! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Henry Fielding between Satire and Sentiment


Název v češtině: Slzy a smích Henryho Fieldinga. Maskulinita a zdvořilost v Británii 18. století. Kniha zkoumá, jakou roli sehrály romány Henryho Fieldinga v průběhu všeobecné reformy veřejného vystupování, přičemž se blíže soustřeďuje na vývoj maskulinních vzorů, který je spojen s proměňujícím se chápáním zdvořilosti v letech 1742–1751. Publikace prezentuje analýzy Fieldingových obrazů maskulinity v souvislosti s dynamickými požadavky na ekonomické, politické a estetické standardy, a nabízí tak přínosný a komplexní pohled na jeho dílo v dobovém kontextu.
U dodávateľa
10,45 € 11,00 €

Panna Mária v tradícii cirkvi


ThDr. Andrej Mária Čaja (nar. 1976) je kňazom medzinárodného združenia Dielo Ježiša Veľkňaza – Rodina Panny Márie. Teologické štúdia absolvoval na Pápežskej Gregoriánskej univerzite v Ríme, ktoré ukončil dizertačnou prácou v roku 2009. Je autorom monografií: Panna Mária vo Svätom písme a Panna Mária v Božom pláne spásy. V predkladanej novej knihe Panna Mária v Tradícii Cirkvi I. ponúka prvý zväzok dejín mariológie venovaný základom mariánskej náuky a úcty v kresťanskom staroveku.
U dodávateľa
7,60 € 8,00 €

Judikatúra Súdneho dvora EÚ za roky 2018 až 2022 v konání o európskom zatýkacom rozkaze


Rozhodovacia činnosť Súdneho dvora EÚ v konaní o európskom zatýkacom rozkaze sa týka mimoriadne náročných právnych otázok. Spravidla ide o riešenie trestnoprávnych záležitostí s cezhraničným rozmerom, ktoré sú nevyhnutné pre vnútroštátne orgány. Otázky položené Súdnemu dvoru EÚ však nemajú vecnú povahu a netýkajú sa merita veci, ale týkajú sa právnej stránky veci. Teda, ak vnútroštátny súd ktoréhokoľvek členského štátu EÚ, napríklad ústavný alebo najvyšší, narazí na polemickú otázku súvisiacu s normami európskeho zatýkacieho rozkazu na úrovni EÚ pri aplikácii vnútroštátneho trestného práva, môže prerušiť konanie a položiť Súdnemu dvoru EÚ otázku, resp. otázky, čím ho požiada o „právnu pomoc". Publikácia je súborným dielom judikatúry Súdneho dvora EÚ za roky 2018 až 2022 v konaní o európskom zatýkacom rozkaze. Je adresovaná aplikačnej praxi v oblasti trestného práva, t. j. advokátom, sudcom, prokurátorom a príslušníkom Policajného zboru. Cenné poznatky v nej nájdu taktiež akademici zaoberajúci sa trestným právom, ako aj študenti doktorandského štúdia v odbore trestné právo. Publikácia kontinuálne nadväzuje na dielo Judikatúra Súdneho dvora EÚ v konaní o európskom zatýkacom rozkaze z roku 2018, v ktorom je obsiahnutá judikatúra za predchádzajúce obdobie.
Na sklade 1Ks
21,85 € 23,00 €

Data s přehledem


U dodávateľa
20,33 € 21,40 €

Jak na pohádku


Pracovní listy seznamují předškoláky a mladší školáky s úvodem do literární tvorby, odkrývají dětem zákonitosti toho, co dělá příběh příběhem, učí je vymýšlet postavy, prostředí, i vlastní svět každého vyprávění. Malým tvůrcům ukazuje, jak rozvíjet jazykové prostředky, fantazii, imaginaci a zároveň se i tvůrčím způsobem dívat na okolní svět. V rámci sebepoznání se děti naučí mapovat a interpretovat vlastní zážitky a emoce. Kromě samotného psaní se listy zaměřují i na to, jak dále s příběhem pracovat, vytvořit si vlastní knihu i s obrázky, stolní hru, nebo kde nasbírat inspiraci. Ludmila Bakonyi Selingerová je autorka, maminka, učitelka a divadelnice. Napsala mnoho knih pro děti. V Portále vyšla její kniha Kdo zatočí s Naschválníkem. Martin Hanschild je ilustrátor knih pro děti a výtvarník.
Predpredaj
9,88 € 10,40 €

