Jazyk


Veková kategória


Hodnotenie


Dostupnosť


Väzba


Stav


Rezervácia na predajni


Série


Edície


Básnický denník


http://pemic-books.cz/ASPX/Annotation.aspx?kod=0124978
Vypredané
0,63 € 0,66 €

Jednosmerný spánok


http://pemic-books.cz/ASPX/Annotation.aspx?kod=0125067
Vypredané
0,63 € 0,66 €

Obrazce


http://pemic-books.cz/ASPX/Annotation.aspx?kod=0124975
Vypredané
0,63 € 0,66 €

dostupné aj ako:

Dejiny postele


Oravský rodák, učiteľ Jaroslav Klus sa venuje básnickej, prozaickej a dramatickej tvorbe. Svoju poéziu a prózu najprv publikoval v časopisoch Dotyky, Nové slovo, Slovenské pohľady. Po oceneniach v rôznych literárnych súťažiach vydal básne aj knižne. Na okraj vydania Klusovej zbierky básní Marián Grupač napísal: „Básnická zbierka Dejiny postele je prirodzene rozčlenená do dvoch časti: Rok A, kam autor zaradil zväčša básne reflexívne, prostredníctvom ktorých umožňuje nazrieť i ďalej a hlbšie, než sám vôbec tuší; druhá časť Balada o slame je súborom poetických ,rustikálnych? výprav do dediny, za mesto... Podľa bydliska Jaroslava Klusa možno tušiť, že ide prevažne o momenty z Oravy, ktorá sa v jeho optike mení na akési takmer až zázračné slovenské Macondo, možno aj na čosi viac...“. Je to knižočka rozsahom útla, obsahom však hutná, navyše ilustrovanú pôsobivými kresbami Barbory Cyprichovej.
Vypredané
0,63 € 0,66 €

Dole hlavou


Satirický klasik (alebo klasický satirik?) Peter Petiška nezostal nič dlžný svojej povesti vtipného komentátora nasich necností a pokrivenín. Nečakaný prístup k téme a zaujímavá nadsádzka, až to iskrí...
Vypredané
0,10 €

Lacná kniha Básně (-70%)


Toto vydání pěti Závadových básnických sbírek - rané Panychidy (1927), Sirény (1932), Cesty pěšky (1937), Hradní věže (1940) a pozdního Na prahu (1970) - přináší cenné informace zejména o raných, původních podobách Závadových textů, které posléze procházely pronikavými proměnami pod vlivem okolností literárních i mimoliterárních.
Vypredané
3,71 € 12,36 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Vynález dúhy (-70%)


Básnickým debutom mladého autora bola v roku 2004 Zem tajných obojživelníkov. Nová zbierka Vynález dúhy nadväzuje na túto prvotinu, a ako to býva v prípade talentovaných autorov, je zároveň čímsi viac. Zvláštnou a neošúchanou je už forma básní, ide vlastne o "básne v próze". Autorova invencia pôsobí osviežujúco, rovnako ako jeho typická irónia v kombinácii s jeho zmyslom pre lyriku. Ide však o lyriku novodobú, nezaťaženú "prevereným a ostrieľaným". Richard Kitta má nepochybne odvahu ísť si svojou cestou a vyjadriť sa v neskrotenej podobe. Slovná hra ešte pridáva tejto prirodzenosti a neprehlušuje posolstvá, ku ktorým autor poľahky smeruje. Dielo je prinajmenšom rovnako pútavé ako autorov debut. Stojí za to prečítať si túto zbierku.
Vypredané
1,28 € 4,28 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Loď bláznů (-70%)


Brantova satira zahájila v Německu rozvoj žánru takzvané bláznovské literatury. Ve své době měla obrovský ohlas a vyvolávala bouře smíchu. Dnes máme jiný literární vkus, ale jistě se potěšíme zdařilými formulacemi tohoto stále aktuálního díla. Bezpochyby si totiž povzdechneme, že lidstvo se za pět set let nijak nezměnilo a že bláznů je kolem nás stále bezpočet. Na mnohé z nich se Brantovy výstižné charakteristiky hodí i dnes.
Vypredané
3,17 € 10,58 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Malý slovník naučný (-70%)


