Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Najpredávanejšie - Bestsellery - Knihy - Novely, poviedky, antológie strana 11 z 115

Knižné bestsellery nesmú v našej ponuke rozhodne chýbať. Najpredávanejšie a najobľúbenejšie knihy slávnych spisovateľov vás vtiahnu do deja a ponúknu vám množstvo skvelých príbehov. Vyberte si žáner, ktorý je vám najbližší alebo darujte najnovšie knižné bestsellery ako darček svojim blízkym.

Miliónový časy. Povídky pro Adru


Cyklus povídek českých spisovatelů spojený tématem cest – to téma jsme vybrali, protože humanitární pracovníci jezdí pomáhat po celém světě, a navíc budují cesty od člověka k člověku, řečeno vzletně. Smyslem projektu bylo zviditelnit na stránkách celostátního deníku Adru a její činnost, ovšem zároveň se podařilo vytvořit cosi jako reprezentativní čítanku soudobé české prózy. Projektu se zúčastnilo dvacet jedna spisovatelů od mladých debutantů po čítankové klasiky, od bestseleristů a držitelů Magnesií Liter po tvůrce dnešními čtenáři spíše opomíjené. Jejich autorské honoráře pak zaplatil deník Právo. Jako završení celého projektu jsme se rozhodli vydat soubor Povídek pro Adru knižně, a pokračovat tak v započatém úmyslu – především rozšířit touto cestou povědomí o organizaci ADRA, přispět na její provoz z výtěžku knihy a zároveň dát v reprezentativní formě vědět i o současné české literatuře. ADRA je mezinárodní humanitární organizace poskytující pomoc lidem v nouzi. Byla založena ve Spojených státech amerických před více než padesáti lety a dnes má zastoupení již ve 125 zemích světa. V České republice začala ADRA působit v roce 1992 a postupně se stala jednou ze tří největších humanitárních organizací u nás. ADRA pomáhá jak při mimořádných událostech, tak při uskutečňování dlouhodobých rozvojových projektů. Jejím základním posláním je pomoct lidem k tomu, aby byli schopni převzít kontrolu nad svými vlastními životy. Za dobu svojí existence působila ADRA ČR bezmála ve třiceti zemích.
U dodávateľa
8,84 € 9,31 €

Veronika se rozhodla zemřít


Mladá Slovinka Veronika se z omrzelosti nad stále stejným životem i z pocitu vlastní zbytečnosti rozhodne spáchat sebevraždu. Ve svém dosavadním životě se vždy snažila dělat to, co od ní očekávali druzí, neměla odvahu naplnit svou vnitřní touhu a riskovat neúspěch. Teprve když se v sanatoriu pro duševně choré dozví po nezdařené sebevraždě, že má poškozené srdce a že pomalu umírá, probudí se v ní instinktivní vůle k přežití a Veronika začne o svůj život bojovat v prostředí lidí, kteří jsou úředně potvrzenými „blázny”. Při vyprávění Veroničina příběhu se světoznámý brazilský autor opírá o vlastní zážitky z dospívání z riodejaneirské psychiatrické léčebny. Kniha nyní vychází v limitované edici.
U dodávateľa
8,84 € 9,31 €

Poselství z druhého břehu Počátek


Před rokem vyšla kniha Poselství z druhého břehu – Počátek, příběh člověka, který překonal zhoubnou nemoc. Volné pokračování se objeví téměř přesně rok poté...Někdy jen tak sedím, upřeně se strnulým pohledem, hledím do dáli a přemýšlím o psaných slovech v této knize, jež se postupně spojují v souvislé věty a jeden celek, do podstatného příběhu i myšlenky. Snažím se, aby se ta slova stala pro většinu lidí zajímavá a přes opakované čtení bych je často nejraději přepsal, aby se posléze mohla stát ještě lepší a ještě zajímavější. Teprve poté se přesvědčím a uvědomím si, že je to naprostá hloupost, nejde totiž napsat lépe popsanou pravdu o lidském životě, smrti a novém počátku. Prošel jsem si tím a pohlédl životu do očí se vším, co k němu patří. Mimo jiné je podstatné, že mě na té cestě přepadla jedna z nejhorších civilizačních nemocí, která si postupem času vyžaduje čím dál více lidských životů, a to bez rozdílu věku. Procházím tím stále s občasným pocitem, že jsem to zvládl a již třetí rok vzdoruju následkům i nemoci samotné. Podstatnou pravdou života je, že každý týden, někdy i den, stačí k tomu, aby všechno bylo jinak! Znám to ze své zkušenosti. A může se to stát i vám. Stačí velmi málo a v pouhém zlomku vašeho života se může všechno změnit, ale co hlavně: všechno může skončit.Tomáš Bursa
U dodávateľa
8,84 € 9,31 €