Z vrcholu na okraj


Kolektívna monografia vo svojich tematických okruhoch poukazuje na jedinečné charakteristiky a osobitosti mestskej spoločnosti vrátane jej mentality, hodnôt a psychológie. Ide o sondy do dnes už strateného, no atraktívneho sveta mestských elít a okrajových, „poklesnutých“ skupín obyvateľstva. Autori prinášajú svoje pohľady na spomenutú problematiku vo vybraných stredoeurópskych mestách v časovom rozmedzí od stredoveku po 20. storočie. Prvá časť je venovaná mestským elitám, ich vzostupom, pôsobeniu a stratégiám „prežitia“ na popredných priečkach spoločenskej hierarchie. Život na opačnom konci urbánnej spoločnosti približuje druhá časť. Spoznávame v nej osudy tzv. „nepočestných“ jednotlivcov či profesií, ďalej postoj miest k sociálne slabším obyvateľom, zločinu alebo k rôznym náboženským menšinám. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že jedinci na vrchole i na okraji žili v mestách akoby oddelene. No v skutočnosti prichádzali do kontaktu a chtiac-nechtiac boli vo vzájomnej interakcii. Už samotné jestvovanie mestskej spoločnosti a priestoru bolo totiž faktorom, ktoré ich zjednocovalo. Veríme, že nové poznatky, ktoré naše dielo prináša, oslovia záujemcov o urbánne dejiny z radov odbornej i laickej verejnosti.
U dodávateľa
14,25 € 15,00 €

Diskriminačná inštrumentalizácia jazyka


Publikácia je lingvistickým príspevkom do širokej interdisciplinárnej diskusie o diskriminácii. Diskriminačná inštrumentalizácia jazyka znamená používanie jazyka ako nástroja a prostriedku diskriminácie, ale aj jeho zneužívanie ako diskriminačného dôvodu. Základnou otázkou výskumu bolo, ako sa jazyk, resp. jazyková komunikácia podieľa na tvorení diskriminačných vzťahov a vo všeobecnosti na tvorení diskriminácie ako sociálnej reality. Cieľom výskumu bolo na textových materiáloch rôzneho druhu demonštrovať inštrumentalizáciu jazyka vo vybraných spoločenských oblastiach (komerčná, mediálna, politická) a vzťahoch (interindividuálna, inštitucionálna, resp. systémová, kultúrna). Výskum diskriminačnej inštrumentalizácie jazyka bol realizovaný prostredníctvom metód kritickej diskurznej analýzy. Z metodologického hľadiska sa v skúmanej otázke (Ako sa jazyk podieľa na tvorbe diskriminácie?) uplatňuje komunikačno-pragmatický prístup, pretože jazyk a jazykovú komunikácia je chápaná ako spôsob dosahovania istých cieľov používateľov jazyka v jazykovej interakcii, v istom kontexte. Text je rozdelený do šiestich kapitol, ktoré tematizujú jazykovú diskrimináciu z teoretického aj interpretačného hľadiska. Teoretické časti (kap. 1 a 2) slúžia na sumarizovanie poznatkov o diskriminácii z iných vedeckých disciplín, pričom tieto poznatky poslúžili na ďalšie rozčlenenie analytických častí podľa spôsobu prejavovania sa diskriminácie (v rovine poškodzujúceho rozlišovania – kap. 3, v rovine nerovného zaobchádzania – kap. 4 a v rovine znevýhodňovania – kap. 5). V kapitole 6 nazeráme na diskriminačnú inštrumentalizáciu jazyka aj z egolingvistického hľadiska.
U dodávateľa
15,20 € 16,00 €

