! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Smrt v Praze


Německý historik Hellmut G. Haasis nabízí českému čtenáři podrobnou analýzu atentátu na Reinharda Heydricha, řadu málo známých poznatků o této dramatické dějinné události evropského významu i nový pohled na český odboj. Autor nejprve vytváří psychologický portrét Reinharda Heydricha, třetího muže v mocenské hierarchii nacistického Německa a strůjce tzv. konečného řešení židovské otázky. Centrem Haasisovy pozornosti je však český protinacistický odboj – především v okupovaném Protektorátu; mapuje český nekomunistický odboj od počátku okupace až do Heydrichova příjezdu do Prahy v září 1941. Hlavními hrdiny jeho knihy jsou parašutisté z operace Anthropoid, jejich spolubojovníci z dalších výsadků, a především členové sítě jejich pomocníků většinou z řad sokolského odboje, z nichž většina v době masivního teroru po atentátu zaplatila za svou odvahu životem. Haasisova kniha vrcholí líčením posledního boje parašutistů v chrámu sv. Cyrila a Metoděje s mnoha živými detaily a popisem obrazu atentátu v historii – od zamlžování jeho významu a mlčení za komunistické éry až po jeho důstojnou, i když pozdní připomínku v podobě památníku vybudovaného v roce 1995 v místě smrti parašutistů.
U dodávateľa
20,75 € 21,84 €

Vyrovnání se s válečnými zločiny a zločiny kolaborace pro druhé světové válce v Liberci


Publikace si klade za cíl charakterizovat podobu retribuce v konkrétním městě a jeho regionu. V Liberci, bývalém hlavním městě Říšské župy Sudety, otázka potrestání válečných zločinců a kolaborantů výrazně rezonovala. Text vychází z rozsáhlé analýzy pramenů nejrůznější povahy a jejich komparace s poznatky získanými z odborné literatury.
U dodávateľa
20,38 € 21,45 €

Jestli mám zemřít, ať je to příběh


Palestina v českých perspektivách Trochu jako deník doby, trochu jako společná terapie. Tento sborník nepřináší ucelený obraz dějin. Vznikl jako reakce na v Česku neviditelné utrpení Palestinců, jako součást kulturní intifády proti snaze vymazat palestinský příběh. Prostřednictvím rodinných příběhů několika Palestinek žijících v Česku nebo Čechů s kořeny v Palestině přinášíme palestinský pohled, který je v českém veřejném povědomí zoufale málo zastoupen. Několik dalších autorů a autorek potom v knize zprostředkovává další kontext povahy okupace, židovské zkušenosti ve vztahu k Izraeli nebo střetu dvou historických pamětí – kolonialismu a holocaustu. Od října 2023 se může zdát, že na širší souvislosti nebo empatii není v české debatě prostor. Tímto sborníkem společně bojujeme proti hlubokému pocitu odcizení. Vysvětlujeme naše pozice, kritizujeme současný stav a promýšlíme alternativy s cílem vytvářet porozumění tváří v tvář probíhající katastrofě v Palestině.
U dodávateľa
13,78 € 14,50 €