Sorsforgácsok


Képzeljen el egy hatalmas fát, amelyen ott csüngenek életünk történetei. Apró rügyekben, levelekben, esetleg egy elöregedett faháncsban. Egyesek virágként díszítik, mások mohaként telepednek rá. Fészket rakó dalos madár, csendben kúszó apró bogár; ezek teszik teljessé az élet fáját. Az író, képzeletének vésőjével, ebből a fából faragott egy aszalt, amely köré leültette szereplőit. Többféle nyelven beszélnek, többféle sorsot képviselnek. Mesélni jöttek. Világról szóló élményeket hoztak, és novellák szárnyain repítenek Hawaiitól Pakisztánon át egészen a borneói esőerdőig. Útitársként magukkal hozták a humort, a szívszorító, elgondolkodtató valóságot, a világot megrengetni képes szerelmet és a romantikát. Élni, átélni, túlélni. Foglaljon helyet asztaluknál. és élvezze a történeteiket!
U dodávateľa
8,85 € 9,32 €

Karácsony a havason


A karácsony a havason ezerféle lehet, ahogyan a hóesés is lehet ezerféle a lassú szállingózástól a szilaj viharig, mely fehér ló képében száguld végig Erdély földjén, akár a fehér halál. E sokféleséget mégis áthatja valami közös: a székelység fogalma, amit Nyirő József találóan Erdély földjével azonosít. "A föld és a székelyek ugyanaz... Soha nép igazabban és szebben meg nem testesített földet, mint ők." A válogatás erdélyi magyar írók és költők karácsonyi témájú műveiből merítve idézi fel a szeretet ünnepének hangulatát. Nyirő mellett több író és költő is megtölti soraival ezt a válogatáskötetet: olvashatunk novellát például Sinka István, R. Berde Mária, Hunyady Sándor, Tabéry Géza vagy Sziráky Judith tollából, és elmerenghetünk többek között Dsida Jenő, Reményik Sándor, Dutka Ákos vagy épp Szabolcska Mihály rímein. E sorok felfedik "Székelyföld egész pompáját... s a küzdő székelyek minden búját, baját", és általuk karácsonykor a szívek, ezek a piros pecsétek "melegétől az ünnepnek, felbomlanak virágképpen, s meleg illatokat vetnek..."
U dodávateľa
8,85 € 9,32 €

Susogó fenyő - Karácsonyi elbeszélések


Tamási Áron az önálló erdélyi magyar irodalom megteremtését rendkívül fontosnak tartotta, és munkásságával jelentős mértékben hozzá is járult ehhez a célhoz. Úgy érezte, hogy nemcsak neki, de minden értelmiséginek, akinek "idevaló földből gyúrta Isten a szívét", ezt a nemes célt kell elsődleges küldetésének tekintenie. Egy helyen Erdélyt egy hatalmas, szomorú fenyőhöz hasonlította, amely "csodát cselekszik a viharban". Azt vallotta, hogy a földet, amelyből ez a fa, és amelyből a székely ember sarjadt, neki, és vele együtt a többi elhivatott irodalmárnak kell fénnyel behinteni, és "kedvvel, kultúrával, sok vágy beteljesítésével", mint egy karácsonyfát, feldíszíteni. Ebben a kötetben is úgy sorakoznak a szebbnél szebb Tamási-novellák, akár karácsonyfán a díszek. A füzért a havasok zordon tele és a téli ünnepek tematikája jelentik, az elbeszélések pedig, mint megannyi míves dísz és fénylő gyertya hirdetik a Haza, az Élet és végső soron az Ünnep szentségét.
U dodávateľa
8,85 € 9,32 €