Odvrácená tvář dětství v římské společnosti


Násilí a smrt v životě dítěte. Děti představují důležitou součást lidské společnosti, byť jejich hlasy se z dávné minulosti ozývají jen zřídka. V této monografii autorka odkrývá a rekonstruuje svět dětí římských občanů v období římského císařství. Zabývá se strukturou a společenským rámcem života dítěte v rodině a společnosti římské říše a jejich proměnami v čase, zejména potom problematikou násilí a smrti v životě dětí. Analyzuje setkání dětí s násilím a smrtí, zkoumá roli dítěte jako oběti v mezních situacích (při střetu s násilím či smrtí) i jako aktivního činitele, který sám může překračovat společenské normy a dopouštět se násilí či jiné formy trestné činnosti, nebo se musí vypořádávat se smrtí – vlastní i svých blízkých.
U dodávateľa
18,29 € 19,25 €

A titkok titkos élete


"A gyerekek tudják, de a felnőttek gyakran elfelejtik, hogy a titkok arra valók, hogy megosszák őket." Miért titkolózunk, milyen titkaink vannak, hogyan befolyásolják ezek a titkok a világról alkotott benyomásainkat, az egészségünket, a munkahelyi életünket, a kapcsolatainkat - és kire bízzuk rá őket? Titkaink teherként nehezedhetnek ránk, ha egyedül, mások támogatása nélkül hordozzuk őket. Akár a jó hírünk, akár egy kapcsolat vagy hozzátartozó védelme, akár valamilyen más cél motivál a titkolózásra, azzal tisztában kell lennünk, hogy a titok magányossá és elszigeteltté tesz. A szerző bizonyos titkok létjogosultságát elismeri, nem ítéli el a titkolózót, nem követeli a feltétel nélküli vallomásokat, hanem olyan tudományosan megalapozott stratégiákat kínál, amelyek segítenek együtt élni a titkainkkal. Elsajátításuk során jobban megismerhetjük elménk, kapcsolataink és önmagunk működését. Michael Slepian a Columbia Egyetem Üzleti Karának docense, menedzsmentet és etikát tanít. Több mint 60 viselkedéstudományi tanulmányt publikált, nevét a titkokkal és a titkolózással kapcsolatos átfogó tudományos munkája tette ismertté. Könyve nem gyakorlati útmutató kezdő és haladó titkolózók számára, hanem egy ötvenezres mintán végzett, hosszan tartó kutatássorozat összefoglalása, a titok lélektanának és a 38 titokfajtának a leírása. A Rising Star-díjjal kitüntetett szakértő kutatásairól a The New York Times, az Economist, a The Wall Street Journal és a BBC is beszámolt. Magyarul ez az első könyve.
U dodávateľa
14,72 € 15,49 €

40 dní v Boží přítomnosti


Modlitební příručka volně navazuje na knihu autora, která nedávno vyšla pod názvem Emočně zdravá spiritualita (Paulínky 2022). Vede nás k tomu, abychom se aspoň dvakrát denně dokázali na chvilku zastavit a ztišit před Boží tváří – s cílem žít své životy daleko víc a vědoměji ve vztahu s Bohem, s Ježíšem. Texty jsou stručné, ale velmi výživné, vždy zakončené otázkou „na tělo“. Cílem není přidat si další pobožnost někam na okraj svého nabitého programu, ale naučit se častěji vracet do životodárného ticha s Bohem, což může radikálně proměnit naše srdce i celý náš život (včetně služby druhým): to se ostatně přihodilo i autorovi, proto už více než dvacet let neúnavně předává tento svůj objev křesťanům po celém světě. Peter Scazzero (* 1956) je evangelikální pastor a spisovatel z USA. Teologii studoval v New Jersey, doktorát obdržel v baptistickém teologickém semináři ve Filadelfii (Pensylvánie). V roce 1987 založil se svou manželkou Geri multikulturní sbor New Life Fellowship a šestadvacet let jej i vedl. Poté se stala středem jeho zájmu „emočně zdravá spiritualita“ a vše související (emočně zdravá církev, učednictví, vedení v církvi). V této oblasti napsal několik bestsellerů a praktických příruček, se svým týmem podnikl řadu seminářů po celém světě. V současnosti vytváří materiály pro kurz „emočně zdravé manželství“.
U dodávateľa
12,07 € 12,70 €

