Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Edície


Knihy - Právo - ostatné strana 16 z 21

Civilné mimosporové konanie


Rekodifikácia civilného práva procesného na Slovensku je významným medzníkom v diferenciácii právnej úpravy civilného procesu. Civilný mimosporový poriadok je systematicky, ale aj materiálne prispôsobený regulácii tých procesných postupov, ktoré sa týkajú osobitných právnych vzťahov, na ochrane ktorých je verejný záujem. Publikácia sa systematicky člení na dve časti. Prvá časť je prezentáciou zásadných procesných odlišností mimosporového procesu vo všeobecnej rovine, vychádzajúc z jeho odlišných princípov, procesných podmienok a reflexie uvedeného do jednotlivých procesných inštitútov a priebehu konania. V druhej časti autori analyzujú novoty procesných postupov vo vybraných konaniach v niektorých statusových veciach fyzických osôb – v konaní o vyhlásenie za mŕtveho, v konaní o spôsobilosti na právne úkony a detenčnom konaní. V tejto časti je dôraz kladený na konkretizáciu procesných odlišností a novôt právnej úpravy uvedených konaní a ich konfrontáciu s medzinárodnými štandardmi a aktuálnou judikatúrou.
Vypredané
18,05 € 19,00 €

Soudní exekuce


Snahou autorů této monografie, kteří jsou oba soudními exekutory, bylo vhodně propojit vědecký rozměr zvolené právní oblasti s praktickým rozměrem dlouholetých zkušeností a poznatků z výkonu exekutorské praxe bez toho, aniž by se jednalo o komentářovou literaturu. Monografie je určená nejenom erudovaným odborníkům a studentům vysokých škol, ale také účastníkům exekučního řízení nebo běžným čtenářům, kteří hledají relevantní informace o exekučním řízení.
Vypredané
21,43 € 22,56 €

Musíš znát - Exekuční a insolvenční právo


Tato praktická studijní pomůcka poskytuje čtenáři přehled nejdůležitější judikatury exekučního a insolvenčního práva za období let 2014 a 2015. Jednotlivé judikáty – ponejvíce Nejvyššího soudu, ale i Ústavního soudu, případně vrchních a krajských soudů – jsou přehledně a heslovitě rozčleněny dle svých názvů. Pro snazší pochopení rozebírané problematiky je každé heslo vybaveno autorským komentářem a usouvztažněno se související judikaturou, aby vynikly širší souvislosti a celkový kontext. Svazek je vybaven rovněž takzvaným ústavním vhledem, tj. důležitými rozhodnutími Ústavního soudu v oblasti exekučního a insolvenčního práva za sledované období. Publikace díky své srozumitelnosti a systematickému přístupu představuje vynikající pomůcku nejen pro studenty právnických fakult, ale i pro odbornou či laickou veřejnost.
Vypredané
13,18 € 13,87 €

Poradca 5 2017


- Zákon o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci - Nové odpadové hospodárstvo - Možnosti odpočítavania straty u FO - Otázky z praxe možnosti odpočítavania straty u FO - Daňová optimalizácia základu dane - Zákon o spotrebiteľských úveroch - Porada má mať zmysel a jasný cieľ - Výhody a riziká tímovej práce
Vypredané
4,29 € 4,52 €