Oči Státní bezpečnosti / Eyes of the State Security


Hlavními tématy česko-anglické publikace jsou sledovací útvary Statní bezpečnosti a fotografie historických osobnosti, významných událostí a míst, které v období komunistického režimu pořídili jejich pracovnici. Přiblíženy jsou například sledovací akce tajné policie proti Václavu Havlovi, Pavlu Kohoutovi, Janu Patočkovi, Františku kardinálu Tomáškovi, Františku Krieglovi, Janu Werichovi či západním diplomatům. Popsány jsou rovněž struktury Správy sledovaní StB, její pracovníci, náčelníci a spolupracovníci. Představena je služební kariéra Antonína Kavana, který stal v čele sledovacího útvaru několik desetiletí. Pozornost je také věnována zpravodajské technice, kterou Správa sledování StB využívala. Popsána jsou utajovaná místa, odkud pracovnici tajné policie sledovali vybrané objekty. Publikace vychází z plenérové výstavy, kterou společně připravilo Muzeum paměti XX. století a Museum Kampa ve spolupráci s Archivem bezpečnostních složek a Prague City Tourism. The present Czech-English publication publication focuses on the State Security (StB) Surveillance Administration and photographs of notable personalities, important events and places taken by its employees during the Communist regime. For example, the surveillance operations of the State Security against Vaclav Havel, Pavel Kohout, Jan Patočka, Cardinal František Tomašek, František Kriegel, Jan Werich and Western diplomats are presented here. The structures of the Surveillance Administration, its staff, commanders and collaborators are also described, and the service career of Antonin Kavan, who headed the StB Surveillance Administration for several decades, is presented. Further to this, attention is paid to the intelligence technologies used by the StB Surveillance Administration. Last but not least, the secret locations (‘footholds’) from which the secret police monitored selected people and events are described here. The publication is based on the open?air exhibition organised jointly by the Twentieth Century Memorial Museum and Museum Kampa in cooperation with the Institute for the Study of Totalitarian Regimes, the Security Forces Archive and Prague City Tourism.
U dodávateľa
11,50 € 12,10 €

Exekučný poriadok Úzz, 10. vydanie 7/2024


Publikácia obsahuje aktualizované úplné znenie Exekučného poriadku, zákona č. 233/1995 Z. z. s právnym stavom k 15. máju 2024 a so zmenami poslednej novelizácie zákona č. 87/2024 Z. z. s účinnosťou od 1. júla 2024.
U dodávateľa
5,70 € 6,00 €

Autogenní trénink a autogenní terapie, 2. vydámí


Autogenní trénink (AT) představuje tradiční a nejrozšířenější evropskou relaxační metodu. Jeho cílem je dosáhnout svalové relaxace s cílem duševního uvolnění. Jde rovněž o zlepšení orgánových funkcí řízených vegetativní nervovou soustavou a autosugestivní ovlivnění pomocí intenčních formulí. Předkládaná publikace se zabývá historií metody, osobností jejího tvůrce J. H. Schultze a jeho následovníky, indikacemi a kontraindikacemi, formami nácviku, praktickým popisem jednotlivých stupňů AT, vhodnými pozicemi pro nácvik, prací s intenčními formulkami, autogenní meditací a terapií, výzkumy na poli AT, spojením AT s hudbou a řadou dalších témat. V závěru knihy čtenář najde přehled obtíží a onemocnění, které lze úspěšně ovlivnit pomocí AT. Mgr. et Mgr. Veronika Víchová je psycholožka s atestací z klinické psychologie a funkční specializací z psychoterapie. Absolvovala mj. výcviky v autogenním tréninku, hypnoterapii, léčbě traumatu pomocí EMDR a aktuálně dokončuje výcvik v katatymně-imaginativní terapii. V klinické praxi se věnuje dospělým se zaměřením na závislosti a léčbu traumatu. AT se věnuje výzkumně, v klinické praxi i supervizně. Vede Pracovní skupinu pro autogenní trénink při Sekci pro hypnózu PS ČLS JEP. Metodu podporuje také lektorsky a v rámci přednáškových aktivit.
U dodávateľa
16,46 € 17,33 €

Produktivita bez nervů


V této revoluční knize Ali odhaluje, jak může věda o dobré produktivitě změnit váš život. Představuje tři skryté "energizéry", které jsou základem příjemné produktivity, tři "blokátory", které musíme překonat, abychom porazili prokrastinaci, a tři "udržovače", které zabraňují vyhoření a pomáhají nám dosáhnout trvalého uspokojení. Vypráví inspirativní příběhy například vědců, kteří získali Nobelovu cenu a kteří tyto principy ztělesňují a představuje jednoduché, realizovatelné změny, které můžete použít, abyste dosáhli více a žili lépe.
U dodávateľa
20,84 € 21,94 €

dostupné aj ako:

Není to naše chyba?