Posolstvá vytrvalosti na Pôstne obdobie


Žijeme v rýchlej dobre, všetko máme na dosah, priania sa nám plnia doslova na jeden klik. Zabudli sme, čo je zdravo sa ponamáhať, a vytrvalosť v čomkoľvek už dnes nie je „in“. No náš vzťah k Bohu nemôže byť na spôsob bleskového riešenia: enter a vybavené. Potrebujeme spomaliť, stíšiť sa a zastaviť. Nazrieť do svojho vnútra a stretnúť sa s Bohom. Pôstne obdobie je tým ideálnym časom, keď tak môžeme urobiť. V Posolstvách vytrvalosti na Pôstne obdobie autori ponúkajú každodennú praktickú múdrosť, ako kráčať po ceste viery. Pomôžu nám rozvíjať odvahu a vytrvalosť potrebnú na prekonávanie skúšok a pokušení. Uprostred ťažkostí nás povzbudia, aby sme rástli vo viere, spoliehali sa na Božiu silu a posmelia nás vytrvalo napredovať k veľkonočnej radosti. Na každý pôstny deň je pripravený biblický úryvok s krátkou úvahou, ktoré uzatvára jednoduchá výzva k modlitbe. A hoci jednotlivé zamyslenia trvajú menej ako tri minúty, útechu a inšpiráciu z nich budeme čerpať po celý deň. Berme ich ako štartovaciu čiaru pre naše stretnutie s Bohom – Pánom času i našich životov. Stačia tri minúty modlitby denne, aby ste zmenili svoj život k lepšiemu! Pôvodnému vydaniu bol udelený Imprimatur.
U dodávateľa
5,61 € 5,90 €

Sedem darov Ducha Svätého pre dušu


Sedem darov Ducha Svätého vie vymenovať zrejme každý z nás. No už ťažšie by sa nám odpovedalo na otázku, ako konkrétne sa tieto dary prejavujú v našich životoch, čo od nich môžeme očakávať, či ako sa môžeme zmeniť, keď ich budeme aktívne používať. Na všetky tieto otázky odpovedá brožúra Sedem darov Ducha Svätého pre dušu. Pre pútavý a zrozumiteľný spôsob spracovania je vhodná nielen pre birmovancov, ale pre každého, kto sa chce o dennodennom pôsobení Ducha Svätého dozvedieť viac.
U dodávateľa
2,76 € 2,90 €

Vladár


Machiavelliho Vladár patrí k základnému fondu diel svetovej literatúry. Florentský sekretár, vyslanec a teoretik doň vložil myšlienky, vyvierajúce zo skúseností, ktoré nazbieral za svojej verejnej činnosti. Machiavelli je realista a jediný prostriedok na to, aby vlasť bola slobodná a nezávislá, vidí v tom, že opraty vlády chytí silná ruka, človek, ktorý sa nezľakne žiadneho nástroja, aby dosiahol svoj – v autorovom chápaní a čase vznešený – cieľ. Niektoré jeho zásady a poučky sú chladné a trpké, pochopiteľné len v kontexte doby. Práve pri Machiavellim však často dochádza k dezinterpretáciám. Dodnes sa naňho s obľubou odvolávajú štátnici a politici, no azda by bolo namieste nechápať jeho najznámejšie dielo ako všeobecne a nadčasovo platný návod na spravovanie spoločnosti.
Na sklade > 5Ks
13,11 € 14,90 €

dostupné aj ako:

PaM č. 4-5/2024 - Zamestnanecké benefity


Zamestnanecký benefit možno chápať ako istú formu kompenzácie či odmeny, ktorú zamestnávateľ poskytne zamestnancovi nad rámec mzdového ohodnotenia. Ktoré sú najžiadanejšie zamestnanecké benefity? Povinnosť zrážať a odvádzať za zamestnancov poistné na zdravotné poistenie a všetky druhy sociálneho poistenia má výlučne zamestnávateľ. Voči komu sú vyvodzované všetky dôsledky z nezaplateného poistného? Zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách je základnou povinnosťou zamestnávateľa. Ktorí zamestnanci majú právo, aby im zamestnávateľ poskytoval stravovanie? Sociálny fond tvoria finančné prostriedky, ktoré sa používajú na realizáciu podnikovej sociálnej politiky v oblasti starostlivosti o zamestnancov. Ktorí zamestnávatelia sú povinní vytvárať sociálny fond a poskytovať z neho príspevok pre svojich zamestnancov? Pokiaľ má fyzická osoba príjmy zo závislej činnosti zo zahraničia, musí sa zaoberať ich zdanením aj na Slovensku, aj keď boli tieto príjmy v zahraničí zdanené. Ako si vysporiada daňovú povinnosť slovenský rezident, ktorý má príjmy zo závislej činnosti zo zahraničia? Zavedenie poplatku za rozvoj bolo pre obce na Slovensku prínosné. Na čo môžu tento poplatok obce využiť? Právo na zdravie znamená, že vlády musia vytvoriť podmienky týkajúce sa existencie a dostupnosti služieb zdravotnej starostlivosti, zdravé a bezpečné pracovné podmienky a zabezpečiť zdravé jedlo a stravu. Ako by mala byť vnímaná jej dostupnosť? Viac sa dočítate v rubrike Verejná správa. Zamestnanecké benefity Motivovanie zamestnancov však patrí k náročným a zložitým úlohám zamestnávateľa. Vyplýva to predovšetkým z hlavného dôvodu motivácie, ktorým je na jednej strane vytvoriť pracovné prostredie, v ktorom budú mať zamestnanci uspokojené svoje nároky a záujmy, čo ich bude viesť k efektívne vykonávanej práci, a na strane druhej výsledok práce zamestnancov, ktorý by mal viesť k naplneniu úloh a cieľov, požadovaných zamestnávateľom. Keď zamestnávateľ neplatí poistné Povinnosť zrážať a odvádzať za zamestnancov poistné na zdravotné poistenie a všetky druhy sociálneho poistenia má výlučne zamestnávateľ. Preto nezaplatené poistné Sociálna poisťovňa a zdravotné poisťovne vymáhajú len od zamestnávateľa, nie od jeho zamestnancov. Všetky dôsledky z nezaplateného poistného sú vyvodzované len voči zamestnávateľovi. V sociálnom poistení sa z tohto všeobecného pravidla uplatňujú dve výnimky. Podanie priznania k dani z príjmov - možnosti predĺženia lehôt Daňové subjekty majú povinnosť vysporiadať svoje povinnosti k dani z príjmov po skončení zdaňovacieho obdobia v trojmesačnej lehote. Táto základná lehota však môže byť predĺžená. Aké sú spôsoby predĺženia a povinnosti daňovníkov, pri splnení ktorých sa dosiahne korektné predĺženie lehoty na podanie daňového priznania? Stravovanie zamestnancov v pracovnom pomere Poskytovanie stravovania zamestnancom v pracovnom pomere je dané kogentnou právnou úpravou. Právna úprava pritom ustanovuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky. Pokiaľ zamestnávateľ nemá možnosť poskytovať svojim zamestnancom stravovanie vo svojom stravovacom zariadení, musí zabezpečiť zamestnancom stravovanie u inej právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby. Ktorí zamestnanci majú právo, aby im zamestnávateľ poskytoval stravovanie? Diskriminácia zamestnanca po opätovnom návrate do zamestnania. Samotný pojem diskriminácia je definovaný v zákone č. 365/2004 Z. z. o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou, tzv. antidiskriminačný zákon. Podľa uvedeného zákona, diskriminácia je priama diskriminácia, nepriama diskriminácia, obťažovanie, sexuálne obťažovanie a neoprávnený postih. Diskriminácia je aj pokyn na diskrimináciu a nabádanie na diskrimináciu. Aký je rozdiel medzi priamou a nepriamou diskrimináciou? Platobná neschopnosť zamestnávateľa - nároky zamestnancov Trh práce je poznamenávaný viacerými vážnymi problémami. Medzi takéto radíme prípad, v ktorom sa zamestnávateľ dostáva do platobnej neschopnosti. Má to za následok, že zamestnancom reálne hrozí strata zamestnania. Z uvedeného dôvodu bolo potrebné legislatívne riešiť podporu takýchto firiem formou dávky z garančného poistenia.
Na sklade 2Ks
17,29 € 18,20 €