Judikatúra vo veciach katastra nehnuteľností


Kataster nehnuteľností nepochybne predstavuje jeden z najobsažnejších informačných systémov verejnej správy a zároveň jeden z najvýznamnejších verejných zoznamov, resp. verejných registrov. Zápis do katastra ako verejnej knihy má spravidla ďalekosiahle dôsledky v oblasti súkromného práva a v niektorých prípadoch je dokonca vznik, zmena alebo zánik vecného práva k nehnuteľnosti podmienený vkladom do katastra. Právna úprava katastra, resp. právna úprava zápisu nehnuteľností a práv do katastra je obsiahnutá v množstve právnych predpisov hmotnoprávneho, ako aj procesného charakteru. Z hľadiska katastra sú okrem Občianskeho zákonníka a katastrálneho zákona dôležité mnohé ďalšie právne predpisy (napríklad Exekučný poriadok, Civilný sporový poriadok, zákon o pozemkových spoločenstvách). Vzhľadom na rozsah právnej úpravy zápisu nehnuteľností a práv do katastra a dynamiku obchodu s nehnuteľnosťami je len pochopiteľné, že aj judikatúra vzťahujúca sa na túto problematiku je mimoriadne bohatá. Zároveň je však potrebné konštatovať, že táto právna úprava spôsobuje aplikačnej praxi (vrátane súdnej praxe) viaceré problémy. Prehľad judikatúry vo veciach katastra nehnuteľností obsahuje súdne rozhodnutia vzťahujúce sa tak na hmotnoprávnu, ako aj na procesnú stránku zápisu práv do katastra. Do tohto prehľadu judikatúry sú zaradené aj niektoré rozhodnutia, ktoré ešte neboli publikované. Relatívne menší počet českých judikátov zaradených do tohto prehľadu judikatúry je daný skutočnosťou, že vo veciach zápisu práv do katastra je použiteľnosť českej judikatúry limitovaná odlišnosťami najmä vo vzťahu k procesnej stránke relevantných právnych noriem. Niektoré právne vety uvádzané v tomto prehľade judikatúry vo veciach katastra nehnuteľností sú formulované zostaviteľom. Predkladaná publikácia je určená najmä sudcom, advokátom, notárom a pracovníkom orgánov štátnej správy na úseku katastra nehnuteľností. Táto publikácia však môže dobre poslúžiť aj študentom, osobám, ktoré podnikajú v oblasti realít, a vôbec každému, kto sa zaujíma o problematiku nakladania s nehnuteľnosťami.
Vypredané
20,43 € 21,50 €

Repetitórium práva sociálneho zabezpečenia


Právo sociálneho zabezpečenia ako jadro sociálnej politiky je jedným z najmladších právnych odvetví v Slovenskej republike. Podľa vzoru zakladajúcich členských krajín Európskej únie sa rozčlenilo na tri časti, a to na sociálne poistenie, štátnu sociálnu podporu a sociálnu pomoc. Jednotlivé časti vzájomne spolu úzko súvisia a predstavujú základnú neoddeliteľnú súčasť európskej i svetovej sociálnej a právnej kultúry. Repetitórium práva sociálneho zabezpečenia ako učebná pomôcka má za úlohu šíriť a utvrdiť základné poznatky z tohto právneho odvetvia. Jeho hlavným cieľom je najmä pochopenie významu systému práva sociálneho zabezpečenia a jeho členenia, ako aj jeho základných pojmov, termínov, definícií a vzťahov, na základe ktorých jednotlivým subjektom vzniká nárok na dávky z toho-ktorého subsystému práva sociálneho zabezpečenia. Repetitórium je určené najmä poslucháčom právnického štúdia, sociálnej práce, manažmentu, ekonómie, ako aj ostatných vysokých škôl i celoživotného vzdelávania, avšak môže pomôcť aj laickej verejnosti pri základnej orientácii v oblasti práva sociálneho zabezpečenia.
Vypredané
16,15 € 17,00 €

Dedičské právo hmotné II - doplnené a prepracované vydanie


Publikácia je doplneným a prepracovaným pokračovaním Dedičského práva hmotného. Autor sa venuje zásade nadobúdania dedičstva priamo faktom smrti poručiteľa, predpokladom dedenia, spôsobu a následkom odmietnutia dedičstva, predpokladom a následkom dedičskej nespôsobilosti, dôvodom a následkom vydedenia, prechodu dlhov dedičstva ťažiacich, ako aj jednotlivým dedičským titulom, ktorými sú zákon a závet, inštitút povinného dedičského dielu, náležitosti a spôsob zrušenia závetu, potvrdenie dedičstva a vyporiadanie dedičov a v neposlednom rade ochranou dediča, ktorého dedičské právo vyjde najavo až po prejednaní dedičstva. Publikácia je určená pre právnikov z aplikačnej praxe, notárom, sudcom, koncipientom, vyšším súdnym úradníkom, študentom a taktiež všetkým, ktorých sa dedenie priamo či nepriamo dotýka.
Vypredané
23,75 € 25,00 €

Nová príručka volebného práva


Nová príručka volebného práva obsahuje úplné znenie oboch volebných zákonov (o podmienkach výkonu volebného práva a o volebnej kampani) s výkladom vo forme aktualizovaných dôvodových správ (k zákonom aj ich novelám), vykonávaciu vyhlášku, úplné znenie zákona o politických stranách a politických hnutiach a príslušný výňatok z nového Správneho súdneho poriadku.
Vypredané
6,08 € 6,40 €

