! Doprava ZADARMO už od 20 € !

Jazyk


Hodnotenie


Väzba


E-knihy - Novely, poviedky, antológie strana 2 z 24

Stovky e-kníh v slovenčine a cudzích jazykoch vo formátoch EPUB, MOBI a PDF.

Veselé Vánoce, Terezko


Tomáš chce dopřát svým dětem a vnoučatům stejně bílé Vánoce, jako bývaly za jeho dětství, a je kvůli tomu schopen čehokoli. Terezka si nepřeje pod stromeček nic než jezdecký kurz, Julinka ještě věří na Ježíška, ale má už své pochybnosti. Zahraniční kancléř touží střelit si medvěda, Horáček už zase krade stromeček v lese. Tajemný muž jde k zamrzlé řece chytit rybu ke štědrovečerní večeři, paní Hrdličková zve na Štědrý večer jako každý rok muže bez domova k sobě domů, ale má jednu podmínku... Dvanáct populárních českých autorů a autorek napsalo vánoční povídky, které voní jehličím a cukrovím, jejichž hrdinové, jak se o Vánocích patří, plní sny sobě i svým nejbližším, a tak Ježíšek možná přinese brusle s kožíškem, štěňátko nebo duchovní prožitek. Jsou přece Vánoce a to je čas zázraků.
Na stiahnutie
18,09 €

dostupné aj ako:

Kdo má pod čepicí a jiné povídky


Svérázná učitelka Josefína Divíšková se vrací ve sbírce pěti napínavých i ztřeštěných příběhů...
Na stiahnutie
12,49 €

dostupné aj ako:

Duchové mezi námi


Je to těžko uvěřitelné, ale duchové jsou všude kolem nás. Ne každý je však může vidět, nebo se s nimi přímo potkat. Známá autorka knih o astrologii a tajemných místech opět vypráví příhody, které se jí nebo jejím přátelům staly při setkání s nehmotnými bytostmi. Tato setkání většinou prožijí lidé citliví, otevření dojmům, a ne vždy jde o příhody děsivé. Mnohdy jim duchové dokonce pomohou v obtížné životní situaci. Vydejme se tedy s autorkou za poznáním bytostí mezi nebem a zemí.
Na stiahnutie
13,69 €

dostupné aj ako:

Myslivecké povídky


Soubor povídek z mysliveckého života přibližuje skutečné příběhy, v nichž autor čtivě a s citem pro detail zachycuje atmosféru jedinečných loveckých zážitků, krajiny i lidských charakterů. Jednotlivá vyprávění spojuje nejen tematika lovu a dohledání zvěře, ale i láska k přírodě a porozumění věčnému koloběhu života.
Na stiahnutie
11,79 €

dostupné aj ako:

Uč se, synu, moudrým býti!


„Spravedlnost je aritmetikou lásky.“ /T. G. Masaryk/ Druhý díl školských povídek je z let na konci rakousko-uherského mocnářství, z počátku i konce Masarykovy Československé republiky, z dob nacistické okupace i po osvobození a také z časů totality. Pravda a lež, která se odehrávala před katedrou i za katedrou na základních, středních i vysokých školách v národě Jana Amose Komenského, aby se naplnilo heslo: „Uč se, synu, moudrým býti!“ Soubor devíti povídek časově protíná minulé století. První z nich je povídka z konce rakousko-uherského mocnářství Chování uspokojivé. Před II. světovou válkou se odehrává Poslední mistr Československa, z dob nacistické okupace je Gaudeamus na hořkou notu a Pohaněč oslů. Po osvobození se dostáváme mezi Seňory a seňority a z dob totality, jsou to příběhy Ach, ta inspekce!, Mrtvé duše očima cherubínů, Zkažený život a finální povídka Jak jsem vzal výchovu našeho syna pevně do svých rukou. Ať už se rozhodnete vzít výchovu dětí pevně do svých rukou, aby bylo jejich chování alespoň uspokojivé a inspekce nezkazila život Vám ani Vašim ratolestem, nebo si spolu s vysokoškolskými studenty, kolegy Jana Opletala, zazpíváte Gaudeamus na hořkou notu, či půjdete ve stopách posledního mistra Československa nebo pohaněče oslů, stanete se svědky příběhů, jak je napsal sám život. Učitel se objeví, když je student připraven. A každý jednou potkáme svého velkého učitele… a tím je život sám.
Na stiahnutie
7,90 €