Jste v nejhorší třídě, jakou kdy učitel měl? Už vám leze ušima nepřeberné množství informací o správném chování? Být tou nejhorší generací vás vyloženě štve? Tato kniha vás možná uklidní pocitem, že v tom nejste sami. Není to vaše chyba. Nebo ano? Možná neovlivníme, jak na nás pohlíží starší generace, můžeme však ovlivnit svůj vlastní pohled na naši generaci. Kniha má za úkol osvětlit běžné problémy generace Z a rozlousknout případy, kdy můžeme vinit někoho jiného a kdy musíme vinit sami sebe.
Na sklade 1Ks
9,49 € 9,99 €

Praktická etika, 3. vydání


Praktická etika Petera Singera je již třicet let klasickým úvodem do aplikované etiky. V tomto třetím vydání autor zrevidoval a aktualizoval všechny kapitoly a přidal jednu novou o klimatické změně, tedy jedné z nejdůležitějších etických výzev naší generace. Některé otázky, o kterých zde pojednává, se týkají našeho každodenního života. Je etické kupovat luxusní zboží, když jiní nemají dost jídla? Měli bychom kupovat maso vyrobené z intenzivního chovu zvířat? Dělám něco špatně, když je moje uhlíková stopa vyšší než celosvětový průměr? Další otázky, jimž jako znepokojení občané čelíme, se týkají rovnosti a diskriminace na základě rasového původu či pohlaví, interrupcí, využívání embryí pro výzkum, eutanazie, politického násilí, terorismu a ochrany životního prostředí na naší planetě.Díky snadno srozumitelnému stylu a provokativním argumentům je tato kniha vhodná pro vysokoškolské semináře a pro každého, kdo je ochoten přemýšlet o tom, jak bychom měli žít.
U dodávateľa
22,99 € 24,20 €

DUO č. 8 / 2024 - Daň fyzickej osoby, Účtovné obdobia a ich zmeny


Účtovné obdobia môžu účtovné jednotky meniť aj niekoľkokrát počas svojej existencie. K zmene účtovného obdobia môže dôjsť len k prvému dňu kalendárneho mesiaca, s výnimkou ak účtovná jednotka, napríklad s.r.o., chce hospodársky rok uplatniť už od svojho vzniku, čiže odo dňa zápisu do obchodného registra. V tomto prípade hospodársky rok začína dňom zápisu do obchodného registra, Aké má účtovná jednotka oznamovacie povinnosti voči daňovému úradu? Týkajú sa účtovnej jednotky aj ďalšie povinnosti? Odpovede sa dočítate v tomto mesačníku. Titul obsahuje príspevky k zmenám v právnych predpisoch z oblastí daní, účtovania a zdaňovania miezd a odvodov. Účtovné obdobia a jeho zmeny Daň fyzickej osoby v ZDP Prijímatelia daňovej asignácie – povinnosti Daň z príjmov na účely daňových výdavkov Spätný lízing a DPH Osobitná oznamovacia povinnosť o bankovom účte platiteľa DPH Preddavky na daň a preddavky na daň inak – daň z MV Vyradenie automobilu z obchodného majetku Chyby minulých účtovných odbobí a ich oprava Osobná spotreba podnikateľa v JÚ Daňové výdavky a DPH Výpočet dovolenky pri skrátenom pracovnom čase BOZP u zamestnávateľa Zákon o dani z príjmov prináša v roku 2024 viacero dôležitých zmien a noviniek. K najdôležitejším patria zmeny týkajúce sa zvýšenia prahovej hodnoty pre status mikrodaňovníka, zvýšenia hranice príjmov pre uplatnenie nižšej sadzby dane z príjmov, zamestnanenckých akcií oslobodených od dane z príjmov, zmena parametrov daňového bonusu na zaplatené úroky z úveru na bývanie, zvýšenie sadzby dane z podielov na zisku (dividend), znovuzavedenie minimálnej dane právnickej osoby (daňovej licencie) a pravidlá o obmedzení úrokových nákladov pre právnické osoby. Akým spôsobom ovlyvnia tieto zmeny podnikateľskú verejnosť prinášame v tomto mesačníku. Kratší pracovný čas neovplyvňuje dĺžku dovolenky. Aj zamestnanec pracujúci na kratší pracovný čas má nárok na toľko kalendárnych týždňov dovolenky ako ostatní zamestnanci. Ako postupovať pri určení výmery dovolenky? Ak kratší pracovný čas zamestnanca nebude rozvrhnutý na všetky pracovné dni v týždni, týždeň dovolenky bude toľko pracovných dní, koľko dní by mal pracovať podľa rozpisu práce.
Na sklade 2Ks
11,21 € 11,80 €