Zbrojný preukaz príprava na skúšku odbornej spôsobilosti


Táto publikácia bola spracovaná, aktualizovaná a doplnená s cieľom vytvoriť ucelenú a aktuálnu príručku, ktorá pomôže žiadateľovi o zbrojný preukaz pri príprave na vykonanie skúšky pred komisiou policajného útvaru. Do prvej časti príručky sme zaradili aktualizované znenie zákona č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive v znení neskorších predpisov so stručným komentárom k jednotlivých ustanoveniam. Žiadateľov o zbrojný preukaz však zaujme najmä znenie skúšobných otázok, ktoré sú používané pri skúškach odbornej spôsobilosti, a predovšetkým správne odpovede na jednotlivé otázky, ktoré sme publikovali v 2. časti príručky. Budúci držitelia zbrojných preukazov musia ovládať aj ďalšie vykonávacie a súvisiace všeobecne záväzné predpisy, či už ide o vyhlášku Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 555/2003 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o strelných zbraniach a strelive, alebo Trestný zákon, Trestný poriadok, Občiansky zákonník, Občiansky súdny poriadok, zákon o priestupkoch, zákon o Policajnom zbore a ďalšie, preto sú výňatky z príslušných ustanovení tiež súčasťou tejto publikácie (v 3. časti). Štvrtú časť tvorí obrazová príloha. Štvrté prepracované vydanie príručky plne zohľadňuje súčasný právny stav v Slovenskej republike a predstavuje dobrý základ pre úspešné absolvovanie uvedenej skúšky..
Vypredané
16,53 € 17,40 €

Vzory podání a smluv s vysvětlivkami


Druhé vydání příručky přináší 302 vzorů žalob a jiných podání, smluv a notářských zápisů, opatřených vysvětlivkami k nové právní úpravě. Obsahově pokrývá celé rekodifikované soukromé právo. Nově byly zařazeny hlavně vzory týkající se nemovitostí a dispozice s nimi, jako jediná z podobných knih na trhu zahrnuje publikace také vzory z oblasti dědění. Vzory jsou opatřeny vysvětlivkami, které je zařazují do kontextu nové právní úpravy a poskytují podrobnější návod k použití. Kolektiv renomovaných autorů je tvořen především soudci, advokáty a pracovníky státní správy. Vzory v elektronické podobě si lze stáhnout z webových stránek www.premie.bonusleges.cz díky jedinečnému kódu obsaženému v knize a volně je editovat podle vlastních potřeb každého čtenáře
Vypredané
44,20 € 46,53 €

Nová príručka autorského práva


V súčasnom období rastie počet súdnych a mimosúdnych sporov týkajúcich sa oblasti autorských a obdobných práv (autorský zákon, tlačový zákon, audiovizuálny zákon, zákony o slobodnom prístupe k informáciám, o umeleckých fondoch, o povinných výtlačkoch, medzinárodné dohovory...), pričom právna úprava autorských práv sa neustále mení, cizeluje a zároveň komplikuje. Svedčí o tom skutočnosť, že nový autorský zákon (účinný od 1.1.2016) bol novelizovaný už k 1.7.2016) a nový zákon o audiovízii (účinný k 1.1.2015) bol novelizovaný k 1.1.2016. V roku 2016 boli novelizované tlačový zákon a zákon o slobode informácie. Zákony o povinných výtlačkoch a o umeleckých fondoch boli novelizované koncom roka 2013, resp. začiatkom roka 2014. Dá sa povedať, že v rokoch 2013 až 2016 boli novelizované takmer všetky predpisy upravujúce autorské a obdobné práva, preto sme spracovali súbornú príručku, ktorá podnikateľom, manažérom, právnikom či študentom uľahčí orientáciu v tejto dôležitej oblasti práva..
Vypredané
6,08 € 6,40 €