Policajtem snadno a rychle


Humorný povídkový román o strážcích zákona z pera autora, který velmi dobře ví, o čem píše… „Dobrý den, předložte doklady…“ S touto okřídlenou větou se setkal snad každý, koho někdy zastavil příslušník policie. Ale než mohl policista takovou větu vyslovit, musel se prodrat spoustou předpisů, zkoušek a školení. Teprve potom získal oprávnění „kontrolovat občany“. Mnozí vidí v policistovi jen nástroj státní moci, který má za úkol ztěžovat lidem život. Už ale nevnímají, že právě policista je ten, kdo má za povinnost lidem pomáhat. A mnoho z těch, kteří jím opovrhují, si neuvědomuje, že jej dříve či později, mohou potřebovat. Policisté se však umí i smát a udělat si legraci sami ze sebe a zažijí i dost neuvěřitelné a humorné příběhy tak, jak je to v této knize popsáno. Snad i proto byla jména postav a místa děje změněna...
Na stiahnutie
6,29 €

dostupné aj ako:

Každým dňom je cesta domov čoraz dlhšia a iné príbehy


Každým dňom je cesta domov čoraz dlhšia a iné príbehy je zbierka noviel Fredrika Backmana, ktoré si získali srdcia čitateľov po celom svete. V prvom príbehu Najlepší obchod tvojho života dostane úspešný obchodník noc pred Štedrým dňom nečakanú ponuku od samotnej smrti. Môže pomôcť dievčatku, ktoré miluje pastelky a ktoré si veľmi obľúbil. No pod jednou podmienkou, musí vymeniť svoj život a všetko, čo je s ním spojené, za jej záchranu. Tá najväčšia a najťažšia obeta však prináša viac, než si berie. V poviedke Sebastian a troll spoznávame zvláštneho chlapca Sebastiana, ktorý väčšinu života strávil v bubline, odrezaný od okolitého sveta. Jedného dňa sa v jeho bubline objaví troll a ukáže mu, čo všetko by mohol zažiť. Predtým však musí nabrať odvahu a vykročiť z vlastného strachu. Poviedkovú zbierku uzatvára príbeh Každým dňom je cesta domov čoraz dlhšia, v ktorom Noah so svojím dedkom každý deň sedáva na lavičke. Rastú pod ňou hyacinty a ich výrazná vôňa starému pánovi pripomína milovanú ženu. V rozhovoroch s vnukom sa vracia do minulosti. Pamäť ho zrádza a je čoraz ťažšie spomenúť si na to podstatné. Rád by ostal s Nohaom na lavičke a hovoril s ním o všetkom a zároveň o ničom. Možno je však najťažším umením dokázať sa rozlúčiť.
Na stiahnutie
9,00 €

dostupné aj ako:

Salamandra


V zbierke poviedok Salamandra vystupujú zaujímaví ľudkovia. Sú rôznej nátury, plní jasnozrivosti, sklamaní, výziev, ale aj čeliaci chorobe. Či už je to odkaz najvyššieho, návšteva rodinného známeho, maliarova zamilovanosť alebo detské nevinné hry, tieto krátke príbehy sa dejú na kolorite akoby nám známeho prostredia. I mená majú tí ľudia svojské, charakter definujúce – akoby existovala neznáma krajina-nekrajina, z ktorej hlavní protagonisti pochádzajú. Možno len na chvíľu nakuknúť do prežívania jednotlivých postáv, prejsť s nimi ich trápenie, ale aj radosti a len tak sa zamyslieť nad okolitým svetom.
Na stiahnutie
3,00 €

Čtyři po půlnoci


Kniha Čtyři po půlnoci (obsahující čtyři novely – Časožrouti, Skryté okno do skryté zahrady, Policajt z knihovny, Sluneční pes) u nás poprvé vychází jako celek. V Časožroutech zmizí při záhadném letu většina cestujících. Ve Skrytém oknu do skryté zahrady vtrhne do života osamělého literáta podivný cizinec, který možná existuje jen ve spisovatelových představách. Novela Policajt z knihovny vypráví o realitním agentovi pronásledovaném zlými přízraky z knihovny. Hlavní hrdina děsuplného Slunečního psa dostane k patnáctinám vytoužený polaroid, který však fotografuje pořád stejný snímek – strašidelného psa. Navíc se pes na obrázku neustále přibližuje... Kdo se rád bojí, nebude litovat. Poprvé vychází jako jeden svazek
Na stiahnutie
17,59 €

dostupné aj ako:

Povídky ze života bezpečáků 2


Zaujala vás první várka humorných příběhů party bezpečáků, kteří se starají o jedno z českých obchodních center, a chtěli byste přitvrdit? Dobrá, máte to mít! Přinášíme vám druhou část šílených, a hlavně pravdivých historek, ve kterých opět bude hrát velkou roli lidská hloupost ve všech jejich možných podobách a to, že humor je našemu národu vlastní, protože bez něj by se jeden musel zbláznit. Opět se vrátí vaši oblíbení „menežeři“ a s nimi i poodhalení, jak taky může vypadat život prostého bezpečáka obecného… tedy hlavně jeho negativa.
Na stiahnutie
5,90 €

Premena a iné poviedky


Kafkove poviedky Ortieľ, Premena, V trestaneckej kolónii či Umelec v hladovaní patria k najčítanejším krátkym textom minulého storočia. V Ortieli nájde čitateľ zhutnený obraz autorovho konfliktu s otcom, ako aj začiatok jeho vzťahu k Felice Bauerovej. V Premene otcova strata pozície ako hlavy rodiny vedie akoby zákonite k degradácii syna na škodlivý hmyz, ktorý treba odstrániť. Príbeh neľudského správania k odsúdencom (V trestaneckej kolónii) vnímame ho najmä ako Kafkovo odmietavé gesto voči vojne.
Na stiahnutie
10,50 €

Den koloběžky


Sdílíme věci, třeba koloběžky. Jestlipak sdílí ony s námi naše životy? Co když znají naše myšlenky, nálady, pocity, obavy i touhy? Pojďme to vyzkoušet! Vložme ruce na řídítka a sdílejme společnou cestu. Sbírejme střípky našich životů...
Na stiahnutie
3,90 €

Povídky Lucy Maud Montgomeryové 1902 až 1903


Vydáváme druhou sadu povídek slavné kanadské spisovatelky, která dosáhla mezinárodního věhlasu, díky knihám o Anně ze Zeleného štítu a románu Modrý zámek.  Styl psaní je stále stejný - bravurní, plný emocí s jedinečnou atmosférou. 
Na stiahnutie
3,25 €

Povídky o lásce


Milenci mladí i mnohem starší, manželé a exmanželé, staří mládenci a vdovy, vášně přiznané i skrývané, ale třeba také složitý vztah syna a umírajícího otce, zkrátka láska v nejrůznějších podobách a odstínech – takové je základní téma Povídek o lásce. Šťastnou i odvrácenou tvář lásky pozoruje Viewegh v šestnácti povídkách nejen s porozuměním, ale rovněž s tradičním ironickým nadhledem a vždy laskavě a s pochopením pro lidské slabosti.
Na stiahnutie
14,19 €

dostupné aj ako:

To, čo máš okolo krku


Dojemné i angažované poviedky obľúbenej Chimamandy Ngozi Adichie prenikajú pod povrch vzťahov medzi mužmi a ženami, rodičmi a deťmi, ale aj Nigériou a západným svetom. Táto kniha predstavuje jej rozprávačské majstrovstvo v tej najčistejšej podobe! To, čo máš okolo krku je zbierka dvanástich vybrúsených poviedok Chimamandy Ngozi Adichie, v ktorých sa stretávajú a prepletajú nielen malé ľudské osudy, ale aj veľké dejiny či rôzne kultúry. Sú to texty presiaknuté krásou, smútkom i túžbou, ale aj osamelosťou a čírou ľudskou beznádejou. Čo prežije nigérijská žena, ktorá žiada o americké víza? Zvládne Kamara po príchode do Ameriky prácu opatrovateľky detí v bohatej rodine? Akých duchov vidí penzionovaný univerzitný profesor vo svojej minulosti? A prečo nigérijská mladomanželka v New Yorku rýchlo zistí, že nikdy nebude schopná vzdať sa svojej identity? Príbehy z poviedkovej zbierky Chimamandy Ngozi Adichie To, čo máš okolo krku sa zaoberajú témami feminizmu, rasizmu, pamäti, spoločenských rozdielov, sexuálneho obťažovania, náboženského porozumenia, hľadania a strácania identity i vlastného miesta na tejto obrovskej planéte. No popri všetkých tých dôležitých témach v rukách držíme predovšetkým výnimočnú literatúru. Poviedková kniha To, čo máš okolo krku od obľúbenej a oceňovanej nigérijskej spisovateľky Chimamandy Ngozi Adichie vychádza v preklade Kristíny Karabovej.
Na stiahnutie
11,20 €

dostupné aj ako:

Povídky o ženách


Životem sochařky Kláry prošly desítky milenců, Helena se tajně schází s Milanem za manželovými zády, Wanda si pozve do bytu krásného muže, co vypadá jako Leonardo DiCaprio, ale stane se něco hrozného… Co všechno se ženě během života může přihodit? Jedenáct populárních autorek a autorů napsalo povídky o ženách a jejich vztazích – především k mužům, ať už živým, mrtvým či vysněným.
Na stiahnutie
12,69 €

dostupné aj ako:

Povídky ze života bezpečáků


Zajímalo vás někdy, kdo jsou pracovníci soukromých bezpečnostních služeb? Nyní máte šanci se seznámit s jednou takovou „sebrankou“, která se stará o bezpečnost nejmenovaného obchodního centra. Formou humorných historek z natáčení vás autoři provedou pravdivými, skutečnými a místy totálně na hlavu postavenými příběhy, se kterými se během své bohaté praxe setkali. Kanadské žertíky, fórky i závažné problémy patřily, patří a patřit budou k jejich dennímu koloritu…
Na stiahnutie
5,90 €

Letný dom, neskôr


Kultová zbierka poviedok formujúca viaceré generácie čitateľov. Silné, melancholické príbehy mladých ľudí sa stále čítajú na celom svete. Autorkin vyspelý štýl, hutnosť jej prózy a intenzita prežívania i vzťahov nezabudnuteľných hrdinov pôsobia podmanivo a magicky.
Na stiahnutie
12,90 €

dostupné aj ako:

O tom, čeho Jan rozhodně nelitoval


Osmnáct povídek Ivana Galambici. Kniha Vám prozradí nejen to, čeho Jan rozhodně nelitoval, ale třeba také, že Radimův kamarád má šanci na vztah, či co se stane, když se vedle jednoho paneláku objeví díra, která pojme všechen nepořádek z okolí. V knížce se též dočtete, jak to bylo s krávou, co utekla z kravína, anebo o tom, jaké to je být chemikářem. A mnoho dalšího.
Na stiahnutie
7,90 €

Radi siahnete po kvalitnej literatúre no dlhé knihy nie sú to čo hľadáte? Všetci poznajú známe svetové romány. Skúsme si však na moment odpočinúť od veľkej literatúry. Objavte s nami čaro kratších žánrov a vychutnajte si novely z pera Williama Saroyana, (ne)nechajte sa zastrašiť poviedkami Edgara Allana Poea alebo sa pobavte na irónii a sarkazme Roalda Dahla.

Čo spája známe české filmy Postřižiny, Slavnosti sněženek či Něžný barbar? Všetky majú námet v pôvodnej literárnej predlohe spisovateľa Bohumila Hrabala. Ak sú i vaše obľúbené, príjemné čítanie vás čaká aj pri listovaní iných jeho diel. Skúste napríklad novelu Příliš hlučná samota, kritikou označovanú za jeden z najvýraznejších literárnych počinov 20. storočia. Nadšencov filmu oslovia tiež Filmové příběhy od Zdeněka Svěráka či kniha Bez peria neopakovateľného Woodyho Allena.

A čo slovenská tvorba? Vo svete noviel a poviedok sa, samozrejme, nedajú zahanbiť ani naši majstri slova. Pavel Vilikovský, Pavol Rankov alebo úspešné spisovateľky približujúce ženský svet Zuzana Šedá či Viera Švenková sú toho dôkazom.

Nezabúdame ani na študentov. Čo pri písaní seminárnej práce pomôže viac ako kvalitná antológia? Potrebujete pohľad odborníkov zo sféry filozofie, politológie, hudby? Nájdite všetko čo potrebujete na jednom mieste.

Novely, poviedky a antológie sú dôležité literárne kategórie, ktoré prinášajú rôznorodé a kompaktné diela, vhodné na krátke čítanie. Každá z týchto kategórií má svoje vlastné charakteristiky a prínosy.

Novela je kratšie prozaické dielo, ktoré je zvyčajne dlhšie ako poviedka, ale kratšie ako román. Novely sa zameriavajú na konkrétny príbeh, ktorý je vyrozprávaný s dôrazom na charakterizáciu postáv a atmosféru. 

Poviedka je krátke prozaické dielo, ktoré sa zameriava na jednoduchý príbeh s obmedzeným rozsahom a počtom postáv. V poviedkach sa často uplatňuje umelecký prístup, kde autor dokáže v krátkom texte vykresliť významné momenty, konflikty alebo emócie. 

Antológia je zbierka literárnych diel rôznych autorov. Môže obsahovať novely, poviedky, básne alebo iné literárne formy. Antológie majú často určitú tematickú alebo žánrovú zameranie, a ich cieľom je ponúknuť čitateľovi širokú škálu diel od rôznych autorov na jednom mieste.