Soubor textů Malý slovník naučný vznikl v polovině šedesátých let 20. století a do současnosti se dochoval pouze v rukopise, aniž by byl kdy knižně publikován. Tato „sbírka“, někdy též odbornou literaturou uváděná pod názvem Nenaučný slovník kuriozit a zbytečných vědomostí, bohatě reflektuje autorovo básnické a textové experimentátorství a zmiňuje některé novátorské koncepty, skrze které se Ladislav Novák pokoušel nově nahlížet možnosti básnického vyjádření. Na jedné straně se sice primárně jedná o soubor abecedně řazených drobných textů, který paroduje formu i obsah výkladových slovníků, na straně druhé ale jednotlivá hesla naznačují i různé netradiční přístupy k tvorbě textu – např. autorovy osobité alchymáže, glosolalie, vizuální básně-interpretace náhody, texty-asociativní makromolekuly, pyramidální či spečené texty nebo některé surrealistické postupy. Tato různá textová pojetí vystupují ve výběru a názvech jednotlivých hesel nebo jsou demonstrována v samotném způsobu jejich „výkladu“, definování nebo třeba formě návodu.
Vypredané
2,24 € 7,47 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Hlava na stole (-70%)


Zbierka básní veľkého českého exulanta. Vôňa dažďa je vôňa hliny/A vôňa lístia a stromovej kôry, a vôňa trávy/Keď vonia dážď, voňajú/Tehly, vápno, decht,/Voňajú handry, voňajú kože/Choď von, prejdi sa cez mesto,zamiluj sa/No tak Vie to predsa každý
Vypredané
0,30 € 1,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Básne Repka (-70%)


Básnik sa vracia a súčasne aj po prvýkrát prichádza. Nie, to si neprotirečí, stáva sa to, keď písanie protirečí moci svojej doby. A tak s výnimkou Sliepky v katedrále táto kniha obsahuje básne doteraz knižne vôbec nepublikované – predovšetkým v dôsledku dlhého komunistického zákazu aj nekrátkej postkomunistickej ignorancie. Kniha prináša (okrem strateného cyklu Vnútorné okno) to podstatné z básní osamelého bežca Petra Repku (nar. 14. januára 1944 v Bratislave) od jeho začiatkov v šesťdesiatych rokoch až po pád komunizmu r. 1989, ba ešte aj kúsok ďalej. Po tom, čo nachádzame chronologicky zoradené v tomto zväzku, nasleduje už jeho jedinečná veľká séria (dosiaľ) štyroch kníh Že-lez-ni-ce. Ten nový megacelok bude potrebovať vlastnú objemnú knihu s obrovským množstvom kombinácií. Toto zobrané vydanie Básní Petra Repku nám predovšetkým znovu ponúka nezabudnuteľný, nonkonformný, mnohé tradície búrajúci a pre slovenskú poéziu druhej polovice XX. storočia profilujúci a iniciujúci debut Sliepka v katedrále z roku 1969, ktorý stihol ešte uniknúť padajúcej gilotíne normalizačno-okupačnej cenzúry, ale vzápätí na dlhé roky celkom vypadol z verejnej literárnej scény, vygumovaný prstom "veľkého brata". Knižnému debutu predchádzajú rané básne z čias formovania sa skupiny Osamelí bežci, publikované predovšetkým v časopise Mladá tvorba od roku 1962 – a po ňom nasledujú "pookupačné" cykly a rukopisy, ktoré už nemali šancu vyjsť knižne: cykly Med-itácie a Pálenie hračiek (1970) boli určené pre Mladú tvorbu, ale ten druhý už stihol iba zhorieť spolu s posledným, zničeným číslom práve zakázaného časopisu. Rukopis zbierky Obdobie podnebia a cykly Luminal, Hurtovňa, Pútnické haiku a Abeceda vznikli postupne už v Nemecku, kam sa Peter vysťahoval roku 1973 za svojou manželkou Angelou (známou prekladateľkou) a kde pracuje a žije dodnes.
Vypredané
3,00 € 10,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Sny též (-70%)


