemmon and Al Pacino) "his superb play about real estate salesmen in a cut-throat sales competition" (New Society); in Prairie du Chien a railway carriage speeding through the Wisconsin night is the setting for a violent story of obsessive jealousy, murder and suicide, told within shooting distance of a card-hustler and his victim. "A short poignant study in violence and the twin drives of love and money, told with hypnotic power thorugh a travelling raconteur" (City Limits); The Shawl shows a clairvoyant wondering whether to cheat a bereaved woman of her inheritance and "confirms Mamet's place as about the best living writer of vivid American dialogue" (Daily Telegraph). Set in the cut-throat world of Hollywood, Speed-the-Plow sees two old-time movie collaborators manipulate the aspirations of a young woman who will do anything to attain her dream of success "a brilliant black comedy, a dazzling dissection of Hollywood cupidity." (Newsweek)
Vypredané
24,65 € 25,95 €

Hry Kane


Hry Kane
Vypredané
9,94 € 10,46 €

Šest her, svazek první


Slavné divadelní hry v novém, moderním překladu.
Vypredané
15,27 € 16,07 €

Posel z Liptákova


Osmý sešit souborného vydání Seminářů a her Divadla Járy Cimrmana.
Vypredané
2,98 € 3,14 €

České nebe


Nález Cimrmanovy hry České nebe potvrdil, že stopa geniálního autora nekončí rokem 1914. Drama zachycuje dobu, kdy na zemi propukla první světová válka. Sledujeme ji z nebe, kde se dávno mrtví velikání českých dějin strachují o osud svého lidu. Česká nebeská komise ve složení sv. Václav, praotec Čech a J. A. Komenský se v krizové situaci rozšiřuje o nové členy, aby vnukla národu myšlenku samostatného státu. Hra je vhodná k oslavám 28. října, ale lze ji uvádět i jindy.
Vypredané
2,98 € 3,14 €

Divadlo Járy Cimrmana Lijavec


Devátý sešit souborného vydání Seminářů a her Divadla Járy Cimrmana.
Vypredané
2,98 € 3,14 €

Škola pro ženy


Klasická komedie o stárnoucím muži, který se marně snažil vychovat ze své mladé schovanky Anežky budoucí poslušnou manželku patří mezi skvosty francouzské veselohry. Vychází v překladu J. Z. Nováka jako 72. svazek edice D.
Vypredané
8,84 € 9,31 €

Nosorožec


Město zaplavené nosorožci. To je téma hry významného klasika absurdního divadla. Obraz společnosti, ve které se lidé proměňují v nosorožce, je stále varující metaforickým obrazem života v totalitní společnosti. Stále aktuální hru mistra absurdního dramatu přeložil Ivan Zmatlík.
Vypredané
8,84 € 9,31 €

Úsmev slona


Pau Miró patrí k najznámejším mladým dramatikom v Španielsku. Jeho hry a ich inscenácie oceňujú prestížnymi španielskymi cenami, vydávajú ich a uvádzajú na domácej scéne i v zahraničí. Na Slovensku vychádza jeho dráma prvýkrát v edícii Vreckovky, ktorou Divadelný ústav prináša preklady súčasnej európskej drámy. Pau Miró Caparrós 1974, Barcelona, Katalánsko, Španielsko Pau Miró vyštudoval herectvo (Art Dramatic per l’Escola Superior d’Art Dramatic - Institut del Teatre, 1999) v Barcelone. Venuje sa herectvu, literárnej tvorbe a divadelnej réžii. Účinkoval v mnohých divadelných produkciách, o. i., Bal Trap (Centre dramatic del Valles, 1998), Bernadeta xoc (T. N. C., 1999), El Burladero (Teatreneu, 2001), El Pati (Teatre lliure, 2002), Liliom (Sala Beckett, 2002), Refugi (Sala Beckett, 2002), Wit (Teatre Borras, 2003), La xarxa (Espai Brossa, 2004), Antígona (2006), Singapur (vlastný autorský projekt, 2007, Sala Beckett); hereckú príležitosť dostal aj v televízii a rozhlase. Napísal a režíroval La poesia dels Assassins (Teatre Malic, 2000), Una habitació a l’Antartida (Teatre Malic, 2002), Paraigües electrics (Sala Trono Villegas Tarragona, 2003), Bales i Ombres (Espai Lliure, 2006), Banal sessions of Fedra (Versus Teatre, 2006), Singapur (2007, Sala Beckett), Búfals (2008, premiéra na Festivale Temporada Alta, Girona). K jeho ďalším divadelným prácam patria Enfermo imaginario (spoluautor, 2008, premiéra v barcelonskom divadle Condal), Happy Hour (adaptácia Čechovovej hry Ujo Váňa, réžia, 2005, Teatre lliure, neskôr Teatre Borras). Pau Miró mnohé z hier publikoval a získal ocenenia doma i v zahraničí. Happy Hour a Bales i Ombres nominovali na cenu Butaca v kategórii Najlepšia hra. Divadelná inscenácia hry Plou a Barcelona (réžia Toni Casares, Sala Beckett. 2004) získala päť nominácií na španielskú cenu , okrem iného v kategórií Najlepšia hra, Najlepšia inscenácia, hru preložili do kastílčiny, taliančiny, francúzštiny, portugalčiny, angličtiny, uviedli v Neapole (Teatro Nuovo, 2007), Miláne (Piccolo Teatro 2008) - ocenili prestížnou talianskou cenou Premio della Critica 2008, adaptovali pre rozhlas a televíziu v Španielsku, Taliansku, vydali v USA (New York) a uviedli v Buenos Aires, Venezuele, Córdobe. Divadelnú hru Somriure d´elefant (Úsmev slona), ktorú uviedli v autorovej réžii (Grec. Biblioteca de Catalunya, 2006) nominovali na cenu Butaca v kategórii Najlepšia hra a preložili do kastílčiny a taliančiny. Pau Miró je jedným zo zakladateľov skupiny Menudos, ktorá sa sformovala z bývalých študentov Institutu del Teatro.
Vypredané
2,07 € 2,18 €