Judikatúra vo veciach zmeniek


Publikácia predstavuje zbierku rozhodnutí najvyšších súdnych autorít vo veciach zmeniek. Cieľom predkladanej zbierky judikátov je napomôcť právnej praxi pri riešení praktických problémov, pričom bola zostavená tak, aby dala odpoveď na všetky základné otázky, ktoré vznikajú v praxi zmeniek. Zo zmenky ako dokonalého dlžníckeho cenného papieru vzniká za splnenia prísnych formálnych náležitostí priamy, nepodmienený, nesporný a abstraktný záväzok určitej osoby zaplatiť majiteľovi zmenky na určitom mieste a čase stanovenú peňažnú sumu. Aj keď sa vystavenie zmenky spravidla opiera o určitý dôvod (kauzu), vzniká zo zmenky špecifický (zmenkový) právny vzťah, ktorého abstraktný charakter je v tom, že právny dôvod (kauza) nie je pre jeho existenciu významný a zo zmenky nevyplýva. Aj z tohto dôvodu sa zostaviteľ predkladanej zbierky judikátov zameral aj na otázky vznášania námietok proti zmenkovým platobným rozkazom a uplatňovania procesnej obrany. Zbierka rozhodnutí sa komplexne snaží poskytnúť ucelený pohľad na zmenkové právo v rozhodovacej praxi súdov a predstavuje dobrého radcu a pomocníka nielen pre advokátov, ale aj pre sudcov, podnikových právnikov a študentov právnických fakúlt.
Vypredané
3,71 € 3,90 €

Odůvodnění civilního rozsudku


Publikace i ve druhém, aktualizovaném vydání nahlíží pod pokličku práce soudce při tvorbě odůvodnění písemného rozhodnutí v civilních věcech . Každé odůvodnění je totiž odbornou vizitkou soudce a zrcadlem jeho právních úvah, které dominují při rozhodování ve věci.
Vypredané
15,64 € 16,46 €

Kontroverzní názory v právu


Kontroverzní názory v právu
Vypredané
17,41 € 18,33 €

Postmoderní právověda a státověda


Monografie je vstupem do problematiky metodologické postmoderní právně teoretické skepse jak v oblasti právního a neprávního normativního myšlení v globální multikulturní civilizaci, tak i na teritoriu státovědním a konstutucionálním, zvláště v aspektu střetu mezi univerzalismem západního pojetí základních práv a svobod s globální realitou Clash of Civilizations v mikro- i makrostruktuře znaků státu a státnosti. Předmoderní, moderní a postmoderní teoretické a doktrinální interpretace a představy o právu, spravedlnosti, státu a znacích státnosti jsou jádrem temporálního nazírání informační konzervy lidstva (kolektivního právního nadvědomí) i na státoprávní instituty dneška. Autor se snaží postihnout nejen problematiku normativity (recentně vládu práva, případně zákona), ale i morality (recentně axiologický problém a střet globálního charakteru v oblasti internacionalistiky) a zejména legitimity (recentně krize vlády většiny s ústavními právy menšin). Domýšlí též konsekvence a konotace v rámci univerzalismu fundamentálních lidských práv a svobod vesternalistického konstitucionalismu s kritickou diferenciací koncepcí mimoevropských. Dominantní přístup ke zpracování monografie je teoreticko-právní, neboť obecná teorie státu a práva, resp. právověda a státověda má především propedeutickou funkci pro studium pozitivněprávních předmětů na právnických fakultách. Zároveň je též respektován požadavek, aby monografie vyhovovala potřebám výuky na vysokých školách bezpečnostního, policejního či krizového managementu, včetně ekonomických a finančních oborů.
Vypredané
24,57 € 25,86 €

Aktuálne otázky o človeku a jeho právach v bioetike


Predkladaná monografia rozoberá vybrané aktuálne témy postavenia človeka a ochrany jeho práv v ústrety novým biotechnológiám a modernej medicíne. Nastoľuje tak odborne aj celospoločensky pálčivé otázky, akými sú napríklad náhradné materstvo, povinné očkovanie detí a povinnosť držania v ústave zdravotnej starostlivosti, ktoré analyzuje prostredníctvom hľadania eticky prijateľných hraníc. Otvára tak priestor pre využitie metód bioetiky, ktorá sa postupne ako dynamické vedecké odvetvie dostáva do popredia multidisciplinárneho záujmu. Ide o jednu z mála publikácií na slovenskom knižnom trhu, ktorá by mala slúžiť potrebám komplexnejšieho pohľadu na problematiku bioetických tém, ktoré majú celospoločenský dosah. Publikácia je prierezom do viacerých verejnoprávnych a súkromnoprávnych oblastí práva, čím spĺňa požiadavky doplnkového učebného textu, ale aj odbornej literatúry všeobecného zamerania (medicínske právo, občianske právo, ústavné právo, bioetika). Publikácia je určená študentom práva, predovšetkým predmetu Medicínskeho alebo Zdravotníckeho práva, laickej verejnosti s intenzívnejším záujmom o vymedzenú problematiku, ale predovšetkým širšej odbornej verejnosti, lekárom, právnikom, filozofom, bioetikom, hľadajúcim ucelenejší zdroj poznatkov o ochrane osobnostných práv a základných ľudských práv z pohľadu dynamickej a relatívne modernej vedy - bioetiky.
Vypredané
5,70 € 6,00 €