A múlt árnyékában


Dr. Körmendy Károly 1929. július 9-én született Budapesten. Nős, három gyermeke és öt unokája van, jelenleg Frankfurtban él. Gyermekéveit a Nógrád megyei Zagyaróna-Vízválasztón töltötte, majd a budafoki premontreiek gimnáziumában érettségizett. A jogi egyetemről eltávolították mint osztályidegent. 1951-1953. között az agráregytem agronómiai, majd 1953-tól az ELTE TTK biológia-kémia szakán tanult, itt szerzett diplomát 1956 júniusában. A forradalom után elhagyta az országot, előbb Ausztriában, majd az USA-ban próbált szerencsét. Az illinoisi egyetemem, Chicagoban tanult gyógyszervegyészetet, majd 1977-ben gyógyszer-vegyész doktorátust kapott a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Egészen nyugdíjazásáit a gyógyszeriparban dolgozott. Számos tudományos közlemény és szabadalom fűződik a nevéhez. 2007 után kezdett írással foglalkozni, elsőként gyerekeinek és unokáinak akarta élete fontos állomásait megörökíteni. Előbb angolul, majd magyarul írt. Nem titkolt szándéka, hogy a mai fiatalok számára is feltárja és élményszerű közelségbe hozza azt, amit ő és nemzedéke átélt, amit 20. századi magyar történelemnek nevezünk. Mesél, emlékezik és elmereng, így adja vissza a helyszínek és korok atmoszféráját, ráadásul abból a sajátos szemszögből, melyet egy külföldön élő magyar mondhat magáénak.
U dodávateľa
6,78 € 7,14 €

Érints meg! ...lelki cseppek hétköznapokra


Szerelemfalatkák, lelki cseppek hétköznapokra! Mit tennél, ha mindig ott éreznéd a bőrödön a lelki társad fizikai sérülését, és minden életben hozzá vezetne az utad? Vagy ha boszorkányként el tudnád lopni a húgod arcát? Milyen érzés lehet szoborként beleszeretni egy élőbe? Vágytál már méhek közé az első randin, álmodoztál a szerelemről francia utcákon? Milyen színű lehet a hiány, a szerelem, a vágy? Tizenhét novella, tizenhét szívdobogtató történet! A szerelem sokféle: néha érzéki és szenvedélyes, máskor derűs, gyakran keserédes, de mindenképpen csodálatos. Az antológia első fele a fantázia világába kalauzol el, míg a második fele a valóságban mutatja be, milyen lenyűgöző, ha valaki elrabolja a szíved. Az Érints meg! pályázat tizenkét nyertes írása. A kötetet tovább gazdagítják On Sai, Helena Silence, Kemese Fanni, , Róbert Katalin és Rácz-Stefán Tibor novellái. Engedj a csábítás bűvöletének!
Na sklade 1Ks
10,17 € 10,71 €

Egy a ráadás


Létezik-e olyan ország, ahol kolbászból van a kolbász? Ami konfekcióméret, mégsem töri a bütykömet? Amit bárki megengedhet magának? Ami még a csapból is folyik? Ami fel van virágozva, de nem rézágyú, nem is vízágyú? Ami ha még egyszer azt üzeni, mindnyájunknak el kell menni? Ahol mindaz, amit mondok, nem használható fel ellenem? Ahol nem csak az ügyvédem jelenlétében nyilatkozhatok? Ami nem kínai, csak Kínában gyártják? Ahol egyet fizetek, kettőt kapok? Ahol ha egyet fizetek, nem olyat kapok, hogy a fal adja a másikat? Ami nem okoz komoly fejfájást, legfeljebb komoly fejtörést? Ahol nem várható keletről komoly frontátvonulás? Ahol az árak a földön járnak, a bérek meg az égben? Ahol hogyha nékem sok pénzem lesz, felülök a repülőre? Ahol szeretném a homokórát megállítani? Ahol úgy élek, hogy majdnem belehalok? Ahol mindenütt jó, de legjobb? Ahol otthon vagyok minden otthonban? Ahol dúl a létharc, ahol hemzsegnek a fénylátók, ahol szakítás után kettéhasítják a bútorokat, ahol Luxemburgot hazánkhoz csatolják, ahol Erőspista, Kiskapu, Árvalányhaj, Ihajcsuhaj, Délibáb és Ügyesbeton vígan és búsan élik életüket? Ezek a csavaros történetek ismét a magyarok földjére visznek minket.
U dodávateľa
10,17 € 10,71 €