Pes mezi paragrafy


Nakladatelství Havlíček Brain Team přichází na knižní trh s jedinečnou publikací, která odpovídá na drtivou většinu otázek týkajících se soužití psa a „jeho“ člověka, ale i ostatních lidí a psů. Pes je, jak známo, nejlepší přítel člověka. Není to tedy úplně tak, že člověk má psa jen k radosti a užitku. Pes má ze stejných důvodů „svého“ člověka. Ale život nejsou jen práva a možnosti, nýbrž také povinnosti a odpovědnost. A ty dopadají na „psího člověka“. Obsahem publikace jsou zejména následující kapitoly a témata: Pojem psa v právu / Vlastnictví, koupě a prodej / Odpovědnost za škody způsobené psem a na psu / Vodicí a asistenční psi / Pes v obci i ve městě / Legislativní pojetí množíren psů / Ochrana psa proti týrání / Prolínání práva a štěpená odpovědnost / Veterinární právo a pes / Pes a trestní právo / Pes v soudní judikatuře / Pes jako právní fenomén
Predpredaj
25,08 € 26,40 €

PaM č. 8 / 2024 - Rekreačný príspevok – pravidlá


„Príspevok na rekreáciu“ je príjem zamestnanca, ktorý poskytuje zamestnancovi zamestnávateľ a ktorý je po splnení zákonných podmienok oslobodený od dane z príjmu a od odvodov na zdravotné a sociálne poistenie. U niektorých zamestnávateľov nastávajú v priebehu kalendárneho roka situácie, kedy potrebujú prechodne zamestnať väčší počet zamestnancov ako je u nich obvyklé. Ide o rôzne nárazové práce, ktoré prevažne súvisia s ročným obdobím. Viac k téme sezónne zamestnávanie uvádzame v rubrike Aktuálne. Aké sú oslobodenia od platby poistného udelené predčasným starobným dôchodcom, ak poberajú príjem zo zárobkovej činnosti a aké musia splniť zákonné podmienky, aby im nebola výplata dôchodku pozastavená? Dočítate sa v rubrike Mzdy a odvody. V praxi sa stáva, že zamestnávateľ v priebehu roka zamestnancovi nesprávne zrazil preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti, vyplatil nesprávnu sumu daňového bonusu alebo po vykonaní ročného zúčtovania preddavkov zrazil nesprávnu výšku dane, nesprávne vyplatil daňový bonus či zamestnaneckú prémiu. Ako tieto chyby opraviť? Nejeden zo zamestnávateľov, najmä podnikateľov, ale i mnohí jeho vedúci zamestnanci si ustanovenia Zákonníka práce nevysvetľujú správne. Aké sú časté na omyly, ktorých sa dopúšťajú pri ich realizácii v praxi? Zamestnancami v oblasti verejnej správy sú zamestnanci vykonávajúci prácu v subjektoch verejnej správy, územnej samosprávy a štátnej správy. Dovolenku na zotavenie pre týchto zamestnancov legislatívne upravuje Zákonník práce s osobitosťami v jej výmere, ktoré obsahujú kolektívne zmluvy vyššieho stupňa. Rekreačný príspevok – pravidlá S účinnosťou od 1. 1. 