Komunikácia v diplomacii, diplomacia v komunikácii


Keď diplomat povie áno, myslí možno, keď povie možno, má na mysli nie a keď povie nie, tak to nie je diplomat. Charles Maurice de Talleyrand Publikácia sa zaoberá verbálnou a neverbálnou komunikáciou v diplomatickej praxi, ako aj využívaním diplomacie pri bežnej komunikácii v rôznych kultúrach. Je určená nielen odborníkom v oblasti aplikovanej lingvistiky a diplomacie, ale aj všetkým, ktorí túžia preniknúť hlbšie do tajov diplomatického jazyka.
Na sklade 1Ks
25,37 € 26,70 €

DUO č. 4-5/2024 - Preddavky FO, Minimálna daň PO


Preddavok je povinná platba na daň, ktorú je povinný platiť daňovník dane z príjmov v priebehu zdaňovacieho obdobia, keď ešte nie je známa skutočná výška dane za toto obdobie. Po skončení zdaňovacieho obdobia sa rozdiel medzi priznanou daňou a zaplatenými preddavkami vysporiada. Kto musí platiť preddavky a za akých podmienok? Aká výška preddavkov je stanovená pre rok 2024? Odpovede nájdete v tomto čísle mesačníka. Titul obsahuje príspevky k zmenám v právnych predpisoch z oblastí daní, účtovania a zdaňovania miezd a odvodov. Preddavky FO Minimálna daň právnickej osoby - novinky Daňový bonus Daňový bonus na hypotéky Poukazy a uplatnenie v režime DPH Registrácia skupiny v kontexte DPH Elektromobil v roku 2024 Preradenie automobilu z podnikania Automobil v podnikaní z pohľadu daňových výdavkov Časové rozlíšenie nákladov a výnosov Otázky z praxe - časové rozlíšenie nákladov a výnosov Zásady časového rozlišovania nákladov a výnosov Účtovná závierka v JU a v PU Zrážková daň športovcov Pomoc štátu pri splácaní úverov Zriadenie záložného práva z pohľadu dane Cestovné náhrady z pohľadu daňových výdavkov Mzdové zvýhodnenia Mzdy z pohľadu daňových výdavkov Nevyfakturované dodávky Prerušované odpisovanie Daňový kalendár - marec, apríl S účinnosťou od 1. januára 2024 sa zaviedol inštitút minimálnej dane pre vymedzené právnické osoby. Minimálna daň vo forme daňovej licencie bola v daňovej legislatíve upravená už v rokoch 2014 až 2017. Jej opätovné zavedenie od 1. januára 2024 je jedným z opatrení na vytvorenie predpokladov pre konsolidáciu verejných financií. Uvedená novinka sa prvýkrát použije za zdaňovacie obdobie, ktoré sa začína najskôr 1. januára 2024. Z uvedeného vyplýva, že povinnosť platiť minimálnu daň sa netýka zdaňovacieho obdobia, ktoré začalo v kalendárnom roku 2023. Povinnosť platiť minimálnu daň sa vzťahuje na všetky právnické osoby (obchodné spoločnosti, družstvá, štátne podniky, organizačné zložky zahraničnej právnickej osoby a stále prevádzkarne zahraničnej právnickej osoby), ktorých príjmy podliehajú zdaneniu na území Slovenskej republiky prostredníctvom daňového priznania.
Na sklade 2Ks
18,81 € 19,80 €