Čas a jeho loutky


Šest krátkých povídek zakotvených v běžných tématech. Tedy zdánlivě běžných… Věnují se mj. lásce, touze či ztrátě, ovšem tyto stránky lidského života pojímají nejednoznačnou formou alegorické a ambivalentní prózy. Variabilní, žánrově nezařaditelné povídky jsou otevřeně ovlivněné psychoanalýzou a fenomenologickou tradicí. Samotný název sbírky vychází z Lévinasovy koncepce času jakožto „odkládání smrti“ a poukazuje na zakořenění vybraných aspektů života v nepředvídatelnosti našeho „pobytu-zde“, jehož konec tak urputně odkládáme a jenž se člověku mnohdy jeví jako stěží ovlivnitelný. Blížení se, uhýbání, vzdalování se a únik. Touha a míjení hrozící nejasnou hrozbou, poněvadž i milování je druhem samoty, který jen směřuje k někomu jinému.
U dodávateľa
9,42 € 9,92 €

A világ tíz égtája


Az, hogy milyenek leszünk, nagyban függ attól, hogy hol jöttünk a világra. Megismételhetjük a környezetünkben látott mintákat, vagy megpróbálhatunk kitörni belőlük. Az olvasó ebben a könyvben a világ különböző szélességi körein élő tizenöt éves fiatalokat ismerhet meg. Sokféle sors, eltérő otthonok, különféle vágyak. A társadalmi-kulturális adottságok, a társadalom jóléte, a jogi és közösségi szabályok bizonyos megkötéseket eredményeznek, vagy azok hiányát jelentik, és olyan problémákat idéznek elő, amelyek a világ más részein gyakran ismeretlenek. A kötet nem csak a tartalma miatt figyelemre méltó. A szövegfordítása sem a megszokott módon történt: tizenegy Magyarországon élő, kétnyelvű tinédzser vállalkozott erre a nem hétköznapi feladatra. Mindnyájan a lengyel nagykövetség mellett működő iskola tanulói, és az eredmény egy fiatalokról szólókönyv fiataloknak, fiatalok által magyarra fordítva.
Na sklade 1Ks
8,48 € 8,93 €

Villámlik messziről...


1914-ben a temesvári értelmiség vezető köreihez tartozó Niamessny házaspár rokonai, barátai, ismerősei indulnak a frontra. Hamarosan megérkeznek Temesvárra a sebesültszállító vonatok. A szerző fogadóbizottságot szervez a város asszonyaiból, hogy a pályaudvari veszteglés során a sebesültek szenvedéseit enyhítsék. A háború végét követő szerb, majd román megszállás alatt Temesvár nem akar beletörődni a megszállásba, elszakadásba: fegyveres ellenállás szerveződik. Az elárult összeesküvők egyik vezére Niamessnyék tizenhét éves fia... Manaszy Margit sodró lendületű naplójának első kiadása Herczeg Ferenc méltató ajánlásával jelent meg, s a két háború közt számos kiadást megért.
U dodávateľa
8,48 € 8,93 €

dostupné aj ako:

Juliet - Három történet


Alice Munróról azt tartják, hogy az emberi szív minden rezdülésének hangot tud adni. Az Esély, Hamarosan, Csend című történetekben, melyekből Pedro Almodóvar Julieta címen rendezett filmet, ismét rácsodálkozhatunk virtuozitására. A három történetből az bontakozik ki, hogy néhány találkozás - flörtölés egy idősebb férfival a vonaton; később fiatal anyaként látogatás a szülői házba; még később a kapcsolatkeresés elidegenedett felnőtt lányával - hogyan alakítja Juliet, a klasszika-filológia-tanár sorsát. Mint minden Munro-karakter, Juliet is melegséget, méltóságot és reményt sugároz, még az árulás és a veszteség legfájdalmasabb pillanataiban is. Alice Munro elbeszélésében Juliet utazása éppoly különleges, meglepő és rendkívüli, mint az élet maga.
Na sklade 1Ks
8,48 € 8,93 €