2019 sa zaviedol inštitút s názvom „Príspevok na rekreáciu“. Ide o príjem zamestnanca, ktorý poskytuje zamestnancovi zamestnávateľ a ktorý je po splnení zákonných podmienok oslobodený od dane z príjmu a od odvodov na zdravotné a sociálne poistenie. Na strane zamestnávateľa, ak je rekreačný príspevok poskytnutý v rozsahu Zákonníka práce, ide o daňový uznaný výdavok zamestnávateľa. Povinnosti zamestnávateľa voči uchádzačom o zamestnanie Pracovná zmluva je písomným dokumentom, ktorý preukazuje vznik pracovného pomeru medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Pred jej uzatvorením je zamestnávateľ povinný oboznámiť fyzickú osobu jej s právami a povinnosťami, s pracovnými podmienkami a mzdovými podmienkami, za ktorých má prácu vykonávať. Ak sa na výkon práce vyžaduje zdravotná alebo psychická spôsobilosť alebo iný predpoklad podľa osobitného zákona, zamestnávateľ môže uzatvoriť pracovnú zmluvu len s takou fyzickou osobou, ktorá túto spôsobilosť alebo predpoklady má. Sezónne zamestnávanie cudzincov U niektorých zamestnávateľov nastávajú v priebehu kalendárneho roka situácie, kedy potrebujú prechodne zamestnať väčší počet zamestnancov, ako je u nich obvyklé. Ide o rôzne nárazové práce, ktoré prevažne súvisia s ročným obdobím. Sú to tzv. sezónne práce, najmä letné a zimné, ako napr. práce v poľnohospodárstve, stavebníctve alebo práce súvisiace s letnou a zimnou turistickou sezónou. Odvody u predčasného starobného dôchodcu Podmienky nároku ako aj určenie sumy predčasného starobného dôchodku upravuje zákon o sociálnom poistení. Fyzická osoba, ktorá poberá predčasný starobný dôchodok môže aj pracovať, ale s obmedzeniami, ktoré sú upravené v platnej právnej úprave. Aké sú oslobodenia od platby poistného udelené predčasným starobným dôchodcom, ak poberajú príjem zo zárobkovej činnosti a aké musia splniť zákonné podmienky, aby im nebola výplata dôchodku pozastavená? Zodpovednosť zamestnávateľa pri zrazení dane V praxi sa stáva, že zamestnávateľ v priebehu roka zamestnancovi nesprávne zrazil preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti, vyplatil nesprávnu sumu daňového bonusu, alebo po vykonaní ročného zúčtovania preddavkov zrazil nesprávnu výšku dane, nesprávne vyplatil daňový bonus či zamestnaneckú prémiu. Aké sú spôsoby a termíny vysporiadania uvedených nesprávností? Delené pracovné miesto Pokiaľ vzniká možnosť rozdelenia pracovných úloh medzi jednotlivých zamestnancov, tak po dohode zamestnancov ohľadom organizácie práce tak zamestnávateľ môže urobiť. Preto primárnym právnym úkonom, ktorý je nevyhnutný pre zriadenie deleného pracovného miesta je dohoda zamestnanca a zamestnávateľa. Môžu uvedenú dohodu vypovedať zamestnanec aj zamestnávateľ? Daňový proces – vykonávanie dokazovania obcou V daňovom procese má obec právne postavenie správcu dane a vykonáva procesné úkony s tým spojené. Pritom dokazovanie je význam štádiom daňového konania pred obcou. Príslušná obec pritom musí pri určovaní rozsahu pojmu dôkaz vychádzať z extenzívneho výkladového hľadiska. Za „dôkaz“ musí obec považovať všetko, čo prispeje k objasneniu predmetu daňového konania a bolo získané zákonným spôsobom.
Na sklade 2Ks
10,64 € 11,20 €