Ústřice a breviář


Areál bývalého cisterciáckého kláštera Plasy (okr. Plzeň-sever) prošel na sklonku 17. a v průběhu 18. století významnou barokní přestavbou, kdy vznikla také novostavba reprezentativního opatského sídla od architekta Jean Babtisty Matheye a jeho následovníka Jana Blažeje Santiniho Aichela. Objekt tzv. prelatury se v letech 2015–2023 dočkal obnovy a zpřístupnění veřejnosti. Součástí přípravných prací pro realizaci projektu byl mimo jiné zjišťovací záchranný archeologický výzkum a průzkum kanalizačního, vodního a větracího systému. K sondáži bylo vybráno i místo rozvolněné a sesedlé kamenné dlažby na konci rezidenčního křídla prelatury, pod kterou byla objevena a následně i vytěžena jímka barokních záchodů. Exkavační práce vyvrcholily archeologickým výzkumem historického fekálního sedimentu v roce 2017. Jak se potvrdilo, jímka sloužila za fungování záchodů, přibližně mezi lety 1707–1826, také k příležitostnému odhazování odpadu. Bohaté druhové spektrum nálezů, jejich stav dochování i získané množství se stalo podnětem k širokému mezioborovému zpracování výzkumu, jehož výsledky tato kolektivní monografie souhrnně představuje.
U dodávateľa
53,14 € 55,94 €

Bruxismus


V medicíně najdeme jen velmi málo témat zatížených větší mírou nepochopení, nesprávných interpretací, mýtů, iracionality a bohužel i nesprávné diagnostiky a léčby, než je právě bruxismus. Již český překlad odborného termínu jako „skřípání zuby“ evokuje, že by jej měl řešit zubní lékař. Přitom však jako by se zapomnělo, že těmi zuby, potažmo čelistmi, hýbou svaly, se kterými naopak zubní lékař příliš mnoho do činění nemá a často ani mít nechce. Lékařské profese, které by se naopak tímto tématem již ze své specializace primárně zabývat měly, tedy především rehabilitační lékařství, o bruxismu vesměs mlčí, popřípadě odkazují směrem k psychiatrii. Bruxismus se tak ocitá v „zemi nikoho“ a léčí se spíše důsledky na zubech a na duši než vlastní příčiny onemocnění, zabudované často v hlubinách pacientova pohybového aparátu. Autor na základě svých dlouholetých zkušeností z péče o pacienty s tímto postižením, informací z praktických kurzů i zahraniční odborné literatury napsal reprezentativní a ojedinělou monografii o bruxismu, jaká v našem odborném písemnictví zatím chyběla. Text se zaměřuje zejména na okolnosti, které mají význam v úspěšné péči o pacienty s bruxismem. Mnoho z těchto postřehů, informací a postupů je v České republice méně známo či zcela neznámo. Kniha by měla sloužit jako učebnice pro studenty, studijní příručka pro stomatology, orální a maxilofaciální chirurgy, fyzioterapeuty, rehabilitační lékaře, dentální hygienisty, zubní techniky a vůbec všechny zájemce o problematiku, kteří se dostávají do kontaktu se stomatologickými pacienty.
U dodávateľa
52,25 € 55,00 €

Rozšírte svoje vedomosti z nových oblastí ako ekonómia, manažment a marketing. Zaujímate sa o vesmír a jeho fungovanie, správanie živočíchov či históriu času? Správny smer do života a pozitívnu psychológiu prinesie motivačná literatúra. Knihy odborné - z oblasti práva, pedagogiky, sociológie či medicíny - ukrýva práve táto sekcia.

Kategória Odborná a populárno-náučná literatúra zahŕňa knihy a texty, ktoré poskytujú informácie a odborné znalosti v rôznych odboroch. Táto kategória sa líši od beletristickej literatúry a zameriava sa na vedomostný prínos.

Odborná literatúra obsahuje podrobné informácie, teórie a výskum v rôznych oblastiach ako veda, medicína, technológia, právo, ekonomika a psychológia. Populárno-náučná literatúra je prístupnejšia verejnosti a zaujímavo prezentuje tématické úseky, históriu, biografie a vedecké objavy.

Odborná a populárno-náučná literatúra je dôležitá pre vzdelávanie, osobnostný rozvoj a celoživotné učenie. Pomáha nám porozumieť svetu, objavovať nové perspektívy a zlepšiť naše schopnosti. Tieto diela od renomovaných autorov sú zdrojom inšpirácie a prínosov pre naše profesionálne a osobné životy.

K najznámejším autorom odbornej literatúry patria Stephen Hawking, Yuval Noah Harari, Malcolm Gladwell, Daniel Kahneman či zo slovenských autorov Roman Králik, či Vojtech Zamarovský.