Fekete karácsony


"1956 őszén, a vérbefojtott forradalom után, közel kétszázezer menekült hagyta el az országot. Közöttük húszezer diák. Az ő sorsukat követik nyomon ezek az első személyben megírt történetek. A menekülttáborokban, az első idők keserves próbálkozásai után, a hontalansággal való egyre véglegesebbnek tűnő szembesülések éveiben. A családalapítás? Az idegen asszony és a magyarul nem beszélő gyerekek? Mindebből vajmi keveset örökített meg a magyar irodalom. Mik voltunk, mit akartunk, mielőtt a semmibe hulltunk? Ferdinandy Györgynek, mióta csak útnak indult, minden lépése hazafelé vezetett. /Ciro Alegría/. Harminc év története, egy olyan író szemével, aki végigszenvedte ezt a három keserves évtizedet. De lehetséges-e a hazatérés, vagy 1956 száműzöttje véglegesen egy idegen világban fejezi be az életet? Ezzel a kérdéssel fejeződik be a száműzöttek története."
U dodávateľa
8,48 € 8,93 €

Kočkomár aneb Umění povídky


Kočkomár, kniha existenciálně vypjatých, stylově invenčních, kompozičně provázaných a nevšední obrazností (jež prozrazuje ruku básníkovu) nadaných povídek a črt tematizuje odvrácenou stránku lidského bytí v časech (ne)dávno minulých i těch téměř současných. Nikoli náhodou se místo, kde se řada próz Iva Haráka odehrává, jmenuje Těšany. Napolo skutečné, napolo snové místo svým názvem připomíná, nakolik je nám zapotřebí také tohoto druhého pólu. Otevřené (čtenářovy spoluúčasti se dožadující) konce jednotlivých textů nás ovšem pokaždé upozorní, jak nesnadnou a nesnadno uchopitelnou bývá zde naděje.
U dodávateľa
8,48 € 8,93 €

Forró vodkával teli bakancs


A jelen kötetbe olyan orosz szerők írásai kerültek, akik vagy "hírbe hozhatók" az orosz irodalomtörténet utóbbi két évtizedében jelentőssé vált, úgynevezett újrealista irányzattal, vagy ennek az irányzatnak legjellegzetesebb alakjai. Rendkívül sokszínű társaságról van szó, a legkülönfélébb stílus és világnézet képviselői kaptak helyet ebben a válogatásban. Egy dolog azonban mindenképpen összeköti őket: a posztmodern írásmóddal való szembefordulás, az orosz irodalom realista hagyományának folytatására irányuló írói elképzelés. A kötetet szerkesztette Goretity József.
U dodávateľa
9,80 € 10,32 €

Haló, je tam Bůh?


Další kniha krátkých příběhů ze života. K čtenářsky nejúspěšnějším patří „andělská pentalogie“ (Andělské vteřiny, Andělské dopisy, Babičky a andělé, Andělské cesty k nesmrtelnosti, Andělská škola lásky), ale i Kniha radosti, Schody do ráje, Kniha štěstí, Kočičí příběhy, Tajný život psů, Babičky jsou nejmoudřejší nebo Srdečné pozdravy z Betléma.
U dodávateľa
7,54 € 7,94 €

Z Indie do Pákistánu, z Pákistánu do Indie


Všechny příběhy zařazené do této antologie se týkají osudného roku 1947 a let bezprostředně následujících. Osvobozená Indie byla tehdy rozdělena na dva nové státy – Indii a Pákistán. Na nátlak nábožensky zfanatizovaných davů bylo z Indie odsunuto 7,226 milionů muslimů a z Pákistánu 7,249 milionů hinduistů a sikhů. Texty nezacházejí do dávné historie, netýkají se ani politického pozadí. Líčí utrpení a hlavně psychické a sociální dopady na lidi, kteří museli opustit svoje domovy a usadit se v sousední zemi, jež je nevítala vždy právě příznivě.
U dodávateľa
7,54 € 7,94 €