1000 riešení 2/2024 - Odpisy, Automobil a podnikateľ


Daňové odpisovanie hmotného majetku upravujú ustanovenia Zákona o dani z príjmov. Podnikateľ si môže vybrať z dvoch základných spôsobov odpisovania, a to rovnomerný spôsob alebo zrýchlený spôsob opisovania hmotného majetku. Spôsob odpisovania stanovuje pre každý hmotný majetok osobitne, pričom vždy musia byť dodržané ustanovenia ZDP. Musí podnikateľ pri rozhodovaní o tom, ktorý z uvedených spôsobov odpisovania použije, brať do úvahy výšku daňových odpisov v jednotlivých rokoch a vplyv na základ dane, čiže aj na výšku dane z príjmov? Akým spôsobom sa bude odpisovať v roku 2024 sa dočítate v tomto čísle štvrťročníka. Titul obsahuje riešenia prípadov z praxe k týmto témam: Aktuálne - Odpisy - Automobil Dane v praxi - Daň z príjmov - Daň z pridanej hodnoty - Dodatočné DP a opravné DP - Daňové výdavky - Daňový bonus – hypotéky Účtovníctvo - Účtovníctvo podnikateľa - Chyby minuly´ch účtovny´ch odbobí a ich oprava - Časové rozlíšenie nákladov a vy´nosov Pracovnoprávne vzťahy - Zamestnávanie - Mzdy a odvody - Cestovné náhrady Právo a podnikateľ - Právo - E-kasa klient Automobil v podnikaní je dôležitou témou medzi podnikateľmi, nakoľko sa týka väčšiny podnikateľov – živnostníkov, firiem i veľkých nadnárodných spoločností. Akým spôsobom možno automobil v podnikaní dostať do daňových výdavkov tak, aby boli čo najvyššie? Akým spôsobom využiť automobil pri podnikaní na živnosť a alebo pri s.r.o? Používanie automobilu na výkon podnikateľskej činnosti alebo v súvislosti s podnikaním je okrem iného neodlúčiteľne spätá aj s množstvom daňových a účtovných problémov. Podnikajúca fyzická osoba v začiatkoch podnikania často nemá finančné prostriedky na to, aby si obstarala automobil, ktorý bude využívať pri výkone podnikateľskej činnosti a v takom prípade sa môže rozhodnúť, že preradí automobil, ktorý nadobudla ako súkromná osoba, z osobného užívania do podnikania. Aké podmienky musia byť splnené na preradenie automobilu? Odpovede na otázky týkajúce sa automobilu v podnikaní sme pripravili v Aktuálnej téme.
Na sklade 3Ks
16,15 € 17,00 €

Atlas novorozeneckých patologií


Problematika vrozených vývojových vad patří k významným tématům v gynekologii a porodnictví, a to nejen v důsledku jejich relativně velké incidence (na 10 000 živě narozených dětí připadá cca 400 novorozenců se zjištěnou vrozenou vývojovou vadou), ale zejména důsledky pro postiženého jedince a jeho rodinu. Kniha je koncipována jako praktická příručka, velký důraz je kladen jednak na ilustrace/fotodokumentaci a jednak na přehlednost, praktičnost a stručnost základních informací o nejčastějších vrozených vývojových vadách a perinatálních onemocněních novorozence. Ve strukturovaných kapitolách jsou shrnuty aktuální poznatky o příčinách, diagnostice, způsobu porodu, léčbě a prognóze jednotlivých onemocnění. Jsou zde popsány asociace k jiným vadám, doporučené vyšetřovací i následné léčebné postupy a zhodnocena rizika disability. Kniha je primárně určena gynekologům, aby mohli podávat komplexní informace a býti partnery v diskusi svým pacientkám s prenatálně zjištěným postižením plodu. Může ale být jistě dobrým průvodcem studentům lékařských fakult, začínajícím pediatrům či neonatologům.
U dodávateľa
78,12 € 82,23 €