Ve sbírce jsou verše z let 1989-1995. Po úvodní básni Sny též autor zařadil Hospodu na dvousamotě a rozsáhlejší skladby Počátek románu a Za rohem. Sbírku uzavírají texty Báseň za sněžné vichřice a Někde je Brno.
Vypredané
1,89 € 6,30 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Matora (-70%)


Dlho nezvestná romantická básnická skladba slovenského dejateľa sa po mnohých rokoch od napísania dostáva prvý raz na pulty kníhkupectiev. V depozite Matice slovenskej ju objavil a edične upravil Pavol Vongrej. Doslov Peter Zajac. Ilustrácie Marián Meško.
Vypredané
1,50 € 5,00 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Mistr Sun o válečném umění Mistr Sun o básnickém umění (-70%)


Třináct knih Mistra Suna O válečném umění vstoupilo do české kultury pozdě a ne právě nejšťastněji . Překlad byl pořízen přes několik anglických převodů bez podstatnějšího zřetele k filozofickým kontextům i důsledkům textu. Ale stalo se něco neuvěřitelného: tento text si přečetl básník Jiří Kolář. A nejen přečetl. Na jeho základě vytvořil básnickou repliku Mistr Sun O básnickém umění (1957). Kolář převedl myšlení i řeč od zápasu válečného k zápasu tvořivému a svým mravním patosem, důmyslem i řečí stál čínskému originálu blíže než překlad, který mu byl vodítkem. V roce 1995 se Kolářovým přístupem inspiroval překladatel Oldřich Král, když pracoval na novém (prvním) překladu čínského originálu. Tato kniha zrcadlí vedle sebe oba dva texty: Kolářův a Králův.
Vypredané
4,07 € 13,56 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Svět bez hranic (-70%)


Svět bez hranic je jednou z nejúchvatnějších knih, která kdy vůbec byla napsaná. Vypráví o neobyčejném terapeutovi, který vyléčil celé oddělení mentálně postižených recidivistů, aniž by kteréhokoliv z nich viděl. Kniha popisuje jeho metodu a skutečnou příčinu všeho, co se vám přihodí a jak "očistit" negativitu.
Vypredané
4,46 € 14,85 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Miniová pole (-70%)


V pořadí čtvrtá sbírka českého básníka, která nevyžaduje komentář.
Vypredané
2,37 € 7,89 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Elegie (-70%)


Básně z konce Verlainova života ve vynikajícím překladu Gustava Francla. Paul Verlaine byl jako člověk jedno velké, zraňované, trpící a bezmocné srdce. Díval se na vše nikoli očima a rozumem, ale právě prizmatem srdce, jež se muselo utíkat ke snu. O „pádech srdce“ říká sám básník, že, „byly jedinými prvky té bouře, kterou byl jeho život“. Tyto životní bouře se ovšem transformovaly v neuvěřitelně podobu básnickou, která neměla zdánlivě nic společného se životem tuláckého bohéma, který své zmatky utápěl v alkoholu. Nelze říci, že by Verlaine netoužil po klidném životě. Několikrát se o to pokoušel. Vždy ale naprosto bezúspěšně, po krátkých intermezzech pokorných návratů, pokání, odhodlání a rozběhů vzdát toto chabé úsilí o spořádaný život. Také na konci života, ve svých padesáti letech, hledá sny a útěchu v alkoholu, který ho sráží níž a níž, až se octne doslova na chodníku, kde se ho ujmou dvě ženy, jejichž existence je s chodníkem spjata. Ač je kněžkami chodníků spíše využíván, Verlaine se zamiluje do jedné z nich a vytvoří básnickou sbírku Elegie. Ale i básně z konce Verlainova života ve vynikajícím překladu Gustava Francla všem milovníkům Verlainovy tvorby naznačuje, že je psal básník, jehož sen musel ustoupit před tvrdou realitou marného, tragicky končícího života.
Vypredané
1,80 € 5,99 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Pokorený plameň (-70%)