Hranice lesa


Muž, kterému straka ukradla jméno, tváře mizející v mlze, tajemné tělo za koupelnovou zdí a porouchaný automat na kávu jako příčina námořní katastrofy ale též neschopnost sdělit svým nejbližším vlastní pocity, dětské křivdy zažrané pod kůží, rozchody visící jako těžký mrak nad letními dny, strach z otevřených dveří a šmátrání po autenticitě protékající mezi prsty. Bukové listí, zvířecí hřbitůvky a hvězdy na konci světa. Prozaický debut Vratislava Kadlece nabízí sedmnáct povídek, v nichž jako by se potkával Karel Michal a jeho Bubáci pro všední den s texty Jorgeho Luise Borgese. Jednotlivé povídky ohmatávají různé podoby hranic, nejasné prahy v nás i kolem nás a životní mezníky, po jejichž překročení není návratu. Postavy povídek se často ocitají v neveselých situacích, vyprávění však nechybí humor a za slovy tu a tam cítíme poťouchlý úsměšek vypravěče. Humor vyvstává ve chvílích, kdy si uvědomujeme chybu, která nebolí. I práh bolestivosti je ovšem velmi nejasné a proměnlivé povahy. Vydání knihy podpořilo Ministerstvo kultury České republiky.
U dodávateľa
10,18 € 10,72 €

Radi siahnete po kvalitnej literatúre no dlhé knihy nie sú to čo hľadáte? Všetci poznajú známe svetové romány. Skúsme si však na moment odpočinúť od veľkej literatúry. Objavte s nami čaro kratších žánrov a vychutnajte si novely z pera Williama Saroyana, (ne)nechajte sa zastrašiť poviedkami Edgara Allana Poea alebo sa pobavte na irónii a sarkazme Roalda Dahla.

Čo spája známe české filmy Postřižiny, Slavnosti sněženek či Něžný barbar? Všetky majú námet v pôvodnej literárnej predlohe spisovateľa Bohumila Hrabala. Ak sú i vaše obľúbené, príjemné čítanie vás čaká aj pri listovaní iných jeho diel. Skúste napríklad novelu Příliš hlučná samota, kritikou označovanú za jeden z najvýraznejších literárnych počinov 20. storočia. Nadšencov filmu oslovia tiež Filmové příběhy od Zdeněka Svěráka či kniha Bez peria neopakovateľného Woodyho Allena.

A čo slovenská tvorba? Vo svete noviel a poviedok sa, samozrejme, nedajú zahanbiť ani naši majstri slova. Pavel Vilikovský, Pavol Rankov alebo úspešné spisovateľky približujúce ženský svet Zuzana Šedá či Viera Švenková sú toho dôkazom.

Nezabúdame ani na študentov. Čo pri písaní seminárnej práce pomôže viac ako kvalitná antológia? Potrebujete pohľad odborníkov zo sféry filozofie, politológie, hudby? Nájdite všetko čo potrebujete na jednom mieste.

Novely, poviedky a antológie sú dôležité literárne kategórie, ktoré prinášajú rôznorodé a kompaktné diela, vhodné na krátke čítanie. Každá z týchto kategórií má svoje vlastné charakteristiky a prínosy.

Novela je kratšie prozaické dielo, ktoré je zvyčajne dlhšie ako poviedka, ale kratšie ako román. Novely sa zameriavajú na konkrétny príbeh, ktorý je vyrozprávaný s dôrazom na charakterizáciu postáv a atmosféru. 

Poviedka je krátke prozaické dielo, ktoré sa zameriava na jednoduchý príbeh s obmedzeným rozsahom a počtom postáv. V poviedkach sa často uplatňuje umelecký prístup, kde autor dokáže v krátkom texte vykresliť významné momenty, konflikty alebo emócie. 

Antológia je zbierka literárnych diel rôznych autorov. Môže obsahovať novely, poviedky, básne alebo iné literárne formy. Antológie majú často určitú tematickú alebo žánrovú zameranie, a ich cieľom je ponúknuť čitateľovi širokú škálu diel od rôznych autorov na jednom mieste.