Antibiotika v klinické praxi, 3., přepracované a rozšířené vydání


Již třetí vydání oblíbené monografie se zaměřuje na efektivní a bezpečné používání antibiotik. Základním cílem probírané problematiky je shrnout všechny klinicky podstatné informace. Stěžejní důraz se klade na racionální použití antibiotik, protože nesprávné nakládání s těmito léky má mnoho závažných negativních důsledků. První – obecná – část probírá základy antibiotické terapie, je napsána z pohledu klinického odborníka a obsahuje stručné a klinicky relevantní informace. Druhá – speciální – část mapuje běžně používané skupiny antibiotik. Každá kapitola začíná přehledem nejdůležitějších zástupců dané antibiotické třídy, pokračuje shrnutím podstatných informací, uvádí historické a etymologické souvislosti, údaje o klasifikaci, mechanismech účinku a rezistence a přehledy antibakteriálního spektra účinku a výskytu rezistence u klinicky důležitých bakterií. U jednotlivých léčiv jsou popsány klinicky nejdůležitější nežádoucí účinky a lékové interakce a nechybějí ani typické dávky pro dospělé pacienty. Třetí – klinická – část knihy je zaměřena na správné použití antibiotik v klinické praxi, tj. na principy antibiotické terapie, diferenciální diagnostiku, odlišení infekční a neinfekční etiologie onemocnění, základní principy správné mikrobiologické diagnostiky, urgentní terapii u život ohrožujících infekcí, faktory pacienta, které je nutné znát pro správnou indikaci antibiotické léčby. Velká pozornost je věnována nežádoucím účinkům antibiotik, adekvátní délce antibiotické léčby a v závěru „tipům a trikům pro klinickou praxi“ ve formě otázek a odpovědí. Nové vydání samozřejmě reaguje i na změny posledních let, kdy pandemie COVID-19 potvrdila důležitost správného předepisování antibiotik, celosvětově stoupl výskyt multirezistentních bakterií, Světová zdravotnická organizace navrhla klasifikaci antibiotik AWaRe a začaly se objevovat významné výpadky dostupnosti základních antibiotik, zejména v ambulantní péči. OBSAH: Předmluva ke třetímu vydání * Co jsou to antibiotika? * Přehled nejčastějších patogenních bakterií * Mechanismy účinku antibiotik * Rezistence na antibiotika * Farmakologie antibiotik * Co-trimoxazol * Peniciliny * Peniciliny s inhibitory beta-laktamáz * Cefalosporiny * Karbapenemy * Monobaktamy * Glykopeptidy * Lipoglykopeptidy * Lipopeptidy * Polymyxiny * Aminoglykosidy * Fluorochinolony * Makrolidy * Linkosamidy * Tetracykliny a glycylcykliny * Oxazolidinony * Chloramphenicol * Nitroimidazoly * Nitrofurany * Rifamyciny * Fosfomycin * Fidaxomicin * Principy antibiotické terapie * Diferenciální diagnostika * Mikrobiologická diagnostika * Urgentní antibiotická terapie * Empirická antibiotická terapie * Faktory pacienta * Nežádoucí účinky antibiotik * Úprava antibiotické terapie * Délka antibiotické terapie * Klasifikace antibiotik AWaRE * Náhrada antibiotik první volby při jejich nedostupnosti * Antibiotická profylaxe v chirurgii * Antibiotická profylaxe infekční endokarditidy * Dávkování antibiotik * Tipy a triky do klinické praxe * Poděkování * Summary * Literatura * Zkratky * Rejstřík
U dodávateľa
41,28 € 43,45 €

Encyklopedie středověku, 3. vydání


Tento výkladový slovník z pera předních světových medievistů je rozsahem i pojetím ojedinělým pokusem představit epochu středověku v celé její šíři a plasticitě. Každé z více než osmi desítek hesel je samostatným esejem.
U dodávateľa
56,91 € 59,90 €