Staviame bez chýb, pokút a penále


Staviame bez chýb, pokút a penále 2016
Vypredané
5,23 € 5,50 €

Námořní nákladní doprava


Námořní nákladní přeprava je nejrozšířenějším, nejvýznamnějším a bezesporu i nejstarším způsobem komerčního přemísťování, který na naší planetě existuje. Ze všech lidských činností má námořní přeprava nejbližší vztah k obchodu, který bezprostředně ovlivňuje, resp. determinuje. V současnosti je námořní přeprava chápána jako „Shipping Industry“. Představuje přepravní obor, který zahrnuje řadu navzájem propojených a vzájemně se ovlivňujících činností: výrobních, ekonomických, finančních, IT, administrativních, obchodních, právních, ekologických, pojišťovacích, politických a dalších. Mezinárodní obchod se zbožím realizovaný námořní přepravou představuje – podle dlouhodobých statistik UNCTAD – jednoznačně majoritní objem tzv. komplementárních služeb obchodu hmotným zbožím (tj. služeb bezprostředně svázaných s obchodem hmotným zbožím). Publikace přináší komplexní pohled na problematiku námořní nákladní přepravy. Text je rozdělen do třinácti základních kapitol: 1. Termíny, údaje a jednotky používané v námořní dopravě a přepravě 2. Základní členění námořních plavidel 3. Dělení námořní přepravy 4. Liniová námořní přeprava 5. Trampová (charterová) námořní přeprava a Charter Party 6. Financování, nákup a prodej námořních lodí, námořní sazby a trh s námořními pohonnými hmotami 7. Námořní přístavy, průplavy a úžiny 8. Mezinárodní instituce a organizace v námořní přepravě a lodní námořní registry 9. Konosament (Bill of Lading, B/L) 10. Odpovědnost rejdaře v námořní přepravě 11. Společná havárie v námořní přepravě a Yorsko-Antverpská pravidla 12. Pojištění v nákladní námořní přepravě 13. Námořní plavba na území českých zemí a Slovenska Přílohy obsahují vzory důležitých dokumentů používaných v námořní nákladní přepravě (např. INCOTERMS 2010, Ocean Bill of Lading, House Bill of Lading, Liner Bill of Lading, Tanker Voyage Charter Party), zkratky a anglické odborné pojmy používané v námořní přepravě. Nechybí ani tabulky pro určování síly větru a stavu moře.
Vypredané
21,89 € 23,04 €

Místní a účelové komunikace


Příručka se zabývá místními a účelovými komunikacemi, které jsou v praxi nejproblémovějšími kategoriemi pozemních komunikací. Autoři se zaměřují zejména na problematické aspekty, k nimž nabízí řešení. Je to například vznik a zánik účelových komunikací, lesní cesty, vlastnictví pozemních komunikací, či zachování kategorie místní komunikace v souvislosti s usnesením rozšířeného senátu Nejvyššího správního soudu č. j. 9 As 15/2012-27. Kniha je určena pracovníkům veřejné správy a samospráv, advokátům, soudcům, a všem, kteří se s problematikou pozemních komunikací ve své praxi setkávají.
Vypredané
14,73 € 15,51 €

"Kategória 'Právo - ostatné' ponúka široké spektrum právnych tém, ktoré nezapadajú do konkrétnych špecializovaných kategórií. Sem patria právne oblasti a otázky, ktoré môžu byť netradičné, alebo sa týkajú špecifických situácií a výnimiek v oblasti práva. Medzi týmito témami môžu byť napríklad právne aspekty umeleckých práv, ochrany spotrebiteľov, právne aspekty technológií a internetu, právne etiky a profesionálnej zodpovednosti právnikov, a mnoho ďalších.

V tejto kategórii nájdete informácie o rôznych témach, ktoré môžu byť relevantné pre právnikov, právne poradenstvo, študentov práva, ale aj pre širokú verejnosť, ktorá sa zaujíma o netradičné aspekty a otázky týkajúce sa právneho systému a jeho aplikácie vo svete okolo nás."