Tretia básnická zbierka mladého autora zaujme svojou nekonvenčnosťou, iným pohľadom na svet o nás i okolo nás, ako aj voľnou veršovou formou, pripomínajúcou básne v próze. Bakošove verše zaujmú i netradičnými poetickými obrazmi, metaforami či myšlienkovými spojeniami. Jeho pohľad na svet a život vyjadrený v básňach je originálny. Ako napísal literárny kritik Radoslav Matejov „Juraj Bakoš si vyžaduje racionálneho, neemotívneho čitateľa. Monumentálnym knižným štýlom, košatou syntaxou a rozsiahlym prozaizovaným jeffersonovským veršom pekne nadväzuje na predchádzajúcu tvorbu. Využitím filozofických disciplín, smerov ako fenomenológia a bermeneutika predostiera analyzujúce pozorovania, v ktorých paralelne plynie bežný svet so svetom syntetizujúceho výkladu. Lyrický subjekt si tak vytvára imidž filozofa každej chvíle a každú chvíľu zbavuje prchavosti tým, že ju považuje za príležitosť vzhľadu do vyšších i absolútnych sfér bytia.“
Vypredané
1,19 € 3,95 €

dostupné aj ako:

Lacná kniha Dieťa osudu (-70%)


Básnická zbierka Dieťa osudu je autentickou výpoveďou tragicky živého lyrického subjektu, mladej bytosti zmietanej trýznivou skutočnosťou, pocitmi nenaplnenej lásky, absurdity života a z toho vyplývajúcej depresie. Poeticky pripomína tvorbu niektorých autorov civilnej, postbeatnickej poézie. Sám autor svoju tvorbu rád charakterizuje ako gotickú.
Vypredané
0,60 € 1,99 €

dostupné aj ako:


Pre niekoho nezmyselné, pre iného uchu lahodiace. Také je básnické umenie.

Tu ste správne, ak si radi vychutnáte krátke verše o láske alebo dlhé o živote, poéziu veselú či vážnu. Nájdite si v našej ponuke ideálnu báseň na prednes alebo na intímne tiché čítanie.

Ak obľubujete klasikov, vyberte si niektorého z najprekladanejších svetových básnikov. Vychutnajte si nesmrteľné verše z pera Apollinairea, Walta Whitmana, Johna Keatsa a mnohých ďalších. O tom, že romantická poézia nemusí byť vždy o láske vás presvedčí Stendhal či Lord Byron. O temných stránkach ľudskej duše nás aj po desaťročiach vie poučiť Baudelaire či Rilke.

Očarila vás súčasná tvorba? Nesklamú vás ani slovenskí autori. Pavel Hirax Baričák a množstvo jeho kolegov i kolegýň poetiek vám rado spríjemní dlhé večery. Siahnite po veršoch Jany Melcerovej inšpirovaných ženskou dušou, po básnických zbierkach dvojjazyčnej autorky Judity Kaššovicovej či po Mile Haugovej, držiteľke prestížnej ceny Dominika Tatarku.

Radi si beriete básne ako spoločníkov na cesty? Vtedy sa vám bude hodiť niektorý z našich titulov „do vrecka“. Čas strávený vo vlaku či let na dovolenku bude razom príjemnejší.

Hľadáte niečo špeciálne? Možno zbierate zaujímavosti či pátrate po darčeku pre blízkeho. Skúste zbierky poézie od známeho režiséra Tima Burtona alebo beatlesáka Johna Lennona. Pre skalných fanúšikov ako stvorené.

Nájdete tu slovenskú poéziu, českú poéziu, svetovú poéziu aj antológie.