Země a její národy 2


Druhý svazek rozsáhlého díla o globálních dějinách zahrnuje období od roku 1500 do současnosti. Opět se zaměřuje nejen na historii Evropy a západního světa, ale také na vývoj na ostatních kontinentech. Kolektiv zkušených historiků dovádí svůj výklad do začátku 21. století a věnuje se také lidským právům, ekonomické globalizaci či roli médií a sociálních sítí. Kromě důkladného popisu světových dějin v méně známých kontextech obsahuje svazek také mnoho map, ilustrací, chronologických os a informačních boxů.
U dodávateľa
53,11 € 55,90 €

Krušnohorské osudy


Krušnohorské osudy přinášejí dvacet pět příběhů z historie Krušných hor, které jsou němým svědkem všeho důležitého, co se na Starém kontinentě v uplynulých staletích odehrálo. Snoubí se zde nádherná krajina, cenné přírodní lokality evropského významu, technické památky odkazující na bohatou hornickou historii regionu, údolí bývalých zaniklých obcí, které připomínají jejich někdejší slávu, nebo rozhledny, které zde stavěli první propagátoři turistiky. Kniha přináší příběhy významných osobností, událostí a míst Krušných hor, které jsou doplněny množstvím historických i současných fotografií, pomocí kterých se přenesete do tohoto krásného koutu naší země. Součástí je také odkaz na mapu oblasti, s množstvím tipů na výlety po okolí, a také video příběh osobností Krušných hor, které vám představí kraj svého srdce.
U dodávateľa
26,08 € 27,45 €

Živá planeta: Síť života na Zemi


„Příroda pro mě představuje největší zdroj nadšení, největší zdroj vizuální krásy a největší zdroj intelektuálního zájmu. Je to největší zdroj tolika věcí v našich životech, že jen kvůli ní stojí za to žít.“ David Attenborough V Živé planetě zkoumá David Atteborough svým typickým způsobem síť života na planetě Zemi. Na cestě nevynechává ani jedno z dvanácti hlavních přirozených prostředí a doprovází nás na všechny čtyři světové strany, na nejnižší bod v oceánu, na nejvyšší místo v horách i do vzduchu nad nimi. Vysvětluje, jak jsou všude na světě živoucí organismy vzájemně provázány spletitými vztahy nezbytnými nejen pro jejich přežití, ale i pro přežití celé planety. Živá planeta je druhým titulem z Attenboroughovy průkopnické trilogie nazvané Život. Předchozí díl Život na Zemi vyšel v nakladatelství Práh v roce 2023
U dodávateľa
26,08 € 27,45 €

Rozšírte svoje vedomosti z nových oblastí ako ekonómia, manažment a marketing. Zaujímate sa o vesmír a jeho fungovanie, správanie živočíchov či históriu času? Správny smer do života a pozitívnu psychológiu prinesie motivačná literatúra. Knihy odborné - z oblasti práva, pedagogiky, sociológie či medicíny - ukrýva práve táto sekcia.

Kategória Odborná a populárno-náučná literatúra zahŕňa knihy a texty, ktoré poskytujú informácie a odborné znalosti v rôznych odboroch. Táto kategória sa líši od beletristickej literatúry a zameriava sa na vedomostný prínos.

Odborná literatúra obsahuje podrobné informácie, teórie a výskum v rôznych oblastiach ako veda, medicína, technológia, právo, ekonomika a psychológia. Populárno-náučná literatúra je prístupnejšia verejnosti a zaujímavo prezentuje tématické úseky, históriu, biografie a vedecké objavy.

Odborná a populárno-náučná literatúra je dôležitá pre vzdelávanie, osobnostný rozvoj a celoživotné učenie. Pomáha nám porozumieť svetu, objavovať nové perspektívy a zlepšiť naše schopnosti. Tieto diela od renomovaných autorov sú zdrojom inšpirácie a prínosov pre naše profesionálne a osobné životy.

K najznámejším autorom odbornej literatúry patria Stephen Hawking, Yuval Noah Harari, Malcolm Gladwell, Daniel Kahneman či zo slovenských autorov Roman Králik, či Vojtech Zamarovský.