Hry


Mayenburg patrí k najznámejším súčasným nemeckým dramatikom. Niekoľko jeho hier sa uvádzalo i v slovenských divadlách, vznik ostatných prekladov inicioval Divadelný ústav. Publikácia bude obsahovať hry Haarman, Parasiten, Das kalte Kind, Eldorado v preklade Romana Olekšáka a Das Feuergesicht v preklade Svetlany Waradzinovej.
Vypredané
11,16 € 11,75 €

Drámák I.


A kötetben a következő drámák olvashatók: Babaház (Nóra), A vadkacsa, Rosmersholm, Hedda Gabler, Solness építőmester, John Gabriel Borkman, Ha mi holtak feltámadunk
Vypredané
18,60 € 19,58 €

Drámák II.


Henrik Ibsen (1828-1906), a 19. század legnevezetesebb drámaírója; máig "élő" szerzője a színházaknak, darabjait rendszeresen tűzik műsorra.A kötetben: Brand (1866), Peer Gynt (1867) drámák olvashatók.
Vypredané
18,60 € 19,58 €

Balada pro banditu


Deset her napsaných ve zlatých letech 1971-1987 a uveřejněných většinou pod cizím jménem. Deset dramatických prací, dramatizací a úprav cizích her napsaných v letech 1971-1987 a uveřejněných většinou pod cizím jménem.
Vypredané
15,43 € 16,24 €

Dráma, divadelné hry a scenáre tvoria významnú kategóriu literatúry. Tento literárny žáner je určený pre živé predstavenia na javisku divadiel, televízie či filmu.

Dráma je umelecký žáner, ktorý prostredníctvom dialógov, monológov a akcií skúma konflikty, postavy a ich vzťahy. Divadelné hry sú napísané tak, aby boli interpretované a predvedené živými hercami na javisku.

Scenáre sú písané pre audiovizuálne médium, ako je televízia a film a slúžia ako písomný plán pre tvorcov audiovizuálnych diel. Scenáristi vytvárajú príbeh, dialógy a štruktúru scenára, ktorý neskôr slúži ako základ pre vizuálnu interpretáciu.

Dráma, divadelné hry a scenáre sú charakteristické dynamickou štruktúrou, živými dialógmi a schopnosťou prenášať emócie a myšlienky na diváka.

Tieto literárne diela ponúkajú divákom a čitateľom možnosť prežívať príbehy prostredníctvom živých predstavení alebo prostredníctvom vlastnej predstavivosti pri čítaní. Dráma, divadelné hry a scenáre zohrávajú dôležitú úlohu v kultúrnom svete a predstavujú zaujímavý spôsob prezentácie príbehov a vyjadrenia rôznych tém a problémov.

K najznámejším dramatikom patria William Shakespeare, Anton Pavlovič Čechov, Henrik Ibsen, Williams Tennessee, Arthur Miller alebo slovenskí autori ako Tajovský Jozef Gregor, Karol Horák, či Viliam Klimáček.